Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

Καλή σχολική χρονιά σε όλους και όλες σας.

Μαθητικά χρόνια. Ανεμελιά, αστεία, πειράγματα στους καθηγητές μας, φασαρίες, είναι μέσα στην ζωή του μαθητή.
Τι όμορφα χρόνια.... Τι ανέμελη ζωή....

Κάθομαι και σκέφτομαι τα μαθητικά μου χρόνια. Τα χρόνια στο Δημοτικό, μετά στο γυμνάσιο με την Τσούτσα Γυμνασιάρχη, την Μπουγάτσου στην Οικιακή οικονομία, τον Μήτσο τον Γιανανκόπουλο στα μαθηματικά, τον Αλευρά στην γεωγραφία αν θυμάμαι καλά, την γυναίκα του τον Κοτσάλλου στα Φιλολογικά... με τόσους καθηγητές και τόσους συμμαθητές που κάναμε τις διαολιές μας στα διαλείμματα.... Ωραία χρόνια στο γυμνάσιο τότε.

Μετα στο Λύκειο. Με τον Λούπη για ..........

Λυκειάρχη. Βοήθεια μας!!! Τον Σταμάτη τον Γιαννακόπουλο για μαθηματικό με τα κρύα του αστεία που δεν γέλαγε κανένας, την Ντίνα την Μπίτσικα στα φιλολογικά, τον Λούπη στ' αρχαία.... (μας είχε θάψει ο άτιμος στις εξετάσεις της Α' Λυκείου καθώς είχαμε διαβάζει τα πρώτα κεφάλαια στα αρχαία και μας έβαλε από τα τελευταία και γράψαμε όλοι.... μέχρι 10. Ο καλύτερος είχε 10 όλοι οι υπόλοιποι από 7 και κάτω.) τον Στεγιόπουλο στην Φυσική τον Νίκο Λεβεντάκη στην χημεία να χτυπάει με μανία όταν έγραφε την κιμωλία στον πίνακα.
Και φυσικά μην ξεχάσω την Φιτσώρου στην Γ' Δέσμη που ήμουν. Η θεούσα που λέγαμε. Τι τράβηξε και αυτή η γυναίκα από εμάς τα θηρία....

Χρόνια βαθειά χαραγμένα μέσα μας. Χρόνια που όσο μεγαλώνουμε θυμόμαστε, και ξυπνάνε μνήμες, καταστάσεις.

Αυτές οι μνήμες από τα μαθητικά μου χρόνια ξύπνησαν σήμερα που συνειδητοποίησα ότι την δευτέρα αρχίζουν τα σχολεία.
Ανοιξα το Youtube και έψαξα για Αννα Βίσση - Τα μαθητικά μου χρόνια. Διαχρονικό τραγούδι. Το άκουσα, θυμήθηκα πράγματα και καταστάσεις από την μαθητική μου ζωή, δάκρυσα με αυτές τις σκέψεις, μέχρι που .... κάποιος από την οικογένεια με προσγείωσε στην τωρινή πραγματικότητα.

Και τι δεν θα έδινα να γύρναγαν πίσω αυτά τα χρόνια. Ξέρω όμως ότι δεν θα γυρίσουν. Πέρασαν. Έφυγαν. Και κάπου εδώ μπαίνουν οι στίχοι του τραγουδιού "Τα μαθητικά τα χρόνια" από την Άννα Βίσση.

Μα εγώ θα έδινα τα πάντα να γινόμουνα
πάλι παιδί λίγο να βρισκόμουνα
στις ίδιες τάξεις στα ίδια θρανία
με τους συμμαθητές μου να κάνω αστεία
και τους καθηγητές που κοιτάζουν καχύποπτα
τα μαθητικά τα χρόνια δεν τ' αλλάζω με τίποτα...

Ας το ακούσουμε και ας σκεφτεί ο καθένας τα δικά του χρόνια στο σχολείο.Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα στα σχολεία χωρίς βιβλία, αλλά με ηλεκτρονικό διάβασμα

Με τεράστιες ελλείψεις σε βιβλία, με εκατέρωθεν κατηγορίες για τις ευθύνες και με γονείς που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν σχολικά εγχειρίδια για τα παιδιά τους ξεκινά τη Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά.

Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου θα βάλουν στην τσάντα τους αρχικά ένα DVD και αρκετές φωτοτυπίες αντί βιβλίων για να ξεκινήσουν το διάβασμά τους.

Οι μαθητές του Δημοτικού δεν θα πάρουν .........

DVD, αλλά μόνο φωτοτυπίες και ίσως και κάποια βιβλία έστω και αν είναι χρησιμοποιημένα από άλλους μαθητές.

Tα παιδιά μπορούν επίσης να δουν και να τυπώσουν τα μαθήματα μέσω Διαδικτύου σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας (http://digitalschool-9.minedu.gov.gr)

Τα βήματα για να μελετήσει ένας μαθητής διαδικτυακά ή να αντλήσει ο καθηγητής τις πληροφορίες που θέλει είναι απλά.

Η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει συνολικά 160 σχολικά εγχειρίδια για τα γυμνάσια, τα γενικά λύκεια και τα επαγγελματικά λύκεια. Πιο συγκεκριμένα, 63 αφορούν στο γυμνάσιο, 81 στο λύκειο και 16 στα ΕΠΑΛ.

ΣΧΟΛΙΟ
Εμείς συνιστούμε στους γονείς ψυχραιμία, να μην τρέχουν στα βιβλιοπωλεία για φωτοτυπίες και να χαλάσουν χωρίς λόγο 300 - 350 ευρώ.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά από τα έντυπα οπότε προτιμήστε να τα κατεβάσετε από το διαδίκτυο και αφήστε τα να διαβάζουν τα παιδιά σας μεσώ του υπολογιστή. Λίγο πολύ σχεδόν όλοι έχουν ένα υπολογιστή σπίτι. Άλλος σταθερό, άλλος laptop άλλος και τα δυο... Μπορεί να φανεί απόλυτα χρήσιμος και να μην σπαταλήστε χωρίς λόγο 300 και 350 ευρώ για φωτοτυπίες.

Μήνυμα του Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αγαπητές Μαθήτριες και Αγαπητοί Μαθητές
Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί και Γονείς

Η νέα σχολική χρονιά συνοδεύεται από τις καλύτερες ευχές όλων μας για να είναι επιτυχημένη.
Ιδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας αλλά και για τον καθένα μας, το σχολείο μπορεί και πρέπει να γίνει χώρος προόδου, δημιουργίας και ελπίδας.
Στο υψηλό αίσθημα των εκπαιδευτικών μας, στη δική σας επιμέλεια και στη φροντίδα των γονιών σας θεωρήστε δεδομένη τη συμμετοχή και την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου μας.
Στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Δήμου μας, ........

η φροντίδα μας θα είναι συνεχής για τη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων και επιδιώξεών σας.
Στον καθημερινό σας μόχθο και στον αγώνα σας θα είμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι.
Καλή σχολική χρονιά σε όλους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 10ης Σεπτεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Για τις Αθηναϊκές εφημερίδες πατήστε εδώΠαρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγάλο θέμα για το τίποτα.....

Μεγάλο θέμα για το τίποτα έγινε σήμερα σχετικά με την πρωινή μας δημοσίευση με τον Δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια να εκκινεί αγώνα με μηχανάκια για κόντρα(;;;).
Ο μοναδικός σκοπός που έγινε αυτή η ..........

δημοσίευση ήτα να τονιστεί το φιλολαϊκό προφίλ του Δημάρχου, ο οποίος δεν ζει μέσα σε μια γυάλα, δεν είναι άνθρωπος που ακολουθεί το πρωτόκολλο δεν είναι ο "μη μου απτ" τύπος δεν είναι ο μην με αγγίζετε και με τσαλακώσετε.
Είναι ένας μάγκας, ο οποίος έχει άριστη σχέση με τους νέους ανθρώπους του Δήμου του, συμμετέχει μαζί τους, βρίσκεται δίπλα τους, και γενικά συμμετέχει στις δραστηριότητες τους.
Μπορεί η ενέργεια ως ενέργεια να είναι ακραία αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να τον εκθέσουμε.

Στο βραδινό δελτίο Ειδήσεων του Best TV παρουσιάστηκε το θέμα που ανεβάσαμε, αλλά τα σχόλια που έγιναν και ιδιαίτερα του Κου Tσαμούλη δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.
Κε Τσαμούλη, τουλάχιστον το Φιλιατρά News δεν είχε ποτέ πρόθεση να θίξει τον Δήμαρχο τον οποίο σεβόμαστε ως θεσμό. Αν θελαμε να τον θίξουμε θα μπορούσαμε να γράψουμε άλλα λόγια πολύ σκληρά. Δεν ήταν όμως αυτή η πρόθεση μας. Ο κ. Κόλλιας όπως πολύ σωστά είπατε, είναι άνθρωπος με φιλολαϊκό προφίλ και ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ θελήσαμε να προβάλουμε.
Δεν γνωρίσουμε ποιος έκανε την καταγραφή του Video αν και όπως φαίνεται στο Video τουλάχιστον δυο άτομα καταγράφουν με κινητά. Μας ήρθε με e-mail.
Γι αυτό που μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε κ. Τσαμούλη και κ. Κανελλόπουλε είναι πως θελήσαμε να προβάλουμε τον απλό άνθρωπο Κόλλια kαι μόνο. Τον άνθρωπο που είναι δίπλα και κοντά στους Νέους που αποτελούν στο κάτω κάτω τη γραφής το μέλλον του τόπου.

Ευχαριστούμε το BEST TV και την κ. Γεωργία Αναγνωστοπούλου για τα καλά της λόγια που είπε το μεσημέρι για την ομάδα Διαχείρισης του Φιλιατρά News αλλά νομίζουμε ότι μας επιτρέπετε να διαφωνήσουμε μαζί σας για τον τρόπο που παρουσιάστηκε.

Νομίζουμε ότι η θέση της ομάδας Διαχείρισης είναι καθαρή σε αυτό το θέμα.

Οι δέκα "εντολές" για να αντιμετωπίσετε την έλλειψη βιβλίων

Δέκα παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, που θα συμβάλουν στη διασφάλιση του εκπαιδευτικού υλικού, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα και δεδομένων των ελλείψεων σε βιβλία, εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα το σχέδιο για την .........

καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος την πρώτη αυτή δύσκολη περίοδο και μέχρι την παράδοση όλων των βιβλίων, που πρέπει να έχει κάθε μαθητής, περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

1. Αξιοποίηση και συστηματική χρήση όλων των βιβλίων, των βοηθημάτων και του πρόσθετου διδακτικού υλικού, που υπάρχουν ως περίσσευμα από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από βιβλία που επεστράφησαν, μετά την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Υπουργείο Παιδείας το Νοέμβριο του 2010, για την επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων.

2. Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού που υπάρχει, στο σύνολό του, αναρτημένο στο διαδίκτυο, μια πρωτοβουλία που αναπτύχτηκε στο πλαίσιο του «Ψηφιακού Σχολείου». Εκπαιδευτικοί και μαθητές με πρόσβαση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης, όπως και οι σχολικές μονάδες, με την αποτελεσματική χρήση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, όπου υπάρχει.

3. Αξιοποίηση των DVD με περιεχόμενο τα σχολικά βιβλία ανά τάξη Γυμνασίου και Λυκείου, τα οποία λόγω του προβλήματος παρήγαγε το υπουργείο Παιδείας, μόλις εντοπίσθηκε το πρόβλημα. Ήδη, ξεκίνησε η αποστολή τους προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις μεγάλες σχολικές μονάδες και δίνεται η διαβεβαίωση ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να διατίθενται σε κάθε μαθητή. Τα DVD αυτά αποτελούν την προσωπική «Βιβλιοθήκη» κάθε μαθητή, που είναι αξιοποιήσιμη και χωρίς να είναι αναγκαία η σύνδεση μέσω διαδικτύου.

4. Ανάδειξη της πρωτοβουλίας για την επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων. Η αντίληψη του «σέβομαι το σχολικό βιβλίο, αξιοποιώ το δημόσιο αγαθό, ενισχύω τον εθελοντισμό και την περιβαλλοντική αγωγή εξοικονομώντας πόρους», σήμερα μετατρέπεται πλέον σε ανάγκη για «Μαθητική Αλληλεγγύη - με τα βιβλία μου βοηθώ τον συμμαθητή μου», τονίζει ο υπουργείο.

Έτσι, οι μαθητές καλούνται μέσα από μία σχολική καμπάνια να προσκομίσουν τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς για να υποστηρίξουν τους συμμαθητές των άλλων τάξεων. Το σύνθημα «δεν πάω με άδεια χέρια στο σχολείο, φέρνω τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς», είναι μια πράξη ευθύνης, αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς για κάθε μαθητή. Είναι μια αξία που πρέπει να επανακτήσουμε ως κοινωνία, προσθέτει το Υπουργείο.

5. Συνεργασία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας (διοίκηση, σχολικοί σύμβουλοι και όλοι οι εκπαιδευτικοί), ώστε να υπάρξει πρόγραμμα δράσης για την αξιοποίηση κάθε πρόσφορης λύσης ανάλογα με τις ανάγκες κάθε σχολείου.

6. Στοίχιση της διοικητικής πυραμίδας (κεντρική υπηρεσία - υπηρεσία ΟΕΔΒ, Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές σχολικής μονάδας) μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για καταγραφή των ελλείψεων, ανά σχολική μονάδα, μετά από πλήρη αποτύπωση των υπαρχόντων βιβλίων από: τις νέες εισροές βιβλίων από τον ΟΕΔΒ, τα διαθέσιμα βιβλία στις αποθήκες από προηγούμενα έτη, τα βιβλία που έχουν επιστραφεί από μαθητές μέσα από την καμπάνια της μαθητικής αλληλεγγύης καθώς και βιβλία που με πρωτοβουλίες των μαθητών και των γονέων έχουν διασφαλίσει οι μαθητές για προσωπική χρήση.

Η καταγραφή αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

7. Συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής για να οργανωθεί η επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής, που μπορούν να υποστηρίξουν την αναπαραγωγή πρόσθετου διδακτικού υλικού (Δήμοι, Σχολικές Επιτροπές, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κλπ).

8. Από τις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα γίνεται αναπαραγωγή του αναγκαίου διδακτικού υλικού - σε εβδομαδιαία βάση - που θα υποστηρίξει τους μαθητές, για τους οποίους δεν έχουν εξασφαλιστεί άλλα μέσα.

9. Προώθηση και ενίσχυση κάθε εθελοντικής πρωτοβουλίας από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, Δήμους, τοπικούς φορείς.

10. Η πολιτική ηγεσία θα βρίσκεται πάντα κοντά στη σχολική κοινότητα για να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία, και ιδιαίτερα την πρώτη και κρίσιμη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οργανώνοντας και άλλες πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την κάθε προσπάθεια, επισημαίνει το Υπουργείο Παιδείας.

