Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Φιλιατρά. Το Ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και τα Λελώνεια. [ VIDEO ]

Για την ιστορία του ξωκλησιού του Αγίου Γεωργίου μίλησε χθες Κυριακή σε συνεργάτη του Φιλιατρά News ο εφημέριος του Iερού Ναού Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών πατήρ Διονύσιος Καλογερόπουλος.
Ο πατέρας Διονύσιος που μας επέτρεψε την βιντεοσκόπηση του εσωτερικού χώρου του Ιερού Ναού, μας ανέφερε την ιστορία του για το τι καταστροφές έκαναν στις αγιογραφίες οι Τούρκοι καθώς και για την ημέρα της εορτής του με την αναβίωση των Λελωνείων.

Αναφέρθηκε στην ιστορία του Ελληνόπουλου ..........

Πανάγου Λελώνη όπου δεν δίσταζε παρά τα εμπόδια που του έβαζαν οι Τούρκοι να νικά στους ιππικούς αγώνες γεγονός που εξόργιζε τους Τούρκους με αποτέλεσμα από τις πολλές νίκες να τον κρεμάσουν από την βελανιδιά που βρίσκεται έξω από το ξωκλήσι.
Σύμφωνα με τον θρύλο, η αρραβωνιαστικιά του η Λενιώ όταν κρέμασαν τον Πανάγο οι Τούρκοι, έριξε έναν από το άλογο του και παίρνοντας το σπαθί του το καβάλησε και τρέχοντας προς τον αρραβωνιαστικό της έκοψε με το σπαθί το σχοινί και έτρεξαν και οι δυο προς την λιμνούλα που βρίσκεται παρακάτω από το Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και μαζί έπεσαν και πνίγηκαν.
Τα άψυχα σώματα τους μεταφέρθηκαν από τους Έλληνες και θάφτηκαν στο σημείο που βρίσκεται το μνημείο τους δίπλα από το εκκλησάκι.

Δείτε το Video



10 σχόλια:

  1. Παρα πολυ ωραιο Video. Ισως η καλυτερη δουλεια που εγινε ποτε απο σας.
    Τα θερμα μου συγχαρητηρια.

    Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΒΙΝΤΕΟ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΣΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΣΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΔΙΞΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΙΟΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΛΥΠΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ,ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΡΑΒΟ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΣΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟ ΧΑΡΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟ VIDEO. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΤΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΡΥΒΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΠΟΛΥ.
    ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολυ καλη δουλεια μπραβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπεροχο βιντεο Χαρη!Μπραβο στον Παπα Σακη κ ενα μεγαλο ευχαριστω γιατι αναφερθηκε στην ιστορια του Λελωνη,καθως και στην ιστορια της εκκλησουλας του Αγιου Γεωργιου.Ειναι τοσο σημαντικα ολα αυτα που πρεπει να τα μαθουμε ολοι για να ξερουμε ποιους και γιατι τιμουμε αυτες τις μερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολυ καλη δουλεια μπραβο,apo Chicago !

    P.K.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.