Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Καμία νέα άδεια ταξί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα των ιδιοκτήτων ταξί σχολίασε:

"Η άποψη μου για το καυτό πρόβλημα των ιδιοκτήτων ταξί παραμένει απαρέγκλιτη.

Υποστηρίζω τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από την ΕΝ.ΠΕ. μετά από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Η απόφαση ανέφερε δεν θα δοθεί καμία νέα άδεια στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι αιρετές περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη ως εγγυητές ..........

για τη συνέχιση του διάλογου και την επάνοδο στο προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα και στα συμπεράσματα της διαβούλευσης μεταξύ του πρώην υπουργού Δημήτρη Ρέππα και ιδιοκτήτων ταξί.

Σε περίοδο μεγάλων κρίσεων η πιο σημαντική πολιτική παρέμβαση είναι κατά την άποψη μου η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής άλλωστε αυτή είναι η ευφυής πολιτική διαχείριση των φλεγόντων ζητημάτων για κάποιον που κατέχει την τέχνη και την επιστήμη της διοίκησης."

Επιστολή Κουσελά σε Σκανδαλίδη για το Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών του ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα.

Σε συνέχεια Ερώτησής του στη Βουλή για την αναγκαία διατήρηση του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών στην Καλαμάτα και της από 5-9-2011 γραπτής απάντησης που έλαβε από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έστειλε επιστολή στον κ.Γ Σκανδαλίδη, με την οποία του ζητεί να γίνει άμεσα συνάντηση στο Υπουργείο, με τους ενεχόμενους φορείς, για να συζητηθεί επί της ουσίας το θέμα.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:......

«Αγαπητέ Κώστα,

Με την 21625/23-8-2011 Ερώτησή μου για την απαραίτητη διατήρηση του Ινστιτούτου ελαιόλαδου και οπωροκηπευτικών του ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα, σου εξέθεσα τα βασικά επιχειρήματα γιατί θα πρέπει να διατηρηθεί ο συγκεκριμένος φορέας, που έχει ιδιόκτητες υποδομές, στην Καλαμάτα και μακρόχρονη προσφορά ευρύτερα στην περιφέρεια, αντί να δημιουργηθεί εξαρχής νέος στην έδρα της Περιφέρειας, δηλαδή στην Τρίπολη. Επεσήμανα, επίσης, τη δυνατότητα που παρέχεται, με Υπουργική Απόφαση, να υπάρξουν περισσότερα του ενός Ινστιτούτα σε κάθε περιφέρεια. Τέλος, υπέβαλα το ερώτημα κατά πόσον προτίθεσαι να επανεξετάσεις την πρόβλεψη επανασύστασης ή μεταφοράς των φορέων στην έδρα κάθε περιφέρειας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ιδιαιτερότητες της παραγωγής και να αξιοποιούνται υπάρχουσες σημαντικές υποδομές και πολύτιμη εμπειρία, ενός Ινστιτούτου κρίσιμης σημασίας για την στήριξη των πιο εμβληματικές παραγωγών της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας, την ελιά και τα οπωροκηπευτικά.

Η με αρ.πρωτ. 1716/5-9-2011 Απάντηση που έλαβα στην παραπάνω Ερώτησή μου, δεν τοποθετείται επί της ουσίας των επιχειρημάτων και των ερωτημάτων που έθεσα. Αναφέρεται στις αντίστοιχες διατάξεις του ν. 4002/2011, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στην Υπουργική Απόφαση, οι ευχέρειες και το περιεχόμενο της οποίας, σε σχέση με το ΕΘΙΑΓΕ της Καλαμάτας, ήταν ωστόσο το ζητούμενο της Ερώτησής μου.



Επειδή το συγκεκριμένο θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας και γενικότερα της Περιφέρειας, σε παρακαλώ να έχουμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σου, με τη συμμετοχή και των ενδιαφερόμενων φορέων, προκειμένου να σου εκθέσουμε την κατάσταση και να αναζητήσουμε από κοινού μια σύννομη, αλλά και λειτουργική λύση. »

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας διεκδικεί την περιουσία που του ανήκει.

Την Τετάρτη 7-9-2011 ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Κυπαρισσίας κος Πάνος Μπόζος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου κος Μπακούρος Γεώργιος και ο Νομικός κος Παπαγιαννούλας Ευάγγελος πραγματοποίησαν προγραμματισμένη σύσκεψη με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης κο Κανελλόπουλο Γεώργιο.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η διεκδίκηση, από το .........

Νοσοκομείο, της περιουσίας των 73 στρεμμάτων γης, στη θέση ‘’Μεμί’’ Κυπαρισσίας, που κατά την άποψη του Νοσοκομείου επωλήθη το 1959 στο Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών Τριφυλίας, κόντρα στη βούληση του δωρητή Γ. Αλεξόπουλου χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Ο κος Γενικός αφού άκουσε τα επιχειρήματα και τις θέσεις του Νοσοκομείου υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει την όλη υπόθεση και εντός μικρού χρονικού διαστήματος θα μας κοινοποιήσει την άποψη του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης.
Το Νοσοκομείο εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το Γενικό Γραμματέα κο Κανελλόπουλο για την κατανόηση των θέσεών μας για ένα τόσο σπουδαίο ζήτημα.

Θυμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι η βούληση του δωρητή ήταν ‘’ Η περιουσία μου να παραμείνει στο διηνεκές αναπαλλοτρίωτος προς ίδρυση και συντήρηση Νοσοκομείου στην Κυπαρισσία με την μορφή Ιδρύματος ‘’.
Οφείλουμε όλοι σεβασμό στη βούληση αυτή.

Ο Διοικητής
Πάνος Μπόζος

Επείγουσα εγκύκλιος για τη μεταφορά των μαθητών

Με επείγουσα εγκύκλιό του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, ενημερώνει τις Περιφέρειες της χώρας για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, προκειμένου να παραταθούν από 1/9/2011 έως 31/12/2011 οι συμβάσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για τη μεταφορά των μαθητών.

Όπως αναφέρει στην εγκύκλιο ο κ. Κουκουλόπουλος, ..........

λόγω της περιορισμένης προθεσμίας έως την έναρξη του νέου σχολικού έτους και δεδομένου ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μεταφορά των μαθητών σε πολλούς δήμους της χώρας δεν έχουν ολοκληρωθεί, προβλέφθηκε ρύθμιση για την παράταση των σχετικών συμβάσεων.

Σημειώνει δε, ότι "οι συμβάσεις παρατείνονται με όρους και κόστος μικρότερο εκείνων που έληξαν, διαμορφώνονται μετά από διαπραγμάτευση, ενώ με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών από τους οικείους δήμους και την ανάδειξη των νέων αναδόχων, οι παραπάνω συμβάσεις, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παράτασης, λύονται αυτοδικαίως και αζημίως".

Λοβέρδος: Καταργούνται από 1ης Οκτωβρίου τα ξεχωριστά συνταγολόγια ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ

Το επόμενο διάστημα όλα τα Ταμεία θα ζητούν να μπουν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος, ανακοινώνοντας από κοινού με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ενεργοποίηση του νέου φορέα.

Ετσι από 1ης Οκτωβρίου καταργούνται .......

τα ξεχωριστά συνταγολόγια των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ και θα ισχύει για όλους το κοινό συνταγολόγιο του ΙΚΑ.
Στόχος, όπως είπαν οι αρμόδιοι υπουργοί, έως το τέλος Νοεμβρίου «να μπορεί κάθε ασφαλισμένος, απ' όπου κι αν προέρχεται να εξυπηρετείται στις δομές του ΙΚΑ και τα Κέντρα Υγείας».

Από τον Οκτώβριο θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ πενήντα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα και συνολικά 22.000 συμβεβλημένοι ιατροί, από τους οποίους 5.000 νέοι και οι υπόλοιποι από τα ταμεία, με τα οποία συνεργάζονται ήδη.

Τον επόμενο μήνα θα αρχίσει επίσης στα Κέντρα Υγείας και το ΙΚΑ η εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σήμερα στο ΙΚΑ γίνεται μόνο ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών.

Οπως ανακοινώθηκε, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεργασθεί, επίσης, σε προγραμματική βάση με τα νοσοκομεία «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο», «Ερίκος Ντυνάν» και «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να έχει δικό του προϋπολογισμό από το 2012. Από την ερχόμενη Δευτέρα, ο Όργανισμός θα στεγαστεί προσωρινά στα γραφεία επί της Γερανίου, ενώ σύντομα θα μετακομίσει στην οριστική του στέγη, στην Κηφίσιας.

Παρουσιάστηκε η διευθύντρια της ΑΤΕ Κυπαρισσίας

Ραγδαίες αναμένεται να είναι τις προσεχείς ημέρες οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στο κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κυπαρισσία. Χθες, σύμφωνα με το συνήγορό της Γεώργιο Βαρβαρρήγο, παρουσιάστηκε στα κεντρικά της ΑΤΕ στην Αθήνα η διευθύντρια του καταστήματος της Κυπαρισσίας και δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη συγκεκριμένων οικονομικών ατασθαλιών που έχουν συμβεί στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Αναλυτικά, ο κ. Βαρβαρρήγος σε ηλεκτρονικό του ..........

μήνυμα σημειώνει: «Με σκοπό τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, σας κάνω γνωστό ότι η μέχρι πρόσφατα διευθύντρια του καταστήματος ΑΤΕ Κυπαρισσίας εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία της ΑΤΕ στην Αθήνα, δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη συγκεκριμένων οικονομικών ατασθαλιών που έχουν συμβεί στο κατάστημα Κυπαρισσίας, για τις οποίες ήδη είχε ενημερώσει με επιστολή της, ώστε να διευκολύνει την έρευνα και να μη ζημιωθούν όσοι την εμπιστεύτηκαν. Αποχώρησε από την Κυπαρισσία υπό το βάρος της ψυχολογικής πίεσης των ευθυνών της, δήλωσε ότι αναλαμβάνει τις συνέπειες των πράξεών της, γνωστοποίησε τον τόπο κατοικίας της, καθώς επίσης δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των αρχών για να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις και διευκρινίσεις για ό,τι της καταλογισθεί».

Επιπρόσθετα, βάσει πληροφοριών του «Θ», η διευθύντρια, που από το απόγευμα της Κυριακής είχε εξαφανιστεί αφήνοντας πίσω της, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στην πόλη, μόνο δύο σημειώματα στο σπίτι της (για τον αδελφό της και το σύντροφό της) και ένα στο κατάστημα της τράπεζας (για τους συναδέλφους της), μετέβη χθες μόνη της στο κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Αθήνα, στην οδό Πανεπιστημίου. Εκεί, ζήτησε να δει και να μιλήσει σε υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη για τα όσα έχουν συμβεί στην πολύκροτη και θλιβερή, συνάμα, υπόθεση οικονομικών ατασθαλιών που η ίδια, όπως παραδέχθηκε, διέπραξε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ίδια συντετριμμένη παραδέχεται το ολέθριο σφάλμα και παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε. Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», η διευθύντρια έστειλε επιστολή - υπόμνημα και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας για την υπόθεση. Στην τοπική κοινωνία της Κυπαρισσίας και της ευρύτερης περιοχής οι πολίτες είναι προβληματισμένοι και σαστισμένοι από τη θλιβερή αυτή υπόθεση. Όσοι, δε, γνωρίζουν τη διευθύντρια, δε μπορούν συνειδητοποιήσουν πως η ίδια, από μόνη της, έκανε την υπεξαίρεση, ενώ πολλά είναι τα ερωτηματικά για το εάν είχε και συνεργό. Όπως εκτιμάται, μόνη της ίσως δε θα μπορούσε να προβεί σε τέτοια παραβατική συμπεριφορά - απάτη και εκ του χαρακτήρα της αλλά και λόγω των «ειδικών και ιδιαίτερων» γνώσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικών που απαιτούνται ενδεχομένως σε τέτοιες περιπτώσεις. Όλοι μιλούν με καλά λόγια για εκείνη και τον ευγενικό, καλοσυνάτο και συμπαθή χαρακτήρα της και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να κάνει τέτοια απάτη και, κυρίως, γιατί. Τι ήταν, άραγε, εκείνο που την οδήγησε, την έσπρωξε να κάνει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται στο κατάστημα της Κυπαρισσίας ο εξονυχιστικός έλεγχος που διενεργούν, όπως είναι ήδη γνωστό, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στελέχη κλιμακίου της Διεύθυνσης Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΑΤΕbank. Σύμφωνα με τις πρώτες «εκτιμήσεις» που έχουν κυκλοφορήσει, χωρίς να έχουν ωστόσο διασταυρωθεί από την Τράπεζα, το ποσό της υπεξαίρεσης μπορεί να αγγίζει και ίσως ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ!

