Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Γιώργος Καννελόπουλος: «Κανένας αγρότης δεν πρόκειται να πληρώσει για ενεργοποίηση»

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πληρώσει κανένας αγρότης τίποτα». Αυτό δήλωσε στο «Θ» ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος, σε επικοινωνία που είχαμε χθες, σχετικά με τα χρήματα που αποφάσισε να ζητήσει η ΕΑΣ Μεσσηνίας από όλους τους παραγωγούς, προκειμένου να κάνουν ενεργοποιήσεις. Το ποσό, που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Αριστείδη Γιαννακόπουλο, ο οποίος καταψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση, είναι από 30 έως 40 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση, συν το ΦΠΑ του 23%.

«Αν η Ένωση έχει πάρει τέτοια απόφαση, είναι λάθος, δεν το δικαιούται.
Η ΕΑΣ για τις ενεργοποιήσεις θα πληρωθεί από το...........

Υπουργείο, εκτός και αν αυτό που μου λέτε δεν αφορά την ενεργοποίηση, αλλά κάτι άλλο. Για όλες τις διαδικασίες που γίνονται μέσω της ενεργοποίησης, η ΕΑΣ πληρώνεται από το Υπουργείο, δεν μπορεί να ζητάει χρήματα», παρατήρησε ο γεν. γραμματέας του ΥΠΑΑΤ.

«Βαφτίζουν το χαράτσι Διαχείριση Αρχείου»

Ο σύμβουλος της ΕΑΣ Α. Γιαννακόπουλος μας είπε: «Αποφάσισαν να ζητήσουν αυτά τα λεφτά από τους παραγωγούς, όμως δε λένε ότι είναι για τις ενεργοποιήσεις. Το χαράτσι το βαφτίζουν «Διαχείριση Αρχείου Παραγωγών». Αν όμως δεν πληρώσεις για τη Διαχείριση Αρχείου Παραγωγών, δε θα μπορέσεις να κάνεις ενεργοποίηση. Δε θα δεχτούν την αίτησή σου. Είναι εκβιαστικό. Μιλάμε για 30 ευρώ στον καθένα και 40 (με το ΦΠΑ 49,20) για όσους έχουν βιολογική καλλιέργεια και εξισωτική αποζημίωση».

Και πρόσθεσε ο κ. Γιαννακόπουλος: «Ο λόγος που ζητάνε αυτά τα χρήματα από τους παραγωγούς, είναι για να καλύψουν τρύπες, επειδή υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Αν σκεφτούμε ότι στη Μεσσηνία είναι 46.000 οι δικαιούχοι επιδότησης, θα μαζέψουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Θα μαζέψουν όλα αυτά τα λεφτά από τους αγρότες της Μεσσηνίας, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα; Φέτος, ένας έγγαμος αγρότης με ένα σπίτι 100 τ.μ., θα πληρώσει φόρο 837 ευρώ. Κι εμείς του βάζουμε από πάνω και το χαράτσι;».

Μαζί με τον Αριστείδη Γιαννακόπουλο, την πρόταση για το κόστος Διαχείρισης Αρχείου Παραγωγών, καταψήφισαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, Νίκος Κοτταρίδης και Πάνος Παγάνης. Οι τέσσερις συμφώνησαν στο να πληρώνουν οι παραγωγοί για διάφορες εργασίες στις οποίες τους εξυπηρετεί η ΕΑΣ κατά τη διάρκεια του χρόνου, αλλά όχι για να κάνουν ενεργοποίηση, αφού γι’ αυτό η ΕΑΣ πληρώνεται από το Υπουργείο.

Από την πλευρά του Υπουργείου, κ. Κανελλόπουλος μας είπε ότι και πέρυσι υπήρξαν προβλήματα με Ενώσεις που ζήτησαν χρήματα «στις οποίες δεν επιτρέψαμε να συνεχίσουν το έργο των ενεργοποιήσεων. Βάλαμε κλιμάκια από το Υπουργείο και έκαναν αυτή τη δουλειά. Επίσης, για όσους δεν έχουν μεταβολές, κάνει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενεργοποιήσεις, και ηλεκτρονικά, δωρεάν. Απλώς πρέπει να κάνει χρήση ο αγρότης. Κανένας δεν πρόκειται να πληρώσει τώρα, ανεξαρτήτως τι λένε διάφοροι πρόεδροι των ΕΑΣ. Εγώ πρώτη φορά το συναντάω φέτος, και το συναντώ στη Μεσσηνία. Και δεν ξέρω γιατί. Η ΕΑΣ έχει σύμβαση με το Υπουργείο για τις ενεργοποιήσεις και δεν δικαιούται να κάνει κάτι τέτοιο».

Σχετικά, πάντως, με το θέμα της ενεργοποίησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο σύμβουλος της ΕΑΣ Α. Γιαννακόπουλος σχολίασε ότι φέτος δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση, ώστε να πάρουν οι αγρότες τους κωδικούς που χρειάζονται για να μπουν στο σύστημα.

Θάρρος

1 σχόλιο:

  1. Ο κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ, ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ Η ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΠΑΙΡΝΕ "ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ? ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ? ή ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙΠΟΤΑ? ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ?
    ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.