Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ούτε 40% δεν πιάνουν ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.

Προβληματισμό στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και ανησυχία στους Ευρωπαίους εταίρους μας, για το εάν θα μπορέσει μετεκλογικά να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση, προκαλούν τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν ένα ρευστό και κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, στο πλαίσιο του οποίου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

Η δημοσκοπήσεις δείχνουν ...........

το ΠΑΣΟΚ να κινείται μεταξύ 10% και 15% και τη ΝΔ από 13 έως 18,1%. Με τις αναγωγές το ΠΑΣΟΚ φθάνει περίπου στο 17% και η ΝΔ στο 25%. Βάσει αυτών, το κυρίαρχο ερώτημα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι εάν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 50%.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. «Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, τότε πραγματικά δεν ξέρουμε πού πάμε και για ποια χώρα μιλά» λέγεται ότι δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε κλειστή κομματική σύσκεψη. Στη ΝΔ επιμένουν στην αναζήτηση της αυτοδυναμίας, αλλά έμπειρα στελέχη του κόμματος, όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, εκφράζουν ιδιωτικώς έντονο προβληματισμό.

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού είναι τέτοια, ώστε προκαλεί σύγχυση στα κομματικά επιτελεία για τη στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά και αμηχανία στους δημοσκόπους, καθώς οι έρευνές τους δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη στάση που θα τηρήσουν στην κάλπη τα θύματα της πολιτικής των μνημονίων.

Πρόκειται περίπου για 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο αδιέξοδο και παράλληλα αποτελούν ένα κρίσιμο, από πολιτικής απόψεως, σύνολο. Η εκλογική τους συμπεριφορά είναι απρόβλεπτη και, όπως προκύπτει από τις διαπιστώσεις δημοσκόπων και πολιτικών στελεχών, απελευθερωμένη από όλα τα διλήμματα που τίθενται προεκλογικώς.

Χαρακτηριστικό της ρευστότητας είναι ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος μετρείται στις έρευνες της κοινής γνώμης περίπου στο 35% στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ σε ορισμένους νομούς της περιφέρειας ξεπερνά ακόμα και το 60%.

Δηλώσεις

Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας το Σάββατο στην πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση, στο κλειστό στάδιο του Αιγάλεω, δήλωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν, θέλουν δεν θέλουν κάποιοι, εμείς δεν φοβόμαστε τον λαό, άλλοι κρύβονται» και ξεκαθάρισε: «Εμείς ζητάμε καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να αλλάξουμε τα πάντα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, στο ερώτημα αν η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κοντά στην εικόνα κατακερματισμού που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δηλώνει «απερίφραστα όχι». «Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η παραμονή στο ευρώ συνδέεται άμεσα με τη νέα συμφωνία. Οι εκλογές δεν είναι μια καθολική δημοσκόπηση, είναι η ώρα της απόφασης» τονίζει.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στην Realnews, εκτιμά ότι «είναι πολύ μικρή η πιθανότητα τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί να μην έχουν πλειοψηφία στη Βουλή», θεωρεί «ύποπτο και απαράδεκτο» το επιχείρημα του 50+1 και προσθέτει: «Αν υπάρξουν 151 βουλευτές, θα υπάρχει και κυβέρνηση στη χώρα».

Στην ίδια εφημερίδα, ο Σταύρος Δήμας επαναλαμβάνει ότι «η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην αυτοδυναμία και μπορεί να την επιτύχει». Απαντώντας δε για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, σημειώνει: «Η χώρα πρέπει να αποκτήσει βιώσιμη κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει και να εφαρμόζει γρήγορα αποφάσεις. Διαφορετικά η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής, επαναλαμβάνει την άποψή του ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι «να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής και εμπιστοσύνης» για τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς και «να συμφωνηθούν από την αρχή: πρόγραμμα για να μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που ολοκληρώνεται η συνεργασία».

Reporter

ΣΧΟΛΙΟ
Καιρός να ξεφορτωθούμε από την Πλάτη μας όλους αυτούς που επι 38 χρόνια ήπιαν το αίμα της Ελλάδας.
Στείλτε τους με την ψήφο σας στα τσακίδια. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

1 σχόλιο:

  1. Close
    Δ΄ Εθνική (04/08/2012)

    6:51 [Comment From eranaraaaaaaeranaraaaaaa: ]
    γκολλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλ!!!!!πεσσσηνη 71 θα σ πω στο ραβδο π θα ερθεισ για λιοπανα!!!!!
    .....
    ΕΓΡΑΨΕΣ ΦΙΛΕ , ΕΓΡΑΨΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.