ΘΑΡΡΟΣ

Ξεκινούν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ στα σχολικά κυλικεία

Συστηματικούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων ολόκληρης της χώρας ξεκινούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΦΕΤ.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν όλα τα ζητήματα που άπτονται της υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κατά πόσον τα κυλικεία των σχολείων τηρούν την υγειονομική διάταξη σχετικά με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη και κατά πόσον συμβάλλουν με τη λειτουργία τους στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο προώθησης υγιεινών .........

διατροφικών συνηθειών, ο ΕΦΕΤ πρόκειται να υλοποιήσει στοχευμένες έρευνες σε σχολεία σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης ποτών και ροφημάτων από μαθητές. Σκοπός των ερευνών αυτών είναι η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης σακχάρων και ουσιών με καθορισμένες τιμές «Ημερήσιας Αποδεκτής Πρόσληψης» όπως χρωστικές, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα τροφίμων, προκειμένου η στρατηγική για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και η εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής, να είναι επίκαιρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΦΕΤ σε θέματα διατροφής θα διατίθεται σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων στις εκπαιδευτικές μονάδες ολόκληρης της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Το σχολείο, μέρος του οποίου αποτελεί και το κυλικείο, πρέπει και μπορεί να αποτελεί το μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η παιδική παχυσαρκία και διάφορα νοσήματα που σχετίζονται με την κακή διατροφή χτυπούν την πόρτα ολοένα και περισσότερων παιδιών μας. Η ορθή διαπαιδαγώγηση επομένως από πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική, αφού οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα μεγάλο βαθμό προστασίας του παιδιού όταν αυτό μεγαλώσει».

Ειδικότερα ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι ΜΟΝΟΝ:

· Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).

· Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).

· Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g)

· Μουστουκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g)

· Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g)

· Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.

· Γιαούρτι «παντός τύπου».

· Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία)

· Ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

· Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).

· Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).

· Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).

· Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.

· Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).

Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στο παραπάνω κατάλογο προστίθενται και:

· Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

· Μέλι, σε ατομική συσκευασία

· Χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

· Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).

ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΑΛΛΑ...ΑΦΑΝΤΟ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΒ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ...

ΕΝΑ σοβαρό τροχαίο το οποίο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο σημειώθηκε στο κόμβο του Καλο νερού εγείροντας όμως διαμαρτυρίες από την περιοχή για την ασσυνενοησία των αρμοδίων υγειονομικών υπηρεσιών όπως τουλάχιστον καταγγέλει ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα ήταν μετά τις 12 το μεσημέρι όταν .........

ο 32χρονος Γ.Χρ. οδηγώντας μια μηχανή μεγάλου κυβισμού κατευθυνοταν πρός την Πάτρα ενώ εκείνη την ώρα ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ένα ζευγάρι αλλδαπών που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο επιχειρώντας όμως για άγνωστο λόγο να περάσει την κεντρική λωρίδα.

Σε δευτερόλεπτα σημειώθηκε η πλαγιοετωπική σύγκρουση της μοτοσυκλέττας με το ΙΧ με αποτέλεσμα αιμόφυρτος να πέσει στο έδαφος ο νεαρός 32χρονος.
Οι κάτοικοι και ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καλονερού Σπύρος Παπαηλιού που έτυχε να ήταν παρών στο περιστατικό είπαν στο www.kyparissianews.com ότι ειδοποίησαν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που είναι ο κοντινότερος υγειονομικός σχηματισμός για ασθενοφόρο αλλά όπως μας κατήγγειλε αρνήθηκαν ζητώντας να έρθει ασθενοφόρο απο το ΕΚΑΒ που βρίσκεται στα...Φιλιατρά.

Το αποτέλεσμα ήταν όπως καταγγέλει μαζί με κατοίκους να παταλάβει τον τραυματία μετά απο μισή ώρα και περισσότερο ώστε να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου έχει υποβληθεί σε εξετάσεις. Ομως η απορία παραμένει διότι το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου θα μπορούσε να έρθει στο μισό χρόνο και λιγότερο και αν το περιστατικό ήταν σοβαρότερο θα μπορούσε να εξαρτηθεί η ζωή του άτυχου τραυματία από την ταχεία διακομιδή του.
Αλήθεια κε Μπόζο έχουμε απάντηση για το περιστατικό;

Radio 936

ΣΧΟΛΙΟ
Γιατί παρακαλώ ο κοντινότερος σταθμός υγειονομικής φροντίδας ο οποίος διαθέτει 3 ή 4 ασθενοφόρα τα οποία κάθονται δεν πήγε που ήταν πολύ πιο κοντά και είπαν να πάει το ΕΚΑΒ από τα Φιλιατρά;
Αν είναι έτσι να τους πάρει το ΕΚΑΒ τα ασθενοφόρα που τους έχει παραχωρήσει και να μείνουν με εκείνα που έχουν από Δωρεές. Νομίζω δυο είναι; Να μείνουν με αυτά.
Άκου να έρθει το ΕΚΑΒ από τα Φιλιατρά στον διπλάσιο και βάλε χρόνο από το να πήγαινε από την Κυπαρισσία. Ρε δεν πάτε καλά εκεί στο νοσοκομείο....

Προτάσεις για την Αναμόρφωση του Αγορανομικού Κώδικα από τον Γιώργο Καραμπάτο.

Επιστολή με προτάσεις προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοϊδη απέστειλε ο πρόφρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου χαρακτηρίζει τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα μακροσκελή, πολύπλοκο, δύσχρηστο και απαρχαιωμένο, και καταλήγει στο ότι ο ισχύων κώδικας είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στο σύνολό του, ενώ ο ανεπαρκής ελεγκτικός μηχανισμός οδηγεί πληθώρα περιπτώσεων προς επίλυση στα δικαστήρια.

Αναλυτικά η επιστολή Καραμπάτου στον Μ. Χρυσοχοϊδη αναφέρει: .......


Κύριε Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε σας αναφορικά με τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα, που, κατά κοινή ομολογία, είναι εξαιρετικά μακροσκελής, πολύπλοκος, δύσχρηστος και απαρχαιωμένος. Πρόκειται για ένα αντιλειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο συντάχθηκε το 1946, ενώ οι υποτιθέμενες βελτιώσεις που έγιναν στο μεσοδιάστημα ουσιαστικά επιβλήθηκαν στην πλειοψηφία τους από τις συντεχνίες, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες επιχειρηματίες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο ισχύων κώδικας είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στο σύνολό του, ενώ ο ανεπαρκής ελεγκτικός μηχανισμός οδηγεί πληθώρα περιπτώσεων προς επίλυση στα δικαστήρια.

Δεδομένου, ότι με αφορμή την κρίση διανύουμε μια εποχή μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες έχουν άλλωστε καθυστερήσει δραματικά επί πολλά έτη, θεωρούμε ότι ήλθε η ώρα να καταργηθεί ο ισχύων κώδικας και να αντικατασταθεί από ένα ολιγοσέλιδο, απλό και κατανοητό κείμενο-πλαίσιο, που θα συμπληρώνεται όταν και εφόσον χρειαστεί. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πραγματοποίησε εκτενή έρευνα για τα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαπίστωσε ότι οι Αγορανομικοί Κώδικες είναι πρόσφατοι, σαφείς και απολύτως προσαρμοσμένοι στην σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες.
Συγκεκριμένα, στον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα στη Γαλλία, οι τιμές καθορίζονται ελεύθερα από τον ανταγωνισμό, ενώ με σαφείς διατάξεις του 1999 ορίζονται η ενημέρωση του καταναλωτή, η ρύθμιση της τιμής μονάδας και απαγορεύονται καταχρηστικές ανταγωνιστικές πρακτικές καθώς και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Καθορίζονται επίσης με ιδιαίτερα σαφή τρόπο οι κανόνες υγιεινής τροφίμων, του εξοπλισμού, των χώρων παρασκευής και συντήρησής τους, η τροφοδοσία νερού, η υγιεινή και καταλληλότητα των χώρων, η αποκομιδή απορριμμάτων, η ασφάλεια και η προσβασιμότητα, τα ωράρια, η αναπαραγωγή μουσικής, ενώ σαφώς ορίζεται η υποχρέωση του επιχειρηματία να πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους για την καταλληλότητα των τροφίμων, καθαρισμό απολύμανση κ.λπ. αλλά και να ενημερώνει το προσωπικό ώστε να τηρούνται οι διατάξεις.

Αξίζει, να σημειωθεί ότι στην Γαλλία, για την χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης εστιατορίου (η οποία χορηγείται δωρεάν), προϋπόθεση είναι η κατάρτιση του αιτούντος επιχειρηματία για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της επιχείρησης μέσω 3μερου σεμιναρίου, το οποίο στην Ελλάδα μπορεί να οργανώνεται από τα Επιμελητήρια με τη συμμετοχή πιστοποιημένων ΚΕΚ. Το πρόγραμμα αυτό ενημερώνει, μεταξύ άλλων, τον επιχειρηματία για την προστασία ανηλίκων και την καταπολέμηση της μέθης, τη νομοθεσία περί ναρκωτικών, την καταπολέμηση ηχορύπανσης, την αισθητική των χώρων, την αποφυγή διοικητικών κωλυμάτων κ.λπ.

Επίσης, με συγκεκριμένες διατάξεις ενθαρρύνονται καινοτόμες εμπορικές πρακτικές οι οποίες λειτουργούν προς το συμφέρον και των καταναλωτών και των τοπικών οικονομιών, όπως π.χ. η έκθεση και πώληση τοπικών προϊόντων από τα κέντρα εστίασης και αναψυχής, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου θεωρούνται παράνομες και μηνύονται.

Κύριε Υπουργέ,
Η βελτίωση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της Οικονομίας μας γενικότερα, έχει, μεταξύ άλλων, ως προϋπόθεση, την ύπαρξη απλού, σύγχρονου και κατανοητού θεσμικού πλαισίου, το οποίο να μπορεί αφενός να εφαρμόζεται από τις επιχειρήσεις και αφετέρου η εφαρμογή του να ελέγχεται από την Πολιτεία έτσι ώστε να παρέχει πλήρη προστασία στον καταναλωτή. Επιβάλλεται προς τούτο, η πλήρης αναθεώρηση του αγορανομικού κώδικα και της όλης αντίληψης, που τον διέπει. Στο πλαίσιο αυτό και με την επιθυμία να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, σας αναφέραμε ενδεικτικά παραδείγματα για τα ισχύοντα στη Γαλλία και παραμένουμε στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου σας για την παροχή λεπτομερέστερων σχετικών πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Φαρμακοποιοί: Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις κατά του νέου ωραρίου

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αντιδρούν στο νέο ωράριο των φαρμακείων από την 1η Νοεμβρίου, βάσει του οποίου θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα το 30% των φαρμακείων της χώρας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, εξέφρασε την αντίθεσή του στο νέο ωράριο και προανήγγειλε κινητοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά την προειδοποίηση Λοβέρδου για ........

