Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Συμφωνία για τον αγωγό- Το φυσικό αέριο θα φτάσει σε όλην την Πελοπόννησο

«Ευδόκιμη λύση» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, το αποτέλεσμα της σύσκεψης για την οριστικοποίηση της χάραξης του αγωγού του φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Αυγούστου 2011 στην Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη.

Ο κ. Τατούλης τόνισε ταυτόχρονα ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταστεί σημείο αναφοράς για την ισόρροπη ενεργειακή ανάπτυξη της Νότιας Ελλάδας» μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

Παράλληλα υπενθύμισε την απόφαση που είχε ληφθεί πριν.........

από δύο εβδομάδες σε προηγούμενη συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό και την διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, να φθάσει το φυσικό αέριο και μακρύτερα από την αρχική πρόβλεψη στις περιφερειακές ενότητες της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, αλλά και στην Ηλεία και την Αχαΐα. Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι έχει δώσει ήδη εντολή στις τεχνικές του υπηρεσίες να ξεκινήσουν τις μελέτες προκειμένου όλη η Πελοπόννησος να απολαμβάνει αυτό το τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο και για τους δύο πολιτικούς σημαίνει χαμηλότερο κόστος διαβίωσης για τα νοικοκυριά και ευνοϊκότερους όρους για το επιχειρείν.

Στη σύσκεψη αυτή, στην οποία έλαβαν μέρος εκτός του Περιφερειάρχη και του Υφυπουργού, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, οι Δήμαρχοι Κορίνθου, Άργους, Τρίπολης, Μεγαλόπολης και Ναυπλίου, καθώς επίσης πολίτες των συγκεκριμένων περιοχών, οριστικοποιήθηκε η χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, αφού επιλύθηκαν και τα τελευταία προβλήματα, τα οποία είχαν καταγραφεί στους Δήμους Άργους – Μυκηνών και Κορίνθου. Μετά το πέρας της συνάντησης, όπου όλες οι πλευρές κατέγραψαν ευθέως τη σύμφωνη γνώμη τους, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για τη συνέχιση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στην Πελοπόννησο».

Να υπενθυμισθεί ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, προκειμένου να προκύψει επαναχάραξη σε κάποια σημεία του έργου. Μετά από συνεννοήσεις με τον ΔΕΣΦΑ, οι τεχνικές υπηρεσίες των δύο θιγόμενων δήμων έκαναν τις προτάσεις τους. Αυτές τις προτάσεις ενσωμάτωσε ο ΔΕΣΦΑ στον τελικό χάρτη, ο οποίος και έλαβε κατά τη διάρκεια της σημερινής κρίσιμης συνάντησης το πράσινο φως, που απεμπλέκει το έργο από τα προβλήματα που το εμπόδιζαν να συνεχιστεί.

Ο κ. Μανιάτης από τη δική του πλευρά ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και επιβεβαίωσε ότι τόσο ο ΔΕΣΦΑ, όσο οι υφιστάμενές του τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και οι υπηρεσίες της περιφέρειας και των Δήμων, και τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει για την περιβαλλοντικούς όρους και την τελική χάράξη θα κινηθούν πολύ γρήγορα προκειμένου άμεσα το έργο να δημοπρατηθεί και να εγκατασταθεί εργολάβος. Ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι είναι ένα έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια κατά 35% μέσω του ΕΣΠΑ, και ως εκ τούτου πρέπει τα οφέλη του να αποδοθούν σε όλους τους πολίτες και στις επτά περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου. Παράλληλα τόνισε ότι έχει προκύψει συμφωνία με τον κ. Μανιάτη σχετικά με την ενσωμάτωση οπτικής ίνας στον κεντρικό αγωγό, γεγονός που θα καταστήσει την Πελοπόννησο την περιφέρεια με την μεγαλύτερη ευρυζωνικότητα στην επικράτεια. Τέλος, ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε κι εκείνος από την πλευρά του τον κ. Μανιάτη για τη στενή συνεργασία και σημείωσε ότι μόνο με συνεχή διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία επιτυγχάνεται συναίνεση, η οποία είναι θεμελιώδης για την όποια αναπτυξιακή προοπτική.

Με 19.025 μόρια έμεινε εκτός ΑΕΙ για ένα… κλικ

Ο Δημήτρης ήταν ένας από τους χιλιάδες μαθητές της τρίτης Λυκείου που τον Ιούνιο κλήθηκε να καταθέσει ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές προτίμησης. Οι βαθμοί του μάλιστα στις εξετάσεις ήταν τόσο υψηλοί που τόσο αυτός όσο και οι γονείς του πανηγύριζαν την εισαγωγή του στην Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Η σιγουριά τους ήταν τέτοια που πριν ...........

λίγες ημέρες νοίκιασαν και διαμέρισμα για τον 18χρονο Δημήτρη.

Η χθεσινή μέρα όμως επεφύλασσε μια απρόσμενα δυσάρεστη έκπληξη για το νεαρό και την οικογένειά του αφού το όνομά του δεν βρισκόταν στις λίστες των επιτυχόντων.

