Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

Μάθετε τα δικαιώματά σας σε περίπτωση «δυσάρεστης επαφής» με τις αστυνομικές αρχές.

Ο μικρός αυτός οδηγός θα σας δώσει ορισμένες πρακτικές οδηγίες για τα δικαιώματα που έχετε και το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, σε περίπτωση «δυσάρεστης επαφής» με τις αστυνομικές αρχές.

Είτε πρόκειται για εξακρίβωση στοιχείων, είτε για σωματική έρευνα, είτε για προσαγωγή, είτε για έρευνα σε σπίτι, είτε για σύλληψη, πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως το Σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν τον κατηγορούμενο.

Αυτό σημαίνει πως έχετε δικαιώματα και πρέπει ..........

να απαιτήσετε να τα ασκήσετε! Η αστυνομία δε θα σας τα χαρίσει, αντιθέτως θα βασιστεί στην...
άγνοια, τον πανικό και τις βεβιασμένες κινήσεις σας, αν χάσετε την ψυχραιμία σας.

1. Εξακρίβωση στοιχείων

Αν σας σταματήσει αστυνόμος στο δρόμο και απαιτήσει να του δείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα, οφείλετε να το κάνετε. Αν αρνηθείτε, μπορεί να τιμωρηθείτε με φυλάκιση από 10 ημέρες ως 1 χρόνο. (άρθρο 157 του νόμου 2458/1953).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφού δείξετε την ταυτότητά σας, έχετε εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σας. Μην απαντάτε σε άλλες ερωτήσεις, τύπου «τι κάνεις εδώ;» «πού πηγαίνεις;» κλπ διότι είναι παράνομες.

Μπορεί στη συνέχεια οι αστυνόμοι να σας ζητήσουν να τους ακολουθήσετε στο τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων». Εφόσον έχετε δείξει την ταυτότητά σας, αυτό είναι παράνομο, γι’ αυτό οφείλετε να διαμαρτυρηθείτε. Αν παρ’ όλα αυτά σας αναγκάσουν να τους ακολουθήσετε, τότε αυτό που συμβαίνει είναι στην πραγματικότητα μία παράνομη σύλληψη, αφού σας πηγαίνουν στο τμήμα χωρίς να υπάρχει ούτε ένταλμα σύλληψης ούτε κλήση για προσαγωγή μάρτυρα! Άρα στο τμήμα πρέπει απλώς να δώσετε και πάλι τα στοιχεία σας και να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση. Να επαναλαμβάνετε διαρκώς πως είναι παράνομο να σας κρατούν εκεί και να απαιτείτε να μιλήσετε με το δικηγόρο σας.

2.Σύλληψη

Η αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει μόνο αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης
Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα.

Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης

Το ένταλμα σύλληψης είναι έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον ανακριτή και επιδίδεται από την αστυνομία στον ύποπτο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύς κόσμος πιστεύει πως ο ανακριτής είναι ένας αστυνομικός. Αυτό είναι λάθος. Ο ανακριτής είναι δικαστής, που διενεργεί την ανάκριση, και μόνο αυτός μπορεί να υπογράψει ένταλμα σύλληψης.

Επιπλέον το ένταλμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία σας και ακριβώς την πράξη για την οποία κατηγορείστε! Τα γενικά και αόριστα εντάλματα είναι παράνομα. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ξέρει ακριβώς για τι κατηγορείται. Ελέγξετε το ένταλμα και απαιτείστε να υπογράψετε την «έκθεση σύλληψης», ένα έγγραφο που θα αποδεικνύει τον τόπο και το χρόνο της σύλληψης.

Στη συνέχεια, ακολουθείστε τους αστυνομικούς, χωρίς να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Εννοείται πως οποιαδήποτε βιαιοπραγία ή εξύβριση προς κατηγορούμενο που συνεργάζεται είναι παράνομη. Αν σας συμβεί, οι αστυνομικοί θα διαπράττουν ποινικά αδικήματα και μπορείτε να τους μηνύσετε.

Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα

«Αυτόφωρο» ονομάζεται ένα έγκλημα από τη στιγμή στην οποία τελείται μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση αυτόφωρου εγκλήματος, ο νόμος δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη, χωρίς δικαστικό ένταλμα σύλληψης. Αυτό κατ’ αρχήν είναι σωστό, διότι θα ήταν παράλογο να έβλεπε π.χ. ένας αστυνόμος κάποιον βιαστή ή ληστή επί τω έργω και να έπρεπε να περιμένει να εκδώσει ο ανακριτής το ένταλμα! Ως τότε, ο δράστης θα είχε ήδη εξαφανισθεί.
Από την άλλη, όμως, η ελευθερία αυτή της αστυνομίας, οδηγεί συχνά σε αυθαιρεσία, γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα ψύχραιμοι και να ξέρετε ακριβώς ποια είναι τα δικαιώματά σας.

Οι αστυνόμοι που σας συλλαμβάνουν οφείλουν να σας δηλώσουν το έγκλημα για το οποίο σας πηγαίνουν στο τμήμα. Επαναλαμβάνουμε πως γενικές και αόριστες αιτίες συλλήψεως είναι παράνομες. Ζητήστε να υπογράψετε «έκθεση σύλληψης». Αυτό το έγγραφο θα αποδεικνύει το πώς ακριβώς έγινε η σύλληψη και θα σας είναι χρήσιμο στη συνέχεια.
Στο τμήμα δηλώστε τα στοιχεία σας και μην απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις. Μην αφήσετε να σας ξεγελάσουν, λέγοντας πως «δεν θα σας πουν ακόμα για τι κατηγορείστε» Απαιτείστε είτε να σας αφήσουν να φύγετε είτε να σας «αποδώσουν κατηγορία». Αυτό σημαίνει να σας πουν για τι ακριβώς κατηγορείστε, να σας ονομάσουν «κατηγορούμενο».

Το να είσαι «κατηγορούμενος», έχει τεράστια νομική σημασία. Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ είναι μάρτυρας, δεν οφείλει «να πει την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος»! Το αντίθετο, ο κατηγορούμενος έχει το λεγόμενο «δικαίωμα της σιωπής». Δηλαδή σε όλες τις ερωτήσεις δεν οφείλει να πει την αλήθεια, δεν οφείλει να πει τίποτα, μπορεί απλώς να πει «αρνούμαι την κατηγορία» ή απλά να πει «δεν απαντώ»!
Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ ορκίζεται και κάθε τι που δήλωσε, αν είχε αναγκασθεί να ορκισθεί, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στη μετέπειτα διαδικασία. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτή η διάταξη δεν εφαρμόζεται αυστηρά και συχνά παραβλέπεται. Γι΄αυτό, για να μη χειροτερεύσετε τη θέση σας, αρνηθείτε να ορκισθείτε ή να υπογράψετε οποιοδήποτε έγγραφο που λέει πως κάνατε δηλώσεις υπό όρκο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μέχρι να έρθει ο δικηγόρος σας, μη δίνετε εξηγήσεις, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, μη λέτε καν «δεν ξέρω», μην υπογράφετε τίποτα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε, οι ελληνικοί νόμοι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας δίνουν το δικαίωμα να μην δώσετε ΚΑΜΙΑ εξήγηση.
Να ζητάτε διαρκώς το δικηγόρο σας. Μη σταματήσετε να το απαιτείτε, μέχρι να σας επιτρέψουν να μιλήσετε μαζί του. Είναι πρωταρχικό δικαίωμά σας, είναι παράνομο να σας το στερήσουν! Μάλιστα, αν δεν έχετε δικηγόρο, είναι υποχρεωμένοι να σας διορίσουν έναν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να σας κρατήσουν στο τμήμα είναι 24 ώρες. Μετά πρέπει να σας οδηγήσουν στον εισαγγελέα ή να σας αφήσουν ελεύθερους. Αν σας κρατήσουν πάνω από 24 ώρες, διαπράττουν βαρύτατο ποινικό αδίκημα, και το ίδιο το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας επιβάλλουν ποινές. Διαμαρτυρηθείτε έντονα και φυσικά, μετά το τέλος της διαδικασίας έχετε δικαίωμα να τους μηνύσετε.

