Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Εργασία από απόσταση

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Η εργασία από απόσταση είναι η νέα τάση και αξιοποιείται από ολοένα περισσότερους επαγγελματίες. Έχει, όμως, και τα δικά της μικρά μυστικά ασφάλειας.

Ο βολικός χαρακτήρας της εργασίας από απόσταση και η άνεση που παρέχει το να μπορεί κανείς να βρίσκεται οπουδήποτε, αλλά να μην χάνει την επαφή με τον επαγγελματικό κόσμο, αποτελούν βασικά στοιχεία του φαινομένου του teleworking.

Εκείνο όμως το στοιχείο που κάνει την διαφορά στην ..........

καθημερινή επαγγελματική πρακτική όσων επιλέγουν το teleworking, είναι η επαφή με την τεχνολογία, η χρήση εξελιγμένων φορητών υπολογιστικών συστημάτων, mobile internet, κινητών τηλεφώνων με σύνδεση στο internet.

Εννοείται ότι μαζί με την ευκολία εργασίας και τη χρήση της υψηλής τεχνολογιας, έρχεται και ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος κίνδυνων που ενδέχεται να κάνουν δύσκολη την δουλειά σας. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να είστε πάντοτε προστατευμένοι.

Χρήσιμο θα ήταν να μην εμπιστεύεστε πάντοτε τους κοινόχρηστους υπολογιστές για να φέρετε εις πέρας την εργασία σας. Καλά είναι τα internet café, αλλά εάν πρέπει να δουλέψετε μια σημαντική παρουσίαση η ένα κείμενο κάποιας βαρύτητας, θα σας προτείναμε να βασιστείτε στο δικό σας φορητό υπολογιστή. Σε καμία περίπτωση μη βάζετε password η άλλου είδους κωδικούς πρόσβασης σε κοινόχρηστους υπολογιστές, αφού ποτέ δεν ξέρετε αν είναι μολυσμένοι η όχι. Όταν κάνετε surfing στοWeb η chatting μέσα από ένα internet café, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή που έχει εγκατεστημένη μια up-to-date έκδοση εφαρμογής antivirus.

Επιπλεον, καλό θα είναι να λάβετε και επιπλεον μέτρα. Αρχικά μην ενεργοποιείτε την επιλογή της αποθήκευσης των password στον τοπικό υπολογιστή, αν θέλετε να μπείτε σε προσωπικούς σας λογαριασμούς από κάποιον κοινόχρηστο υπολογιστή. Αυτό θα επιτρέψει στον επόμενο χρήστη να δει όλους σας τους λογαριασμούς. Επίσης ελέγξτε αν ο υπολογιστής είναι μολυσμένος η όχι. Στο πρώτο ύποπτο σημάδι (pop-ups, malfunction κλπ) σταματήστε αμέσως τη χρήση του. Τέλος μη χρησιμοποιείτε ποτέ κοινόχρηστους υπολογιστές για να κάνετε τραπεζικές συναλλαγές.

Ασφαλής χρήση οποιουδήποτε υπολογιστή χωρίς ενημερωμένο λογισμικό προστασίας και firewall δεν νοείται στη σύγχρονη εποχή, όποιο λειτουργικό σύστημα και αν χρησιμοποιείται. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και οι Mac είναι πλεον ευάλωτοι σε επιθέσεις.

Ειδικά εάν πρόκειται για εργαλείο που σας βοηθά στο επάγγελμα σας, τότε υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να υπάρχει όλη η απαραίτητη ασπίδα προστασίας εγκατεστημένη στο σύστημα σας.

Εγκαταστήστε, λοιπόν, τα πιο πρόσφατα security patches για τις εφαρμογές σας. Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου προωθούν συχνά επιθέσεις που εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας στις ευρείας χρήσεως εφαρμογές. Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης συνεχώς ενημερώνουν τους χρήστες για συμπληρώματα ασφάλειας, τα οποία διατίθενται για να επιλύσουν τα προβλήματα που ανιχνεύονται. Εάν οι εφαρμογές σας δεν σας ειδοποιούν αυτόματα για την διαθεσιμότητα αυτών των αναπροσαρμογών, τότε πρέπει να μπαίνετε περιστασιακά στην επίσημη σελίδα του προϊόντας και να ελέγχετε για τυχόν security patches που υπάρχουν διαθέσιμα προς εγκατάσταση.