αφαίρεση άδειας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επισήμανε ότι αφαίρεση άδειας δεν μπορείς να κάνεις αν δεν σου ανήκει η άδεια.

«Το 30% των φαρμακείων σημαίνει 1.300 φαρμακεία στην Αττική. Ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα δεν θα βγάζουν, ενώ εκείνες τις ημέρες και ώρες δεν θα είναι ανοιχτά ούτε τα κέντρα συνταγογράφησης», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΦΣΑ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM και για τα περί αφαίρεσης αδειών παρατήρησε πως οι άδειες των φαρμακείων δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό για να μπορεί να τις αφαιρεί όποτε θέλει.

Από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές σε ΑΕΙ -ΤΕΙ

Από τις 12 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας.

Οι επιτυχόντες πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους εντός της προθεσμίας και σύμφωνα με το ειδικότερο πρόγραμμα κάθε σχολής ή τμήματος -όσοι δεν εγγραφούν χάνουν οριστικά το δικαίωμα φοίτησης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αφορά τους .............

εισακτέους που προέρχονται από το Γενικό Λύκειο ή από τα Επαγγελματικά Λύκεια, (ομάδα Β΄), τους κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ομάδα Α΄) που εισήχθησαν στα ΤΕΙ, καθώς και των εισακτέους με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν στην γραμματεία της σχολής ή του τμήματος, είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, είναι:

- Αίτηση για εγγραφή.

- Τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

- Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα

- Έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

- Αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο που πιστοποιεί το όνομα και την ημερομηνία γέννησης.

- Όσοι προέρχονται από το Γενικό Λύκειο και τα ΕΠΑΛ-Ομάδα Β' πρέπει επίσης να υποβάλουν νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης.

Για τους επιτυχόντες στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης, οι προθεσμίες και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές.

Επιπλέον δικαιολογητικά απαιτούνται για την εγγραφή όσων εισάγονται στις επιπλέον θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής-Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης με τις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων) ή με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Οι εισακτέοι έχουν αυτά τα δικαιολογητικά από την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίο. Μπορούν πάντως να ενημερώνονται από τις γραμματείες των τμημάτων είτε από τη σχετική εγκύκλιο εγγραφών στο δικτυακό τόπο του υπουργείου, minedu.gov.gr.

Στην ίδια προθεσμία εγγράφονται απόφοιτοι Γενικού Λυκείου που διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας, και στα ΤΕΙ οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ-Α', που διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής και τους έχει απονεμηθεί, πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο. Αντίστοιχα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους αποφοίτους ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) που έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Φυσικής ή Βιολογίας.

Τα δικαιολογητικά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:
- Αίτηση για εγγραφη

- Τίτλος απόλυσης Γενικού Λυκείου ή απολυτήριο ΕΠΑ.Λ- Α' ή επικυρωμένο αντίγραφό του

- Έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

- Βεβαίωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ή Χημικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, από την οποία να προκύπτει η βράβευσή τους και το βραβείο που τους απονεμήθηκε.

- Βεβαίωση της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν και τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο Τμήμα, ανήκουν στα μαθήματα της κατεύθυνσης που παρακολούθησαν στο Λύκειο οι υποψήφιοι, εάν πρόκειται για αποφοίτους ΓΕΛ,

- Βεβαίωση της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν είναι συναφές με το μάθημα ειδικότητας στο οποίο εξετάζονται οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) για την εισαγωγή τους στο συγκεκριμένο Τμήμα ΤΕΙ, εάν πρόκειται για κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ-Α.

Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Μετά τις ρυθμίσεις για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και των ληξιπρόθεσμων οφειλών έρχεται και η ρύθμιση για περίπου 1.000.000 υποθέσεις ακινήτων που εκκρεμούν στις εφορίες ή τα δικαστήρια.

Μέχρι το τέλος του έτους περαιώνονται εκκρεμείς υποθέσεις μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, αυτομάτου υπερτιμήματος, τέλους συναλλαγής και Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Οδηγίες για τον τρόπο περαίωσης των εκκρεμών .......

υποθέσεων ακινήτων δίνονται με δύο εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικότερα:

Περαίωση εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου

Με τις διατάξεις του άρθρου 45 παρέχεται η δυνατότητα οριστικής περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων με την παροχή διευκολύνσεων που προβλέπονται σε αυτές. Ειδικότερα, ορίζονται τα ακόλουθα:

Α. ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ.

1. Πεδίο εφαρμογής

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ενότητας Α΄ του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου παρέχεται η δυνατότητα περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων που αφορούν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου, στις οποίες, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού (27.5.2009), εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας αυτών, κατά τις διατάξεις των άρθρων 41 και 41Α του ν. 1249/1982.

Στις περιπτώσεις αυτές οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία που ίσχυε κατά την πρώτη εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος στην περιοχή, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την ημερομηνία της πρώτης εφαρμογής.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, εκκρεμείς θεωρούνται οι ακόλουθες υποθέσεις:

α) Υποθέσεις για τις οποίες μέχρι την 27.5.2009 έχει υποβληθεί δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, αρχική ή συμπληρωματική) και δεν έχει εκδοθεί η οικεία καταλογιστική πράξη ή έχει κοινοποιηθεί πράξη αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ή έχει μεν καταστεί οριστική η πράξη, αλλά κατά την 27.5.2009 είχε ασκηθεί εκπρόθεσμη προσφυγή για την αξία του ακινήτου.

Ειδικά, όσον αφορά τις υποθέσεις (φόρου δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων) για τις οποίες έχει προσδιοριστεί προσωρινή αξία, εκκρεμείς θεωρούνται εκείνες, για τις οποίες έχει καταχωρηθεί η οικεία δήλωση και δεν έχει γίνει αποδεκτή η προσωρινή αξία ή δεν έχει παρέλθει το δίμηνο για την αποδοχή της.

Στις υποθέσεις που έχει κοινοποιηθεί πράξη της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και δεν έχει καταστεί αυτή οριστική, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης υπαγωγής στις ρυθμίσεις της διάταξης του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου ή μεταξύ της εξώδικης λύσης της διαφοράς. Επισημαίνεται ότι τα οριζόμενα στις εγκυκλίους με αριθ. 1062222/198/0013/ΠΟΛ. 1079/27.7.2004 και 1098592/315/0013/ΠΟΛ. 1129/8.12.2004, τα οποία έχουν εφαρμογή στο στάδιο του ελέγχου και του συμβιβασμού στις ανωτέρω υποθέσεις, δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης.

β) Υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη προσφυγή για την αξία των ακινήτων και εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους στο βαθμό που εκκρεμούν, έστω και αν για αυτές έχουν εκδοθεί προδικαστικές αποφάσεις. Αν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους, δε θεωρούνται εκκρεμείς, έστω και αν δεν έχουν εκδοθεί οι οικείες αποφάσεις.

Επισημαίνεται ότι στη ρύθμιση υπάγονται οι υποθέσεις εκείνες, στις οποίες οι λόγοι της (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) προσφυγής αναφέρονται στην αξία του ακινήτου που προσδιορίστηκε με την καταλογιστική πράξη, και όχι σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα (π.χ. μη χορήγηση απαλλαγής για οποιονδήποτε λόγο, αναγνώριση παθητικού κ.α.).
Παραδείγματα

1) Δήλωση Φ.Μ.Α. και συμβόλαιο το 2004 με προσωρινή αξία, που δεν έγινε αποδεκτή από το φορολογούμενο. Ένταξη της περιοχής στο αντικειμενικό σύστημα το 2006.

Περαίωση της υπόθεσης με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2006.

2) Θάνατος του 1996. Δεν υποβλήθηκε δήλωση αλλά κοινοποιήθηκε πράξη της Δ.Ο.Υ. το 2006. Άσκηση προσφυγής κατά της πράξης στο διοικητικό πρωτοδικείο, η οποία εκκρεμεί. Ένταξη της περιοχής στο αντικειμενικό σύστημα το 2006.

Περαίωση της υπόθεσης με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2006 και χρόνο φορολογίας το 1996.

2. Διαδικασία και αποτελέσματα της περαίωσης

Για την περαίωση των ανωτέρω υποθέσεων οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι 31-12-2009 (ανατρεπτική προθεσμία) συμπληρωματική δήλωση με αίτημα υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος νόμου, στην οποία επισυνάπτονται τα οικεία φύλλα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, κατά την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης, πρέπει να προσκομισθεί βεβαίωση του γραμματέα του διοικητικού δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση, ότι αυτή εκκρεμεί και δεν έχει συζητηθεί στην ουσία της. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να αναγραφεί από το γραμματέα του δικαστηρίου και στο σώμα της φορολογικής δήλωσης.

Με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης οι υπόχρεοι αποδέχονται ως φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία που ίσχυε κατά την πρώτη εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος στην περιοχή, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του αντικειμενικού συστήματος.

Με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων ?κατά τα ανωτέρω- επέρχεται εξώδικη λύση της διαφοράς και η υπόθεση θεωρείται περαιωθείσα για τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στη δήλωση αυτή με τον όρο ότι όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στα φύλλα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων είναι ειλικρινή. Αν διαπιστωθεί ανακρίβεια των στοιχείων αυτών (π.χ. αφού περιέλθουν νέα στοιχεία στη Δ.Ο.Υ. ή ύστερα από μεταγενέστερη διαφορετική δήλωση του ίδιου του φορολογούμενου), η υπόθεση δε θεωρείται περαιωθείσα, αλλά εκδίδεται η οικεία πράξη επιβολής φόρου με βάση τα συγκριτικά στοιχεία (και όχι την αντικειμενική αξία της παρούσας διάταξης) και επιβάλλονται οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι υπόχρεοι σε φόρο έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση υπαγωγής στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου είτε για ένα είτε για όλα τα περιουσιακά στοιχεία των υποθέσεών τους. Ειδικότερα, για τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. γνωστοποιεί χωρίς καθυστέρηση στο αρμόδιο δικαστήριο ότι υποβλήθηκε η δήλωση περαίωσης της υπόθεσης και, συνεπώς, η δίκη καταργείται ως προς το ακίνητο, για το οποίο υποβλήθηκε η δήλωση. Αν η προσφυγή αφορά και άλλα περιουσιακά στοιχεία, εκτός από εκείνα για τα οποία υποβλήθηκε η δήλωση περαίωσης, ο φάκελος παραμένει ως προς τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία στο δικαστήριο και η δίκη συνεχίζεται ως προς αυτά.

Αν η αξία των ακινήτων, όπως προκύπτει με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης, είναι μικρότερη από εκείνη που είχε δηλωθεί με την αρχική δήλωση του φορολογούμενου, η υπόθεση περαιώνεται ως ειλικρινής με βάση την αξία της αρχικής δήλωσης και με την επιφύλαξη ότι τα προβλεπόμενα στο φύλλο υπολογισμού της αξίας προσδιοριστικά στοιχεία είναι ειλικρινή.