Ο Δημήτρης Τ. μάλιστα με τα 19.025 μόρια που είχε συγκεντρώσει αντί να βρίσκεται στην 6η θέση της σειράς των εισακτέων της Οδοντιατρικής απουσίαζε από τον σχετικό κατάλογο που αναρτήθηκε στο λύκειο της Λαμίας όπου φοιτούσε.

Μετά το αρχικό σοκ η οικογένεια απευθύνθηκε στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο από χθες δέχεται τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων μαθητών που είδαν τα ονόματά τους να απουσιάζουν από τις λίστες των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πρόκειται για περιπτώσεις υποψηφίων με υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις που συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές προτίμησης , αλλά δεν το οριστικοποίησαν, και τις διερευνά η Διεύθυνση Εξετάσεων του υπ. Παδείας με εντολή της υπουργού Α. Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα μάλιστα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου οι μαθητές αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός πανεπιστημίων για ένα "κλικ".

Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας εξετάζει από νομικής πλευράς το ενδεχόμενο διορθωτικής απόφασης υπέρ αυτών των περιπτώσεων υποψηφίων.

Αύριο στο «ΘΑΡΡΟΣ» ΟΙ «ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ» των Φιλιατρών!



Τα μέλη του νέου και νεανικού μουσικού συγκροτήματος αποκλειστικά και για πρώτη φορά, στην έγκυρη εφημερίδα της Μεσσηνίας!

Ο Γιάννης Καυκάς, ο Μπάμπης Σουρέτης, ο Αναστάσης Σταματόπουλος, Θανάσης Νεοφύτου, ο Τάκης Καυκάς, η Ιωάννα Χρονοπούλου και η Χριστίνα Μιχαλακοπούλου μιλάνε για τη σχέση τους με τη μουσική, την ιδέα δημιουργίας του συγκροτήματος, το ξεκίνημα, την πρώτη τους συναυλία.

Μη χάσετε αύριο στο «ΘΑΡΡΟΣ» τη συζήτηση – συνέντευξη του Ηλία Γιαννόπουλου με τους «ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ»!




Συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με το ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το Καλάθι Προϊόντων Πελοποννήσου

Με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Κανελλόπουλο θα συναντηθεί ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλης, με θέμα την κατάρτιση του επιχειρησιακού πλάνου για το «Καλάθι Προϊόντων Πελοποννήσου», θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011 στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στις 11:00 πμ.

Στην συνάντηση συμμετέχουν ο Γενικός Διευθυντής ...........

Γ. Εφαρμογών & Έρευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου, οι Διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ

H επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι το απαύγασμα της επίπονης προσπάθειας της συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς , του σκληρού και δύσκολου αγώνα σας.

Με αγωνιστικότητα , στερήσεις σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο , κάνατε το επόμενο βήμα για την επαγγελματική και κοινωνική σας ανέλιξη.

Αυτό που μένει τα επόμενα χρόνια, είναι να κεφαλοποιήσετε προς όφελός σας, τις γνώσεις στο επιστημονικό πεδίο που επιλέξατε να ακολουθήσετε και να κατορθώσετε αλώβητοι από αρνητικές επιρροές και εμπόδια να πετύχετε τους στόχους σας.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από νέους , συγκροτημένους ..........

και συνειδητοποιημένους επιστήμονες ,ιδίως αυτήν την περίοδο που πλήττονται θεσμοί και αξίες και η απογοήτευση περισσεύει.

Θα ήθελα μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου , να εκφράσω τα πιο ειλικρινή και θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς, τις οικογένειές σας και στους καθηγητές σας, για την επιτυχία σας.

Αλλά και στους νέους που σε αυτήν τη φάση της ζωής τους δεν πέτυχαν αυτό που είχαν ονειρευτεί , θα ήθελα να τους συστήσω αυτοσυγκράτηση και επ΄ουδενί λόγο απογοήτευση.
Εξ΄ άλλου οι επιτυχίες στη ζωή δεν κρίνονται μόνο σε μια στιγμή.
Θα δοθούν πολλές ευκαιρίες , αρκεί να υπάρχει αισιοδοξία και πείσμα για κάτι καλύτερο!

Αντωνία Μπούζα
Μέλος Τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης Ν.Δ.
Μέλος Τομέα Ενημέρωσης και ΜΜΕ της ΝΟ.Δ.Ε.Μεσσηνίας

Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για την προέκταση αγωγού φυσικού αερίου στη Μεσσηνία

Μετά από αίτημα των Βουλευτών, κ. Δημήτρη Κουσελά, κ. Νάντιας Γιαννακοπούλου και κ. Οδυσσέα Βουδούρη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Υφυπουργό του ΥΠΕΚΑ, κ. Γιάννη Μανιάτη, στην οποία παρέστησαν ο Βουλευτής, κ. Γ. Λαμπρόπουλος και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Π. Νίκας. Το αίτημα των τριών βουλευτών αφορούσε στην προέκταση του αγωγού φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη στην Καλαμάτα.

Προς υποστήριξη αυτού του αιτήματος αναφέρθηκε ότι η περιοχή της Καλαμάτας αποτελεί το μεγαλύτερο οικιστικό συγκρότημα με συνεχή αυξητική πορεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Επίσης, η προέκταση του αγωγού θα εξυπηρετήσει .........