Ακόμη το υπουργείο τονίζει ότι το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, που σηματοδοτεί την έναρξη του Νέου Λυκείου, την εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, τα 960 ολοήμερα σχολεία και σειρά άλλων πρωτοβουλιών, επισκιάζεται από το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μη έγκαιρη αποστολή όλων των βιβλίων στα σχολεία. Το υπουργείο αναφέρει ότι το πρωταρχικό για τη λειτουργία των σχολείων, που είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά θετικό τρόπο, παρά την αποχώρηση χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Εξάλλου, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρεται στην περσινή χρονιά, τονίζοντας ότι ήταν μία από τις λίγες χρονιές χωρίς προβλήματα, είτε σε εκπαιδευτικό προσωπικό, είτε σε βιβλία. Φέτος, η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου - κατά 49 μέρες πέραν του προβλεπόμενου από το νόμο χρόνου - σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας χάρτου, οδήγησε ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί μόλις στο τέλος Αυγούστου, και αυτό με τιτάνιες προσπάθειες. Γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει έλλειψη βιβλίων αλλά καθυστέρηση, τονίζεται.

Οι πρώτες αποστολές από τα αποθέματα που υπήρχαν έγιναν προς την νησιωτική Ελλάδα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου και η κάλυψη σε βιβλία φτάνει σήμερα μέχρι και το 85%. Ήδη άρχισαν και οι νέες παραλαβές και η προώθησή τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Όμως, είναι σαφές ότι δημιουργούνται προβλήματα σε κάθε τάξη τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς. Οι δυσκολίες αυτές είναι σίγουρο ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με την οργανωμένη, έγκαιρη δράση των διευθυντών εκπαίδευσης, των διευθυντών των σχολείων και βέβαια χάρη στην εμπειρία και την υπευθυνότητα του δασκάλου της κάθε τάξης, του καθηγητή κάθε τμήματος, υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Πέντε αστέρια και στα camping, αποφάσισε το ΣτΕ

Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει ότι και τα οργανωμένα camping θα κατατάσσονται πλέον σε κατηγορίες αστέρων, ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις της κάθε μονάδας, όπως δηλαδή, γίνεται ήδη με τα ξενοδοχεία. Παράλληλα, τα camping θα λαμβάνουν, πλέον, και "ειδικό σήμα λειτουργίας" από τον ΕΟΤ, ανάλογο με αυτό των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ειδικότερα, τα camping θα κατατάσσονται .........

σε πέντε κατηγορίες αστέρων. Δηλαδή, θα είναι πέντε αστέρων, τεσσάρων, τριών, δύο και ενός αστέρα, βάσει ενός συστήματος υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογικών κριτηρίων.

Για την κατάταξη σε κατηγορίες αστέρων θα διενεργείται αυτοψία από κλιμάκιο υπαλλήλων του ΕΟΤ, εκ των οποίων ο ένας υποχρεωτικά θα είναι μηχανικός.

Για τη δημιουργία camping απαιτείται υποχρεωτικά έκταση τουλάχιστον οκτώ στρεμμάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εντός ζωνών οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ), στις οποίες επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων.

Οι τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία camping απαιτούν την έγκριση καταλληλότητας του οικοπέδου και την έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης.

Με άλλα λόγια, το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί camping πρέπει να βρίσκεται πλησίον οδικών αρτηριών, από τις οποίες η προσπέλαση θα είναι εύκολη σε δρόμους βατούς, πλάτους τουλάχιστον 5,5 μέτρων. Επίσης, το οικόπεδο δεν πρέπει να γειτνιάζει με νεκροταφεία, έλη, οχλούσες βιομηχανίες, νοσοκομεία, σχολεία, βουστάσια, λατομεία, ελαιουργεία και ακάλυπτους αποχετευτικούς αγωγούς.

Τα camping που ήδη λειτουργούν πρέπει μέσα σε ένα χρόνο από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (το οποίο φέρει την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου) να υποβάλουν αίτηση για κατάταξη σε κατηγορία αστέρων και παραλαβή του ειδικού σήματος λειτουργίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα τους αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄αριθμ. 155/2011 γνωμοδότησή τους (προεδρεύουσα η σύμβουλος Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Χ. Λιάκουρας) έκριναν νόμιμες τις διατάξεις του επίμαχου διατάγματος.

Αντίθετα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι πρέπει να διαγραφεί η διάταξη εκείνη του διατάγματος, που προβλέπει την ύπαρξη κοινών κατοικιών εντός των camping, καθώς αυτές δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, το διάταγμα προβλέπει ότι επιτρέπονται οι κινητές μονάδες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (μέχρι 25 τ.μ.), οι οποίες θα είναι τοποθετημένες πάνω σε ειδικό πλαίσιο με τροχούς και κοτσαδόρους, ώστε να είναι δυνατή η μετακίνησή τους. Στο κάθε camping θα επιτρέπονται μέχρι 10 κινητές κατοικίες.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ
Εμείς πάντως επιμένουμε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ CAMPING. ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΔΕΙΤΕ: Δημοσίευση 1 , Δημοσίευση 2 , Δημοσίευση 3Ηλεία: Είχε μετατρέψει την αυλή του σε περιβόλι καλλιέργειας... χασις

Συνελήφθη χθες μεσημβρινές ώρες από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας ηλικίας 65 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για καλλιέργεια και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, έγινε νομότυπη έρευνα στην οικία του 65χρονου στα Μακρίσια Ηλείας , κατά την οποία διαπιστώθηκε να καλλιεργεί στον αύλειο χώρο αυτής επτά (7) δενδρύλλια κάνναβης ύψους 1,20 έως 2,50 μέτρων περίπου το καθένα, τα οποία και εκριζώθηκαν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα .........

Πρωτοδικών Πύργου ενώ τα δενδρύλλια κατασχέθηκαν.

The best

Παρέμβαση Νάντιας Γιαννακοπούλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΚΤΕ Υγείας

Η βουλευτής Μεσσηνίας κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, στα πλαίσια της συμμετοχής της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Υγείας, πραγματοποίησε παρέμβαση την Πέμπτη 08/09/11 για ζητήματα σχετικά με την ανασυγκρότηση των φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα Κέντρα Αποκατάστασης, την αναδιάρθρωση του Ε.Σ.Υ και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δομών υγείας στο νομό Μεσσηνίας.

Κατά τη συνεδρίαση της παραπάνω Επιτροπής, παρουσία του Υπουργού κ. Λοβέρδου και των Υφυπουργών κ.κ. Μπόλαρη και Αηδόνη, με αφορμή την έγκριση από την Επιτροπή του διορισμού του κ. Δημήτρη Κατσικόπουλου στη θέση του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, αναφερόμενη στον νέο Διοικητή σημείωσε ότι: «Με συνδέουν ισχυροί δεσμοί οικογενειακής φιλίας και προσωπικής εκτίμησης με τον κ. Κατσικόπουλο, προ πολλού.

Πέρα από αυτό, σημασία έχει ότι ο ..........

κ. Κατσικόπουλος έχει μεγάλη εμπειρία, τόσο από την μακρά κοινοβουλευτική του διαδρομή όσο και από την αυτοδιοικητική του πορεία, καθώς έχει διατελέσει επιτυχημένος νομάρχης Αχαΐας. Ο χώρος των Υ.ΠΕ. έχει ανάγκη από τέτοια πρόσωπα, με πολιτικό αισθητήριο και εμπειρία διοίκησης για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα φέρουν πραγματικό αποτέλεσμα». Στη συνέχεια, εξέθεσε μια σειρά ζητημάτων, λέγοντας συγκεκριμένα:

- Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου περιλαμβάνει μία αχανή έκταση από την Κέρκυρα μέχρι την Καλαμάτα. Η χωροταξική εξομοίωση των διοικητικών με τις υγειονομικές περιφέρειες κρίνεται επιτακτική, για τον αρτιότερο συντονισμό των υπηρεσιών υγείας.

- Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που γίνεται στον τομέα παροχών υγείας στη Μεσσηνία, τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο. Ενδεικτικά, η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, του Λοιμωξιολογικού Κέντρου, η αγορά νέων αξονικών και μαγνητικών τομογράφων που βρίσκεται σε εξέλιξη και άλλες σημαντικές ενέργειες έχουν δρομολογηθεί.

- Σημαντική, αναμφισβήτητα, είναι και η παραμονή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ως «Νοσοκομείο», ενώ η διοικητική του συνένωση με το Νοσοκομείο Καλαμάτας μόνο θετικά μπορεί να συνεισφέρει α) στη μείωση της γραφειοκρατίας, β) τη διεκπεραίωση ομοίων εργασιών με ταχύτερες διαδικασίες, γ) την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας κατά τρόπο συνολικό, δ) την καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και των πόρων του συστήματος.

- Η ένταξη των υπηρεσιών αποκατάστασης, δηλαδή, των Κέντρων Αποθεραπείας - Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας τους. Επιτυγχάνεται η παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης στον πάσχοντα πολίτη ώστε να κατευθύνει την διαδικασία ανάρρωσής του, να ενισχύσει της λειτουργικές ικανότητές του, να υποκαταστήσει τις χαμένες λειτουργίες του, να προάγει την λειτουργική αυτονομία και να συνδράμει στην οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη του πολίτη με αναπηρία παρεμβαίνοντας κατάλληλα στη διαμόρφωση των συνθηκών του περιβάλλοντός του. Άλλωστε, η πρωτοβουλία αυτή αποτελούσε και πάγιο αίτημα του ΚΑΦΚΑ Μεσσηνίας.

- Οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, όπως τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, εφεξής θα έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, δικό τους προϋπολογισμό και θα υπόκεινται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι πολύπλευρες υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ πρέπει να εξακολουθήσουν να υφίστανται και ιδιαίτερα να μην χάσουν τον ψυχοκοινωνικό ρόλο υποστήριξης των ΑΜΕΑ, πέρα από την λειτουργική αποκατάσταση που πλέον θα εξυπηρετείται καλύτερα στα πλαίσια ενός ενιαίου συστήματος διοίκησης και λειτουργίας.

Στη συνέχεια, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην εξέλιξη των ζητημάτων στον χώρο της υγείας στο νομό Μεσσηνίας σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:

«Το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων λειτουργεί με έναν ιατρό που εκτελεί και χρέη συντονιστή. Εξυπηρετεί πολλές δεκάδες χιλιάδες ασθενείς το χρόνο, παρόλο που υπηρετούν μόλις ένας παιδίατρος κι ένας αγροτικός ιατρός συνεπικουρούμενο, κατά περίπτωση, από ένα αγροτικό ιατρό από το Περιφερειακό Ιατρείο Πύργου κι έναν ιατρό από το Πολυδύναμο ιατρείο Χώρας, καθώς καλύπτει τις ανάγκες μιας ευρύτερης και ιδιαίτερα ανεπτυγμένης τουριστικά περιοχής. Συνεπώς, η ενίσχυσή του είναι αναγκαία, ειδικότερα σε διοικητικό επίπεδο καθώς δεν διαθέτει διοικητικό προσωπικό, τηλεφωνητή και οδηγό ασθενοφόρου».

Η κ. Γιαννακοπούλου έκλεισε την εισήγηση της κάνοντας αναφορά και στα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν, λέγοντας ότι: «Θα ήθελα, ωστόσο, να επιστήσω την προσοχή του Υπουργείου στα εκκρεμή ζητήματα που έχουν ως εξής:

Α) Τα Περιφερειακά Ιατρεία Άριος, Βλαχόπουλου, Μεθώνης και Πεταλιδίου για τα οποία έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες και είναι στη φάση υποβολής φακέλου για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Β) Η κατασκευή Κέντρου Υγείας στην Αίπεια, για το οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και είναι στη φάση υποβολής μελέτης στο Υπουργείο Υγείας για έγκριση σκοπιμότητας ένταξης, καθώς και οι βελτιώσεις κτιριακών και μηχανολογικών υποδομών στα Κ.Υ. Αγίου Νικολάου και Πύλου που, για το πρώτο αναμένεται η δημοσίευση της διακήρυξης και το δεύτερο είναι σε φάση υποβολής φακέλου στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Πελοποννήσου για ένταξη στο ΕΣΠΑ».

Ο Παναγιώτης Αλευράς για Το καλάθι των Πελοποννησιακών αγροτικών προϊόντων.

Η Εισήγηση του Παναγιώτη Αλευρά, αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο,

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί και έχει τις δυνατότητες να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής μας.
Μπορεί και πρέπει να αναπτύξει ένα σύγχρονο αγροδιατροφικό μοντέλο γεωργίας, με κύρια χαρακτηριστικά την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την παραγωγικότητα και την αειφορία.

Πιστεύουμε ότι η «ευφυής», ποιοτική, πιστοποιημένη ..........

και φιλοπεριβαλλοντική γεωργία, δίνει ταυτότητα στα αγροτικά μας προϊόντα και καθίσταται βασικός πυλώνας στήριξης της τοπικής μας οικονομίας .
Η γεωργία στην Πελοπόννησο έχει προοπτικές και μέλλον, το μέλλον όμως δεν το περιμένουμε, αλλά το προετοιμάζουμε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών αγορών και των σύγχρονων καταναλωτικών πρότυπων.
Έχουμε ήδη τα γνωστά ποιοτικά προϊόντα μας για να προωθήσουμε, την άϋλη πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι η μεσογειακή διατροφή.
Άλλωστε το καλάθι των Πελοποννησιακών Προϊόντων, δεν αποτελείται μόνο από προϊόντα, αλλά από ένα σύνολο δραστηριοτήτων και δράσεων με την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, για τη συνολική ανασυγκρότηση της αγροτικής μας οικονομίας .

Με γνώμονα δε, την δυναμική κάθε προϊόντος της περιφέρειάς μας, τα εντάσσουμε στο καλάθι, σε δύο κατηγορίες:
Α. Προϊόντα «ναυαρχίδες» με εξαγωγικό προσανατολισμό (π.χ. εθνικό καλάθι με λάδι).
Β. Προϊόντα για εγχώρια αγορά και παραδοσιακά προϊόντα, συνδεόμενα με τη φυσιογνωμία της κάθε περιοχής.
Σχεδιάζουμε λοιπόν το μέλλον βασιζόμενοι στο τρίπτυχο:
• Ταυτοποίηση Πελοποννησιακών Προϊόντων , με κριτήρια την ποιότητα, την πιστοποίηση και την επωνυμία.
• Αειφορία , θεσπίζοντας κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής κ.λ.π.
• Ανταγωνιστικότητα.

Γνωρίζουμε άλλωστε ότι, σήμερα όλο και περισσότεροι καταναλωτές, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν μία εγγυημένη ποιότητα, εάν πραγματικά λαμβάνουν πρόσθετη αξία, από τα αγαθά που αγοράζουν ( βιολογικά , Ο.Δ., Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. , τελικά επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα).

Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, πρέπει να παρέμβουμε στους εξής τέσσερις σημαντικούς άξονες, που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την αγροτική μας οικονομία:
1. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
α) Φυσικοί Πόροι:
• γη ( χωροταξικός σχεδιασμός).
• Νερό.
• περιβάλλον.
β) Κεφάλαιο – χρηματοδοτικά εργαλεία:
• Αναπροσαρμογή ΕΣΠΑ
• Μεγαλύτερη Βαρύτητα στα σχέδια βελτίωσης (έχουν κατατεθεί 7.700 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 660 εκατομμύρια ευρώ).
• Αναπτυξιακός Νόμος
• Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
γ) Υποδομές, (αναδασμοί, αγροτική οδοποιία , εγγειοβελτιώσεις, αγροτικός εξηλεκτρισμός).
δ) Τεχνική στήριξη – Υπηρεσίες πιστοποίησης ( έρευνα – κατάρτιση – εκπαίδευση).
• Αξιοποίηση Ινστιτούτου Ελαίας και Εργαστηρίου Πιστοποίησης Ελαιολάδου Καλαμάτας.
• Αξιοποίηση Τ.Ε.Ι.
ε) Άνθρωπος – γνώση (ηλικιακή αναδιάρθρωση κ.λ.π.) .
2. ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ :
• Εισροές.
• Μέγεθος κλήρου – ενοίκια εδάφους.
• Τεχνογνωσία παραγωγού.
• Υποδομές – εξοπλισμός.
3. ΑΓΟΡΑ- ΕΜΠΟΡΙΟ (Λειτουργία υγιούς ανταγωνισμού)
• Δημοπρατήριο
• Ελεγκτικός μηχανισμός της αγοράς.
• Μητρώο Εμπόρων
• Μητρώο Παραγωγών
• Ιχνηλασιμότητα ( ελληνοποιήσεις)
• Συμβολαιακή γεωργία
• Παρατηρητήριο τιμών
4. ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Οι επιδοτήσεις στηρίζουν το 40% των αγροτικών εισοδημάτων στην Ελλάδα, που ανέρχεται στο ύψος των 2,7 δις ευρώ ετησίως. Άλλωστε το ίδιο συμβαίνει για παράδειγμα και στις ΗΠΑ , όπου οι επιδοτήσεις αποτελούν το 48 % του αγροτικού εισοδήματος, ή στον Καναδά που αποτελούν το 31% .
Στόχος μας είναι να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά μας προϊόντα μέσα από ελκυστική συσκευασία, την κατάλληλη μεταποίηση και την προστασία των ΠΟΠ, ΠΓΕ και των παραδοσιακών μας προϊόντων από τυχόν απομιμήσεις.

Θα προωθήσουμε ένα ενιαίο σήμα ποιότητας, δηλαδή ένα brad name, για τα προϊόντα Πελοποννήσου το οποίο θα αποτελέσει ισχυρό όπλο αναγνώρισης στις διεθνείς αγορές.
Τα επώνυμα πλέον προϊόντα μας θα μπαίνουν στο ράφι, σε κάθε αγορά, με κριτήρια την ποιότητά τους και την προέλευσή τους και όχι με κριτήριο την χαμηλή τιμή.

Με τιμή
Παν. Αλευράς
Αντιπεριφερειάρχης
Π.Ε. Μεσσηνίας

Ερώτηση του Δημήτρη Κουσελά για το (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ.) Μεσσηνίας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία ζητά να διασφαλιστεί ο ειδικός κοινωνικός ρόλος του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ. Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:........


«Το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ.) Μεσσηνίας, λειτουργεί στην Καλαμάτα από τον Οκτώβριο του 2003, βάσει της Π4/oικ.3407/19.6.1996 Απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και του άρθρου 13 του v. 2646/1998, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 4.320 τ.μ. με κτίριο 1.200 τ.μ, το οποίο διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης, εκπαίδευσης, υποστήριξης και αποκατάστασης στα άτομα με αναπηρίες και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ. Μεσσηνίας ήταν μέχρι σήμερα σε θέση να αντιμετωπίζει σφαιρικά και ολοκληρωμένα τις ανάγκες συμπολιτών μας με αναπηρία, παρέχοντάς τους υπηρεσίες αποκατάστασης, πρώϊμης παρέμβασης, δηλαδή πρόληψης αναπηριών ή περιορισμού της επιδείνωσής τους, καθώς και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Ειδικότερα, πέραν των υπηρεσιών αποκατάστασης, το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ. Μεσσηνίας παρείχε ένα πρότυπο και πλούσιο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης σε άτομα με νοητική, κινητική, αισθητηριακή και πολλαπλή αναπηρία.
Το πρόγραμμα αυτό περιλάμβανε υπηρεσίες συμβουλευτικής αγωγής υγείας, προγράμματα κοινωνικοποίησης, εκπαίδευσης σε κοινωνικές δεξιότητες και δημιουργικής απασχόλησης, τα οποία μέσα από ομάδες παρείχαν πολύτιμη βοήθεια σε συμπολίτες μας με αναπηρία και με περιορισμένες δυνατότητες να βγαίνουν από το σπίτι, ώστε να παραμένουν ενεργοί, να διεκδικούν τη ζωή και τα δικαιώματά τους, να αναπτύσσουν δεξιότητες, να διατηρούν ένα καλό επίπεδο ψυχικής υγείας. Παράλληλα, το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ. Μεσσηνίας παρείχε στις οικογένειές τους συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση, έγκαιρη παρέμβαση, διασύνδεση μεταξύ τους, καθώς και φροντίδα των παιδιών τους για κάποιες ώρες την ημέρα ή και την εβδομάδα.

Με το νέο σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όλα τα ΚΕ.Κ.Υ.Κ.ΑμεA μετατρέπονται σε Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης. Στόχος είναι οι υπηρεσίες αποκατάστασης που αυτά παρέχουν να καταστούν προσιτές σε όλους τους πολίτες, βελτιώνοντας τα έσοδα των αντίστοιχων φορέων, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται αντίστοιχα και η συνέχιση του παραπάνω-εξειδικευμένου και σημαντικού- κοινωνικού τους ρόλου.

‘Ομως, οι ανάγκες ολοκληρωμένης αποκατάστασης και υποστήριξης των διαφόρων ομάδων ΑμεΑ, στην ευρύτερη περιοχή που εξυπηρετεί το ΚΕ.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Μεσσηνίας, είναι υψηλές και πολύ ευρύτερες των υπηρεσιών φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης, που επιδιώκεται να είναι διαθέσιμες και σε άλλους συμπολίτες μας.

Επειδή τα άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους χρειάζονται οπωσδήποτε τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης που παρέχουν μέχρι σήμερα τα ΚΕ.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ, για να μη βρεθούν μετέωρα, χωρίς καμιά ευκαιρία κοινωνικής ανάπτυξης και ενσωμάτωσης, κάτι που αναμφίβολα συνεπάγεται υψηλό ψυχικό και κοινωνικό κόστος,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- ‘Εχουν ληφθεί υπόψη οι συνολικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών σε υπηρεσίες φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης, ώστε να καλύπτονται πλήρως και ομαλά τόσο οι υφιστάμενες ανάγκες των ΑμεΑ, όσο και οι ανάγκες των λοιπών συμπολιτών μας, στους οποίους αυτές οι υπηρεσίες θα απευθύνονται;
- Με ποιό τρόπο διασφαλίζεται η συνέχιση της παροχής κρίσιμων για τα ΑμεΑ υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης; Θα συνεχίσουν αυτές να παρέχονται από τα υφιστάμενα ΚΕ.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ, ή από κάποιον άλλο φορέα;
- Τι μέτρα προβλέπονται για την ομαλή κάλυψη των ήδη εξυπηρετούμενων ατόμων με αναπηρίες από τα ΚΕ.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ, ειδικότερα από το ΚΕ.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Μεσσηνίας, κατά τη μετάβαση στο νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης; »

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Αγαπητοί γονείς.
Αντί να τρέχετε στα βιβλιοπωλεία να βγάλετε φωτοτυπίες τα βιβλία για τα παιδιά σας και να σπαταλήσετε από 300 έως 350 ευρώ προτιμήστε να τα κατεβάσετε απο την σελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών έχουν κάποιο υπολογιστή σπίτι τους. Είτε σταθερό, είτε laptop.

Κατεβάστε τα βιβλία που χρειάζεστε για τα παιδιά σας από την ιστοσελίδα του υπουργείου παιδείας και μην σπαταλάτε χρήματα στα βιβλιοπωλεία για φωτοτυπίες.
Tουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να αποσταλούν τα βιβλία στα σχολεία.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα φανούν πολύ ...........

πιο χρήσιμα από τις φωτοτυπίες.

Τα βιβλία θα τα βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Δ. Ζαχάρως: Οριστικά έκπτωτος ο δήμαρχος Π. Χρονόπουλος

Έκπτωτος από το αξίωμά του κηρύχθηκε ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, κάνοντας δεκτή την ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.

Η απόφαση, η οποία είναι δεσμευτική και άμεσα εφαρμόσιμη, εστάλη για την υλοποίησή της στον γενικό γραμματέα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο.
Βασίζεται στην αμετάκλητη απόφαση του ...........

Αρείου Πάγου (298/2011) που επικύρωσε την ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, που είχε επιβληθεί για παράβαση καθήκοντος στον δήμαρχο Χρονόπουλο από το Ποινικό Εφετείο Πατρών.

Αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου η έκτακτη εισφορά για τους δημόσιους υπάλληλους

Το πως και από πότε θα πληρώσουν το 1% των αποδοχών τους οι δημόσιοι υπάλληλοι διευκρινίζει με την εγκύκλιό του το υπουργείο

Η έκτακτη εισφορά υπέρ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ισχύει, λοιπόν, αναδρομικά από την πρώτη του χρόνου και οι εισφορές που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.7.2011 θα πρέπει να κατανεμηθούν ισόποσα ανά μήνα και να εισπραχθούν μαζί με τις εισφορές των επόμενων μηνών, μέχρι το τέλος του έτους.

Η ειδική εισφορά επιβάλλεται επί του συνόλου ........

των τακτικών αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων (π.χ. βασικοί μισθοί, πάσης φύσεως επιδόματα, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος αλλοδαπής, αμοιβές και αποζημιώσεις, τρίμηνες αποδοχές, υπερωρίες, αποζημιώσεις λόγω συμμετοχής σε συλλογικά όργανα, έξοδα κίνησης παγίως καταβαλλόμενα κ.λ.π.) για όλους τους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και τους υπαλλήλους όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ. οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Η ειδική εισφορά η οποία αναλογεί στους υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας θα υπολογισθεί αναδρομικά από 1-1-2011 έως και 30-6-2011.

Newsit

Δείτε πόσο γρήγορα θα ξεκινούν τα Windows 8! [ VIDEO ]

Η Microsoft φαίνεται να βρήκε τον τρόπο να κάνει τη νέα έκδοση των windows να ξεκινάει πολύ πιο γρήγορα απ’ οτι έχουμε συνηθίσει.

Σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκε στο επίσημο blog της Microsoft, τα Windows 8 θα έχουν την πιο γρήγορη εκκίνηση που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε σχέση πάντα με τις προηγούμενες εκδόσεις τους δημοφιλούς λειτουργικού.

Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα, είναι η επιλογή .........

hibernate των windows να επιτρέπει στο χρήστη να διατηρεί ενεργά τα sessions των εφαρμογών του καθώς και τον πυρήνα των Windows στο αρχείο hiberfil.sys ενώ από την άλλη το shutdown απενεργοποιεί τα πάντα κι όλα εκκινούν από την αρχή (cold boot).

Η Microsoft λοιπόν υποστηρίζει οτι κατάφερε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο cold boot και το hibernate με αποτέλεσμα το νέο σύστημα να μπορεί να κλείνει τις εφαρμογές, και παράλληλα να βάζει σε κατάσταση hibernate τον πυρήνα με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να φορτώνει από την αρχή κάθε φορά που ο χρήστης ανοίγει τον υπολογιστή, μειώνοντας έτσι το χρόνο εκκίνησης κατά 30-70%.

Δείτε το videoΗ απάντηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στο δημοσίευμα και σχόλιο μας

Χθες αναδημοσιεύσαμε από το Radio 936 ένα θέμα σχετικά με ένα τροχαίο που έγινε στο καλό νερό.
Βασιστήκαμε στο ρεπορτάζ του Radio 936 και την καταγγελία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου.

Σήμερα ο Διοικητής του νοσοκομείου κ. Μπόζος μετά από ενόχληση μας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας δίνει την δική του απάντηση την οποία ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να δημοσιεύσουμε για το περιστατικό.

Σας την παραθέτουμε όπως ακριβώς τη λάβαμε.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
6η Υ.ΠΕ. Πελοποννήσου, Ιονίων
Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας
Γενικό Νοσοκομείο – Κ. Υ. Κυπαρισσίας

Γραφείο Διοικητή

Κυπαρισσία 9-9-2011

Προς Φιλιατρά News


Αγαπητά Φιλιατρά News,

Οι πρόγονοί μας σε απλά νεοελληνικά έλεγαν : ‘’Κανένα μη δικάσεις πριν ακούσεις και τις 2 πλευρές’’.

Στην ανάρτηση της Πέμπτης 8-9-2011 με τίτλο : ‘’Σοβαρό τροχαίο στο Καλονερό αλλά ….. άφαντο το ασθενοφόρο γιατί έπρεπε να έρθει το ΕΚΑΒ από τα Φιλιατρά’’ αφού παρουσιάζετε το γεγονός του τροχαίου ατυχήματος μας … καταχεριάζετε κανονικά βασιζόμενοι βεβαίως στην καταγγελία του Προέδρου της Κοινότητας Καλονερού κου Σπύρου Παπαηλιού.

Όμως τα γεγονότα, κατά την άποψη του ΕΚΑΒ και των υπευθύνων των ασθενοφόρων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι :
1. το ΕΚΑΒ (166) δέχτηκε κλήση για ατύχημα στο Καλονερό στις 12:24 μμ
2. το ασθενοφόρο με τους διασώστες έφτασε στο Καλονερό στις 12:34 μμ
3. το ασθενοφόρο με τον τραυματία έφτασε στο Νοσοκομείο και παρεδόθη στο Τ.Ε.Π. στις 12:46 μμ

Αυτοί οι χρόνοι είναι καταγεγραμμένοι στα επίσημα βιβλία (που έχουν υποχρέωση να τηρούν) του ΕΚΑΒ !

Αν πιστεύετε ότι υπάρχει ολιγωρία και καθυστέρηση, ότι δηλαδή 22 λεπτά από την αναγγελία του δυστυχήματος μέχρι την παράδοση στο Νοσοκομείο είναι πολλά τότε να ζητήσουμε συγνώμη απ’ όλους.

Κύριε Διαχειριστά,

με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας καλό είναι να διευκρινίσουμε τα εξής :
α) Η δημιουργία φέτος σταθμού του ΕΚΑΒ στην Τριφυλία είναι από τα σπουδαιότερα γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στο χώρο της υγείας. Η σημασία του φαίνεται και θα φαίνεται πιο πολύ κάθε μέρα.
β) Ειδικά στα τροχαία ατυχήματα επιβάλλεται η διακομιδή να γίνει από τους διασώστες του ΕΚΑΒ οι οποίοι δεν είναι απλοί τραυματιοφορείς αλλά εκπαιδευμένοι για τα πρώτα κρίσιμα λεπτά του τραυματία.
γ) Τα ασθενοφόρα και το προσωπικό του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας επικουρούν την αποστολή του ΕΚΑΒ και είναι σε άμεση και συνεχή επικοινωνία. Μάλιστα στο συγκεκριμένο γεγονός όταν ειδοποιήθηκε το Νοσοκομείο, ο υπεύθυνος των ασθενοφόρων επικοινώνησε με το ΕΚΑΒ και το ασθενοφόρο ήταν ήδη καθ’ οδόν !

Τέλος αφού σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τη δυνατότητα που μας δίνετε να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας το ρόλο και τη σημασία του ΕΚΑΒ στην περιοχή μας, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια και ο αγώνας για καλύτερες παροχές στον κρίσιμο τομέα της Υγείας των συμπολιτών μας είναι συνεχείς .