3. Πρόσθετοι φόροι - Καταβολή του οικείου φόρου

Με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης, οι υπόχρεοι απαλλάσσονται από την καταβολή οποιουδήποτε πρόσθετου φόρου, προστίμου ή άλλης κύρωσης (με την επιφύλαξη της επιβολής προσθέτων φόρων και προστίμων στην περίπτωση διαπίστωσης ανακρίβειας των προσδιοριστικών στοιχείων που αναγράφονται στα φύλλα υπολογισμού).

Στην περίπτωση που με την παρούσα ρύθμιση γίνεται μερική περαίωση της υπόθεσης (για ορισμένα μόνο ακίνητα), ως προς τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να οφείλονται οι επιμεριστικά αναλογούντες πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων που προκύπτει με τη δήλωση περαίωσης καταβάλλεται σε έξι (6) ίσες μηνιαίες δόσεις, ο δε φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών καταβάλλεται σε δώδεκα (12) ίσες διμηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πεντακοσίων (500) ευρώ, πλην της τελευταίας. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα των μηνών ή διμήνων αντίστοιχα από τη βεβαίωση.

Αν εξοφληθεί ολόκληρος ο οφειλόμενος φόρος μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, δηλαδή με την υποβολή της δήλωσης, παρέχεται έκπτωση ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%).

Β. ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 27.5.2009.

1. Πεδίο εφαρμογής

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ενότητας Β΄ του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου παρέχεται η δυνατότητα περαίωσης εκκρεμών ?μέχρι την 27.5.2009- υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων που αφορούν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας τους. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά τα λοιπά (πλην ακινήτων) περιουσιακά στοιχεία (όπως π.χ. μετοχές, κινητά, εταιρικά μερίδια κ.λπ.).

Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται η ακόλουθη διάκριση:

α) Σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεών, γονικών παροχών και προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων, για τις οποίες η οικεία δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι και την 27.5.2009, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την προεκτίμηση που προσδιόρισε ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στην αρχική δήλωση, μειωμένη κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, εκκρεμείς θεωρούνται οι υποθέσεις για τις οποίες έχει καταχωρηθεί η οικεία δήλωση και έχει προσδιοριστεί προσωρινή αξία από τη Δ.Ο.Υ., η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή από το φορολογούμενο και δεν έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου ή δεν έχει παρέλθει το δίμηνο για την αποδοχή της καθώς και οι υποθέσεις, για τις οποίες έχει εκδοθεί και καταχωρηθεί η οικεία πράξη αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί.

Επισημαίνεται ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ανωτέρω υποθέσεων απαιτείται η οικεία φορολογική δήλωση να έχει υποβληθεί στη Δ.Ο.Υ. μέχρι την 27.5.2009, έστω και αν η φορολογική υποχρέωση γεννηθεί μετά την ημερομηνία αυτή. Επομένως, οι υποθέσεις, για τις οποίες η οικεία φορολογική δήλωση υποβάλλεται μετά την 27.5.2009, δεν υπάγονται στην ανωτέρω ρύθμιση περαίωσης, έστω και αν η δήλωση υποβάλλεται σε αντικατάσταση προηγούμενης δήλωσης, η οποία είχε υποβληθεί πριν από την 27.5.2009, αλλά έχει ήδη λήξει η τρίμηνη προθεσμία ισχύος της (άρθρο 13 παρ. 1 α.ν. 1521/1950 και άρθρο 89 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών και Γονικών Παροχών).

Επίσης, διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η δήλωση περαίωσης γίνεται δεκτή μόνο, εφόσον έχει προηγηθεί η σύνταξη του οικείου συμβολαίου.

β) Στις ανωτέρω υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου ή πράξη μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αξία της πράξης, την οποία προσδιόρισε ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. μειωμένη κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

Στις υποθέσεις αυτές που έχει κοινοποιηθεί πράξη της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και δεν έχει καταστεί αυτή οριστική, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης υπαγωγής στις ρυθμίσεις της διάταξης του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου ή μεταξύ της εξώδικης λύσης της διαφοράς. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για συμβιβασμό και δεν ασκηθεί προσφυγή, γίνεται οριστική βεβαίωση του οικείου φόρου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οπότε, αν στη συνέχεια υποβληθεί δήλωση περαίωσης μέχρι την 31.12.2009, λαμβάνεται υπόψη η αξία της πράξης μειωμένη κατά 20%.

γ) Σε υποθέσεις φόρου κληρονομιών, εφόσον για αυτές έχουν κοινοποιηθεί πράξεις μέχρι την 27.5.2009, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αξία της πράξης, την οποία προσδιόρισε ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. μειωμένη κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

δ) Σε υποθέσεις φόρου κληρονομιών, εφόσον για αυτές δεν έχουν κοινοποιηθεί πράξεις μέχρι την 27.5.2009, έστω και αν αυτές έχουν εκδοθεί και έχουν καταχωρηθεί στο οικείο βιβλίο, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία τη δηλωθείσα αξία κάθε ακινήτου προσαυξημένη κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

ε) Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και στις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, για τις οποίες, κατά την 27.5.2009, έχει ασκηθεί εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη προσφυγή για την αξία των ακινήτων και εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους στο βαθμό που εκκρεμούν, κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης αποδοχής της φορολογητέας αξίας, έστω και αν για αυτές έχουν εκδοθεί προδικαστικές αποφάσεις. Αν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους, δε θεωρούνται εκκρεμείς, έστω και αν δεν έχουν εκδοθεί οι οικείες αποφάσεις.

Επισημαίνεται ότι ?όπως και στην ενότητα Α΄- στη ρύθμιση υπάγονται οι υποθέσεις εκείνες, στις οποίες οι λόγοι της (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) προσφυγής αναφέρονται στην αξία του ακινήτου που προσδιορίστηκε με την καταλογιστική πράξη, και όχι σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα (π.χ. μη χορήγηση απαλλαγής για οποιονδήποτε λόγο, αναγνώριση παθητικού κ.α.).

Για τις υποθέσεις αυτές οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αξία της πράξης, την οποία προσδιόρισε ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. (και όχι την αξία που έχει τυχόν προσδιορισθεί πρωτοδίκως, αν πρόκειται για υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του εφετείου) μειωμένη κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).
Παραδείγματα

1) Δήλωση Φ.Α.Υ. και συμβόλαιο το 2006. Μη αποδοχή της προσωρινής αξίας πώλησης από το φορολογούμενο.

Περαίωση της υπόθεσης με αξία πώλησης την αξία της προεκτίμησης από τη Δ.Ο.Υ. μειωμένη κατά 20%.

2) Δήλωση Φ.Μ.Α. την 20.5.2009. Προσδιορισμός της προσωρινής αξίας από τη Δ.Ο.Υ.. Σύνταξη του συμβολαίου την 1.6.2009 με βάση τη δηλωθείσα αξία. Περαίωση της υπόθεσης με βάση την αξία της προεκτίμησης μειωμένη κατά 20%.

3) Θάνατος του 2000. Δήλωση φόρου κληρονομιάς το 2001, η οποία εκκρεμεί για έλεγχο.

Περαίωση της υπόθεσης με βάση τη δηλωθείσα αξία προσαυξημένη κατά 20%.

2. Διαδικασία και αποτελέσματα της περαίωσης

Για την αποδοχή της φορολογητέας αξίας, όπως ανωτέρω ορίζεται, υποβάλλεται από τον υπόχρεο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. η οικεία φορολογική δήλωση, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας που αρχίζει από την 27.5.2009 και λήγει την 31.12.2009.

Για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, κατά την υποβολή της δήλωσης, πρέπει να προσκομισθεί βεβαίωση του γραμματέα του διοικητικού δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση, ότι αυτή εκκρεμεί και δεν έχει συζητηθεί στην ουσία της. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να αναγραφεί από το γραμματέα του δικαστηρίου και στο σώμα της φορολογικής δήλωσης.

Με την υποβολή της δήλωσης για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων ?κατά τα ανωτέρω- επέρχεται εξώδικη λύση της διαφοράς και η υπόθεση θεωρείται περαιωθείσα με τον όρο ότι όλα τα στοιχεία του ακινήτου είναι ειλικρινή. Αν διαπιστωθεί ανακρίβεια των στοιχείων αυτών (π.χ. αφού περιέλθουν νέα στοιχεία στη Δ.Ο.Υ. ή ύστερα από μεταγενέστερη διαφορετική δήλωση του ίδιου του φορολογούμενου), η υπόθεση δε θεωρείται περαιωθείσα, αλλά εκδίδεται η οικεία πράξη επιβολής φόρου και επιβάλλονται οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι υπόχρεοι σε φόρο έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση υπαγωγής στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου είτε για ένα είτε για όλα τα περιουσιακά στοιχεία των υποθέσεών τους. Ειδικότερα, για τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. γνωστοποιεί χωρίς καθυστέρηση στο αρμόδιο δικαστήριο ότι υποβλήθηκε η δήλωση περαίωσης της υπόθεσης και, συνεπώς, η δίκη καταργείται ως προς το ακίνητο, για το οποίο υποβλήθηκε η δήλωση. Αν η προσφυγή αφορά και άλλα περιουσιακά στοιχεία, εκτός από εκείνα για τα οποία υποβλήθηκε η δήλωση περαίωσης, ο φάκελος παραμένει ως προς τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία στο δικαστήριο και η δίκη συνεχίζεται ως προς αυτά.

Αν η αξία των ακινήτων, όπως προκύπτει με την υποβολή της δήλωσης περαίωσης, είναι μικρότερη από εκείνη που είχε δηλωθεί με την αρχική δήλωση του φορολογούμενου, η υπόθεση περαιώνεται ως ειλικρινής με βάση την αξία της αρχικής δήλωσης και με την επιφύλαξη ότι τα προσδιοριστικά στοιχεία του ακινήτου είναι ειλικρινή.

Τα ανωτέρω οριζόμενα στην ενότητα Α.3. σχετικά με τους πρόσθετους φόρους και την καταβολή του οικείου φόρου ισχύουν ανάλογα και στις υποθέσεις της ενότητας αυτής.

Γ. ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 27.5.2009.

Η διάταξη της ενότητας Γ΄ του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου είναι διαρκούς ισχύος και εφαρμόζεται σε εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που αφορούν ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές, όπου εφαρμόζεται για πρώτη φορά το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας αυτών μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου.

Στην περίπτωση αυτή παρέχεται αποκλειστική προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την εφαρμογή σε κάθε περιοχή του αντικειμενικού συστήματος για την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης από το φορολογούμενο με αίτημα υπαγωγής του στην παρούσα διάταξη.

Όσον αφορά τον τρόπο περαίωσης των υποθέσεων της ρύθμισης αυτής καθώς και τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στη ρύθμιση, ισχύουν τα ανωτέρω οριζόμενα στην ενότητα Α΄ του άρθρου 45 (περαίωση για ένα ή περισσότερα ακίνητα, καταβολή του φόρου στις δόσεις που ορίζονται στην ενότητα Α΄ κ.λπ.).

Επίσης, ορίζεται ειδικότερα ότι, εάν η ως άνω τετράμηνη προθεσμία για την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης από το φορολογούμενο υπερβαίνει το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή του οικείου φόρου, τότε η προθεσμία αυτή περιορίζεται μέχρι ένα μήνα πριν από τη λήξη του χρόνου παραγραφής, π.χ. έστω εκκρεμής υπόθεση φόρου μεταβίβασης παραγραφόμενη στις 31.12.2009 που αφορά ακίνητο σε περιοχή, όπου το αντικειμενικό σύστημα θα εφαρμοσθεί την 1.10.2009. Η προθεσμία υποβολής της συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης λήγει για την υπόθεση αυτή στις 30.11.2009 και όχι την 1.2.2010.