3.Έρευνα σε ιδιωτικό χώρο

Η έρευνα σε ιδιωτικό χώρο, όπως σπίτι, γραφείο κλπ, μπορεί να γίνει μόνο με «ένταλμα έρευνας» που πρέπει να το ζητήσετε πριν ανοίξετε την πόρτα. Επιπλέον, απαιτείται να διενεργήσουν την έρευνα τουλάχιστον δύο άτομα, από τα οποία ο ένας πρέπει να είναι δικαστικός, όχι αστυνομικός! Ελέγξτε τα στοιχεία των αστυνομικών και του δικαστικού, ελέγξτε το ένταλμα έρευνας και μόνο τότε ανοίξτε την πόρτα.
Αν η έρευνα γίνει μέσα στην ημέρα, τότε αρκούν τα παραπάνω.
Αν, όμως, η έρευνα γίνει νύχτα, πρέπει να υπάρχει και ένταλμα σύλληψης συγκεκριμένου προσώπου ή να διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα. Σημειωτέον πως νύχτα είναι από τις 8μ.μ.-6π.μ. το χειμώνα (1 Οκτωβρίου - 31 Μαρτίου) και 9μ.μ.-5π.μ. το καλοκαίρι (1 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Άλλο είναι το «ένταλμα έρευνας» και άλλο το «ένταλμα σύλληψης». Το ένταλμα έρευνας αναφέρεται σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ το ένταλμα σύλληψης σε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι, την ώρα που θέλουν να εισέλθουν για να τον συλλάβουν. Αν δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης τη νύχτα, τότε οι αστυνόμοι πρέπει να σας πουν ότι διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα και θέλουν να ερευνήσουν γι’ αυτό. Πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένα και ειδικά πχ «Ακούστηκε πυροβολισμός και κραυγές, κάνουμε έρευνα για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες».

Τελειώνοντας, να υπενθυμίσουμε πως ο οδηγός αυτός παρέχει νομικές συμβουλές σε πολύ απλό και πρακτικό επίπεδο, προσπαθώντας να σας «προετοιμάσει», ώστε να μη πανικοβληθείτε και προβείτε σε λόγια ή έργα που θα καταστήσουν χειρότερη τη θέση σας. Ο οδηγός αυτός ΔΕΝ αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ειδική νομική συμβουλή του δικηγόρου, που ο καθένας πρέπει αμέσως να καλέσει, σε περίπτωση κλήσης του από τις αρχές.
Ευελπιστούμε, ωστόσο, πως οι πρακτικές αυτές συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες, καθώς «μπλεξίματα» με την αστυνομική αυθαιρεσία μπορεί να έχει ο καθένας, ακόμα και άτομα που δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως έγκλημα. Και τότε θα διεξαχθεί ένας μικρός πόλεμος... η ψυχραιμία σας απέναντι στην αυθαιρεσία τους.

Της Έλλης Ισμαηλίδου,
Δικηγόρου Αθηνών

Οι αλλοδαποί παίρνουν επιδόματα ανεργίας. Την ίδια στιγμή που η ανεργία θα φτάσει στο 20% και οι Έλληνες εγκαταλείπουν την χώρα

Την ίδια στιγμή που η ανεργία θα φτάσει στο 20% και οι Έλληνες εγκαταλείπουν την χώρα

Του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επανέφερε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης το ζήτημα της χορήγησης επιδομάτων ανεργίας σε αλλοδαπούς. Στην ερώτησή του αυτή, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με το ποσό το οποίο παίρνουν οι διάφοροι αλλοδαποί σε επιδόματα.

Παρόμοια όμως ερώτηση είχε κάνει τον Απρίλιο και .......

ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΛΑΟΣ Κυρικάκος Βελόπουλος. Και τότε μάλιστα είχε πάρει απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Λοβέρδο. Το ερώτημά του αφορούσε το ποιά επιδόματα παίρνουν οι αλλοδαποί που βρίσκονται στην χώρα μας.

Μάθαμε λοιπόν τότε, ότι οι διάφοροι αλλοδαποί (και μιλάμε φυσικά για άτομα που δεν προέρχονται από χώρες της ΕΕ είναι είναι ομογενείς) δικαιούνται εκτός από τα επιδόματα τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας και μία πληθώρα άλλων επιδομάτων. Παραδειγματος χάριν: α)ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, β) ειδικό βοήθημα – επίσχεση, γ) ειδικό επίδομα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, γ) ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των Ανέργων, δ) Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, ε) ειδική παροχή προστασίας Μητρότητας, συμπληρωματικές παροχές μητρότητας, στ) οικογενειακό επίδομα, ζ) εποχιακά βοηθήματα άρθρου 22 Ν.1836/89 η) επίδομα σε νέους/νέες από 20-29 ετών.
Έχουμε και λέμε λοιπόν

