ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Τους τα είπε έξω από τα δόντια. «Αυτό δεν είναι ΠΑΣΟΚ»

«Αυτό δεν είναι ΠΑΣΟΚ». Πρόκειται για το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χειμαρρώδους ομιλίας του ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Πραγματοποιώντας πρωτοφανή επίθεση στους κυβερνώντες, απευθύνθηκε στα στελέχη του Κινήματος, ζητώντας την άμεση ανασύστασή του, όσο ακόμα υπάρχει ελπίδα…

«Σήμερα 3 του Σεπτέμβρη αναρωτιέμαι αν.........

είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα 37 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ή να συνυπογράψουμε τον πολιτικό του θάνατο», είπε ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, που κατέθεσε μεταξύ άλλων κείμενο – παρέμβαση στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος. Καταγγέλλοντας την μετάλλαξη του Κινήματος σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό χωρίς αρχές και οράματα, με μόνο συνδετικό κρίκο τη διαχείριση της εξουσίας, αναρωτήθηκε «αν είμαστε εδώ για να χειροκροτήσουμε και να στηρίξουμε κυβερνητικές επιλογές για τις οποίες δεν ρωτηθήκαμε, ποτέ δεν συμφωνήσαμε και που ταυτόχρονα αποτελούν βίαια παραβίαση των όσων συμφωνήσαμε στο τελευταίο μας συνέδριο».

Επιτιθέμενος στην ηγετική ομάδα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην συγκεντρωσιάρχης του Ανδρέα Παπανδρέου, της καταλόγισε μετατροπή του κινήματος, σε κόμμα εξυπηρέτησης των ολίγων, των πλουσίων, των ισχυρών, των τραπεζιτών και των αγορών…

«Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει», είπε, «μετατρέπεται σε κάτι άλλο», «βαδίζει με γρήγορα βήματα στον πολιτικό του θάνατο και σε μία μη αναστρέψιμη κατάσταση για την οποία υπεύθυνοι είναι όλοι όσοι υπνωτισμένοι από την εξουσία, αρνούνται να δούνε τα αυτονόητα της πολιτικής», συνέχισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με εκείνο των κοινωνικών αγώνων, των λαϊκών κατακτήσεων και των δημοκρατικών οραμάτων.

Παράλληλα καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης, οι «νεοφιλελεύθερες πολιτικές» της οποίας ουδεμία σχέση έχουν με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και τις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη. «Τι είμαστε συντρόφισσες και σύντροφοι; Είμαστε Σοσιαλιστές; Είμαστε Σοσιαλδημοκράτες; Είμαστε Νεοφιλελεύθεροι; Είμαστε Αριστεροί;», αναρωτήθηκε, «ή απλά είμαστε διαχειριστές μιας εξουσίας που παράγει αποτελέσματα ενάντια στον λαό και την ίδια την κοινωνία;». Τονίζοντας πως στο ερώτημα ‘σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα’, η απάντηση που δόθηκε ήταν ‘ακραία κοινωνική βαρβαρότητα’, υποστήριξε πως στη δυσκολότερη συγκυρία της χώρας «αποδειχθήκαμε λίγοι, μικροί και φοβάμαι και επικίνδυνοι».

Ασκώντας σκληρή κριτική σε μία σειρά κυβερνητικών δράσεων, από τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες, ως την απασχόληση και την Παιδεία, ο κ. Παναγιωτακόπουλος έκανε λόγο για εγκατάσταση ενός νέου είδους κατοχής, που ξεπουλά τα πάντα. «Τι εκφράζουμε ιδεολογικά; Απολύτως τίποτα», είπε, μιλώντας για διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη που αποτελεί ανάμνηση και για αποφάσεις των Συνεδρίων που συνιστούν κουρελόχαρτα, για «ΠΑΣΟΚ της δουλικής υποταγής και της υποθήκευσης της χώρας». Ως εκ τούτου, ζήτησε τη σύγκληση Συνεδρίου που θα ανοίξει όλα τα θέματα και θα δώσει απαντήσεις σε ζητήματα προοπτικής, στρατηγικής και ιδεολογικού προσδιορισμού, εκλέγοντας νέα όργανα, καθώς η θητεία των προηγούμενων έχει λήξει.

Βρέθηκε το εμβόλιο κατά της φαλάκρας!

Έρχεται μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, λένε οι επιστήμονες του Γείλ που άνοιξαν τον πόλεμο κατά της φαλάκρας.

Σύμφωνα με το Έθνος το νέο εμβόλιο θα χρησιμοποιεί λιπώδη κύτταρα από την κοιλιά για να αναζωογονήσουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης τριχών στο κεφάλι.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι ότι τα..........

βλαστικά κύτταρα των τριχών ελέγχονται από τους λιπώδεις ιστούς της περιοχής και έτσι με μία απλή προσθήκη ενός συγκεκριμένου τύπου λιπωδών κυττάρων στο δέρμα του κρανίου, τα βλαστικά αυτά κύτταρα ξεκινούν να αναπτύσσονται και πάλι επαναφέροντας την τριχοφυΐα.

Για την ακρίβεια μετά την μεταφορά του λίπους από την κοιλιά στο κεφάλι, τα ποντίκια εμφάνισαν τετραπλάσια τριχοφυΐα γύρω από τους υπάρχοντες θύλακες, ενώ εμφανίστηκαν από το πουθενά και νέες τρίχες.

Σε περίπου 2 εβδομάδες η τριχοφυΐα αποκαταστάθηκε ανοίγοντας το δρόμο και στους φαλακρούς άνδρες που δεν βρίσκουν τον εαυτό τους γοητευτικό να... ελπίζουν.

“Αν καταφέρουμε τα λιποκύταρα που προστίθενται στο δέρμα να ενεργοποιήσουν τα εν υπνώσει βλαστικά κύτταρα στη βάση των θυλάκων των τριχών τότε ίσως δούμε και πάλι τρίχες να εκφύονται στην περιοχή” λέει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Βάλερι Χόρσλι.

Νάντια Γιαννακοπούλου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Εφήβων

Το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011, η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου προήδρευσε της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Εφήβων, στα πλαίσια του θεσμού που διοργανώθηκε για ακόμη μία χρονιά από το ίδρυμα της Βουλής.

Η βουλευτής Μεσσηνίας αφού καλωσόρισε τους έφηβους βουλευτές, τους ενημέρωσε για την ιστορική διαδρομή του θεσμού της Βουλής των Εφήβων τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της διαφορετικότητας των απόψεων για τη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Η βουλευτής Μεσσηνίας ανάμεσα σε άλλα ..........

επεσήμανε ότι η οπτική που έχουν οι έφηβοι στα πράγματα, οι προτάσεις και κυρίως η εύστοχη κριτική τους δίνουν ένα πολύ καλό μάθημα τόσο στους πολιτικούς αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Ανέφερε επίσης ότι ο θεσμός των έφηβων βουλευτών και η επαφή τους με τον κοινοβουλευτισμό αποτελεί αμφίδρομη άσκηση βαθιάς δημοκρατίας τόσο για τους ίδιους τους νέους όσο και για τους πολιτικούς.

Τελειώνοντας την παρέμβασή της, η κ. Γιαννακοπούλου προέτρεψε τους έφηβους βουλευτές να είναι ο εαυτός τους, να αποφεύγουν τα κλισέ των πολιτικών, να συνεισφέρουν σε ένα ζωντανό, εποικοδομητικό διάλογο και προχώρησε στην προτροπή «να απολαύσετε και να χαρείτε αυτήν την εμπειρία. Να μας δείξετε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και να μας αποδείξετε ότι αυτό είναι καλύτερο, πιο φρέσκο, πιο ποιοτικό και πιο δημιουργικό».

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών η κ. Γιαννακοπούλου συναντήθηκε χωριστά με πολλούς έφηβους βουλευτές συζήτησε μαζί τους και αντάλλαξε απόψεις για καίρια θέματα και προβλήματα που τους απασχολούν την νεολαία της χώρας.

Εκλογές Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Τέλος του χρόνου, έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων των επιμελητηρίων της χώρας.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας, οι νέοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, ως συμβουλευτικό όργανο του κράτους θα έχουν ένα σπουδαίο και υπεύθυνο έργο να επιτελέσουν.

Η Νέα Δημοκρατία, έγκαιρα έχει συστήσει ειδική επιτροπή η οποία επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα που υπάρχουν ανά νομό, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς τομείς και τις ΝΟ.Δ.Ε., με στόχο την στήριξη και προώθηση φωτεινών προσωπικοτήτων, εκπροσώπων επιχειρηματιών, αναδεικνύοντας αφενός την ανανέωση αλλά και τις δυνατότητες πολυσυλλεκτικότητας που υπάρχουν ανά περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να τονίσουμε προς πάσα .........

κατεύθυνση ότι, για τις εκλογές του επιμελητηρίου Μεσσηνίας η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δώσει «χρίσμα» σε κανέναν εν δυνάμει υποψήφιο έως σήμερα.
Κάθε διαφορετική πληροφορία η οποία διαχέεται τις τελευταίες ημέρες, ανάγεται στην σφαίρα της ιδιοτέλειας κι έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό των μελών – επιχειρηματιών της παράταξης μας.

Η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπείται από θεσμικά όργανα τα οποία με υπευθυνότητα τοποθετούνται για την επίσημη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Δημήτρης Γαλανάκης
Υπεύθυνος Παραγωγικού Τομέα ΝΟ.Δ.Ε. Μεσσηνίας

Περικλής Μαντάς
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Μεσσηνίας

DVD και φωτοτυπίες αντί βιβλίων στα σχολεία

Σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011, υπογράφει η πρόεδρος του ΟΕΔΒ Σοφία Χαροκόπου τη σύμβαση με τις τρεις εταιρείες για την αγορά του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί για να ολοκληρωθεί η εκτύπωση και των υπολοίπων σχολικών βιβλίων, ύψους περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η εκτύπωση του συνόλου..........

των σχολικών βιβλίων - πέραν των 33 τίτλων που τυπώνονται με αποθέματα περσινού χαρτιού- θα ξεκινήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς , δεδομένου ότι υπολείπονται κάποιες τυπικές διαδικασίες όπως να μπει το χαρτί στις αποθήκες κλπ.

Επομένως, είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε στιγμές μοναδικές τη φετινή σχολική χρονιά μαθητές κι εκπαιδευτικοί καθώς το υπουργείο κι επισήμως με εγκύκλιο του ενημερώνει, ότι μέχρι να παραλάβουμε τα σχολικά βιβλία θα κάνουμε μάθημα με dvd και φωτοτυπίες.

Ειδικότερα το Υπ. ΠΔΒΜΘ με εγκύκλιο που έστειλε σήμερα το απόγευμα σε όλα τα σχολεία της χώρας ενημερώνει τους Διευθυντές ότι οι ίδιοι και οι Εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ψηφιακό σχολείο» και να αξιοποιούν το σχετικό υλικό, με κάθε πρόσφορο τρόπο (σ.σ. με φωτοτυπίες εφόσον υπάρχουν φωτοτυπικά), για τους ίδιους και τους μαθητές τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η καθυστέρηση της αποστολής των σχολικών εγχειριδίων,

Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο, το Υπ. ΠΔΒΜΘ θα διανείμει σε όλους τους μαθητές DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να μελετούν ηλεκτρονικά τα μαθήματα.

Δείτε την εγκύκλιο που απέστειλε το Υπ. ΠΔΒΜΘ

Γιατί φτάσαμε εδώ; Τι συνετέλεσε ώστε να δημιουργηθεί αυτό το χάος;

Από τις αρχές της φετινής χρονιάς είχαν αρχίσει να υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για το πρόβλημα που θα ανέκυπτε.

Ενώ η διαδικασία για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων άρχισε από τον Φεβρουάριο του 2011 παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγω της απόρριψης του βασικού διαγωνισμού. Ευθύνη για το μπάχαλο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχαν το Ελεγκτικό Συνέδριο, η γραφειοκρατία και η ολιγωρία τριών υπουργείων, αλλά και του δικού μας του Υπ. ΠΔΒΜΘ

Τώρα πως εμπλέκεται το ελεγκτικό συνέδριο; Το ελεγκτικό συνέδριο εμπλέκεται άργησε να υπογράψει τη σύμβαση για την προμήθεια του χαρτιού, ενώ σημειώνεται ότι για τα 45 εκατομμύρια τεύχη των 1200 τίτλων σχολικών βιβλίων απαιτούνται 15, 000 τόνοι χαρτί, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι φτάνουμε στις αρχές Αυγούστου και δεν έχουν ακόμα οριστεί οι αρμόδιες επιτροπές του ΟΕΔΒ για τα σχολικά βιβλία και αντί η κα Υπουργός να «τραβήξει το αυτί» της προέδρου του ΟΕΔΒ κας Σοφίας Χαροκόπου, με δική της απόφαση δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 253/8-8-2011, την αναβαθμίζει και την τοποθετεί Αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβούλιου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» (Ι.Τ.Υ.Ε), το οποίο αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες του ΟΕΔΒ.

Δείτε το ΦΕΚ με το οποίο αναβαθμίζεται η κα Χαροκόπου

Σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της κας Χαροκόπου, σύμφωνα με δημοσίευμα του esos.gr έπαιξε το γεγονός ότι «θεωρείται στενή φίλη της Α. Διαμαντοπούλου.