Σημειώνεται ότι παρόμοια διαδικασία περαίωσης είχε θεσπιστεί με τη διάταξη της ενότητας Β΄ του άρθρου 14 του ν. 2753/1999 (Φ.Ε.Κ. 249 Α΄), η οποία καταργείται με την παρ. 2 της ενότητας Ε΄ του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου.
Δ. ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Με τη διάταξη της ενότητας Δ΄ του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου παρέχεται η δυνατότητα, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας που αρχίζει από την 27.5.2009 και λήγει την 31.12.2009, υποβολής της οικείας αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης από τους φορολογούμενους, χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου, προστίμου ή άλλης κύρωσης, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι την 27.5.2009 και δεν έχει κοινοποιηθεί η οικεία πράξη ή φύλλο ελέγχου.

H δήλωση (αρχική ή συμπληρωματική) μπορεί να υποβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης για άρση χορηγηθείσας απαλλαγής α΄ κατοικίας λόγω μεταβίβασης του ακινήτου εντός της πενταετίας από τη χορήγησή της ή λόγω άρσης γεωργικής απαλλαγής, μη υποβολή δήλωσης για ένα ή περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.) και όχι μόνο για τη φορολογητέα αξία του ακινήτου.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις περαίωσης των ενοτήτων Α΄, Β΄ και Γ΄ που αφορούν μόνο σε υποθέσεις σχετικά με ακίνητα, υπόχρεοι σε φόρο κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών μπορούν να υποβάλουν κατά τις διατάξεις της ενότητας Δ΄, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων κ.λπ., δηλώσεις για οποιασδήποτε φύσεως περιουσιακά στοιχεία (π.χ. καταθέσεις, μετρητά, μετοχές κ.λπ.). Οι δηλώσεις μπορεί να είναι αρχικές, συμπληρωματικές ή διορθωτικές, είτε δηλαδή δεν έχουν υποβάλει καμία δήλωση (και έχει λήξει μέχρι την 27.5.2009 η προθεσμία υποβολής της) είτε έχουν υποβάλει την οικεία δήλωση ως προς ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παραλείψει άλλα, είτε έχουν δηλώσει κάποια περιουσιακά στοιχεία αλλά υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση ως προς αδήλωτο ή ανακριβώς δηλωθέν τμήμα αυτών, έστω και αν για αυτό έχει εκδοθεί η οικεία πράξη αλλά αυτή δεν έχει κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο.

Επισημαίνεται ότι στις υποθέσεις που υπάγονται στην ανωτέρω ρύθμιση, ο οικείος φόρος που προκύπτει καταβάλλεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και δεν εφαρμόζεται η καταβολή στις δόσεις, που προβλέπονται στις προηγούμενες περιπτώσεις περαίωσης. Συνεπώς, ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων καταβάλλονται εξ ολοκλήρου με την υποβολή της δήλωσης (άρθρο 8 α.ν. 1521/1950, άρθρα 5 και 14 ν. 3427/2005), ενώ ο φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών βεβαιώνεται και καταβάλλεται με βάση τις οικείες διατάξεις (άρθρα 82 και 90 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών και Γονικών Παροχών).

Στην περίπτωση που η υπόθεση αφορά ακίνητο το οποίο κατά το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης και υποβολής της αρχικής δήλωσης βρισκόταν σε περιοχή, όπου δεν εφαρμοζόταν το αντικειμενικό σύστημα, ενώ ήδη κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου εφαρμόζεται αυτό, τότε η οικεία δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά με φορολογητέα αξία την αξία του χρόνου της πρώτης εφαρμογής του αντικειμενικού συστήματος σύμφωνα με τις διατάξεις της ενότητας Α΄ (ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο υποβάλλεται), οι οποίες έχουν ταυτόχρονη εφαρμογή και, συνεπώς, επέρχεται περαίωση της υπόθεσης. Στην περίπτωση αυτή της περαίωσης, ο φόρος είναι καταβλητέος με τον τρόπο που ορίζεται στις διατάξεις της ενότητας Α΄.

Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των δωρεών και γονικών παροχών περιλαμβάνονται και οι άτυπες δωρεές και γονικές παροχές.
Παραδείγματα

1) Πλειστηριασμός του 2004 για ακίνητο εντός αντικειμενικού συστήματος. Μη υποβολή δήλωσης Φ.Μ.Α..

Υποβολή δήλωσης Φ.Μ.Α. χωρίς πρόσθετο φόρο εκπροθέσμου με φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία του χρόνου φορολογίας, δηλαδή του 2004.

2) Θάνατος του 1999. Υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς το 1999 ως προς ορισμένα κληρονομιαία ακίνητα με βάση τα συγκριτικά στοιχεία. Ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα το 2006. Η υπόθεση εκκρεμεί για έλεγχο.

Υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης ως προς τα μη δηλωθέντα ακίνητα και περαίωση της αρχικής δήλωσης με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2006 (ταυτόχρονη εφαρμογή των διατάξεων των ενοτήτων Α΄ και Δ΄).

Περαίωση ΦΜΑΠ
Υπαγόμενες υποθέσεις

Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται οι εκκρεμείς υποθέσεις Φορολογίας Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.), οι οποίες αφορούν τα έτη 1997 έως και 2007 και συγκεκριμένα:

α. Υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί δήλωση Φ.Μ.Α.Π. και δεν έχει εκδοθεί καταλογιστική πράξη, μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (27/5/2009).

β. Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου, μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

γ. Υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση Φ.Μ.Α.Π, αλλά έχει εκδοθεί και καταχωρηθεί στο οικείο βιβλίο φύλλο ελέγχου ή έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου, μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.
Εξαιρούμενες υποθέσεις

Δεν υπάγονται στη ρύθμιση:

α. Οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση Φ.Μ.Α.Π. το οικείο έτος.

β. Οι υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί το οικείο έτος μερική δήλωση Φ.Μ.Α.Π. και δεν έχει ακολουθήσει η υποβολή αρχικής δήλωσης.

γ. Οι υποθέσεις για τις οποίες έχουν ασκηθεί εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες προσφυγές και εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.
Τρόπος περαίωσης

Οι υποθέσεις Φ.Μ.Α.Π., περαιώνονται οριστικά με οίκοθεν ενέργεια του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα και στον υπόχρεο (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) να ζητήσει την υπαγωγή του στη ρύθμιση αυτή, με αίτησή του προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2009.

Α. Οι υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί δήλωση Φ.Μ.Α.Π. το οικείο έτος, περαιώνονται με βάση τη δηλωθείσα φορολογητέα αξία της δήλωσης, προσαυξημένη κατά 10%.

Σημειώνεται ότι ειδικά για το έτος 1997 η αξία των εντός αντικειμενικού συστήματος αξίας ακινήτων δεν προσαυξάνεται με το ανωτέρω ποσοστό, εφόσον ο υπόχρεος (μόνο φυσικό πρόσωπο) έχει αποδεχθεί την προταθείσα από το Υπουργείο Οικονομικών αξία για τα ακίνητα αυτά, δεδομένου ότι οι υποθέσεις αυτές θεωρούνται ως συμβιβαστικώς επιλυθείσες. Τονίζεται ότι δεν προσαυξάνεται με 10% η αξία των ακινήτων εκείνων, για τα οποία ο υπόχρεος έχει αποδεχθεί την προτεινόμενη αξία και όχι για όλα τα ακίνητα της δήλωσης Φ.Μ.Α.Π. του έτους 1997.

Παράδειγμα:

Φυσικό πρόσωπο το έτος 1997 είχε:

ένα ακίνητο στην Θεσσαλονίκη προτεινόμενης αξίας 200.000,00€ , την οποία απεδέχθη, ένα οικόπεδο στο δήμο Αθηναίων προτεινόμενης αξίας 350.000,00€ , την οποία δεν απεδέχθη και στην δήλωση Φ.Μ.Α.Π., δήλωσε αξία 200.000,00€,

ένα ακίνητο στο Μαυρίκι Τεγέας (εκτός αντικειμενικού συστήματος αξίας ακινήτων), το οποίο δήλωσε με αξία 10.000,00€.

Ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας προκειμένου να περαιωθεί η υπόθεση αυτή γίνεται ως εξής:

Για το ακίνητο της Θεσσαλονίκης η αξία της περαίωσης είναι 200.000,00€ (η αξία την οποία απεδέχθη).

Για το ακίνητο της Αθήνας η αξία της περαίωσης είναι 385.000,00€ = [350.000,00 + (350.000,00 Χ 10%)].

Για το ακίνητο του Μαυρικίου Τεγέας η αξία της περαίωσης είναι 11.000,00€ = [10.000,00 + (10.000,00 Χ 10%)].

Σύνολο αξίας για την περαίωση 596.000,00€.

Β. Σε περιπτώσεις που έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου, οι υποθέσεις Φ.Μ.Α.Π. περαιώνονται, εφόσον ο υπόχρεος αποδεχθεί τη φορολογητέα αξία που του προσδιόρισε ο αρμόδιος προϊστάμενος με το φύλλο ελέγχου, μειωμένη κατά 10%. Η φορολογητέα αξία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται της δηλωθείσας φορολογητέας αξίας προσαυξημένης κατά 10%.

Παράδειγμα:

Για τα έτη 2006 και 2007 νομικό πρόσωπο δήλωσε φορολογητέα αξία 800.000,00 ευρώ και 300.000,00 ευρώ αντίστοιχα. Μετά από έλεγχο η φορολογητέα αξία προσδιορίστηκε σε 900.000,00 ευρώ και 800.000,00 ευρώ αντίστοιχα. Το νομικό πρόσωπο θα περαιώσει τις υποθέσεις Φ.Μ.Α.Π. για τα έτη αυτά, ως εξής:

Για το έτος 2006.

Προσδιορισθείσα αξία ελέγχου μειωμένη κατά 10%: 810.000,00€ = [900.000,00 - (900.000,00 Χ 10%)].

Αξία δήλωσης προσαυξημένη με 10%: 880.000,00€ = [ 800.000,00 + (800.000 Χ 10%)].

Προκειμένου να περαιωθεί το έτος αυτό η εκκαθάριση θα γίνει για αξία 880.000,00€.

Για το έτος 2007.

Προσδιορισθείσα αξία ελέγχου μειωμένη κατά 10%: 720.000,00€ = [800.000,00 € - (800.000 Χ 10%)].

Αξία δήλωσης προσαυξημένη με 10%: 330.000,00€ = [300.000,00€ + (300.000,00 Χ 10%)].

Προκειμένου να περαιωθεί το έτος αυτό η εκκαθάριση θα γίνει για αξία 720.000,00€.

Γ. Υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση, αλλά έχει εκδοθεί και καταχωρηθεί στο οικείο βιβλίο φύλλο ελέγχου Φ.Μ.Α.Π. ή έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, περαιώνονται βάσει της αξίας που έχει προσδιορίσει ο προϊστάμενος της αρμόδιας φορολογικής αρχής, μειωμένης κατά ποσοστό 10%.

Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, που θα αποδεχθούν την περαίωση, απαλλάσσονται από την καταβολή οποιουδήποτε πρόσθετου φόρου, προστίμου ή άλλης κύρωσης για τα ακίνητα τους, που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις αυτές.
Προϋποθέσεις περαίωσης

Η περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων Φ.Μ.Α.Π. με τις παρούσες διατάξεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί, με την προϋπόθεση ότι συντρέχουν οι κατωτέρω όροι και προϋποθέσεις:

1. Υποχρεωτικά περαιώνεται το πρώτο κατά σειρά ανέλεγκτο έτος Φ.Μ.Α.Π. και το επόμενο συνεχόμενο με αυτό -εφόσον δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης- ανέλεγκτο έτος.

2. Επιτρέπεται η περαίωση ορισμένων εκκρεμών υποθέσεων επιλεκτικά, με την προϋπόθεση ότι η περαίωση ξεκινά από το πρώτο ανέλεγκτο έτος και τα περαιούμενα έτη είναι συνεχή.

Παράδειγμα:

Άγαμος, έχει στην κυριότητά του 5 ακίνητα στο δήμο Αθηναίων. Το έτος 1997 απεδέχθη στη δήλωση Φ.Μ.Α.Π. την προτεινόμενη αξία των 500.000,00€. Στη δήλωση Φ.Μ.Α.Π. έτους 1998 δήλωσε φορολογητέα περιουσία αξίας 400.000€. Για τα έτη 1999 έως και 2001 δεν υπέβαλε δηλώσεις Φ.Μ.Α.Π. Στις δηλώσεις Φ.Μ.Α.Π. ετών 2002 και 2003 δήλωσε φορολογητέα περιουσία αξίας 600.000€.Το έτος 2004 υπέβαλε μερική δήλωση και για τα έτη 2005 και 2006 δήλωσε φορολογητέα περιουσία αξίας 800.000€.

Για το φυσικό πρόσωπο αυτό θα εκδοθεί Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης για τα έτη 1998, 2002, 2003, 2005 και 2006. Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης για το έτος 1997 δεν θα εκδοθεί, διότι ο υπόχρεος απεδέχθη την προτεινόμενη αξία του συνόλου των ακινήτων του. Επίσης δεν εκδίδεται Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης για τα έτη 1999 έως και 2002 γιατί ο φορολογούμενος δεν υπέβαλλε δηλώσεις. Τέλος, δεν εκδίδεται Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης για το έτος 2004 επειδή ο υπόχρεος δεν επέδωσε και αρχική δήλωση, παρά μόνο μερική δήλωση Φ.Μ.Α.Π.

Ο υπόχρεος δύναται να περαιώσει το σύνολο των εκκρεμουσών υποθέσεων Φ.Μ.Α.Π. Εφόσον όμως επιλέξει να περαιώσει μόνο τρία από τα έτη, υποχρεωτικά αυτά θα είναι τα συνεχόμενα έτη ?με αρχή το πρώτο εξ αυτών- 1998, 2002 και 2003.

3. Ο υπόχρεος αποδέχεται τη βεβαίωση και την καταβολή, σύμφωνα με τα ανωτέρω, της συνολικής οφειλής του φόρου που προκύπτει και αναγράφεται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα, εντός δέκα ημερών από την επίδοση του. Η υπογραφή από τον φορολογούμενο του σημειώματος αυτού, συνεπάγεται την αμετάκλητη αποδοχή του περιεχομένου του.

4. Με την υπογραφή του Εκκαθαριστικού Σημειώματος, ο υπόχρεος καταβάλλει υποχρεωτικά το 10% της συνολικής οφειλής Φ.Μ.Α.Π.

5. Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στο δημόσιο σε εφαρμογή του άρθρου 46 του κοινοποιούμενου νόμου, δεν αναζητούνται ούτε συμψηφίζονται.
Διαδικασία περαίωσης

1. Για την υλοποίηση της περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων Φ.Μ.Α.Π., ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. συντάσσει εις διπλούν ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ περαίωσης Φ.Μ.Α.Π. Με την 1057501/284/0013/ΠΟΛ1077/10/6/2009 Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίσθηκαν ο τύπος και το περιεχόμενο των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων περαίωσης του Φ.Μ.Α.Π., φυσικών και νομικών προσώπων.

2. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. κατά την έκδοση των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων περαίωσης θα προτάσσει τις υποθέσεις Φ.Μ.Α.Π. παλαιοτέρων ετών (π.χ. δηλώσεις Φ.Μ.Α.Π. 1997, 1998, 1999 κ.λπ.)

3. Σε περιπτώσεις που μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου ανέλεγκτου έτους παρεμβάλλονται περισσότερες από μία Δ.Ο.Υ., το Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης εκδίδεται από τον προϊστάμενο που είναι αρμόδιος για το τελευταίο ανέλεγκτο έτος. Σε αυτήν την περίπτωση, αποστέλλονται Εκκαθαριστικά Σημειώματα περαίωσης από τις άλλες Δ.Ο.Υ. που ήταν αρμόδιες για προηγούμενα έτη, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2009. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. εκδίδει Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης που περιλαμβάνει και τα έτη για τα οποία αρμόδιες ήταν άλλες Δ.Ο.Υ.

4. Το Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης θα καταχωρείται σε ειδικό προς τούτο βιβλίο. Το ένα αντίτυπο του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περαίωσης κοινοποιείται με απόδειξη στον υπόχρεο και το άλλο παραμένει στην τελευταία για το ανέλεγκτο έτος Δ.Ο.Υ. Κατά την κοινοποίηση του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περαίωσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν.2717/1999).

5. Ο υπόχρεος, εφόσον επιθυμεί να περαιώσει τις ανέλεγκτες υποθέσεις του Φ.Μ.Α.Π., προσέρχεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., που αναγράφεται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης. Επί του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περαίωσης συντάσσεται η οικεία πράξη η οποία υπογράφεται από τον ίδιο και από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.. Κατά την υπογραφή της πράξης υποχρεωτικά καταβάλλεται το 10% του οφειλόμενου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η προθεσμία προσέλευσης και υπογραφής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των δέκα ημερών από την κοινοποίηση του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περαίωσης Φ.Μ.Α.Π..

6. Η κατά τα ανωτέρω αποδοχή του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περαίωσης από τον υπόχρεο, συνεπάγεται την αυτόματη περαίωση όλων των δηλώσεων Φ.Μ.Α.Π., που αφορούν τα έτη αυτά και επιφέρει όλα τα αποτελέσματα της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και τα καταβληθέντα στο δημόσιο χρηματικά ποσά κατ’ εφαρμογή της ρύθμισης αυτής δεν αναζητούνται.

7. Το Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης Φ.Μ.Α.Π. μετά την σύνταξη επ’ αυτού της οικείας πράξης και την υπογραφή της, καταχωρείται στο ειδικό βιβλίο αναγράφοντας την ημερομηνία περαίωσης, τα περαιούμενα έτη και τα ποσά του φόρου.

8. Ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ενημερώνει τις Δ.Ο.Υ. που ήταν αρμόδιες σε προηγούμενα έτη και απέστειλαν εκκαθαριστικό, με την κοινοποίηση σε αυτές θεωρημένου αντιγράφου του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περαίωσης, μετά την αποδοχή του. Το αντίγραφο αυτό συσχετίζεται με την οικεία δήλωση, η οποία, στη συνέχεια τίθεται στο αρχείο, ως περαιωθείσα.

9. Επισημαίνεται ότι η έκδοση Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων περαίωσης, αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου και λήγει την 30η Οκτωβρίου 2009.
Βεβαίωση των φόρων

Η βεβαίωση ενεργείται από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για το τελευταίο ανέλεγκτο έτος.

Για τη βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. συντάσσει κατάλογο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Καταβολή των φόρων

Τα υπόλοιπα ποσά φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που περιλαμβάνονται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης, μετά την καταβολή του 10%, καταβάλλονται σε δώδεκα ίσες μηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 100 ευρώ, με εξαίρεση την τελευταία.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου υπογράφηκε από τον υπόχρεο το Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων επομένων μηνών.

Δεν απαιτείται σχετική ειδοποίηση του υποχρέου.

Σε περίπτωση που καταβληθεί το σύνολο του οφειλόμενου ποσού μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 5%.

Οι υποθέσεις που δεν υπάγονται στην παρούσα περαίωση (π.χ. δεν έχει υποβληθεί δήλωση το οικείο έτος), ελέγχονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Προτάσεις Οδυσσέα Βουδούρη στο Σχέδιο Νόμου για τους Συνεταιρισμούς

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

To Σχέδιο Νόμου «Θεσμικό Πλαίσιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου. Οργάνωση της εποπτείας του κράτους» είναι χωρίς αμφιβολία σε σωστή κατεύθυνση. Προβλέπει την κατάργηση των ανενεργών συνεταιρισμών και θέτει στη λειτουργία τους κριτήρια επιχειρηματικότητας προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Θα ήθελα όμως να καταθέσω δύο συμπληρωματικές προτάσεις. Η πρώτη αφορά στην ενίσχυση μικρών, αλλά υγειών και με διαχειριστική επάρκεια ομάδων παραγωγών, που ασχολούνται με το ελαιόλαδο.
Η ενίσχυση αυτών των ομάδων προσκρούει σήμερα στην ..........

Κοινή Υπουργική Απόφαση 269/13-2-2009, που θέτει ως όριο για την αναγνώρισή τους και στην συνέχεια την ενίσχυση τους από προγράμματα ελαιουργικών φορέων την παραγωγή ελαιολάδου, ύψους τουλάχιστον 2% της περιφερειακής ζώνης.

Το ποσοτικό αυτό κριτήριο είναι ιδιαίτερα περιοριστικό και αποκλείει στη Μεσσηνία ομάδες παραγωγών, όπως ο Νηλέας, η Νέα Εποχή, ο Ελαιώνας και πολλούς άλλους, που σε τοπικό επίπεδο διαχειρίζονται αρκετά μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου. Για να ενισχύσουμε πραγματικά τις ομάδες παραγωγών, και όχι μόνο τις μεγάλες ενώσεις, το μόνο κριτήριο πρέπει να είναι η διαχειριστική τους επάρκεια και η διαχείριση του προϊόντος, που ορίζεται από το ποσοτικό κριτήριο, και όχι απλώς η παραγωγή του από τα μέλη τους.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στις εταιρικές συμπράξεις υπό μορφή ΑΕ. Προτείνω οι μέτοχοι, εφόσον οι ίδιοι είναι παραγωγοί και διαχειρίζονται την δική τους και μόνο παραγωγή, να παραμένουν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και να μην χάνουν την ιδιότητα του αγρότη.

Ευελπιστώντας ότι θα συμπεριλάβετε τις προτάσεις μου, παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία.

Με εκτίμηση

Οδυσσέας Βουδούρης
Βουλευτής Μεσσηνίας

Προσλήψεις αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ04.04 για το σχολικό έτος 2011-2012

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2011-12 προσλαμβάνονται 112 εκπαιδευτικοί ως αναπληρωτές πλήρους ωραρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του κλάδου ΠΕ04.04 για τα σχολεία Γενικής Παιδείας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν ..........

στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από Πέμπτη 08 μέχρι και Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011.

Τους πίνακες με τα ονόματα μπορείτε να τους βρείτε εδώ

Εκπτωτικές προσφορές στους πολύτεκνους Τριφυλίας.

Τα βιβλιοπωλεία της περιοχής σε συνεργασία με το Σύλλογο Πολυτέκνων Τριφυλίας κάνουν προσφορές ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ για τους πολύτεκνους.

