Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Αύριο στο Κυριακάτικο ΘάρροςΤρώνε από τα έτοιμα οι Μεσσήνιοι καταθέτες των τραπεζών

Οι οικονομικές ειδήσεις που εναλλάσσονται καταιγιστικά, προκαλώντας στους πολίτες ανασφάλεια για την τύχη των καταθέσεών τους –ιδίως η επικαιρότητα πριν από τις συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, όπως και η περίοδος πριν από τη συμφωνία του κουρέματος του χρέους, αλλά και κατά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος- οδήγησαν μαζικά τους καταθέτες σε απόσυρση των χρημάτων τους από τις τράπεζες. Με την τρέχουσα περίοδο να χαρακτηρίζεται ως σχετικά ήρεμη, οι αποσύρσεις χρημάτων από τις τράπεζες έχουν κοπάσει. Ωστόσο, η αυξανόμενη ανεργία, η καθυστέρηση στις πληρωμές μισθών, η έκτακτη εισφορά και το τέλος ακινήτων, έχουν οδηγήσει τους Μεσσήνιους σε αναλήψεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι πολίτες τρώνε πλέον από τα έτοιμα. Παράλληλα, η καλπάζουσα εγκληματικότητα και η έξαρση ληστειών και κλοπών οδηγούν αρκετούς από εκείνους που κρατούσαν χρήματα στα σπίτια τους, να τα βάζουν και πάλι στην τράπεζα.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ


ΤΡΙΦΥΛΙΑ: ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΧΕΙ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


Και άλλα πολλά θέματα ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ
«Νέο Επιμελητήριο» καινοτομεί ο Γιώργος Γκούμας στη Μεσσηνία

Οι εκλογές για τον Επιμελητηριακό θεσμό, ιδίως αυτήν την περίοδο της σφοδρής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη Χώρα μας, αποτελούν το «ανάχωμα» του επαγγελματικού κόσμου , στην ολοένα και περισσότερο εκδηλούμενη κρατική αυθαιρεσία.

Σύμβουλοι της Πολιτείας είναι τα Επιμελητήρια , όπου ευρισκόμενα κοντά στις ανάγκες της αγοράς, προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους τόσο στα μέλη τους , όσο και στην Πολιτεία, προκειμένου να καθορίσει τις καίριες πολιτικές που αναγκαιούν για την καλυτέρευση της αγοράς και την αναβάθμιση της παροχής των Υπηρεσιών.

Μέχρι τώρα πολλά Επιμελητήρια της Χώρας, .............

προσπάθησαν με ιδέες, σχεδιασμούς και ριξικέλευθες απόψεις , να προβληθούν ως κάτι το διαφορετικό και ελπιδοφόρο.

Εκ του αποτελέσματος όμως πρέπει να κρίνονται οι ενέργειες των αιρετών κάθε επιπέδου της δημόσιας ζωής του τόπου.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, είναι γεγονός πως πρωτοστάτησε σε πολλά happening καθαρά επικοινωνιακού τύπου τα τελευταία χρόνια , με αμφίβολα αποτελέσματα για την καλυτέρευση της επιχειρηματικότητας στη Μεσσηνία στοιχίζοντας ιδιαίτερα ακριβά στα μέλη του.

Σκέψεις, απόψεις και συμπεριφορές πολλές φορές συζητήθηκαν επικριτικά για τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους, που ακολουθήθηκαν από την απερχόμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας!

Παράδοξη αν μη τι άλλο στόχευση αγορών , όπως η Κίνα , Χώρες της Αφρικής και της Ασίας και πολλές ακόμη «καινοτόμες» δράσεις δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα στον τόπο!

Αποτέλεσμα της όποιας προσπάθειας είναι πως επιχειρήσεις κλείνουν, τα αγροτικά προϊόντα δε βρήκαν τις ώριμες αγορές για να προωθηθούν, ο τουρισμός έγινε αντικείμενο πρωτοβουλιών μόνο της αυτοδιοίκησης και γενικά η ύφεση επηρέασε ιδιαίτερα τη Νότια αυτή άκρη της Ελλάδας.

Επικοινωνιακές φιέστες , ομιχλώδες τοπίο περί των οικονομικών δαπανών και η αναποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα Διοίκησης,είναι οι αιτιάσεις των «μονομάχων» για τον Επιμελητηριακό θεσμό.

Αυτό όμως που είναι ιδιαιτέρως πρωτοποριακό και ίσως μοναδικό στην Ελλάδα , είναι η απόφαση ενός συνδυασμού του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του » Νέου Επιμελητηρίου» , δηλαδή του υποψηφίου προέδρου κ.Γεωργίου Γκούμα αλλά και ολοκλήρου του συνδυασμού του, να αποποιηθεί κάθε μορφής αποζημίωση (παραστατικών μελών Δ.Σ. κλπ) από το Επιμελητήριο .

Ίσως ορισμένοι θελήσουν να ισχυρισθούν πως πρόκειται για μηδαμινά ποσά ανάξια σημασίας, ύστερα όμως από έρευνα που έκανε ο moriasnews ,τους πληροφορούμε πως μιλάμε για χιλιάδες ευρώ , τα οποία βλέπουμε στις ανηρτημένες δαπάνες στο διαδίκτυο π.χ. το 2009 τα παραστατικά των μελών του Δοικητικού Συμβουλίου ανέρχονται στα 18244 ευρώ !

Σημαντική και γενναία λοιπόν η απόφαση προσφοράς του συνδυασμού της Μεσσηνίας «Νέο Επιμελητήριο»!

Ευχόμαστε να βρει μιμητές διότι είναι ίσως η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα που κινείται με αυτήν τη λογική της ανιδιοτέλειας!

Morias News

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Νοεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Σχόλιο του Καλλίνικου Κυριακόπουλου για τα οικονομικά των Δήμων

Δεν θα σταθώ σε κάποιον συγκεκριμένο λογαριασμό της απογραφής όπου αποτυπώνει μια ψυχρή εικόνα αριθμών αλλά θα ήθελα να να κάνω μια γενική τοποθέτηση επι του θέματος για αυτά τα υπέρογκα ποσά που κληρονόμησε ο νεοσύστατος Δήμος Τριφυλίας.

Οι Τέως Δήμαρχοι των καποδιστριακών δήμων του Δήμου Τριφυλίας οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις διότι δεν διαχειρίζονταν τα προσωπικά τους χρήματα όπου έβγαλαν από την επαγγελματική του ιδιότητα αλλά διαχειρίζονταν τα χρήματα των συμπολιτών τους και όπως φάνηκε σε κάποιες περιπτώσεις με λάθος πολιτική φορτώνοντας τους δήμους με αρκετές χιλιάδες ευρώ σε μελέτες σε πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλών χιλιάδων ευρώ κ.α

Ηταν υποχρέωσή τους κάποιοι να ζητήσουν συγνώμη στους ..........

συμπολίτες τους για τις λάθος πολιτικές που εφάρμοσαν χρεώνοντας τους δήμους με υπέρογκα ποσά.

"Επιχείρηση σκούπα" στο παλιό Γηροκομείο Γαργαλιάνων.

Επιχείρηση Σκούπα έγινε από αστυνομικούς σήμερα στο γηροκομείο των Γαργαλιάνων όπου οι Διάφοροι Αλλοδαποί που είχαν βρει εκεί καταφύγειο αναγκάστηκαν από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κατάφερε να εξασφαλίσει το Φιλιατρά News ο χώρος του παλιού Γηροκομείου στους Γαργαλιάνους εκκενώθηκε και την Δευτέρα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες θα σφραγιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ενέργεια είναι .........

αποτέλεσμα της σύσκεψης που είχε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας με τις εισαγγελικές αρχές για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τους παράνομους αλλοδαπούς.

Επιχείρηση Σκούπα έγινε χθες και στα Φιλιατρά αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου Τριφυλίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες αύριο.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΜπλόκα για συλλήψεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ

- Στο ερώτημα εάν στους παραβάτες υπάρχουν και συνεταιριστικές οργανώσεις, ο κ. Κολετζάκης δεν απάντησε…

Μπλόκα για να συλληφθούν άτομα που εμπλέκονται στο θέμα της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ αγροτών έχει στήσει το ΣΔΟΕ, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε στην Καλαμάτα, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Πελοποννήσου του Σώματος Νίκος Κολετζάκης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εντοπίσει ορισμένους που δραστηριοποιούνται και έχουμε στήσει τα μπλόκα εκεί που πρέπει, ώστε να συλληφθούν. Έχουμε και ονόματα και διευθύνσεις» σημείωσε ο κ. Κολετζάκης. Ερωτηθείς, εάν τα μπλόκα αφορούν και στη Μεσσηνία, απάντησε: «Ας μη στοχοποιούμε περιοχές, το φαινόμενο είναι πανελλαδικό».


Και άλλα πολλά θέματα στο Θάρρος της Μεσσηνίας. ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕΟ πολιτικός κόσμος σε εφεδρεία;

Άρθρο του Επικ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Θεόδωρου Α. Κουτρούκη στο Φιλιατρά News

Vae Victis(*): Ο πολιτικός κόσμος σε εργασιακή εφεδρεία;

Η παράδοση των ευθυνών διακυβέρνησης σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα αποκάλυψε το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Αφού κατασπατάλησε τους κοινοτικούς πόρους και διόγκωσε το δημόσιο χρέος σε αστρονομικά επίπεδα για να αποκομίσει εκλογικά και πολιτικά οφέλη, η εγχώρια πολιτική τάξη αδυνατεί να αναλάβει τις ευθύνες της και επιχειρεί με την παράδοση της εξουσίας στην Τρόικα και τους συνεργάτες της «να δοξαστεί κρυπτόμενη».

Το πανθομολογούμενο έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας ...........

είναι πολυπλόκαμο. Ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού υπολείπεται ικανοτήτων διοίκησης και ηγεσίας, δε διαθέτει επαρκές ανθρώπινο κεφάλαιο (εκπαίδευση και εμπειρία, δεν έχει διακριθεί στον επαγγελματικό ή κοινωνικό στίβο, δε διαθέτει τις επιθυμητές ικανότητες ενός πολιτικού όπως είναι η πειθώ, η δράση, η σύνεση, η πρωτοβουλία, η τόλμη, η αποφασιστικότητα κ.α.

Επιπλέον, ορατές είναι οι ευρύτατες εκπτώσεις σε θέματα αξιών καθώς αιωρούνται «αποχρώσες ενδείξεις» διαφθοράς, ανευθυνότητας, αδικαιολόγητου πλουτισμού, ανεντιμότητας, αδικίας, διαπλοκής, αναξιοπιστίας και μακιαβελισμού.
Η τροχιά της πολιτικής σταδιοδρομίας για την πλειονότητα των κομματοτραφών στελεχών είναι περίπου ταυτόσημη, ανεξαρτήτως ιδεολογικών καταβολών: αναρριχώνται χάρη στην κολακεία του αρχηγού ή των ψηφοφόρων, προασπίζουν πάση θυσία τα προνόμια τους (επανεκλογή, δημοσιότητα, ασυλία, αδικαιολόγητος πλουτισμός), αναμασούν μηχανιστικά τετριμμένα ιδεολογικά στερεότυπα, αποκτούν συνείδηση επαγγελματικής ταυτότητας, τυποποιημένο λόγο, δεσμούς συντεχνιακής σύμπνοιας και αλληλεγγύης.

Οι εξουσιολάγνοι πολιτικοί είναι, συνήθως, ανεπάγγελτοι ή δίχως επαγγελματικές διακρίσεις, στρατεύονται στην υπηρέτηση βραχυπρόθεσμων συμφερόντων εν μέσω αστείρευτης δημαγωγίας και διγλωσσίας, διεκπεραιώνουν ασμένως όσα -άδικα ή μη- αιτήματα ψηφοφόρων μπορούν και μελετούν ως «οδηγό προς ναυτιλλόμενους» τις δημοσκοπήσεις που τους προσανατολίζουν σε σπασμωδικές ενέργειες και ανούσιους λόγους, κινήσεις που ενδέχεται να εντυπωσιάσουν την κοινή γνώμη.
Η διαρκής επικέντρωση στα εφήμερα και τα μικροσυμφέροντα διαιωνίζει ένα κονκλάβιο πολιτικών - σχεδόν συνώνυμο με την ακυβερνησία - που περιφρονεί τα στρατηγικά συμφέροντα των πολιτών και υποσκάπτει το μέλλον της χώρας για να διασώσει τα κεκτημένα του.

Η θνησιγενής κυβερνητική συγκόλληση φθαρμένων και αποτυχημένων πολιτικάντηδων που τους ενώνει η θεσιθηρική επιδίωξη οδηγεί σε μια εμβαλωματική συναίνεση που σχεδιάζεται καιροσκοπικά δίχως σχέδιο και όραμα. Η συνομοταξία των πολιτικών έχει χρεοκοπήσει και κανένα Μνημόνιο δεν μπορεί πλέον να τη σώσει. Εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού δεν μπορούν να ηγηθούν του εγχειρήματος της εθνικής ανόρθωσης. Μήπως είναι ώρα για να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία ορισμένοι πολιτικοί ταγοί;

(*)Ουαί τοις ηττημένοις

Ανησυχία για το μέλλον του Συλλόγου Φιλοπροόδων

Για το μέλλον του δραστήριου Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών συζήτησαν τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου με μέλη και φίλους του Συλλόγου, προχθές το βράδυ στο «Βορρέειο» Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.