Σχετικά, λοιπόν, γράφει το esos.gr:

«Η πρόεδρος του ΟΕΔΒ Σοφία Χαροκόπου που θεωρείται στενή φίλη της Α. Διαμαντοπούλου αναβαθμίστηκε θεσμικά , παρά το γεγονός ότι με ευθύνη της φέτος οι μαθητές θα πάρουν αντί για βιβλία φωτοτυπίες και DVD.

H κ. Χαροκόπου όχι μόνο δεν απομακρύνεται από τον ΟΕΔΒ , αλλά με απόφαση που υπέγραψε η υπ. Παιδείας , διορίζεται στη θέση Αντιπροέδρου του ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα μετά την κατάργηση του ΟΕΔΒ»

Οι περίφημες επιτροπές για τα σχολικά βιβλία συγκροτούνται τελικά στις 25 Αυγούστου!!! Ναι στις 25 Αυγούστου. Δεκαοχτώ μόλις ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για μάθημα. Με αυτό το δεδομένο, την καθυστέρηση της συγκρότησης της επιτροπής, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι αδύνατο να υπάρξουν έγκαιρα βιβλία στα σχολεία.

ΑΗ καθυστέρηση αυτή αποδεικνύεται από το 9ο θέμα της Πράξης 28/24-8-2011 του Δ.Σ. του ΟΕΔΒ

Δείτε την Πράξη 28/24-8-2011 του Δ.Σ. του ΟΕΔΒ

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω η εκτύπωση του συνόλου των σχολικών βιβλίων δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία, μόνο τα μισά θα έχουν μόλις το 20% των βιβλίων ενώ στα υπόλοιπα δεν θα υπάρχει ούτε για δείγμα. Οι αποθήκες του υπουργείου είναι σχεδόν άδειες από χαρτί. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες

• Στο Δημοτικό από τους 183 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι μόνο οι 15

• Στο Γυμνάσιο από τους 178 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι μόνο οι 5

• Στο Λύκειο από τους 207 τίτλους βιβλίων έτοιμοι είναι μόνο οι 13

• Στην Τεχνική εκπαίδευση από τους 419 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι μόλις οι 26

Μ’ όλα αυτά εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το σύνθημα «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» έμεινε κενό περιεχομένου, αφού στην εκπαίδευση δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε τα αυτονόητα. Τι άλλο να περιμένει κανείς;

Βασίλης Φουρτούνης
Δάσκαλος, αναπληρωματικός Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

Πέτρος Τατούλης: Έλλειμμα πολιτικής σε αυτούς που σχεδίασαν το μνημόνιο

Ευθύνες για "έλλειμμα πολιτικής σε αυτούς που σχεδίασαν το μνημόνιο χωρίς να περιλάβουν αναπτυξιακή διάσταση σε αυτό, χωρίς δηλαδή την πολίτική ανάπτυξης που θα προστάτευε την χώρα μας από την βαθιά ύφεση στην οποία έχει οδηγηθεί με την εφαρμογή του", επέρριψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην εισήγηση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη με την συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Danuta Hubner.

Θα έπρεπε, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, "να δημιουργήσουν συνθήκες κινητικότητας της οικονομίας και της ανάπτυξης. Μόνο η πολιτική επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου μας, μόνο η αναπτυξιακή διάσταση αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα", κατέληξε ο Πέτρος Τατούλης.
Πολλές φορές σημείωσε ο Πέτρος Τατούλη, "λαμβάνονται .........

πρωτοβουλίες άλλα πολιτικά οι κυβερνήσεις δεν υποστηρίζουν αυτό το θεσμό, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είμαστε έτοιμοι να μην επιτρέψουμε σε κανένα να εφαρμόσει μια παρόμοια πολιτική που θα αφήσει το νέο θεσμό σε αδύναμη θέση". Προετοιμαζόμαστε σημείωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης, "στα πλαίσια του νόμου σε αυτόνομη παρουσία στα διεθνή φόρα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αποτελεί τον μονό θεσμό που θα οδηγήσει τη χώρα να βγει από την κρίση".

"Το μέλλον της χώρα μας βρίσκεται στην προοπτική της Ευρώπης και είμαστε πεπεισμένοι ότι κρίση δημιουργεί ευκαιρίες", υπογράμμισε πριν αποχαιρετήσει την Πολωνή πολιτικό Ντανούα Χούμπνερ, ο Πέτρος Τατούλης σημειώνοντας ότι "ετοιμαζόμαστε να κάνουμε πραγματικότητα την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα κάνει την Πελοπόννησο μια ευρωπαϊκή περιφέρεια. Μια περιφέρεια στην οποία οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν μεσσίες, το μέλλον του τόπου το έχουν στα χέρια τους οι πολίτες".

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην συνέχεια χαρακτήρισε "πρωτεύοντα το ρόλο του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε στην περιφερειακή μας ανάπτυξη".
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δώρισε, εκ μέρους των Πελοποννησίων στην Πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Danuta Hubner, έναν Άτλαντα με ιστορικούς χάρτες της Πελοποννήσου και ένα καλάθι με Πελοποννησιακά προϊόντα.

Ντανούτα Χούμπνερ: Να κρατήσετε τους νέους στην χώρα σας

Η σημαντικότερη αποστολή σας σήμερα, σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη στην αντιφώνηση της, "είναι να κρατήσετε τους νέους στην χώρα σας, αυτός είναι ο πολυτιμότερος πόρος ανάπτυξης που ο μόνος τρόπος για να ενεργοποιηθεί είναι να συνδεθούν οι επενδύσεις με κίνητρα που θα βοηθήσουν την απασχόληση των νέων".

"Εσείς μόνοι σας πρέπει να βρείτε λύσεις για την βελτίωση ποιότητας ζωής και αλλαγής του Αναπτυξιακού μοντέλου στην Πελοπόννησο" προσέθεσε η Πολωνή πολιτικός σημειώνοντας ωστόσο ότι "είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι σε συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Ανάπτυξης με ενημέρωσε ότι μετά από δική σας απαίτηση ως περιφέρεια Πελοποννήσου θα απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης και ανάθεσης έργων με ειδικό Αναπτυξιακό νόμο".

"Η κρίση, σας βοηθά στο να αντιμετωπίσετε και να βελτιώσετε θέματα που υπάρχουν στην νοοτροπία, στις συνήθειες και στην πρακτική σας" τόνισε η κα Χούμπνερ, σημειώνοντας ότι "στόχος πλέον σε ένα τέτοιο περιβάλλον που δημιουργείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την ΕΕ να μοχλεύσουν Ανάπτυξη και νέες επενδύσεις"

Δημήτρης Δράκος

"Ο καινούργιος θεσμός παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα ανταποκριθεί" σημείωσε στην δική του εισήγηση ο επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Δράκος σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και ο θεσμός να ανδρωθεί χωρίς προσχήματα". Για το λόγο αυτό ο κος Δράκος τόνισε ότι "η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει γρήγορα και να μας αφήσει να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ".

Ο Δημήτρης Δράκος αναφέρθηκε με έμφαση στην προσπάθεια που πρέπει να δοθεί στην Πέμπτη Προγραμματική Περίοδο όπου πρέπει να επετεύχθη χρηματοδοτική επάρκεια ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την σύγκλιση και την συνοχή των περιφερειών.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αφιέρωσε και ένα μεγάλο κομμάτι της εισήγησης του στη αναγκαιότητα δημιουργίας αναπτυξιακών προγραμμάτων για τον Ελληνικό νότο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός χρηματοδοτήσεων.

Και επίσημα υποψήφιος για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ο Επιχειρηματίας- Εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας

Σε συνέντευξη τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 11:00 θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τη θέση του Προέδρου στις προσεχείς εκλογές του Επιμελητηρίου και την παρουσίαση του Συνδυασμού ¨Νέο Επιμελητήριο¨ ο Γιώργος Γκούμας.Τελικά βγήκε το «λαμόγιο» από την φτέρη με το... υποδεκάμετρο

ΑΠΟ ΤΟ BEST TV

Τελικά επιβεβαιωθήκαμε για το υποδεκάμετρο που σας είχαμε αναφέρει εδώ και καιρό που έχει στα χέρια κάθε μέρα ο δήθεν «Λαμπράκης» της Μεσσηνίας Ντίνος Πλεμένος και η «Ελευθερία» του

Ο κομπλεξικός κουκουλοφόρος αφού μας .........

κάρφωσε - καρφώνει καθημερινά όλους, στο ΙΚΑ-ΕΦΟΡΙΑ-ΤΕΒΕ-CIA-INTERPOL και σε όσες άλλες υπηρεσίες υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα αλλά και στη Γη ολόκληρη!!! και δεν μας έκλεισε, ούτε... πεθάναμε όπως ήθελε, δεν άντεξε άλλο και σήμερα «ξεβρακώθηκε» μόνος του.

Ο «ιδιοκτήτης»… της Καλαμάτας και του Νομού γενικότερα, με ένα πρωτοσέλιδο σήμερα παρουσιάζει τις καταχωρίσεις στις τοπικές εφημερίδες μετρημένες με το υποδεκάμετρο του, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά το κόμπλεξ του, χωρίς να αναφέρει τόσα χρόνια πόσα έχει πάρει από άλλους ο ίδιος, αλλά και χωρίς να αναφέρει πόσα παίρνει τώρα από τους δήμους, σε σχέση με τις άλλες εφημερίδες.

Ο εκδότης της «Ελευθερίας» αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο, γιατί η Εφημερίδα του είναι κατά του Περιφερειάρχη Π. Τατούλη κάθε μέρα κάτι που έχει καταντήσει γελοίο, καθώς οι αναφορές και η δημοσιογραφία του είναι κατά το δοκούν και με το πόσα παίρνει ο «Άγιος» Ντίνος, δηλαδή όπως ο ίδιος παραδέχεται, είναι «λαμόγιο»!!!

Να φανταστείτε ότι σήμερα έχει γράψει μια πολύ μικρή αναφορά (δείχνοντας για ακόμη μια φορά το κόμπλεξ του) για την επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κας Danuta Hubner στην Τρίπολη, καλεσμένη του περιφερειάρχη Π. Τατούλη που του έπλεξε η ίδια και το εγκώμιο, κάτι που παρουσιάζεται ως πρώτο θέμα από τα Τοπικά- Περιφερειακά μέσα της Πελοποννήσου αλλά και με μεγάλες αναφορές από όλα τα πανελλαδικά ΜΜΕ.

Να δούμε που θα φτάσεις ακόμα στον κατήφορο που έχεις πάρει «Ντόν Πλεμένε», κρίμα για τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου.

Νίκος Μπελογιάννης

Best TV

ΣΧΟΛΙΟ
Αν αυτό δεν είναι το απόλυτο ξεβράκωμα τότε τι είναι;;;
Εμεις πάντως δεν χαραμίζουμε στην Ελευθερία ούτε ένα ευρώ την δεκαετία. Εσείς;

Επιστρέφει στο 19% ο ΦΠΑ

Τη μείωση του ΦΠΑ κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 20% φέρεται να συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα μετά από πρόταση του Ε. Βενιζέλου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην τρόικα προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 19%.
Θα συνδυαστεί με έναν πλήρη μηχανισμό απευθείας ........

ελέγχου και καταβολής του φόρου από τις επιχειρήσεις στο υπουργείο Οικονομικών μέσω on line συστήματος.Οι επιχειρηματίες, με τους οποίους συζητάει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του φορολογικού διαλόγου, φέρονται διατεθειμένοι να υποστηρίξουν ένα τέτοιο μηχανογραφικό σύστημα, αρκεί να υποχωρήσει ο ΦΠΑ, προκειμένου να δοθεί μικρή ανάσα στην αγορά και κατ' επέκταση στους καταναλωτές. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η αύξηση της απόδοσης του φόρου, που σήμερα διαφεύγει από το υπουργείο, θα περιορίσει τις όποιες απώλειες περίπου 1 δισ. ευρώ από τη μείωση του συντελεστή.

«Αν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες βοηθήσουν και έχουμε τις αποδόσεις που πρέπει να έχουμε, τότε ξεκινάμε από άλλη βάση τη συζήτηση στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα» δήλωνε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα καταλήγει στους συντελεστές, «αφού συμφωνήσουμε σε απλούς και πρακτικούς τρόπους ασφαλούς είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ».

Η μείωση δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση το χαμηλό συντελεστή 13% και τον μειωμένο 6,5% διευκρίνιζαν παράγοντες του υπουργείου, ενώ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης της εστίασης στον χαμηλό συντελεστή.

Πρωτοφανής ομολογία της Ελευθερίας Καλαμάτας. Αιτία των επιθέσεων σε Τατούλη οι καταχωρήσεις της περιφέρειας.

Μια απίστευτη παραδοχή κάνει σήμερα στο πρωτοσέλιδο της (κλίκ) η Ελευθερία Καλαμάτας η οποία εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι χτυπάει τον Τατούλη γιατί δεν τους δίνει μεγάλες καταχωρήσεις οι οποίες τιμολογούνται ανάλογα με το μέγεθος σε εκατοστά.
Δεν τα λέμε εμείς, τα λέει η ίδια η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της.
Μάλιστα δεν διστάζει να αναφερθεί σε καταχωρήσεις που γίνονται σε άλλες εφημερίδες (πάντα σε εκατοστά) για να δείξει ότι αδικείται.

