Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



STOP στη διακοπή ρεύματος σε βιομηχανικές μονάδες

*Αν και ο εναλλακτικός προμηθευτής έχει συμφωνήσει με το λάθος που έγινε, δεν το διόρθωσε

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), με δύο νέες προσωρινές διαταγές του, απαγόρευσε σε εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος τη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης σε δύο βιομηχανικές μονάδες, στην περιοχή της Καλαμάτας, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων στις 28 Φεβρουαρίου 2012. Κι αυτό, επειδή είχε συμπεριληφθεί, όλως αδικαιολογήτως και αυθαιρέτως, ο υπολογισμός του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών στο λογαριασμό του εναλλακτικού προμηθευτή.

Η νομοθεσία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου, προβλέπει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί το συγκεκριμένο τέλος σε βιομηχανική επιχείρηση…


Προχωρεί η κατασκευή της ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα έγγραφο του υπουργείου Υποδομών που αφορά στην κατασκευή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Υποδομών: «Σας αποστέλλουμε το 2ον εγκεκριμένο διορθωτικό κτηματολόγιο του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Καλαμάτα στο τμήμα Τσακώνα – Καλαμάτα για την κατασκευή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας από χ.θ 29+100 στη Γ.Ε. 29Ν».

Ο κτηματολογικός χάρτης έχει αποσταλεί για δημοσιοποίηση-ανάρτηση στο Δικαστικό Γραφείο και στην Κτηματική Υπηρεσία Καλαμάτας.

ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



700 Μεσσήνιοι αγρότες όμηροι της κρίσης

Η κατάσταση που βιώνει η Χώρα μας, μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα στη ζωή μας ,να στραφούμε πάλι στη γη μας και να προσπαθήσουμε τουλάχιστον μέσω αυτής της διεξόδου να επιβιώσουμε.

Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν ήταν χρόνια ανεκμετάλλευτα για τον αγροτικό κόσμο , που αφέθηκε να επιβιώσει χωρίς να νοιαστεί η Πολιτεία να του προσφέρει λύσεις , κατευθύνσεις νέων και προσοδοφόρων καλλιεργειών παρά μόνο εφήμερες «ανάσες» μέσω επιδοτήσεων κλπ.

Είδαμε παιδιά του κομματικού σωλήνα να διαχειρίζονται τις τύχες του αγροτικού κόσμου από έμμισθες θέσεις, χωρίς την εμπειρία και την εξειδίκευση που απαιτείται ,με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ακούσαμε λόγια μεγάλα και βαρύγδουπα αυτά τα .........

χρόνια ,που απλά αποπροσανατόλισαν τους αγρότες μας, χωρίς αντίστοιχα αποτελέσματα επί του πρακτέου.

Αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της απαξίωσης της γης , είναι περιοχές ευλογημένες και πολυπληθείς να καταλήξουν σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μαρασμό ,με έντονη τη μείωση των πληθυσμιακών τους χαρακτηριστικών και σε σταδιακό αφανισμό των όμορφων χωριών και μικροπόλεων.

Γέννημα θρέμμα της Μεσσηνίας ,αγωνιώντας για τον τόπο μου ,θέλω να βάλω ένα μικρό λιθαράκι για την έστω και την τελευταία στιγμή δημιουργία ερεισμάτων υγιούς ανάπτυξης των μικρότερων χωριών μας.

Και η πρότασή μου αφορά στην ανεύρεση λύσης για όσους αγρότες έχουν υποβάλει αιτήσεις για Φωτοβολταϊκά Πάρκα.

Αναγκαιοί η εξεύρεση λύσης για την υποστήριξη των νέων αγροτών που έχουν υποβάλει αιτήσεις να λειτουργήσουν Φωτοβολταϊκά Πάρκα, διότι βρισκόμαστε προ αδιεξόδου.

Τι γίνεται σήμερα.

Από πληροφορίες, έχουν υποβληθεί 700 αιτήσεις αγροτών στις περισσότερες εκ των οποίων, λήγει η προθεσμία αξιολόγησης γιατί οι αγρότες μας αδυνατούν :

Α) Να πληρώσουν τα τέλη σύνδεσης που ανέρχονται σε 20.000¤ κατά μέσο όρο.

Β) Να εκδώσουν εγγυητική Επιστολή Τράπεζας

Γ) Να έχουν 25.000¤ ως ίδια κεφάλαια

Δ) Να πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν χρηματοδότηση 75% από τις Τράπεζες μάλιστα με επιτόκιο 8%.

Το αποτέλεσμα

Η αδυναμία των αγροτών, έχει ως αποτέλεσμα να μείνει ελεύθερη η χωρητικότητα των δικτύων προ άγρα και όφελος συγκεκριμένων μεγαλοεπενδυτών και οι αγρότες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη να έχουν παραγκωνισθεί.

Η πρόταση

Α) Να επιλεγούν με δυναμική κίνηση όσοι αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών έχουν υποβάλει αιτήσεις με προτεραιότητα και διάφορα αυστηρά κριτήρια που θα τους δίνουν προβάδισμα.

Β) Να γίνει συμφωνία πληρωμής των όρων σύνδεσης με διακανονισμό.

Γ) Να εξευρεθεί τρόπος διευκόλυνσης για τις εγγυητικές επιστολές

Δ) Να εξευρεθεί τρόπος χρηματοδότησης των πάρκων με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Αποτέλεσμα

Εάν πετύχουμε να υλοποιηθούν στη Μεσσηνία 300 έργα, σημαίνει ότι 300 οικογένειες θα παραμείνουν στα χωριά, θα έχουν ικανό εισόδημα για να ζουν και θα μπορούν σιγά, σιγά να αναπτύξουν και άλλες πρωτοβουλίες.

Δεν θα μεταναστεύσουν ούτε θα οδηγηθούν στην ανεργία, στην ανασφάλεια και χειροτέρευση της ποιότητας ζωής τους.

Ας μην ποδοπατήσουμε τελείως τα όνειρα για καλύτερες συνθήκες ζωής του αγροτικού κόσμου , που απλώς έχει αφεθεί στην τύχη και σιγά-σιγά περιθωριοποιείται.

Aντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Μέλος Τομέα Ενημέρωσης και ΜΜΕ ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Προωθείται λύση του ζητήματος της καθυστέρησης του έργου που έχει προκύψει στον οδικό άξονα Γαργαλιάνοι – Ρωμανού Μεσσηνίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης, σε απάντησή του στην υπ’ αριθμόν 45934 ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κα. Νάντια Γιαννακοπούλου στις 02/11/11, αναφέρει ότι «προωθείται λύση του ζητήματος των μεγάλων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα Γαργαλιάνοι – Ρωμανού Μεσσηνίας με δημοπράτηση νέου έργου για την αποπεράτωση των απαιτούμενων έργων και την απόδοση του εν λόγω τμήματος σε χρήση, στον συντομότερο δυνατό χρόνο».

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ............

ερώτησή της εξέφραζε την ανησυχία της για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων του παραπάνω οδικού άξονα, στον οποίο τρία χρόνια μετά την αρχική προθεσμία ολοκλήρωσής του δεν έχει τελειώσει η υπόθεση των απαλλοτριώσεων με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει τις εργασίες ο ανάδοχος του έργου.

Επί των ανωτέρω, απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης ενημερώνοντας την κα. Γιαννακοπούλου σχετικά με την πορεία της διαδικασίας καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, η εκδίκαση των οποίων αναβλήθηκε κατ’ αρχήν 2 φορές κατόπιν αιτήματος των υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτητών και άλλες 2 φορές λόγω αποχής των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας.

Στη συνέχεια της απάντησης του, ο Υπουργός αναφέρει ότι η υπόθεση τελικά συζητήθηκε στις 04/05/11, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση ορισμού τιμής μονάδας, ζήτημα για το οποίο αναμένεται να απαντήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς το οποίο επίσης απευθύνεται το ερώτημα της Μεσσήνιας βουλευτή.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης ενημερώνει την κα. Γιαννακοπούλου ότι, κατά προσέγγιση, η προβλεπόμενη αποζημίωση θα είναι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ και θα βαρύνει τις Δημόσιες Επενδύσεις (Εθνικοί Πόροι) και καταλήγει, λέγοντας ότι λόγω κυρίως αυτών των καθυστερήσεων, ο ανάδοχος του έργου έχει ζητήσει διάλυση της εργολαβίας.

Το "γιατί" στην αυτοκτονία Ενώ αυξάνονται τα κρούσματα

Άρθρο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News.