Στη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε η αγωνία και η ανησυχία για το μέλλον του Συλλόγου αφού η οικονομική κρίση και λαίλαπα, στο πέρασμά της, απειλεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία του Συλλόγου, αλλά και η βούληση των ανθρώπων και φίλων του Συλλόγου να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την στήριξη και την ενίσχυσή του ώστε αυτός να συνεχίσει να προσφέρει το πολύτιμο και αξιοζήλευτο έργο του, κυρίως, στη μουσική παιδεία της νεολαίας των Φιλιατρών.

Όπως είναι γνωστό ο Σύλλογος Φιλοπροόδων .........

δραστηριοποιείται στα Φιλιατρά τα τελευταία 85 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων η πολιτιστική του προσφορά είναι αξιοζήλευτη. Μια προσφορά που ακόμη και Σύλλογοι μεγάλων πόλεων με περισσότερες δυνατότητες, ιδιαίτερα οικονομικές, δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν και αυτό οφείλεται στην αγάπη, το μεράκι και τη διάθεση για προσφορά των ανθρώπων του. Στις μέρες μας, ο Σύλλογος συντηρεί αποκλειστικά το πάρκο της Βλαχέρνας, φροντίζει την εκκλησία της Βλαχέρνας, που είναι χαρακτηρισμένο Βυζαντινό μνημείο, έχει το μοναδικό Σχολείο Παραδοσιακών Χορών στην πόλη των Φιλιατρών, συντηρεί δικό του Πνευματικό Κέντρο και πραγματοποιεί αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι η συντήρηση και διατήρηση και λειτουργία της Φιλαρμονικής από το 1926 μέχρι σήμερα, προσφέροντας όχι μόνο λαμπρότητα στις εκδηλώσεις αλλά κυρίως μουσική παιδεία στα παιδιά, με προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης. Στα Φιλιατρά, εκτός από τα αθλητικά τμήματα της Εράνης, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων είναι ο μοναδικός φορέας που δίνει δημιουργική διέξοδο για ομαδικές δραστηριότητες στα παιδιά και τους νέους της περιοχής. Στο ξεκίνημα της συζήτησης η πρόεδρος Βιβή Παντελάκη καλωσόρισε όσους άφησαν τις δουλειές τους για να βρεθούν στο Βορρέειο. Όλοι τους ήταν ευαισθητοποιημένοι με το θέμα του Συλλόγου γνωρίζοντας την τεράστια προσφορά του στη Φιλιατρινή κοινωνία αλλά και λόγω της προσωπικής τους σχέσης μαζί του είτε σαν μέλη της Φιλαρμονικής στα νεανικά τους χρόνια είτε σαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αργότερα είτε σαν γονείς που δέχονται τις υπηρεσίες του στα παιδιά τους σήμερα.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε στις οικονομικές ανάγκες του Συλλόγου καθώς και στις πηγές χρηματοδότησης. Τόσο αυτή όσο και ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Παγάνης τόνισαν τη μείωση των εσόδων που προέρχονται από δωρεές, δίδακτρα και εκδηλώσεις. Έσοδα που υπήρχαν παλαιότερα από το Δήμο είτε με τη μορφή επιχορήγησης είτε με τη μορφή αμοιβών λόγω υπηρεσιών που προσέφερε ο Σύλλογος στο Δήμο, δεν είναι δυνατόν πλέον να υπάρχουν λόγω νομικών κωλυμάτων. Επιπλέον, η κρίση μπορεί να τον οδηγήσει σε εσωστρέφεια και άρνηση των ανθρώπων να ασχοληθούν με τη διαχείρισή του. Έτσι λοιπόν η συνέχιση της λειτουργίας του Συλλόγου είναι αμφίβολη με τη μορφή που υπάρχει σήμερα και είναι αναγκαίο να αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι χρηματοδότησης.

«Ο Σύλλογος είναι μια βαριά κληρονομιά για τους Φιλιατρινούς και είναι ευθύνη όλων μας να τον διατηρήσουμε» τόνισαν με έμφαση. Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας περιέγραψε με τα μελανότερα λόγια την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας που έχει αντίκτυπο σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Τόνισε ότι η στήριξη του Συλλόγου από τον Δήμο είναι αδύνατη, όχι μόνο εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά κι επειδή υπάρχουν νομικά κωλύματα. «Μοναδική λύση είναι όσοι πονάμε τον πολιτισμό του τόπου μας να τον στηρίξουμε με τις δικές μας δυνάμεις» κατέληξε. Ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας σχολίασε ότι θα έπρεπε να παραβρίσκονται περισσότεροι στην συνάντηση γιατί η παρουσία του συλλόγου και η προσφορά του στην πόλη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Ωστόσο η στήριξή του από πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν δεν μπορεί να είναι η μοναδική ούτε μόνιμη. Πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος σημείωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης του Συλλόγου από το Δήμο και για λόγους οικονομικούς και νομικούς εκτός και αν ο Σύλλογος εγκαταλείψει την ιδέα της αυτονομίας της Φιλαρμονικής και θελήσει να την εντάξει σε κάποιο δημοτικό σχήμα.
Ο αντιδήμαρχος Φιλιατρών Τάσος Πούλος υποστήριξε την αυτονομία της Φιλαρμονικής μέσα από το Σύλλογο αλλά προκειμένου να μην υπάρξει αδιέξοδο και να συνεχιστεί η λειτουργία του Συλλόγου και της Φιλαρμονική τόνισε ότι ίσως πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ενταχθεί στο δήμο. Την άποψή του, ότι αν βρεθούν κάποιοι να στηρίξουν οικονομικά το Σύλλογο αυτό θα αποτελέσει σύντομη λύση χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα και ότι η λύση που προτάθηκε, δηλαδή να εξεταστεί η ένταξη της Φιλαρμονικής στις λειτουργίες του Δήμου είναι βιώσιμη κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Αθανασόπουλος.
Την ίδια άποψη συμμερίστηκε και η Δήμητρα Αλευρά, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών.

Του Ηλία Γιαννόπουλου,- "Θάρρος"

Πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Τριφυλίας

Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Τριφυλίας λαμβάνοντας υπόψη

1.Την οικονομική κρίση και την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που επηρεάζει όλα τα επαγγέλματα και τους εργαζόμενους της περιοχής μας και
2.την αδυναμία πολλών εργαζομένων, ανέργων και οικονομικά αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις

Σας καλεί σε κοινή σύσκεψη την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Τριφυλίας για να αποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας, τις αντιδράσεις μας, ώστε να αποτρέψουμε τη ΔΕΗ να διακόπτει το ηλεκτρικό ρεύμα σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν.

Όλοι μαζί να πούμε: “ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ”
Όχι στα χαράτσια που μας οδηγούν σε εξαθλίωση και καταστροφή.

Ο Πρόεδρος
Βλαχούλης Κων/νος

Ο Γραμματέας
Πρασσόπουλος Γεώργιος


ΕΑΣ Μεσσηνίας: Συζήτηση εργαζομένων για οικονομικά και το μέλλον της

Για το πώς θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΑΣ Μεσσηνίας συζήτησαν χθες το απόγευμα, σε συνάντηση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βασίλη Κοζομπόλη και μέλη της Διοίκησης.
Αφορμή για τη συνάντηση, που προκάλεσε ο Σύνδεσμος Εργαζομένων της ΕΑΣ, αποτέλεσαν τα οικονομικά προβλήματα της οργάνωσης και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τρεις μήνες, ενώ τους οφείλεται και το επίδομα αδείας.

«Προσπαθούμε να βρούμε τους καλύτερους .........

τρόπους, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, που είναι πραγματικά σε δύσκολο σημείο» μας είπε ο πρόεδρος των Εργαζομένων Ηλίας Μπελεχρής. «Έχουμε καλέσει τη Διοίκηση και τους συμβούλους να ακούσουν τους προβληματισμούς μας και, από την πλευρά τους, να καταβάλλουν και αυτοί προσπάθεια, ώστε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Έχουμε βάλει σε προτεραιότητα τις υποχρεώσεις της Ένωσης προς προμηθευτές και αγρότες, οπότε υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή μας τρεις μήνες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι στείρες αντιπαραθέσεις δεν έχουν νόημα. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι αντιμετωπίσιμα. Η ΕΑΣ έχει να κάνει με βασικά προϊόντα διατροφής. Ανήκουμε στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος, όπως λένε, εάν στηριχθεί, μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Αν αυτός πάει καλά, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Από την πλευρά της Διοίκησης, ο κ. Κοζομπόλης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε στο «Θ»: «Έγινε ειλικρινής διάλογος σε πολύ καλό κλίμα. Ακούστηκαν οι απόψεις των εργαζομένων, τοποθετήθηκαν οι διοικητικοί σύμβουλοι, κι εμείς ζητήσαμε από τους εργαζόμενους να μας κάνουν προτάσεις, αλλά τους θέσαμε και κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με την καλύτερη οργάνωση της Ένωσης. Ήταν θετικό που έγινε αυτή η συνάντηση, γιατί δεν είχε στόχο την αντιπαράθεση, αλλά τον ουσιαστικό διάλογο για το πώς θα βελτιωθούν τα πράγματα οργανωτικά και οικονομικά».
Όσον αφορά στις πληρωμές: «Όλοι πρέπει να πληρωθούν. Και οι παραγωγοί, που μας φέρνουν το λάδι τους πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια - γι’ αυτό ήταν και οι πρώτοι που πληρώθηκαν -, αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκες και πρέπει να ανταπεξέλθουν, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. Περιμένουμε κάποιες εισπράξεις, ώστε να πάρουν και οι εργαζόμενοι, όπως πρέπει, αυτό που τους αναλογεί».

Της Μαρίας Νίκα - Θάρρος

Η Καλαμάτα πρωτεύουσα πόλη της Περιφέρειας. Έγκριση αναπτυξιακών έργων για την πόλη ανακοίνωσε ο Π. Τατούλης

Απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας εμφανίστηκαν μετά το πέρας της τόσο ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγιώτης Νίκας όσο και ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Ο μεν πρώτος για τον αριθμό των έργων που πρόκειται να ενταχθούν στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ο δε δεύτερος γιατί διαπιστώθηκε κοινός βηματισμός των δύο πλευρών για την ανάπτυξη της περιοχής της Καλαμάτας αλλά και της ευρύτερης Μεσσηνίας, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας.

Θέμα της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκαν ........

επίσης η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, αντιδήμαρχοι του Δήμου Καλαμάτας και υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου, τα έργα του ΕΣΠΑ και η ανάπτυξη της πόλης και του Δήμου Καλαμάτας.
«Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης και αλλοίμονο αν ήταν διαφορετικά, επιθυμεί να συνεργαστεί ειλικρινώς για να προωθήσουμε τα ζητήματα της Πελοποννήσου. Τον ίδιο λαό υπηρετούμε, ο καθένας από διαφορετική θέση και διακριτό ρόλο και συνεργαζόμενοι είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ο σκοπός της επίσκεψης συνδέεται με τις προοπτικές και την ανάπτυξη της πόλης, και για να συζητήσουμε θέματα που έχουν σχέση με το ΕΣΠΑ και το περιφερειακό πρόγραμμα. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με πολύ καλά νέα για το Δήμο Καλαμάτας αλλά και την περιφέρεια του νομού», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Παν. Νίκας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης υποστήριξε: «Η Καλαμάτα δεν είναι οποιαδήποτε πόλη. Είναι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η πρωτεύουσα πόλις. Η θέση της, η φυσική της ομορφιά, η ιστορία της, το πολιτιστικό της υπόβαθρο, αλλά και οι άνθρωποί της, αποτελούν την πρωτεύουσα πόλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας αποτελεί οδηγό και σημαντικό κόμβο για την αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειάς μας. Είναι ο σημαντικότερος πυλώνας πάνω στον οποίο θα στηθεί η προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια ώστε να δημιουργήσει τη δική της τοπική οικονομία».