Στόχος της εφημερίδας να μπαίνουν στο ταμείο φράγκα. Τα φράγκα δεν έρχονται τουλάχιστον στο μέγεθος που θέλουν οπότε χτυπάνε τον Πέτρο.
Είχαν συνηθίσει τις τεράστιες καταχωρήσεις από την ........

Νομαρχία και τώρα παίρνουν κάτι ψιλά.... Το χοντρό χρήμα το βλέπουν με το μικροσκόπιο.
Περασμένα μεγαλεία........

Οικονομικά λοιπόν τα κίνητρα για τις επιθέσεις σε Τατούλη. Επιτέλους το παραδέχτηκαν και δημόσια.
Αλήθεια. Το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο τους τι γνώμη έχει γι αυτήν την κατάντια της εφημερίδας;

Γενέθλια σε βαρύ κλίμα για το ΠΑΣΟΚ

Ηλεκτρισμένη αναμένεται η ατμόσφαιρα στο Τάε-Κβο-Ντο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Ομιλία Παπανδρέου και ξεχωριστή πλατφόρμα από την ΠΑΣΚΕ

Η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο γήπεδο Τάε-Κβο-Ντο στο Φάληρο, 37 χρόνια μετά την ίδρυση του κόμματος.

Η Συνδιάσκεψη γίνεται σε μια περίοδο, που .........

το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του έχει χάσει τα ερείσματά του στα κοινωνικά στρώματα που το στήριξαν επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Το κλίμα θα είναι βαρύ, με στελέχη του κόμματος να εκφράζουν ανοικτά τη διαφωνία τους για την πολιτική που ακολουθείται.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ΠΑΣΚΕ θα κατεβάσει ξεχωριστή πλατφόρμα κατά του Μνημονίου.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα ανοίξει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά από εισήγηση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη.

Η ομιλία του κ. Παπανδρέου αναμένεται με ενδιαφέρον, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και ενώ οι φήμες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες φουντώνουν.

Το μεσημέρι θα τοποθετηθούν οι σύνεδροι και η Συνδιάσκεψη θα λήξει το απόγευμα με τις δευτερολογίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, "στόχος της Συνδιάσκεψης, να αξιολογήσουμε και πάλι τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κρίση, να σταθμίσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματα, ώστε να προτείνουμε με ειλικρίνεια και ενάργεια το συνολικό σχέδιο μας για τη χώρα και για τα χρόνια που έρχονται".

Το Facebook αποκτά μουσική

Το Facebook ετοιμάζεται να λανσάρει μια μουσική υπηρεσία μέσα στο επόμενο διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο. Όπως όλα δείχνουν, το Facebook επέλεξε να συνεργαστεί με ένα μεγάλο όνομα στο χώρο του music streaming.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία δεν δημιουργεί μια υπηρεσία από το μηδέν, αλλά δανείζεται τεχνογνωσία και περιεχόμενο από μια δοκιμασμένη λύση. Οι φήμες κάνουν λόγο για συνεργασία με τις υπηρεσίες Pandora και/ή Spotify. Με άλλα λόγια, θα διατεθεί στο κοινό μια εφαρμογή, μέσω της οποίας οι χρήστες θα ακούν μουσική κατά την παραμονή τους στη σελίδα του Facebook.
Δυστυχώς για τους Έλληνες χρήστες, πάντως, οι .........

υπηρεσίες Pandora και Spotify δεν είναι διαθέσιμες στη χώρα μας, τουλάχιστον για την ώρα.

Μέχρι σήμερα, το Facebook λάμπει δια της απουσίας του από το χώρο της μουσικής κι αυτός είναι ένας λόγος που το MySpace έχει ακόμα μια κάποια απήχηση.

Επιστρέφουν στο Σύνταγμα οι Αγανακτισμένοι

Το Σάββατο στις 19:00 οι Αγανακτισμένοι θα ξαναεμφανιστούν στην πλατεία Συντάγματος με τις γνωστές κατσαρόλες τους.

Με σύνθημα "οι πλατείες είμαστε εμείς και είμαστε παντού", οι Αγανακτισμένοι όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την χώρα αναμένεται να επιστρέψουν στις πλατείες με στόχο να δώσουν για άλλη μία φορά ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν οι Αγανακτισμένοι σε ........

ανακοίνωσή τους "ξεκινήσαμε αγανακτισμένοι, συνεχίζουμε να είμαστε αποφασισμένοι και σε λίγο θα είμαστε μαζικά εξεγερμένοι. Μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ. Μέχρι να διώξουμε τις κυβερνήσεις και το σύστημα των αγορών και των τραπεζιτών".

Μάλιστα, οι Αγανακτισμένοι θεωρούν την ημερομηνία της επανεμφάνισής τους στις 3 δηλαδή Σεπτεμβρίου ημερομηνία ορόσημο, καθώς όπως αναφέρουν θα τους "θυμίζει την ματαίωση των πόθων του λαού για δημοκρατία, ελευθερία και αξιοπρέπεια".

Μία ψήφο μακριά από την προεδρεία της ΕΝΠΕ ο Πέτρος Τατούλης

Τελικά ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την 'υπέρβαση' 18 χρόνια μετά, έστω και με 'μισή' καρδιά, αφήνοντας χώρο στον Πέτρο Τατούλη να διεκδικήσει και να κερδίσει την προεδρεία της ΕΝΠΕ, Ένωσης Περιφερειών, προχωρώντας σε μια ιστορική για τον ίδιο αλλά και για την ΝΔ κίνηση.

Παρουσία του προέδρου της Ν.Δ στην Συγγρού..........

έπεσε η πρόταση να μην κατεβάσει υποψήφιο για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι που τελικά έγινε δεκτό αφήνοντας χώρο στον Πέτρο Τατούλη, που τάραξε τα νερά στο χώρο της κεντροδεξιάς πέρυσι με την κάθοδο του ως υποψηφίου, την υποστήριξη του από το ΠΑΣΟΚ και την επικράτηση του στις Περιφερειακές εκλογές για τη θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, να κερδίσει και την προεδρεία της ΕΝΠΕ, αυτή τη φορά όμως με την στήριξη της ΝΔ.
Με αυτό το τρόπο η σύγκλιση που έχει σημειωθεί τον τελευταίο καιρό μεταξύ Τατούλη και Δράκου στην Πελοπόννησο και η οποία επισφραγίστηκε σε δύο αμοιβαία συναινετικές συνεδριάσεις του ΠΕΣΥ, μια για την απογραφή και μια για την έγκριση του ΕΣΠΑ, οδηγεί την Πελοπόννησο σε ένα νέο πεδίο πειράματος αυτή τη φορά από την ΝΔ.

Ο Πέτρος Τατούλης που χθες υποδέχθηκε μια πολύ μεγάλη φυσιογνωμία της Ευρώπης, την Danuta Hubner, Πρόεδρου της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, στην Πελοπόννησο, έχει κάθε λόγο πλέον να πιστεύει ότι τελικά η επιθυμία του να πειραματιστεί ο ίδιος με την πολιτική διάσταση ενός παλαιολιθικού αυτοδιοικητικού πόστου που ο Καλλικράτης του έδωσε άλλη δυναμική είναι δυνατή. Και αυτό αρχικά διότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τους 5 δεξιούς Περιφερειάρχες οι οποίοι στο πρόσωπο του βλέπουν μια ευκαιρία επικράτησης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, που παρότι στήριξε τον Πετράν στις εκλογές με προσωπική ευθύνη τότε του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, στην νέα εποχή διακυβέρνησης του από τους αμιγώς βαθιούς κομματικούς μηχανισμούς αποφάσισε να πετάξει στα σκουπίδια την πολιτική αυτή καινοτομία και να υποστηρίξει ένα κομματικό αυτοδιοικητικό φελό, τον Γιάννη Σγουρό.

Και η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον Γιάννη Σγουρό, και η απόφαση της ΝΔ να δώσει χώρο στον Πέτρο Τατούλη είναι πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας σε μια εποχή που η πολιτική έχει συρρικνωθεί σε βερμπαλισμούς και ανούσιες κόντρες διάτρησης μιας θνησιγενούς και αντιπαραγωγικής αντιπαλότητας που δεν οδηγεί πουθενά. Σε οκτώ μήνες διακυβέρνησης ο Πέτρος Τατούλης κατάφερε να κάμψει το πείσμα του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος νωρίτερα είχε κάνει τα στραβά μάτια στην 'αποστασία' τεσσάρων Περιφερειακών Συμβούλων του Δημήτρη Δράκου με την ψήφο των οποίων εκλέχθηκε ο Νεοδημοκράτης Γιώργος Μπουλούκος στη θέση του συμπαραστάτη του πολίτη στην Πελοπόννησο. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ βυθίζεται στην κομματική 'νομιμότητα' της επικράτησης των σκληρών συνδικαλιστών που επηρεάζουν και την ευρεία βάση των κρατικοδίαιτων ψηφοφόρων τους που στο παρελθόν συμβολικά σηματοδοτούσαν με το απεχθές, στην συνείδηση του κόσμου, προσωνύμιο 'πρασινοφρουροί'.

Ο Πέτρος Τατούλης έτσι χρειάζεται μόνο μια ψήφο από τους ΠΑΣΟκους ομολόγους του για να κατακτήσει και αυτό το στόχο, μια που καμία από τις δύο παρατάξεις δεν έχει την πλειοψηφία, καταλύτης της οποίας είναι ο Πετράν. Και εκεί που το ΠΑΣΟΚ πήγαινε για μαλλί, μάλλον θα βγει κουρεμένο και θα αποκτήσει έναν υπερπεριφερειάρχη που όντας διεκδικητικός και πολιτικά εύρωστος, αφού θα έχει εκλεγεί στις τρεις ψηφοφορίες συνδυαστικά με περισσότερο από 90% αντιπροσωπευτικότητα, θα φέρει τα πάνω κάτω και τα μέσα έξω στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το δις εξαμαρτείν έλεγα λοιπόν χθες ουκ ανδρός σοφού, και προφανώς ο Αντώνης αποδείχθηκε ότι τουλάχιστον δεν κάνει το ίδιο λάθος δύο φορές, τώρα για το αν η κίνηση του αυτή οφείλεται σε 'σοφία' θα το δείξει η στάση του στην υπόλοιπη κεντροδεξιά πτέρυγα η οποία εν θερμό αποκόπηκε από την ΝΔ σε εποχές που το διαίρει και βασίλευε αφαιρεί και τα τελευταία ψήγματα ελπίδας μιας κοινωνίας υπό διωγμό.

Morias

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 3ης Σεπτεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Πατήστε εδώ για τις Αθηναϊκές εφημερίδες.Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Σε αδιέξοδο το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων. Κραυγή αγωνίας από τον Πύργο Τριφυλίας

Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων καθώς όσοι από αυτούς φεύγουν δεν αντικαθίστανται.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργεί το κέντρο υγείας με συνεχείς εφημερίες και αν συμβούν εξωτερικά περιστατικά να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όσοι πηγαίνουν σε αυτό για κάποιο έκτακτο περιστατικό και όχι μόνο.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας έχουν ..........

αγανακτήσει από αυτή την κατάσταση και τα χωριά που περιμένουν τον Αγροτικό Ιατρό να επισκεφθεί το ιατρείο του χωριού τους τις ημέρες που έχουν καθορισθεί να μην τον βλέπουν ποτέ. Οι ηλικιωμένοι που θέλουν να γράψουν τα φάρμακά τους αναγκάζονται να μεταβούν στους Γαργαλιάνους και μετά από ταλαιπωρία και πολύ ώρα αναμονής να εξυπηρετηθούν.

Σε συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων της περιοχής μας η αγανάκτηση έχει φτάσει στα όριά της. Οι σκέψεις για δυναμικές κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες πιθανόν να πάρουν σάρκα και οστά.

Απ ότι γνωρίζουμε ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι ο διοικητής του νοσοκομείου της Κυπαρισσίας ο οποίος έχει την ευθύνη για την διάθεση των γιατρών στα Κέντρα Υγείας.

Πύργος Τριφυλίας

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του ειδικού τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ανταποδοτική του λειτουργία

Σύμφωνα με το Άρθρο 40, παράγραφος 1 του Νόμου 2773/99 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη ρύθμιση θεμάτων ενεργειακής πολιτικής, ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και ο Διαχειριστής του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΗ) εισπράττουν όλα τα ποσά που καταβάλλουν στους παραγωγούς ΑΠΕ, για την αγορά της παραγόμενης από αυτούς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω ειδικού Λογαριασμού, τον οποίο διαχειρίζεται ο Διαχειριστής του Συστήματος.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ιδίου ........

Άρθρου, βασικό έσοδο του Λογαριασμού αυτού είναι το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ το οποίο καταβάλλεται από κάθε καταναλωτή, κατ’ αναλογία της ηλεκτρικής ενέργειας που αυτός καταναλώνει. Το ανά kWh ύψος του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ είναι ενιαίο για όλη την ελληνική επικράτεια και προσδιορίζεται κάθε έτος με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από πρόταση της ΡΑΕ.