Κάθε κριτική των πράξεων ή των παραλείψεών μας είναι καλοδεχούμενη γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιωθούμε.

Με τιμή

Πάνος Ι. Μπόζος
Διοικητής Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας δίνει την εκκίνηση..... [ VIDEO ]

Κώστας Κόλλιας. Ο Χαΐστας Δήμαρχος.
Εκτός από καλός συνδικαλιστής, καλός Δήμαρχος, ο Κώστας Κόλλιας μας αποδεικνύει ότι είναι και καλός στις εκκινήσεις κόντρας!!!!!!
Πολύπλευρο ταλέντο ο Δήμαρχος Τριφυλίας....

Την ώρα που η αστυνομία κυνηγάει τα μηχανάκια για τις κόντρες, ο Δήμαρχος δίνει την εκκίνηση....

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΚΑΙ ΝΕΟ VIDEO ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΚΟΛΛΙΑ ΩΣ ΑΛΥΤΑΡΧΗ ΑΓΩΝΩΝ ΣΕ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ

Πριν αγοράσετε λαμπτήρες LED

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη.

Οι λαμπτήρες LED υπόσχονται φως στην άκρη του τούνελ της οικονομικής κρίσης, καθώς μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 95% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ η διάρκεια ζωής τους θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν του φωτιστικού σας.

Είστε από αυτούς που ακόμα έχουν λαμπτήρες πυρακτώσεως στο σπίτι ή την επιχείρησή τους; Αν ναι, τότε μάλλον χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε πόσα χρήματα «καίτε» δίχως λόγo στο λογαριασμό της ΔΕΗ! Η αντιπρόταση που υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια άκουγε στο όνομα CFL, ωστόσο μειονεκτεί σε αρκετά σημεία έναντι της ανερχόμενης LED τεχνολογίας. Οι λαμπτήρες CFL σίγουρα εξοικονομούν αρκετή ενέργεια σε σύγκριση με τους παλιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν αγγίζουν τα ποσοστά (περίπου 95%!) εξοικονόμησης ενέργειας (άρα και χρημάτων) που επιτυγχάνει η τεχνολογία LED.

Παράλληλα, οι CFL λάμπες χρειάζονται κάποιο χρόνο..........

«ζεστάματος» από τη στιγμή που θα πατήσετε το διακόπτη μέχρι την στιγμή που θα φωτίσουν στο μάξιμουμ της φωτεινότητάς τους, ενώ ας μην ξεχνάμε πως περιέχουν υδράργυρο, γεγονός διόλου ευχάριστο σε περίπτωση που σπάσουν. Ολα τα παραπάνω μειονεκτήματα εξαλείφουν οι λαμπτήρες LED, οι οποίοι έχουν γίνει πλέον προσιτοί οικονομικά, με τιμές που ελάχιστα διαφέρουν από αυτές των CFL, ενώ επιτρέπουν μια σειρά από εναλλακτικές διατάξεις, ιδανικές για διακοσμητικό φωτισμό.

Ενεργειακή απόδοση

Οι λαμπτήρες LED είναι εξαιρετικά αποδοτικοί. Στους φωτεινούς σηματοδότες, μια μεγάλη αγορά για τα LED, ένα κόκκινο φανάρι το οποίο περιέχει 196 λυχνίες LED καταναλώνει 10 Watt αντί 150 Watt που καταναλώνει ένας αντίστοιχος λαμπτήρας πυρακτώσεως. Διάφορες εκτιμήσεις των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας κυμαίνονται από 82% έως 97%. Με το κόκκινο φανάρι αναμμένο περίπου τη μισή ημέρα, ο φωτεινός σηματοδότης κυκλοφορίας στο σύνολό του εκτιμάται ότι εξοικονομεί 35-40%. Υπολογίζεται ότι η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως στους φωτεινούς σηματοδότες κυκλοφορίας των ΗΠΑ (περίπου 260.000 κόκκινα, πράσινα και πορτοκαλί φανάρια), θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια kWh.

Στα τέλη του 1997, περισσότερα από 150.000 κόκκινα φανάρια σε φωτεινούς σηματοδότες μετασκευάστηκαν. Σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές, η μεγαλύτερη διείσδυση των LED είναι στη σήμανση των εξόδων, τόσο σε νέες πινακίδες όσο και σε μετασκευές παλαιών. Τα προϊόντα LED για μετασκευές, τα οποία διατίθενται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των μπαρών LED, πάνελ και βιδωτών, καταναλώνουν περίπου 2-5W ανά σήμα, με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, με επιπλέον όφελος την πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, η οποία με τη σειρά της μειώνει τις απαιτήσεις συντήρησης.

Μερικά από τα προϊόντα αυτά έχουν σχεδιαστεί ειδικά είτε για μονής είτε για διπλής όψης φωτεινές σημάνσεις εξόδου. Τα προϊόντα LED καλύπτουν σήμερα περίπου το 50% της αγοράς φωτεινών σημάνσεων εξόδου. Σε μελέτη που διεξήχθη από το Lighting Research Center το 1998, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 80% των νέων φωτεινών σημάνσεων εξόδου που πωλούνται στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν LED. Σημειώστε ότι οι περισσότερες μετασκευές περιορίζονται σε χρήση πινακίδων τύπου stencil έναντι πινακίδων τύπου πάνελ.

Μεγάλη διάρκεια ζωής

Ολες οι λυχνίες LED είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στο πέρασμα του χρόνου και σε συνεχή χρήση, με μερικές εξ αυτών να αγγίζουν διάρκεια ζωής μέχρι και τις 100.000 ώρες!
Για το λόγο αυτό τα LED είναι ιδανικά για φωτιστικά με δύσκολη πρόσβαση/συντήρηση, όπως οι φωτεινές σημάνσεις εξόδου, και σε συνδυασμό με την αντοχή τους, για
το φωτισμό οδεύσεων διαφυγής. Η διάρκεια ζωής μπορεί να επηρεαστεί από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας και της υπερφόρτωσης ρεύματος.

Ποικιλία χρωμάτων

Οι λυχνίες LED είναι διαθέσιμες σε μια ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του λευκού φωτός. Λευκό φως μπορεί επίσης να παραχθεί μέσω της ανάμιξης χρώματος των κόκκινων, μπλε και πράσινων LED. Επιπλέον, μέσω του καινοτόμου συνδυασμού διαφόρων χρωμάτων LED, έντονες χρωματικές εναλλαγές μπορούν να παραχθούν από ένα μόνο φωτιστικό μέσω δυναμικής ενεργοποίησης των διαφόρων συνδυασμών LED.
Αυτά τα φωτιστικά μπορούν να ελεγχθούν μεμονωμένα μέσω Η/Υ, ελεγκτή DMX ή αποκλειστικούς ελεγκτές για να παράγουν ειδικά εφέ, συμπεριλαμβανομένων σταθερών χρωμάτων, τυχαίων αλλαγών χρώματος, strobing (ρυθμική λειτουργία), μεταβλητού strobing και εναλλαγής με εξασθένηση χρώματος. Ιδανική είναι η χρήση χρωματιστών LED και για βιτρίνες καταστημάτων, καθώς ο φωτισμός του φόντου σε συνδυασμό με τον σημειακό φωτισμό των εμπορευμάτων, μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση και να μειώσουν το κόστος συντήρησης, ενώ προσελκύουν το ενδιαφέρον του αγοραστή με έναν νέο τρόπο.

Εξάλειψη UV ακτινοβολίας

Οι λυχνίες LED παράγουν λίγη θερμότητα και καθόλου υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, όντας ιδανικές για το φωτισμό αντικειμένων, όπως έργα τέχνης, που είναι ευαίσθητα στο υπεριώδες φως.

Αντοχή

Τα LED είναι πολύ ανθεκτικά. Δεν διαθέτουν ίνες που να μπορούν να υποστούν βλάβη εξαιτίας κραδασμών. Είναι ευαίσθητα ωστόσο στη θερμότητα και στην υπερφόρτωση από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Μικρό μέγεθος και ευελιξία σχεδιασμού

Ενα μεμονωμένο LED είναι πολύ μικρό και παράγει συνολικά λίγο φως. Τα LED μπορούν όμως εύκολα να συνδυαστούν σε οποιοδήποτε διάταξη για να παράγουν την επιθυμητή φωτεινότητα, σύμφωνα με τους σχεδιαστικούς στόχους και τις οικονομικές δυνατότητες. Επιπλέον, τα LED μπορεί να θεωρηθούν πολύ μικρά φωτιστικά σώματα. Η κατανομή του φωτός μπορεί να ελεγχθεί με εποξικό φακό, απλοποιώντας την κατασκευή αρχιτεκτονικών φωτιστικών σχεδιασμένων να χρησιμοποιούν LED.
Ενας ελεγκτής μπορεί να συνδεθεί με ένα LED φωτιστικό, ώστε επιλεκτικά να καθιστά πιο αμυδρά μεμονωμένα LED, με αποτέλεσμα τον δυναμικό έλεγχο της διανομής, της έντασης και του χρώματος του φωτός. Τέλος, το συνεχές (DC) ρεύμα επιτρέπει στη μονάδα να είναι εύκολα προσαρμόσιμη σε διαφορετικές παροχές ηλεκτρικού ρεύματος.

Άλλα οφέλη

Άλλα οφέλη από τα LED περιλαμβάνουν στιγμιαία έναυση, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες CFL που. θέλουν το χρόνο τους μέχρι να αγγίξουν το μέγιστο της φωτεινότητάς τους όποτε πατάτε το διακόπτη, εύκολη αυξομείωση της έντασης (dimming), αθόρυβη λειτουργία και φυσικά αυξημένη ασφάλεια, λόγω της χαμηλής τάσης τροφοδοσίας. Ακόμα το σκέφτεστε;

Πλεονεκτήματα LED

. Μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (με την ίδια και καλύτερη απόδοση σε φωτισμό) έως και 95%.
. Δεν έχουν κόστος συντήρησης, συχνής αντικατάστασης, εργατικά κόστη.
. Η διάρκεια ζωής τους είναι πάνω από 50.000 ώρες.
. Δεν εκπέμπουν υψηλές θερμοκρασίες (<65 βαθμούς Κελσίου). .Δεν περιέχουν επικίνδυνες ο ουσίες, όπως υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο. .Προσφέρουν άνετο και ξεκούραστο φωτισμό, με πολύ καλή ποιότητα χρώματος (CRI>80).
. Οι λαμπτήρες LED αντικαθιστούν τους παλαιούς λαμπτήρες χωρίς να αλλάξετε το φωτιστικό σώμα.
. Τα προϊόντα διατίθενται με πολυετή εγγύηση καλής λειτουργίας (ποικίλλει
αναλόγως με το μοντέλο και τον κατασκευαστή).

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 9ης Σεπτεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Για τις Αθηναϊκές εφημερίδες πατήστε εδώΠέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Καμία νέα άδεια ταξί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα των ιδιοκτήτων ταξί σχολίασε:

"Η άποψη μου για το καυτό πρόβλημα των ιδιοκτήτων ταξί παραμένει απαρέγκλιτη.

Υποστηρίζω τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από την ΕΝ.ΠΕ. μετά από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Η απόφαση ανέφερε δεν θα δοθεί καμία νέα άδεια στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι αιρετές περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη ως εγγυητές ..........

για τη συνέχιση του διάλογου και την επάνοδο στο προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα και στα συμπεράσματα της διαβούλευσης μεταξύ του πρώην υπουργού Δημήτρη Ρέππα και ιδιοκτήτων ταξί.

Σε περίοδο μεγάλων κρίσεων η πιο σημαντική πολιτική παρέμβαση είναι κατά την άποψη μου η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής άλλωστε αυτή είναι η ευφυής πολιτική διαχείριση των φλεγόντων ζητημάτων για κάποιον που κατέχει την τέχνη και την επιστήμη της διοίκησης."

Επιστολή Κουσελά σε Σκανδαλίδη για το Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών του ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα.

Σε συνέχεια Ερώτησής του στη Βουλή για την αναγκαία διατήρηση του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών στην Καλαμάτα και της από 5-9-2011 γραπτής απάντησης που έλαβε από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έστειλε επιστολή στον κ.Γ Σκανδαλίδη, με την οποία του ζητεί να γίνει άμεσα συνάντηση στο Υπουργείο, με τους ενεχόμενους φορείς, για να συζητηθεί επί της ουσίας το θέμα.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:......

«Αγαπητέ Κώστα,

Με την 21625/23-8-2011 Ερώτησή μου για την απαραίτητη διατήρηση του Ινστιτούτου ελαιόλαδου και οπωροκηπευτικών του ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα, σου εξέθεσα τα βασικά επιχειρήματα γιατί θα πρέπει να διατηρηθεί ο συγκεκριμένος φορέας, που έχει ιδιόκτητες υποδομές, στην Καλαμάτα και μακρόχρονη προσφορά ευρύτερα στην περιφέρεια, αντί να δημιουργηθεί εξαρχής νέος στην έδρα της Περιφέρειας, δηλαδή στην Τρίπολη. Επεσήμανα, επίσης, τη δυνατότητα που παρέχεται, με Υπουργική Απόφαση, να υπάρξουν περισσότερα του ενός Ινστιτούτα σε κάθε περιφέρεια. Τέλος, υπέβαλα το ερώτημα κατά πόσον προτίθεσαι να επανεξετάσεις την πρόβλεψη επανασύστασης ή μεταφοράς των φορέων στην έδρα κάθε περιφέρειας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ιδιαιτερότητες της παραγωγής και να αξιοποιούνται υπάρχουσες σημαντικές υποδομές και πολύτιμη εμπειρία, ενός Ινστιτούτου κρίσιμης σημασίας για την στήριξη των πιο εμβληματικές παραγωγών της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας, την ελιά και τα οπωροκηπευτικά.

Η με αρ.πρωτ. 1716/5-9-2011 Απάντηση που έλαβα στην παραπάνω Ερώτησή μου, δεν τοποθετείται επί της ουσίας των επιχειρημάτων και των ερωτημάτων που έθεσα. Αναφέρεται στις αντίστοιχες διατάξεις του ν. 4002/2011, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στην Υπουργική Απόφαση, οι ευχέρειες και το περιεχόμενο της οποίας, σε σχέση με το ΕΘΙΑΓΕ της Καλαμάτας, ήταν ωστόσο το ζητούμενο της Ερώτησής μου.Επειδή το συγκεκριμένο θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας και γενικότερα της Περιφέρειας, σε παρακαλώ να έχουμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σου, με τη συμμετοχή και των ενδιαφερόμενων φορέων, προκειμένου να σου εκθέσουμε την κατάσταση και να αναζητήσουμε από κοινού μια σύννομη, αλλά και λειτουργική λύση. »

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας διεκδικεί την περιουσία που του ανήκει.

Την Τετάρτη 7-9-2011 ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Κυπαρισσίας κος Πάνος Μπόζος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου κος Μπακούρος Γεώργιος και ο Νομικός κος Παπαγιαννούλας Ευάγγελος πραγματοποίησαν προγραμματισμένη σύσκεψη με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης κο Κανελλόπουλο Γεώργιο.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η διεκδίκηση, από το .........