τις οικιακές ανάγκες ενός πληθυσμού άνω των 100.000, τις ανάγκες των βιομηχανικών περιοχών και θερμοκηπιακών μονάδων περίπου 3.500 στρ., καθώς και την τουριστική ανάπτυξη που προέρχεται κυρίως από τη λειτουργία της Costa Navarino. Τέλος, τονίστηκε ότι η αρμονική ανάπτυξη της Πελοποννήσου απαιτεί και την ανάπτυξη του σημαντικότερου νότιου πόλου και όχι μόνο των παραπλήσιων περιοχών, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα.

Ο Υφυπουργός ανταποκρινόμενος στο αίτημα δήλωσε τα εξής: “θα ξεκινήσει άμεσα και θα υλοποιηθεί εντός 7 μηνών η μελέτη για την προέκταση 50 χιλ. του αγωγού από τη Μεγαλόπολη στην Καλαμάτα, καθώς και η μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας παροχής φυσικού αερίου στην Καλαμάτα”.

Πρωτιά για το δελτίο του ΑΝΤ1 παρά την επιστροφή των αστεριών του MEGA

Η πρεμιέρα χθες για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA σε πλήρη σύνθεση δεν συνοδεύτηκε από πρωτιά. Παρά την παρουσία της Ολγας Τρέμη, του Γιάννη Πρετεντέρη και όλων των αστεριών του καναλιού το ραβασάκι της ABG δεν επιφυλλάσε καθόλου καλά νέα για το κανάλι της Μεσογείων αφού το πολυθεματικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με την Μαρία Χούκλη κέρδισε με διαφορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, ............

το δελτίο του ΑΝΤ1 έκανε στο σύνολο 22,4% και ακολούθησαν το Mega με 20,4%, ο Alpha με 17,9%, το Alter με 16,7% και το Star με 16,4%. Στις ηλικίες 15 - 44, το Star ήταν πρώτο και με διαφορά, καθώς έκανε 25,8%. Ακολούθησαν ο ΑΝΤ1 με 19,1%, το Mega με 18,8%, ο Alpha με 10,3% και το Alter με 9,7%. Στην «μάχη» των 21:00, η επιστροφή της Έλλης Στάη συνοδεύτηκε με πρωτιά έναντι της Σίας Κοσιώνη στο σύνολο (7,5% η ΝΕΤ, 6,9% ο Σκάι). Όμως, στα νεανικά κοινά ο Σκάι σημείωσε 6,7% και η ΝΕΤ 5,7%.

Από τις 12 Σεπτεμβρίου το Εργόσημο

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 αρχίζει η έκδοση Εργόσημου από τα ΕΛΤΑ και στις 20 Σεπτεμβρίου η έκδοση του από τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank και EFG Eurobank, μετά από αίτημα τους για παράταση της ημερομηνίας έκδοσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναγκαία προσαρμογή του μηχανογραφικού τους συστήματος.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, με ........

την εφαρμογή του Εργοσήμου επιχειρείται για πρώτη φορά να δοθεί ουσιαστική και μελετημένη λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, τις απώλειες ασφαλιστικών εισφορών από την αδήλωτη εργασία των περιστασιακά απασχολούμενων στην κατοικία του εργοδότη, τις αγροτικές εργασίες και τους περιστασιακά εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης, του θεάματος και του ακροάματος.

Το εργόσημο αποτελεί ειδικό έντυπο, εν είδη επιταγής, με μοναδικό αριθμό, που εκδίδεται από τον εργοδότη με τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του καθώς και την καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (ΕΛΤΑ και Τράπεζες) και αποδίδεται στον εργαζόμενο αντί χρηματικού ποσού για την αμοιβή των υπηρεσιών του. Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου, ο εργαζόμενος, μόνο με το ΑΜΚΑ του, εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό μείον των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες υπολογίζονται σε ποσοστό 20% ή 10% και αποδίδονται στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα που είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ο ΟΓΑ αντίστοιχα. Για τη διασφάλιση της διαδικασίας και την επαλήθευση των στοιχείων τηρείται «Αρχείο Εργοσήμου» στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε, βάσει του οποίου οι ασφαλιστικοί φορείς θα είναι σε θέση να υπολογίσουν μεταξύ των άλλων τα ασφαλιστικά δικαιώματα που θεμελιώνει ο εργαζόμενος και το μέγεθος των οικονομικών ελαφρύνσεων που προβλέπονται για τον εργοδότη ως κίνητρο για την χρήση του εργόσημου. Συγκεκριμένα, οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου.

Μέσω του εργόσημου οι ασφαλισμένοι έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε συνταξιοδοτικό και υγειονομικό επίπεδο αλλά και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, ενώ στην ίδια περίπτωση οι εργοδότες απαλλάσσονται από κάθε ποινική και αστική κύρωση.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών έχει προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης του Εργοσήμου με πολλαπλούς τρόπους, σε τραπεζικά υποκαταστήματα, αυτόματα μηχανήματα ή μέσω διαδικτύου, ώστε η χρήση του να διαδοθεί άμεσα, χωρίς προβλήματα, στους ασφαλισμένους όλων των μορφωτικών στρωμάτων και όλων των γεωγραφικών σημείων της χώρας.