Οι εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί που εισήλθαν παράνομα στην χώρα μας και κατάφεραν να αποσπάσουν όχι αναγκαστικά νομιμοποίηση, αλλά έστω μια άδεια προσωρινή η οποία τους δίδει πρόσβαση στην αγορά εργασίας (δηλαδή ακόμη και η εξάμηνη αναβολή της απέλασης, λόγω αδυναμίας πραγματοποίησής της, όλοι αυτοί που έχουν πάρει άσυλο ή που έχουν έστω υποβάλλει αιτήσεις;) δικαιούνται άμεσα μία σειρά επιδομάτων.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ανεργία χτυπάει κόκκινο και τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, την ίδια στιγμή που όσοι τυχεροί έχουν δουλειά δέχονται την φοροεπιδρομή του κράτους, αυτό χρησιμοποιεί τα λεφτά τους για να επιδοτεί τους αλλοδαπούς.

Είναι μόνο όμως αυτοί, οι νόμιμοποιημένοι, οι οποίοι λαμβάνουν τα επιδόματα; Από ό,τι φαίνεται όχι, αφού υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής πλαστών εγγράφων, με τα οποία ακόμη περισσότεροι λαθραίοι λαμβάνουν επιδόματα.

Ένα σχεδόν μήνα πριν συνελλήφθησαν κάποιοι από αυτούς. Επρόκειτο για έναν 28χρονο Σύριο, ο οποίος είχε καταθέσει κανονικά τα χαρτιά του.Και φυσικά ήταν όλα πλαστά. Ένας θεός ξέρει πόσοι άλλοι παίρνουν αυτή την στιγμή επιδόματα με πλαστά χαρτιά, καθώς είναι γνωστό ότι στην χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες αλλοδαποί με πλαστά έγγραφα.

Ο Καμίνης ξεκίνησε την ιστορία αυτή

Η όλα ιστορία με τα επιδόματα ανεργίας σε αλλοδαπούς μετανάστες δεν ξεκινάει όμως σήμερα. Πάει πίσω στο 2006, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Όταν ο τότε Συνήγορος του Πολίτη και σημερινός Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης γνωμοδοτούσε κατά του ΙΚΑ που προσπαθούσε να αποφύγει αυτή την εξέλιξη και υπέρ μετανάστη, του οποίου η άδεια εργασίας είχε λήξει.

Ο Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας του Συνηγόρου του Πολίτη εξέδωσε τότε πόρισμα με θέμα “Υποβολή αίτησης για χορήγηση επιδόματος ανεργίας από αλλοδαπό, του οποίου έχει λήξει η άδεια εργασίας”.

Το πόρισμα εξετάζε την, από μέρους του ΟΑΕΔ, αφενός μη αποδοχή αιτήματος για επιδότηση λόγω ανεργίας αλλοδαπού μετανάστη, για το λόγο ότι δεν ήταν κάτοχος άδειας εργασίας σε ισχύ, και αφετέρου την κατόπιν της εκ των υστέρων προσκομίσεως της άδειας εργασίας, απόρριψη του ιδίου αιτήματος ως εκπρόθεσμου.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ υποστήριζε τότε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Παροχών Ανεργίας, η ύπαρξη άδειας εργασίας σε ισχύ είναι προϋπόθεση για την εγγραφή στους καταλόγους ανέργων (επομένως και για την επιδότηση λόγω ανεργίας) και ότι η προϋπόθεση αυτή πρέπει να συντρέξει εντός του χρονικού διαστήματος μέσα στο οποίο ο απολυθείς, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ΝΔ 2961/1954 οφείλει να υποβάλει τη σχετική αίτηση (60 ημέρες από την απόλυση).

Αντίθετα, ο ΣτΠ υποστήριξε ότι η παραπάνω πρακτική συνιστά παράβαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, όπως αυτό ερμηνεύεται παγίως από την νομολογία και ότι, εν προκειμένω, θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής η παραγρ. 4 του άρθρου 10 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που επιτρέπει την εκ των υστέρων υποβολή δικαιολογητικού, του οποίου η έκδοση καθυστερεί από υπαιτιότητα της υπηρεσίας. Ουσιαστικά δηλαδή ο Καμίνης θεμελίωσε το δικαίωμα αυτό των μεταναστών.

Ίσως τελικά λεφτά υπάρχουν! Αλλά μόνο για αλλοδαπούς, από ότι φαίνεται

Gargalianoi News (από Ελεύθερη Ώρα)

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Mε 300km/h στην γέφυρα Ρίου - Αντιρίου !!!!!