Αφορμή για τη σημερινή μου blog-άποψη μου δίνουν οι συχνές πρωτοσέλιδες αναφορές στον πολλαπλασιασμό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα εξαιτίας της δραματικής αύξησης οικονομικών προβλημάτων που οδηγούν στην καταστροφή αμέτρητους Έλληνες και Ελληνίδες επιχειρηματίες.

Ο θάνατος βρίσκεται αναμφίβολα στο τραγικότερο σημείο στο ευρύ φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων.
Ο θάνατος, όμως, από αυτοκτονία, πέρα από την εγγενή .........

τραγικότητά του εμπεριέχει και τα καταθλιπτικά στοιχεία που δημιουργούν οι υποκειμενικές ενοχές συγγενών και φίλων για την αδυναμία τους να προβλέψουν και να αποτρέψουν το γεγονός! Επιπρόσθετα η κοινή γνώμη θέτει το φαινομενικά απλό, αλλά φοβερά δύσκολο να απαντηθεί, μονολεκτικό ερώτημα του "γιατί".

Στην εποχή μας τα άτομα που αυτοκτονούν δεν το κάνουν μόνο για τους κλασικά γνωστούς λόγους της ερωτικής απογοήτευσης, επειδή αδυνατούν να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις της στρατιωτικής ζωής ή επειδή απέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Κυρίαρχη αιτία είναι πλέον η οικονομική καταστροφή (και εδώ υπογραμμίζω το γεγονός ότι καθώς βουλιάζουμε στην οικονομική δυσπραγία και ύφεση φοβάμαι ότι θα βιώσουμε και στη χώρα και διεθνώς μεγάλη αύξηση στα κρούσματα αυτοκτονιών.)

Η κλασική τυπολογία της αυτοκτονίας έγινε από τον Γάλλο κοινωνιολόγο Emile Durkheim, ο οποίος καθόρισε τρεις συγκεκριμένους τύπους:
Πρώτον "την αλτρουιστική", όπου το άτομο στην προσπάθειά του να διασώσει κάποιον ή κάποιους συγγενείς, φίλους, γνωστούς ή ακόμη και εντελώς άγνωστους συνανθρώπους του από άμεσο κίνδυνο "θυσιάζει" την προσωπική του ύπαρξη,
Δεύτερον, "την εγωιστική", όπου το άτομο τερματίζει τη ζωή του για καθαρά προσωπικούς του λόγους όντας εντελώς αποστασιοποιημένο από τον πόνο και την οδύνη που αυτή του η πράξη μπορεί να προκαλέσει σε συγγενικά πρόσωπα και φίλους και,
Τρίτον την «ανομική», όπου το άτομο προτιμά να διακόψει αμετάκλητα τη συνέχιση της υπαρξιακής του οντότητας ακριβώς επειδή κάποιες φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες ή πόλεμοι), ή ακόμη και η ραγδαία κοινωνική αλλαγή που υφίσταται το σύστημα στο οποίο ζει μετουσιώνει τα γνωστά του πρότυπα διαπροσωπικών σχέσεων, αλλάζουν τα νοήματα και οι αξίες της ζωής και επικρατεί "κοινωνική ανομία", την οποία το άτομο την αισθάνεται ως μείωση της ικανότητάς του να ζήσει και να λειτουργήσει όπως ήξερε.

Μέσα στα πλαίσια του παρόντος προβληματισμού, καθώς η προσπάθεια απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία στην προσέγγισή μας για να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες, χρειάζεται να επισημάνω ότι το άτομο που αποπειράται να αυτοκτονήσει, άσχετα εάν το κατορθώνει ή όχι σε τελική ανάλυση, πιστεύει ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο μόνο επιλογές - δηλαδή να συνεχίσει την υπαρξιακή του πορεία όπως έχει, ή να την αναστείλει τελεσίδικα. Ο αυτόχειρας πριν πραγματοποιήσει την τελική επιλογή του δίνει πολλά μηνύματα, προειδοποιεί τους γύρω του αναφορικά με τον περιορισμό των επιλογών του σε ότι αφορά την επικείμενη πράξη του.

Δυστυχώς, μέσα στην πολύβουη, αγχωτική, καθημερινή μας ζωή οι πιο πολλοί από εμάς - γονείς, συγγενείς και φίλοι - ή αδυνατούμε να συλλάβουμε "τις κραυγές απόγνωσης του ατόμου" ή όταν τις συλλαμβάνουμε τις εκτιμούμε περισσότερο ως "κενές απειλές" ή ακόμη ως "παρατραβηγμένους θεατρινισμούς"

Σε γενικές γραμμές, γιατί η κάθε περίπτωση είναι αυτοτελής, μπορούμε να προσδιορίσουμε τα ακόλουθα ως ερμηνευτικά ψυχοκοινωνικά στοιχεία:
1] Χρόνια επώδυνη μοναξιά και νευρωσική κατάθλιψη ή μελαγχολία. Το άτομο χωρίς βοήθεια από τον ειδικευμένο ψυχολόγο ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή που θα του προσφέρει ο νευρολόγος-ψυχίατρος [ σε συνδυασμό πάντοτε με την ψυχοθεραπευτική υποστήριξη ] δεν βλέπει πλέον τον λόγο να δώσει συνέχεια στην άδεια του υπαρξιακή οντότητα.
2] Το άτομο διακατέχεται από υποκειμενικό, ακατανίκητο συναίσθημα "ντροπής" ή και από υπερβολικό "φόβο" ότι θα τιμωρηθεί επειδή απέτυχε σε κάποιες σημαντικές του επιδιώξεις ή σε κάποιους στόχους που είχε θέσει.
3] Υπάρχουν έντονα συναισθήματα "ενοχών" για πράξεις που το άτομο ποτέ δεν εκμυστηρεύθηκε σε οικείους του ή σε κάποιον φίλο του, σε κάποιον ιερέα ή σε κάποιον ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή.
4] Το άτομο διακατέχεται από την αδήριτη ανάγκη της φυγής από ένα περιβάλλον που αντιλαμβάνεται ως καταπιεστικό, ή από πρόσωπα που καθημερινά το πληγώνουν και έτσι η πραγματικά οδυνηρή "φυγή με την αυτοκτονία" αποτελεί πράξη επιβολής συναισθηματικής "τιμωρίας" σε κάποιον ή κάποιους από τους οποίους το άτομο θέλει να...ξεφύγει!

Έχουν καθιερωθεί από τον Ιανουάριο του 2003 σε 24ωρη βάση οι γραμμές SOS στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και τα άτομα που απασχολούνται εκεί έχουν επιτελέσει εκπληκτικά χρήσιμο έργο, παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ χρονικό διάστημα κάποια στρατευμένα παιδιά πραγματοποίησαν την κακή-μεγάλη απόφαση της αυτοαναίρεσης.

Με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν σύντομα όχι μόνο επιχειρηματίες αλλά και άλλοι συνάνθρωποί μας που θα στερηθούν εισοδήματα ή θα βρεθούν στις ουρές των ανέργων, θεωρώ απαραίτητο να δημιουργηθούν ΑΜΕΣΑ στα μεγάλα αστικά κέντρα ειδικοί συμβουλευτικοί σταθμοί βοήθειας για περιπτώσεις ψυχολογικών κρίσεων (οι γνωστές crisis lines ή hot lines) που να λειτουργούν σε 24ωρη βάση παρέχοντας στον ή στην πιθανή αυτόχειρα την έγκαιρη κάλυψη των έντονων στιγμιαίων συναισθηματικών του αναγκών και ψυχικών του κρίσεων με ανθρωπιά αλλά και με επιστημονική δεξιότητα ώστε να αποτραπεί το μοιραίο.

Είναι απαραίτητο γονείς, συγγενείς και φίλοι να ζητήσουν άμεσα τη βοήθεια οικογενειακού γιατρού ή κάποιου ειδικού μόλις γίνουν αντιληπτά τα πρώτα σημάδια ή αμέσως μετά την πρώτη "ανεπιτυχή απόπειρα". Η μέχρι σήμερα προσφερόμενη νοσοκομειακή βοήθεια δεν εξαντλεί το πλήρες, το απαιτούμενο φάσμα ψυχοκοινωνικής αρωγής στο άτομο και τα μέλη της οικογενείας του.

