Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Υπ. Οικονομικών: Νόμιμα αφορολόγητο το αυτοκίνητο των τροϊκανών

UPDATE 13:31

Τις ισχύουσες διατάξεις επικαλείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, για το γεγονός ότι απαλλάχθηκε από φορολογικές επιβαρύνσεις το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν στη χώρα μας οι εκπρόσωπο του ΔΝΤ.
Το συγκεκριμένο θέμα είχε αποτελέσει ...........

αντικείμενο ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργου Ανατολάκη, ο οποίος καταγγέλλει ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν απέδωσαν τον προβλεπόμενο ΦΠΑ κατά τον εκτελωνισμό ενός θωρακισμένου TOYOTA-Land Cruiser, το περασμένο καλοκαίρι.

Kerdos.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Αυτό και αν είναι σκάνδαλο. Πολυτελέστατο αλλά και θωρακισμένο αυτοκίνητο για τα τρία σκουπίδια του ΔΝΤ και ούτε λεπτό του ευρώ για ΦΠΑ. Αφορολόγητο. Εννοείται προφανώς και χωρίς τέλη κυκλοφορίας.
Αυτοί είναι οι κυβερνήτες μας. Ξεσκίζουν τον κοσμάκη στην φορολογία και τα σκουπίδια του ΔΝΤ είναι με αφορολόγητα.
Θυμηθείτε τα στις επόμενες εκλογές και μαυρίστε τους.

UPDATE: Λεπτομερείες για το θέμα από την iefhmerida

Το πολυτελέστατο θωρακισμένο αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούν τα στελέχη της Τρόικα στην Ελλάδα δεν έχει πληρώσει δασμούς, τέλος ταξινόμησης, φόρο πολυτελείας και ΦΠΑ με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να στερηθεί έσοδα πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Την απίστευτη αυτή παραδοχή έκανε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργου Ανατολάκη.

Σε μια μια εποχή που γίνεται τιτάνιος αγώνας για να εισπραχθεί και το τελευταίο ευρώ και η Τρόικα απαιτεί τη λήψη επαχθέστατων μέτρων για το μέσο Ελληνα, απαιτεί ταυτόχρονα να εξαιρεθεί και από την καταβολή των νόμιμων επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τις δικές της ενέργειες στη χώρα μας.

Το συγκεκριμένο θέμα είχε αποτελέσει αντικείμενο ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργου Ανατολάκη, ο οποίος καταγγέλλει ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν απέδωσαν τον προβλεπόμενο ΦΠΑ κατά τον εκτελωνισμό ενός θωρακισμένου TOYOTA Land Cruiser, το περασμένο καλοκαίρι. Ο βουλευτής που είχε καταθέσει ερώτηση και στο παρελθόν επανήλθε με νέα ερώτηση σημειώνοντας ότι κάθε ιδιοκτήτης θωρακισμένου οχήματος οφείλει κατά τον εκτελωνισμό του στην Ελλάδα να προσκομίσει και το αντίστοιχο τιμολόγιο της εταιρείας που πραγματοποίησε την θωράκιση του οχήματος, αλλά στην περίπτωση του ΔΝΤ δεν ακολουθήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία διότι εκτελωνίστηκε ως απλό όχημα με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάσει έσοδα από 23.000 έως 92.000 ευρώ.

Στην έγγραφη απάντησή του, ο κ. Οικονόμου επικαλείται τη Συμφωνία Ιδρυσης του ΔΝΤ και τη διεθνή σύμβαση περί προνομίων και ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, που κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή το 1976, και ορίζει ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως διεθνής Οργανισμός απαλλάσσεται από οποιοδήποτε δασμό και φόρο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικαλείται και τον κοινοτικό Κανονισμό, με τον οποίο τα κράτη μέλη δύνανται να χορηγούν απαλλαγές από δασμούς δυνάμει συμφωνιών ή συμφωνιών έδρας, στις οποίες συμβαλλόμενο μέρος είναι διεθνής οργανισμός. Ταυτόχρονα αναφέρεται και στον κώδικα ΦΠΑ που έχει κυρωθεί με νόμο από το 2000 και ορίζει ότι απαλλάσσεται από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας η εισαγωγή αγαθών για τις ανάγκες αναγνωρισμένων από την Ελλάδα διεθνών οργανισμών.

Αναφερόμενος στους ελληνικούς νόμους, ο κ. Οικονόμου επισημαίνει ότι με τον "Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα" προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά οχήματα και απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης με όρους και προϋποθέσεις. Σημειώνει επίσης ότι ο ειδικός φόρος πολυτελείας δεν επιβάλλεται σε αναγνωρισμένους Διεθνείς Οργανισμούς στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο προβλέπεται από τις συμβάσεις για την ίδρυσή τους ή όταν από τις συμφωνίες για την έδρα τους προβλέπεται ότι απαλλάσσονται παντός φόρου.

Ειδικά για τη θωράκιση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι με βάση το ισχύον καθεστώς «η επιβάρυνση από το τέλος ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων που φέρουν ειδική θωράκιση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό που προκύπτει για τα όμοια ίδιου τύπου επιβατικά αυτοκίνητα χωρίς ειδική θωράκιση και ακόμη ότι η ειδική θωράκιση -ανεξάρτητα αν αποτελεί συνήθη ή έξτρα εξοπλισμό- δεν λαμβάνεται υπόψη για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας επιβολής του τέλους ταξινόμησης».

«Με την αριθ. 36315/06.07.2011 διασάφηση εισαγωγής που κατατέθηκε στο Ε' Τελωνείο Πειραιά τέθηκε σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο μάρκας TOYOTA-Land Cruiser, καταγωγής Ιαπωνίας, με παραλήπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με απαλλαγή από δασμούς, τέλος ταξινόμησης, φόρο πολυτελείας και ΦΠΑ», αναφέρει ο κ. Οικονόμου και διευκρινίζει ότι η υπαγωγή στον αντίστοιχο συντελεστή τέλους ταξινόμησης πραγματοποιήθηκε με βάση το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του οχήματος. Σημειώνει ακόμη ότι η φορολογητέα αξία για σκοπούς ΦΠΑ έχει διαμορφωθεί βάσει τιμολογίου, το οποίο περιλαμβάνει την αξία του οχήματος και την αξία θωράκισης, ενώ για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης έχει ληφθεί υπόψη η αξία του οχήματος μη συμπεριλαμβανομένης της αξίας θωράκισης. «Ωστόσο οι εν λόγω φορολογικές επιβαρύνσεις αποτέλεσαν αντικείμενο απαλλαγής βάσει των προαναφερθεισών διατάξεων», καταλήγει στην απάντησή του ο κ. Οικονόμου.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης, πάντως, εκτός από τις διευκρινίσεις που ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών, καλούσε τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει «αν αποτελεί ή όχι πρόκληση για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες πολίτες το παράλογο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, που η παρουσία τους στην πατρίδα μας στοχεύει στην εξυγίανση της Ελληνικής Οικονομίας, να καταφεύγουν σε μεθόδους αποφυγής απόδοσης ΦΠΑ».

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.