Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Π. Τατούλης: Είναι απαραίτητη μια εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο

Κρίσιμο γεγονός χαρακτήρισε τη συζήτηση για την πολιτική για το ελαιόλαδο, αλλά και για την αγροτική πολιτική συνολικότερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την εξέταση του εκτός ημερησίας θέματος του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εξαιρετικά χαμηλή τιμή του ελαιολάδου.

Απορρίπτοντας τις ατέρμονες θεωρητικές προσεγγίσεις, ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά τις επιδοτήσεις, καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και διαφθορά της ψυχής του παραγωγού και αυτό γιατί δεν έγινε καμία πρόβλεψη για αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, για νέες καλλιέργειες και για την εξεύρεση νέων αγορών.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς κομπασμούς ανέλαβε........

πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς, όπως στην επιστολή από 4/1/2012 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην παρακράτηση των λογαριασμών των επιδοτήσεων των παραγωγών» σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης στην συνέχεια.

Ο Περιφερειάρχης ανήγγειλε τη δημιουργία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, του δημοπρατηρίου στην Κορινθία, της αγροδιατροφικής σύμπραξης και την προώθηση του Καλαθιού των Πελοποννησιακών προϊόντων. Πέραν αυτών, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε την κατεύθυνση του 30% του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας σε υποδομές στήριξης των αγροτών, όπως επίσης την προτεραιότητα κατά 70% των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τη γεωργία και κτηνοτροφία από τον επενδυτικό νόμο και τέλος την έξυπνη στροφή του ΕΣΠΑ προς τις αγροτικές υποδομές.

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε απαραίτητη μια εθνική σταθερή πολιτική, όχι για τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου, αλλά για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής για το ελαιόλαδο. Μέτρα τα οποία εκτίμησε ως αναγκαία ο Περιφερειάρχης σε μια πολιτική για το ελαιόλαδο είναι η δημιουργία ενός ισχυρού brand name ελαιολάδου «Πελοπόννησος», το οποίο σε συνδυασμό με συστηματική εργασία θα συστήσει νέα κατηγορία για μια νέα πρόταση στις αγορές με ελαιόλαδο εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Πέραν αυτού, ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι χρειάζεται, και ήδη γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές στην Πελοπόννησο και αναζήτηση αγορών για ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα των αγροτών από συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.