Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Φιλιατρά: Αναβιώνουν, του Αγιωργιού, τα «Λελώνεια»!

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, ανήμερα του Αγιωργιού, αναβιώνουν για έκτη συνεχή φορά στα Φιλιατρά τα «Λελώνεια»! Ιππικοί αγώνες αφιερωμένοι στο Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη, από το επώνυμο του οποίου πήραν την ονομασία τους, και τους οποίους συνδιοργανώνουν τοπικοί φορείς και σύλλογοι μαζί με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, στην ενορία του οποίου υπάγεται το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού του .............

Αγίου Γεωργίου, το απόγευμα της Κυριακής, στις 6.30, στο ξωκλήσι θα τελεστεί εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και το πρωί της Δευτέρας, ανήμερα της εορτής, Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τον ιερέα – εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, Διονύσιο Καλογερόπουλο. Μετά την Απόλυση, έφιπποι, από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου θα διασχίσουν κεντρικούς δρόμους των Φιλιατρών και πέριξ της πλατείας, με κατάληξη, πάλι, στον Αγιώργη. Ακολούθως θα διεξαχθεί αγώνας ιπποδρομίας. Στα «Λελώνεια» φέτος θα συμμετάσχουν, επίσης, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Φιλιατρών, μαθητές των οποίων θα λάβουν μέρος σε αγώνα δρόμου. Μετά την απονομή μεταλλίων και αναμνηστικών, θα δοθεί σε όλους κέρασμα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

Ιστορία…
Μιλώντας στο «Θ» ο εφημέριος Διονύσιος Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία των αγώνων, σημειώνοντας: «Ο Πανάγος Λελώνης, ο λαμπρός αυτός Φιλιατρινός νέος και ήρωας, τον καιρό της Τουρκοκρατίας έπαιρνε μέρος και νικούσε συνεχώς στους ιππικούς αγώνες που τελούνταν στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Οι αγώνες, βέβαια, ήταν πρόσχημα, καθώς στην πραγματικότητα αποτελούσαν προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821. Οι Τούρκοι ήταν οργισμένοι από τις συνεχείς νίκες του Πανάγου Λελώνη και κάθε φορά προσπαθούσαν να τον κάνουν να χάσει με διάφορα εμπόδια, αλλά ο Πανάγος Λελώνης πάντα κέρδιζε. Έτσι και αποφάσισαν να τον συλλάβουν και να τον απαγχονίσουν αν ξανανικούσε.

Ο Λελώνης το πληροφορήθηκε αυτό, αλλά με πίστη στο Χριστό και την ελευθερία της πατρίδας ξανανίκησε στους αγώνες. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον απαγχόνισαν σε μια βελανιδιά έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Από την κρεμάλα τον γλίτωσε η αρραβωνιαστικιά του, η Κρινιώ, κόβοντας με σπαθί το βρόχο και τον απελευθέρωσε. Μαζί ανέβηκαν σε άλογο και έτρεξαν να φύγουν. Οι Τούρκοι τούς κυνήγησαν και, για να αποφύγουν το θάνατο, προτίμησαν να πνιγούν σε μια μικρή λίμνη, πιο κάτω από το εκκλησάκι…». Σημειώνουμε πως το έθιμο των ιππικών αγώνων στη μνήμη του Πανάγου Λελώνη σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και μετά από 47 χρόνια, το 2007, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, με πρωτοβουλία του εφημερίου, αποφάσισε να αναβιώσει τα «Λελώνεια», τα οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ευρύτερη περιοχή.

Θάρρος

2 σχόλια:

  1. ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΗ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΠΑΤΗΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΥΜΕΝΟΣ ΕΥΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΛΕΗ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΛΑΤΑΝΩ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΣΗ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝΤΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΩ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΓΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΑΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΩΤΕ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑΜΑΤΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΚΚΛΙΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΒΑΖΗΣ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΔΙΟ Η ΥΠΕΡΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΜΙΑ ΦΩΡΑ ΠΕΦΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΗΚΟΝΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΚΡΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.