Νοσοκομείο, της περιουσίας των 73 στρεμμάτων γης, στη θέση ‘’Μεμί’’ Κυπαρισσίας, που κατά την άποψη του Νοσοκομείου επωλήθη το 1959 στο Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών Τριφυλίας, κόντρα στη βούληση του δωρητή Γ. Αλεξόπουλου χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Ο κος Γενικός αφού άκουσε τα επιχειρήματα και τις θέσεις του Νοσοκομείου υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει την όλη υπόθεση και εντός μικρού χρονικού διαστήματος θα μας κοινοποιήσει την άποψη του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης.
Το Νοσοκομείο εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το Γενικό Γραμματέα κο Κανελλόπουλο για την κατανόηση των θέσεών μας για ένα τόσο σπουδαίο ζήτημα.

Θυμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι η βούληση του δωρητή ήταν ‘’ Η περιουσία μου να παραμείνει στο διηνεκές αναπαλλοτρίωτος προς ίδρυση και συντήρηση Νοσοκομείου στην Κυπαρισσία με την μορφή Ιδρύματος ‘’.
Οφείλουμε όλοι σεβασμό στη βούληση αυτή.

Ο Διοικητής
Πάνος Μπόζος

Επείγουσα εγκύκλιος για τη μεταφορά των μαθητών

Με επείγουσα εγκύκλιό του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, ενημερώνει τις Περιφέρειες της χώρας για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, προκειμένου να παραταθούν από 1/9/2011 έως 31/12/2011 οι συμβάσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για τη μεταφορά των μαθητών.

Όπως αναφέρει στην εγκύκλιο ο κ. Κουκουλόπουλος, ..........

λόγω της περιορισμένης προθεσμίας έως την έναρξη του νέου σχολικού έτους και δεδομένου ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μεταφορά των μαθητών σε πολλούς δήμους της χώρας δεν έχουν ολοκληρωθεί, προβλέφθηκε ρύθμιση για την παράταση των σχετικών συμβάσεων.

Σημειώνει δε, ότι "οι συμβάσεις παρατείνονται με όρους και κόστος μικρότερο εκείνων που έληξαν, διαμορφώνονται μετά από διαπραγμάτευση, ενώ με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών από τους οικείους δήμους και την ανάδειξη των νέων αναδόχων, οι παραπάνω συμβάσεις, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παράτασης, λύονται αυτοδικαίως και αζημίως".

Λοβέρδος: Καταργούνται από 1ης Οκτωβρίου τα ξεχωριστά συνταγολόγια ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ

Το επόμενο διάστημα όλα τα Ταμεία θα ζητούν να μπουν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος, ανακοινώνοντας από κοινού με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ενεργοποίηση του νέου φορέα.

Ετσι από 1ης Οκτωβρίου καταργούνται .......

τα ξεχωριστά συνταγολόγια των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ και θα ισχύει για όλους το κοινό συνταγολόγιο του ΙΚΑ.
Στόχος, όπως είπαν οι αρμόδιοι υπουργοί, έως το τέλος Νοεμβρίου «να μπορεί κάθε ασφαλισμένος, απ' όπου κι αν προέρχεται να εξυπηρετείται στις δομές του ΙΚΑ και τα Κέντρα Υγείας».

Από τον Οκτώβριο θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ πενήντα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα και συνολικά 22.000 συμβεβλημένοι ιατροί, από τους οποίους 5.000 νέοι και οι υπόλοιποι από τα ταμεία, με τα οποία συνεργάζονται ήδη.

Τον επόμενο μήνα θα αρχίσει επίσης στα Κέντρα Υγείας και το ΙΚΑ η εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σήμερα στο ΙΚΑ γίνεται μόνο ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών.

Οπως ανακοινώθηκε, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεργασθεί, επίσης, σε προγραμματική βάση με τα νοσοκομεία «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο», «Ερίκος Ντυνάν» και «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να έχει δικό του προϋπολογισμό από το 2012. Από την ερχόμενη Δευτέρα, ο Όργανισμός θα στεγαστεί προσωρινά στα γραφεία επί της Γερανίου, ενώ σύντομα θα μετακομίσει στην οριστική του στέγη, στην Κηφίσιας.

Παρουσιάστηκε η διευθύντρια της ΑΤΕ Κυπαρισσίας

Ραγδαίες αναμένεται να είναι τις προσεχείς ημέρες οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στο κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κυπαρισσία. Χθες, σύμφωνα με το συνήγορό της Γεώργιο Βαρβαρρήγο, παρουσιάστηκε στα κεντρικά της ΑΤΕ στην Αθήνα η διευθύντρια του καταστήματος της Κυπαρισσίας και δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη συγκεκριμένων οικονομικών ατασθαλιών που έχουν συμβεί στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Αναλυτικά, ο κ. Βαρβαρρήγος σε ηλεκτρονικό του ..........

μήνυμα σημειώνει: «Με σκοπό τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, σας κάνω γνωστό ότι η μέχρι πρόσφατα διευθύντρια του καταστήματος ΑΤΕ Κυπαρισσίας εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία της ΑΤΕ στην Αθήνα, δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη συγκεκριμένων οικονομικών ατασθαλιών που έχουν συμβεί στο κατάστημα Κυπαρισσίας, για τις οποίες ήδη είχε ενημερώσει με επιστολή της, ώστε να διευκολύνει την έρευνα και να μη ζημιωθούν όσοι την εμπιστεύτηκαν. Αποχώρησε από την Κυπαρισσία υπό το βάρος της ψυχολογικής πίεσης των ευθυνών της, δήλωσε ότι αναλαμβάνει τις συνέπειες των πράξεών της, γνωστοποίησε τον τόπο κατοικίας της, καθώς επίσης δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των αρχών για να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις και διευκρινίσεις για ό,τι της καταλογισθεί».

Επιπρόσθετα, βάσει πληροφοριών του «Θ», η διευθύντρια, που από το απόγευμα της Κυριακής είχε εξαφανιστεί αφήνοντας πίσω της, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στην πόλη, μόνο δύο σημειώματα στο σπίτι της (για τον αδελφό της και το σύντροφό της) και ένα στο κατάστημα της τράπεζας (για τους συναδέλφους της), μετέβη χθες μόνη της στο κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Αθήνα, στην οδό Πανεπιστημίου. Εκεί, ζήτησε να δει και να μιλήσει σε υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη για τα όσα έχουν συμβεί στην πολύκροτη και θλιβερή, συνάμα, υπόθεση οικονομικών ατασθαλιών που η ίδια, όπως παραδέχθηκε, διέπραξε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ίδια συντετριμμένη παραδέχεται το ολέθριο σφάλμα και παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε. Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», η διευθύντρια έστειλε επιστολή - υπόμνημα και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας για την υπόθεση. Στην τοπική κοινωνία της Κυπαρισσίας και της ευρύτερης περιοχής οι πολίτες είναι προβληματισμένοι και σαστισμένοι από τη θλιβερή αυτή υπόθεση. Όσοι, δε, γνωρίζουν τη διευθύντρια, δε μπορούν συνειδητοποιήσουν πως η ίδια, από μόνη της, έκανε την υπεξαίρεση, ενώ πολλά είναι τα ερωτηματικά για το εάν είχε και συνεργό. Όπως εκτιμάται, μόνη της ίσως δε θα μπορούσε να προβεί σε τέτοια παραβατική συμπεριφορά - απάτη και εκ του χαρακτήρα της αλλά και λόγω των «ειδικών και ιδιαίτερων» γνώσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικών που απαιτούνται ενδεχομένως σε τέτοιες περιπτώσεις. Όλοι μιλούν με καλά λόγια για εκείνη και τον ευγενικό, καλοσυνάτο και συμπαθή χαρακτήρα της και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να κάνει τέτοια απάτη και, κυρίως, γιατί. Τι ήταν, άραγε, εκείνο που την οδήγησε, την έσπρωξε να κάνει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται στο κατάστημα της Κυπαρισσίας ο εξονυχιστικός έλεγχος που διενεργούν, όπως είναι ήδη γνωστό, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στελέχη κλιμακίου της Διεύθυνσης Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΑΤΕbank. Σύμφωνα με τις πρώτες «εκτιμήσεις» που έχουν κυκλοφορήσει, χωρίς να έχουν ωστόσο διασταυρωθεί από την Τράπεζα, το ποσό της υπεξαίρεσης μπορεί να αγγίζει και ίσως ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ!

ΘΑΡΡΟΣ

Ξεκινούν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ στα σχολικά κυλικεία

Συστηματικούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων ολόκληρης της χώρας ξεκινούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΦΕΤ.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν όλα τα ζητήματα που άπτονται της υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κατά πόσον τα κυλικεία των σχολείων τηρούν την υγειονομική διάταξη σχετικά με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη και κατά πόσον συμβάλλουν με τη λειτουργία τους στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο προώθησης υγιεινών .........

διατροφικών συνηθειών, ο ΕΦΕΤ πρόκειται να υλοποιήσει στοχευμένες έρευνες σε σχολεία σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης ποτών και ροφημάτων από μαθητές. Σκοπός των ερευνών αυτών είναι η αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης σακχάρων και ουσιών με καθορισμένες τιμές «Ημερήσιας Αποδεκτής Πρόσληψης» όπως χρωστικές, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα τροφίμων, προκειμένου η στρατηγική για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και η εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής, να είναι επίκαιρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΦΕΤ σε θέματα διατροφής θα διατίθεται σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων στις εκπαιδευτικές μονάδες ολόκληρης της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Το σχολείο, μέρος του οποίου αποτελεί και το κυλικείο, πρέπει και μπορεί να αποτελεί το μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η παιδική παχυσαρκία και διάφορα νοσήματα που σχετίζονται με την κακή διατροφή χτυπούν την πόρτα ολοένα και περισσότερων παιδιών μας. Η ορθή διαπαιδαγώγηση επομένως από πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική, αφού οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα μεγάλο βαθμό προστασίας του παιδιού όταν αυτό μεγαλώσει».

Ειδικότερα ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι ΜΟΝΟΝ:

· Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).

· Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).

· Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g)

· Μουστουκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g)

· Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g)

· Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.

· Γιαούρτι «παντός τύπου».

· Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία)

· Ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

· Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).

· Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).

· Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).

· Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.

· Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).

Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στο παραπάνω κατάλογο προστίθενται και:

· Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

· Μέλι, σε ατομική συσκευασία

· Χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).

· Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).

ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΑΛΛΑ...ΑΦΑΝΤΟ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΒ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ...

ΕΝΑ σοβαρό τροχαίο το οποίο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο σημειώθηκε στο κόμβο του Καλο νερού εγείροντας όμως διαμαρτυρίες από την περιοχή για την ασσυνενοησία των αρμοδίων υγειονομικών υπηρεσιών όπως τουλάχιστον καταγγέλει ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα ήταν μετά τις 12 το μεσημέρι όταν .........

ο 32χρονος Γ.Χρ. οδηγώντας μια μηχανή μεγάλου κυβισμού κατευθυνοταν πρός την Πάτρα ενώ εκείνη την ώρα ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ένα ζευγάρι αλλδαπών που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο επιχειρώντας όμως για άγνωστο λόγο να περάσει την κεντρική λωρίδα.

Σε δευτερόλεπτα σημειώθηκε η πλαγιοετωπική σύγκρουση της μοτοσυκλέττας με το ΙΧ με αποτέλεσμα αιμόφυρτος να πέσει στο έδαφος ο νεαρός 32χρονος.
Οι κάτοικοι και ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καλονερού Σπύρος Παπαηλιού που έτυχε να ήταν παρών στο περιστατικό είπαν στο www.kyparissianews.com ότι ειδοποίησαν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που είναι ο κοντινότερος υγειονομικός σχηματισμός για ασθενοφόρο αλλά όπως μας κατήγγειλε αρνήθηκαν ζητώντας να έρθει ασθενοφόρο απο το ΕΚΑΒ που βρίσκεται στα...Φιλιατρά.

Το αποτέλεσμα ήταν όπως καταγγέλει μαζί με κατοίκους να παταλάβει τον τραυματία μετά απο μισή ώρα και περισσότερο ώστε να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου έχει υποβληθεί σε εξετάσεις. Ομως η απορία παραμένει διότι το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου θα μπορούσε να έρθει στο μισό χρόνο και λιγότερο και αν το περιστατικό ήταν σοβαρότερο θα μπορούσε να εξαρτηθεί η ζωή του άτυχου τραυματία από την ταχεία διακομιδή του.
Αλήθεια κε Μπόζο έχουμε απάντηση για το περιστατικό;

Radio 936

ΣΧΟΛΙΟ
Γιατί παρακαλώ ο κοντινότερος σταθμός υγειονομικής φροντίδας ο οποίος διαθέτει 3 ή 4 ασθενοφόρα τα οποία κάθονται δεν πήγε που ήταν πολύ πιο κοντά και είπαν να πάει το ΕΚΑΒ από τα Φιλιατρά;
Αν είναι έτσι να τους πάρει το ΕΚΑΒ τα ασθενοφόρα που τους έχει παραχωρήσει και να μείνουν με εκείνα που έχουν από Δωρεές. Νομίζω δυο είναι; Να μείνουν με αυτά.
Άκου να έρθει το ΕΚΑΒ από τα Φιλιατρά στον διπλάσιο και βάλε χρόνο από το να πήγαινε από την Κυπαρισσία. Ρε δεν πάτε καλά εκεί στο νοσοκομείο....

Προτάσεις για την Αναμόρφωση του Αγορανομικού Κώδικα από τον Γιώργο Καραμπάτο.

Επιστολή με προτάσεις προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοϊδη απέστειλε ο πρόφρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου χαρακτηρίζει τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα μακροσκελή, πολύπλοκο, δύσχρηστο και απαρχαιωμένο, και καταλήγει στο ότι ο ισχύων κώδικας είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στο σύνολό του, ενώ ο ανεπαρκής ελεγκτικός μηχανισμός οδηγεί πληθώρα περιπτώσεων προς επίλυση στα δικαστήρια.

Αναλυτικά η επιστολή Καραμπάτου στον Μ. Χρυσοχοϊδη αναφέρει: .......


Κύριε Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε σας αναφορικά με τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα, που, κατά κοινή ομολογία, είναι εξαιρετικά μακροσκελής, πολύπλοκος, δύσχρηστος και απαρχαιωμένος. Πρόκειται για ένα αντιλειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο συντάχθηκε το 1946, ενώ οι υποτιθέμενες βελτιώσεις που έγιναν στο μεσοδιάστημα ουσιαστικά επιβλήθηκαν στην πλειοψηφία τους από τις συντεχνίες, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες επιχειρηματίες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο ισχύων κώδικας είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στο σύνολό του, ενώ ο ανεπαρκής ελεγκτικός μηχανισμός οδηγεί πληθώρα περιπτώσεων προς επίλυση στα δικαστήρια.

