Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ψέματα τέλος: Οι αρχηγοί «υπογράφουν» σήμερα τα μέτρα

Αντιμέτωποι με το πολυσέλιδο κείμενο των σκληρών μέτρων του Νέου Μνημονίου, αλλά και με την Ιστορία, θα βρεθούν σήμερα μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, που έγιναν καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους, οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Σήμερα, εκτός κάποιου απίθανου απροόπτου, ...........

οι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης θα κληθούν από τον Λουκά Παπαδήμο να «προσυπογράψουν» ρητά και -το κυριότερο- να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν το πακέτο των σκληρότερων μέτρων που έλαβε ποτέ ελληνική κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά. Κι αυτό γιατί οι 15-16 σελίδες του εγγράφου που ετοίμασαν επιμελώς τα υπουργεία Οικονομικών (Βενιζέλος) και Εργασίας (Κουτρουμάνης) υπό τις εντολές των επικεφαλής της Τρόικα, περιγράφονται μόνο ως «σφαγή των αμνών». Περιληπτικά τα μέτρα, που έχει παρουσιάσει αναλυτικά το iefimerida.gr, περιλαμβάνουν:

α. ψαλίδισμα κατά το 1/5 του κατώτατου μισθού, και κατά πάσα πιθανότητα όλων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα,

β. νέο τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις με option για περικοπή ακόμα και κύριων συντάξεων

γ. περιορισμό της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων κατά 3 μήνες

δ. 15.000 άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο

ε. ιδιωτικοποιήσεις χρυσοφόρων εταιρειών και λουκέτα σε οργανισμούς του Δημοσίου

ζ. άρση της μονιμότητας (αν και δεν υπήρχε ποτέ) και των προνομίων των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ

η. αιματηρές περικοπές σε Υγεία, Άμυνα, Δημόσιες Επενδύσεις.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για συνέχιση της ίδιας συνταγής που ακολούθησε και το πρώτο Μνημόνιο, αλλά επί το σκληρότερο, καθώς για πρώτη φορά κόβονται μισθοί με οριζόντιο τρόπο ενώ προωθούνται απολύσεις χωρίς καμία αξιολόγηση - αντίθετα με όσα έλεγε μέχρι πριν λίγο καιρό ο Δημήτρης Ρέππας. Δηλαδή «και γαμ...οι και δαρμένοι», όπως το έθεσε κορυφαίος υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό το λόγο οι τρεις αρχηγοί, και ειδικά ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνουν τις τελευταίες μέρες ρεσιτάλ υποκριτικής, με δηλώσεις και διαρροές ότι δήθεν διαπραγματεύονται σκληρά για να περισώσουν ότι μπορούν, ενώ η πραγματικότητα τους διαψεύδει, και συνεχίζουν επιμελώς τις κορώνες κατά των δανειστών χωρίς αντίκρυσμα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Παπανδρέου που διαμηνύει ότι δέχεται μεν τη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά όχι για τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η μόνη εναλλακτική επιλογή είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας. Και αυτή κανείς δεν θέλει να την επωμιστεί...

iefhmerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.