Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ψάχνουν «φρένο» για τις τιμές καυσίμων

Προτείνεται η καθιέρωση μιας ανώτατης οροφής στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ώστε να πάρουν μια ανάσα οι καταναλωτές που έχουν επωμιστεί τεράστια επιβάρυνση λόγω των ανατιμήσεων

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι καταναλωτές από το Ράλι των τιμών της βενζίνης

Φρένο… στις αυξήσεις των τιμών των υγρών .........

καυσίμων μέσα από την καθιέρωση ενός «πλαφόν» στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οπως έκανε γνωστό χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, το υπουργείο έχει επεξεργαστεί πρόταση σύμφωνα με την οποία, το άθροισμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ 23% στην αμόλυβδη βενζίνη να μην ξεπερνά το ένα ευρώ το λίτρο. Για να γίνει πιο κατανοητό, σήμερα η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι στο 1,80 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ – που είναι φόρος σε απόλυτο και σταθερό μέγεθος- είναι 67 λεπτά το λίτρο.

Ο ΦΠΑ που υπολογίζεται στην τιμή διύλισης και τη λιανική είναι 37 λεπτά το λίτρο. Αν προστεθούν τα νούμερα αυτά, τότε οι φόροι είναι στο 1,04 ευρώ.Ο καταναλωτής θα μπορούσε να γλιτώσει την αύξηση των τεσσάρων λεπτών το λίτρο αν έμπαινε ένα όριο σε επίπεδο φόρων.
Σημειώνεται ότι όσο ανεβαίνει η τιμή διυλιστηρίου -σήμερα είναι στα 69,5 λεπτά- τόσο αυξάνεται και το άθροισμα των φόρων και κυρίως λόγω του ΦΠΑ που επιβάλλεται ποσοστιαία.

Το αποτέλεσμα είναι το κράτος να εισπράττει έσοδα και μάλιστα πολύ περισσότερα από αυτά που είχε προϋπολογίσει, αφού οι διεθνείς τιμές και κατά συνέπεια και της διύλισης έχουν αυξηθεί πέρα από κάθε όριο.

Με τον τρόπο αυτό θα προσφερόταν μία μικρή ανακούφιση στα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις που έχουν επωμιστεί τεράστια επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς τους από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.
Η πρόταση αυτή είχε υποβληθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στον Φίλιππο Σαχινίδη (όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών).

Οι τιμές των υγρών καυσίμων καταγράφουν μία… απίστευτη κούρσα ανόδου από την αρχή του χρόνου. Η μέση τιμή βρίσκεται στα 1,804 ευρώ το λίτρο, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας έχει αγγίξει τα δύο ευρώ το λίτρο.

Marketbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.