Επαναλαμβάνω, και ας γίνω κουραστικός, ότι το κάθε άτομο πολύ πριν την τελική του πράξη δίνει σημαντικά σήματα "έκκλησης για βοήθεια"...Εάν τα πάρουμε στα σοβαρά και τα δούμε με αγάπη και κατανόηση οπωσδήποτε θα προλάβουμε την μετέπειτα ανείπωτη ψυχική οδύνη των συγγενών και φίλων του κάθε αυτόχειρα που κλείνει βίαια την "παρένθεση της εφήμερης προσωπικής του ύπαρξης"...

«Αν η Ελλάδα θυμηθεί τις αποζημιώσεις, θα μας πάρουν και τα σώβρακα»

Albrecht Ritschl: Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα

«Έξω από τα δόντια» μίλησε ο καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας, Albrecht Ritschl, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό «Spiegel» αναφορικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας, την οικονομική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τις πολεμικές αποζημιώσεις που ουδέποτε καταβλήθηκαν στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει ο Albrecht Ritschl, η Γερμανία είναι ..........

«ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα» καθώς έχει χρεοκοπήσει τουλάχιστον τρεις φορές, ενώ την οικονομική της ευμάρεια τη χρωστάει στις ΗΠΑ που παραιτήθηκαν του δικαιώματος για τεράστιες χρηματικές αποζημιώσεις μετά τους 2 παγκόσμιους πολέμους.

Αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας, ο καθηγητής θεωρεί λογικό η Γερμανία να πληρώσει τα περισσότερα από τα χρήματα που οι πιστωτές έχουν δανείσει στην χώρα μας, καθώς το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας, όπως λέει, βασίζεται στη μη πληρωμή των αποζημιώσεων.

Αντιθέτως, όπως σημειώνει «θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας» καθώς όπως λέει αν οι Έλληνες θυμηθούν τις παλιές διεκδικήσεις, γίνουν πιο επιθετικοί και η Γερμανία αναγκαστεί να πληρώσει, τότε «θα μας πάρουν ακόμη και τα σώβρακα»!

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Albrecht Ritschl:

-Κύριε Ritschl, η Γερμανία συζητάει αυτόν τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε». Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά;
«Όχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη».

-Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.
«Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς».

-Τι ακριβώς συνέβη τότε;
«Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1ου Παγκοσμίου πολέμου τα δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτή η “δανειακή πυραμίδα” κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία ήταν καταστροφικές».

-Το ίδιο και μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο;
«Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν των δικαιωμάτων τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες».

-Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ, 110 δισ. και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;
«Αναλογικά με την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά».

– Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποια θα ήταν η θέση της Γερμανίας;
«Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας».

-Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;
«Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει βέβαια το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες».

-Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως η ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;
«Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, ή αλλιώς ένα “haircut”, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο “afro-look” που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών».

-Πώς είπατε;
«Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δάνεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα».

-Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;
«Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο».

-Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.
«Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: το οικονομικό μας θαύμα πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις».

-Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;
«Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους -το δεύτερο τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης- και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν του δικαιώματος τους εν μέρει ή και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων Ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες».

-Τι εννοείτε;
«Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας “πάρουν ακόμη και τα σώβρακα”. Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς».

-Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία;
«Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή».

moriasnews

Περιφέρεια Πελοποννήσου Προπαραμονή Χριστουγέννων ο διαγωνισμός για σκουπίδια

Στις 23 Δεκεμβρίου θα προκηρυχτεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη Μονάδα Ολικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του χθες με το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στην Τρίπολη. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Ανδρέας Πουλάς.

Ο κ. Τατούλης εξέφρασε αρχικά την ιδιαίτερη χαρά του ..........

για τη συνάντηση με το προεδρείο της ΠΕΔ και τόνισε την ευθύνη που Περιφέρεια και Δήμοι έχουν αναλάβει από τους πολίτες για να βγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιο ισχυρή και δυνατή από την κρίση.
Όπως ενημέρωσε στη συνέχεια, υπάρχει πλέον συμφωνία για Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα όσον αφορά στο διεθνή διαγωνισμό για τη Μονάδα Ολικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία αναμένεται και τυπικά να εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, θα ανακουφίσει από την αγωνία τους πολίτες και τους Δήμους, οι οποίοι και θα εκμεταλλευτούν το χρόνο τους σε άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα, στην τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία για τη χώρα.

Θάρρος

Δ.Σ. Τριφυλίας: Δυναμικές αντιδράσεις για το χαράτσι στη ΔΕΗ

Την πλήρη αντίθεσή του με το χαράτσι στη ΔΕΗ εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στη χθεσινή συνεδρίασή του. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, το οποίο ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη, ομόφωνα αποφάσισαν να προβούν σε μια σειρά από δυναμικές αντιδράσεις!

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ............

μεταξύ άλλων, τόνισε πως έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια για το χαράτσι εκφράζοντας την αντίθεσή του και σημείωσε πως το θέμα έχει τρεις πτυχές: την πολιτική απόφαση επιβολής του, που είναι κοινωνικά άδικη και ανάλγητη και πολιτικά ανήθικη, την οποία και κατήγγειλε, τη νομική, με τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ, και το «δια ταύτα», που είναι το ερώτημα «τι κάνουμε;». Για αυτό είπε πως παρουσιάζεται πολυφωνία και μεγάλη δυσκολία.

Σημείωσε, δε, πως δεν μπορεί να πει στους πολίτες να μην το πληρώσουν και να υποστούν τις όποιες συνέπειες. Συνοψίζοντας είπε πως η απόφαση του Δ.Σ. πρέπει να κινηθεί στους άξονες «όχι στην οριζόντια επιβολή του ειδικού αυτού τέλους ακίνητης περιουσίας, όχι στην επιβολή του σε όσους αδυνατούν, όχι στη σύνδεσή του με τη ΔΕΗ». Και πρόσθεσε: «Να δοθεί πολιτική διάσταση, με παραστάσεις παντού, εξώδικο στη ΔΕΗ για να μην κόψει το ρεύμα, παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ».

Ο Θανάσης Πετρόπουλος από τη μείζονα μειοψηφία σημείωσε πως «υπάρχουν αγαθά, όπως το νερό και το ρεύμα, που δεν μπορούν να μπουν σε οικονομίστικη λογική», και χαρακτήρισε το χαράτσι «άδικο, σκληρό, αντιλαϊκό και αντισυνταγματικό».
Στο ερώτημα «τι κάνουμε;», τόνισε πως «δεν είναι ώρα για γνωμοδοτήσεις, είναι ώρα να δράσουμε, ώρα αντίστασης! Να προβούμε σε ριζοσπαστικές αντιδράσεις, όπως εξώδικο, αποκλεισμοί - καταλήψεις, καταγραφή όσων αδυνατούν να το πληρώσουν και επιχειρήματα για να μην πληρωθεί».

Και συνέχισε: «Αυτοί είναι αγώνες τιμής που πρέπει να τους δώσουμε!», ενώ πρότεινε στην απόφαση να γραφεί πως όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αρνούνται και δεν πληρώνουν το χαράτσι, με τις όποιες ίσως συνέπειες υποστούν.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης έκανε λόγο για «δυσβάσταχτο, ισοπεδωτικό, φορομπηχτικό μέτρο, χαράτσι, στο πλαίσιο ισοπεδωτικής λογικής», που μαζί με τα άλλα αντιλαϊκά και βάρβαρα μέτρα έχει κάνει τα λαϊκά στρώματα να παραμιλούν. Ακολούθησε μέχρι αργά το βράδυ συζήτηση, με τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων και πολιτών.

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Το προσωπικό και οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, ευχαριστούν θερμά την Κοινοπραξία Intrakat ΓΔΚ Τεχνική, για την ευγενική χορηγία τους προς το σχολείο μας, προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διαδικασίες για την διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου.

Η Προϊσταμένη
Λεβεντάκη Ελένη



Συνάντηση Αλευρά με Αστυνομικό Διευθυντή Μεσσηνίας Ταξίαρχο κ. Δημήτριο Γεωργακόπουλο

Τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, επισκέφθηκε σήμερα, 24 Νοεμβρίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Γεωργακόπουλος.
Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της συνεργασίας των δύο υπηρεσιών.

Ο κ. Ταξίαρχος, ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη, για το επίπεδο αστυνόμευσης καθώς επίσης και για τα προβλήματα που προκύπτουν από την έξαρση της παραβατικότητας, την έλλειψη αστυνομικού προσωπικού, καθώς και για την λήψη μέτρων μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο κ. Αλευράς υποστήριξε, την ανάγκη .........

εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» στο Σώμα της Αστυνομίας, πιστεύοντας στη δημιουργία ισχυρών αστυνομικών τμημάτων η οποία θα συνεπάγεται και την καλύτερη αστυνόμευση σε όλα τα επίπεδα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Τέλος ευχαρίστησε για την επίσκεψη το κ. Γεωργακόπουλο, ευχόμενος δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο που επιτελεί, τονίζοντας την αμέριστη συμπαράσταση της Π.Ε στο έργο της Αστυνομίας.

Δύο νέα δικαστικά «STOP» από το πρωτοδικείο Καλαμάτας στο χαράτσι Βενιζέλου.

Δύο νέες αποφάσεις απαγόρευσης διακοπής ρεύματος εξέδωσε το μονομελές πρωτοδικείο Καλαμάτας το οποίο έκανε δεκτές δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων από εταιρίες, με δύο νέες προσωρινές διαταγές του, απαγορεύοντας σε εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος τη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης λόγω χαρατσιού έως τη συζήτηση της αιτήσεως των ασφαλιστικών μέτρων (28-2-2012).

Ο λόγος; Διότι στο λογαριασμό του εναλλακτικού ..........

προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος είχε συμπεριληφθεί, όλως αδικαιολογήτως και αυθαιρέτως, κατά πρόδηλη και ευθεία παράβαση της κείμενης νομοθεσίας το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών σε βιομηχανική επιχείρηση, παρόλο που ο νόμος ρητά προβλέπει την επιβολή αυτού στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση δομημένες επιφάνειες των ακινήτων, εξαιρουμένων των ακινήτων που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση.

Συνημένα 2 Έγγραφα: Κατεβάστε και διαβάστε την Απόφαση 1 και την Απόφαση 2

Λύση για τις ελλείψεις φαρμάκων! Θα μπορεί ο φαρμακοποιός να αλλάζει την συνταγή

Ακόμη και τις συνταγές των γιατρών θα μπορούν να αλλάζουν πλέον οι φαρμακοποιοί καθώς ο κλάδος εξασφάλισε τη συμφωνία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ώστε να μπορούν να αντικαθιστούν ακόμη και τα φάρμακα που θα αναγράφονται στις συνταγές με άλλα αντίστοιχα.

Το δικαίωμα αντικατάστασης ενός φαρμάκου ............

με άλλο ισοδύναμο του, θα αποκτήσουν σύντομα οι φαρμακοποιοί καθώς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε ευπρόσδεκτο το αίτημά τους και ανέθεσε ήδη στη νομική υπηρεσία του υπουργείου να το διευθετήσει.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τον υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν να ληφθεί αυτό το μέτρο καθώς όπως είπαν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να τους δώσουν με πίστωση φάρμακα ενώ κάποιες άλλες ζητούν ακόμη και να προκαταβάλουν οι φαρμακοποιοί το κόστος των σκευασμάτων . Όλα αυτά την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν να εξοφλήσουν τις συνταγές στους φαρμακοποιούς ακόμη και έναν χρόνο. Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το Ταμείο της ΔΕΗ έχει να πληρώσει από τον Απρίλιο.

Πάντως ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ορατές».

Σχετικά με το μέτρο της απελευθέρωσης του ωραρίου ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το μέτρο δίνει τη δυνατότητα να είναι ελεύθερη η αγορά για το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα αποφεύγεται η δυνατότητα ίδρυσης αλυσίδων φαρμακειών που θα έβλαπταν τον κλάδο. «Όσο θα είμαι εγώ εδώ αυτό δε θα γίνει» κατέληξε ο κ.Λοβέρδος.

Iatropedia

Τέλος ακινήτων και στα λυόμενα!

Οι σεισμοπαθείς των Γρεβενών μένουν σε κοντέινερ τα τελευταία 16 χρόνια, έπειτα από τη σεισμική δόνηση των 6,6 ρίχτερ που ισοπέδωσε τα σπίτια τους, το Μάιο του 1995.

Μόνο το 5% των σεισμοπαθών των τριών σεισμόπληκτων οικισμών Καλαμιτσίου, Καλοχίου και Μεσολάκκου κατόρθωσε να πάρει στεγαστικό δάνειο για την ανέγερση κατοικίας, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που διαμόρφωσαν στάβλους και αποθήκες σε χώρο κατοικίας...

Κανένας εξ αυτών, ωστόσο, δεν εξαιρείται του ...........

ειδικού τέλους ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν μέσω της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του, ο δήμος Γρεβενών ετοιμάζεται να στείλει εξώδικο στη ΔΕΗ, ζητώντας να απαλλαγούν οι σεισμοπαθείς από το «χαράτσι»...

Real.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Πάντως μην νομίζετε. Οι πολιτικοί και ειδικά του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο χοντρόπετσοι που θα έχουν το θράσος στις επόμενες εκλογές να παίρνουν τηλέφωνα στα σπίτια του κόσμου, να στέλνουν διαφημιστικά για να ζητάνε ψήφους. Αυτό που δεν θα έχουν υπολογίσει καλά είναι το πόσοι θα τους "ρίξουν καντήλια" ως απάντηση...
Ε ρε γλέντια....

Καστανίδης: Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ έριξαν τον Παπανδρέου

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης κατήγγειλε σήμερα ότι η αποχώρηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία ήταν αποτέλεσμα εκβιασμού, ανοίγοντας έτσι ένα μεγάλο κεφάλαιο μέσα στο ΠΑΣΟΚ το οποίο αναμένεται να προκαλέσει πολλές αναταράξεις στη συνέχεια.

Ο κ. Καστανιδης, ένας εκ των εμπνευστών του ..........

δημοψηφίσματος που αποτέλεσε ουσιαστικά το κύκνειο άσμα του πρώην πρωθυπουργού, είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ότι τον κ. Παπανδρέου «έριξε από την πρωθυπουργία μερίδα βουλευτών σε σύμπραξη με μέσα ενημέρωσης» και ότι η αποχώρησή του δεν ήταν οικοιοθελής, αλλά προϊόν εκβιασμού.

iefhmerida

ΣΧΟΛΙΟ
Σιγά την μεγάλη απώλεια βρε Χαρούλη που χάσαμε από την πρωθυπουργία τον Jefry papandreos. Σιγά μην βάλουμε μαύρες πλερέζες που αναγκάστηκε να φύγει από πρωθυπουργός ο Jefry.
Κανονικά έπρεπε να έχετε ήδη γκρεμοτσακιστεί από την εξουσία εδώ και καιρό. ΣοσιαλΗστές που γονατίσατε την κοινωνία και μας βάλατε την Κωλοαμερική στο σβέρκο μας. Τα κολλητάρια του Papandreos στο ΔΝΤ.
Υπομονή και θα πάρετε απάντηση στις εκλογές.

Οσοι μεγαλοοφειλέτες δεν πληρώσουν θα δουν τα ονόματα τους στο διαδίκτυο

Λήγει σήμερα η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους, θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους σε σχετική λίστα που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου.

Μέχρι σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011, ..........

έχουν κληθεί φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μεγαλύτερες των 150.000 ευρώ, να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ τους και να καταβάλουν ή να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους, προκειμένου να μην συμπεριληφθούν στη σχετική λίστα των οφειλετών φυσικών προσώπων που θα δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον ν. 3943/2011 (άρθ. 9, § 1&2, ΦΕΚ 66 Α') και την Υ.Α. 1185/2011.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Η δημοσίευση των προαναφερθέντων στοιχείων επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη συλλογή των εσόδων και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ της φορολογικής Αρχής και των φορολογουμένων μέσω της προώθησης της διαφάνειας».

iefhmerida

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής των επικουρικών συντάξεων

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής των επικουρικών συντάξεων.. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ταμείου, όλες οι επικουρικές θα καταβάλλονται στους δικαιούχους κάθε δίμηνο απο την 1η Ιανουαρίου του έτους.
Η πληρωμή θα γίνεται στις παρακάτω ημερομηνίες: ..........

1η Φεβρουαρίου - για το 1ο δίμηνο (Ποσό σύνταξης από 1 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου)
1η Απριλίου - για το 2ο δίμηνο (Ποσό σύνταξης από 1 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου)
1η Ιουνίου - για το 3ο δίμηνο (Ποσό σύνταξης από 1 Μαΐου έως 30 Ιουνίου)
1η Αυγούστου - για το 4ο δίμηνο (Ποσό σύνταξης από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου)
1η Οκτωβρίου - για το 5ο δίμηνο (Ποσό σύνταξης από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου)
1η Δεκεμβρίου - για το 6ο δίμηνο (Ποσό σύνταξης από 1 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου)

Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι, της πρώην ΙΑ Υπηρεσιακής Μονάδας (Τελωνειακών) των οποίων η καταβολή της Επικουρικής Σύνταξης θα εξακολουθήσει να γίνεται την 13η ημέρα κάθε μήνα , του Τ.Ε.Α.Π.Ο.Κ.Α. και του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται την 24η ημέρα κάθε μήνα.