4.500 € για φιλοξενία τριών ημερών σε 5 τούρκους εμπειρογνώμονες

4.500(!!!) Ευρώ για τρεις μέρες έχει εγκρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και αφορά την φιλοξενία πέντε Τούρκων εμπειρογνωμώνων για να συνεργαστούν με τους Έλληνες συναδέλφους τους σε θέματα των Ονομασιών Προέλευσης και για τις περιπτώσεις σφετερισμών.

Σύμφωνα με την απόφαση που σας παρουσιάζει το το Φιλιατρά News Το πρόγραμμα της συνεργασίας καλύπτει τόσο τα έξοδα διαμονής των 5 Τούρκων εμπειρογνωμόνων όσο και επισκέψεις τους σε αρχαιολογικούς χώρους.

Σε μια εποχή που οι Έλληνες στερούνται σε .........

πολλές περιπτώσει ακόμα και βασικά αγαθά, κάποιοι σπαταλάνε 4.500 ευρώ για άρτο και θεάματα σε Τούρκους που σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούν ονομασίες προϊόντων που μόνο η Ελλάδα δικαιούται να χρησιμοποιεί.
Κατα τ' άλλα ήρθαν στην Ελλάδα για να συνεργαστούν με τους Έλληνες συναδέλφους τους σε θέματα των Ονομασιών Προέλευσης και για τις περιπτώσεις σφετερισμών.....

Καμαρώστε τους!!!!!

Συμβόλαια WIND to All με εγγύηση λογαριασμού



Νέα συμβόλαια από τη Wind προς όλους τους συνδρομητές. Επωφεληθείτε των προσφορών.

Δείτε τις προσφορές αναλυτικά



Εκτός ΑΣΕΠ» η συμμετοχή των ΜΚΟ στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Την αδυναμία του ΑΣΕΠ να ελέγξει τη διαδικασία συμμετοχής των ΜΚΟ στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους του υπουργείου Εργασίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Αρχής Γιώργος Βέης.

Κατά την ακρόασή του από τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της Αρχής δήλωσε ότι «το ΑΣΕΠ συνδιαλέγεται μόνο με το δημόσιο, όταν ο εργοδότης είναι ιδιώτης δεν μπορεί να κάνει κάτι, προκύπτει θεσμικό πρόβλημα».

Μάλιστα, ο κ. Βέης επεσήμανε ότι προκειμένου .......

να έχει το ΑΣΕΠ τη δυνατότητα να κάνει έλεγχο των σχετικών προκηρύξεων, ζήτησε από τον Γιώργο Κουτρουμάνη να αλλάξει τις προκηρύξεις, ωστόσο ο υπουργός ενώ δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει, όπως ανέφερε ο κ. Βέης, τελικά αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κατέληξε τονίζοντας ότι το ΑΣΕΠ, αν δεν αλλάξει η όλη διαδικασία, δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκτός από μεταφορά τεχνογνωσίας, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν σφάλματα και παρατυπίες.

Στο μεταξύ, επίκαιρη επερώτηση για τη συμμετοχή ΜΚΟ στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας, και δέκα βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Άμεση και αξιόπιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες της ΔΕΗ, οπουδήποτε και αν βρίσκεστε, με το δωρεάν app για iOS και Αndroid

Η ΔΕΗ πρωτοπορεί και παρουσιάζει την εφαρμογή της για συσκευές κινητών τηλεφώνων που δίνει στους χρήστες άμεση, αξιόπιστη και γρήγορη πρόσβαση στις υπηρεσίες της ΔΕΗ, οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

Η εφαρμογή της ΔΕΗ για iPhone και Android προσφέρει: .....

Ηλεκτρονική καταχώριση των ενδείξεων του μετρητή

Αλλαγή της διεύθυνσης αποστολής του λογαριασμού

Πρόσβαση στα συστήματα των τραπεζών που υποστηρίζουν ηλεκτρονική πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ

Ενημέρωση για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Αναζήτηση και εντοπισμό σημείων εξυπηρέτησης πελατών και εξόφλησης λογαριασμών σε όλη την Ελλάδα

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

Επικοινωνία με τη ΔΕΗ για θέματα γενικού ενδιαφέροντος και βλάβες

Διασύνδεση με την επίσημη παρουσία της ΔΕΗ στα κοινωνικά δίκτυα (twitter, lickr, YouTube)

Ενημέρωση για την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ

Aναμένεται «πράσινο» από ΣτΕ για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Αντισυνταγματική αναμένεται να κρίνει τη διατήρηση οποιουδήποτε κλειστού επαγγέλματος για οποιονδήποτε λόγο στην Ελλάδα απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ΣτΕ που πρόκειται να εκδοθεί πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την απόφαση αυτή, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα επικαλείται το σχετικό άρθρο του Συντάγματος περί ελεύθερης επαγγελματικής επιλογής των Ελλήνων πολιτών.
Συγκεκριμένα, θα βασίζεται στο άρθρο 5 .........

παράγραφος 1 του Συντάγματος, με το οποίο κατοχυρώνεται η προσωπική και οικονομική ελευθερία ως ατομικό δικαίωμα, ειδικότερη εκδήλωση της οποίας αποτελεί η ελευθερία επιλογής και ασκήσεως ορισμένου επαγγέλματος.

Προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, που αφορούσε προσφυγές για την έκδοση αδειών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, αναφέρει ότι στην «επαγγελματική ελευθερία ο νόμος μπορεί να επιβάλει περιορισμούς για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο και τον χαρακτήρα της ρυθμιζόμενης επαγγελματικής δραστηριότητας».

Το δικαστήριο επισήμαινε ακόμη ότι «τέτοιο λόγο δεν συνιστά η προστασία του οικονομικού συμφέροντος των ήδη δραστηριοποιούμενων σε συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, με την αποτροπή της εισόδου στον κλάδο αυτό νέων επαγγελματιών και της εκ του λόγου τούτου μειώσεως των προσόδων από την άσκηση της επαγγελματικής αυτής δραστηριότητας».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ε.Ο. Καλαμάτας-Μεγαλόπολης την Πέμπτη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την προσεχή Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου από τις 6.00 το πρωί, στην Ε.Ο. Καλαμάτας-Μεγαλόπολης λόγω της μεταφοράς γιγαντιαίου μηχανήματος στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

Η επιχείρηση της μεταφοράς θα ξεκινήσει............

από τον κόμβο Αλλαγής στο 57,7 χλμ της Εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας, θα συνεχίσει έως τον κόμβο Χωρεμίου, στο 43,5 χλμ της Εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας, και ακολούθως θα κατευθυνθεί προς το ενεργειακό κέντρο, μέσω της επαρχιακής οδού προς το χωριό Χωρέμι.

Ο ειδικός συρμός έχει μήκος 105,9 μέτρα, πλάτος 6,04 μέτρα και ύψος 5,245 μέτρα, ενώ κατά την κίνηση του καταλαμβάνει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και η ταχύτητα με την οποία κινείται, δεν ξεπερνά τα 7 χλμ ανά ώρα.

Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των οδηγών η τροχαία Τρίπολης σε συνεργασία με την τροχαία Καλαμάτας, θα εκτρέπει την κυκλοφορία των Ι.Χ. που κινούνται στην εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, από έξοδο Λεονταρίου του αυτοκινητοδρόμου και θα ακολουθούν τη διαδρομή, διασταύρωση Λεονταρίου - Λεοντάρι - Δυρράχι - Πολλιανή - Θουρία και αντίστροφα.

Όσον αφορά στα φορτηγά και τα λεωφορεία, θα διακόπτεται η κυκλοφορία τους στον κόμβο Αλλαγής προς Τρίπολη και στην έξοδο του αυτοκινητοδρόμου προς Καλαμάτα στο 40,5 χλμ και θα περνούν εκ περιτροπής, από Τρίπολη προς Καλαμάτα και αντιστρόφως, όταν ο ειδικός συρμός θα πραγματοποιεί στάση σε προκαθορισμένα από την τροχαία σημεία.

Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων και εύφλεκτων υλικών που κινούνται προς Καλαμάτα, θα σταθμεύονται προσωρινά στο σταθμό διοδίων Λεονταρίου, και θα επιτρέπεται η κυκλοφορία τους, όταν ο ειδικός συρμός θα πραγματοποιεί στάση.

Από τα στρατολογικά γραφεία στα ΚΕΠ

Τη μετάταξή τους προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στόχος της οποίας είναι οι υπάλληλοι αυτοί με τη σχετική εμπειρία που διαθέτουν, να βοηθήσουν το έργο των ΚΕΠ επί των νέων στρατολογικών διαδικασιών, τις οποίες θα κληθούν να διεκπεραιώνουν.

Με έγγραφό του στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής .........

Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ενημερώνει ότι "η υλοποίηση των συγχωνεύσεων των στρατολογικών γραφείων θα περατωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των μεταθέσεων του στρατιωτικού προσωπικού".

Ακόμη, τονίζει ότι "η συγχώνευση των 57 στρατολογικών γραφείων της χώρας και η συγκρότηση 18 νέων στρατολογικών υπηρεσιών στις έδρες των περιφερειών, σκοπεύει στην εξυπηρέτηση των πολιτών από πλήρεις, νέες και πολυδύναμες ψηφιοποιημένες στρατολογικές υπηρεσίες, με σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού".

Ο Π. Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι, "επειδή οι νέες στρατολογικές υπηρεσίες θα στεγάζονται σε κτίρια ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας και του Δημοσίου, μόνο από τη μη καταβολή μισθωμάτων θα εξοικονομηθούν 170.000 ευρώ ετησίως, που σήμερα δαπανώνται για τη μίσθωση 18 Στρατολογικών Γραφείων, που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια".

«Έρευνες Αγοράς για ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ»

Σας ενημερώνουμε ότι στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας διατίθενται Έρευνες Αγοράς με θέμα «Οι Επιτραπέζιες Ελιές και το Ελαιόλαδο στις Αγορές του εξωτερικού για έτος 2010» και αναφέρονται στις εξής χώρες: ........

Αίγυπτος, Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, ΗΑΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κύπρος, Ν. Κορέα, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τυνησία.

Οι έρευνες μπορούν να σας δοθούν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στα γραφεία μας (πλατεία 23ης Μαρτίου, Καλαμάτα), ενώ έχουν αναρτηθεί και στο portal του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (www.messinianchamber.gr).

