Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Τα σημερινά ηχοσυστηματα αυτοκίνητου κάνουν πολλά περισσότερα από το να παίζουν απλά μουσική. Ας δούμε τι πρέπει να ξέρουμε γι αυτά προτού κάνουμε μια βόλτα μέχρι την αγορά.

Η εποχή που τα στερεοφωνικά των ...........

αυτοκινήτων δέχονταν μια ταπεινή κασέτα ηχου και ως δεύτερη πηγή είχαν το ραδιόφωνο έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ήδη με την είσοδο του cd τα ηχοσυστήματα με κασέτα κινδυνεύουν να εκλείψουν και τη θέση των απλών πηγών ήχου αρχίζουν να παίρνουν ολοκληρωμένα συστήματα ψυχαγωγίας με δυνατότητες εικόνας, ηχου, τηλεφωνίας, διασύνδεσης με φορητά mp3 και άλλες πολλές.
Πως όμως πρέπει να κινηθούμε για την αγορά ενός τέτοιου συστήματος και τι προδιαγραφές παίζουν ρόλο;

Εν αρχή οι διαστάσεις.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά και θα διαμορφώσει σε καταλυτικό βαθμό τις μετέπειτα επιλογές μας είναι ο χώρος που έχει το αυτοκίνητο μας για την τοποθέτηση συστήματος ηχου. Οι διαστάσεις που έχουν καθοριστεί είναι ίδιες για όλους τους κατασκευαστές και ονομάζονται 1DIN (180Χ50 mm) και 2 DIN (180X100mm).

Όλα τα συστήματα ηχου πρέπει να υπακούουν σε αυτές τις διαστάσεις προκειμένου να μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στο αυτοκίνητο μας. Στην περίπτωση που το όχημα μας έχει εγκατεστημένη εργοστασιακή πηγή ηχου υπάρχει η πιθανότητα αυτή να μην υπακούει σε κανένα από τα δυο στάνταρ μεγέθους. Σε μια τέτοια περίπτωση αν θέλουμε να τοποθετήσουμε κάποια άλλη πηγή θα πρέπει πρώτα να ελέγξουμε αν υπάρχει κάποια πρόσοψη ανταπτορας για το αυτοκίνητο μας που να μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε το ηχοσυστημα που μας αρέσει.

Χαρακτηριστικά.

Τα συστήματα ψυχαγωγίας με διαστάσεις 2 DIN, συνήθως αποτελούνται από μια οθόνη που καταλαμβάνει το σύνολο της επιφάνειας της συσκευής. Διαθέτουν στις περισσότερες φορές περιμετρικά κάποια πλήκτρα ελέγχου και για την είσοδο κάποιου
cd/dvd έχουν μηχανισμό που μετακινεί την οθόνη σε σημείο ώστε να έχουν πρόσβαση στην υποδοχή του δίσκου. Οι περισσότερες συσκευές αυτού του είδους λειτουργούν με σύστημα αφής για καλύτερο χειρισμό.

Αντίθετα οι συσκευές διαστάσεων 1 DIN στην πλειοψηφία τους διαθέτουν ανακλινομενη οθόνη, πολλές φορές έως και 7 ίντσες, η οποία παίρνει την τελική θέση λειτουργίας της απλά με το πάτημα ενός πλήκτρου. Και σε αυτές τις συσκευές οι οθόνες μπορούν να έχουν σύστημα αφής ενώ τις περισσότερες φορές η υποδοχή του cd/dvd είναι ορατή. Ωστόσο νέα γενιά συσκευών με διαστάσεις 1 DIN εκμεταλλεύονται την τεχνολογία αφής στο έπακρο με αποτέλεσμα ολόκληρη η πρόσοψη της συσκευής να αποτελείται από οθόνη χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει κανένας άλλος μηχανισμός με περιορισμό βέβαια στο μέγεθος της οθόνης που δεν μπορεί να ξεπερνά σε καμιά περίπτωση τα 180χ50 χιλιοστά.
Από εκεί και έπειτα μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε συσκευές που θα μπορούν να διαβάσουν δίσκους μορφής cd, dvd, mp3.

Είναι σημαντικό να μπορεί η συσκευή μας να συνδεθεί με εξωτερικές πηγές ηχου, όπως ένα φορητό mp3 η ένα usb flash drive μέσα στο οποίο θα έχουμε αποθηκεύσει τη μουσική μας. Αν είναι συμβατές με iPod η iPhone ακόμη καλύτερα. Δεν είναι λίγες οι συσκευές πλέον που διαθέτουν υποδοχές για κάρτες μνήμης ενώ σε πιο ακριβά μοντέλα μπορούμε να βρούμε και ενσωματωμένο GPS με δυνατότητα πλοήγησης.
Ένα αρκετά χρήσιμο χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας συσκευών είναι η δυνατότητα να συνδέονται μέσω Bluetooth με το τηλέφωνο μας για τη μετάδοση των τηλεφωνημάτων από τα ηχεία, όπως και η δυνατότητα τηλεχειρισμού της συσκευής από πλήκτρα πάνω στο τιμόνι του αυτοκίνητου αν αυτό είναι δυνατόν.

Τέλος, είναι χρήσιμο η συσκευή που θα αγοράσουμε να έχει κάποιας μορφής σύστημα ασφάλειας για την αποφυγή κλοπής. Η αποσπώμενη πρόσοψη, ολόκληρη η τμήμα αυτής, είναι συνήθως η καλύτερη μέθοδος για την αποτροπή κλοπής, αν και αρκετές εταιρείες εφαρμόζουν και διαφορετικά συστήματα, συνήθως ηλεκτρονικά μέσα κλειδώματος της συσκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.