Αναφερόμενος στα έργα που συζητήθηκαν, σημείωσε ότι τα περισσότερα βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης και μπορούν να μπουν στο ΕΣΠΑ.
Εξειδικεύοντας ο περιφερειάρχης τα υπό ένταξη έργα, τόνισε ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και να βοηθούν στη δημιουργία στέρεων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των υποδομών του Δήμου Καλαμάτας.
Στο πνεύμα αυτό, ο κ. Τατούλης έκρινε ως απόλυτα ώριμο το έργο της μεταφοράς των νερών του Πηδήματος και του Αγίου Φλώρου στην Καλαμάτα, παρέμβαση από την οποία, όπως είπε, θα βοηθηθούν τα μέγιστα τόσο ο Δήμος Μεσσήνης όσο και ο Δήμος Δυτικής Μάνης. Στο πνεύμα της βελτίωσης των υποδομών εντάσσονται και οι εντάξεις των αιτημάτων για βελτίωση της ύδρευσης του ορεινού όγκου και της αντικατάστασης μέρους του δικτύου από το οποίο υδρεύεται η μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε, επίσης, ότι μέλημα θα είναι η ανάπτυξη του ορεινού όγκου με τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία μονοπατιών για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Έμφαση έδωσε, επίσης, στη δημιουργία υποδομών για τη βελτίωση του θαλάσσιου τουρισμού μέσω έργων υποδομών στα λιμάνια και στις μαρίνες της περιοχής, αλλά και ενός δικτύου για την αξιοποίηση των ιστορικών χώρων του νομού.
Ο κ. Τατούλης στάθηκε και στα έργα που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη κατασκευής του κόμβου από το Ασπρόχωμα προς το αεροδρόμιο, αλλά και η εξασφάλιση 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αεροδρομίου. Μάλιστα, σημείωσε ότι ήδη υπάρχει πρόταση από δύο αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους να ξεκινήσουν δρομολόγια με την Καλαμάτα, εκ των οποίων το ένα θα είναι με το Λονδίνο.

Τέλος, έδωσε έμφαση στα έργα πολιτισμού που πρέπει να γίνουν, όπως και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως τόνισε, ο διαγωνισμός για την οριστική λύση βρίσκεται λίγο πριν από τη δημοσίευσή του, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι χάρις στις προσπάθειες που έγιναν ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα μαζί με τον περιμετρικό θα αποτελούν πολύ σύντομα πραγματικότητα.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη - Θάρρος

Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα απο την κοινωφελή επιχείρηση ΦΑΡΙΣ

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011, στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, το Artefacts ensemble σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρία "Indigo-του κόσμου το γεφύρι", το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ, θα παρουσιάσουν το παραμύθι του Hans Christian Andersen “Το αηδόνι του Αυτοκράτορα”, σε μουσική Στάθη Γυφτάκη.

Το παραμύθι του Andersen αποτέλεσε μια ..........

αφορμή για τον Στάθη Γυφτάκη να συνθέσει μουσική για το σύνολο σύγχρονης μουσικής "Artefacts" με σκοπό μέσα από το παραμύθι να γνωρίσουν τα παιδιά τις ιδιαίτερες τεχνικές των οργάνων στη σύγχρονη μουσική με έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις:

Η απογευματινή στις 18:00 και η βραδινή στις 20:30.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ και μαθητικό/φοιτητικό: 6 ευρώ.

Συμμετέχουν:

Φωτεινή Μπάνου: αφηγήτρια
Βαγγέλης Σταθουλόπουλος: φλάουτο
Σπύρος Τζέκος: κλαρινέτα
Guiido De Flaviis : σαξόφωνα
Λαέρτης Κοκολάνης: βιολί
Μάριος Δαπέργολας: βιόλα
Δημήτρης Τραυλός: βιολοντσέλο
Νίκος Τσουκαλάς: κοντραμπάσο
Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά

σκηνοθεσία:Λουίζος Ασλανίδης

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Περαστικά στον πατέρα του συνδιαχειριστή μας

Ως ομάδα διαχείρισης του Φιλιατρά News θα θέλαμε να ευχηθούμε περαστικά στον πατέρα του συνδιαχειριστή μας "X-treme" όπου από χθες το απόγευμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας για να αντιμετωπιστεί ένα έκτακτο πρόβλημα στην υγεία του.

Γνωρίζουμε ότι ο κ. Γιάννης είναι ένας πολύ ........

δυνατός άνθρωπος και ότι η σύντομη (θέλουμε να πιστεύουμε) περιπέτεια της υγείας του θα τον βρει νικητή και θα επιστρέψει πολύ σύντομα κοντά μας.
Ηδη τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στον πατέρα του είναι ενθαρυντικά όπως μας ενημέρωσε ο Φίλος μας και συνδιαχειριστής μας.
Εξ μέρους όλης της ομάδας διαχείρισης (Διαχειριστές και συντάκτες) του Φιλιατρά News ευχόμαστε περαστικά στον πατέρα του συνδιαχειριστή μας.
Αυτή ήταν και η αιτία που σήμερα το πρωί δεν είχαμε δημισιεύσεις στο blog μας.

McH , Karfi-Petalo , George , Χαράλαμπος , Gio

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ VS ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΛΑΘΗ ΔΕΗ, «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»

Επίθεση κατά των δημάρχων «Δεν πληρώνω» εξαπέλυσε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του προϋπολογισμού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «τοπικό συντεχνιασμό και συνδικαλισμό» στον οποίο έχουν προσχωρήσει κάποιοι δήμαρχοι, υπογραμμίζοντας με έμφαση:

«Δεν είναι αυτοί οι αιρετοί και εμείς υπεύθυνοι για ........

τα δύσκολα μέτρα. Αιρετοί είναι κατεξοχήν αυτοί που εκλέγονται στη Βουλή. Κανείς δεν πρέπει να κάνει τον καλό τσάμπα και εύκολα. Δεν υπάρχουν οι τσάμπα συμπαθείς και οι επί πληρωμή δυσάρεστοι. Είναι ψέμα. Αυτό το τραγικό ψέμα πρέπει να σταματήσει».

Παράλληλα, ζήτησε από τους δημάρχους να μην κάνουν τον αυτόκλητο διαμεσολαβητή ή υπερασπιστή αλλά όποια προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή τους να λύνονται μέσω της διαδικασίας που έχει καθοριστεί με τη συνεργασία ΚΕΔΕ, ΔΕΗ και Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ευθύνες στους δήμους και για τα λάθη της ΔΕΗ

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών έριξε στους δήμους την ευθύνη για τα λάθος στοιχεία στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα και την τιμή ζώνης, τονίζοντας ότι θα διορθωθούν άμεσα τα λάθη με συνεργασία της ΚΕΔΕ, της ΔΕΗ και της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Επιπλέον χαρακτήρισε το Ειδικό Τέλος «μικρό ασφάλιστρο κινδύνου» προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει αγορά γενικότερα και ειδικότερα αγορά ακινήτων, ώστε τα ακίνητα που έχει κάποιος στην ιδιοκτησία του να συνεχίσουν να έχουν αξία.

Αναφορικά με τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος έδωσε το παράδειγμα μητέρας με 16 παιδιά (!) που του έστειλε e-mail, λέγοντας του ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα χρήματα για το Τέλος: «Έδωσα αμέσως εντολή όχι μόνο να μην πληρώσει το Τέλος η συγκεκριμένη οικογένεια αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι πάγια χορηγία της ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Aftodioikisi.gr

Συνάντηση εργασίας με εκπρόσωπους του ΥΠΕΚΑ υπο τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά

Σήμερα 18 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με εκπρόσωπους του ΥΠΕΚΑ τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κ. Ευθύμιο Χούσο και ειδικούς εμπειρογνώμονες αρμόδιων αρχών από χώρες της Ευρώπης στα πλαίσια του έργου EFFMIS.

Επειδή το σύστημα SAFER για την πρόληψη και αντιμετώπιση .........

δασικών πυρκαγιών έπρεπε όπως οι όροι και οι προϋποθέσεις το περιέγραφαν, να ενεργοποιηθεί από το 2009 από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το οποίο και δεν κατέστη δυνατό , σήμερα γίνεται προσπάθεια της λειτουργίας του συστήματος για άλλες χρήσεις σε υπηρεσίες όπως της Δ/νσης Γεωργίας (ψεκασμοί δακοκτονίας κ.λ.π), Δ.Τ.Υ , Δ/νσης Ανάπτυξης, που θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην εκτέλεση του έργου τους.


Σήμερα 18 Νοεμβρίου σε προγραμματισμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 12.00 στην αίθουσα «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΑΣ» η σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π).
Έγινε απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2011 και ο σχεδιασμός – δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμύρες, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις και παγετό εν όψει της χειμερινής περιόδου. Όσον αφορά για προβλήματα χιονόπτωσης τόσο στον Ταΰγετο όσο και στην Άνω Μεσσηνία ήδη η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σε σύναψη σύμβασης με ιδιώτες – ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου, οι οποίοι υποχρεούνται καθ’ υπόδειξη και των αρμόδιων υπηρεσιών της Π.Ε. για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Ακόμη αναφέρθηκε η ανάγκη αποθήκευση ποσότητας αλατιού σε κομβικά σημεία του νομού μας ώστε να είναι άμεση η εξυπηρέτηση των μηχανημάτων κατά την εκτέλεση του έργου τους.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στους αρμόδιους των Δήμων ότι προτού παραλάβουν οριστικά τις υδατοδεξαμενές να τις παραλάβουν προσωρινά προς διοικητική χρήση από τους αναδόχους οι οποίες είναι εγκατεστημένες στους δήμους τους και αυτές να είναι σε πληρότητα.

Δήλωση Παναγιωτόπουλου για την ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Μετά την πρόσκληση και το εισηγητικό σημείωμα που έλαβα από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, προκειμένου να παρευρεθώ στην 7η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα: «Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας και ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-Ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας», είμαι υποχρεωμένος εκ της θεσμικής μου θέσης ως Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, να δηλώσω τα εξής:

Θεωρώ τουλάχιστον ατυχή την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, να φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θέμα «Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας και ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-Ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας», όταν γνωρίζει, ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει και άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και αυτό είναι το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας.
Αν ληφθεί δε υπόψη ότι -όπως αναφέρεται στο .........

εισηγητικό σημείωμα-το όλο θέμα αφορά νέο Μοντέλο Βιώσιμης και Αειφόρου Περιφερειακής Ανάπτυξης, τότε σας υπενθυμίζω ότι η βιολογική και ολοκληρωμένη γεωργία, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ο εκσυγχρονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι από τους βασικούς ακρογωνιαίους λίθους της Αειφόρου ανάπτυξης και συμβαίνει να είναι επιστημονικοί τομείς που υπηρετούνται μόνο από το ΑΤΕΙ-Καλαμάτας σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Θέλω να πιστεύω ότι είναι μια ακόμα ατυχής έμπνευση του κ. Περιφερειάρχη και του επιτελείου του, στο οποίο δυστυχώς συμμετέχουν και Μεσσήνιοι.
Θα περιμένω να διορθωθεί αμέσως το θέμα αυτό της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου πριν την ειδική συνεδρίαση της Δευτέρας 21/11/2011 και να προστεθεί σε αυτή τη διαδικασία και το ισότιμο ΑΤΕΙ – Καλαμάτας. Εάν αυτό δεν γίνει η λέξη ¨ατυχής¨ θα παύει να είναι σύμπτωση και προφανώς θα είναι πρωτοβουλία, έτσι ώστε με την παραγκώνιση του ΑΤΕΙ-Καλαμάτας να υποβαθμιστεί για μια ακόμα φορά η Μεσσηνία, κάτι για το οποίο θα μας βρει απέναντι.

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου
Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας

Επιστολή Αναγνώστη: Από την χούντα στην μεταπολίτευση ή αντίστροφα

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 38 χρόνια από την εξέγερση που έλαβε χώρα στο κτήριο του πολυτεχνείου στην Αθήνα το 1973 επί της οδού Πατησίων. Το ημερολόγιο έγραφε 17 Νοεμβρίου όταν η μεγάλη διαδήλωση φοιτητών αμαυρώθηκε με θύματα νεκρούς άοπλους πολίτες.

Ο αγώνας χιλιάδων πολιτών που μαζι με τους φοιτητές είχαν καταλάβει τον χώρο της σχολής βάφτηκε με αίμα από τις δυνάμεις καταστολής της τότε εξουσίας.
Οι φοιτητές ζητούσαν επίμονα να ανατραπεί η τότε κυβέρνηση του Γεώργιου Παπαδόπουλου και να «πέσει» το πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21-4-1967.Απαιτούσαν επίσης κάποια δικαιώματα τα οποία είχαν καταλυθεί από την κυβέρνηση ενώ μέχρι τότε και ακόμα και σήμερα θεωρούνται δεδομένα σε ένα δημοκρατικό κράτος.
Διεκδικούσαν ελευθερία για την ζωή τους, του λόγου, ........

της έκφρασης και όχι την λογοκρισία, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη, ισότητα, ισονομία και άλλα κοινωνικά αγαθά.

Εν πάσει περιπτώσει η κατάληξη της εξέγερσης είναι γνωστή σ' όλους και την έχει καταγράψει η ιστορία.
Ίσως ορισμένοι κρίνουν τα γεγονότα από την δική τους οπτική γωνία,πάντως το πολυτεχνείο ακόμα και έτσι δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν,ούτε οι αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές και ο απλός λαός.
Όπως και να έχει όμως θεωρείται δεδομένο ότι η εξέγερση που πραγματοποιήθηκε εκείνη την νύχτα στο πολυτεχνείο αποτέλεσε την αρχή του τέλους της δικτατορίας των συνταγματαρχών η οποία μετρούσε ήδη 6μιση χρόνια στην εξουσία.