Το βίντεο έχει ανέβει στο youtube και δείχνει το κοντέρ της μοτοσυκλέτας ενός ριψοκίνδυνου οδηγού, ο οποίος πέρασε τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου με 300 χλμ/ώρα

Όχι και πολύ έξυπνη κίνηση και σίγουρα όχι προς μίμηση.

Δείτε το Video


Μεσσηνιακές εφημερίδες της 27ης Αυγούστου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Πατήστε εδώ για τις Αθηναϊκές εφημερίδες.Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Στις φλόγες όλη η Ελλάδα - Χωριά εκκενώθηκαν σε Εβρο και Αρκαδία - Δεκάδες τα μέτωπα

- Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Τρίπολη κατακαίει το πράσινο που γλίτωσε από τις πυρκαγιές του 2007
- Αναζωπυρώσεις στο χωριό Δάφνη Αρκαδίας
- Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Έβρο για 3η μέρα. Οι φλόγες γλείφουν τα πρώτα σπίτια
- Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Μαλανδρίνο Αμφισσας
- Το συντονιστικό της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι επικέφθηκε ο πρωθυπουργός

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στην .........

Αρκαδία με τους κατοίκους πολλών χωριών να ζουν ημέρες του 2007.
τρία χωριά έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη οι φλόγες πέρασαν μέσα από κάποια από αυτά χωρίς να μπορεί κανείς να πει ακόμα τι ζημιές έχουν γίνει.

Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Πάπαρη απ' όλες τις πλευρές και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες οι μπουλντόζες από την βόρεια πλευρά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ζώνη προστασίας.
Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Κατσαφάνας δήλωσε ότι, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Μανιάτη κι έχουν καεί σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον αριθμό.
Είπε επίσης ότι η φωτιά πέρασε και από το χωριό Δάφνη που έχει εκκενωθεί, αλλά δεν υπάρχει εικόνα για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, ενώ τόνισε πως είναι δύσκολο το έργο της κατάσβεσης λόγω του δυνατού αέρα που κινεί τη φωτιά ανεξέλεγκτα.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος που βρίσκεται στην περιοχή της Ασέας, μας ενημέρωσε ότι έχουν εκκενωθεί τρία χωριά, το Πάπαρη, η Δάφνη και το Μανιάτη, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί κατά την εκκένωση του χωριού Μανιάτη, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρεται με αναπνευστικά προβλήματα στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης.

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή περιέγραψε στο NewsIt ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Τρίπολης, Γιώργος Καρλής. Ακούστε τη δήλωσή του...

Το μέτωπο είναι τεράστιο και στη μάχη της κατάσβεσης παίρνει μέρος μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής με 30 άνδρες, 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν και 4 αεροσκάφη. Στο σταθμό διοδίων Ασέας βρίσκονται λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αρκαδίας για εκκένωση κι άλλων χωριών εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο

Με εναέρια μέσα από εσωτερικό, αλλά και από ξένα κράτη, θα προσπαθήσουν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει περιοχές του Έβρου, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περισσότερα από 47.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η φωτιά απειλεί το χωριό Κοίλα. "Είναι στα 300 μέτρα από το χωριό", είπε χαρακτηριστικά στο Newsit ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης.

Μέσα σε όλα αυτά, νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Φέρρες κοντά σε στρατόπεδο. Επιχειρούν 5 οχήματα με 12 πυροσβέστες καθώς και ένα αεροσκάφος.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Νίκης Πλάτης

Νέο διοικητικό συμβούλιο έχει η Νίκη Πλάτης καθώς τα μέλη του προέκυψαν μετά τις εκλογές της 23ης Αυγούστου και μετά την σύγκληση του σε σώμα τα μέλη έχουν τις εξής αρμοδιότητες: ........

Πρόεδρος: Νίκος Αραούζος
Αντιπρόεδρος: Νίκος Φρούσος
Γενικός Γραμματέας: Τριαντόπουλος Σαράντος
Γενικός Αρχηγός Α: Αρβανιταντώνης Χρήστος
Γενικός Αρχηγός Β: Κώτσος Χαράλαμπος
Ταμίας: Μπακογιάννης Σωτήρης
Υπεύθυνος Τύπου: Γριβάκης Φώτης
Εφορος Υλικού: Γεωργακόπουλος Παναγιώτης

Μέλος: Κατσούλης Χαράλαμπος

Wikileaks-Πλήρες ξεβράκωμα Παπανδρέου: Έλεγε στους αμερικάνους "πόσο κοντά του νιώθει τις ΗΠΑ", και τους παρακάλαγε να τον κάνουν μεσολαβητή τους!