Οδυσσέας Βουδούρης: Εδρα της ΕΡΑ Πελοποννήσου να είναι η Καλαμάτα

Την έδρα της ΕΡΑ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα και όχι την Τρίπολη προτείνει σε επιστολή του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης.

Η επιστολή του Οδυσσέα Βουδούρη αναφέρει:

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σας, σχετικά με την αναδιοργάνωση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και τη συγχώνευση περιφερειακών σταθμών, από 19 σε 9, με κεντρική διοίκηση και ενιαίο πρόγραμμα, είναι αναγκαίες τόσο για την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων, όσο και για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κατανοώ ότι οι συγχωνεύσεις και οι έδρες των .......

νέων περιφερειακών σταθμών γίνεται με βάση την Καλλικρατική συγκρότηση. Ωστόσο, παρατηρούμε μια συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στα διοικητικά κέντρα/πρωτεύουσες των περιφερειών, εφόσον το ίδιο συνέβη και με το Ινστιτούτο Ελαίας και Ελαιολάδου, με έδρα μέχρι τώρα την Καλαμάτα (έχω καταθέσει σχετική πρόταση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων). Η λογική αυτή ενέχει τον κίνδυνο της δημιουργίας νέων «υπερσυγκεντρωτικών» κέντρων, που σε βάθος χρόνου θα παρουσιάζουν ανάγκες αποκέντρωσης. Μια τέτοια συγκέντρωση δεν εξυπηρετεί καμία αντικειμενική ανάγκη, αλλά κινδυνεύει να δημιουργήσει σε βάθος χρόνου υποβαθμισμένες περιοχές.

Αγαπητέ Υπουργέ,
Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού, όσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου προτείνω η έδρα του Δικτύου Πελοποννήσου, που προέρχεται από τη συνένωση των σταθμών ΕΡΑ Καλαμάτας και ΕΡΑ Τρίπολης, να είναι η Καλαμάτα.

Ευελπιστώντας ότι θα μελετήσετε την πρότασή μου, στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία.

Συνάντηση Κουσελά-Γρηγοράκου-Παπακωνσταντίνου για το ιδιοκτησιακό της Μάνης και για θέματα τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς και ο βουλευτής Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, συνάντησαν χθες τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η συνάντηση είχε ζητηθεί με επιστολή του κ. Κουσελά, προκειμένου να τεθούν και να συζητηθούν με τον Υπουργό σημαντικά θέματα της αρμοδιότητάς του, που αφορούν στη Μάνη, στη Μεσσηνία και τη Λακωνία.
Τα ζητήματα αυτά αφορούν: ..........

- Στην τροποποίηση του άρθρου 62 ν. 3998/79, ώστε να λυθεί το σοβαρό και φλέγον ζήτημα του ιδιοκτησιακού της Μάνης, με την ένταξή της στις εξαιρέσεις του συγκεκριμένου νόμου, που αφορά στο «τεκμήριο κυριότητας» υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στις ιδιοκτησίες της Μάνης.

- Στην επαναφορά των οριζόμενων στην παρ. 23 του άρθρου 20 ν. 3399/2005, που προβλέπει ότι η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας μπορεί να αποχαρακτηρίζεται, εφόσον έχει πρόσοψη σε εθνικό ή επαρχιακό δρόμο, με δυνατότητα επέκτασης αυτού του αποχαρακτηρισμού σε βάθος 600 μέτρων εκατέρωθεν του οδικού άξονα.

- Θέματα και διαδικασίες χαρακτηρισμού της γης υψηλής παραγωγικότητας

- Στην αναγκαία τροποποίηση του άρθρου 23 παρ. 3 ν. 2937/2011, ώστε να είναι δυνατή η τακτοποίηση πιθανών αυθαίρετων κατασκευών σε περιοχές εντός οικισμών, οι οποίες έχουν ωστόσο οριστεί ως ζώνες Natura, καθώς και όσων με βάση τον ν. 3937/11 έχουν τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε ιδιοκτησίες με 4 στρέμματα. Διότι δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται μέχρι και σήμερα νόμιμα οικοδομική άδεια με χρήση κατοικίας σε προστατευόμενη περιοχή και να απαγορεύεται λόγω χρήσης η τακτοποίηση οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής επ’ αυτής.

- Τέλος, η κατάσταση που δημιουργείται από το πλήθος των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων σε επαρχιακούς δρόμους και απομακρυσμένα μέρη του νομού Λακωνίας και άλλων περιοχών της χώρας, δημιουργώντας εικόνα ερήμωσης και ρυπαίνοντας το περιβάλλον, για τη συλλογή των οποίων πρέπει να υπάρξει κατάλληλη μέριμνα, όπως τόνισε και σε πρόσφατη σχετική Ερώτησή του για το θέμα, την οποία έθεσε υπ’ όψη του Υπουργού, ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέδειξε ενδιαφέρον και άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματα, τα επιχειρήματα και τις προτάσεις που του ανέπτυξαν διεξοδικά οι δύο βουλευτές.

