Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ - ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΕΣ - ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΩΝ

Με ευκαιρία την έναρξη της εξαγωγικής περιόδου των καρπουζιών και για την αποφυγή ποιοτικών προβλημάτων (άκαιρης συγκομιδής κ.λ.π.) που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση του προϊόντος στις αγορές, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Μεσσηνίας Παν. Αλευρά, σύσκεψη στην Κυπαρισσία με τους αρμόδιους φορείς και μεταξύ άλλων κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: ..........

1. Συγκομιδή προϊόντος
Δεν πρέπει να γίνεται συγκομιδή του προϊόντος πριν τα καρπούζια φθάσουν στο στάδιο ωρίμανσης. Υπογραμμίζουμε ότι πολλές φορές συμβαίνει για τα πρώτα φορτία πρώιμων καρπουζιών, να υπάρχει μια τάση άκαιρης συγκομιδής και σκοπός της επισήμανσης είναι να αποφύγουμε τυχόν περιπτώσεις διακίνησης ή εξαγωγής φορτίων με ημιώριμα ή και άωρα ακόμη καρπούζια.
2. Γενικά κριτήρια ωριμότητας καρπουζιών
Σε πίεση μεταξύ των χεριών ακούγεται το χαρακτηριστικό «τρίξιμο».
Το βράκτιο φύλλο στη βάση του ποδίσκου ξεραίνεται.
Σε κτύπημα με το δάκτυλο ακούγεται ο χαρακτηριστικός βαρύς ήχος (όχι μεταλλικός).
Ο κύκλος επαφής με το έδαφος (στις έντονα πράσινες ποικιλίες) μεταβάλλεται από το πράσινο χρώμα σε λευκοκίτρινο ή κίτρινο.
Οι νευρώσεις (ανάλογα με την ποικιλία), στον ώριμο καρπό εμφανίζονται ανάγλυφες (σαν φλέβες ανθρώπινου χεριού). Στον άωρο καρπό δεν φαίνονται.
Ο ποδίσκος εμφανίζεται λεπτός, λείος (χωρίς τριχίδια). Στον άωρο καρπό ο ποδίσκος είναι μακρύς, χονδρός και φέρει τριχίδια.
3. Ελάχιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά
Τα καρπούζια πρέπει να είναι:
Ακέραια και να μην παρουσιάζουν ρωγμές.
Υγιή, αποκλείονται αυτά που έχουν προσβληθεί από σήψη ή αλλοιώσεις που τα καθιστούν ακατάλληλα για κατανάλωση.
Καθαρά, απαλλαγμένα από ξένες ύλες και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Απαλλαγμένα από μη φυσιολογική εξωτερική υγρασία.
παλλαγμένα από ξένες οσμές και γεύσεις.
Απαλλαγμένα από επιβλαβείς οργανισμούς και από φθορές οι οποίες προκαλούνται απ΄ αυτούς που προσβάλλουν τη σάρκα.
Επαρκώς αναπτυγμένα και ώριμα, ώστε να αντέχουν στη μεταφορά και μεταχείριση για να φθάσουν στον τόπο προορισμού σε ικανοποιητική κατάσταση.
Χωρίς εμφανή ελαττώματα.
Ομοιογενή όσον αφορά την ποιοτική κατηγορία και την καταγωγή.
Ο δείκτης διαθλασιμέτρου που μετριέται στο μέσο της σάρκας του καρπού στην ισημερινή τομή, πρέπει ενδεικτικά να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 8ο Brix.