Η δημοκρατία επανήλθε στην Ελλάδα και η εποχή της μεταπολίτευσης άρχισε από τον Ιούλιο του 1974. Μέχρι σήμερα η χώρα μας αριθμεί 38 χρόνια υγιούς κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με κατοχυρωμένο σύνταγμα και δικαιώματα για τους πολίτες. Ορισμένα όμως γεγονότα των τελευταίων χρόνων μας θυμίζουν έντονα την εποχή του 73΄ και επικαιροποιούν το πολυτεχνείο όσο ποτέ.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην χώρα μας υπενθυμίζουν ότι οι αγώνες των φοιτητών και των πολιτών για ελευθερίες και δικαιώματα τα οποία είχαν καταλυθεί το 1973 και σε όλη την διάρκεια την δικτατορίας,φαντάζουν καθημερινότητα για τον Έλληνα του 2011. Όπως την εποχή εκείνη έτσι και τώρα η κοινωνία έχει αγαναντήσει, ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους και διαδηλώνει για τα δικαιώματά του, οι σχολές τελούν υπό κατάληψη ενώ ορισμένα δικαιώματα καταλύονται στην πράξη. Η ισότητα και η δικαιοσύνη όσο και αν ηχούν στα αυτιά των πολιτών από τους πολιτικούς μοίαζουν ουτοπικές.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να μιλήσει σήμερα για χουντικές κυβερνήσεις και για απόλυτα καθεστώτα και ούτε πρέπει να το κάνει αυτό γιατί μόνο κακό μπορεί να προξενήσει στον τόπο λέγοντας κάτι τέτοιο.Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να τονισθεί είναι ότι οι αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές και οι πολίτες το 1973 για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό επίκαιρες και θυμίσουν τις δυσκολίες και τα βάρη που σηκώνει ο Έλληνας το 2011. Έτσι θα πρέπει ο σημερινός Έλληνας να αγωνιστεί για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα που άλλοι του έχουν καταλύσει,να διεκδικήσει το μέλλον και να δημιουργήσει ο ίδιος τις προϋποθέσιες μιας δίκαιης πολιτείας.

Καταλήγοντας θα πρέπει να υπογραμίσουμε ότι την δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στην χώρα μας την έχει κατά μεγάλο βαθμό καθορίσει η γενιά των ανθρώπων οι οποίοι το 1973 μάχονταν για την πτώση της χούντας.
Δηλαδή οι τότε πατριώτες και αγωνιστές είναι υπεύθυνοι σήμερα για την καταστροφή της χώρας.
Η γενιά που πολέμησε για την έξοδο της Ελλάδας από τον δήμιο της δικτατορίας έβαλε την χώρα μας σε μεγαλύτερα και δυσκολότερα προβλήματα. Σήμερα αντιμετωπίζουμε οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα ενώ το 1973 το πρόβλημα ήταν ένα, η αλλαγή της πολιτειακής εξουσίας.
Γι' αυτό το Πολυτεχνείο σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και το σύνθημα «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» αντικατροπτίζει την σύγχρονη Ελλάδα. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου αγγίζουν βαθειά τον σημερινό Έλληνα και του θυμίζουν ότι με αγώνες αποκτώνται τα δίκαια των λαών.

Τελικά τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα, την επέτειο ή το ίδιο το Πολυτεχνείο;

Νικόλαος Π Νικολακόπoυλος
Φοιτητής νομικής Αθηνών

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 18ης Νοεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Ο Σύλλογος πολυτέκνων Τριφυλίας για τη τη δωρεάν διανομή τροφίμων

Την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος της δωρεάν διανομής τροφίμων στους πολύτεκνους εκφράζει με επιστολή του ο Σύλλογος Πολυτέκνων Τριφυλίας πρός την Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης Τριφυλίας και με κοινοποίηση στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ζητά να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι απο το μέτρο των εισοδηματικών κριτηρίων αναδεικνύοντας την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Μεταξύ των άλλων και όπως διατυπώνεται στο έγγραφο, "οι πολύτεκνες οικογένειες δεν ζητούν ελεημοσύνη. Ζητούν έμπρακτα την αναγνώριση της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο.

Η απουσία πολύτεκνων οικογενειών θα οξύνει ακόμα ..........

περισσότερο το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, ένα πρόβλημα που θα ΄πρέπε οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων να το έχουν στην προμετωπίδα των προγραμμάτων τους για πολλούς και ευνόητους λόγους.
Με τις σκέψεις αυτές, θα θέλαμε να επανεξετάσετε την θέσπιση των εισοδηματικών κριτηρίων για την συμμετοχή των πολυτέκνων στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων."

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας

Κοινοποίηση:
1. Υπουργείο Γεωργικής ανάπτυξης και τροφίμων.
2. ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με αφορμή τη δωρεάν διανομή τροφίμων για τους άπορους πολύτεκνους,
Λαμβάνοντας υπ΄όψη:
1. Το γεγονός ότι όπως προβλέπεται από το με αρ.φυλ. 660 τεύχος Β.20/Απρ/2011 ΚΥΑ22830 δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
2. Τον ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. 562/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Ιουνίου 2011 της Ευρ. Ένωσης σχετικά με την έγκριση σχεδίου κατανομής, στα κράτη μέλη, των πόρων που θα καταλογιστούν στο οικονομικό έτος 2012 για τη χορήγηση τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης στους απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετικά με παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 807/2010.
3. Την οικονομική κατάσταση του Ελληνικού λαού και ειδικότερα των πολυτέκνων γενικώς οικογενειών.

Θέλουμε να σας εκφράσουμε τις απόψεις μας.
Η μείωση των εισοδημάτων των πολυτέκνων οικογενειών λόγω της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια τις έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Την κατ΄ επίφαση δωρεάν παιδεία οι πολύτεκνες οικογένειες την πληρώνουν πολύ ακριβά. Το ίδιο και την διατροφή και την διαβίωση και την υγεία. Η συνταγματική επιταγή όπως ορίζεται στο άρθρο 21 του συντάγματος για την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας, έχει καταστρατηγηθεί. Όλα αυτά αποτρέπουν τους νέους να δημιουργήσουν οικογένεια, πολύ δε περισσότερο, πολύτεκνη οικογένεια.

Τα τελευταία χρόνια η πολιτεία – πέραν των άλλων αδικιών - έχει θεσπίσει και τα εισοδηματικά κριτήρια για να συμμετέχουν οι πολύτεκνες οικογένειες στη δωρεάν διανομή τροφίμων. Αυτό αποτελεί προσβολή στην οικογένεια. Στον πατέρα και την μητέρα. Στους γονείς που πασχίζουν με τον ιδρώτα του μόχθου να μεγαλώσουν και να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους. Να τους δώσουν τα απαραίτητα εκείνα εφόδια που θα τα οδηγήσουν, αυριανούς πολίτες, στην κοινωνία. Αποτελεί ύβρη στην ίδια την κοινωνία και την πολιτεία που αντί να προτρέπει, αποτρέπει με την ακολουθούμενη πολιτική πρακτική.

Οι πολύτεκνες οικογένειες δεν ζητούν ελεημοσύνη. Ζητούν έμπρακτα την αναγνώριση της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο. Η απουσία πολύτεκνων οικογενειών θα οξύνει ακόμα περισσότερο το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, ένα πρόβλημα που θα ΄πρέπε οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων να το έχουν στην προμετωπίδα των προγραμμάτων τους για πολλούς και ευνόητους λόγους.
Με τις σκέψεις αυτές, θα θέλαμε να επανεξετάσετε την θέσπιση των εισοδηματικών κριτηρίων για την συμμετοχή των πολυτέκνων στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων.

Ο Πρόεδρος
Κων. Κωνσταντόπουλος

Η Γραμματέας
Κατερίνα Αγγελινά

Μένουμε Ελλάδα - Τριφυλία

Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου

Δήλωση με αφορμή τον εορτασμό του πολυτεχνείου έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο Κ. Σαμαράς στην δήλωση του είπε:
«Τιμούμε, σήμερα, την εξέγερση της νέας γενιάς εναντίον της δικτατορίας. Τους πρωταγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Τους αγώνες των Ελλήνων για Δημοκρατία, Ελευθερία, Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε προτάσσουμε την αποτροπή των κινδύνων που απειλούν τη χώρα, τη συνοχή της κοινωνίας που δεν αντέχει άλλο, τη στήριξη της νέας γενιάς, που βλέπει τα όνειρά της να καταρρέουν.
Ανταποκρινόμαστε με βαθειά συναίσθηση ευθύνης .........

στο κοινό χρέος. Βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Πατρίδας.

Παλεύουμε για αλλαγή της αποτυχημένης οικονομικής συνταγής, για στροφή στην επανεκκίνηση και την ανάταξη της οικονομίας, για περισσότερη Δικαιοσύνη.

Οι αγώνες που σήμερα τιμούμε ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική και να ξαναζωντανέψουμε τη χαμένη ελπίδα».

ΝΔ: Να γίνει σεβαστή η απόφαση της Δικαιοσύνης για το χαράτσι

«Το σκεπτικό του δικαστηρίου γίνεται σεβαστό και οφείλουμε να γίνει σεβαστό, αφού αποτελεί απόφαση της Δικαιοσύνης». Αυτό υπογράμμισε ο γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας, το οποίο δικαίωσε ιδιοκτήτρια που δεν πλήρωσε το χαράτσι.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η απόφαση αυτή οδηγεί στη λήψη νομοθετικής ρύθμισης, επισήμανε πως «δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νομοθετική ρύθμιση, αλλά το σκεπτικό του δικαστηρίου γίνεται σεβαστό και οφείλουμε να γίνει σεβαστό, αφού αποτελεί απόφαση της Δικαιοσύνης.

«Θεωρώ ότι εμείς θέσαμε το πολιτικό πλαίσιο, οι ..........

δικαστές οι οποίοι κρίνουν τις υποθέσεις έχουν τη δυνατότητα να τις κρίνουν μόνο μέσα από όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Εφεξής όλα αυτά μέλλει να κριθούν και σε άλλα επίπεδα της Δικαιοσύνης και στο τέλος η ελληνική Πολιτεία θα αποφασίσει».

«Ζητάμε να ληφθούν υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια και κυρίως για τις οικογένειες οι οποίες πραγματικά δεν μπορούν να καταβάλουν το τέλος της ακίνητης περιουσίας και να εξαιρεθούν από την ποινή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος», σημείωσε και κατέληξε:

«Είναι στη δυνατότητα και την ευχέρεια των πολιτών και των νομικών, να εξαντλήσουν όλες αυτές τις δυνατότητες τις οποίες δίνει ο νομικός μας πολιτισμός και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους».

Ακίνητα: Ευνοϊκές ρυθμίσεις μέσω.. ΚΕΔΕ, για τέλος και ΦΜΑΠ

Νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην πληρώσουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων περίπου 356.000 οικονομικά αδύναμοι πολίτες που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από σχετική πρόταση της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα λόγω ακριβώς του Ειδικού Τέλους του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από σχετική πρόταση της ΚΕΔΕ, προσανατολίζεται να μην εισπράξει το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) για το 2010, που αφορά ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ.

Τις δεσμεύσεις αυτές έδωσε ο αναπληρωτής ............

υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου κατά τη διάρκεια σημερινής του συνάντησης με τους προέδρους της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη και ΠΕΔΑ Νίκο Σαράντη.

Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη Βουλή άνοιξε παράθυρο για ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά και με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όπου μπορούμε να απαλύνουμε καταστάσεις, όπου μπορούμε να άρουμε αδικίες, όπου μπορούμε να εκδηλώσουμε τη δική μας κοινωνική αίσθηση ευαισθησίας και να στηρίξουμε τη συνοχή της κοινωνίας, αυτό να μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι θα το κάνουμε. Παραβιάζει ανοιχτές θύρες όποιος κάνει συστάσεις στην Κυβέρνηση, στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών. Πρώτοι εμείς θέλουμε να διορθώσουμε λάθη, να θεραπεύσουμε αδικίες, να καλύψουμε κενά. Και αυτό αφορά και το ειδικό τέλος επί των ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, αφορά και πολλές άλλες ρυθμίσεις», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Εκτός Τέλους όσοι κάνουν χρήση Κοινωνικού Τιμολογίου

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι εξετάζει θετικά το αίτημα για την απαλλαγή από το Τέλος όλων των προσώπων που κάνουν ήδη χρήση του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ αλλά και την πρόταση της ΚΕΔΕ να παρασχεθεί η δυνατότητα διακανονισμού των σχετικών οφειλών σε αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και πως σκοπεύει να προβεί σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση όλων των προβλημάτων, τα οποία έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή του Νόμου».

Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός συμφώνησε ότι η διαδικασία καταβολής του Τέλους παρουσιάζει αδυναμίες, δυσλειτουργίες και ατέλειες, οι οποίες επιτείνουν την αναστάτωση μεταξύ των πολιτών ιδίως στις σημερινές συνθήκες της έντονης οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει ιδιαιτέρως τα αδύναμα οικονομικά στρώματα.

Επιπλέον, οι κκ. Ασκούνης και Σαράντης «διετύπωσαν επίσης το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην εισπραχθεί ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας τους έτους 2010, καθώς λόγω της έκτακτης εισφοράς δεν είναι δυνατή η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Ο κ. Οικονόμου επιφυλάχθηκε να εξετάσει και αυτή την πρόταση», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Ωστόσο, πληροφορίες της aftodioikisi.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

255 ΝΑΙ, 255 φορές… Μπράβο σας, σωθήκατε!..

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Καθιερώθηκε ως «Ιστορική ημέρα» η Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2011 για το ΕΘΝΟΣ των Ελλήνων και την Βουλή μας καθώς καταγράφηκε ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΑ η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ηρωική προσπάθεια του σηψαιμικού πολιτικού συστήματος να σώσει εαυτόν και όσα προνόμια το αξίωμα του Βουλευτή και του Υπουργού προσφέρουν!
Αλήθεια για πόσο καιρό…ακόμη;

255 ΝΑΙ δόθηκαν απλόχερα στην «Νέα-Παλιά» .............

Κυβέρνηση όπου με του κκ Πάγκαλο και Βενιζέλο παραμένοντες στις θέσεις Αντιπροέδρων και άλλους 37 Υπουργούς της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις…καρέκλες τους, έχουμε Πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ, μείζονα αντιπολίτευση της «Νέας» ΝΔ με 6 Υπουργούς και ελάσσονα του ΛΑΟΣ με 4 Υπουργούς!

255 Εθνοπατέρες και εθνομητέρες πιστοί στον όρκο τους στο ελληνικό Σύνταγμα ως εκπρόσωποί μας να ψηφίζουν ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ υπερψήφισαν συγκεκριμένα πράγματα:
Τον κ Λουκά Παπαδήμο στο θώκο του πρωθυπουργού που ΔΕΝ…εκλέξαμε!
Την αλληλοεπικάλυψη ενόχων και συμψηφισμό ενοχών καθώς ΟΣΟΙ και ΟΣΕΣ είτε εκ προθέσεως είτε εξ αμελείας μας οδήγησαν στη σημερινή κατάντια αποσπώντας την ψήφο μας και Κυβερνώντας τη χώρα τα 37 περασμένα χρόνια μέχρι σήμερα παραμένουν στο απυρόβλητο και ΔΕΝ τιμωρούνται!

Την πιθανότητα ο κ Σαμαράς (εάν μάλιστα ενσωματώσει στην περιώνυμη κατά τον κ Καρατζαφέρη «γαλάζια πολυκατοικία» και το ΛΑΟΣ) να μας προκύψει…Πρωθυπουργός!
Την ΕΚΧΩΡΗΣΗ Εθνικής κυριαρχίας και Εθνικών περιουσιακών στοιχείων στους…»δανειστές» μας ΧΩΡΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ να έχουν δοθεί απαντήσεις στο πώς, γιατί, και ποιοι μας έφεραν στην χρεοκοπία!
Και από σήμερα, επαύριον της ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στον κ Παπαδήμο και τους 6 της «Νέας» ΝΔ και τους 4 του ΛΑΟΣ (οι 39 του ΠΑΣΟΚ είχαν πάρει την δική τους ψήφο εμπιστοσύνης πριν 2 εβδομάδες!!!) τα φερέφωνα του πολιτικού μας καθεστώτος επί το έργον!

Η θεματολογία είναι πλέον γνωστή σε όλους μας.
Ξεκινά κάθε μέρα, χαράματα, καθώς οι παρουσιαστές των πρωινών εκπομπών τηλεοράσεων και ραδιοφώνων πανελλαδικής εμβέλειας βοηθούμενοι από «ειδικούς» περί την οικονομία και στελέχη των κομμάτων της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης βομβαρδίζουν τα αυτιά μας με αριθμούς, επιχειρήματα και απεικονίσεις της καθημερινής μας πραγματικότητας..

Τελειώνει τις μεταμεσονύκτιες μικρές ώρες σε πομπώδεις εκπομπές πολιτικο-οικονομικών αναλύσεων όπου συμμετέχουν μονίμως τα ίδια και τα ίδια πολιτικά πρόσωπα! Οδηγηθήκαμε με αδιαφιλονίκητη ΠΛΕΟΝ σιγουριά σε ΕΘΝΙΚΗ κατάθλιψη!…
Αναφέρομαι, όπως καταλαβαίνετε, στην περιώνυμη και περιβόητη πλέον ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας παππούδων και γιαγιάδων που συγκροτούν την ευπαθή ομάδα των δεινοπαθούντων συνταξιούχων, συνεχίζουν με τα πάθη και τις παλινωδίες μπαμπάδων και μαμάδων που «εκδιώκονται» κατά χιλιάδες βίαια από τους χώρους της παραγωγικής διαδικασίας καθώς εργοστάσια, βιοτεχνίες και μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν με ρυθμούς απίστευτα γοργούς και των παιδιών μας τα οποία κρατώντας πτυχία πολύ καλών σχολών και τμημάτων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και ΤΕΙ παραμένουν συνωστισμένα στην ουρά της…ανεργίας, σε απέλπιδες προσπάθειες, φορτισμένες από την ελπίδα ότι θα δούνε φως στην άλλη άκρη του τούνελ!..

Εάν την παραπάνω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ που εμείς βιώνουμε ως πολίτες και οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές επαναλαμβάνουν κατά κόρον κάποιοι μας την περιέγραφαν μερικά χρόνια πριν ως πιθανό σενάριο-αποτέλεσμα της ένταξής μας στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στη συνέχεια της εισόδου μας στην ΟΝΕ είμαι σίγουρος ότι με την κλασική ειρωνική διάθεση που μας διακρίνει ως λαό θα του λέγαμε «…να μας λείπει το βύσσινο!...»

Δυστυχώς, το βύσσινο μας το σερβίρισαν και είμαστε υποχρεωμένοι να το…φάμε, χωρίς το δικαίωμα να…να παραπονιόμαστε!
Δεν χρειάζεται να σας δώσω στατιστικά στοιχεία που αφορούν στο πόσα εκατομμύρια Έλληνες ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, πόσες εκατοντάδες χιλιάδες είναι επίσημα γραμμένοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ και πόσοι είναι άνεργοι χωρίς να είναι…δηλωμένοι, ούτε ότι ΕΞΙ στους ΔΕΚΑ δεν έκαναν φέτος διακοπές λόγο…ανέχειας! Δεν θα σας κουράσω με επίσημα στοιχεία που αφορούν στην διάλυση της αγροτικής μας υποδομής, στο σβήσιμο της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας μας που αποτελούσαν οι Μικρό-Μεσαίες-Επιχειρήσεις που ήδη μετανάστευσαν εκτός Ελληνικών συνόρων...

Διαπιστώστε, παρακαλώ μόνοι σας, πόσες καφετέριες και «ορθάδικα» ξεφυτρώνουν καθημερινά, εκεί όπου από το πρωί μέχρι το βράδυ οι νέοι μας, σκοτώνοντας την ανία και κουβεντιάζοντας τα πτυχία τους πίνουν…φραπέ, ενώ οι ενδεείς και άνεργοι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες παρακολουθούν πρωί - βράδυ ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στον καναπέ τους…
Καθώς βουλιάζουμε με γοργούς ρυθμούς σε μεγέθη απίστευτα στην ανεργία, την ανέχεια, την οικονομική ανασφάλεια και απραξία και τελικά την απελπισία και την απόγνωση, σε ΣΧΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ, δυστυχώς, αυξάνει η επιμονή των μελών του Πολιτικού μας συστήματος να διατηρήσουν ΑΛΩΒΗΤΑ τα προνόμιά τους ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και η προσέλευση στα δωρεάν συσσίτια Δήμων και Εκκλησιών!…
Και πώς να απαλλαγούμε από την απίστευτη φοβία, από την ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ που μας κύκλωσαν καθώς χάσαμε την εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση του «Λεφτά Υπάρχουν» και δώσαμε 255 ΝΑΙ στη «Νέα» Κυβέρνηση όπου «συνεταίροι» είναι ΌΛΟΙ όσοι μας Κυβέρνησαν τα τελευταία 37 χρόνια και μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή!

255 ΝΑΙ, 255 φορές…Μπράβο σας, σωθήκατε!..

Πριν αγοράσετε ασύρματο router.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Τώρα που το γρήγορο Internet έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, είναι καιρός να κοιτάξουμε να προμηθευτούμε και ένα καλό modem/router για να έχουμε καλύτερες αποδόσεις στο δίκτυο μας.

Η επιλογή ενός σωστού wireless router όχι μόνο θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη γρήγορη σύνδεση μας, αλλά θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνδέσουμε με το internet ότι συσκευές έχουμε στο σπίτι μας, όπως laptop, κινητά με wi-fi κλπ.

Προτερήματα

Το ασύρματο modem/router έχει πολλά ..........

πλεονεκτήματα. Καταρχάς, μπορεί να μοιράσει το internet σε περισσότερες από μια-δυο συσκευές. Έτσι, αν έχετε πολλούς υπολογιστές, κινητά που υποστηρίζουν wi-fi, η αν απλά θέλετε να χρησιμοποιούν τη σύνδεση σας οι φίλοι σας, που θα έρχονται με τα laptops τους, το ασύρματο router είναι μονόδρομος. Και βέβαια μην ξεχνάμε πως το router μπορεί να γίνει και η δίοδος για να οργανώσετε τα LAN parties σας, παίζοντας δικτυακά παιχνίδια. Επιπροσθέτως, τα routers έρχονται εξοπλισμένα με firewall προσφέροντας επί πλέον προστασία από ιούς και κακόβουλους χρήστες.

Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το οικονομικό σκέλος. Αν ζείτε σε ένα διώροφο σπίτι, η αν έχετε κάποιο φίλο σε διαφορετικό διαμέρισμα και οι ανάγκες σας καλύπτονται με μια σύνδεση, τότε μπορείτε με ένα καλό router να μοιράζεστε μια σύνδεση μοιράζοντας και το κόστος στα δυο.

Συνδεσμολογία.

Το να συνδέσετε το ασύρματο router είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Καταρχάς, υπάρχουν συσκευές που υποστηρίζουν USB σύνδεση και άρα δεν διαφέρουν στην εγκατάσταση από τις υπόλοιπες USB συσκευές μας. Το καλύτερο, όμως, είναι να επιλέξετε τη σύνδεση μέσω Ethernet κυρίως γιατί έτσι θα έχετε πιο γρήγορη μεταφορά δεδομένων. Η συνδεσμολογία μέσω Ethernet, βέβαια, είναι λίγο πιο πολύπλοκη και απαιτεί θύρα Ethernet που έχουν όλα τα PC και laptops.

Από εκεί και ύστερα μπορείτε να κάνετε τις ανάλογες ρυθμίσεις από το interface της συσκευής και να τη ρυθμίσετε έτσι, ούτως ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτήν ασύρματα. Θα σας συμβουλεύαμε, βέβαια, να έχετε το κυρίων υπολογιστή σας συνδεδεμένο με καλώδιο (USB, Ethernet) και τις δευτερεύουσες συσκευές σας να τις συνδέετε ασύρματα.

Ασφάλεια.

Το βασικό πρόβλημα του ασύρματου ρουτερ είναι η ασφάλεια. Όχι πως δεν είναι ασφαλή, το αντίθετο μάλιστα. Απλά αν κάποιος δεν ξέρει πώς να προστατευθεί τότε μπορεί να έχει παρείσακτους στο δίκτυο του. Βέβαια, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος, για να προστατευθεί κάποιος από κακόβουλους που θέλουν να κλέψουν από το internet. Αυτός δεν είναι άλλος από το να ασφαλίσετε το δίκτυο σας με ένα κωδικό ασφαλείας, τον οποίο θα βάλετε εσείς και έτσι, αν κάποιος επιθυμεί να μπει στο δίκτυο σας θα πρέπει να το γνωρίζει.

Από την άλλη, όπως προαναφέραμε, τα ρουτερς έχουν στην πλειοψηφία τους hardware firewall. Έτσι με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορείτε να έχετε μια επί πλέον δικλείδα ασφαλείας, για να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από ιούς και διάφορα άλλα κακόβουλα προγράμματα. Βέβαια, επειδή τα περισσότερα firewalls αυτού του τύπου τείνουν να είναι υπερπροστατευτικά, θα πρέπει να ανοίξετε μερικές πόρτες όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται, για να επιτρέψετε σε διάφορα προγράμματα να στέλνουν και να δέχονται δεδομένα, όπως π.χ. το skype, η κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων.