Ωστόσο, το ιδιόμορφο καθεστώς σύμφωνα με το οποίο έχουν υπολογιστεί οι χρεώσεις, επιβαρύνει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Ηλιακής Ενέργειας, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προκύπτει ότι μόνο το 35 - 50 % του ειδικού τέλους που πληρώνουν οι καταναλωτές αντιστοιχεί στην πραγματική στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τα έσοδα του ειδικού αυτού Λογαριασμού προέρχονται από τρεις πηγές:

1. Για κάθε μονάδα ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. στο διασυνδεδεμένο Σύστημα, οι προμηθευτές πληρώνουν στο Διαχειριστή την Οριακή Τιμή του Συστήματος.

2. Για κάθε μονάδα ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. στα νησιά, η Δ.Ε.Η. ως αποκλειστικός Προμηθευτής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά πληρώνει την ενέργεια αυτή με τιμή το μέσο μεταβλητό κόστος της παραγωγής της Δ.Ε.Η. στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, το οποίο εγκρίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

3. Το υπόλοιπο εισπράττεται μέσω του Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε. που επιμερίζεται, ομοιόμορφα για όλη την ελληνική επικράτεια, σε κάθε πελάτη περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών.

Ο ανωτέρω, όμως, τρόπος υπολογισμού του Ειδικού Τέλους που θεσπίσθηκε το 1999, απέτυχε να αποτυπώσει με διαφάνεια το πραγματικό κόστος/όφελος των Α.Π.Ε. στα τιμολόγια λιανικής πώλησης του καταναλωτή. Το αποτέλεσμα είναι η ανάγκη για υπέρμετρη τεχνητή υπερτίμηση του Ειδικού Τέλους. Επιπλέον, το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη και με τις παρούσες χρεώσεις, το ταμείο του ΔΕΣΜΗΕ είναι «άδειο» και πληθώρα παραγωγών ΑΠΕ δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, όπως λένε πηγές τόσο από το περιβάλλον της ΡΑΕ, όσο και από την αγορά.

Λύση στο παραπάνω ζήτημα θα μπορούσε να αποτελέσει, όπως υποστηρίζει και η ΕΛΕΤΑΕΝ, η αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού, καθώς αν αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και αν αποτιμηθεί ακριβέστερα η συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα, τότε το ειδικό τέλος μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στη μείωση του ειδικού τέλους για τις Α.Π.Ε.;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στην αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Τέλους υπέρ ΑΠΕ και να συνδράμει, στο σύνολό του, ανταποδοτικά για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ;

3. Με ποιες άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεται η Κυβέρνηση να τονώσει τις δράσεις στον τομέα της Α.Π.Ε.;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Υιοθετήθηκαν πολλές προτάσεις του Δ. Κουσελά στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.

Ζήτησε επίσπευση της έγκρισης για τα πολεοδομικά σχέδια Βέργας-Μαντινείας-Ασπροχώματος.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, για την υιοθέτηση, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λύσεων σε προβλήματα που του είχε εκθέσει στη συνάντησή τους στο Υπουργείο στις 29-8-2011, με βελτιώσεις στο σ.ν. «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων, σε συνάρτηση με τη δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, ο Υπουργός έδωσε λύση στο αίτημα..........

να υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης τυχόν αυθαίρετων κατασκευών σε περιοχές εντός οικισμών που έχουν χαρακτηρισθεί Natura ή σε ιδιοκτησίες 4 στρεμμάτων, με ρητή πρόβλεψη στο νομοσχέδιο ότι αυτά μπορούν να τακτοποιηθούν, εφόσον κατά τον χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης, δεν απαγορευόταν η δόμηση σε αυτές.

Στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση του σ.ν. στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα.

«Με το σχέδιο νόμου που συζητάμε επιχειρείται να χαραχθεί «κόκκινη γραμμή» για την αυθαίρετη δόμηση και παράλληλα να αντιμετωπισθούν η απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών αδειοδότησης και η διευθέτηση της αυθαίρετης δόμησης, που αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό, οικονομικό, αλλά και περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Τα σύνθετα προβλήματα των υπερβάσεων δόμησης και των αλλαγών χρήσης παρέμειναν χρόνια τώρα άλυτα, αναπαράγοντας ασάφειες, αδιαφανείς συναλλαγές, αλλά και νέες γενιές αυθαιρέτων. Όμως, η Πολιτεία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, που επί δεκαετίες αναπαρήγε και διαιώνιζε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. (…)

Ιδιαίτερα θετικές, σε αυτό το πλαίσιο, είναι οι βελτιώσεις των αρχικών ρυθμίσεων, με την εισαγωγή κοινωνικού συντελεστή για την κύρια και μοναδική κατοικία των ατόμων με ειδικές ανάγκες και με χαμηλό εισόδημα, η εισαγωγή συντελεστή παλαιότητας για αντίστοιχα χαμηλότερο πρόστιμο, όπως και η με προϋποθέσεις ένταξη, κύριε Υπουργέ –και είναι προς τιμή σας που το δεχθήκατε- μιας σειράς περιοχών, που είχαν μείνει έξω από τις αρχικές προβλέψεις αυτού του νομοσχεδίου. Για τη Μεσσηνία περίπου το 33% των περιοχών θα έμενε εκτός ρύθμισης, εάν δεν κάνατε αυτές τις βελτιώσεις.

Εδώ, όμως, να παρατηρήσω ότι μένουν εκτός ρυθμίσεων 850 παραδοσιακοί οικισμοί και 24 πόλεις, που διαθέτουν τμήματα παραδοσιακών οικισμών. Σε αυτούς τους οικισμούς, όσοι πολίτες έχουν προβεί σε κάποιες πολεοδομικές αυθαιρεσίες, δεν θα μπορούν να τις τακτοποιήσουν, ούτε να πουλήσουν το ακίνητό τους. Γνωρίζω ότι το ξέρετε το θέμα αυτό, σας άκουσα να μιλάτε για ευαισθησία στην αντιμετώπισή του, λόγω και των προβλημάτων από πλευράς του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θέλω να πιστεύω ότι στην κατ’ άρθρο συζήτηση, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη ή αμέσως μετά, θα βρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστεί και αυτό το ζήτημα, που αφορά όπως είπα αυτές τις πόλεις, αλλά και το Νομό μας, τη Μεσσηνία.

Θεωρώ εξίσου αναγκαία την αποκατάσταση των διαφυγουσών εισφορών που είχαν, λόγω της αυθαίρετης δόμησης, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με την απόδοση σε αυτά μέρους των προστίμων που τους αναλογούν. Από την πλευρά σας υπήρξε ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα, με το 15%, που απ’ ότι δεσμεύεστε, θα αποδίδεται στο ΙΚΑ. Να παρατηρήσω, όμως, ότι αυτό το ποσό θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο. Εκείνο, όμως, που έχει πολύ μεγάλη σημασία, κύριε Υπουργέ, είναι να προχωρήσετε στη διασύνδεση του ΙΚΑ και των ασφαλιστικών ταμείων με τις Πολεοδομίες, προκειμένου να σταματήσει η άνευ προηγουμένου εισφοροδιαφυγή.

Πέραν των όσων προαναφέρθηκαν, αυτές οι ρυθμίσεις συμβάλλουν και σε άντληση εσόδων σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την πορεία της χώρας. Όσοι, όμως, εδώ μίλησαν για εισπρακτική ρύθμιση, νομίζω ότι αδικούν το νομοσχέδιο. Παραβλέπουν ότι με αυτό διασφαλίζονται κατ’ αρχήν ξεκάθαροι κανόνες και διαφάνεια, η οποία,- να το υπογραμμίσω κύριε Υπουργέ-, πρέπει να πάρει γενικευμένα χαρακτηριστικά. Προτείνω, μάλιστα, όλες οι πολεοδομικές άδειες από τώρα και στο εξής να αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Αυτό θα συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Εξασφαλίζονται, επίσης, σημαντικά αντισταθμίσματα για το περιβάλλον, με την αξιοποίηση των προστίμων στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και ουσιαστική περιβαλλοντική προστασία, η οποία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού ελέγχου, τη σαφή διάκριση περιπτώσεων και με αυστηρές ποινές για ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις όσων ενέχονται στις σχετικές διαδικασίες ή συναλλαγές.

Στο άρθρο 23 παρ.4 προβλέπονται από τη μια υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών και από την άλλη βεβαιώσεις των μηχανικών. Προτείνω να αντικατασταθούν οι βεβαιώσεις που προβλέπεται να δίνουν οι μηχανικοί, με υπεύθυνες δηλώσεις του νόμου 651.

Τέλος, να ζητήσω την επίσπευση της έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στη Μεσσηνία έχουμε τρεις περιοχές, της Βέργας, της Μικράς Μαντινείας και του Ασπροχώματος, στις οποίες εδώ και δέκα- δεκαπέντε χρόνια εκκρεμεί η έγκριση των πολεοδομικών σχεδίων. Είναι ένα ζήτημα το οποίο γνωρίζετε και προσωπικά και το οποίο θέλω να πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσει να τακτοποιηθεί. »

Εν αρχή ήν ... Λόγος Τέχνη Δημιουργία

Εγκαίνια κάνει το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:30 ένα νέο Βιβλιοχαρτοπωλείο - Είδη δώρων και φο μπιζού, στα Φιλιατρά από τον συμπολίτη μας Νίκο Σαπέρα.

Η διεύθυνση του νέου καταστήματος είναι Βελισσαρίου 8 απέναντι από το Γυμνάσιο στα Φιλιατρά.

Από εμάς καλές δουλειές.

Κλίκ στην πρόσκληση.


Δήλωση Διαμαντοπούλου για τη διανομή των σχολικών βιβλίων

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μετά την ενημέρωση του ΟΕΔΒ για καθυστέρηση στη διανομή των βιβλίων με την έναρξη του σχολικού έτους, προβαίνει στις ακόλουθες άμεσες ενέργειες:

Αναλυτικά: ........

1. Ανάρτηση όλων των διδακτικών βιβλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πλατφόρμα «ψηφιακό σχολείο» (http://digitalschool.minedu.gov.gr/). Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, μπορούν να έχουν πρόσβαση και να αξιοποιούν το σχετικό υλικό, με κάθε πρόσφορο τρόπο για τους ίδιους και τους μαθητές τους.
2. Διανομή σε όλους τους μαθητές ενός DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια. Έτσι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα και στο σπίτι τους ηλεκτρονικά να μελετούν τα μαθήματα.
3. Ταυτόχρονα, οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων μεριμνούν για την έγκαιρη εκτύπωση, αναπαραγωγή και διανομή του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού στους μαθητές στη διάρκεια των λίγων ημερών της καθυστέρησης.

Ήδη έχουν σταλεί οι σχετικές εγκύκλιοι σε όλες τις σχολικές ομάδες της χώρας ώστε με ευθύνη και πρωτοβουλία του Διευθυντή Σχολικής Μονάδας και σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων, να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση του ζητήματος, με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν, βρίσκοντας την προσφορότερη λύση για την προετοιμασία και την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού.

Σε σχετική δήλωσή της η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνει:

«Κανένας γονιός και κανένας μαθητής δεν είναι υποχρεωμένος να κατανοεί φαινόμενα γραφειοκρατίας και ολιγωρίας, και όχι μόνο, αρμοδίων και συναρμοδίων, που οδήγησαν ατυχώς σε αυτή την καθυστέρηση. Ο επιμερισμός των ευθυνών θα γίνει με ακριβοδίκαιο τρόπο. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για να δώσουμε λύσεις. Θέλω να διαβεβαιώσω λοιπόν γονείς και μαθητές πως με τους εκπαιδευτικούς στην τάξη θα υπάρχει διαθέσιμη όλη η διδακτέα ύλη, ώστε τα μαθήματα να ξεκινήσουν ομαλά. Θα αποδώσει η σοβαρή επένδυση στο Ψηφιακό Σχολείο μέσω του οποίου κάθε μαθητής έχει πρόσβαση σε όλα τα βιβλία ενώ λαμβάνουμε και θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε – σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που έχουν την ανάλογη διδακτική εμπειρία- αυτή η καθυστέρηση στη διανομή των βιβλίων να μην έχει επίπτωση στους μαθητές και τις μαθήτριες.».

Οι σχετικές εγκύκλιοι είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: www.minedu.gov.gr

Θέλει η "Ελευθερία" να κρυφτεί αλλα ή χαρά δεν την αφήνει!!!

Χολή και πάλι κατά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη από την Μεσσηνιακή Εφημερίδα.

Διαβάστε τίτλο δημοσίευσης και κρίνετε μόνοι σας!


Νίκα αποφάσισε η ΝΔ για ΠΕΔ Πελοποννήσου - Τέλος στα όνειρα Τατούλη για αρχιπεριφερειάρχης

Εκτός… στόχων έμεινε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Παρά τις προσπάθειες στο παρασκήνιο να πείσει το ΠΑΣΟΚ ότι αποτελεί "συναινετική" λύση για την προεδρία της Ενωσης Περιφερειών, το κυβερνητικό κόμμα επέλεξε ως υποψήφιο πρόεδρο τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Για τη θέση του υποψήφιου προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου επελέγη ο δήμαρχος Κορίνθου Αλ. Πνευματικός, ενώ η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει τελικά το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα. Για αντιπρόεδρος προορίζεται ο δήμαρχος Αργους-Μυκηνών Δημ. Καμπόσος. Οι δήμαρχοι Σπάρτης Στ. Αργειτάκος και Πύλου-Νέστορος Δημ. Καφαντάρης θα έχουν από μια θέση ή στην Κεντρική Ενωση ή στο Εποπτικό Συμβούλιο.