Τα ασύρματα δίκτυα μπορεί να είναι πηγή προβλημάτων. Μη συνδέεστε σε ασύρματα δίκτυα Wi-Fi που δεν έχουν ενεργοποιημένη ασφάλεια, αφού έτσι μπορεί να συνδεθείτε άθελα σας σε δίκτυα από hackers που κλέβουν πληροφορίες και τις διακινούν μέσω διαδικτύου. Ακόμα και αν πρέπει να πληρώσετε για τη σύνδεση, είναι πάντα προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ασφαλή και αξιόπιστα δίκτυα.

Πολλά από τα νέα laptops που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν λύσεις ασφαλείας προκειμένου να εξασφαλίσει η επένδυση του χρήστη και να προστατευτούν τα δεδομένα του.

Υπάρχουν ειδικές σουίτες εργαλείων ασφάλειας και διαχείρισης, που ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο για τον χρήστη interface. Πολλά από αυτά τα συστήματα σας επιτρέπουν την αποθήκευση και κρυπτογράφηση όλων των χρήσιμων αρχείων έτσι ώστε, ακόμη και αν κλαπεί το notebook., να μην υπάρχει πρόσβαση τρίτων στα δεδομένα. Μερικές φορές παρέχεται αυτοματοποιημένη λύση για διαχείριση του υπολογιστή αυτόματα και από απόσταση. Είναι απαραίτητο να σβηστούν τα δεδομένα σας από απόσταση, να κλειδωθεί ο υπολογιστής η να καταστεί μη προσβασιμος σε όλες τις λειτουργίες, ενώ και η πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα αρχεία είναι αδύνατον να επιτευχτεί. Αν ο υπολογιστής βρεθεί και πάλι στα χέρια του νόμιμου κατόχου, αυτός μπορεί εύκολα να τον ξεκλειδώσει.

Ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για καθημερινή εργασία οφείλει να έχει αντίγραφα ασφαλείας σε ένα προστατευμένο μέρος. Έτσι, πρέπει να έχετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με το έργο του backup. Θα ήταν πιο πρακτικό να μην το έχετε μαζί σας διαρκώς αφού στην απευκταία περίπτωση που θα σας κλέψουν την τσάντα με τον φορητό υπολογιστή, θα ήταν ακόμα πιο τραγικό να χάσετε και το αντίγραφο ασφαλείας της εργασίας σας. Εάν αγοράσετε άλλο σύστημα, θα μπορέσετε με άνεση να επαναφέρετε όλα τα στοιχεία της εργασίας σας μέσα σε ελάχιστο χρόνο και έτσι να συνεχίσετε απρόσκοπτα τη δουλειά σας σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Εάν τα δε3δομενα σας είναι πολύ υψηλής αξίας και δεν μπορείτε να αντέξετε ούτε καν την ιδέα του να τα χάσετε, μπορείτε να προβείτε σε ειδικά προγράμματα ασφάλισης εξοπλισμού η/και όγκου δεδομένων, έτσι ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο σε περίπτωση κλοπής η καταστροφής. Αυτό βέβαια είναι μια ενέργεια που θα σας κοστίσει και δεν συνιστάται για ελεύθερους επαγγελματίες που απλώς γράφουν κείμενα η εκτελούν web εργασίες. Είναι μια πρακτική που θα ακλουθούσε μια εταιρεία για τους υπαλλήλους της, οι οποίοι εργάζονται από απόσταση για εκείνη, και θα επέλεγε ένα πακέτο ασφάλισης για όλους μαζί, προκειμένου να ασφαλίσει τα δεδομένα της και τον τεχνολογικό της εξοπλισμό.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η τηλε-εργασία είναι μια κυρίαρχη τάση των καιρών και μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα πλέγμα συνεργασιών που μπορούν να βοηθήσουν το εισόδημα σας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ακλουθείτε βασικές αρχές ασφαλείας, όπως αυτές που αναφέρουμε παραπάνω, και έτσι θα μπορείτε να ακλουθείτε το motto που λέει ότι εργασία και χαρά πάνε μαζί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.