Για όλα τα παραπάνω οι συνταξιούχοι του Τ.Ε.Α.Δ.Υ. θα ενημερωθούν αναλυτικά με προσωπική επιστολή που θα τους αποσταλεί μαζί με το ενημερωτικό σημείωμα για τις συντάξεις που τους έχουν καταβληθεί για το 3ο και 4ο τρίμηνο του έτους 2011.

Δηλώσεις Φωτόπουλου κατα την σύλληψη του από την αστυνομία



\

Συνθήκες απόλυτης φτώχειας για 500.000 Έλληνες το πρώτο 6μηνο του 2011

Χωρίς κανένα εισόδημα έζησαν το πρώτο εξάμηνο του 2011 περίπου 500.000 άνθρωποι μέσα σε Ελληνικά νοικοκυρία καθώς όλα τα μέλη τους ήταν άνεργα , σύμφωνα με εκτιμήσεις τις Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ποσοστό ανέρχεται στο 12,9%, από 9,8% ..........

που ήταν πέρυσι ενώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλαδος η ανεργία στο τέλος του χρόνου θα αγγίξει το 17% ενω οι προβλέψεις για το 2012 για αύξηση του ποσοστού πάνω απο το 18%.

Σημαντικές απώλειες έχουν υποστεί και οι αποδοχές όσων εργάζονται. Οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν φέτος κατά 6,3%, μετά από πτώση 9,1% που ήταν πέρυσι.

iefhmerida

Στις εφορίες το "βάρος" της εξαίρεσης από το χαράτσι της ΔΕΗ

Σε μία τριμελή επιτροπή στην εφορία θα απευθύνονται οι πολίτες που θεωρούν ότι πρέπει να εξαιρεθούν από το «χαράτσι» γιατί βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής. Στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχουν καταλήξει στην οριστική ρύθμιση - απόφαση με την οποία δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους πολίτες δεν πληρώσουν το λογαριασμό ΔΕΗ λόγω της εισφοράς στα ακίνητα.

Ωστόσο, έχει αποφασιστεί να εξαιρούνται άτομα με αναπηρία άνω του 80% και τα προστατευόμενα μέλη καθώς και οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.
Ετσι, δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν ..........

αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής. Ωστόσο, η αδυναμία πληρωμής θα αποφασίζεται από τριμελή επιτροπή σε κάθε εφορία.

Από την άλλη, άνεργοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία πρέπει να στείλουν έως 30 Νοεμβρίου sms στο 54160 για να μάθουν αν εξαιρούνται. Οσοι δεν εξαιρεθούν και δεν πληρώσουν το ρεύμα και μαζί με αυτό το χαράτσι των ακινήτων θα δίνεται εντολή να διακόπτεται άμεσα το ρεύμα αφού περάσουν 40 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.

Επίσης, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση λόγω μείωσης αποδοχών και πληρωμής στεγαστικών θα γίνεται ρύθμιση.

Υπάρχει σκέψη το τέλος των ακινήτων να περάσει μέσα στη δόση του στεγαστικού δανείου, δηλαδή να πληρωθεί σε αρκετές δόσεις. Αυτό στην περίπτωση που το δάνειο έχει δοθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοσίους υπαλλήλους.

Τέλος, οι Δήμοι θα καλέσουν τους δημότες να διορθώσουν λάθη στα τετραγωνικά, τιμή ζώνης, παλαιότητα, ενώ σε λάθη που είτε είναι υπέρ του πολίτη είτε εις βάρος του θα γίνεται συμψηφισμός στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Briefing news

Καλαμάτα: Ζωηρό ενδιαφέρον από Easy Jet και Ryan Air για το αεροδρόμιο

Ζωηρό ενδιαφέρον για πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχουν εκδηλώσει δύο εταιρείες low cost, η Easy Jet και η Ryan Air.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης, οι επενδύσεις που γίνονται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, θα φτάσουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και τόνισε πως σε καλό δρόμο βρίσκεται και το αεροδρόμιο της Τρίπολης προκειμένου να γίνει αμιγές low cost.

Συγκεκριμένα είπε ότι ολοκληρώνεται σύντομα η .........

ωρίμανση της μελέτης, ενώ υπάρχει και η έγκριση του υπουργείου Άμυνας για λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου κι ως πολιτικό και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η λειτουργία και των δύο αεροδρομίων στην περιφέρεια δεν θα είναι ανταγωνιστική, αλλά το ένα θα δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική και για το άλλο.

24Η

Τέλος για 7 υπηρεσίες της Google!

Η Google ανακοίνωσε οτι ετοιμάζεται να κλείσει επτά online υπηρεσίες, που δεν έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των χρηστών.

Έτσι λοιπόν οι υπηρεσίες που κλείνει η Google είναι, το Google Wave το οποία ήταν μία προσπάθεια της εταιρίας να συνδυάσει το email με το instant messaging για real-time συνεργασία των χρηστών.

Το Google Bookmarks List το οποία ήταν μία υπηρεσία με την οποία οι χρήστες μπορούσαν να μοιραστούν τα bookmarks μεταξύ τους.

Το Google Friends Connect το οποίο επέτρεπε στους ........

webmasters να προσθέτουν κοινωνικά χαρακτηριστικά στις σελίδες τους.

Το Google Gears, το Google Search Timeline το οποίο δημιουργούσε ένα γράφημα με τις αναζητήσεις του χρήστη.

Το Knol το οποίο ήταν η προσπάθεια της εταιρίας να ανταγωνιστεί τη Wikipedia

Και τέλος το Renewable Energy Cheaper than Coal για όλους τους χρήστες που έχουν οικολογική συνείδηση

Φυσικά οι υπηρεσίες αυτές δεν θα σταματήσουν τη λειτουργία τους όλες μαζί την ίδια χρονική περίοδο κι έτσι για παράδειγμα το Google Wave αναμένεται να κλείσει μέσα στον Απρίλιο, ενώ το Knol θα σταματήσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο.

Οι ειδικοί πιστεύουν οτι η Google κλείνει τις υπηρεσίες της αυτές, για να μπορέσει να επικεντρωθεί στο Google+ το οποίο πίστευε οτι θα πήγαινε καλύτερα απ’ οτι πραγματικά πάει.

Επέμβαση ΜΑΤ στην κατάληψη της ΓΕΝΟΠ

Σε επιχείρηση εκκένωσης του Κέντρου Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος προχωρούν τα ΜΑΤ, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που έχουν καταλάβει το κτίριο από την Κυριακή, αντιδρώντας στο «χαράτσι», αντιστάθηκαν στην αστυνομική επέμβαση. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ απηύθυνε έκκληση, ζητώντας από τους πολίτες να πάνε στην κατάληψη και να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ συνδικαλιστών και αστυνομίας, ενώ προσήχθη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ .

Από το πρωί, διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στο ..........

κτίριο της Μεσογείων και παρατάχθηκαν γύρω από την είσοδο. Στη συνέχεια επιχείρησαν να απωθήσουν τους συνδικαλιστές, σμπρώχνοντάς τους. "Ντροπή σας. Για σας παλεύουμε", φώναζαν ορισμένοι από αυτούς.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ιδιαίτερα φορτισμένος, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες. "Να έρθουν τώρα εδώ, τον αγώνα δεν τον εγκαταλείπουμε. Ο αγώνας αυτός αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Είναι για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν φτωχό, σε κανέναν μικροσυνταξιούχο".

Πρόθεσε ότι είναι ντροπή και εκβιασμός να απειλούν αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν ότι θα τους κόψουν το ρεύμα. "Να παν να το κόψουν οι βουλευτές και οι υπουργοί που ψήφισαν αυτό το νόμο, εμείς δεν θα το κάνουμε. Αυτό τον νόμο θα τον ακυρώσουμε στην πράξη", τόνισε.

Αμέσως μετά συνδικαλιστές αντέδρασαν στην επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ και άρχισαν να παλεύουν με αστυνομικούς που τους είχαν περικυκλώσει. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος οδηγήθηκε από τους αστυνομικούς σε περιπολικό.

Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν τουλάχιστον άλλες δύο προσαγωγές διαδηλωτών. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Χολαργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία επιχείρησε να προσάγει κι έναν δημοσιογράφο της ΕΡΤ, ο οποίος όμως τη "γλύτωσε", επιδεικνύοντας τη δημοσιογραφική του ταυτότητα.

Οι πόρτες του κτιρίου άνοιξαν τελικά και συνεργεία της ΔΕΗ μπήκαν μέσα προκειμένου να θέσουν και πάλι σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα "Ερμής", μέσω του οποίου εκδίδονται οι εντολές διακοπής ρεύματος.

E-net

ΣΧΟΛΙΟ
Η "Δημοκρατική" πράσινη κυβέρνηση δεν παραλείπει τακτικά να μας δείχνει το πρόσωπο της. Οι εκλογές πλησιάζουν και θα πάνε στα τσακίδια.

Πρόγραμμα για 100.000 ανέργους στους δήμους

Οι πίνακες των ανέργων του ΟΑΕΔ θα είναι η δεξαμενή επιλογής, από όπου θα προσληφθούν τουλάχιστον 100.000 άτομα, για να εργαστούν σε έργα αυτεπιστασίας στους δήμους. Την όλη διαδικασία θα ελέγχει και θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ. Η καταληκτική ημερομηνία του εγχειρήματος, οπότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πίνακες των ανέργων για όλους τους δήμους, είναι η 15η Ιανουαρίου.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με ..........

στόχο να χτυπηθεί ώς ένα βαθμό η ανεργία, η οποία καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, καθώς κάθε άνεργος, που θα ενταχθεί στα εν λόγω προγράμματα, θα μπορεί να συμπληρώνει 135 μεροκάματα το χρόνο, λαμβάνοντας αφ' ενός τα συγκεκριμένα χρήματα και αφ' ετέρου καλύπτοντας και το χρόνο συνταξιοδότησής του.

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν θα εργαστούν όλοι σε μικρά τεχνικά έργα, που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε δήμο με αυτεπιστασία και με την ευθύνη των δημάρχων.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο του.

Αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα, ο υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι, προκειμένου να είναι έτοιμοι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι πίνακες των ανέργων ανά δήμο και ανά ειδικότητα, που να καλύπτουν ολόκληρη την Ελλάδα, πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου το αργότερο να έχει εκδοθεί η μεγάλη προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ.

Τόσο ο κ. Γιαννίτσης όσο και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, έκαναν γνωστό ότι ώς τα μέσα Ιανουαρίου 2012 θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατάλογοι με τους ανέργους από τον ΟΑΕΔ, που θα συνταχθούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, από τους οποίους οι δήμοι, που εκτελούν έργα αυτεπιστασίας με ίδιους πόρους, θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό.

Το προσωπικό θα είναι κυρίως εργατοτεχνικό και τα έργα θα έχουν αποκλειστικά τοπικό χαρακτήρα. Οι μέρες απασχόλησης δεν θα υπερβαίνουν τις 135 το χρόνο, ενώ στις προσλήψεις, την εποπτεία των οποίων θα έχει το ΑΣΕΠ, θα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα οι δήμοι που διαθέτουν δικούς τους πόρους.

Στο μεταξύ, από την 1η Φεβρουαρίου 2012 θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί και με κοινοτικούς πόρους, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου μπορούν να προσληφθούν σε χρονικό διάστημα τριών ετών περίπου 100.000 άνεργοι με αυτεπιστασία επίσης. Το προσωπικό θα προσληφθεί βάσει κριτηρίων από την ίδια «δεξαμενή» ανέργων και θα έχει -και αυτό- τη δυνατότητα απασχόλησης για 135 ημερομίσθια το χρόνο.

Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε ότι τα έργα, στα οποία θα απασχοληθεί το προσωπικό, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των δημάρχων, γι' αυτό και κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες, επειδή άλλες φορές έχει υπάρξει κακό προηγούμενο, να αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης τις προτεραιότητές τους.

Αναφερόμενος επίσης στην εργασιακή εφεδρεία και την εφαρμογή της στους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι από την εικόνα που υπάρχει στο υπουργείο, το μέτρο δεν δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, τέτοια προβλήματα δημιουργούνται λόγω συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων. «Η αυτοδιοίκηση δεν έχει πρόβλημα λόγω εφεδρείας. Εχει, γιατί φεύγει κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.

E-net.gr

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, έως 19%, έρχονται από την 1η Ιανουαρίου.

Το ακριβές ποσοστό θα αποφασιστεί εντός των ημερών από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου με βάση τα στοιχεία για αύξηση του κόστους που επικαλείται η ΔΕΗ και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που επίσης αναμένεται σύντομα.

Οι αυξήσεις αναμένεται να είναι χαμηλότερες από ............

το 19% που ζητεί η ΔΕΗ.

Πάντως, το ποσοστό αύξησης θα είναι διψήφιο, καθώς η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων του ηλεκτρικού, ώστε να αντανακλούν το κόστος, αποτελεί υποχρέωση που απορρέει και από το Μνημόνιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2013.

Τρεις ακόμη παράγοντες για τους οποίους δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής επιβάρυνσης για τους καταναλωτές:

- Ο χρόνος εφαρμογής του μηχανισμού σύνδεσης των χονδρικών με τις λιανικές τιμές ρεύματος. Ο μηχανισμός σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ θα ενεργοποιηθεί το 2012 και θα προβλέπει προσαρμογή των τιμολογίων ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής που εξαρτώνται από το κόστος παραγωγής (καύσιμα, εργατικά κλπ.) και το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.

Δεν έχει ληφθεί όμως τελική απόφαση από το ΥΠΕΚΑ για θέσπιση ρήτρας χονδρικών τιμών.

- Το ποσοστό αύξησης του τέλους υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αύξηση θεωρείται αναγκαία για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, κλπ.) αλλά και για να περιοριστεί το έλλειμμα του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, ο οποίος κάνει την εκκαθάριση της αγοράς και πληρώνει τους παραγωγούς, έλλειμμα που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Διαχειριστή με ποσοστό του τέλους υπέρ της ΕΡΤ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθούν και οι εγγυημένες τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας, όχι αναδρομικά, αλλά για τις μονάδες που θα κατασκευαστούν στο μέλλον.

- Τη διατήρηση ή μη και με ποια μορφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο στο φυσικό αέριο. Ο φόρος αυτός, όπως έχει προειδοποιήσει και επίσημα η ΡΑΕ, οδηγεί σε κατάρρευση τους παραγωγούς ρεύματος με μονάδες φυσικού αερίου.

Μια λύση που εξετάζεται είναι να μεταφερθεί η επιβάρυνση από το καύσιμο (φυσικό αέριο) στα τιμολόγια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υποβάλει η ΔΕΗ στη ΡΑΕ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σωρευτικά από το 2010 κατά 19%.

in.gr

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Με φιλοδοξίες στις Βρασιές

Μετά την πρώτη εντός έδρας νίκη, εκείνο που λείπει από τη …συλλογή της Εράνης είναι το εκτός έδρας 3ποντο και οι Φιλιατρινοί αισιοδοξούν ότι θα έρθει την Κυριακή στις Βρασιές. Ο συνθετικός χλοοτάπητας προβληματίζει σε κάποιο βαθμό και γι’ αυτό κάποιες από τις επόμενες προπονήσεις θα φιλοξενηθούν σε ανάλογες γηπεδικές συνθήκες.

Ο Νίκος Κακαλέτρης θα έχει στη διάθεσή του τον .......