Ας αλλάξουν πλευρό στην "Ελευθερία" γιατί θα τον δουν τον Πέτρο πρόεδρο της ένωσης περιφερειών και θα πέσουν τα εμφράγματα και τα εγγεφαλικά εκεί μέσα... βροχή!!!!

ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟ Η ΝΔ ΣΤΗΝ ΕΝΠΕ!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!

Πριν λίγο παρουσία του προέδρου της Ν.Δ έπεσε η πρόταση να μην κατεβάσει υποψήφιο για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου .........

Π.Τατούλης, ο οποίος θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος αυτομάτως γίνεται φαβορί μιας που μια λιγοστή μερίδα από το βαθύ ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Γ.Σγουρό για την προεδρία της ΕΝΠΕ.

Δημοτικό Σαφάρι


Δήλωση βόμβα με ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Γεωργακόπουλου.

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS

Δήλωση βόμβα με παράλληλη ανεξαρτητοποίηση του Αντιπροέρου της Δημοτικής ενότητας Φιλιατρών (τοπικού Συμβουλίου) έγινε γνωστή σήμερα το μεσημέρι.

Με δήλωση του την οποία υπογράφει ο ίδιος .......

ο Γιώργος Γεωργακόπουλος δηλώνει ότι λόγω των προβλημάτων συνεργασίας που έχει με τα υπόλοιπα μέλη του τοπικού συμβουλίου, τον αναγκάζουν να ανεξαρτητοποιηθεί για προσωπικούς αλλά και για λόγους ηθικής κυρίως τάξης.
Διαβεβαιώνει δε ότι θα παραμείνει για να βοηθήσει τον τόπο με όποιο τρόπο μπορεί και από την θέση την οποία του εμπιστεύθηκαν 400 συμπολίτες του δηλώνοντας με έμμεσο τρόπο ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί δίνοντας την θέση του σε άλλον.

Αναλυτικά η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του κ. Γεωραγακόπουλου αναφέρει:

ΔΗΛΩΣΗ
Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δημοτικής κοινότητας Φιλιατρών

Κοιν: Περιφερειάρχη περιφέρειας Πελοποννήσου Τρίπολη
Δήμαρχο Δήμου Τριφυλίας

Δια της παρούσης μου δηλώνω ότι λόγοι:
α.) Προσωπικοί,
β.) Ηθικοί (εξαιτίας των αρχών των οποίων με έχουν γαλουχήσει η οικογένεια μου και η κοινωνία των Φιλιατρών, στην οποία ζω 39 χρόνια τώρα. Επίσης εξαιτίας των αγαστών, σχέσεων και συνεργασιών τόσο με συναδέλφους όσο και γονείς, στην 15ετή εκπαιδευτική θητεία μου ως καθηγητής)
γ.) προβλημάτων συνεργασίας στο δημοτικό συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Φιλιατρών,
με αναγκάζουν να ανεξαρτητοποιηθώ, και από την θέση αυτή πλέον, να προσφέρω ότι μπορώ στα κοινά, στο υπόλοιπο της θητείας μου, στο πόστο που με έστειλαν οι 400 περίπου συμπολίτες μου οι οποίοι με τίμησαν με την ψήφο τους.

Φιλιατρά 1/9/2011
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δημοτικής κοινότητας Φιλιατρών.
Γεωργακόπουλος Γεώργιος

Δείτε την σχετική δήλωση.
Η δήλωση έχει υπογραφή αλλά εμείς την σβήσαμε για να προστατεύσουμε τον ίδιο πρώτα απ' όλα για να μην τυχόν πέσει σε χέρια περίεργα και πλαστογραφήσουν την υπογραφή του.
Εξακολουθούν να κλέβουν λάδια και στο νεκροταφείο Φιλιατρών.

Στα τέλη Μαΐου και συγκεκριμένα στις 27 Μαΐου η ομάδα διαχείρισης του Φιλιατρά News είχε αναδείξει ένα θέμα σχετικά με την κλοπή λαδιού που κάνουν οι αράπηδες που μένουν πάνω και κάτω από το νεκροταφείο (παλιό και νέο) από τα μνήματα.
Μάλιστα σε εκείνη την δημοσίευση, η ομάδα του Φιλιατρά News είχε αναφερθεί στο τι τραβάνε οι καντηλανάφτισσες στο νεκροταφείο από τους μαύρους που τους ζητάνε λάδια.

Από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση ..........

παραμένει ίδια. Δεν είναι και λίγες οι φορές που κόσμος που πάει κυρίως απόγευμα στο νεκροταφείο, βλέπει που και που κάποιον αράπη να φεύγει είτε από την πόρτα είτε πηδώντας ακόμα και την μάντρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ευτυχώς ελάχιστες οι μαύροι γίνονται τόσο φορτικοί στις καντιλανάφτισες που και οι ίδιες φοβούνται μην φάνε καμία αδέσποτη.

Οι αράπηδες δείχνουν ότι δεν σέβονται τίποτα απολύτως. Δεν σέβονται τίποτα και κανέναν με αποτέλεσμα να υπάρχει μια άναρχη κατάσταση στο νεκροταφείο που δεν έχει προηγούμενο.
Εξακολουθούν να σπάνε πορτάκια από τις αποθήκες που βάζουν τα λάδια για να τα πάρουν. Πλαστικά θα μας πείτε είναι, και είναι εύκολος στόχος. Αλλά ειλικρινά τώρα. Ο δήμος σε συνεργασία με την αστυνομία (δεν βάζουμε το κράτος... Το ΠΑΣΟΚ είναι ο προστάτης όλων των αραπάδων) δεν μπορούν να επιβάλουν μια τάξη στην πόλη και ειδικότερα εκεί στο νεκροταφείο;
Έχουν γίνει έλεγχοι να δουν που διάολο μένουν και κάτω από ποιες συνθήκες; Σε τι κατάσταση είναι η υγεία τους που είναι το σημαντικότερο όλων.
Έχουμε πλημμυρίσει από αράπηδες, έχουν καταγραφεί κρούσματα παραβατικότητας, έχουν γίνει πολλά και διάφορα. Σεξουαλικές επιθέσεις κλπ. Δηλαδή τι πρέπει αν γίνει; Να αρχίζουν να μας σκοτώνουν για να γίνει κάτι;

Λύση υπάρχει αν ο Δήμος είναι ανίκανος να επιβάλει μια τάξη στην πόλη. Πρέπει να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας; Έτσι κι αλλιώς νόμος δεν εφαρμόζεται γιατί η πολιτεία παίρνει φράγκα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε κεφάλι. Κορόιδα είναι να τους διώξουν; Γι αυτό και δεν εφαρμόζουν κανένα νόμο και δεν κάνουν τίποτα.

Αλλα δεν τους λούζονται ο Γιωργάκης και ο Αντωνάκης. Τους λούζεται ο λαός. Επιτέλους ή κάντε κάτι ή ράψτε το στόμα σας αν ο πολίτης αρχίσει να παίρνει το νόμο στα χέρια του.
Γιατί μπορεί τώρα το καλοκαίρι να δούλεψαν και αν μην είχαμε κρούσματα κλοπών όπως πέρσι τον χειμώνα αλλά μην ξεχνάνε κάποιοι καρεκλοκένταυροι ότι ήδη μπήκαμε στον Σεπτέμβρη και σε λίγο οι δουλειές θα περιοριστούν. Τι θα γίνει τότε; Μήπως θα πρέπει να υπομείνουμε και τις κλοπές που θα γίνονται; Γιατί τότε θα γίνει το έλα να δεις.
Πάρτε μέτρα τώρα πριν είναι πολύ αργά. Αρκετά έχει μαζέψει στην καμπούρα του ο πολίτης και δεν αντέχει άλλο. Προσέξτε την οργή των πολιτών. Θα πέσει στα κεφάλια σας σαν κεραυνός.

Νεκροταφείο. Κλέβουν το λάδι από τα μνήματα!

Στο περιθώριο των δηλώσεών του για την κατάσταση που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές στο Νέδοντα, ο δήμαρχος Παν. Νίκας παρουσίασε μία ακόμη διάσταση του προβλήματος που υπάρχει στην Καλαμάτα και το οποίο φροντίζουμε να… κρύβουμε κάτω από το χαλί.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι, εκτός των άλλων, η ανέχεια σπρώχνει κάποιους οικονομικούς μετανάστες ακόμη και μέχρι την πόρτα του νεκροταφείου.
Στην προσπάθειά τους να βρουν κάτι να ..........

φάνε, δε διστάζουν να κλέψουν και το λάδι που βρίσκεται στα μνήματα!

Ειδικότερα, ο δήμαρχος υποστήριξε: «Τις τελευταίες ημέρες –δε θέλω να βαρύνω άλλο την ατμόσφαιρα- έχουμε εισβολές δεκάδων ανθρώπων και στο κοιμητήριο, για να πάρουν το λάδι που υπάρχει εκεί. Για το λόγο αυτό καλώ τους συνδημότες να μην αφήνουν πράγματα στα μνημεία, ιδιαίτερα αν έχουν κάποια αξία.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θα κάνουμε μία σύσκεψη για να ζητήσουμε τη συνδρομή και ιδιωτικών ομάδων φρούρησης, ώστε να ελέγχεται καλύτερα ο συγκεκριμένος χώρος. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε και συρματοπλέγματα πάνω από το κοιμητήριο. Αλλά κι αυτό να κάνουμε, θα βρουν τον τρόπο να μπουν».

ΘΑΡΡΟΣ

Άνθρωποι & ποντίκια

Τριάντα αλλοδαποί τρυπώνουν τη νύχτα κάτω από τη γέφυρα του Νέδοντα, ζώντας σε τριτοκοσμικές συνθήκες, ενώ την ημέρα καθαρίζουν αυτοκίνητα στα φανάρια

Το δικό τους καταφύγιο είχαν δημιουργήσει περίπου 30 αλλοδαποί από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές στην κοίτη του ποταμού Νέδοντα, κάτω από το σκεπαστό τμήμα, στο ύψος των σιδηροδρομικών γραμμών.
Ένα χαρτόνι το στρώμα τους και σκεύη του «σπιτικού» τους, ό,τι είχαν μαζέψει από σκουπίδια.
Όσο για φαγητό, ελάχιστο και όταν υπάρχει, ..........

ενώ προμηθεύονταν νερό σε μπουκάλια απ’ όπου μπορούσαν. Όλη την ημέρα βρίσκονται στα φανάρια, κάτω από τον ήλιο, για λίγα ευρώ.
Διαβιούν σε άθλιες συνθήκες με πολλούς κινδύνους για την υγεία αλλά και τη ζωή τους, σε περίπτωση που ξαφνική νεροποντή στον Ταΰγετο φέρει κατεβασιά στο ποτάμι…

Η υπόγεια ζωή

Χθες το πρωί, κατεβαίνοντας τα μέλη του συνεργείου του Δήμου Καλαμάτας στην κοίτη του ποταμού Νέδοντα για να την καθαρίσουν εν όψει χειμώνα, βρήκαν αυτοσχέδια κρεβάτια και κουζίνες να συγκροτούν ένα «υπαίθριο» σπίτι με πολλούς ενοίκους.
Περίπου 30 άτομα «κατοικούν» μόνιμα κάτω από τη γέφυρα. Οι περισσότεροι μένουν μήνες εκεί. Πάνω από τη γέφυρα δεν μπορούσες να διακρίνεις κάτι. Όταν κατέβαινες στην κοίτη και πλησίαζες αρκετά, κάτι άρχιζες να βλέπεις.

Μεγάλα χαρτόνια είχαν αναλάβει το ρόλο στρώματος. Κάποιοι είχαν να στρώσουν ένα σεντόνι, κάποιοι άλλοι όχι. Άλλοι είχαν ένα μαξιλάρι κι άλλοι τα ρούχα τους για προσκέφαλο.
Κατσαρόλες και βασικά κουζινικά, όπως μας είπαν, έχουν βρει κυρίως στους κάδους απορριμμάτων. Ένα παλιό πετρογκάζ εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων για φαγητό. Λίγοι διαθέτουν και καμινέτο.

Τα σίδερα που εξέχουν στο επάνω μέρος του σκεπαστού τμήματος της γέφυρας είχαν αναλάβει ρόλο κρεμάστρας και στερέωσης σκοινιών για τα «πλυμένα».
Δίπλα από κάθε χαρτόνι – κρεβάτι, τα εργαλεία της δουλειάς τους: ένας κουβάς και το καθαριστικό τζαμιών αυτοκινήτων.
«Δεν έχουμε να φάμε τις περισσότερες ημέρες», έλεγαν οι λίγοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο πρόχειρο σπιτικό τους, ωστόσο δε δίστασαν κάποιοι να μας δείξουν τις μισοάδειες κατσαρόλες και να μας προσκαλέσουν, αν θέλουμε, να φάμε.

Φόβος τους είναι μην τους διώξουν, γιατί δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε.
Κάποιοι που έχουν έρθει από την Αθήνα τονίζουν ότι εκεί τα πράγματα είναι επικίνδυνα γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Οι συνθήκες είναι άσχημες, αφού όλη την ημέρα προσπαθούν να κερδίσουν κάποια χρήματα στα φανάρια και το σύνηθες μεροκάματό τους είναι 4-5 ευρώ.