4. Συσκευασία - Μεταφορά
Η συσκευασία-μεταφορά των φρούτων μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Σε παλετοκιβώτια ξύλινα ή πλαστικά, σε αυτοκίνητα κοινά (Α/Κ) ή αυτοκίνητα ψυγεία (Α/Ψ), τρόπος που είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος.
Χύμα εντός του μεταφορικού μέσου.
Τα καρπούζια που μεταφέρονται χύμα σε αυτοκίνητα κοινά πρέπει να απομονώνονται από το δάπεδο και τις πλευρές των μεταφορικών μέσων, με κατάλληλα υλικά προστασίας (π.χ. ειδικό χαρτί γκοφρέ κλπ και ποτέ άχυρο). Τα υλικά αυτά πρέπει να έχουν ικανό πάχος για την αποφυγή μωλωπισμών, να είναι καινούρια, καθαρά και τέτοια ώστε να μη μεταδίδουν στα καρπούζια δυσάρεστη και μη φυσιολογική οσμή.
Η φόρτωση χύμα σε αυτοκίνητα ψυγεία επιτρέπεται μόνο με κενό δαπέδου (διαμορφωμένο δάπεδο ή τοποθέτηση παλετών δαπέδου).
Σε χαρτοκιβώτια, όπου η κατασκευή τους πρέπει να είναι τέτοια ώστε τα πλευρικά τοιχώματα να είναι συνεκτικά και ανθεκτικά, για να μην τραυματίζονται οι καρποί κατά τη τοποθέτησή τους. Επιβάλλεται να υπάρχουν χωρίσματα (χονδρά χαρτόνια) όπου εκεί θα τοποθετούνται οι καρποί (ανάλογα ανά 4 ή 6). Η τοποθέτηση των καρπών στα χαρτοκιβώτια πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, γιατί πολλές φορές ο εργάτης «το αφήνει» από κάποιο ύψος με αποτέλεσμα το καρπούζι να σπάζει (πολλές φορές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό).
Όταν η μεταφορά γίνεται με Α/Ψ η θερμοκρασία πρέπει να είναι +10ο C έως +15ο C και η μείωση από τη θερμοκρασία αγρού να γίνεται σταδιακά.
Σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται η υπερφόρτωση.
5. Σήμανση του φορτίου
Η σήμανση του φορτίου είναι υποχρεωτική.
Στο συσκευασμένο φορτίο η σήμανση πρέπει να γίνεται σε κάθε μέσο συσκευασίας, όπως παλετοκιβώτιο, χαρτοκιβώτιο κλπ. με επικόλληση ετικέτας.
Για τα καρπούζια που αποστέλλονται χύμα, φορτωμένα απευθείας στο μεταφορικό μέσο, οι ενδείξεις της σήμανσης πρέπει να αναγράφονται σε έγγραφο που συνοδεύει το εμπόρευμα ή σε δελτίο το οποίο τοποθετείται ευκρινώς στο εσωτερικό του μεταφορικού μέσου και θα αναπαράγεται σε τόσα έντυπα όσα τυχόν θα είναι και τα μερίδια που θα διασπάται το φορτίο κατά την παράδοσή του.
Η σήμανση πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα εξής:
Τα στοιχεία του εξαγωγέα και του συσκευαστή, με τον αριθμό εγγραφής στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ).
Τη χώρα καταγωγής και ενδεχομένως την περιοχή παραγωγής.
Το είδος του προϊόντος.
Την ποιοτική κατηγορία, στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι προδιαγραφές της UNECE.
Προαιρετικά μπορεί να αναφέρονται:
Η ποικιλία.
Το μέγεθος των καρπών σε βάρος.
Καθαρό βάρος μονάδας συσκευασίας ή αριθμός τεμαχίων.
Αριθμός παρτίδας (LOT NUMBER)

6. Υποβολή αναγγελιών
Όποιοι διακινούν καρπούζια προς χώρες της Ε.Ε. ή εξάγουν προς Τρίτες χώρες, πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά αναγγελία, εγκαίρως (24 ώρες πριν), στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (πρώην Γεωργίας) πλήρως συμπληρωμένη (αριθ.μεταφορικού μέσου κ.λ.π.). Επίσης υπάρχει και δυνατότητα ψηφιακής αναγγελίας μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr).

Τέλος, η μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να αποκτήσει εξωστρέφεια η αγροτική μας οικονομία, κτίζεται με σταθερά βήματα, συνέπεια και κατάλληλη προβολή, αλλά πάνω απ’ όλα με την αναβάθμιση της ποιότητας του εξαιρετικού μας προϊόντος με πιστοποίηση και ταυτότητα.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.