Τα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας που έχουν παιδιά μαθητές μπορούν να παραλαμβάνουν από το γραφείο του Συλλόγου τις εκπτωτικές κάρτες για την αγορά των σχολικών τους.
Επίσης μπορούν να επικοινωνούν με το σύλλογο στα ...........

τηλέφωνα: 6945555270 και 6984068144 για περισσότερες πληροφορίες.

επίσης στο internet: www.polyteknoi.org.gr

και με το email: polyteknoi.trifylias@gmail.com

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος

ΠΑΣΟΚ: ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΝΠΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ

Τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους που θα στηρίξει για την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων αποφάσισε ο τομέας Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ.
Για τη θέση του προέδρου της ΕΝΠΕ θα στηρίξει τελικά τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και όχι τον Πέτρο Τατούλη, (όχι ότι ο Πέτρος Τατούλης όμως ότι δεν θα είναι υποψήφιος) και για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων τους: .......

Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: Κώστα Σιμιτζή (δήμαρχο Κάβαλας)

Κεντρικής Μακεδονίας: Σίμο Δανιηλίδη (δήμαρχο Συκεών- Νεάπολης)

Δυτικής Μακεδονίας: Λάζαρο Μαλούτα (δήμαρχο Κοζάνης)

Θεσσαλίας: Ρίζο Κομήτσα (δήμαρχο Κιλελέρ)

Στερεάς Ελλάδας: Νίκο Παπαγγελή (δήμαρχο Λειβαδιάς)

Αττικής: Νίκο Σαράντη (δήμαρχο Αγίων Αναργύρων)

Δυτικής Ελλάδας: Παύλο Μοσχολιό (δήμαρχο Αγρινίου)

Πελοποννήσου: Αλέκο Πνευματικό (δήμαρχο Κορίνθου)

Κρήτης: Γιάννη Κουράκη (δήμαρχο Ηρακλείου)

Νοτίου Αιγαίου: Στάθη Κουσουρνά (δήμαρχο Ρόδου)

Βορείου Αιγαίου: Πολύδωρο Λαμπρινούδη (δήμαρχο Χίου)

Επίσης, στην ΠΕΔ Ηπείρου θα στηρίξει κατά πάσα πιθανότητα το δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλλιπο Φίλιο και στην ΠΕΔ Ιονίων Νήσων το δήμαρχο Ζακύνθου Στέλιο Μποζίκη.

ΝΔ: ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΚΕΔΕ, ΠΕΔ

Με στόχο να κάνει μια καλή καταγραφή ως μειοψηφία στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και να κερδίσει 4 με 5 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας) η ΝΔ έχει ήδη αποφασίσει, να στηρίξει για πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. το δήμαρχο Λάρισας Κώστα Τζανακούλη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για ..........

προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ) η Συγγρού πρόκειται να στηρίξει τους:

- Αττική: Το δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη ή τον πρώην πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ και πρώην δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Καλογερόπουλο.

- Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Το δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη.

- Κεντρική Μακεδονία: Το δήμαρχο Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου.

- Δυτική Μακεδονία: Το δήμαρχο Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη ή το δήμαρχο Καστοριάς Μανώλη Χατζησυμεωνίδη.

- Ήπειρο: Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, καθώς και δεν έχει δήμαρχο σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις

- Θεσσαλία: Το δήμαρχο Καρδίτσας Κώστα Παπαλό ή το δήμαρχο Μουζακίου Γιώργο Κωτσό.

- Στερεά Ελλάδα: Πιθανότατα το δήμαρχο Λαμιέων Γιώργο Κοτρωνιά και με λιγότερες πιθανότητες το δήμαρχο Χαλκιδεών Θανάση Ζεμπίλη.

- Δυτική Ελλάδα: Το δήμαρχο Πηνειού Αλέξη Καστρινό.

- Ιονίων Νήσων: Πιθανότατα το δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση, ενώ «παίζει» με λιγότερες πιθανότητες και ο δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής.

- Πελοπόννησο: Πρόκειται για περιοχή που η ΝΔ υπολογίζει να κερδίσει γι' αυτό και οι υποψηφιότητες που έχουν εκδηλωθεί είναι τρεις και ισχυρές: ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης -που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες-, Άργους Δημήτρης Καμπόσος και Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

- Κρήτη: Τον τέως δήμαρχο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη.

- Βόρειο Αιγαίο: Τον πρώην δήμαρχο Μυτιλήνης Αριστείδη Χατζηκομνηνό.

- Νότιο Αιγαίο: Το δήμαρχο Νάξου Μανώλη Μαργαρίτη ή το δήμαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζο.

Αλλαγές έφερε στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο Κ.Σκανδαλίδης

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη να τονίζει ότι οι αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο δεν αποτελούν απλώς μια αναμέτρηση με τις υπάρχουσες αδυναμίες, αλλά αφορούν την ανασυγκρότηση συνολικά του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς.

Προηγουμένως ο κ. Σκανδαλίδης έφερε πακέτο ...........

αλλαγών που επί τω πλείστον αποσαφηνίζουν σημεία του νομοσχεδίου, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης, η οποία αφορά στην μετατροπή των δευτεροβάθμιων οργανώσεων σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και την εκλογή των διοικήσεων από τη βάση.

Έντονες αντιρρήσεις εξέφρασαν για πολλά σημεία του νομοσχεδίου οι εισηγητές από την Αντιπολίτευση.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με τις αλλαγές, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου του 2012 η θητεία των διοικήσεων και όλων των οργάνων των Αγροτικών Συνεταιρισμών και της ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς έως την ημερομηνία αυτή, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκλογής με βάση τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος.

Η ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ θα επιχορηγηθούν και φέτος, ενώ από την επόμενη χρονιά προβλέπεται η επιχορήγηση μιας ενιαίας και ενωτικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Το συνολικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενιαία και ενωτική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και για τις μεταγενέστερες επιχορηγήσεις, αυτές δίδονται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Συνομοσπονδία που βάσιμα επιδίωξε τη συνένωση του συνόλου των σχετικών οργανώσεων, άλλως δεν αποδίδεται.

Επίσης η υπό ίδρυση Εποπτική Αρχή Αγροτικών Συνεταιρισμών, θα διαμεσολαβεί μεταξύ των Συλλόγων Αγροτικών Οργανώσεων και των κατά περίπτωση πιστωτών τους με σκοπό τη ρύθμιση και το διακανονισμό των οφειλών τους.

Μεταξύ των αλλαγών είναι και η πρόβλεψη πως οι φορείς της Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Δημόσιο και οι Σύλλογοι Αγροτικών Οργανώσεων πρέπει να ελέγχουν τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των Δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, τη δημιουργία των οποίων προβλέπει το νομοσχέδιο.

Επιπλέον, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που μετέχουν σε εταιρείες Δημοπρατηρίων, καθώς και οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που τα διαθέτουν μέσω αυτών, υποχρεούνται να διαθέτουν την παραγωγή τους μέσω των αντίστοιχων Δημοπρατηρίων, εφόσον έχει προηγηθεί διαλογή και τυποποίηση των σχετικών προϊόντων.

Ακόμη, μεταξύ των τροποποιήσεων που κατατέθηκαν είναι και αυτή που δίνει τη δυνατότητα στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, να μετατραπούν αν επιθυμούν και σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, συνοδεία υποχρεωτικά σχεδίου εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης.

Τα σχέδια αυτά συντάσσονται από εγνωσμένου κύρους ελεγκτικές εταιρείες και εγκρίνονται από την ενυπόθηκη Τράπεζα με το μεγαλύτερο ύψος απαιτήσεων κατά της ΕΑΣ.

Τέλος, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, στις ΕΑΣ, στις ΚΕ.Σ.Ε., στις Κ.Α.Σ.Ο και στις Συνεταιριστικές Εταιρείες, οι οποίες είναι σε ισχύ κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, μεταφέρονται αυτοδίκαια στις Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις που θα προκύψουν.

Οι εισηγήσεις

Με το νομοθέτημα - με το οποίο καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου και οργανώνεται η εποπτεία του κράτους - επιδιώκεται - όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κ.Σκανδαλίδης - η δημιουργία μεγάλων, ισχυρών και βιώσιμων συνεταιρισμών με ισότιμη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών.

Αναφερόμενος στις σημερινές παθογένειες είπε πως η κατάσταση των συνεταιρισμών είναι γνωστή. «Είναι χρεωμένοι και μη βιώσιμοι και λειτουργούν με πελατειακές μεσιτείες στους αγρότες» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι ναι μεν συμφωνούν όλοι στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις όμως όταν γίνεται προσπάθεια αλλαγών «κάποιοι θυμούνται τον συντεχνιασμό».

Έκανε επίσης λόγο για έλλειψη εθνικού σχεδίου με αποτέλεσμα μια άναρχη και κατακερματισμένη αγροτική παραγωγή, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την ανάταξη του παραγωγικού μοντέλου των αγροτών και χαρακτήρισε αναγκαία συνθήκη της προώθησης των αλλαγών, την στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών.

Εισηγούμενος το νομοσχέδιο εκ μέρους της πλειοψηφίας ο Αθ.Παπαδόπουλος τόνισε ότι προσπαθεί να ρυθμίσει δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα σε ένα ιδιόρρυθμο οικονομικό χώρο, σε ένα χώρο που πρέπει να εξυγιανθεί μεγάλος αριθμός συνεταιριστικών οργανώσεων, να γίνουν οι απαραίτητες συμφωνίες μεταξύ των χρεωμένων και των πιστωτών τους και να διασφαλιστούν οι θέσεις απασχόλησης και εργασίας του προσωπικού, να αξιοποιηθούν περιουσίες που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν συμβολικές αποδόσεις και να ανοίξουν νέα οικονομικά μονοπάτια στους συνεταιρισμένους παραγωγούς.

Είπε συγκεκριμένα πως η ουσία του νομοσχεδίου έγκειται σε δύο σημεία: πρώτον, να κατέβουν οι συνεταιρισμοί στο πρωτοβάθμιο επίπεδό τους (σε αυτό δηλαδή που τα μέλη τους είναι φυσικά πρόσωπα και ενδιαφέρονται για το μέλλον τους) και δεύτερον να προχωρήσει το σύστημα καθολικής ψηφοφορίας σε όλα τα όργανα των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ανέφερε ότι συμφωνεί στο να καταργηθούν οι εικονικοί συνεταιρισμοί, να συγκροτηθεί το Μητρώο, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους συνεταιρισμούς (ενεργοί και εικονικοί), να εκδημοκρατιστεί η διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων που συμμετέχουν στα όργανα των συνεταιριστικών οργανώσεων, να δοθεί η δυνατότητα εκλογής των οργάνων της ΠΑΣΕΓΕΣ από τη βάση, να υπάρχει η κρατική εποπτεία και ο έλεγχος, να υπάρχει φυσικός έλεγχος στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών από τα φυσικά πρόσωπα και όχι από τους ανύπαρκτους ή εικονικούς συνεταιρισμούς.

Όμως, όπως εξήγησε ο κ. Κασαπίδης, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η βίαιη μετατροπή τους ουσιαστικά αδικεί τις καλές συνεταιριστικές οργανώσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που πάμε να διορθώσουμε.

Στο σημείο αυτό κατέθεσε 12 προτάσεις της ΝΔ, όπως: να μην ιδρύονται νέα νομικά πρόσωπα, να υπάρχει περιγραφή του τρόπου μετατροπής των ενώσεων σε πρωτοβαθμίους συνεταιρισμούς, να υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση των συνεταιρισμών που μετατρέπονται, ώστε τα νέα συνεταιριστικά σχήματα να έχουν ρυθμισμένα τα βάρη και να αξιοποιηθεί προνομιακά η συνεταιριστική περιουσία από τους νέους συνεταιρισμούς.