Ένταξη Έργων στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε τις αποφάσεις ένταξης για χρηματοδότηση των ακόλουθων έργων στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 συνολικού προϋπολογισμού 234.700,00 €

Ειδικότερα: ..............

«ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΥΛΟΥ»
συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 234.700,00 €, με Τελικό Δικαιούχο το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Το έργο αφορά οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να αναβαθμισθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Κ. Υ. Πύλου. Οι εργασίες αφορούν κυρίως τον κεντρικό χώρο εισόδου-αναμονής του κτιρίου καθώς επίσης και το κέλυφος του κτιρίου. Στην κεντρική είσοδο καθώς και στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών θα κατασκευαστούν ράμπες για την διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Με την ολοκλήρωση του ανωτέρω έργου θα επιτύχουμε την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών υγείας σε σύγχρονο περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΟ
Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη βάλτε τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν και μια μελέτη για έργα συντήρησης του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών. Έχει πάρα πολλές ανάγκες συντήρησης και αποκατάστασης φθορών.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ. Πάνος Μπόζος με τα λίγα χρήματα που μπόρεσε να διαθέσει, κατάφερε να κάνει κάτι λίγα έργα αποκατάστασης.
Όμως το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών έχει πάρα πολλές ανάγκες εργασιών.
Γνωρίζοντας ότι μας διαβάζετε, ελπίζουμε να δώσετε λύση και σε αυτήν την περίπτωση. Έχετε αποδείξει ότι έχετε ευαισθησία και θέληση να προσφέρετε στον τόπο.

Γκάλοπ ALCO για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ: Πρώτος ο Βενιζέλος, τρίτος ο Παπανδρέου

Σε γκάλοπ που διενήργησε η εταιρεία ALCO για την ιστοσελίδα newsit.gr στο ερώτημα “Με ποιον πρόεδρο πρέπει να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές;” ο Ευάγγελος Βενιζέλος παίρνει 23% στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (και 19% στο σύνολο των φηφοφόρων), ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνει 13% (και 11% αντίστοιχα), ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει 8% και 4% αντίστοιχα.

Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ .........

14 και 16 Νοεμβρίου 2011.

Η πλειοψηφία των πολιτών (68%) επικροτεί την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Το 43% των πολιτών κρίνει θετικά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης έναντι 38% που την κρίνει αρνητικά.

Εντύπωση προκαλεί ότι μόνο το 38% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κρίνουν θετικά τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου στη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης. Το αντίστοιχο ποσοστό των φηφοφόρων της ΝΔ για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά είναι 70%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 21,2% έναντι 11,8% του ΠΑΣΟΚ (σε προηγούμενη δημοσκόπηση της ALCO πριν 10 ημέρες τα ποσοστά ήταν 22,5% και 15% αντίστοιχα). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8%, ο ΛΑΟΣ 5,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 5,7%. Η Δημοκρατική Αριστερά εκλέγεται τέταρτο κόμμα με 6,3% ενώ εκτός Βουλής μένουν η ΔΗΣΥ με 2,5% και οι Οικολόγοι – Πράσινοι 2,8%.

Zoomnews

ΣΧΟΛΙΟ
Στις εκλογές μαυρίστε τους. Απλά κάντε τους να τρέμουν που θα χάσουν την πολυθρόνα της βουλής

Πολυτονικό σύστημα επανέφερε στο υπουργείο ο Α. Γεωργιάδης

Το πολυτονικό σύστημα επανέφερε στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ο υφυπουργός με αρμοδιότητες ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, ο ..........

κ. Γεωργιάδης άλλαξε τις παλιές ταμπέλες στα γραφεία με νέες, στις οποίες οι λέξεις είναι γραμμένες με βάση το πολιτικό σύστημα.

parapolitika.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Ορίστε ο Μπουμπούκος της Μπουμπούκας.... Για 3 μήνες υφυπουργός, αντί να ασχοληθεί με τις αρμοδιότητες του, ο Μπουμπούκος άλλαξε τις ταμπέλες. Ρε δεν πάμε καλά....

Πρώτη επέτειος χωρίς άσυλο - Πολεμικό κλίμα στις φοιτητικές παρατάξεις

Έχουν περάσει 38 χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και πλέον φαίνεται πως πολλά έχουν αλλάξει. Εδώ και μέρες ακούγεται και γράφεται πως με αφορμή την επέτειο θα ξεσπάσουν επεισόδια στην πρωτεύουσα, ενώ οι κουκουλοφόροι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Μέσα στο Πολυτεχνείο πάντως βρίσκονταν ........

φοιτητές και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να το περιφρουρήσουν ώστε να μη συμβούν επεισόδια. Αρκετοί πανεπιστημιακοί έχουν εκφράσει την αγωνία τους ότι, αν συμβούν τελικά εφέτος επεισόδια στην πορεία ή μέσα στο ίδρυμα, μπορεί να κλιμακωθούν άσχημα.
Ήδη την Τρίτη σημειώθηκαν οι πρώτες μικροσυμπλοκές ανάμεσα σε αριστεριστές φοιτητές και φοιτητές της ΠΑΣΠ, τους οποίους οι πρώτοι εμπόδισαν διά της βίας να εισέλθουν στον περίβολο του ιδρύματος χαρακτηρίζοντάς τους «μνημονιακούς».

Σε φρούριο έχει μετατραπεί το κέντρο

Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πυροσβέστες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλοιό ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια. Περισσότερες από 30 διμοιρίες των ΥΜΕΤ και 20 διμοιρίες των ΥΑΤ θα βρίσκονται μπροστά από τη Βουλή, την αμερικανική πρεσβεία αλλά και σε σημεία που χαρακτηρίζονται «επικίνδυνα». Οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ και Δέλτα θα πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, ενώ άντρες της Τροχαίας θα επιχειρούν μέσα από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας να εντοπίζουν και αυτοί πιθανές εστίες προβλημάτων.

Δεν θα καταθέσει στεφάνι η Διαμαντοπούλου

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου με ανακοίνωση της δήλωσε πως αποφάσισε να μην καταθέσει στεφάνι, καθώς δεν επιθυμεί να καταθέσει στεφάνι στο ιστορικό μνημείο συνοδευόμενη από την Αστυνομία ή από υποστηρικτές. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία των εορτασμών μνήμης να μην αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες της εξέγερσης υπουργός Παιδείας.

iefhmerida

Νέο σκανδαλώδες θαλασσοδάνειο σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από την Attica Bank

Η ρευστότητα στην αγορά είναι ανύπαρκτη, οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη και οι τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγάλο κούρεμα. Κι όμως τα υπερχρεωμένα κόμματα εξουσίας -ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.- κατάφεραν να πετύχουν το θαύμα. Βρήκαν τρόπο να εξασφαλίσουν νέα τραπεζικά δάνεια λίγο πάνω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το... 2017 προκειμένου να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» που έχουν.

Και επειδή οι κάνουλες χρηματοδότησης από τους .........

συνήθεις κρουνούς, κυρίως την Αγροτική αλλά και από άλλες 3 τράπεζες (Εθνική, Marfin και Πειραιώς) έχουν κλείσει, αφού και τα δύο κόμματα μαζί χρωστούν σ' αυτές περίπου 280-290 εκατομμύρια ευρώ, στράφηκαν αυτή τη φορά στην Τράπεζα Αττικής.

Στην όλη υπόθεση υπάρχει εκτός από το προφανές και ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο. Δεν είναι μόνο ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν προεισπράξει μέρος των κονδυλίων που «δικαιούνται» έως το 2014, βάζοντας ως εγγύηση τα χρήματα που καλύπτουν τη χρηματοδότηση τους μέχρι τότε, αλλά και το ότι έχουν λάβει τα ποσά με βάση τα σημερινά ποσοστά που είχαν στις τελευταίες εκλογές του 2009: Το ΠΑΣΟΚ με βάση το 43% και η Ν.Δ. το 33%.

Τι θα γίνει για παράδειγμα αν το ΠΑΣΟΚ (όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις) από το 43% στις επόμενες εκλογές πέσει στο 15-20%; Θα επιστρέψει πίσω τα χρήματα; Τι θα γίνει αν διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ – κάτι διόλου απίθανο, όπως προβλέπουν κορυφαία στελέχη, αν επιμείνει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος; Θα... επιστρέψουν τα χρήματα πίσω; Και ποιό ΠΑΣΟΚ; Αυτό που θα έχει τη σφραγίδα και το... ταμείο; Εστω και αν είναι ακόμη πιο μικρό απ' ότι περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις; Έστω και αν το εναπομείναν κομμάτι διαθέτει απλώς το.. όνομα και όχι τα στελέχη; Αντίστοιχα ερωτήματα τίθενται φυσικά για για το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία. Για την ιστορία, το Β' τρίμηνο του 2011 το ΠΑΣΟΚ έλαβε περίπου 5,5 εκ ευρώ και η ΝΔ περίπου 4,2 εκ ευρώ.

Ενα εξίσου ενδιαφέρον παρασκήνιο, το οποίο διηγούνται βουλευτές, έχει να κάνει με την επιλογή της τράπεζας Αττικής. Τον έλεγχο της τράπεζας έχουν οι Μηχανικοί, πολλά από τα αποθεματικά του ταμείου των οποίων είναι τοποθετημένα εκεί. Ως εκ τούτου, παραδοσιακά πρόεδρος του Δ.Σ. εκλέγεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Φαίνεται λοιπόν ότι, η υποστηριζόμενη από τη Νέα Δημοκρατία, ΔΑΚΕ Μηχανικών (ΔΚΜ-Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών) αναγκάστηκε να συναινέσει στην ανανέωση της θητείας του «πράσινου» προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ και πολιτικού μηχανικού κ. Ιωάννη Γαμβρίλη (προέδρου του Δ.Σ. και εντεταλμένου συμβούλου της τράπεζας Αττικής), ως αντάλλαγμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προκειμένου να συναινέσει στη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σε ανακοίνωση της χθες η Attica Bank παραδέχεται ουσιαστικά ότι χρηματοδότησε τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία θεωρεί... φερέγγυους πιστωτές. Οπως αναφέρει η τράπεζα «από τη φύση της οφείλει προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, του νομικού προσώπου αυτής και των Μετόχων, να χορηγεί δάνεια σε όλους όσοι θεωρούνται και είναι φερέγγυοι και παρέχουν τις προβλεπόμενες από τον Νόμο και απαιτούμενες κατά την πάγια τραπεζική πρακτική εγγυήσεις και εξασφαλίσεις εμπρόθεσμης και καλής αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν».

Αυτό που δεν απαντά η τράπεζα είναι το πως θεωρεί φερέγγυα τα κόμματα που μπορεί αύριο να μην υπάρχουν καν στον πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται...

Σημειωτέον ότι η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ΔΕΝ υπόκειται σε φόρο.

Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι τακτική χρηματοδότηση δικαιούνται με βάση το νόμο:

Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που εκπροσωπούνται στη Βουλή με βουλευτές εκλεγμένους στις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος ή συνασπισμού.
Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, από τους συνδυασμούς των οποίων έχουν εκλεγεί αντιπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, τα οποία στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές είχαν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον, στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκεντρώσει αριθμό ψήφων, τουλάχιστον, ίσο με το ένα κόμμα πέντε τοις εκατό (1.5%) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων της επικράτειας.

Επίσης, ας το κρατήσουμε για το μέλλον: Το ποσό κρατικής χρηματοδοότησης, το οποίο δικαιούται συνασπισμός, κατανέμεται μεταξύ των κομμάτων που τον απαρτίζουν με βάση τη μεταξύ τους συμφωνία. Η συμφωνία γνωστοποιείται στον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μέσα σε ένα (1) μήνα από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, το ποσό κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των κομμάτων που τον απαρτίζουν...

iefhmerida

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1973: ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

38 χρόνια απο την εξέγερση του πολυτεχνείου

Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας, το Νοέμβριο του 1973.
Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μία από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν .......

μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών.
Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο αρμάτων μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Οι πηγές στο διαδίκτυο είναι χιλιάδες. μια μικρή αναζήτηση στο Google θα σας δώσει εκατομμύρια αποτελέσματα.

