Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Τι αλλάζει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα

Εντός 10 ημερών τα μέλη της Επιτροπής που συγκρότησε το υπουργείο Δικαιοσύνης θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους ώστε να αναμορφωθεί ριζικά η διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων και το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, προκειμένου να σταματήσει να χρησιμοποιείται από τους επιχειρηματίες μόνο ως όχημα για να αποφεύγουν ποινικές ευθύνες, όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαιωάννου.

Με τις ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ........

Capital.gr, πιθανότατα θα σταματήσει το ακαταδίωκτο που προσφέρει η συγκεκριμένη πτωχευτική διαδικασία σε επιχειρηματίες, οι οποίοι ουσιαστικά χρησιμοποιούν το άρθρο 99 ως όχημα αποφυγής των υποχρεώσεών τους προς τους πιστωτές (κράτος και ιδιώτες). Αυτή άλλωστε ήταν και βασική βολή που δεχόταν εδώ και καιρό η συγκεκριμένη διαδικασία, αφού παρουσιαζόταν καθημερινά το φαινόμενο πολυεκατομμυριούχοι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου να αποφεύγουν τον ποινικό κολασμό των πράξεων τους αφού είχαν φροντίσει να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης, το 2005 είχαν κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 μόνο 5 έως 7 επιχειρήσεις, ενώ στο τέλος του 2011 εκκρεμούσαν 2.000 αιτήσεις! Για το λόγο αυτό ο κ. Παπαϊωάννου έχει ήδη ενημερώσει με επιστολή του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως και τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τα τρωτά σημεία του άρθρου 99.

Στην πράξη, όπως επισήμανε το υπουργείο «παρατηρείται κατάχρηση του δικαιώματος από πολλές επιχειρήσεις που βρίσκουν ασφαλή διέξοδο αποφυγής των άμεσων υποχρεώσεών τους προς τους εργαζομένους και το Δημόσιο, αλλά και της ποινικής ατιμωρησίας τους».

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.