Τραγική για Έλληνα πολίτη, πόσο μάλλον πρωθυπουργό, είναι η σημερινή αποκάλυψη της wikileaks για τη συνάντηση Παπανδρέου με τον γερουσιαστή Durbin, τον Γιαννούλα και τον Σπέκχαρντ, τον Φεβρουάριο του 2009. Το τι τους είπε δεν περιγράφεται!!
Παραβλέπουμε ότι στη συνάντηση και σε ερώτηση του Γιαννούλα τι σκέφτεται να κάνει με το διογκούμενο χρέος, του λέει ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που να μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν...
παραβλέπουμε ότι παραδέχεται ότι η κρίση είναι τόσο εξωγενής όσο και ενδογενής ενώ δημόσια έλεγε ότι η κρίση είναι ελληνική.....
και τα παραβλέπουμε όλα γιατί η συνομιλία περιέχει δύο βόμβες που ως συνήθως θα θαφτούν από τα ελληνικά ΜΜΕ:
1. Ο Παπανδρέου γλύφει πατόκορφα τον Αμερικάνο .........

Γερουσιαστή και του λέει ότι νιώθει πάρα πολύ κοντά στις ΗΠΑ, ενώ του θυμίζει τόσο ότι γεννήθηκε όσο και ότι σπούδασε εκεί!! Στη συνέχεια λέει ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που μπορεί να προωθήσει τις δημοκρατικές αξίες δίνοντας ουσιαστικά πράσινο φως για επεμβάσεις σε στυλ Λιβύη... Τέλος δεν ξεχνά να τους θυμίσει ότι η Ελλάδα είναι μια "μικρή χώρα... που μπορεί όμως να συμβάλει σε επίλυση προβλημάτων... ηγέτης να σου πετύχει...

2. Αφού τους λέει ότι σαν Πρόεδρος της ΣοσιαλΗστικής Διεθνούς βοήθησε τους πρώην κομμουνιστές του ανατολικού μπλόκ να καμουφλαριστούν σαν δημοκράτες και κατάφερε να κάνει τους Ισραηλινούν και τους Παλαιστίνιους να συνομιλήσουν... τους σκάει το μεγάλο παραμύθι που μοιάζει σαν αγγελία για δουλειά: Είμαι διατεθειμένος αν θέλετε να μεσολαβήσω μεταξύ των ΗΠΑ και διαφόρων ηγετών στον κόσμο με τους οποίους έχετε προβλήματα!!!

Και αυτός ο άνθρωπος είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδας...

Εννοείται ότι τους φλόμωσε στις παπαριές "η Ελλάδα μπορεί να καλύψει όλη την ενέργειά της με τον άνεμο" η "μπορούμε να φτιάξουμε ανεμόμυλους που θα δένουν και με το τοπίο" κ.λπ παπαριές για πράσινη ανάπτυξη.

Τέλος αυτονόητο θεωρείται ότι τους έλεγε "μπορούμε να δουλέψουμε μαζί σας" και σαν καλός "Έλληνας" τα έχωσε στη Μέρκελ που δεν γυρνάει να μοιράζει ακάλυπτες επιταγές σε όσους χρωστάνε λεφτά...

Διαβάστε όλο το έγγραφο να φρίξετε:

UNCLAS SECTION 01 OF 02 ATHENS 000250

SENSITIVE
SIPDIS

E.O. 12958: N/A
TAGS: PREL PGOV ECON OVIP ENRG TU GR
SUBJECT: CODEL DURBIN'S MEETING WITH GREEK OPPOSITION
LEADER PAPANDREOU