Για την αντιμετώπιση του ιδιοκτησιακού της Μάνης, ο Υπουργός ζήτησε πλήρη φάκελο με το ιστορικό, τις θέσεις των συναρμόδιων Υπουργείων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα υπόλοιπα θέματα, δεσμεύτηκε να τα εξετάσει στο πλαίσιο του σ/ν για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, του οποίου η συζήτηση ξεκινά την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Και επίσημα σε διαπραγματεύσεις Vodafone και Wind

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η εξαγορά της Wind από τη Vodafone θα έχει ολοκλρωθεί ως τα Χριστούγεννα!

Αργά το απόγευμα επιβεβαιώθηκε από ........

τη Vodafone και την Wind ότι οι δύο εταιρίες βρίσκονται σε συζητήσεις με στόχο τη διερεύνηση πιθανής επιχειρηματικής συνεργασίας τους, διαψεύδοντας παράλληλα, αρχικά δημοσιεύματα ότι πρόκειται για εξαγορά της Wind από τη Vodafone.

Σε ανακοίνωσή της η Vodafone Group αναφέρει ότι "επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Largo Limited για τη διερεύνηση πιθανής επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Vodafone Ελλάδας και WIND Ελλάς".

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η "αναφορά που γίνεται σε δημοσιεύματα ότι το Vodafone Group συζητά να εξαγοράσει τη WIND Ελλάς έναντι μετρητών δεν είναι αληθής".

Οι συζητήσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση, βρίσκονται σε αρχικό επίπεδο και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία.

Από την πλευρά της η WIND Ελλάς στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι "οι μέτοχοι της βρίσκονται σε συζητήσεις με τον Όμιλο Vodafone, που ενδέχεται ή όχι να οδηγήσουν σε έναν επιχειρηματικό συνδυασμό μεταξύ των εταιριών WIND Ελλάς και Vodafone Ελλάδος. Σε αυτό το χρονικό σημείο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το αν οι εν λόγω συζητήσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία. Περαιτέρω ενημέρωση θα γίνει εφόσον υπάρξει σαφές αποτέλεσμα των συζητήσεων."

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή δηλώσεων χωρίς πρόστιμα

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) να υποβάλουν εκπρόθεσμες, αρχικές ή τροποποιητικές, δηλώσεις σχεδόν για κάθε είδος φόρου, χωρίς να πληρώνουν πρόστιμα.

Αυτό αναφέρει εγκύκλιος του αναπληρωτή ........

υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, στο πλαίσιο της εφαρμογής διάταξης του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Μεταξύ άλλων, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χωρίς πρόστιμα εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου εισοδήματος (οικονομικού έτους 2010 και προγενέστερες), ΦΠΑ, κληρονομιών, παρακρατούμενων φόρων κ.λπ.

Στο διαδίκτυο ονόματα οφειλετών του Δημοσίου

Στη δημοσιοποίηση ονομάτων φυσικών προσώπων που χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, μετά και την σχετική έγκριση που αναμένεται άμεσα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένου Προσωπικού Χαρακτήρα και αν και εφόσον οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν προβάλλουν αιτιολογημένες αντιρρήσεις για τις οφειλές τους εντός 15 ημερών από την ώρα που θα δώσει το πράσινο φως η Αρχή.

Αυτό τόνισε χθες από το βήμα της Βουλής ο .......

υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΛΑ.Ο.Σ. για τις εξελίξεις στην Οικονομία προσθέτοντας ότι θα προηγηθεί (θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες) η δημοσιοποίηση των ονομάτων εταιριών που χρωστούν στο δημόσιο μεγάλα ποσά, αφού για αυτές τις περιπτώσεις -όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- δεν απαιτείται να ερωτηθεί η αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

«Όσοι οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ και είναι βεβαιωμένες οφειλές θα δουν τα ονόματά τους να αναρτώνται, αν δεν υποβάλλουν αιτιολογημένες αντιρρήσεις σε 15 μέρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, αναφερόμενος στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, είπε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε αταλάντευτα την πορεία εφαρμογής του προγράμματος». Σημείωσε δε για την προβλεπόμενη ύφεση ότι «πρέπει και μπορούμε να δουλέψουμε ώστε η πρόβλεψη του 4,5% να περιοριστεί και με τον τρόπο αυτό να μπούμε στο 2012 με ευνοϊκότερους όρους και καλλίτερες ευκαιρίες». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να αποτινάξουμε τον ζυγό της απαισιοδοξίας και να προχωρήσουμε μπροστά».

Κι όταν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε θύτες της κατάρρευσης της ισχυρής Ελληνικής οικονομίας τη δεκαετία του ΄80 τα δύο μεγάλα κόμματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να πάμε μαζί, όσοι θέλουν και όσοι μπορούν», ο υπουργός, μέσα στο επιχειρούμενο κλίμα συναίνεσης που επιζητά η κυβέρνηση από τα άλλα κόμματα, τόνισε με έμφαση ότι «η καθαρή συνεννόηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης αποτελεί την προϋπόθεση για να φύγουμε από το αδιέξοδο και να αλλάξουμε το κλίμα».