Δεδομένου, ότι με αφορμή την κρίση διανύουμε μια εποχή μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες έχουν άλλωστε καθυστερήσει δραματικά επί πολλά έτη, θεωρούμε ότι ήλθε η ώρα να καταργηθεί ο ισχύων κώδικας και να αντικατασταθεί από ένα ολιγοσέλιδο, απλό και κατανοητό κείμενο-πλαίσιο, που θα συμπληρώνεται όταν και εφόσον χρειαστεί. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πραγματοποίησε εκτενή έρευνα για τα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαπίστωσε ότι οι Αγορανομικοί Κώδικες είναι πρόσφατοι, σαφείς και απολύτως προσαρμοσμένοι στην σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες.
Συγκεκριμένα, στον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα στη Γαλλία, οι τιμές καθορίζονται ελεύθερα από τον ανταγωνισμό, ενώ με σαφείς διατάξεις του 1999 ορίζονται η ενημέρωση του καταναλωτή, η ρύθμιση της τιμής μονάδας και απαγορεύονται καταχρηστικές ανταγωνιστικές πρακτικές καθώς και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Καθορίζονται επίσης με ιδιαίτερα σαφή τρόπο οι κανόνες υγιεινής τροφίμων, του εξοπλισμού, των χώρων παρασκευής και συντήρησής τους, η τροφοδοσία νερού, η υγιεινή και καταλληλότητα των χώρων, η αποκομιδή απορριμμάτων, η ασφάλεια και η προσβασιμότητα, τα ωράρια, η αναπαραγωγή μουσικής, ενώ σαφώς ορίζεται η υποχρέωση του επιχειρηματία να πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους για την καταλληλότητα των τροφίμων, καθαρισμό απολύμανση κ.λπ. αλλά και να ενημερώνει το προσωπικό ώστε να τηρούνται οι διατάξεις.

Αξίζει, να σημειωθεί ότι στην Γαλλία, για την χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης εστιατορίου (η οποία χορηγείται δωρεάν), προϋπόθεση είναι η κατάρτιση του αιτούντος επιχειρηματία για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της επιχείρησης μέσω 3μερου σεμιναρίου, το οποίο στην Ελλάδα μπορεί να οργανώνεται από τα Επιμελητήρια με τη συμμετοχή πιστοποιημένων ΚΕΚ. Το πρόγραμμα αυτό ενημερώνει, μεταξύ άλλων, τον επιχειρηματία για την προστασία ανηλίκων και την καταπολέμηση της μέθης, τη νομοθεσία περί ναρκωτικών, την καταπολέμηση ηχορύπανσης, την αισθητική των χώρων, την αποφυγή διοικητικών κωλυμάτων κ.λπ.

Επίσης, με συγκεκριμένες διατάξεις ενθαρρύνονται καινοτόμες εμπορικές πρακτικές οι οποίες λειτουργούν προς το συμφέρον και των καταναλωτών και των τοπικών οικονομιών, όπως π.χ. η έκθεση και πώληση τοπικών προϊόντων από τα κέντρα εστίασης και αναψυχής, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου θεωρούνται παράνομες και μηνύονται.

Κύριε Υπουργέ,
Η βελτίωση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της Οικονομίας μας γενικότερα, έχει, μεταξύ άλλων, ως προϋπόθεση, την ύπαρξη απλού, σύγχρονου και κατανοητού θεσμικού πλαισίου, το οποίο να μπορεί αφενός να εφαρμόζεται από τις επιχειρήσεις και αφετέρου η εφαρμογή του να ελέγχεται από την Πολιτεία έτσι ώστε να παρέχει πλήρη προστασία στον καταναλωτή. Επιβάλλεται προς τούτο, η πλήρης αναθεώρηση του αγορανομικού κώδικα και της όλης αντίληψης, που τον διέπει. Στο πλαίσιο αυτό και με την επιθυμία να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, σας αναφέραμε ενδεικτικά παραδείγματα για τα ισχύοντα στη Γαλλία και παραμένουμε στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου σας για την παροχή λεπτομερέστερων σχετικών πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Φαρμακοποιοί: Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις κατά του νέου ωραρίου

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αντιδρούν στο νέο ωράριο των φαρμακείων από την 1η Νοεμβρίου, βάσει του οποίου θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα το 30% των φαρμακείων της χώρας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, εξέφρασε την αντίθεσή του στο νέο ωράριο και προανήγγειλε κινητοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά την προειδοποίηση Λοβέρδου για ........

αφαίρεση άδειας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επισήμανε ότι αφαίρεση άδειας δεν μπορείς να κάνεις αν δεν σου ανήκει η άδεια.

«Το 30% των φαρμακείων σημαίνει 1.300 φαρμακεία στην Αττική. Ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα δεν θα βγάζουν, ενώ εκείνες τις ημέρες και ώρες δεν θα είναι ανοιχτά ούτε τα κέντρα συνταγογράφησης», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΦΣΑ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM και για τα περί αφαίρεσης αδειών παρατήρησε πως οι άδειες των φαρμακείων δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό για να μπορεί να τις αφαιρεί όποτε θέλει.

Από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές σε ΑΕΙ -ΤΕΙ

Από τις 12 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας.

Οι επιτυχόντες πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους εντός της προθεσμίας και σύμφωνα με το ειδικότερο πρόγραμμα κάθε σχολής ή τμήματος -όσοι δεν εγγραφούν χάνουν οριστικά το δικαίωμα φοίτησης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αφορά τους .............

εισακτέους που προέρχονται από το Γενικό Λύκειο ή από τα Επαγγελματικά Λύκεια, (ομάδα Β΄), τους κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ομάδα Α΄) που εισήχθησαν στα ΤΕΙ, καθώς και των εισακτέους με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν στην γραμματεία της σχολής ή του τμήματος, είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, είναι:

- Αίτηση για εγγραφή.

- Τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

- Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα

- Έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

- Αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο που πιστοποιεί το όνομα και την ημερομηνία γέννησης.

- Όσοι προέρχονται από το Γενικό Λύκειο και τα ΕΠΑΛ-Ομάδα Β' πρέπει επίσης να υποβάλουν νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης.

Για τους επιτυχόντες στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης, οι προθεσμίες και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές.

Επιπλέον δικαιολογητικά απαιτούνται για την εγγραφή όσων εισάγονται στις επιπλέον θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής-Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης με τις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων) ή με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Οι εισακτέοι έχουν αυτά τα δικαιολογητικά από την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίο. Μπορούν πάντως να ενημερώνονται από τις γραμματείες των τμημάτων είτε από τη σχετική εγκύκλιο εγγραφών στο δικτυακό τόπο του υπουργείου, minedu.gov.gr.

Στην ίδια προθεσμία εγγράφονται απόφοιτοι Γενικού Λυκείου που διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας, και στα ΤΕΙ οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ-Α', που διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής και τους έχει απονεμηθεί, πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο. Αντίστοιχα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους αποφοίτους ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) που έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Φυσικής ή Βιολογίας.

Τα δικαιολογητικά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:
- Αίτηση για εγγραφη

- Τίτλος απόλυσης Γενικού Λυκείου ή απολυτήριο ΕΠΑ.Λ- Α' ή επικυρωμένο αντίγραφό του

- Έξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

- Βεβαίωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ή Χημικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, από την οποία να προκύπτει η βράβευσή τους και το βραβείο που τους απονεμήθηκε.

- Βεβαίωση της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν και τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο Τμήμα, ανήκουν στα μαθήματα της κατεύθυνσης που παρακολούθησαν στο Λύκειο οι υποψήφιοι, εάν πρόκειται για αποφοίτους ΓΕΛ,

- Βεβαίωση της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν είναι συναφές με το μάθημα ειδικότητας στο οποίο εξετάζονται οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) για την εισαγωγή τους στο συγκεκριμένο Τμήμα ΤΕΙ, εάν πρόκειται για κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ-Α.

Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Μετά τις ρυθμίσεις για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και των ληξιπρόθεσμων οφειλών έρχεται και η ρύθμιση για περίπου 1.000.000 υποθέσεις ακινήτων που εκκρεμούν στις εφορίες ή τα δικαστήρια.

Μέχρι το τέλος του έτους περαιώνονται εκκρεμείς υποθέσεις μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, αυτομάτου υπερτιμήματος, τέλους συναλλαγής και Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Οδηγίες για τον τρόπο περαίωσης των εκκρεμών .......

υποθέσεων ακινήτων δίνονται με δύο εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικότερα:

Περαίωση εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου

Με τις διατάξεις του άρθρου 45 παρέχεται η δυνατότητα οριστικής περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων με την παροχή διευκολύνσεων που προβλέπονται σε αυτές. Ειδικότερα, ορίζονται τα ακόλουθα:

Α. ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ.

1. Πεδίο εφαρμογής

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ενότητας Α΄ του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου παρέχεται η δυνατότητα περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων που αφορούν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου, στις οποίες, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού (27.5.2009), εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας αυτών, κατά τις διατάξεις των άρθρων 41 και 41Α του ν. 1249/1982.

Στις περιπτώσεις αυτές οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία που ίσχυε κατά την πρώτη εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος στην περιοχή, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την ημερομηνία της πρώτης εφαρμογής.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, εκκρεμείς θεωρούνται οι ακόλουθες υποθέσεις:

α) Υποθέσεις για τις οποίες μέχρι την 27.5.2009 έχει υποβληθεί δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, αρχική ή συμπληρωματική) και δεν έχει εκδοθεί η οικεία καταλογιστική πράξη ή έχει κοινοποιηθεί πράξη αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ή έχει μεν καταστεί οριστική η πράξη, αλλά κατά την 27.5.2009 είχε ασκηθεί εκπρόθεσμη προσφυγή για την αξία του ακινήτου.

Ειδικά, όσον αφορά τις υποθέσεις (φόρου δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων) για τις οποίες έχει προσδιοριστεί προσωρινή αξία, εκκρεμείς θεωρούνται εκείνες, για τις οποίες έχει καταχωρηθεί η οικεία δήλωση και δεν έχει γίνει αποδεκτή η προσωρινή αξία ή δεν έχει παρέλθει το δίμηνο για την αποδοχή της.

Στις υποθέσεις που έχει κοινοποιηθεί πράξη της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και δεν έχει καταστεί αυτή οριστική, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης υπαγωγής στις ρυθμίσεις της διάταξης του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου ή μεταξύ της εξώδικης λύσης της διαφοράς. Επισημαίνεται ότι τα οριζόμενα στις εγκυκλίους με αριθ. 1062222/198/0013/ΠΟΛ. 1079/27.7.2004 και 1098592/315/0013/ΠΟΛ. 1129/8.12.2004, τα οποία έχουν εφαρμογή στο στάδιο του ελέγχου και του συμβιβασμού στις ανωτέρω υποθέσεις, δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης.

β) Υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη προσφυγή για την αξία των ακινήτων και εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους στο βαθμό που εκκρεμούν, έστω και αν για αυτές έχουν εκδοθεί προδικαστικές αποφάσεις. Αν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους, δε θεωρούνται εκκρεμείς, έστω και αν δεν έχουν εκδοθεί οι οικείες αποφάσεις.

Επισημαίνεται ότι στη ρύθμιση υπάγονται οι υποθέσεις εκείνες, στις οποίες οι λόγοι της (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) προσφυγής αναφέρονται στην αξία του ακινήτου που προσδιορίστηκε με την καταλογιστική πράξη, και όχι σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα (π.χ. μη χορήγηση απαλλαγής για οποιονδήποτε λόγο, αναγνώριση παθητικού κ.α.).
Παραδείγματα

1) Δήλωση Φ.Μ.Α. και συμβόλαιο το 2004 με προσωρινή αξία, που δεν έγινε αποδεκτή από το φορολογούμενο. Ένταξη της περιοχής στο αντικειμενικό σύστημα το 2006.

Περαίωση της υπόθεσης με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2006.

2) Θάνατος του 1996. Δεν υποβλήθηκε δήλωση αλλά κοινοποιήθηκε πράξη της Δ.Ο.Υ. το 2006. Άσκηση προσφυγής κατά της πράξης στο διοικητικό πρωτοδικείο, η οποία εκκρεμεί. Ένταξη της περιοχής στο αντικειμενικό σύστημα το 2006.

Περαίωση της υπόθεσης με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2006 και χρόνο φορολογίας το 1996.

2. Διαδικασία και αποτελέσματα της περαίωσης

Για την περαίωση των ανωτέρω υποθέσεων οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι 31-12-2009 (ανατρεπτική προθεσμία) συμπληρωματική δήλωση με αίτημα υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος νόμου, στην οποία επισυνάπτονται τα οικεία φύλλα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, κατά την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης, πρέπει να προσκομισθεί βεβαίωση του γραμματέα του διοικητικού δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση, ότι αυτή εκκρεμεί και δεν έχει συζητηθεί στην ουσία της. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να αναγραφεί από το γραμματέα του δικαστηρίου και στο σώμα της φορολογικής δήλωσης.

Με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης οι υπόχρεοι αποδέχονται ως φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία που ίσχυε κατά την πρώτη εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος στην περιοχή, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του αντικειμενικού συστήματος.

Με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων ?κατά τα ανωτέρω- επέρχεται εξώδικη λύση της διαφοράς και η υπόθεση θεωρείται περαιωθείσα για τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στη δήλωση αυτή με τον όρο ότι όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στα φύλλα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων είναι ειλικρινή. Αν διαπιστωθεί ανακρίβεια των στοιχείων αυτών (π.χ. αφού περιέλθουν νέα στοιχεία στη Δ.Ο.Υ. ή ύστερα από μεταγενέστερη διαφορετική δήλωση του ίδιου του φορολογούμενου), η υπόθεση δε θεωρείται περαιωθείσα, αλλά εκδίδεται η οικεία πράξη επιβολής φόρου με βάση τα συγκριτικά στοιχεία (και όχι την αντικειμενική αξία της παρούσας διάταξης) και επιβάλλονται οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι υπόχρεοι σε φόρο έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση υπαγωγής στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου είτε για ένα είτε για όλα τα περιουσιακά στοιχεία των υποθέσεών τους. Ειδικότερα, για τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. γνωστοποιεί χωρίς καθυστέρηση στο αρμόδιο δικαστήριο ότι υποβλήθηκε η δήλωση περαίωσης της υπόθεσης και, συνεπώς, η δίκη καταργείται ως προς το ακίνητο, για το οποίο υποβλήθηκε η δήλωση. Αν η προσφυγή αφορά και άλλα περιουσιακά στοιχεία, εκτός από εκείνα για τα οποία υποβλήθηκε η δήλωση περαίωσης, ο φάκελος παραμένει ως προς τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία στο δικαστήριο και η δίκη συνεχίζεται ως προς αυτά.

Αν η αξία των ακινήτων, όπως προκύπτει με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης, είναι μικρότερη από εκείνη που είχε δηλωθεί με την αρχική δήλωση του φορολογούμενου, η υπόθεση περαιώνεται ως ειλικρινής με βάση την αξία της αρχικής δήλωσης και με την επιφύλαξη ότι τα προβλεπόμενα στο φύλλο υπολογισμού της αξίας προσδιοριστικά στοιχεία είναι ειλικρινή.

3. Πρόσθετοι φόροι - Καταβολή του οικείου φόρου

Με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης, οι υπόχρεοι απαλλάσσονται από την καταβολή οποιουδήποτε πρόσθετου φόρου, προστίμου ή άλλης κύρωσης (με την επιφύλαξη της επιβολής προσθέτων φόρων και προστίμων στην περίπτωση διαπίστωσης ανακρίβειας των προσδιοριστικών στοιχείων που αναγράφονται στα φύλλα υπολογισμού).

