Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

«Σχέδιο Β» με εκλογές τον Ιούνιο σκέφτονται από τώρα τα κομματικά επιτελεία!

Μια χρήσιμη συμβουλή. Μην βάλετε τίποτε στο πρόγραμμα σας για τις 13 Ιουνίου. Είναι πολύ πιθανόν να ακυρωθεί λόγω πρόωρων εκλογών. Η διάθεση της κοινής γνώμης, δεν έχει μεταβληθεί από αυτά που αφήσαμε πριν από 10 μέρες έχει γίνει όμως ακόμα πιο περίπλοκη.

Τα δύο μεγάλα κόμματα απέχουν παρασάγγας ............

από τους στόχους που έχουν θέσει για τη συσπείρωση των οπαδών τους και μια «άνετη πλειοψηφία» στη Βουλή, που λέει και ο Βενιζέλος. Η Χρυσή Αυγή έχει αναπτύξει δυναμική και το ίδιο συμβαίνει στα αριστερά του φάσματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος παραμείνουν αμετάβλητες και το επόμενο Σαββατοκύριακο των εκλογών, τότε ακόμα και αυτή η προοπτική τη συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τίθεται εν αμφιβόλω. Μετά βίας τα δύο άλλοτε μεγάλα κόμματα θα ξεπεράσουν το 40%, απέναντι σε ένα αντιμνημονιακό μέτωπο που θα έχει τη σχετική (αν όχι την απόλυτη) πλειοψηφία των ψήφων.

Κυβέρνηση και σκληρές αποφάσεις σε τέτοιο περιβάλλον δεν γίνεται και στα επιτελεία των κομμάτων εκπονούν ήδη σχέδια Β για επαναληπτικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. Στην άλλη πλευρά, την αντιμνημονιακή, δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ (που θα φέρει ένα ποσοστό από 8% και πάνω στην κάλπη) έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμπράξει και με τη Χρυσή Αυγή, που μπορεί να κάτσει και στο 7% κανείς δεν θα θέλει να συμπράξει. Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αναμένεται να κυλίσει άκαρπη…

Το σχέδιο Β είναι επαναληπτικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. Τόσο στην Συγγρού, όσο και στην Ιπποκράτους δεν τις θεωρούν το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Ο κ. Σαμαράς έχει θέσει ως όρο για τη συγκυβέρνηση να είναι βιώσιμη και ο κ. Βενιζέλος σε κάθε του ομιλία κρατάει ψηλά τον πήχη της νομιμοποίησης που θα πρέπει να διαθέτει η συγκυβέρνηση 50% plus και τίποτε λιγότερο.

Οι εταίροι μας ούτως ή άλλως περιμένουν, να ξεκαθαρίσουν οριστικά τα πράγματα στην Ελλάδα. Τα μέτρα τους τα έχουν λάβει. Ρευστό (π.χ. για την πληρωμή των εκκρεμοτήτων του κράτους) δεν έχει έρθει στην Ελλάδα αν και θα έπρεπε. Τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήρθαν όχι σε μετρητά αλλά υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF και με ένα ιδιάζον καθεστώς.

Στις 6 Μαΐου οι πολίτες αναμένεται θα τιμωρήσουν τα κόμματα. Από τις 7 ως τις 15 θα έχουν το χρόνο να σκεφτούν ότι κάπως θα πρέπει και να κυβερνηθούν. Αυτό μπορεί να ευνοήσει τους δύο μεγάλους ή κάποια αντιμνημονιακή συπείρωση που θα προκύψει από την άλλη πλευρά, θα οδηγήσει πάντως στις επαναληπτικές σε πιο καθαρές αποφάσεις. Οι εκλογές μπορούν να προκηρυχτούν στις 15 Μαΐου.

Με τρεις εβδομάδες προεκλογική περίοδο θα μπορούσαν να γίνουν στις 4 Ιουνίου, που είναι όμως του Αγίου Πνεύματος. Άρα 13, εκτός και αν συμφωνήσουν ότι το γοργόν και χάριν έχει και οι εκλογές γίνουν στις 27 Μαΐου, όλα άλλωστε είναι έτοιμα. Αν φυσικά, θα υπάρχουν τα χρήματα…

Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.