Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Παρέμβαση του Δημήτρη Κουσελά για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Κατά τη συζήτηση, στον διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του «Εφαρμοστικού Νόμου αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», παρουσία των κ.κ. Λοβέρδου, Κουτρουμάνη και Τιμοσίδη, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, σε παρέμβασή του ειδικά για το άρθρο 2 του εν λόγω νόμου που αφορά στην αναδιάρθρωση Νοσοκομείων του ΕΣΥ, εξέφρασε τη ριζική του αντίθεση σε λογικές άμεσης ή έμμεσης υποβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κουσελάς τόνισε τα εξής: .........

«Η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων, καταπολέμησης της σπατάλης και βελτίωσης της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δαπανών στο χώρο της Υγείας είναι απόλυτα κατανοητή. ‘Όμως, η λήψη των όποιων αποφάσεων δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ούτε με αναιτιολόγητη συρρίκνωση των υφιστάμενων υποδομών Υγείας.

Στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που θα γίνουν, θα ήταν τραγικό να επικρατήσουν οριζόντιες λογικές, χωρίς να ληφθούν κατάλληλα υπόψη οι ιδιομορφίες και οι συνθήκες κάθε περιοχής.

Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, το οποίο προβλέπεται βάσει του άρθρου 2 να διασυνδεθεί με το Νοσοκομείο της Καλαμάτας σε ενιαίο ΝΠΔΔ, δεν είναι απλά «ένα ακόμα νοσοκομείο» στον Νομό Μεσσηνίας.

Εξαρχής σχεδιάστηκε να εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή Τριφυλίας και Ολυμπίας, καλύπτοντας έναν άξονα 120 χιλιομέτρων από τον Πύργο μέχρι την Πύλο και απέχει μια ώρα περίπου από την Καλαμάτα. Τα τελευταία χρόνια κατάφερε να λειτουργήσει με μεγάλη επιτυχία Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Εξ άλλου, εξυπηρετεί μια περιοχή δυναμικά αναπτυσσόμενη στον τομέα του τουρισμού και της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής.

Μέχρι σήμερα το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει στηριχθεί σε δωρεές και κληροδοτήματα Μεσσήνιων συμπατριωτών μας, κατά συνέπεια έχει ελάχιστα στοιχίσει στον κρατικό Προϋπολογισμό. Εξ άλλου, έχει μεγάλη ιδιόκτητη περιουσία, η αξιοποίηση της οποίας θα απέφερε πολλά στην αναβάθμιση των υποδομών και των λειτουργιών του.

Σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση και αναδιάταξη των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, για μένα κρίσιμο ερώτημα είναι με ποιές ασφαλιστικές δικλείδες
- δεν θα υπάρξει υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες ή και τους επισκέπτες της περιοχής, με την κατάργηση, στο μέλλον, κλινικών ή κλινών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ;
- δεν θα υπάρξουν απολύσεις προσωπικού, το οποίο ήδη σήμερα δεν επαρκεί να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες ;

Σας καλώ, λοιπόν, να επανεξετάσετε τους σχεδιασμούς σας, διασφαλίζοντας τα παραπάνω και, οπωσδήποτε, την πλήρη λειτουργία και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ενός Νοσοκομείου, που λειτουργεί και εξυπηρετεί υποδειγματικά μια ευρύτερη και σημαντική περιοχή της Πελοποννήσου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.