Σταύρο Γιάννη που εξέτισε, αμφίβολη εξακολουθεί να παραμένει η συμμετοχή του Γιώργου Ανδρεόπουλου, που κάθισε στον πάγκο προχθές, ενώ αναμονή υπάρχει για τον Νίκο Κόλλια που έχει ενοχλήσεις στους προσαγωγούς. Τέλος, νοκ άουτ με θλάση στον ώμο έχει τεθεί ο τερματοφύλακας Βασίλης Αθανασόπουλος.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ
Κερδίσαμε δίκαια και το ευχαριστήθηκε και ο κόσμος


Ο προπονητής της Εράνης Νίκος Κακαλέτρης αποφεύγει, όπως πάντα, τα μεγάλα λόγια έχει όμως κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από την επιτυχία της ομάδας του, τονίζοντας στο «Θ» τα εξής:
«Ήταν εξ αρχής ένα δύσκολο παιχνίδι, καθώς πέρα από την αξία του αντιπάλου και τις ιδιαιτερότητές του ως μεσσηνιακού ντέρμπι, προέκυψαν για μας κάποια έκτακτα προβλήματα (σ.σ. Νινιός, Καραχάλιος, Λυμπερόπουλος) που άλλαξαν το σχεδιασμό μας.
Καταφέραμε όμως ν’ ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του αγώνα και πήραμε δίκαια τη νίκη.
Μέχρι το 30’ είχαμε πάρα πολύ καλή απόδοση και θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει και 2ο γκολ. Μετά πέσαμε κάπως και δεχθήκαμε την ισοφάριση, αλλά στο β’ ημίχρονο ξαναμπήκαμε και πάλι δυνατά, ήμασταν καλοί και πήραμε το αποτέλεσμα που αξίζαμε.
Επιβραβεύθηκε η προσπάθεια και διάθεση που έδειξαν τα παιδιά μέσα στο γήπεδο, σ’ ένα πραγματικό ντέρμπι, που ήταν δυνατό, αλλά όχι αντιαθλητικό, και το ευχαριστήθηκε και ο κόσμος» καταλήγει ο Νίκος Κακαλέτρης.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΚΕΛΑΤΟΣ
Ο «χρυσός» σκόρερ στο «Θάρρος»


Σε αντίθεση ρότα από τον προπονητή του ο Δημήτρης Μικελάτος, παρασυρμένος και από την ιδιαίτερη χαρά του «χρυσού» σκόρερ, σχολιάζει για το προχθεσινό ντέρμπι:
«Είχαμε μια εικόνα του Παμίσου από το μεταξύ μας φιλικό, στο οποίο είχαμε κερδίσει με 3-0. Γι’ αυτό και προσωπικά δεν φοβήθηκα καθόλου το παιχνίδι. Προετοιμαστήκαμε γι’ αυτό κατάλληλα όλη την εβδομάδα και την Κυριακή βρεθήκαμε σε πολύ καλή μέρα, χάνοντας πολλές ευκαιρίες να καθαρίσουμε πολύ πιο εύκολα και με μεγαλύτερο σκορ το ματς.

Έγινε ένα ωραίο παιχνίδι και πήραμε την πρώτη μας νίκη στο φετινό πρωτάθλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δύο προηγούμενες ισοπαλίες δεν ήταν θετικά αποτελέσματα για την Εράνη. Ήταν πρώτες αγωνιστικές και μάλιστα εκτός έδρας και όλοι κυνηγάνε με πάθος τους βαθμούς.
Πιστεύω ότι την Κυριακή στις Βρασιές θα καταφέρουμε να πάρουμε και τη δεύτερη νίκη μας. Είναι μια ομάδα στα μέτρα μας και θα πάμε με ανεβασμένη ψυχολογία» είναι το σχόλιο του Δημήτρη Μικελάτου.

Ωρα για αναβάθµιση υπολογιστή. Να το πετάξω ή να το αφήσω;

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Η αναβάθµιση του υπολογιστή είναι προνόµιο εκείνων που έχουν προτιµήσει το desktop έναντι του laptop και µπορεί να εξοικονοµήσει πολλά χρήµατα σε όσους κάνουν έγκαιρα τις σωστές κινήσεις.

Ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που ζούµε, µπορεί κανείς να καλύψει άνετα πολλές από τις ανάγκες του για τον υπολογιστή, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει ολόκληρο το µηχάνηµά του.

Μερικές «χειρουργικές» επεµβάσεις σε βασικά ..........

χαρακτηριστικά του υπολογιστή µπορεί να «απογειώσουν» το µηχάνηµα χωρίς να στεγνώσουν παράλληλα το πορτοφόλι.

Αρχίζοντας από τα βασικά, ο χρυσός κανόνας είναι ότι δεν κάνουµε αναβάθµιση παρά µόνο όταν την έχουµε πραγµατικά ανάγκη. Η πρόταση των έµπειρων «κοµπιουτεράδων» είναι να αναβαθµίζει κανείς κατά µέσο όρο µία φορά τον χρόνο και µε σκοπό να υποστηρίξει εφαρµογές ή παιχνίδια που πραγµατικά θέλει να «τρέξει».

Γενικότερα πάντως, µε τον όρο αναβάθµιση ενός υπολογιστή εννοούµε την αντικατάσταση παλιών εξαρτηµάτων του µε νέα πιο ισχυρά και αποδοτικά. Φυσικά, εξαρτήµατα όπως η µητρική πλακέτα, η κάρτα ήχου ή η οθόνη δεν συνηθίζεται να αλλάζουν, είτε γιατί η εξέλιξη της τεχνολογίας στην κατηγορία δεν είναι πολύ γρήγορη είτε γιατί το κόστος είναι µεγάλο και προτιµότερο είναι να αγοράσει κανείς ένα νέο µηχάνηµα.

Συγκεκριµένα, η µητρική πλακέτα αλλάζει κατά κανόνα «πακέτο» µε τον επεξεργαστή και αποτελεί την πιο βασική αναβάθµιση που µπορεί να κάνει κανείς στο µηχάνηµά του. Το κόστος και των δύο µπορεί να ανέρχεται στο 50% του συνολικού κόστους αγοράς ενός νέου µηχανήµατος. Η κάρτα ήχου – αν δεν υπάρχει συγκεκριµένος λόγος, όπως η επεξεργασία µουσικής – µπορεί να µείνει ανέγγιχτη, ενώ πολλές µητρικές πλακέτες έχουν ήδη ενσωµατωµένη κάρτα ήχου που αναπαράγει σε πολύ υψηλή ποιότητα. Οσο για την οθόνη, είναι µια ανεξάρτητη αγορά που µπορεί να γίνει µε οποιοδήποτε µηχάνηµα και δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες αποφάσεις.

Αντίθετα, συνηθισµένες αναβαθµίσεις είναι η αύξηση της µνήµης RΑΜ, η αντικατάσταση του επεξεργαστή (καθώς τα µοντέλα φθηναίνουν πολύ γρήγορα), αρκεί βέβαια να το υποστηρίζει η µητρική, η προσθήκη µιας πιο ισχυρής κάρτας γραφικών και βέβαια η αγορά ενός επιπλέον σκληρού δίσκου.

Μνήµη RΑΜ

Εφόσον ο υπολογιστής υποστηρίζει την εγκατάσταση επιπλέον µνήµης RΑΜ (κάτι που εξαρτάται από τη µητρική πλακέτα και το λειτουργικό που χρησιµοποιείται), η αγορά ενός επιπλέον τσιπ είναι πολύ καλή ιδέα, καθώς µπορεί να αυξήσει εντυπωσιακά τις επιδόσεις ενός παλιού µηχανήµατος. Ακόµα όµως και σε καινούργια µηχανήµατα, λίγη επιπλέον µνήµη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πριν προχωρήσετε στη συγκεκριµένη αγορά καλό είναι να ανοίξετε το µηχάνηµά σας και να δείτε αν υπάρχουν ελεύθερες υποδοχές για µνήµη στη µητρική σας. Αν όχι, θα πρέπει να αναβαθµίσετε τα υπάρχοντα τσιπάκια. Ακόµα ένα σηµείο που απαιτεί προσοχή είναι οι δυνατότητες της µητρικής κάρτας, καθώς και το είδος της µνήµης που πρέπει να εγκαταστήσει κανείς. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά το βιβλίο οδηγιών του υπολογιστή πριν προχωρήσει στην όποια αγορά.

Επεξεργαστής

Οι εξελίξεις στην αγορά των επεξεργαστών, αλλά και ο ζωτικός ρόλος που έχουν στη λειτουργία του υπολογιστή, τους καθιστούν «βασικούς ύποπτους» για αναβάθµιση. Και στην περίπτωση αυτή, η προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου οδηγιών και των προδιαγραφών που θέτει η µητρική κάρτα σε σχέση µε το µέγεθος και την αρχιτεκτονική των επεξεργαστών είναι απαραίτητη πριν από οποιαδήποτε αγορά. Επίσης, η εγκατάσταση ενός νέου επεξεργαστή είναι πιο σύνθετη από αυτή της κάρτας µνήµης και η βοήθεια από κάποιον φίλο που γνωρίζει περισσότερα ή από κάποιον ειδικό µπορεί να σας γλιτώσει από διάφορα προβλήµατα.