Εμείς αποτείνουμε φόρο τιμής στους ΗΡΩΕΣ της εξέγερσης του πολυτεχνείου της 17ης Νοέμβρη του 1973 με αυτή την αναφορά μας.
Σαφώς και δεν είναι πολλά αυτά που γράψαμε.
Θα θέλαμε τουλάχιστον έναν ΔΙΚΟ ΜΑΣ server για να φιλοξενήσουμε όλο αυτό το υλικό των γεγονότων.Δ' Εθνική 6ος όμιλος. Οι διαιτητές της 3ης Αγωνιστικής

Ορίστηκαν από την ΕΠΟ οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τους αγώνες στον 6ο όμιλο της Δ΄' Εθνικής
Αναλυτικά οι διαιτητές των αγώνων από την ανακοίνωση της ΕΠΟ:


ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)
ΓΚΡΙΤΖΕΠΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΛΑΚΩΝΙΑΣ)


ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΛΑΠΠΑ

ΔΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)
ΚΟΛΟΣΙΩΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΗΛΕΙΑΣ)

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΡΑΧΝΕΙΚΩΝ - ΕΙΚΟΣΙΜΙΑ
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)
ΚΑΚΑΤΣΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)
ΝΤΖΟΥΡΟΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: ΚΟΤΣΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)

ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝ
ΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)
ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΜΑΡΙΟΣ (ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: ΓΚΕΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΥΘΕΙΟΥ - ΒΡΑΣΙΕΣ
ΠΛΕΜΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ (ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)
ΓΙΑΝΝΕΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)
ΡΟΒΟΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ (ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ)

ΤΣΙΛΙΒΙ - ΤΡΙΤΑΙΙΚΟΣ
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ (ΗΛΕΙΑΣ)
ΚΑΡΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΗΛΕΙΑΣ)
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΗΛΕΙΑΣ)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: ΚΟΚΟΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

ΑΧΑΙΚΗ - ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ
ΑΣΤΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)
ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)
ΚΑΛΑΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: ΔΑΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 17ης Νοεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ (ΔΙΚΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

www.dskalamatas.gr


Καλαμάτα 16 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ (ΔΙΚΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ)

*********************

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.................

(Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων)

ΑΙΤΗΣΗ

1/ Δήμητρας Διακουμέα του Γεωργίου, συζ. Θεοδώρου Βαβαρούτσου, δικηγόρου Καλαμάτας, κατοίκου Καλαμάτας, Τέρμα Περιβολακίων.

2/ Θεοδώρου Βαβαρούτσου του Ηλία, κατοίκου Καλαμάτας, Τέρμα Περιβολακίων

ΚΑΤΑ

Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.», κατάστημα Καλαμάτας, οδός Αρτέμιδος, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

******************

Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΡΙΝΟΜΕΝΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΣ:

Τυγχάνομε συνιδιοκτήτες κατά το ½ εξ’ αδιαιρέτου ιδανικό μερίδιο μίας διωρόφου οικοδομής μετά του υπογείου της (ηλεκτροδοτούμενη από τη Δ.Ε.Η. δομημένη επιφάνεια) που βρίσκεται στην Καλαμάτα (Γιαννιτσάνικα), στην οδό Τέρμα Περιβολακίων, εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Καλαμάτας, δομημένης επιφάνειας 162 τ.μ., η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως κύρια κατοικία μας καθώς και της ανηλίκης θυγατέρας μας Κωνσταντίνας, ηλικίας 12 ετών.

Στις 18/10/2011 εκδόθηκε από την Δ.Ε.Η. ο λογαριασμός κατανάλωσης ρεύματος (αριθμός παροχής 3 33609208-02 6) της ανωτέρω οικίας μας επ’ ονόματι της πρώτης εξ’ ημών, συνολικού ποσού 1.284,00 ευρώ για το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος και λοιπών τελών. Επίσης στον ως άνω λογαριασμό της ΔΕΗ περιλαμβανόταν και το ποσό των 1,117,80 ευρώ (ως ποσό α΄ δόσης) που αντιστοιχεί στο λεγόμενο "Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)" που θεσπίσθηκε με το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 (ΦΕΚ 218/Α΄/03-10-2011).

ΙΙ. Επειδή το ύψος του "Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)" μέσω του προαναφερομένου λογαριασμού κατανάλωσης ρεύματος (αριθμός παροχής 3 33609208-02 6) της ανωτέρω οικίας μας, ποσού 1,117,80 ευρώ είναι προφανώς εσφαλμένο, υπέρογκο, μη έχον καμία σχέση με την πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση εντόνως αμφισβητούμενο από εμάς (γεγονός που συνομολογεί και η αντίδικος), αφού έχει εκδοθεί κατόπιν αυταπόδεκτων λαθών, τα οποία προκύπτουν από δημόσια έγγραφα, με συνέπεια ο λογαριασμός κατανάλωσης ρεύματος της ανωτέρω οικίας μας, συνολικού ποσού 1.284,00 ευρώ να είναι δυσβάσταχτος για εμάς και να αδυνατούμε να τον εξοφλήσουμε.

Ειδικότερα η χρέωση του ως άνω Τέλους (1,117,80 ευρώ) στο λογαριασμό της ΔΕΗ είναι απίστευτα διογκωμένος και προφανώς εσφαλμένος για τους εξής λόγους:

1/ Υπάρχει λανθασμένη αντικειμενική τιμή ζώνης για τον υπολογισμό του ύψους αυτού.

Το ως άνω Τέλος έχει υπολογιστεί με τιμή ζώνης 2.150,00 ευρώ, αντί του ορθού των 58,00 ευρώ, όπως τούτο προκύπτει και από την 3-11-2011 βεβαίωση της αντιδίκου Δ.Ε.Η.

Έτσι, λοιπόν, αν υπολογιζόταν το ως άνω Τέλος με βάση την ορθή τιμή ζώνης, ο ορθός υπολογισμός του θα ήταν ο εξής: 243 τ.μ. (προς στιγμήν δέχομαι ότι αυτά είναι τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας μας, ενώ το πραγματικό εμβαδόν είναι 162 τ.μ.) Χ 1,15 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 3 ευρώ (που είναι για τη σωστή τιμή ζώνης 093 των 58 ευρώ και όχι των 2.150) = 838,35 ευρώ και όχι το εσφαλμένο 2.235,60 ευρώ

2/ Έχει γίνει χρέωση επί διπλασίων τετραγωνικών μέτρων επειδή το ακίνητο μας ανήκει στα εκτός σχεδίου κτίσματα.

Για την ορθότερη εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011 εξεδόθη η υπ' αριθμ. 1211/13-10-11, ΦΕΚ-2298 Β/13-10-11, απόφαση αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών:

«Καθορισμός του τρόπου και της διαδικασίας για: α) την είσπραξη του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, β) τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. από τον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου σε περίπτωση μη καταβολής του μέσω των λογαρια­σμών κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, γ) τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους σε περίπτωση μη συνδρομής των προϋποθέσεων απαλλαγής και δ) την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 6, 7, του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 11 καθώς και των προϋποθέσεων επιστροφής του ειδικού τέλους από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., για το έτος 2011».

Στο άρθρο 1 αυτής ορίζεται ότι:

Το ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτοί ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011.

Για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη δομημένη επιφάνεια, δηλαδή το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύφος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνονται υπόψη όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, και καταχωρηθεί ……………. ο συντελεστής παλαιότητας θα είναι 1.

Στις περιπτώσεις που τα τετραγωνικά μέτρα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τέλους αυτού είναι υπερδιπλάσια των μεγαλύτερων εκ των τετραγω­νικών μέτρων που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη και στο δημοτικό φόρο, τότε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται όταν τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη έχουν την τιμή μηδέν (0).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας προκειμένου να προσδιορίσουν την επιφάνεια των ακινήτων που υπόκεινται στο τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, εφαρμόζουν τις διατάξεις του άρθρου 24 του νόμου 2130/93 (Φ.Ε.Κ. 62/τεύχος Ά) όπου:

1. Από 1ης Ιανουαρίου 1993 επιβάλλεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων τέλος, το οποίο υπολογίζεται επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εντός της διοικητικής τους περιφέρειας κατά τις ακόλουθες διακρίσεις: α) Στα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εντός των ορίων οικισμών υφιστάμενων προ του έτους 1923 ή εντός ορίων οικισμών πληθυσμού κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, β) Στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών υφιστάμενων προ του έτους 1923 ή εκτός ορίων οικισμών πληθυσμού κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων. Στην περίπτωση β' για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη, από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο, η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα, εφ' όσον υφίσταται.

Κατόπιν των ανωτέρω διαλαμβανομένων, είναι επιτακτική ανάγκη να παραθέσουμε το σημαντικό ζήτημα που έχει ανακύψει αναφορικά με την επιβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή εκτός ορίων οικισμών. Και τούτο διότι ο υπολογισμός του ειδικού αυτού τέλους στη βάση των πλασματικών τετραγωνικών μέτρων των ακίνητων αυτής της κατηγορίας (ο Δήμος υποχρεούται βάσει της προεκτεθείσας νομοθεσίας να επιβάλλει το αναλογούν ΤΑΠ σε έκταση διπλάσια από την πραγματική που καταλαμβάνουν τα κτίσματα) έχει ως αποτέλεσμα να επιβάλλεται ποσό διπλάσιο από αυτό που θα επιβαλλόταν αν για τον υπολογισμό λαμβάνονταν υπόψη τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι υπόχρεοι να βαρύνονται με υπέρογκα ποσά, η καταβολή των οποίων σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται αδύνατη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι σε περίπτωση μη καταβολής του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών εντός 40 ημερών από την έκδοση του λογαριασμού, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος διακόπτει τη σύνδεση και δεν επαναχορηγεί το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι την εξόφληση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

Επιπροσθέτως, τίθεται ένα σημαντικό ζήτημα με την έννοια του όρου «δομημένη επιφάνεια». Στο όρθρο 1 της σχετικής απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ορίζεται ότι το ειδικό τέλος που προβλέπεται με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, επιβάλλεται στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011, για το έτος 2011, στο τέλος ακίνητης περιουσίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α ' 62), δηλαδή στα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εντός των ορίων οικισμών κλπ. και στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών. Η παραπομπή στο άρθρο αυτό έχει να κάνει με τις δύο κατηγορίες ακινήτων που υπόκεινται στο ειδικό και όχι στον τρόπο υπολογισμού αυτού για τα εκτός σχεδίου. Η επεξήγηση που παρατίθεται στο νόμο 2130/93, παρ. 1 περ. β, ότι για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη, από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο, η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα, αφορά διακριτά τον τρόπο υπολογισμού και επιβολής του ΤΑΠ που αποδίδεται στο δήμο με κάθε λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Άλλωστε ξεκάθαρα αναφέρεται στο νόμο 4021/11 ο όρος «δομημένη».

Επειδή στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πραγματικά μέτρα του ακινήτου μας είναι 162,00 τ.μ. (όπως τούτο προκύπτει και από το λογαριασμό της ΔΕΗ), ο ορθός υπολογισμός θα έπρεπε να είναι 162 τ.μ. Χ 1,15 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 3 ευρώ (που είναι για τη σωστή τιμή ζώνης 093 των 58 ευρώ και όχι των 2.150) = 558,90 ευρώ και όχι το εσφαλμένο 2.235,60 ευρώ.

ΙΙΙ. ΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 57 ΑΚ, όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητα του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Η προσωπικότητα συνιστά το πλέγμα των αγαθών που συνθέτουν την υπόσταση ενός προσώπου, με το οποίο αυτά είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα. Δηλαδή περιλαμβάνεται σε αυτήν κάθε στοιχείο που αποτελεί τη σωματική, ψυχική, πνευματική και κοινωνική ατομικότητα του ανθρώπου.

Προστατευόμενα αγαθά που συνθέτουν την προσωπικότητα είναι ενδεικτικά: α`) η ζωή, υγεία, σωματική ακεραιότητα, β`) η ψυχική υγεία, ο συναισθηματικός κόσμος, γ`) η εξωτερική τιμή, δ`) η ελευθερία, ε`) το άσυλο της κατοικίας, στ`) το απόρρητο για τον ιδιωτικό ή το δημόσιο βίο του προσώπου, ζ`) η εικόνα του προσώπου. Ειδικότερα, η εξωτερική τιμή αντικατοπτρίζεται στην αντίληψη και στην εκτίμηση που έχουν οι άλλοι για το άτομο. Για την παροχή προστασίας στο δικαίωμα προσωπικότητας σύμφωνα με την προαναφερόμενη διάταξη, πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η παράνομη προσβολή από τρίτον, ενώ δεν απαιτείται υπαιτιότητα του προσβάλλοντος, με εξαίρεση την αξίωση αποζημίωσης, η οποία παρέχεται κατά τις διατάξεις περί αδικοπραξιών. Προσβολή της προσωπικότητας υφίσταται σε κάθε περίπτωση μειωτικής επέμβασης στη σφαίρα της από τρίτον, δηλαδή σε οποιοδήποτε από τα αγαθά που τη συνθέτουν, με την οποία διαταράσσεται η κατάσταση που υπάρχει, κατά το χρονικό σημείο της προσβολής, σε μια ή περισσότερες εκδηλώσεις της σωματικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ατομικότητας αυτού που βλάπτεται. Παράνομη είναι η προσβολή όταν η επέμβαση στην προσωπικότητα του άλλου δεν είναι επιτρεπτή από το δίκαιο ή γίνεται σε ενάσκηση δικαιώματος, το οποίο όμως είναι, από άποψη έννομης τάξης, μικρότερης σπουδαιότητας, είτε ασκείται καταχρηστικά (ΑΠ 1508/1988, ΕΕΝ 1989. 741, ΕφΑθ 2006/1993, ΑρχΝ 44.334, ΕφΑθ 105034/1986, ΕλλΔνη 28.1315, Β. Βαθρακοκοίλη, Ερμηνεία-νομολογία αστικού κώδικα, τόμος πρώτος, έκδοση 2001, σελ. 269, 276). Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 200 ΑΚ, οι συμβάσεις ερμηνεύονται όπως απαιτεί η καλή πίστη, αφού ληφθούν υπόψη και τα συναλλακτικά ήθη. Δηλαδή, σε περίπτωση διαφωνίας των μερών ως προς το αληθινό νόημα του περιεχομένου της σύμβασης, λαμβάνονται υπόψη οι κανόνες της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών. Ως καλή πίστη εννοείται η ευθύτητα και η εντιμότητα που απαιτούνται στις συναλλαγές κατά την κρίση του χρηστού και συνετού ανθρώπου (με αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με τις κρατούσες στην κοινωνία αντιλήψεις για τη σωστή συμπεριφορά).

