Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Αναβλήθηκε οριστικά το Eurogroup - Άγνωστο το γιατί - Η Γερμανία καθυστερεί τη βοήθεια ως μέσο πίεσης της Ελλάδας

- Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για βοήθεια της Ελλάδας αναβάλλεται
- Η σύνοδος θα αντικατασταθεί με μία τηλεδιάσκεψη των υπουργών
- Αναμένεται πάντως την Τετάρτη να κλείσουν οι λεπτομέρειες για το PSI
- Η Γερμανία θέλει πρώτα να δει την εφαρμογή των μέτρων που ψήφισε η Βουλή

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) που ήταν να διεξαχθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για την αποδέσμευση μιας νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αναβλήθηκε τελικά και θα πραγματοποιηθεί μια απλή τηλεφωνική διάσκεψη και η λήψη απόφασης άρα αναβάλλεται.

Σύμφωνα με τη κοινοτικές πηγές, δεν είναι ..........

έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να δοθεί το πράσινο φως για το νέο σχέδιο διάσωσης και υπογραμμίζουν ότι προβλέπεται η διεξαγωγή τακτικής συνόδου του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Νωρίτερα, με μία λακωνική φράση "πολύ σύντομα" ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έδωσε το στίγμα για το Eurogroup στις Βρυξέλλες και για το τί θα αποφασιστεί τελικά για τη βοήθεια στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Όλι Ρεν δήλωςε ότι πρέπει να είμαστε πολύ σύντομα σε θέση να αποφασίσουμσε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και τόνισε πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Ωστόσο, η Γερμανία δεν θέλει στο Eurogroup να μην υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη απόφαση, αλλά να γίνει καταρχήν αποδεκτό το αίτημα της βοήθειας και εν συνεχεία ανάλογα με την εφαρμογή των μέτρων, τότε να ληφθεί η απόφαση. Έτσι οι γερμανοί θα πιέζουν την Ελλάδα έως ότου φτάσει κοντά η ημερομηνία για την πληρωμή του ομολόγου και έτσι μη μπορώντας να το αφήσει η Ελλάδα απλήρωτο θα υπακούει πιστά.

"Είναι πραγματικά προς το συμφέρον όλων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να προσπαθήσουν ώστε να λειτουργήσει και να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα", πρόσθεσε. "Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για τις μικρομεσαίες συνιστώσες της ελληνικής κοινωνίας, και αρνητικές περιπλοκές για την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα", υπογράμμισε ο Ρεν.

Την αισιοδοξία του ότι κατά Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας, θα αποφασιστεί το επόμενο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, εξέφρασε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομίας Ράινχολντ Μίτερλενερ, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μίτερλενερ, η έγκριση από την ελληνική Βουλή του «σκληρού πακέτου λιτότητας», αποτελεί «μια καλή βάση» για την αυριανή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, χωρίς όμως με αυτή (σ.σ. την απόφαση για εκταμίευση της βοήθειας) να ξεπερνιούνται δια παντός όλες οι δυσκολίες.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.