Λήψη μέτρων

Η Δημοτική Αστυνομία, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας, ζήτησε από τους αλλοδαπούς να μαζέψουν τα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν το σημείο, αφού, εκτός από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, υπάρχει κίνδυνος και για τη ζωή τους, αν ξαφνική νεροποντή στον Ταΰγετο φέρει κατεβασιά στο ποτάμι.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες συνέδραμαν στην επιχείρηση του Δήμου, όπως διευκρίνισε ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Βασίλης Γεωργακόπουλος, ενώ ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Κώστας Αθανασόπουλος επισήμανε ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους κάτω από τη γέφυρα είναι άθλιες και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μεγάλος: «Δε γνωρίζουμε τι αρρώστιες μπορεί να έχουν και πού θα πάνε μετά από εδώ. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία για τους ανθρώπους αυτούς. Οι δε προσπάθειες και της Αστυνομίας πρέπει να ενταθούν, διότι τώρα πολλοί αλλοδαποί φεύγουν από την Αθήνα και καταλήγουν στις περιφερειακές πόλεις. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι, το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα».

Σε δηλώσεις του, χθες το μεσημέρι, κατά την τακτική του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σχολίασε: «Κάτω από το ποτάμι, στο σκεπασμένο τμήμα του, υπάρχει μία κατάσταση η οποία δε μας τιμά ως ανθρώπους. Είναι το αποτέλεσμα της λαθρομετανάστευσης. Δεκάδες συνάνθρωποί μας από διάφορες χώρες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, διαμένουν σε συνθήκες αθλιότητας. Είναι ο κόσμος που βλέπουμε που ζητιανεύει στα φανάρια.
Βεβαίως, από την κατάσταση αυτή υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με την υγεία και την ασφάλειά τους. Μπαίνουμε στο φθινόπωρο και μια νεροποντή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και άσχημες καταστάσεις στους διαμένοντες εκεί.

Λυπούμαστε για όσα είδαμε και σκέφτομαι τι μπορεί να κάνει ο Δήμος Καλαμάτας για να βοηθήσει. Δυστυχώς, αυτά είναι τα αποτελέσματα σε μία χώρα που κυριολεκτικά τα έχει κάνει θάλασσα στον τομέα της μετανάστευσης. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

ΘΑΡΡΟΣ

Εντός ημερών στη δημοσιότητα ονόματα μεγαλοοφειλετών

Στην υλοποίηση της εξαγγελίας για τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των στοιχείων των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση που υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με την απόφαση, η δημοσιοποίηση αφορά εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ (αρχική οφειλή) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Η δημοσιοποίηση θα γίνει μέσα στις επόμενες ...........

15 ημέρες, σε ειδικό διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, είναι ο ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα, το όνομα πατέρα και μητέρας, η έδρα της επιχείρησης, η βασική οφειλή και το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.

Εάν πρόκειται για ανηλίκους (περιπτώσεις κληρονόμων ή οφειλές γονέων), θα αναγράφονται μόνο τα αρχικά του ονοματεπώνυμου. Στο ποσό των οφειλών που θα δημοσιοποιούνται, θα προστίθενται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και οι λοιπές επιβαρύνσεις, με ημερομηνία υπολογισμού την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων.

Η επικαιροποίηση του σχετικού καταλόγου θα γίνεται κάθε τρεις μήνες.

Από τη δημοσιοποίηση θα εξαιρούνται όσοι έχουν οφειλές, για τις οποίες έχει χορηγηθεί διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, για όσο χρόνο διαρκεί η διευκόλυνση ή η ρύθμιση και εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους ισχύος τους, καθώς και οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση.

Ανάκληση αυτοκινήτων Peugeot

Πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων PEUGEOT μοντέλο 5008 εκτελεί, η εταιρεία ΛΑΪΟΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, Γενική Αντιπροσωπεία αυτοκίνητων PEUGEOT στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Η ανάκληση αφορά σε 108 οχήματα και συγκεκριμένα:

Οι αριθμοί πλαισίου των εμπλεκομένων οχημάτων είναι συγκεκριμένοι και βρίσκονται εντός των παρακάτω διαστημάτων : ............

- Από VF30E5FV89S145027 έως και VF30E5FV8ΒS078712

- Από VF30E5FVAAS187720 έως και VF30E5FVAΒS082410

- Από VF30E5FW09S154960 έως και VF30E5FW0AS055271

- Από VF30E9HR8AS266311 έως και VF30E9HR8ΒS103918

καθώς και τα οχήματα με αριθμούς πλαισίου VF30E5FS0AS318015 και VF30E9HZHAS122571.

Στα εν λόγω οχήματα, το νερό που περνάει στην πίσω πόρτα μπορεί να διεισδύσει στο μοτέρ του ηλεκτρικού παραθύρου και να προκαλέσει δυσλειτουργίες στο μηχανισμό του. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο συμβάν από τον Κατασκευαστή που να οδήγησε σε ατύχημα.

ΣτΕ: Πληθυσμιακά κριτήρια για τα νέα φαρμακεία

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) παρέπεμψε το Δ’ Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου προσφυγή φαρμακοποιών οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με την οποία δεν τους χορηγήθηκε άδεια ίδρυσης νέων φαρμακείων στη Ν. Σμύρνη, με βάση τα κριτήρια του Νόμου 3457/2006. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια προς οριστική κρίση λόγω σπουδαιότητας.

Το Δ’ Τμήμα, πάντως, με την απόφαση ...........

(2522/2011) που εξέδωσε, έκρινε συνταγματικώς ανεκτή τη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Την τελική απόφαση, ωστόσο, θα τη λάβει η ολομέλεια που θα εξετάσει την υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, το Δ’ Τμήμα έκρινε με βάση την αιτιολογική έκθεση του νόμου ότι η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ορθολογικής κατανομής των φαρμακείων στις διαφορές περιοχές της χωράς.

Οι δικαστές, αν και δέχθηκαν πως η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων συνεπάγεται περιορισμό στην πρόσβαση στο ελεύθερο επάγγελμα, σημειώνουν στην απόφασή τους ότι ο περιορισμός αυτός έχει ως σκοπό την καταπολέμηση του πληθωρισμού των φαρμακείων.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν ο πληθωρισμός των φαρμακείων είχε ως αποτέλεσμα στο παρελθόν να σημειωθούν και φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ, με παλαιότερη απόφασή της (3665/2006), είχε κρίνει αντισυνταγματικά τα πληθυσμιακά κριτήρια που επέβαλε ο προηγούμενος νόμος 1963/1991, επιτρέποντας την ίδρυση νέων φαρμακείων σε αναλογία 3.000 κατοίκων. Μετά την απόφαση της Ολομέλειας, εκδόθηκε ο νόμος 3457/2006, ο όποιος περιόρισε την πληθυσμιακή αναλογία στους 1.500 κατοίκους, ενώ διατήρησε και την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των φαρμακείων.

Προσοχή στα είδη που πωλούνται από τα κυλικεία των σχολείων

Εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, εφιστά την προσοχή των ελεγκτικών αρχών αλλά και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχετικά με τα κυλικεία των σχολείων, πολλά από τα οποία - όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του - παρά την ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου, εξακολουθούν να διαθέτουν μη εγκεκριμένα είδη.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, το επιχείρημα που φέρνουν ......

οι υπεύθυνοι που παρανομούν, είναι η οικονομική απόδοση της επιχείρησής τους, μεσούσης της οικονομικής κρίσης ή η δυνατότητα των μαθητών να προμηθεύονται τα απαγορευμένα είδη, από τα γειτονικά στα σχολικά συγκροτήματα καταστήματα.

Για το λόγο αυτό, ζητά να γίνονται άμεσοι κι αυστηροί έλεγχοι, από τους αρμόδιους φορείς, που είναι οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας αλλά και οι περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Φ.Ε.Τ. Ζητά, επίσης, από τους γονείς να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή και να ενεργοποιήσουν τις θεσμοθετημένες σχολικές επιτροπές, οι είναι υπεύθυνες για την ανάθεση της λειτουργίας των κυλικείων των δημόσιων σχολείων και την εκμετάλλευσή τους.

Αποτελέσματα εκκαθάρισης φορολογικής δήλωσης έτους 2011, μέσω internet

Προκειμένου να ενημερωθείτε για την εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης για το οικονομικό έτος 2011 (εισοδήματα 2010), μέσω διαδικτύου, πατήστε το παρακάτω link της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (TaxisNet).

Πατήστε είσοδος και μετά εισάγετε τον Αριθμό φορολογικού μητρώου που σας ενδιαφέρει για να μάθετε άμεσα το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
H υπηρεσία είναι διαθέσιμη ανεξαρτήτως του ...........

τρόπου υποβολής της Φορολογικής σας Δήλωσης (στη Δ.Ο.Υ. ή μέσω διαδικτύου).

Ενημέρωση Εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων έτους 2011

Προσοχή: Σε περίπτωση που πλοηγήστε με browser internet explorer, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί το μήνυμα: There is a problem with this website's security certificate. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει ανανεωθεί το πιστοποιητικό ασφαλείας της σελίδας. Πατήστε το link Continue to this website (not recommended).


Από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώθηκε τη Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011, ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αποστέλλει στους φορολογούμενους την ένατη σειρά εκκαθαριστικών σημειωμάτων για φορολογικές δηλώσεις του 2011. Στο 1,312 δισ. ευρώ, λόγω των αποδείξεων δαπανών, ανέρχεται το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), πιστωτικό είναι το 33,34% από την 9η παρτίδα εκκαθαριστικών που ταχυδρομούνται προς τους φορολογούμενους, ενώ το 44,42% είναι μηδενικό. Σε σύνολο 316.685 εκκαθαριστικών, τα 105.595 είναι πιστωτικά, τα 140.647 είναι μηδενικά και μόνο 70.443 χρεωστικά. Ο φόρος που εισπράττει το δημόσιο είναι 54,628 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από τα 316.685 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 260.595 δηλαδή ποσοστό 82,29% επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας. Έγινε επεξεργασία 355.521 δηλώσεων εκ των οποίων 50.438 υπεβλήθησαν μέσω Internet και 262.997 μέσω των Δ.Ο.Υ.

Συνολικά και στις 9 παρτίδες, το 37,83% των εκκαθαριστικών είναι πιστωτικό - γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο μέτρο των αποδείξεων - το 42,12% μηδενικό και το 20,05% χρεωστικό. Ο φόρος για το Δημόσιο και από τις 9 παρτίδες ανέρχεται σε 941,506 εκατ. ευρώ. Συνολικά, από τα 4.043.300 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 2.882.942 δηλαδή ποσοστό 71,30% επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας.

Σημειώνεται ότι, οι μεγαλύτερες, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, επιστροφές φόρου, λόγω του "κινήματος των αποδείξεων", οδήγησαν το υπουργείο στο να καταργήσει τελείως από το έτος 2012 την έκπτωση λόγω αποδείξεων. Έτσι, οι φορολογούμενοι πρέπει τώρα να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις (ουσιαστικά από το πρώτο ευρώ και συνολικά έως και το 25% του ατομικού εισοδήματος ή έως και 15.000 ευρώ ο καθένας), για να αποφύγουν απλώς και μόνον την "ποινή" της καταβολής επιπλέον φόρου (10% επί της διαφοράς).

Απο την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει οτι θα πραγματιοποιήσει ελέγχους για να εξακριβώσει την αξιοπιστία των δηλώσεων αυτών και οτι θα επιβληθουν οι αυστηρές κυρώσεις του νόμου για τους παραβάτες. Σημειώνεται οτι οι έλεγχοι του υπουργείου θα αφορούν και επιστροφές φόρου χαμηλότερες των 1.500 ευρώ ανά φορολογούμενο.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Τι είναι η αναβάθμιση; Γιατί γίνεται και τι προσφέρει στα κινητά τηλέφωνα; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της; Οι απαντήσεις ακολουθούν.

Οι δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οπότε κοντεύουν να γίνουν μικροί προσωπικοί υπολογιστές παλάμης (αν δεν έχουν γίνει ήδη) οι δυνατότητες αυτές δεν οφείλονται μόνο στην κατασκευή των κινητών τηλεφώνων στο εσωτερικό τους (hardware) αλλά στο λογισμικό τους, το οποίο εμπλουτίζεται με νέες εφαρμογές στο λειτουργικό σύστημα.
Η σωστή λειτουργία των τμημάτων του ........

hardware- όπως το Wi-Fi, το Bluetooth, οι υπέρυθρες ο πομποδέκτης ο επεξεργαστής, το ακουστικό, το μικρόφωνο, το κουδούνι- οφείλεται κυρίως σε ρυθμίσεις του λογισμικού της κάθε συσκευής.

Όταν η συσκευή κυκλοφορήσει στην αγορά, η κατασκευάστρια εταιρεία παρακολουθεί τη συμπεριφορά της σε συστηματική και μαζική χρήση και εφόσον εντοπίσει προβλήματα η επιπλοκές (που πάντα υπάρχουν) τα διορθώνει με νεότερες εκδόσεις λογισμικού. Οι τελευταίες διορθώνουν προβλήματα της αρχικής έκδοσης και προσθέτουν σε αρκετές περιπτώσεις νέες δυνατότητες στη συσκευή η βελτιώνουν τις ήδη υπάρχουσες (αύξηση στην ταχύτητα απόκρισης του μενού, βελτίωση απόδοσης της ψηφιακής κάμερας, καλύτερο σήμα η προσθήκη εφαρμογών).