Στην περίπτωση που με την παρούσα ρύθμιση γίνεται μερική περαίωση της υπόθεσης (για ορισμένα μόνο ακίνητα), ως προς τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να οφείλονται οι επιμεριστικά αναλογούντες πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων που προκύπτει με τη δήλωση περαίωσης καταβάλλεται σε έξι (6) ίσες μηνιαίες δόσεις, ο δε φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών καταβάλλεται σε δώδεκα (12) ίσες διμηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πεντακοσίων (500) ευρώ, πλην της τελευταίας. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα των μηνών ή διμήνων αντίστοιχα από τη βεβαίωση.

Αν εξοφληθεί ολόκληρος ο οφειλόμενος φόρος μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, δηλαδή με την υποβολή της δήλωσης, παρέχεται έκπτωση ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%).

Β. ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 27.5.2009.

1. Πεδίο εφαρμογής

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ενότητας Β΄ του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου παρέχεται η δυνατότητα περαίωσης εκκρεμών ?μέχρι την 27.5.2009- υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων που αφορούν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας τους. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά τα λοιπά (πλην ακινήτων) περιουσιακά στοιχεία (όπως π.χ. μετοχές, κινητά, εταιρικά μερίδια κ.λπ.).

Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται η ακόλουθη διάκριση:

α) Σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεών, γονικών παροχών και προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων, για τις οποίες η οικεία δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι και την 27.5.2009, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την προεκτίμηση που προσδιόρισε ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στην αρχική δήλωση, μειωμένη κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, εκκρεμείς θεωρούνται οι υποθέσεις για τις οποίες έχει καταχωρηθεί η οικεία δήλωση και έχει προσδιοριστεί προσωρινή αξία από τη Δ.Ο.Υ., η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή από το φορολογούμενο και δεν έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου ή δεν έχει παρέλθει το δίμηνο για την αποδοχή της καθώς και οι υποθέσεις, για τις οποίες έχει εκδοθεί και καταχωρηθεί η οικεία πράξη αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί.

Επισημαίνεται ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ανωτέρω υποθέσεων απαιτείται η οικεία φορολογική δήλωση να έχει υποβληθεί στη Δ.Ο.Υ. μέχρι την 27.5.2009, έστω και αν η φορολογική υποχρέωση γεννηθεί μετά την ημερομηνία αυτή. Επομένως, οι υποθέσεις, για τις οποίες η οικεία φορολογική δήλωση υποβάλλεται μετά την 27.5.2009, δεν υπάγονται στην ανωτέρω ρύθμιση περαίωσης, έστω και αν η δήλωση υποβάλλεται σε αντικατάσταση προηγούμενης δήλωσης, η οποία είχε υποβληθεί πριν από την 27.5.2009, αλλά έχει ήδη λήξει η τρίμηνη προθεσμία ισχύος της (άρθρο 13 παρ. 1 α.ν. 1521/1950 και άρθρο 89 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών και Γονικών Παροχών).

Επίσης, διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η δήλωση περαίωσης γίνεται δεκτή μόνο, εφόσον έχει προηγηθεί η σύνταξη του οικείου συμβολαίου.

β) Στις ανωτέρω υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου ή πράξη μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αξία της πράξης, την οποία προσδιόρισε ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. μειωμένη κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

Στις υποθέσεις αυτές που έχει κοινοποιηθεί πράξη της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και δεν έχει καταστεί αυτή οριστική, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης υπαγωγής στις ρυθμίσεις της διάταξης του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου ή μεταξύ της εξώδικης λύσης της διαφοράς. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για συμβιβασμό και δεν ασκηθεί προσφυγή, γίνεται οριστική βεβαίωση του οικείου φόρου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οπότε, αν στη συνέχεια υποβληθεί δήλωση περαίωσης μέχρι την 31.12.2009, λαμβάνεται υπόψη η αξία της πράξης μειωμένη κατά 20%.

γ) Σε υποθέσεις φόρου κληρονομιών, εφόσον για αυτές έχουν κοινοποιηθεί πράξεις μέχρι την 27.5.2009, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αξία της πράξης, την οποία προσδιόρισε ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. μειωμένη κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

δ) Σε υποθέσεις φόρου κληρονομιών, εφόσον για αυτές δεν έχουν κοινοποιηθεί πράξεις μέχρι την 27.5.2009, έστω και αν αυτές έχουν εκδοθεί και έχουν καταχωρηθεί στο οικείο βιβλίο, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία τη δηλωθείσα αξία κάθε ακινήτου προσαυξημένη κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

ε) Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και στις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, για τις οποίες, κατά την 27.5.2009, έχει ασκηθεί εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη προσφυγή για την αξία των ακινήτων και εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους στο βαθμό που εκκρεμούν, κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης αποδοχής της φορολογητέας αξίας, έστω και αν για αυτές έχουν εκδοθεί προδικαστικές αποφάσεις. Αν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους, δε θεωρούνται εκκρεμείς, έστω και αν δεν έχουν εκδοθεί οι οικείες αποφάσεις.

Επισημαίνεται ότι ?όπως και στην ενότητα Α΄- στη ρύθμιση υπάγονται οι υποθέσεις εκείνες, στις οποίες οι λόγοι της (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) προσφυγής αναφέρονται στην αξία του ακινήτου που προσδιορίστηκε με την καταλογιστική πράξη, και όχι σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα (π.χ. μη χορήγηση απαλλαγής για οποιονδήποτε λόγο, αναγνώριση παθητικού κ.α.).

Για τις υποθέσεις αυτές οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αξία της πράξης, την οποία προσδιόρισε ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. (και όχι την αξία που έχει τυχόν προσδιορισθεί πρωτοδίκως, αν πρόκειται για υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του εφετείου) μειωμένη κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).
Παραδείγματα

1) Δήλωση Φ.Α.Υ. και συμβόλαιο το 2006. Μη αποδοχή της προσωρινής αξίας πώλησης από το φορολογούμενο.

Περαίωση της υπόθεσης με αξία πώλησης την αξία της προεκτίμησης από τη Δ.Ο.Υ. μειωμένη κατά 20%.

2) Δήλωση Φ.Μ.Α. την 20.5.2009. Προσδιορισμός της προσωρινής αξίας από τη Δ.Ο.Υ.. Σύνταξη του συμβολαίου την 1.6.2009 με βάση τη δηλωθείσα αξία. Περαίωση της υπόθεσης με βάση την αξία της προεκτίμησης μειωμένη κατά 20%.

3) Θάνατος του 2000. Δήλωση φόρου κληρονομιάς το 2001, η οποία εκκρεμεί για έλεγχο.

Περαίωση της υπόθεσης με βάση τη δηλωθείσα αξία προσαυξημένη κατά 20%.

2. Διαδικασία και αποτελέσματα της περαίωσης

Για την αποδοχή της φορολογητέας αξίας, όπως ανωτέρω ορίζεται, υποβάλλεται από τον υπόχρεο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. η οικεία φορολογική δήλωση, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας που αρχίζει από την 27.5.2009 και λήγει την 31.12.2009.

Για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, κατά την υποβολή της δήλωσης, πρέπει να προσκομισθεί βεβαίωση του γραμματέα του διοικητικού δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση, ότι αυτή εκκρεμεί και δεν έχει συζητηθεί στην ουσία της. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να αναγραφεί από το γραμματέα του δικαστηρίου και στο σώμα της φορολογικής δήλωσης.

Με την υποβολή της δήλωσης για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων ?κατά τα ανωτέρω- επέρχεται εξώδικη λύση της διαφοράς και η υπόθεση θεωρείται περαιωθείσα με τον όρο ότι όλα τα στοιχεία του ακινήτου είναι ειλικρινή. Αν διαπιστωθεί ανακρίβεια των στοιχείων αυτών (π.χ. αφού περιέλθουν νέα στοιχεία στη Δ.Ο.Υ. ή ύστερα από μεταγενέστερη διαφορετική δήλωση του ίδιου του φορολογούμενου), η υπόθεση δε θεωρείται περαιωθείσα, αλλά εκδίδεται η οικεία πράξη επιβολής φόρου και επιβάλλονται οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι υπόχρεοι σε φόρο έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση υπαγωγής στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου είτε για ένα είτε για όλα τα περιουσιακά στοιχεία των υποθέσεών τους. Ειδικότερα, για τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. γνωστοποιεί χωρίς καθυστέρηση στο αρμόδιο δικαστήριο ότι υποβλήθηκε η δήλωση περαίωσης της υπόθεσης και, συνεπώς, η δίκη καταργείται ως προς το ακίνητο, για το οποίο υποβλήθηκε η δήλωση. Αν η προσφυγή αφορά και άλλα περιουσιακά στοιχεία, εκτός από εκείνα για τα οποία υποβλήθηκε η δήλωση περαίωσης, ο φάκελος παραμένει ως προς τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία στο δικαστήριο και η δίκη συνεχίζεται ως προς αυτά.

Αν η αξία των ακινήτων, όπως προκύπτει με την υποβολή της δήλωσης περαίωσης, είναι μικρότερη από εκείνη που είχε δηλωθεί με την αρχική δήλωση του φορολογούμενου, η υπόθεση περαιώνεται ως ειλικρινής με βάση την αξία της αρχικής δήλωσης και με την επιφύλαξη ότι τα προσδιοριστικά στοιχεία του ακινήτου είναι ειλικρινή.

Τα ανωτέρω οριζόμενα στην ενότητα Α.3. σχετικά με τους πρόσθετους φόρους και την καταβολή του οικείου φόρου ισχύουν ανάλογα και στις υποθέσεις της ενότητας αυτής.

Γ. ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 27.5.2009.

Η διάταξη της ενότητας Γ΄ του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου είναι διαρκούς ισχύος και εφαρμόζεται σε εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που αφορούν ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές, όπου εφαρμόζεται για πρώτη φορά το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας αυτών μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου.

Στην περίπτωση αυτή παρέχεται αποκλειστική προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την εφαρμογή σε κάθε περιοχή του αντικειμενικού συστήματος για την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης από το φορολογούμενο με αίτημα υπαγωγής του στην παρούσα διάταξη.

Όσον αφορά τον τρόπο περαίωσης των υποθέσεων της ρύθμισης αυτής καθώς και τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στη ρύθμιση, ισχύουν τα ανωτέρω οριζόμενα στην ενότητα Α΄ του άρθρου 45 (περαίωση για ένα ή περισσότερα ακίνητα, καταβολή του φόρου στις δόσεις που ορίζονται στην ενότητα Α΄ κ.λπ.).

Επίσης, ορίζεται ειδικότερα ότι, εάν η ως άνω τετράμηνη προθεσμία για την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης από το φορολογούμενο υπερβαίνει το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή του οικείου φόρου, τότε η προθεσμία αυτή περιορίζεται μέχρι ένα μήνα πριν από τη λήξη του χρόνου παραγραφής, π.χ. έστω εκκρεμής υπόθεση φόρου μεταβίβασης παραγραφόμενη στις 31.12.2009 που αφορά ακίνητο σε περιοχή, όπου το αντικειμενικό σύστημα θα εφαρμοσθεί την 1.10.2009. Η προθεσμία υποβολής της συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης λήγει για την υπόθεση αυτή στις 30.11.2009 και όχι την 1.2.2010.

Σημειώνεται ότι παρόμοια διαδικασία περαίωσης είχε θεσπιστεί με τη διάταξη της ενότητας Β΄ του άρθρου 14 του ν. 2753/1999 (Φ.Ε.Κ. 249 Α΄), η οποία καταργείται με την παρ. 2 της ενότητας Ε΄ του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου.
Δ. ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Με τη διάταξη της ενότητας Δ΄ του άρθρου 45 του κοινοποιούμενου νόμου παρέχεται η δυνατότητα, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας που αρχίζει από την 27.5.2009 και λήγει την 31.12.2009, υποβολής της οικείας αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης από τους φορολογούμενους, χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου, προστίμου ή άλλης κύρωσης, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι την 27.5.2009 και δεν έχει κοινοποιηθεί η οικεία πράξη ή φύλλο ελέγχου.

H δήλωση (αρχική ή συμπληρωματική) μπορεί να υποβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης για άρση χορηγηθείσας απαλλαγής α΄ κατοικίας λόγω μεταβίβασης του ακινήτου εντός της πενταετίας από τη χορήγησή της ή λόγω άρσης γεωργικής απαλλαγής, μη υποβολή δήλωσης για ένα ή περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.) και όχι μόνο για τη φορολογητέα αξία του ακινήτου.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις περαίωσης των ενοτήτων Α΄, Β΄ και Γ΄ που αφορούν μόνο σε υποθέσεις σχετικά με ακίνητα, υπόχρεοι σε φόρο κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών μπορούν να υποβάλουν κατά τις διατάξεις της ενότητας Δ΄, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων κ.λπ., δηλώσεις για οποιασδήποτε φύσεως περιουσιακά στοιχεία (π.χ. καταθέσεις, μετρητά, μετοχές κ.λπ.). Οι δηλώσεις μπορεί να είναι αρχικές, συμπληρωματικές ή διορθωτικές, είτε δηλαδή δεν έχουν υποβάλει καμία δήλωση (και έχει λήξει μέχρι την 27.5.2009 η προθεσμία υποβολής της) είτε έχουν υποβάλει την οικεία δήλωση ως προς ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παραλείψει άλλα, είτε έχουν δηλώσει κάποια περιουσιακά στοιχεία αλλά υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση ως προς αδήλωτο ή ανακριβώς δηλωθέν τμήμα αυτών, έστω και αν για αυτό έχει εκδοθεί η οικεία πράξη αλλά αυτή δεν έχει κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο.

Επισημαίνεται ότι στις υποθέσεις που υπάγονται στην ανωτέρω ρύθμιση, ο οικείος φόρος που προκύπτει καταβάλλεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και δεν εφαρμόζεται η καταβολή στις δόσεις, που προβλέπονται στις προηγούμενες περιπτώσεις περαίωσης. Συνεπώς, ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων καταβάλλονται εξ ολοκλήρου με την υποβολή της δήλωσης (άρθρο 8 α.ν. 1521/1950, άρθρα 5 και 14 ν. 3427/2005), ενώ ο φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών βεβαιώνεται και καταβάλλεται με βάση τις οικείες διατάξεις (άρθρα 82 και 90 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών και Γονικών Παροχών).

Στην περίπτωση που η υπόθεση αφορά ακίνητο το οποίο κατά το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης και υποβολής της αρχικής δήλωσης βρισκόταν σε περιοχή, όπου δεν εφαρμοζόταν το αντικειμενικό σύστημα, ενώ ήδη κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου εφαρμόζεται αυτό, τότε η οικεία δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά με φορολογητέα αξία την αξία του χρόνου της πρώτης εφαρμογής του αντικειμενικού συστήματος σύμφωνα με τις διατάξεις της ενότητας Α΄ (ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο υποβάλλεται), οι οποίες έχουν ταυτόχρονη εφαρμογή και, συνεπώς, επέρχεται περαίωση της υπόθεσης. Στην περίπτωση αυτή της περαίωσης, ο φόρος είναι καταβλητέος με τον τρόπο που ορίζεται στις διατάξεις της ενότητας Α΄.

Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των δωρεών και γονικών παροχών περιλαμβάνονται και οι άτυπες δωρεές και γονικές παροχές.
Παραδείγματα

1) Πλειστηριασμός του 2004 για ακίνητο εντός αντικειμενικού συστήματος. Μη υποβολή δήλωσης Φ.Μ.Α..

Υποβολή δήλωσης Φ.Μ.Α. χωρίς πρόσθετο φόρο εκπροθέσμου με φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία του χρόνου φορολογίας, δηλαδή του 2004.

2) Θάνατος του 1999. Υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς το 1999 ως προς ορισμένα κληρονομιαία ακίνητα με βάση τα συγκριτικά στοιχεία. Ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα το 2006. Η υπόθεση εκκρεμεί για έλεγχο.

Υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης ως προς τα μη δηλωθέντα ακίνητα και περαίωση της αρχικής δήλωσης με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2006 (ταυτόχρονη εφαρμογή των διατάξεων των ενοτήτων Α΄ και Δ΄).

Περαίωση ΦΜΑΠ
Υπαγόμενες υποθέσεις

Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται οι εκκρεμείς υποθέσεις Φορολογίας Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.), οι οποίες αφορούν τα έτη 1997 έως και 2007 και συγκεκριμένα:

α. Υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί δήλωση Φ.Μ.Α.Π. και δεν έχει εκδοθεί καταλογιστική πράξη, μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (27/5/2009).

β. Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου, μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

γ. Υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση Φ.Μ.Α.Π, αλλά έχει εκδοθεί και καταχωρηθεί στο οικείο βιβλίο φύλλο ελέγχου ή έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου, μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.
Εξαιρούμενες υποθέσεις

Δεν υπάγονται στη ρύθμιση:

α. Οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση Φ.Μ.Α.Π. το οικείο έτος.

β. Οι υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί το οικείο έτος μερική δήλωση Φ.Μ.Α.Π. και δεν έχει ακολουθήσει η υποβολή αρχικής δήλωσης.

γ. Οι υποθέσεις για τις οποίες έχουν ασκηθεί εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες προσφυγές και εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.
Τρόπος περαίωσης

Οι υποθέσεις Φ.Μ.Α.Π., περαιώνονται οριστικά με οίκοθεν ενέργεια του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα και στον υπόχρεο (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) να ζητήσει την υπαγωγή του στη ρύθμιση αυτή, με αίτησή του προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2009.

Α. Οι υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί δήλωση Φ.Μ.Α.Π. το οικείο έτος, περαιώνονται με βάση τη δηλωθείσα φορολογητέα αξία της δήλωσης, προσαυξημένη κατά 10%.

Σημειώνεται ότι ειδικά για το έτος 1997 η αξία των εντός αντικειμενικού συστήματος αξίας ακινήτων δεν προσαυξάνεται με το ανωτέρω ποσοστό, εφόσον ο υπόχρεος (μόνο φυσικό πρόσωπο) έχει αποδεχθεί την προταθείσα από το Υπουργείο Οικονομικών αξία για τα ακίνητα αυτά, δεδομένου ότι οι υποθέσεις αυτές θεωρούνται ως συμβιβαστικώς επιλυθείσες. Τονίζεται ότι δεν προσαυξάνεται με 10% η αξία των ακινήτων εκείνων, για τα οποία ο υπόχρεος έχει αποδεχθεί την προτεινόμενη αξία και όχι για όλα τα ακίνητα της δήλωσης Φ.Μ.Α.Π. του έτους 1997.

Παράδειγμα:

Φυσικό πρόσωπο το έτος 1997 είχε:

ένα ακίνητο στην Θεσσαλονίκη προτεινόμενης αξίας 200.000,00€ , την οποία απεδέχθη, ένα οικόπεδο στο δήμο Αθηναίων προτεινόμενης αξίας 350.000,00€ , την οποία δεν απεδέχθη και στην δήλωση Φ.Μ.Α.Π., δήλωσε αξία 200.000,00€,

ένα ακίνητο στο Μαυρίκι Τεγέας (εκτός αντικειμενικού συστήματος αξίας ακινήτων), το οποίο δήλωσε με αξία 10.000,00€.

Ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας προκειμένου να περαιωθεί η υπόθεση αυτή γίνεται ως εξής:

Για το ακίνητο της Θεσσαλονίκης η αξία της περαίωσης είναι 200.000,00€ (η αξία την οποία απεδέχθη).

Για το ακίνητο της Αθήνας η αξία της περαίωσης είναι 385.000,00€ = [350.000,00 + (350.000,00 Χ 10%)].

Για το ακίνητο του Μαυρικίου Τεγέας η αξία της περαίωσης είναι 11.000,00€ = [10.000,00 + (10.000,00 Χ 10%)].

Σύνολο αξίας για την περαίωση 596.000,00€.

Β. Σε περιπτώσεις που έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου, οι υποθέσεις Φ.Μ.Α.Π. περαιώνονται, εφόσον ο υπόχρεος αποδεχθεί τη φορολογητέα αξία που του προσδιόρισε ο αρμόδιος προϊστάμενος με το φύλλο ελέγχου, μειωμένη κατά 10%. Η φορολογητέα αξία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται της δηλωθείσας φορολογητέας αξίας προσαυξημένης κατά 10%.

Παράδειγμα:

Για τα έτη 2006 και 2007 νομικό πρόσωπο δήλωσε φορολογητέα αξία 800.000,00 ευρώ και 300.000,00 ευρώ αντίστοιχα. Μετά από έλεγχο η φορολογητέα αξία προσδιορίστηκε σε 900.000,00 ευρώ και 800.000,00 ευρώ αντίστοιχα. Το νομικό πρόσωπο θα περαιώσει τις υποθέσεις Φ.Μ.Α.Π. για τα έτη αυτά, ως εξής:

Για το έτος 2006.

Προσδιορισθείσα αξία ελέγχου μειωμένη κατά 10%: 810.000,00€ = [900.000,00 - (900.000,00 Χ 10%)].

Αξία δήλωσης προσαυξημένη με 10%: 880.000,00€ = [ 800.000,00 + (800.000 Χ 10%)].

Προκειμένου να περαιωθεί το έτος αυτό η εκκαθάριση θα γίνει για αξία 880.000,00€.

Για το έτος 2007.

Προσδιορισθείσα αξία ελέγχου μειωμένη κατά 10%: 720.000,00€ = [800.000,00 € - (800.000 Χ 10%)].

Αξία δήλωσης προσαυξημένη με 10%: 330.000,00€ = [300.000,00€ + (300.000,00 Χ 10%)].

Προκειμένου να περαιωθεί το έτος αυτό η εκκαθάριση θα γίνει για αξία 720.000,00€.

Γ. Υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση, αλλά έχει εκδοθεί και καταχωρηθεί στο οικείο βιβλίο φύλλο ελέγχου Φ.Μ.Α.Π. ή έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, περαιώνονται βάσει της αξίας που έχει προσδιορίσει ο προϊστάμενος της αρμόδιας φορολογικής αρχής, μειωμένης κατά ποσοστό 10%.

Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, που θα αποδεχθούν την περαίωση, απαλλάσσονται από την καταβολή οποιουδήποτε πρόσθετου φόρου, προστίμου ή άλλης κύρωσης για τα ακίνητα τους, που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις αυτές.
Προϋποθέσεις περαίωσης

Η περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων Φ.Μ.Α.Π. με τις παρούσες διατάξεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί, με την προϋπόθεση ότι συντρέχουν οι κατωτέρω όροι και προϋποθέσεις:

1. Υποχρεωτικά περαιώνεται το πρώτο κατά σειρά ανέλεγκτο έτος Φ.Μ.Α.Π. και το επόμενο συνεχόμενο με αυτό -εφόσον δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης- ανέλεγκτο έτος.

2. Επιτρέπεται η περαίωση ορισμένων εκκρεμών υποθέσεων επιλεκτικά, με την προϋπόθεση ότι η περαίωση ξεκινά από το πρώτο ανέλεγκτο έτος και τα περαιούμενα έτη είναι συνεχή.

Παράδειγμα:

Άγαμος, έχει στην κυριότητά του 5 ακίνητα στο δήμο Αθηναίων. Το έτος 1997 απεδέχθη στη δήλωση Φ.Μ.Α.Π. την προτεινόμενη αξία των 500.000,00€. Στη δήλωση Φ.Μ.Α.Π. έτους 1998 δήλωσε φορολογητέα περιουσία αξίας 400.000€. Για τα έτη 1999 έως και 2001 δεν υπέβαλε δηλώσεις Φ.Μ.Α.Π. Στις δηλώσεις Φ.Μ.Α.Π. ετών 2002 και 2003 δήλωσε φορολογητέα περιουσία αξίας 600.000€.Το έτος 2004 υπέβαλε μερική δήλωση και για τα έτη 2005 και 2006 δήλωσε φορολογητέα περιουσία αξίας 800.000€.

Για το φυσικό πρόσωπο αυτό θα εκδοθεί Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης για τα έτη 1998, 2002, 2003, 2005 και 2006. Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης για το έτος 1997 δεν θα εκδοθεί, διότι ο υπόχρεος απεδέχθη την προτεινόμενη αξία του συνόλου των ακινήτων του. Επίσης δεν εκδίδεται Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης για τα έτη 1999 έως και 2002 γιατί ο φορολογούμενος δεν υπέβαλλε δηλώσεις. Τέλος, δεν εκδίδεται Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης για το έτος 2004 επειδή ο υπόχρεος δεν επέδωσε και αρχική δήλωση, παρά μόνο μερική δήλωση Φ.Μ.Α.Π.

Ο υπόχρεος δύναται να περαιώσει το σύνολο των εκκρεμουσών υποθέσεων Φ.Μ.Α.Π. Εφόσον όμως επιλέξει να περαιώσει μόνο τρία από τα έτη, υποχρεωτικά αυτά θα είναι τα συνεχόμενα έτη ?με αρχή το πρώτο εξ αυτών- 1998, 2002 και 2003.

3. Ο υπόχρεος αποδέχεται τη βεβαίωση και την καταβολή, σύμφωνα με τα ανωτέρω, της συνολικής οφειλής του φόρου που προκύπτει και αναγράφεται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα, εντός δέκα ημερών από την επίδοση του. Η υπογραφή από τον φορολογούμενο του σημειώματος αυτού, συνεπάγεται την αμετάκλητη αποδοχή του περιεχομένου του.

4. Με την υπογραφή του Εκκαθαριστικού Σημειώματος, ο υπόχρεος καταβάλλει υποχρεωτικά το 10% της συνολικής οφειλής Φ.Μ.Α.Π.

5. Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στο δημόσιο σε εφαρμογή του άρθρου 46 του κοινοποιούμενου νόμου, δεν αναζητούνται ούτε συμψηφίζονται.
Διαδικασία περαίωσης

1. Για την υλοποίηση της περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων Φ.Μ.Α.Π., ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. συντάσσει εις διπλούν ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ περαίωσης Φ.Μ.Α.Π. Με την 1057501/284/0013/ΠΟΛ1077/10/6/2009 Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίσθηκαν ο τύπος και το περιεχόμενο των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων περαίωσης του Φ.Μ.Α.Π., φυσικών και νομικών προσώπων.

2. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. κατά την έκδοση των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων περαίωσης θα προτάσσει τις υποθέσεις Φ.Μ.Α.Π. παλαιοτέρων ετών (π.χ. δηλώσεις Φ.Μ.Α.Π. 1997, 1998, 1999 κ.λπ.)

3. Σε περιπτώσεις που μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου ανέλεγκτου έτους παρεμβάλλονται περισσότερες από μία Δ.Ο.Υ., το Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης εκδίδεται από τον προϊστάμενο που είναι αρμόδιος για το τελευταίο ανέλεγκτο έτος. Σε αυτήν την περίπτωση, αποστέλλονται Εκκαθαριστικά Σημειώματα περαίωσης από τις άλλες Δ.Ο.Υ. που ήταν αρμόδιες για προηγούμενα έτη, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2009. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. εκδίδει Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης που περιλαμβάνει και τα έτη για τα οποία αρμόδιες ήταν άλλες Δ.Ο.Υ.

4. Το Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης θα καταχωρείται σε ειδικό προς τούτο βιβλίο. Το ένα αντίτυπο του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περαίωσης κοινοποιείται με απόδειξη στον υπόχρεο και το άλλο παραμένει στην τελευταία για το ανέλεγκτο έτος Δ.Ο.Υ. Κατά την κοινοποίηση του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περαίωσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν.2717/1999).

5. Ο υπόχρεος, εφόσον επιθυμεί να περαιώσει τις ανέλεγκτες υποθέσεις του Φ.Μ.Α.Π., προσέρχεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., που αναγράφεται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης. Επί του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περαίωσης συντάσσεται η οικεία πράξη η οποία υπογράφεται από τον ίδιο και από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.. Κατά την υπογραφή της πράξης υποχρεωτικά καταβάλλεται το 10% του οφειλόμενου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η προθεσμία προσέλευσης και υπογραφής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των δέκα ημερών από την κοινοποίηση του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περαίωσης Φ.Μ.Α.Π..

6. Η κατά τα ανωτέρω αποδοχή του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περαίωσης από τον υπόχρεο, συνεπάγεται την αυτόματη περαίωση όλων των δηλώσεων Φ.Μ.Α.Π., που αφορούν τα έτη αυτά και επιφέρει όλα τα αποτελέσματα της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και τα καταβληθέντα στο δημόσιο χρηματικά ποσά κατ’ εφαρμογή της ρύθμισης αυτής δεν αναζητούνται.

7. Το Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης Φ.Μ.Α.Π. μετά την σύνταξη επ’ αυτού της οικείας πράξης και την υπογραφή της, καταχωρείται στο ειδικό βιβλίο αναγράφοντας την ημερομηνία περαίωσης, τα περαιούμενα έτη και τα ποσά του φόρου.

8. Ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ενημερώνει τις Δ.Ο.Υ. που ήταν αρμόδιες σε προηγούμενα έτη και απέστειλαν εκκαθαριστικό, με την κοινοποίηση σε αυτές θεωρημένου αντιγράφου του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περαίωσης, μετά την αποδοχή του. Το αντίγραφο αυτό συσχετίζεται με την οικεία δήλωση, η οποία, στη συνέχεια τίθεται στο αρχείο, ως περαιωθείσα.

9. Επισημαίνεται ότι η έκδοση Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων περαίωσης, αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου και λήγει την 30η Οκτωβρίου 2009.
Βεβαίωση των φόρων

Η βεβαίωση ενεργείται από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για το τελευταίο ανέλεγκτο έτος.

Για τη βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. συντάσσει κατάλογο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Καταβολή των φόρων

Τα υπόλοιπα ποσά φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που περιλαμβάνονται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης, μετά την καταβολή του 10%, καταβάλλονται σε δώδεκα ίσες μηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 100 ευρώ, με εξαίρεση την τελευταία.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου υπογράφηκε από τον υπόχρεο το Εκκαθαριστικό Σημείωμα περαίωσης και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων επομένων μηνών.

Δεν απαιτείται σχετική ειδοποίηση του υποχρέου.

Σε περίπτωση που καταβληθεί το σύνολο του οφειλόμενου ποσού μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 5%.

Οι υποθέσεις που δεν υπάγονται στην παρούσα περαίωση (π.χ. δεν έχει υποβληθεί δήλωση το οικείο έτος), ελέγχονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.