REF: ATHENS 207

Summary
-------
ΒΆ1. (SBU) In a wide-ranging discussion February 18, Senator
Durbin and main opposition PASOK party president George
Papandreou shared views on the global economic crisis,
Cyprus, Greek-Turkish relations, Afghanistan, and other
issues. They agreed that the international goodwill
surrounding the new U.S. administration provided an
opportunity to make lasting reforms in the global economy --
including expansion of renewable energy -- and to improve the
global image of the U.S. Papandreou stressed the "closeness"
he feels with the U.S., the country of his birth, and he
argued that the U.S. is "the only power in the world" able to
take the lead in promoting our shared democratic values. He
added that Greece would be ready to do its part under a
future PASOK government. Papandreou expressed admiration for
the recently signed U.S. economic stimulus package, and said
he wished the EU would consider something similar.
Unfortunately, he said, Germany had taken the lead in holding
back the EU's reaction to the economic crisis, based on what
Papandreou considered a misguided commitment to fiscal rules
that made little sense in a recession. Noting his role as
current head of the Socialist International, Papandreou
explained his work with leaders in the Muslim world and
elsewhere to find peaceful ways to resolve disputes and to
deal with terrorism. He said he would be open to U.S. ideas
if there were ways he could help build connections to
confrontational leaders anywhere in the world. End Summary.

"Time to Work Together"
-----------------------
ΒΆ2. (SBU) Papandreou began the meeting with Senator Durbin,
Illinois Treasurer Alexi Giannoulias, and the Ambassador by
offering congratulations for the election of President Obama
and by noting how his own life story was deeply connected
with the U.S. (including a year Papandreou spent in high
school in Elmhurst, Illinois). Durbin noted the wide range
of challenges facing the new administration, including the
global economic crisis, Iraq, and Afghanistan. Durbin also
shared impressions of his recent visit to Cyprus, including
the prospects for progress this year in the negotiations, as
well as weaknesses in civil society. Papandreou thanked
Durbin for his work in the Senate on Greek-Turkish relations
and other issues of importance to Greece. Papandreou said
that now is the time for us to work together, and he endorsed
what he called President Obama's "message to world" to solve
our common problems. Papandreou said that although Greece is
a "smaller country," it can contribute to stability in
surrounding regions, and he noted in particular Greece's
historic relationships with the Muslim world.

ΒΆ3. (SBU) Durbin noted the importance of President Obama's
first Executive Order on Guantanamo, torture, and ensuring
humane standards for rendition, and Papandreou expressed
strong support, adding that he had publicly used the
President's statement about security and freedom not being
mutually exclusive. He agreed that there is currently an
opportunity for the U.S. to create a different image around
the world, observing that in the past it was easy for groups
opposed to our shared democratic values to point to torture
as a way to discredit the U.S. Papandreou said that while
the U.S. could not "dictate solutions," it was the "only
power in the world that can lead" in promoting our values.
Papandreou said we would have his support in this effort.

Seeking a Large EU Stimulus
---------------------------
ΒΆ4. (SBU) Papandreou said that early parliamentary elections
were a real possibility in Greece, and he noted that opinion
polls showed PASOK would likely win. He stressed that the
current government had been weakened by internal and external
crises, and Greece needed a new government that would have
the credibility with society to make difficult decisions and
to mobilize people. Telling the delegation "we can work with
you," Papandreou noted that his top priority in government
would be the same as President Obama's: dealing with the
economic situation. Papandreou said it would be in the
interest of both Greece and the U.S. to push the EU to
consider a larger stimulus package on the model of the U.S.
stimulus. He said the EU should do its part to encourage
investment for the good of the global economy. Papandreou
lamented that the EU's cumbersome rules and the opposition of
key members -- especially an overly inflation-phobic Germany
-- had constrained the EU response to the crisis. He called
for the EU to relax its "master criteria" that require member
states to run no more than a 3 percent budget deficit,
arguing that these rules made no sense in a recession. He
also expressed support for ending disparities in interest
rates for loans within the euro zone.

ATHENS 00000250 002 OF 002ΒΆ5. (SBU) Durbin noted that energy independence was a key goal
of the U.S. stimulus, and that the package's investment in
renewable energy had resonated with the U.S. public.
Papandreou agreed, noting it would be possible "to power
Greece only with wind." He expressed support for new
windmills based on traditional Greek designs, so that tourist
areas would embrace them as part of the Greek "brand" rather
than opposing them as an eyesore. He added that Greece had
the potential to do more with solar, water, and geothermal
power. Papandreou also agreed with the Ambassador's
suggestion that Greece look at developing its communication
infrastructure, noting the economic benefits of expanding
broadband access.