Από το ΚΚΕ ο Νίκος Μωραϊτης τόνισε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς αφού ικανοποιείται το χρόνιο αίτημα μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων στο χώρο παραγωγής τυποποίησης πώλησης προϊόντων με στόχο την συγκέντρωση γης, παραγωγής και επιδοτήσεων σε λίγα χέρια.

Όπως σημείωσε και στα νέα σχήματα δε θα απορροφηθούν οι εργαζόμενοι, θα υπάρξουν απολύσεις ενώ πρότεινε συνεταιρισμούς που θα παρεμβαίνουν στη φύτευση και τη συγκομιδή προϊόντων, θα διασφαλίζουν σταθερή δουλειά και εισόδημα για την αγροτιά, θα δίνουν υγιεινά ποιοτικά προϊόντα και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία διασφαλίζοντας και δουλειά για τους εργάτες.

Κάλεσε τέλος την μικρομεσαία αγροτιά να δώσει μια πρώτη απάντηση στην πολιτική αυτή στη ΔΕΘ.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αλ.Χρυσανθακόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο ενώ περιέχει θετικές διατάξεις έχει πολλές ασάφειες. Όπως είπε έχει τεράστια κενά και σ’ αυτά εστιάστηκαν όλες οι επιφυλάξεις του κόμματος επί της αρχής.

Ο κ. Χρυσανθακόπουλος σημείωσε επίσης ότι τα αναπτυξιακά κίνητρα στο νόμο δεν αφορούν τους συνεταιρισμούς, «δεν υπάρχει κανένα κονδύλι» και το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας δεν προβλέπει τίποτα για τον αγροτικό τομέα.

Η Λίτσα Αμανατίδου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου δε βοηθάει τη συνεταιριστική ιδέα και κάνει κεφαλαιουχικές εταιρείες τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αυτή μάλιστα τη στιγμή που «καταρρέουν τα πάντα και διαλύεται και η παραγωγική βάση της χώρας».

Επισήμανε δε ότι είναι η ανάγκη να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο με θεμελίωση την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπροσώπησης και τον παραγωγικό προσανατολισμό τους και τον πλήρη έλεγχο από τα μέλη του συνεταιρισμού της διακίνησης των προϊόντων.

Ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Στις 1.412 ανέρχονται οι προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, 1.097 είναι οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Οι προσλαμβανόμενοι, όπως αναφέρει το ..........

υπουργείο, οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011.

Δείτε αναλυτικότερα τους πίνακες με τα ονόματα των εκπαιδευτικών στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας εδώ

«ΧΩΡΟΙ ΑΘΛΗΣΗΣ Ή ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΙ»

Ανακοίνωση – διαμαρτυρία του υπευθύνου της Εράνης Φιλιατρών Γιώργου Γριβοκωστόπουλου με αποδέκτες δήμαρχο – Δημοτική Αρχή

Καυστική ανακοίνωση – διαμαρτυρία, με .........

αποδέκτη κυρίως το δήμαρχο Τριφυλίας, δημάρχους που διετέλεσαν στο κοντινό παρελθόν, καθώς και τους υπευθύνους του αθλητισμού στην ευρύτερη περιοχή, εξέδωσε ο υπεύθυνος του Τμήματος Καλαθοσφαίρισης της Εράνης Φιλιατρών Γιώργος Γριβοκωστόπουλος.

Στο επίκεντρο αυτής οι αθλητικές εγκαταστάσεις του μπάσκετ στο Δήμο, που κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι για την ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά και για την εκγύμναση των νεαρών αθλητών του Συλλόγου, όντας μάλιστα επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Στην ανακοίνωση ο κ. Γριβοκωστόπουλος αναφέρεται σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, που βεβαίως έχει μεγάλη αξία να αναπτυχθούν στο ευρύτερο κοινό:

«Μέσα από μια διαδρομή – προσπάθεια δεκαετιών του σωματείου μας, και προσωπικά εμού του ιδίου, δεκατριών ετών στο χώρο της καλαθοσφαίρισης, έχουμε φθάσει σήμερα στο σημείο να είμαστε εξοργισμένοι αλλά και αηδιασμένοι από την κατάντια των γηπεδικών εγκαταστάσεων του αθλήματος.

Η κοροϊδία, η αδιαφορία και ο εμπαιγμός σε όλο τους το μεγαλείο από τις Δημοτικές Αρχές, τουλάχιστον από το 1999 και μετά. Πραγματικά, έχουμε αρχίσει ν’ αναρωτιόμαστε, εάν οι γηπεδικές εγκαταστάσεις δε βελτιώνονται από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, επειδή ίσως έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί ή διατηρητέοι χώροι, μιας και παραμένουν ίδιοι από την ίδρυσή τους (1984 και μετά).
Κύριοι δημοτικοί άρχοντες, εάν συντρέχει τέτοιος λόγος, πείτε το μας για να ξέρουμε τουλάχιστον σε ποια αρμόδια υπηρεσία ν’ απευθυνθούμε. Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες έγγραφες αναφορές και αιτήσεις διαμόρφωσης – επισκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων έχουν σταλεί προς τους δημάρχους και άλλες τόσες συζητήσεις έχουν γίνει, ωστόσο αποτέλεσμα κανένα, μόνο λόγια και υποσχέσεις.

Χώροι επικίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών αλλά και των μαθητών, καθώς αποτελούν ταυτόχρονα και χώρους άθλησης των παιδιών του Γυμνασίου και Λυκείου Φιλιατρών. Μπασκέτες να κρέμονται περιμένοντας ένα σεισμό ή ένα δυνατό σουτ για να πέσουν, ταμπλό θρυμματισμένα, τερέν με λακκούβες και πίσσα φθαρμένη λόγω των πολλών ετών των επιδείξεων οδήγησης που έχουν γίνει εκεί, αλλά και των επιδείξεως ίππευσης. Η μόνη παρέμβαση που έχει γίνει είναι μόνο η αλλαγή των δύο εκ των τεσσάρων ταμπλό, πριν από δύο έτη, τα οποία και τοποθετήσαμε οι ίδιοι. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση έχει γίνει με δική μας πρωτοβουλία αλλά και έξοδα. Το γήπεδο που βρίσκεται στο υπόστεγο του Λυκείου Φιλιατρών έχει γίνει χώρος αναψυχής των αλλοδαπών, αφόδευσης και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Η οροφή, παρ’ ότι υποτίθεται ότι έχει επισκευαστεί τρεις φορές, είναι σάπια και μεγάλο μέρος της απουσιάζει. Τουλάχιστον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς το καλοκαίρι είναι υπόστεγο και το χειμώνα κολυμβητήριο!

Οι προβολείς οκτώ χρόνια τώρα περιμένουν αλλαγή, αν όχι για να μπορούμε να αθλούμαστε βράδυ, τουλάχιστον για να φωτίζεται το υπέροχο αυτό νεοκλασικό κτήριο. Στο εξωτερικό γήπεδο έχει τοποθετηθεί, στα όρια ακριβώς, συρμάτινο πλέγμα με σιδερένιες βέργες, προκειμένου να αποτρέπεται η πρόσβαση των μαθητών στο νέο κτήριο – σχολείο που ανεγείρεται. Φαίνεται πως η τοποθέτηση του πλέγματος, δύο μέτρα πιο πίσω, χρειάζεται ειδική μελέτη και ειδικό πραγματογνώμονα. Τις ημέρες που δε γίνεται προπόνηση δεν υπάρχει πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους, τα παιδιά όμως που θέλουν να αθληθούν στο τρέξιμο, στο βόλεϊ, στο σκάμμα ή στο μπάσκετ, αναγκάζονται να πηδούν τα κάγκελα, τα οποία στο πάνω μέρος έχουν λόγχη. Κάνουμε τα πάντα, δηλαδή κ. δήμαρχε, για να αποτρέψουμε τα παιδιά από τον αθλητισμό. Φωτογραφικό υλικό των άνωθεν έχει αναρτηθεί στο Blog “Filiatra.news”.

Οι αθλητικοί αυτοί χώρου έχουν κριθεί ακατάλληλοι για άθληση και διεξαγωγή αγώνων από το 2008 (χώροι Γυμνασίου που μέχρι πρότινος ήταν το αθλητικό), με αποτέλεσμα το σωματείο μας να αναγκάζεται να δίνει αγώνες ως γηπεδούχο στην Κυπαρισσία, τους Γαργαλιάνους, ακόμη και στην Πύλο. Κατά τ’ άλλα, είμαστε σωματείο με έδρα και δραστηριότητα στο δημοτικό διαμέρισμα των Φιλιατρών.
Κύριε δήμαρχε, πριν αναλάβετε καλέσατε όλα τα σωματεία και τους Συλλόγους σε σύσκεψη, όπου σας εκθέσαμε τα προβλήματά μας. Έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση, παρά το σχετικό έγγραφο που σας διαβιβάσαμε. Πρόσφατα ήρθατε σε επαφή με όλα τα σωματεία και τα τμήματα, πλην του δικού μας. Πραγματικά, απορούμε και αναρωτιόμαστε γιατί και, βεβαίως, ζητούμε απάντηση. Στην πρόσφατη περιήγησή σας στους χώρους του Λυκείου και Γυμνασίου Φιλιατρών, μαζί με τους διευθυντές των Σχολείων, δεν εντοπίσατε τίποτα από τα παραπάνω, παρά μόνο ότι άμεσα χρειάζονται επισκευή οι τουαλέτες!

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας ή της άγνοιας του τομέα του Αθλητισμού, τουλάχιστον των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, είναι ότι η κοροϊδία και ο εμπαιγμός εκδηλώθηκε και στο πρόσωπο του προέδρου της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ κυρίου Κουτραφούρη, αλλά και στο πρόσωπο του προέδρου της ΕΟΚ (1999) κ. Βασιλακόπουλου. Οι δυο τους επισκέφθηκαν τους χώρους και ζήτησαν από τον εκάστοτε δήμαρχο να δοθεί λύση, με την αρωγή τους πάντα, και δέχθηκαν τις διαβεβαιώσεις των άμεσων παρεμβάσεων.
Κύριε δήμαρχε, όλα αυτά τα χρόνια δε ζητήσαμε ποτέ αλλά ούτε και πήραμε μισό ευρώ από το Δήμο ως τμήμα καλαθοσφαίρισης. Το μόνο που όχι μόνο ζητάμε, αλλά απαιτούμε, είναι το δικαίωμα άθλησης σε χώρους ακίνδυνους για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών και φυσιολογικών για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επιτέλους, λίγο ενδιαφέρον και ευαισθησία στους ανθρώπους που κάνουν υγιή αθλητισμό και στα παιδιά που αφιλοκερδώς εκπροσωπούν και διαφημίζουν τον τόπο τους.

Κύριε δήμαρχε, το σωματείο μας θα προβεί σε πιο έντονες διαμαρτυρίες, εφόσον δεν εισακουστούμε. Ζητάμε το αυτονόητο, βάζουμε το μεράκι μας, τον ιδρώτα μας και τα χρήματά μας, θέλουμε ανθρώπινες εγκαταστάσεις με ασφάλεια.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς,
Ο υπεύθυνος τμήματος
Γριβοκωστόπουλος Γιώργος».


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ BASKET.
Κλικ για μεγάλο μέγεθος;



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 8ης Σεπτεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.




Για τις Αθηναϊκές εφημερίδες πατήστε εδώ