Κάρτα γραφικών

Το βασικό εργαλείο του gamer, αλλά και όσων ασχολούνται µε την επεξεργασία εικόνας είναι η κάρτα γραφικών. Και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ζητήµατα συµβατότητας, είτε κάποιος αποφασίσει την αντικατάσταση της κάρτας του µε κάποια νεώτερη είτε την ενίσχυσή της µε επιπλέον µνήµη. Ωστόσο, οι περισσότεροι gamers είναι συχνά µε ένα κατσαβίδι στο χέρι, οπότε τέτοιες βελτιώσεις δεν τους τροµάζουν.

Σκληρός δίσκος

Επειδή ο όγκος των δεδοµένων έχει εκτιναχθεί, η προσθήκη ενός επιπλέον δίσκου είναι πάντα ευπρόσδεκτη σε ένα µηχάνηµα. Αν υπάρχει χώρος στο κουτί, απλά προσθέτετε µια µονάδα δίσκου, τη συνδέετε στη µητρική και όλα βαίνουν καλώς. Αν όµως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, µπορεί κανείς να αντικαταστήσει τον σκληρό του δίσκο µε έναν νεώτερο και να µετατρέψει τον παλιό του σε εξωτερικό µε τη βοήθεια ενός κουτιού, το οποίο δεν κοστίζει πάνω από 15-20 ευρώ. Από την άλλη, η απευθείας αγορά ενός εξωτερικού δίσκου, παρ’ ότι κοστίζει περισσότερα χρήµατα, είναι επίσης συµφέρουσα, ειδικά για εκείνους που θέλουν να µεταφέρουν µεγάλο όγκο αρχείων εκτός σπιτιού ή αναζητούν την ασφάλεια ενός εξωτερικού back up. Αν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε τον εσωτερικό σκληρό πάντως, ετοιµαστείτε για ταλαιπωρία, γιατί θα πρέπει να «ξαναστήσετε» το λογισµικό του µηχανήµατος.

Με µέτρο

Οι απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ, χωρητικότητα και µνήµη µπορεί να αυξάνονται µήνα µε τον µήνα και οι εφαρµογές να γίνονται όλο και πιο βαριές, δεν σηµαίνει όµως ότι πρέπει κάθε µήνα να αγοράζουµε επιπλέον hardware για το µηχάνηµα.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 24ης Νοεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.




Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.



Μην χάσετε αύριο στο Θάρρος της Μεσσηνίας



3,4 Ρίχτερ κοντά στα Αρφαρά

Σεισμός μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συνοδευόταν από έντονο βουητό, αναστάτωσε χθες στις 10.30 το βράδυ την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χλμ. και το επίκεντρό της υπολογίστηκε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το αστεροσκοπείο Αθηνών, ένα χιλιόμετρο βόρεια από τα Αρφαρά.
Το επίκεντρο του σεισμού ανήκει στην ευρύτερη περιοχή που έχει δώσει αρκετές δονήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Ομόφωνα εγκρίθηκε το πρόγραμμα «Καλαμάτα – Μεσογειακή Πόλη»

Πολυχώρος πολιτισμού οι Σχολές Παπαφλέσσα

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την περασμένη Τρίτη η υποψηφιότητα «Καλαμάτα – Μεσογειακή Πόλη», που αφορά στη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα, πυρήνες τουριστικής ανάπτυξης».

Στο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης περιέγραψε την υποψηφιότητα «Καλαμάτα – Μεσογειακή Πόλη», που αφορά στη δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού, για τον οποίο προτείνονται οι Σχολές Παπαφλέσσα και για τις οποίες υπάρχει ήδη έτοιμη ώριμη μελέτη.

Η πρόταση ειδικότερα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολιτιστικού χώρου προβολής αγροτικών προϊόντων και γαστρονομίας και θα αποτελέσει ένα μουσείο γευσιγνωσίας και προβολής των κρασιών της περιοχής. «Η Καλαμάτα αποτελεί τη μεγάλη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και διαθέτει σημαντικές πολιτιστικές υποδομές» σημείωσε ο περιφερειάρχης…

ΑΥΡΙΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


--

Μαρσέίγ - Ολυμπιακός 0 - 1 Αυτό είναι σωστό.

Στην Γαλλία είναι ωραία, με το «διπλό» παρέα!

Κόντρα σε ατυχία και απουσίες, ο Ολυμπιακός έφυγε με παλικαρίσια νίκη από το «Βελοντρόμ» επικρατώντας 1-0 της Μαρσέιγ και μπήκε γερά στο κόλπο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ήρωας ο Φετφατζίδης που πέρασε αλλαγή .........

και πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 82', "τέρας" ψυχραιμίας στο φινάλε ο Μέγιερι.

Όλα για όλα την τελευταία αγωνιστική στο «Καραϊσκάκη» κόντρα στην αδιάφορη Άρσεναλ.

«Το καλό ματς από την αρχή φαίνεται», σε παράφραση του γνωστού ρητού. Μια επινόηση του Φουστέρ και η σπιρτάδα του Μιραλάς τον έφεραν μια ανάσα από το προβάδισμα, ωστόσο η μπάλα (έφυγε ελάχιστα άουτ) και ο βοηθός (λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ) είχαν διαφορετική άποψη.

Όταν, δε, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα οι πανηγυρισμοί κόπασαν πριν καλά-καλά αρχίσουν, αφού ο Μέλμπεργκ -που προσωρινά χρίστηκε σκόρερ- ήταν ελάχιστα πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυνόμενο στο ξεκίνημα της φάσης και το φάουλ του Φουστέρ.
Δεδομένων των σημαντικών απουσιών στο κέντρο, ο Μανιάτης «βαφτίστηκε» αμυντικός χαφ και στο πλάι του Μοδέστο ήταν θετικός στην βασική του δουλειά. Να «κόβει». Διότι δημιουργικά (αναμενόμενα) δεν βοήθησε. Όχι ότι οι του κέντρου τα πήγαν καλύτερα.

Οι Γάλλοι παρότι «κατέβηκαν» με φύσει πιο επιθετικό σχήμα και περισσότερες επιλογές για να στηρίξουν το παιχνίδι τους, δεν φάνηκαν ιδιαίτερα απειλητικοί. Ακόμη και ένα διάστημα στο οποίο πίεσαν ψηλά, πέρασε «αναίμακτα» για τους «ερυθρόλευκους».
Με την λήξη συναγερμού, ο έλεγχος και η υπεροχή πέρασε σε ελληνικά χέρια, ωστόσο δεν επιβραβεύθηκε από το 0-1 -που θα ήταν και το δικαιότερο με βάση την εικόνα των δύο ομάδων- καθώς ο Μανταντά είπε «όχι» σε διαδοχικές προσπάθειες από Μιραλάς, Χολέμπας και Μανιάτη.

Με αλλαγή από τα αποδυτήρια (Γέστε αντί Φουστέρ) ο Βαλβέρδε επιχείρησε να προσθέσει το κομμάτι που έλειπε στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του. Αφού, λοιπόν, είδε με ανακούφιση μια μικρή «μπόρα» να μην του προκαλεί ζημιά, είδε με απογοήτευση τον Μιραλάς να σπαταλά μοναδική ευκαιρία να σκοράρει (σε τετ-α-τετ μεν τον Μανταντά).

Ο Βάσκος εκεί που η μπάλα «έκαιγε» εμπιστεύτηκε τον Φετφατζίδη κι ο μικρός έκανε ό,τι περνούσε από το… πόδι του για να του αποδείξει ότι αξίζει προσοχής. Με τον Γέστε να «σερβίρει» με το αριστερό κι ο Φέτφα με το ίδιο «εκτέλεσε» τον Μανταντά.
Ο Ολυμπιακός δεν φοβήθηκε να χτυπήσει και επιβραβεύθηκε με ένα γκολ. Το ρίσκο ευνοεί τους τολμηρούς και όσες φορές η Μαρσέιγ πήγε να τιμωρήσει το θαρραλέο παιχνίδι του, ο Μέγιερι ήταν σε ετοιμότητα.


Η βαθμολογία:

1) Άρσεναλ 11 (5-2)
2) Μαρσέιγ 7 (4-1)
3) Ολυμπιακός 6 (5-5)
4) Ντόρτμουντ 4 (3-8)

Η 5η αγωνιστική:

Μαρσέιγ-Ολυμπιακός 0-1
(82’ Φετφατζίδης)

Άρσεναλ-Ντόρτμουντ 2-1
(49’, 86' Φαν Πέρσι-90+2' Kαγκάουα)

Η τελευταία αγωνιστική (6/12):

Ολυμπιακός-Άρσεναλ
Ντόρτμουντ-Μαρσέιγ