Η διαδικασία της αλλαγής του λογισμικού (στην ουσία επαναπρογραμματισμος του τηλεφώνου) ονομάζεται αναβάθμιση.

Οι διαφορές δεν φαίνονται με μια πρώτη ματιά από τον χρήστη όταν αυτός κάνει μια απλή χρήση του τηλεφώνου του. Αν δώσει μια μεγαλύτερη προσοχή σε λειτουργίες του τηλεφώνου που έχουν να κάνουν με την εκπομπή και λήψη σήματος, με τα κολλήματα, με την αυτονομία, με το συχνό σβήσιμο της συσκευής, (όταν είναι σε κατάσταση αναμονής η λειτουργίας), με την ταχύτητα απόκτησης των δεδομένων, τότε, θα καταλάβει τις αλλαγές που έχουν γίνει μετά την αναβάθμιση.

Οι βελτιώσεις ποικίλουν από μοντέλο σε μοντέλο, από έκδοση σε έκδοση και από εταιρεία σε εταιρεία.

Θα πρέπει όμως να επιστήσουμε την προσοχή στους χρήστες των κινητών ότι με την αναβάθμιση θα χαθούν όλα τα αποθηκευμένα αρχεία και δεδομένα όπως: τηλεφωνικός κατάλογος, μηνύματα, φωτογραφίες, ήχοι κλήσεων (μελωδίες) μουσικά κομμάτια, βίντεο, καθώς και ότι έχει σχέση με το ημερολόγιο (ραντεβού, γεγονότα γενέθλια, γιορτές, υπομνήσεις, και όλα τα σχετικά).

Για μεγαλύτερη σιγουριά προτιμήστε την διαδικασία της αναβάθμισης να την κάνετε στα εξουσιοδοτημένα σέρβις των εταιρειών και όχι απευθείας από το internet όπου υπάρχει πιθανότητα το πρόγραμμα της αναβάθμισης να είναι παλαιότερης έκδοσης.

Από 1-12-2011 η υποβολή δηλώσης ακινήτων Ε9

Από την 1η Δεκεμβρίου 2011 ξεκινά η Ηλεκτρονική υποβολή των Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων ( έντυπο Ε9) μέσω internet, η οποία κανονικά ξεκινούσε την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει λοιπόν, ότι η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9), μετατίθεται για την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 με τη χρήση καινούριας διαδικτυακής εφαρμογής. Υποχρεωμένοι να υποβάλλουν το 2011 δήλωση Ε9 είναι όσοι είχαν μεταβολή το 2010 στην ακίνητη περιουσία ή την οικογενειακή τους κατάσταση. Στην περίπτωση γάμου, υποβάλλεται Ε9 μόνον εφόσον η σύζυγος έχει κάποιο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη διαμόρφωση διαδικτυακής ........

εφαρμογής, που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να βλέπουν την ενημερωμένη περιουσιακή μερίδα τους με βάση τις δηλώσεις του 2009 και του 2010.

Επίσης θα έχουν και βοηθήματα χαρτών, ώστε να ενημερώνουν απευθείας τη μερίδα τους για το 2011. Με την ολοκλήρωση του συστήματος της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Ε9 διευκολύνεται η άμεση, εύχρηστη και γρήγορη ενημέρωση της περιουσιακής εικόνας του κάθε φορολογούμενου, χωρίς το κόστος, τα λάθη και τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται η χειρόγραφη υποβολή των δηλώσεων.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 2ας Σεπτεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Πατήστε εδώ για τις Αθηναϊκές εφημερίδες.Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτοπόρος δύναμη η COSMOTE στην κάλυψη 3G

Η COSMOTE υλοποιώντας προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές, προσφέρει στους πελάτες της διαρκώς καλύτερη κάλυψη και γρήγορο Mobile Internet σε περισσότερα σημεία.

Τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη στην Ελλάδα προσφέρει το δίκτυο 3ης γενιάς της COSMOTE, που σήμερα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει πάνω από το 97% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας Έκθεσης Επέκτασης & Εκσυγχρονισμού Δικτύου 3ης γενιάς.

Επιπλέον, η COSMOTE παρέχει τις υψηλότερες ταχύτητες στις υπηρεσίες πλοήγησης στο ..........

Μobile Internet στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις που πραγματοποίησε για λογαριασμό της εταιρείας, τρίτος εξουσιοδοτημένος φορέας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε πανελλαδική κλίμακα.
Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου 2011 σε 49 πόλεις, ενώ κάλυψαν πάνω από 24.000 χιλιόμετρα στο κύριο οδικό δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι μόνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η COSMOTE επέκτεινε το 3G δίκτυό της κατά 30% σε επίπεδο νέων σταθμών βάσης, ενώ αύξησε τη μέση ταχύτητα χρήστη του δικτύου της κατά 45%.

Όλο το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα - Μικρότερα τα πρόστιμα για την κύρια κατοικία

- Έκπτωση 50% στα πρόστιμα για σοφίτες, πατάρια και υπόγεια
- Για 30 χρόνια τελικά η τακτοποίηση των αυθαιρέτων
- Διαβάστε χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα πρόστιμα πρώτης και δεύτερης κατοικίας
- Για λοιπές πολεοδομικές και κτηριοδομικές παραβάσεις το πρόστιμο είναι 500 ευρώ ανά παράβαση

Μικρότερα πρόστιμα θα πληρώσουν όσοι ........

έχουν αυθαίρετη κατασκευή σε πρώτη κατοικία, ενώ όσοι έχουν αυθαίρετα σε δεύτερη κατοικία, το πρόστιμο θα εξαρτηθεί από την τιμή ζώνης της περιοχής στην οποία έχει κατασκευαστεί το αυθαίρετο.
Έκπτωση 50% θα έχει το πρόστιμο για αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγεια, σοφίτες και πατάρια με βάση τους συντελεστές που εισηγείται το ΥΠΕΚΑ στις διατάξεις για τα αυθαίρετα.

Οι συντελεστές υπολογισμού των προστίμων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, όπως κατατέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής ,από τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου έχουν ως εξής:

- σε αυθαίρετο με οικοδομική άδεια ο συντελεστής είναι 1.0 και χωρίς οικοδομική άδεια ο συντελεστής είναι 2.0

- σε αυθαίρετο εντός σχεδίου ή οικισμού ο συντελεστής είναι 1,0

- σε εκτός σχεδίου ή οικισμού ο συντελεστής είναι 1.7

- εάν είναι κύρια και μοναδική κατοικία ο συντελεστής είναι 0.4, εάν είναι άλλη κατοικία ο συντελεστής είναι 0.5 για τιμή ζώνης μεγαλύτερη ή ίση από 1000 ευρώ και 0.6 για τιμή ζώνης μεγαλύτερη των 1000 ευρώ. Ο συντελεστής αυθαιρέτου που η χρήση του είναι τουριστική ή βιομηχανική ή τη βιομηχανία ο συντελεστής είναι 0.6 και αν το αυθαίρετο χρησιμοποιείται για άλλη επιχείρηση ο συντελεστής είναι 0.6

- εάν με το αυθαίρετο έχει γίνει αλλαγή χρήσης ο συντελεστής είναι 1.4

- στις περιπτώσεις που με το αυθαίρετο έχει γίνει υπέρβαση στα τετραγωνικά μέτρα των κύριων χώρων, αν το αυθαίρετο καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της επιτρεπόμενης δόμησης ο συντελεστής είναι 1.0, αν καταλαμβάνει 50 έως 100% της επιτρεπόμενης δόμησης ο συντελεστής είναι 1.3, εάν καταλαμβάνει από 100 έως 200% της επιτρεπόμενης δόμησης ο συντελεστής είναι 1.6 κι αν καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του 200% της επιτρεπόμενης δόμησης ο συντελεστής είναι 1.9.

- Αν με το αυθαίρετο έχει γίνει υπέρβαση στο ύψος κάτω του 20% ο συντελεστής είναι 1.2 και αν είναι πάνω του 20% από το επιτρεπόμενο ύψος ο συντελεστής είναι 1.4. Αντίστοιχοι είναι οι συντελεστές με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται ξεχωριστά το πρόστιμο για τα τετραγωνικά με τα οποία έχει γίνει υπέρβαση σε υπόγεια, πατάρια και σοφίτες με έκπτωση 50%

- Εάν με το αυθαίρετο έχει γίνει υπέρβαση της κάλυψης μικρότερη του 20% ο συντελεστής είναι 1.2 και αν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη του 20% είναι 1.4

- Εάν έχει γίνει παραβίαση μικρότερη του 20% των υποχρεωτικών απόστασεων κτισμάτων ο συντελεστής είναι 1.2 κι αν έχει γίνει παραβίαση της πλάγιας απόστασης μεγαλύτερη του 20% ο συντελεστής είναι 1.4.

- Αν έχει γίνει αυθαίρετο σε ποσοστό μικρότερο του 20% πάνω στην πρασιά ο συντελεστής είναι 1.4, και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% ο συντελεστής είναι 1.8

- Στις πισίνες ο συντελεστής είναι 0.5

- Εισάγεται κοινωνικός συντελεστής 0.5 για τα ΑΜΕΑ με ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ οικογενειακό όταν πρόκειται για κύρια και μοναδική κατοικία

- Εισάγεται συντελεστής παλαιότητας 0.2 για αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις είχαν γίνει μέχρι 31.1.1983 και συντελεστής 0.8 για αυθαίρετες κατασκευές από 31.1.1983 έως 31.12.2003

- Τέλος, για λοιπές πολεοδομικές και κτηριοδομικές παραβάσεις το πρόστιμο είναι 500 ευρώ ανά παράβαση

Ανακοινώνοντας τις βελτιώσεις στους συντελεστές για τον υπολογισμό των προστίμων, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα ενδεικτικές περιπτώσεις για το πώς θα διαμορφωθούν τα πρόστιμα ανάλογα με την τιμή ζώνης κάθε περιοχής και τον αριθμό των τ.μ. Σύμφωνα με τα παραδείγματα αυτά:

- Για πρώτη κατοικία με οικοδομική άδεια εντός σχεδίου και μικρότερη από 50% υπέρβαση δόμησης σε περιοχή με τιμή ζώνης τα 1500 ευρώ και 100 τ.μ. αυθαιρεσίας, το πρόστιμο θα είναι 9.000 ευρώ

- Για πρώτη κατοικία χωρίς οικοδομική άδεια σε εντός σχεδίου περιοχή με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ και 100 τ.μ. αυθαιρεσίας, το πρόστιμο θα είναι 18.000 ευρώ

- Για πρώτη κατοικία χωρίς οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή με τιμή ζώνης 1000 ευρώ και 100 τ.μ. αυθαιρεσίας το πρόστιμο θα είναι 20.400 ευρώ

- Για δεύτερη κατοικία με οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου με υπέρβαση δόμησης μεγαλύτερη του 50%, τιμή ζώνης 700 ευρώ και αυθαιρεσία 100 τ.μ το πρόστιμο θα είναι 8.925

- Για δεύτερη κατοικία χωρίς οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή με τιμή ζώνης τα 700 ευρώ και 100 τ.μ. αυθαιρεσίας το πρόστιμο θα είναι 17.850 ευρώ

- Για δεύτερη κατοικία χωρίς οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ και 100 τ.μ. αυθαιρεσίας το πρόστιμο θα είναι 25.500 ευρώ

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ: ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΑΛΕΥΡΑ ΠΕΡΙ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ;

Αντιλαμβανόμενη τις όποιες καλές προθέσεις , θα ήθελα να τονίσω πόσο υποκριτικό ακούγεται το ότι θα «παλέψουν οι φορείς» για να παραμείνει το Κέντρο Διαβιβάσεων στην πόλη της Καλαμάτας!

Επειεικώς αναφερόμενη , θα έλεγα πως απορία προκάλεσε στους Μεσσήνιους πολίτες το όψιμο ενδιαφέρον και η μαχητικότητα του νέου Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ.Αλευρά σε ειλημμένες αποφάσεις.

Δυστυχώς για την πόλη της Καλαμάτας αλλά και για τη ............

Μεσσηνία γενικότερα, οι Κυβερνητικοί σχεδιασμοί επιφύλαξαν δυσάρεστες εκπλήξεις!

Λουκέτα και υπανάπτυξη!

Μακάρι κ.Αντιπεριφερειάρχα να πετύχετε με τη μαχητικότητά σας , την παραμονή του ΚΕΔΒ και να αποτρέψετε τους σχεδιασμούς για λειτουργία στο χώρο αυτό κέντρου λαθρομεταναστών!

Μακάρι να πετύχετε την παραμονή του Ινστιτούτου Ελαίας και του ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα, όπως σε πρόσφατη συνέντευξή σας ,διαβεβαιώσατε!

Μακάρι να δραστηριοποιηθείτε προκειμένου να μειωθούν οι απαράδεκτες τιμές των διοδίων ,κάτι το οποίο είχε εξαγγελθεί με τυμπανοκρουσίες από τον αρμόδιο Υπουργό !

Μακάρι να πετύχετε την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου ,που έχει αποκόψει σιδηροδρομικά την Πελοπόννησο και η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού να φτάσει μέχρι την Τσακώνα!

Μακάρι ,να κινηθείτε δραστήρια και με μέτρο πίεσης τέτοιο , για να επαναφέρετε στην Καλαμάτα το Στρατολογικό Γραφείο!