Συγχαρητήρια επιστολή Βουδούρη για τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η επιτυχία σας επισφραγίζει τη σκληρή προσπάθεια πολλών χρόνων και ιδιαίτερα τους κόπους της τελευταίας χρονιάς. Εύχομαι ο δρόμος της γνώσης να σας κάνει ολοκληρωμένους και χρήσιμους για την κοινωνία ανθρώπους, διακεκριμένους επιστήμονες και επιτυχημένους επαγγελματίες. Ειλικρινά συγχαρητήρια και στους γονείς, που με την συμπαράστασή και την αγάπη τους στήριξαν την προσπάθειά σας.

Θέλω επίσης να θυμίσω σε όσους προσπάθησαν, αλλά δεν πέτυχαν αυτή τη φορά, ότι η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες και προκλήσεις και ότι με συστηματική προσπάθεια θα επιτύχετε τους στόχους σας.

Όσον με αφορά, καταβάλω και θα συνεχίσω να ..........

καταβάλω όλες τις δυνατές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου ελληνικού πανεπιστημίου, καθώς και για την οικοδόμηση της Ελλάδας της αξιοκρατίας και της προόδου.

Συγχαρητήρια Επιστολή Τατούλη και ΠΕΣΥ Πελοποννήσου στους επιτυχόντες ΑΕΙ και ΤΕI

O Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου συγχαίρουν τους επιτυχόντες των φετινών πανελληνίων εξετάσεων.

Καλή επιτυχία και σταδιοδρομία στη νέα ζωή είναι το μήνυμα που σήμερα το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου απευθύνει στους αυριανούς φοιτητές. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας η περιφέρεια Πελοποννήσου σας εύχεται αυτά τα χρόνια να είναι δημιουργικά και παραγωγικά με γνώσεις και επιτυχίες. Αλλά και όσοι δεν επέτυχαν είναι μία ευκαιρία να .........

επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους και να ξεκινήσουν από την αρχή με όρεξη και αυτοπεποίθηση. Η περιφέρεια Πελ/σου σας εύχεται καλή πρόοδο.

Αντιρρήσεις Καραμπάτου για την αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ενόψει της απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τις αδυναμίες, αφενός λόγω της πολυπλοκότητας του μέτρου αλλά και της γνωστής αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να παρακολουθήσουν τη σωστή εφαρμογή του.

Εκτός των παραπάνω, όπως σας έχει επισημάνει και το .........

σύνολο των Επιμελητηρίων της Χώρας, είναι φανερό ότι η αύξηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης μειώνει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος συγκρίνοντας το συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στις λοιπές τουριστικές ανταγωνιστικές χώρες*.

*Τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση

ΧΩΡΑ

Κανονικός Συντελεστής ΦΠΑ

Συντελεστής εστίασης

Γαλλία

19,6%

5,5%

Ελλάδα

23%

13%

Ιταλία

20%

10%

Ισπανία

18%

8%

Κύπρος

15%

8%

Τουρκία

18%

8%



Επιπλέον, αν προσθέσουμε την κρίση του κλάδου και τη χαμηλή ζήτηση που θα προκύψει ενόψει της χειμερινής περιόδου, γίνεται αντιληπτό ότι το μέτρο αυτό δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Με βάσει τα παραπάνω προτείνουμε να παραμείνει ο ΦΠΑ ως έχει και να επανεξετάσετε την πρόταση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας η οποία αναφέρεται στην καθιέρωση «Κοινωνικού ΦΠΑ» (έγγραφο μας με αριθ. πρωτ. 7940/11-8-2011, θέμα «Προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για το Νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα», ενότητα ΦΠΑ, αριθ. 3) και η οποία έχει ως εξής:
“Η καθιέρωση «Κοινωνικού ΦΠΑ» σύμφωνα με την πρόταση της Ελβετικής Τράπεζας UBS. Πρόκειται για μια μορφή εναλλακτικής υποτίμησης, όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα με τίτλο: «Yes Greece could devalue while staying in the Euro» (Ναι, η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση παραμένοντας στη ζώνη του ευρώ) και αναδημοσίευσε η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il sole 24 ore» και θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Οι Ελβετοί ερευνητές παρατηρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές. Ανάλογα με τη χώρα, το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών αυτών βαραίνει είτε τους εργοδότες, είτε τους εργαζόμενους.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, όμως, το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: αυξάνεται το κόστος της εργασίας. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί μια ανεπιθύμητη παράπλευρη συνέπεια: ορισμένοι τομείς είναι λιγότερο ανταγωνιστικοί διεθνώς, καθώς το κόστος της εργασίας αυξάνεται ανάλογα με το ύψος των εισφορών. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν να μετακυλιστούν οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια στην κατανάλωση. Να χρησιμοποιηθεί δηλαδή ο ΦΠΑ για να χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές δαπάνες. Έτσι, εξηγείται και το όνομα «κοινωνικός ΦΠΑ» που χαρακτηρίζει αυτή την εναλλακτική μορφή υποτίμησης.

Η μετακύλιση της φορολόγησης της εργασίας στην κατανάλωση έχει το επιπλέον προτέρημα να επιτρέπει τη «φορολόγηση» των εισαγωγών. Κάτι που θα έχει αποτέλεσμα να μεταφερθεί μέρος του βάρους των κοινωνικών δαπανών σε χώρες του εξωτερικού”.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 30ης Αυγούστου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.




Πατήστε εδώ για τις Αθηναϊκές εφημερίδες.