Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Πριν αγοράσετε βιντεοκάμερα

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Παλαιότερα οι βιντεοκάμερες θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Πλέον αποτελούν ένα προσιτό μέσο για τους περισσότερους, αφού οι διαθέσιμες επιλογές χαμηλού budget, αλλά ταυτόχρονα και υψηλών δυνατοτήτων είναι πάρα πολλές.

Προτού επιλέξετε την κατάλληλη βιντεοκάμερα για τις προσωπικές σας ανάγκες, καλό είναι να γνωρίζετε σε ποια από τα χαρακτηριστικά της πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.
Πλέον οι ψηφιακές βιντεοκάμερες, οι οποίες ...........

μετατρέπουν την εικόνα σε ψηφιακό σήμα και την αποθηκεύουν, έχουν κυριαρχήσει έναντι των αναλογικών, αφού έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας, κατά την αντιγραφή δεν υπάρχει απώλεια ποιότητας, ενώ και η επεξεργασία του βίντεο γίνεται πολύ ευκολότερα.
Στο πρώτο χαρακτηριστικό που πρέπει να επικεντρωθείτε πριν την αγορά βιντεοκάμερας είναι η ποιότητα λήψης (ανάλυση εικόνας) και οι επιλογές που έχετε είναι δύο, Standard ή High Definition. Οι HD είναι αυτές που αναμφισβήτητα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα θέασης στις σύγχρονες τηλεοράσεις πολλών ιντσών.

Μέθοδος αποθήκευσης

Το επόμενο σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας, είναι πού θέλετε να αποθηκεύονται τα δεδομένα. Οι πιο συνηθισμένε και καθιερωμένες λύσεις είναι οι κασέτες MiniDV, το Mini DVD, οι σκληροί δίσκοι και οι μνήμες SD. Oι κάμερες miniDV θεωρούνται το πλέον διαδεδομένο φορμάτ. Το μικρό τους μέγεθος και η χαμηλή τιμή τους τις κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Η αποθήκευση σε miniDV δεν συμπιέζει το βίντεο και έτσι διατηρεί υψηλή ποιότητα ανάλογα με τις δυνατότητες της κάμερας.
Αυτό προσφέρει το πλεονέκτημα ότι αν αναπτυχθεί κάποιος τρόπος συμπίεσης καλύτερος από αυτόν που χρησιμοποιούν σήμερα τα DVD, θα μπορέσετε να μεταφέρετε το βίντεο στο νέο μέσο χωρίς μεγάλες απώλειες στην ποιότητα, φτάνει να έχετε κρατήσει τις αρχικές κασέτες.

Μειονέκτημα αποτελεί σ' αυτήν την περίπτωση η ανάγκη φύλαξης των κασετών και το γεγονός ότι εάν θελήσετε να δημιουργήσετε ένα dvd, να το ανεβάσετε στο Internet, να το διανείμετε ή να το αρχειοθετήσετε στον υπολογιστή, θα χρειαστεί να κάνετε εισαγωγή (import video) με κάποιο κατάλληλο πρόγραμμα στον Η/Υ και να το μετατρέψετε σε συμπιεσμένη μορφή βίντεο για οικονομία χώρου αποθήκευσης.
Εξέλιξη του format miniDV είναι οι κασέτες HDV, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην λήψη βίντεο υψηλής ανάλυσης (High Definition). Το mini DVD από την πλευρά του, αποτελεί μια μικρότερη έκδοση των κανονικών DVD που γνωρίζουμε. Με το mini DVD θα έχετε αμέσως τη δυνατότητα να δείτε και να διαχειριστείτε τα βίντεό σας στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Τα σημαντικότερα μειονεκτήματα είναι η μικρή χωρητικότητα της τάξεως των 30 λεπτών, η απώλεια ποιότητας λόγω της συμπίεσης και η συνεχής ανάγκη σε αναλώσιμα.

Οι σκληροί δίσκοι καταρχήν σάς εξοικονομούν χρήματα, αφού δεν χρειάζεται να αγοράζετε dvd ή κασέτες. Μπορείτε εύκολα να περνάτε τα βίντεο στον υπολογιστή σας, ενώ μερικές κάμερες σάς δίνουν τη δυνατότητα να τα επεξεργαστείτε απευθείας. Από την άλλη, επειδή ο σκληρός δίσκος έχει μια συγκεκριμένη χωρητικότητα, ίσως κάποιες φορές να μην μπορείτε να τραβήξετε τα βίντεο που θέλετε λόγω περιορισμένου χώρου.
Γι' αυτό καλό είναι αν διαλέξετε τέτοιου τύπου κάμερα να προτιμήσετε κάποια με μεγάλο σκληρό δίσκο. Επίσης, οι κάμερες που έχουν σκληρό δίσκο για την αποθήκευση, είθισται να είναι λίγο πιο βαριές. Αντίθετα, οι βιντεοκάμερες που διαθέτουν τις κάρτες μνήμης SD ως μέθοδο αποθήκευσης είναι πιο ελαφριές, αφού οι μνήμες είναι πολύ μικρές σε μέγεθος. Έχουν ωστόσο περιορισμένη χωρητικότητα και κάποιες φορές ίσως δεν είναι αρκετές εάν θέλετε να βιντεοσκοπήσετε κάτι μεγάλης διάρκειας.
Παρόλα αυτά, είναι ενθαρρυντικό ότι η χωρητικότητα των SD καρτών συνεχώς αυξάνεται. Μία ακόμη μέθοδος αποθήκευσης (πιο πρόσφατη) είναι η μονάδα SSD (Solid State Drive). Είναι 7 φορές μικρότερη και 12 φορές ελαφρύτερη από έναν συμβατικό σκληρό δίσκο 1,8 ιντσών. Στα θετικά της λοιπόν, περιλαμβάνονται το μικρό βάρος, η ταχύτητα και η έλλειψη θορύβου, ενώ στα αρνητικά το κόστος της.

Οπτικό zoom Vs Ψηφιακό zoom

Το zoom αποτελεί ένα ακόμη κριτήριο στην αγορά βιντεοκάμερας. Οπτικό zoom είναι το πόσες φορές μπορεί να μεγεθυνθεί η εικόνα μέσω των φακών της κάμερας, ενώ το ψηφιακό zoom γίνεται με τη χρήση του επεξεργαστή και του ενσωματωμένου στην κάμερα λογισμικού με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια ποιότητας και παραμόρφωση. Γι΄ αυτό προτιμήστε η κάμερα που θα επιλέξετε να έχει όσον το δυνατόν περισσότερο οπτικό zoom και όχι περισσότερο ψηφιακό (digital).
Ωστόσο, αν διαλέξετε κάμερα με μεγάλο οπτικό zoom, καλό θα είναι να διαθέτει image stabilizer γιατί με το zoom το παραμικρό κούνημα του χεριού θα γίνεται αντιληπτό.

Θύρες επικοινωνίας

Αν και οι περισσότερες κάμερες πλέον διαθέτουν τους πιο κοινούς τρόπους επικοινωνίας με υπολογιστή ή τηλεόραση, καλό είναι να το προσέξετε για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Συγκεκριμένα, USB 2.0 για σύνδεση με υπολογιστή ή A/V, SVideo για σύνδεση με τηλεόραση θα πρέπει να τα θεωρήσετε στάνταρ στην αγορά σας. Οι πιο σύγχρονες κάμερες διαθέτουν και έξοδο HDMI για σύνδεση σε τηλεοράσεις που υποστηρίζουν HD (HD Ready και Full HD).

6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.