Τελικά βρισκόμαστε στο φθινόπωρο του 2011 και η Μεσσηνία αν κάνει τον απολογισμό της θα δει, ότι απλώς βρέθηκε τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω σε όλες τις διεκδικήσεις και επιδιώξεις της.

Βέβαια στους κατοίκους αυτού του τόπου, είναι γνωστή η πολιτική που ακολουθεί διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ όταν αναλαμβάνει την Κυβέρνηση της Χώρας ,για τη Μεσσηνία.

Λόγια, έργα επί χάρτου, υποσχέσεις και προσδοκίες!

Πραγματικότητα; Λουκέτα , απομόνωση, συρρίκνωση και αποδόμηση όλων των έργων που έκαναν οι προηγούμενοι και φυσικά φτώχεια και δυσκολίες για το λαό!

Διαβάσαμε πρόσφατα στις ημερήσιες τοπικές εφημερίδες της Μεσσηνίας , πως η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ , κατά τη διάρκεια της περιφερειακής συνδιάσκεψης ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου στην Κόρινθο, κατέθεσε προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου.

Πράγματι είναι πολύ σωστό και δείγμα της νέας αντίληψης περί κομματικής προσέγγισης, ακόμη και τα κομματικά όργανα του Κυβερνώντος κόμματος στο Νομό Μεσσηνίας να αναδεικνύουν την υστέρηση στην ανάπτυξη , να προτείνουν τρόπους για να επιτευχθεί αυτή και με εύσχημο τρόπο , να εγκαλούν την Κυβέρνησή τους για τη μέχρι τώρα μεταχείριση της Μεσσηνίας!

Η συστηματική και σχεδιασμένη κατά πολλούς υποβάθμιση της Μεσσηνίας, έχει εξοργίσει τους πολίτες , που βιώνουν επιπρόσθετα και τις τραγικές επιπτώσεις της αδιέξοδης πολιτικής που ακολουθεί ο κ.Παπανδρέου και η Κυβέρνησή του και επιζητούν πράξεις και όχι ανέξοδα λόγια !

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ
-ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ ΝΟ.ΔΕ.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ & ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ν.Δ.

ΣΧΟΛΙΟ
Κυρία Μπούζα μας σας είχαμε ρωτήσει δεκάδες φορές κυρίως προεκλογικά τι προσέφερε στην Μεσσηνία η 14ετής παρουσία ως Νομάρχη του Δημήτρη Δράκου.
ΠΟΤΕ δεν μας απαντήσατε. Σας ζητήσαμε εκατοντάδες φορές να μας πείτε ένα μόνο μεγάλο και ολοκληρωμένο έργο που έκανε η τέως Νομαρχία και ο επί 14 χρόνια Νομάρχης Δράκος.
Ποτέ δεν μας απαντήσατε παρά μόνο κάτι φούμαρα μας λέγατε.
Σήμερα τι πάτε να πείτε και τι παραμύθια πάτε να μας πουλήσετε; ότι η Μεσσηνία γνώρισε ανάπτυξη όσο ήταν Νομάρχης ο Δράκος; Μέσα από ποιό έργο του; Το μηδενικό έργο Δράκου;

ΠΑΣΟΚ: ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΝΠΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ

Τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους που θα στηρίξει για την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων αποφάσισε ο τομέας Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ.
Για τη θέση του προέδρου της ΕΝΠΕ θα στηρίξει τελικά τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και όχι τον Πέτρο Τατούλη, και για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων τους: .........

Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: Κώστα Σιμιτζή (δήμαρχο Κάβαλας)

Κεντρικής Μακεδονίας: Σίμο Δανιηλίδη (δήμαρχο Συκεών- Νεάπολης)

Δυτικής Μακεδονίας: Λάζαρο Μαλούτα (δήμαρχο Κοζάνης)

Θεσσαλίας: Ρίζο Κομήτσα (δήμαρχο Κιλελέρ)

Στερεάς Ελλάδας: Νίκο Παπαγγελή (δήμαρχο Λειβαδιάς)

Αττικής: Νίκο Σαράντη (δήμαρχο Αγίων Αναργύρων)

Δυτικής Ελλάδας: Παύλο Μοσχολιό (δήμαρχο Αγρινίου)

Πελοποννήσου: Αλέκο Πνευματικό (δήμαρχο Κορίνθου)

Κρήτης: Γιάννη Κουράκη (δήμαρχο Ηρακλείου)

Νοτίου Αιγαίου: Στάθη Κουσουρνά (δήμαρχο Ρόδου)

Βορείου Αιγαίου: Πολύδωρο Λαμπρινούδη (δήμαρχο Χίου)

Επίσης, στην ΠΕΔ Ηπείρου θα στηρίξει κατά πάσα πιθανότητα το δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλλιπο Φίλιο και στην ΠΕΔ Ιονίων Νήσων το δήμαρχο Ζακύνθου Στέλιο Μποζίκη.

Περικλής Μαντάς: «Αύξηση ΦΠΑ 10% επί 0 = ‘ 0 ’ κύριε Βενιζέλο….»

Με την επίσημη έναρξη του Φθινοπώρου, η κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με το πρώτο χτύπημα της φοροεπιδρομής που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Η αύξηση 10% του ΦΠΑ στα είδη εστίασης είναι αδικαιολόγητη, ανούσια και σύντομα θα προβεί και άκαρπη για την αύξηση εσόδων του κράτους.

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την ίδια αποτυχημένη τακτική, προσπαθεί να αντλήσει περισσότερα έσοδα από μια «αγορά» που είναι ήδη μαρασμένη.
Με τον μειωμένο τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης, αποτέλεσμα της μείωσης της κατανάλωσης των πελατών τους, οι επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες να απορροφήσουν την αύξηση αυτή, προκειμένου τουλάχιστον να μπορέσουν να διατηρήσουν τον ήδη χαμηλό κύκλο εργασιών τους.
Άλλωστε μια ενδεχόμενη αύξηση τις τιμής των προϊόντων ........

τους κατά 10%, αυτομάτως θα σήμαινε και κατάρρευση της δουλειάς τους.

Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον όμως, στο οποίο, οι τράπεζες έχουν κλειστές τις πόρτες, η εφορία έχει γίνει πλέον συνέταιρος κάθε επιχειρηματία, τα χρέη και τα λειτουργικά έξοδα έχουν χτυπήσει κόκκινο, καμία επιχείρηση δεν θα είναι συνεπής στην απόδοση του ΦΠΑ κάθε μήνα ή τρίμηνο. Κι αυτό όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί πλέον δεν θα μπορούν.

Εκτός κι αν πιστεύουν οι κύριοι στο οικονομικό επιτελείο ότι όλες οι επιχειρήσεις εστίασης είναι τα εστιατόρια που επισκέπτονται αυτοί, για το γεύμα ή το δείπνο τους.
Αρκεί να θυμηθούμε όλοι, ότι παρόλες τις θυσίες του ελληνικού λαού τους τελευταίους 16 μήνες, η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε κάθε πρόβλεψη για τα προσδοκώμενα έσοδα.
Κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.
Το λάθος τους είναι ότι βασίζονται μόνο στα νούμερα. Μας μετέτρεψαν σε στατιστικές οντότητες. Η πραγματική οικονομία όμως είναι διαφορετική. Κι αυτή δεν μαθαίνεται μόνο στα πανεπιστήμια. Μαθαίνεται στην παραγωγή, στην καθημερινότητα. Και όσο η κυβέρνηση αγνοεί αυτή την οικονομία, θα συνεχίσει να πέφτει έξω σε κάθε πρόβλεψη της.

Περικλής Μαντάς

Νάντια Γιαννακοπούλου: Καλλικράτης και στους συνεταιρισμούς

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αποτελούν το κύριο μέσο ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα μας δείχνει να έχει εξαντλήσει τα όριά του, καθώς δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες του αγροτικού κόσμου.

Τη στιγμή που η διεθνής αγορά γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, η πλειοψηφία των συνεταιρισμών στην Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς χρεοκοπίας. Από τη μία δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στη διαχείρισή τους ή στις προϋποθέσεις λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα πολλοί εξ’ αυτών να αποτελούν εστίες διαφθοράς.

Από την άλλη το μέγεθός τους δεν τους καθιστά βιώσιμους. Από τους 1.000 συνεταιρισµούς που, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν έναν στοιχειώδη τζίρο, εκείνοι που πραγματικά είναι δραστήριοι είναι πολύ λιγότεροι.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Εδώ και ...........

χρόνια, πάρα πολλοί συνεταιρισμοί λειτουργούν σαν «σφραγίδες», μόνο και μόνο για να εκλέγουν µέλη τους στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών, οι οποίες συμμετέχουν στα κοινοτικά προγράμματα. Εκτιμάται ότι από τους 6.500 συνεταιρισμούς που υπάρχουν σήμερα, το 80% περίπου είναι συνεταιρισμοί «σφραγίδες». Φυσικό επακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο που πρέπει να έχουν προς όφελος των αγροτών.

Σε μια περίοδο κρίσης, που η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να παράγει προϊόντα ποιοτικά, βιολογικά, φθηνά και ανταγωνιστικά σε μία εποχή αυξημένου διεθνούς ανταγωνισμού, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν ως στόχο την εκ βάθρων ανασύσταση και αναδιοργάνωση του αγροτικού χώρου. Προτεραιότητές τους πρέπει να είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η ορθολογικότερη οργάνωση της αγοράς, ο έλεγχος του κόστους στην πρωτογενή παραγωγή, η προστασία της δημόσιας υγείας, η επιμόρφωση των αγροτών κ.α.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να γίνουν πολλά.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να απεμπλακεί εντελώς το κράτος από τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Πρέπει όλες να μάθουν να λειτουργούν στο πλαίσιο της αγοράς, κι αν δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ναι να κλείνουν. Το Κράτος δεν μπορεί να ασκεί στους συνεταιρισμούς διαφορετικού τύπου εποπτεία από ό,τι στις υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις. Η πολιτεία έχει αρμοδιότητα στο σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής, όχι στην εφαρμογή της, η οποία πρέπει να γίνεται από τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις.

Είναι ανάγκη να γίνει εκκαθάριση του τοπίου στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, δηλαδή όσες δεν έχουν ουσιαστικές δραστηριότητες να κλείνουν και να εκκαθαρίζονται. Τα πολιτικά παιχνίδια για τα «κουκιά» σε κάθε εκλογικό, συνεταιριστικό επίπεδο είναι μια παθογένεια με την οποία πρέπει να τελειώνουμε, εάν θέλουμε να έχει προοπτική η ύπαιθρος.

Πρέπει επίσης να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και αγροτοσυνδικαλισμού.

Οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους. Να δώσουν έμφαση στην προώθηση και προβολή των προϊόντων τους. Με επαγγελματισμό και σύγχρονες τεχνοκρατικές μεθόδους. Και παράλληλα, να επιδιώξουν συνέργειες με επιχειρήσεις, ινστιτούτα και θεσμικούς φορείς κάθε περιφέρειας.

Το κράτος, πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης των αλλαγών αυτών φέρνοντας ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς. Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος της χώρας, κάνει ακριβώς αυτό, παρεμβαίνοντας θετικά σε πολλά από αυτά τα θέματα.

Καταρχάς – και αυτό είναι η μεγαλύτερη τομή – δημιουργεί μια νέα δομή των συνεταιρισμών, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις τους περισσότερους από αυτούς. Όσοι συνεταιρισµοί δεν έχουν ικανή δραστηριότητα θα πρέπει να συγχωνευθούν µε άλλους ή διαφορετικά θα εκκαθαριστούν κλείσουν. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η δημιουργία ενός μητρώου στο οποίο οι συνεταιρισµοί θα χωριστούν σε ενεργούς και µη ενεργούς, με βάση µια σειρά από κριτήρια, όπως τζίρος, βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα, αποτελεσματικότητα, τυχόν εξαγωγές, επιμόρφωση – υποστήριξη των μελών του, κ.α.

Καθιερώνονται επίσης κριτήρια στον τρόπο απορρόφησης κοινοτικών προγραμμάτων. Χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράµµατα θα µπορεί πλέον να πάρει ένας συνεταιρισµός, µόνο αν ο τζίρος του κυµαίνεται από ένα εισοδηματικό όριο και πάνω.

Επίσης αλλάζει ο τρόπος εκλογής αντιπροσώπων στη ΓΣ και το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ., καθώς το μέτρο καθορίζεται σε τουλάχιστον 500 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους για κάθε αντιπρόσωπο.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για τα δημοπρατήρια και τη συµβολαιακή γεωργία.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές επιδιώκεται για πρώτη φορά μετά από 3 περίπου 10ετίες μια βαθιά τομή κόντρα σε κατεστημένα συμφέροντα και χρεοκοπημένες πρακτικές. Γι’ αυτό και θα είναι σημαντικό να προχωρήσουν με ευρεία συναίνεση.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση που προωθεί η σημερινή Κυβέρνηση, μετά τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, τον Καλλικράτη, το πρόγραμμα «Διαύγεια» και πρόσφατα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Αυτό το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών θα ακολουθήσουμε και στον Αγροτικό τομέα. Για να αποκτήσουν οι αγρότες μας όσα μπορούν και δικαιούνται.

Νάντια Γιαννακοπούλου
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.