Τα συναλλακτικά ήθη, που δεν αποτελούν αυτοτελή κανόνα δικαίου της ίδιας σημασίας με την καλή πίστη, αλλά λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του συγκεκριμένου περιεχομένου της καλής πίστης, είναι οι συνηθισμένοι στις συναλλαγές τρόποι ενέργειας και λαμβάνονται υπόψη μόνον όταν δεν προσκρούουν στην κοινωνική ηθική, δηλαδή όταν είναι σύμφωνα με αυτήν ή ηθικώς ουδέτερα.

Κρίσιμες βέβαια είναι οι συγκεκριμένες συνθήκες και δυνατότητες των μερών και, ειδικότερα, το νόημα που μπορεί να καταλογιστεί σε αμφότερα τα μέρη, με βάση τη δυνατότητα αντίληψης τους και την μεταξύ τους ευθύνη ως προς τη χρήση και κατανόηση της γλώσσας, δηλαδή θα ισχύσει το νόημα που ο δηλώσας δικαιούται να αναμένει ότι θα προσδοθεί από τον αποδέκτη, ή αλλιώς εκείνο που ο τελευταίος όφειλε και μπορούσε να αντιληφθεί. Κυρίως απαιτείται να λαμβάνεται υπόψη η αληθινή βούληση του δηλούντος, δηλαδή το νόημα που προσδίδεται απ` αυτόν στη δήλωση, οι χρονικές, τοπικές και άλλες συνθήκες της δήλωσης και η φύση της δικαιοπραξίας (ΑΠ 1199/1986, ΕΕΝ 1987.428, Β. Βαθρακοκοίλη, Ερμηνεία - νομολογία αστικού κώδικα, τόμος πρώτος, έκδοση 2001, σελ. 842-843, Απ. Γεωργιάδη - Μιχ. Σταθόπουλου, Κατ` άρθρο ερμηνεία αστικού κώδικα, τόμος πρώτος, έκδοση 1978, σελ. 326-328). Τέλος, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 281 ΑΚ, η άσκηση του δικαιώματος απαγορεύεται αν υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος. Η διάταξη αυτή έχει έντονο χαρακτήρα δημόσιας τάξης και ηθική και κοινωνική έννοια και αποσκοπεί στην εξισορρόπηση της αντίθεσης συμφερόντων και στην αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας που έχει διασαλευτεί. Η έννοια της καλής πίστης της διάταξης αυτής ταυτίζεται με αυτήν της διάταξης του άρθρου 200 ΑΚ που προαναφέρθηκε, ενώ ως χρηστά ήθη νοούνται οι αντιλήψεις περί ηθικής του χρηστού και εμφρόνως σκεπτόμενου μέσου κοινωνικού ανθρώπου (ολ.ΑΠ 33/1987, ΝοΒ 36.324). Επίσης, ο κοινωνικός σκοπός αναφέρεται στο γενικότερο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου από την άσκηση του δικαιώματος και ο οικονομικός σκοπός στο οικονομικό συμφέρον του προσώπου που ασκεί το δικαίωμα (Β. Βαθρακοκοίλη, Ερμηνεία - νομολογία αστικού κώδικα, τόμος πρώτος, έκδοση 2001, σελ. 1125, 1129-1130).

IV. Επειδή εξαιτίας των ως άνω αυταπόδεικτων λαθών ως προς τον υπολογισμό του "Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)" ο λογαριασμός κατανάλωσης ρεύματος καθίσταται εξαιρετικά υπέρογκος και αδυνατούμε να τον εξοφλήσουμε με συνέπεια να κινδυνεύει η οικία μας σε άμεση διακοπή της ηλεκτροδοτήσεως αυτής από την αντίδικο και προς αποτροπή δημιουργίας ανεπανόρθωτης βλάβης τόσο σε εμάς όσο και στην ανήλικη θυγατέρα μας, δεδομένου ότι θα καθίσταται η διαβίωση μας πρακτικά αδύνατη στην εν λόγω οικία μας, με αποτελέσματα, εκτός των άλλων, την προσβολή της προσωπικότητας μας, προσβολή η οποία τυγχάνει παράνομη, καθόσον υποχρεούμεθα να πληρώσουμε υπέρογκη οφειλή, την οποία αδυνατούμε να καταβάλλουμε και η οποία είναι λανθασμένη, σε κάθε δε περίπτωση εντόνως αμφισβητούμενη, μη έχουσα δικαίωμα η αντίδικος να προβεί για το λόγο αυτό στη διακοπή της ηλεκτροδότησης της οικίας μας.

Επειδή η Δ.Ε.Η. σύμφωνα με το συμβόλαιο παροχής ρεύματος, που έχει υπογραφεί μεταξύ μας, έχει μεν το δικαίωμα να προσθέτει στους λογαριασμούς που εκδίδει και οποιαδήποτε άλλη οφειλή του καταναλωτή (π.χ. δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι, επίδικο ειδικό τέλος) και σε περίπτωση μη εξοφλήσεως του λογαριασμού από τον καταναλωτή να διακόπτει την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος προς αυτόν, πλην όμως ο όρος αυτός, ερμηνευόμενος όπως απαιτεί η καλή πίστη, αφού ληφθούν υπόψη και τα συναλλακτικά ήθη προϋποθέτει οφειλή ορθά εκκαθαρισμένη και σε καμία περίπτωση εσφαλμένη, άλλως όχι εντόνως αμφισβητούμενη.

Επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, εξαιτίας της αποδεδειγμένης αδυναμίας μας να εξοφλήσουμε τον υπέρογκο, δυσβάσταχτο και εσφαλμένο λογαριασμό της Δ.Ε.Η., η λήξη της προθεσμίας πληρωμής του οποίου είναι η 15-11-2011 με συνέπεια να κινδυνεύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή να γίνει διακοπή της ηλεκτροδοτήσεως της οικίας μας, καθισταμένης βεβαίας πλέον (εάν συμβεί αυτό) της προσβολής της προσωπικότητας μας, δεδομένου ότι θα γίνει μειωτική επέμβαση στην σφαίρα αυτής από την αντίδικο, δηλαδή σε ορισμένα από τα αγαθά που συνθέτουν την προσωπικότητα μας, όπως η υγεία μας, η σωματική μας ακεραιότητα, η εικόνα του προσώπου μας προς τους έξω, με συνέπεια η άμεση απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης της οικίας μας να προσβάλλει αυτονόητες εκδηλώσεις σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας μας, η δε απειλούμενη διακοπή της ηλεκτροδότησης της οικίας μας να είναι προφανώς ΠΑΡΑΝΟΜΗ αφού χωρίς δική μας υπαιτιότητα υποχρεούμαστε να εξοφλήσουμε έναν υπέρογκο, δυσβάσταχτο και προφανώς εσφαλμένο λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος της αντιδίκου.

Επειδή όλες οι συμβάσεις όπως και αυτή που με συνδέει με την αντίδικο πρέπει να ερμηνεύονται όπως απαιτεί η καλή πίστη, αφού ληφθούν υπόψη και τα συναλλακτικά ήθη. Ως καλή πίστη νοείται η ευθύτητα και η εντιμότητα που απαιτούνται στις συναλλαγές κατά την κρίση του χρηστού και συνετού ανθρώπου και έτσι λοιπόν, ουδείς δύναται να μας υποχρεώσει να πληρώσουμε έναν υπέρογκο και δυσβάσταχτο για εμάς λογαριασμό, για τον οποίο και η ίδια η αντίδικος συνομολογεί ότι έχει εκδοθεί παρανόμως, παρατύπως και ότι σε κάθε περίπτωση είναι εσφαλμένος.

Επειδή τυχόν διακοπή της σύνδεσης ηλεκτροδότησης της οικίας μας αποτελεί προφανή αντισυμβατική συμπεριφορά της αντιδίκου και σε κάθε περίπτωση η διακοπή της σύνδεσης ηλεκτροδότησης αποτελεί και προσβολή της προσωπικότητας μας, αφού προφανώς υπάρχει στην απειλούμενη αυτή διακοπή το στοιχείο του παρανόμου αυτής (δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση δεν οφείλω τον υπερόγκου ύψους λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος της αντιδίκου), αποτελουμένης της ενέργειας αυτής ενασκήσεως δικαιώματος μικρότερης σπουδαιότητας από το δικαίωμα μας και σε κάθε περίπτωση η απειλή της διακοπής της ηλεκτροδοτήσεως της οικίας μας θα ασκηθεί καταχρηστικά, αφού υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος της αντιδίκου.

V. ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ:

Επειδή αδυνατούμε, λόγω σοβαρής οικονομικής δυσχέρειας, να καταβάλλουμε το εσφαλμένο και υπέρογκο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενης Επιφάνειας Ακινήτων, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος της αντιδίκου.

Επειδή λόγω της οικονομικής μας αδυναμίας να καταβάλλουμε το εσφαλμένα υπολογισμένο και υπέρογκο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενης Επιφάνειας Ακινήτων, επίκειται άμεσος κίνδυνος να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην οικία μας από την καθής η αίτηση μας Δ.Ε.Η., καθώς σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 53 παρ. 11 του Ν. 4021/2011 αν δεν καταβληθεί το τέλος ακινήτων, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος προβαίνει σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος.

Επειδή η διακοπή της ηλεκτροδότησης μας θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση μας και την επιβίωση της οικογένειας μας καθώς η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτει τις βασικές βιοτικές μας ανάγκες (πλύσιμο, διατροφή, θέρμανση, ανάγκες του παιδιού για διάβασμα κ.ά.) και ως εκ τούτου είναι απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε απόλυτη εξαθλίωση σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης με κίνδυνο να προσβληθεί άμεσα η προσωπικότητα μας.

Επειδή από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα συνεπείς και ήδη την 15-11-2011, ημερομηνία λήξης του λογαριασμού καταβάλαμε στην αντίδικο ποσό 102,35 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην κατανάλωση του ρεύματος, δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους, ΕΡΤ και Φ.Π.Α.

Επειδή επομένως υπάρχει συνδρομή επείγουσας περιπτώσεως, δέον να διαταχθεί ως πρόσφορο ασφαλιστικό μέτρο για την προσωρινή προστασία της προσωπικότητας μας, άλλως και όλως επικουρικώς για την προσωρινή ρύθμιση της καταστάσεως, η απαγόρευση της διακοπής της ηλεκτροδότησης, από την ΔΕΗ, της οικίας μας που αναφέρεται στο ιστορικό της παρούσας.

Επειδή το Δικαστήριο Σας είναι καθ' ύλην αρμόδιο και κατά τόπον αρμόδιο για την εκδίκαση της παρούσας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

Επειδή η αίτηση μας είναι καθ’ όλα νόμιμη, βάσιμη και αληθής.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας.

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Να γίνει δεκτή η αίτηση μας.

Να διαταχθεί ως πρόσφορο ασφαλιστικό μέτρο η απαγόρευση της διακοπής της ηλεκτροδότησης, από την ΔΕΗ, της οικίας μου που αναφέρεται στο ιστορικό της παρούσας και

Με Προσωρινή Διαταγή του Δικαστηρίου Σας να διαταχθεί προσωρινά, και μέχρι την έκδοση απόφασης επί της παρούσας, η απαγόρευση της διακοπής της ηλεκτροδότησης, από την ΔΕΗ, της οικίας μας που αναφέρεται στο ιστορικό της παρούσας.

Να καταδικασθεί η καθής η αίτηση εταιρεία στη δικαστική μας δαπάνη.

Καλαμάτα 16 Νοεμβρίου 2011

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος
(Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης)ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Αποτελούμενο από τη Δικαστή Αμαλία Παπαδάκη, Πρωτοδίκη.

Αφού άκουσε τους πληρεξούσιους δικηγόρους των διαδίκων χωρίς τη σύμπραξη γραμματέα.

Δέχεται αίτηση.

Απαγορεύει με προσωρινή Διαταγή την διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης από ΔΕΗ μέχρι τη συζήτηση της παρούσας και υπό τον όρο της συζήτησης, [28-2-2012]

Καλαμάτα 16-11-2011

Η Δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας

Αμαλία Παπαδάκη

Πρωτοδίκης