ΒΆ6. (SBU) Asked by Durbin for his views on trade, Papandreou
emphasized that he was not a protectionist, but instead took
the social democratic view that markets should be open but
governed by rules to encourage development. He said he would
like to see an organization like the IMF that would do more
to put clear, strict international rules on financial
development, "geared toward where we want to move the
planet," including greater use of renewable energy. He
expressed support for "incentives for free competition" in
the WTO that would over time improve the poor conditions that
workers currently face in many poor countries. Papandreou
said both the U.S. and EU should be more open for trade in
agriculture. He noted that Greece could do well as a niche
producer of high-quality agricultural goods in a more
competitive market.

ΒΆ7. (SBU) Giannoulias asked about the alarming growth in
Greece's public debt, and Papandreou agreed it was a problem,
unlike private debt and toxic assets, two problems Greece had
largely managed to avoid. Papandreou said Greece lacked of
competitiveness, and this could be dealt with through
modernization, including moving toward a green economy. He
noted that Greece was made more vulnerable to the global
financial crisis because its banks had invested heavily in
the Balkans. He peppered the delegation with questions about
how the U.S. was responding to the current economic
challenges in the areas of real estate, unemployment, and
public transportation. Durbin and Giannoulias noted the
importance of infrastructure investment as part of the U.S.
stimulus.

Papandreou's International Outreach
-----------------------------------
ΒΆ8. (SBU) Papandreou said his position as leader of the
Socialist International had given him access to a wide range
of leftist parties around the world, some in power and some
not. Noting that he had helped eastern European communist
parties to democratize after the fall of the Berlin Wall,
Papandreou said he would be willing to reach out to
confrontational leaders in Latin America or elsewhere in the
world if the U.S. thought he could be of use in building
connections. Papandreou noted that the Socialist
International had brought together Palestinian and Israeli
parties to discuss peace plans, and that he had discussed
with Pakistani President Zardari the idea of setting up a
committee to find ways to isolate terrorist groups without
relying solely on force. Papandreou added that he had doubts
about the wisdom of Zardari's recent cease-fire agreement
that permits Sharia law in parts of Pakistan, but he
understood that Zardari was in a difficult situation.
Papandreou said he had developed contacts with such countries
as Syria and Iran during his tenure as Foreign Minister
(1999-2004).

ΒΆ9. (SBU) Turning to Turkey and Cyprus, Papandreou stressed
that as Foreign Minister he and his Turkish counterpart, the
late Ismail Cem, had launched a new era in bilateral
relations, based in part on a significant increase in
person-to-person contacts. These started with mutual
assistance efforts following earthquakes in both countries in
1999 and continued with exchanges in music, soccer, business,
and local government. By the initiative's second year,
Papandreou said, there were so many cross-border civil
society activities that it was impossible to count them. He
said he had promoted similar efforts in Cyprus, including a
high-profile case in which a Turkish Cypriot boy with
leukemia had been matched with a Greek Cypriot donor. These
initiatives stopped after the failed referendum in Cyprus in
ΒΆ2004. Papandreou said it would be important to push on
initiatives such as these when PASOK is back in power. If
the leadership empowers people to establish contacts, he
said, those contacts will happen.

ΒΆ10. (U) CODEL Durbin departed post prior to clearing this
cable.
SPECKHARD

On News.gr

Νέες διευκρινίσεις για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Διευκρινίσεις για τον εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση παρέσχε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου οικονομικών κ. Γ. Καπελέρης από την 1η Σεπτεμβρίου η εστίαση γενικά υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Η διάταξη αυτή αφορά και στις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1.1.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, με στόχο την ..........

αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 1.9.2011, να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Επισημαίνεται ότι βασική αρχή του συστήματος ΦΠΑ είναι η επιβολή του φόρου επί των αγαθών και υπηρεσιών κατά αντικειμενικό τρόπο, δηλαδή για κάθε αγαθό ή υπηρεσία εφαρμόζεται ο ανάλογος συντελεστής ΦΠΑ ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αγοραστή και τη χώρα προέλευσής του.

Ακόμα σημειώνεται ότι μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία.

Π.χ. (α) επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή, (β) σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή (23%) για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.

Διευκρινίζεται πως τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.

Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες, (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κλπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.

Όπως σημειώνεται, η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

"Είναι αυτονόητο ότι στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης", αναφέρεται σττην εγκύκλιο.

Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.

Τονίζεται ότι το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%).

Τέλος αναφέρεται ότι ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.

Σενάρια για εκλογές στις 13 Νοέμβρη

Τη συμφωνία με την Ε.Ε. για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και τις εγγυήσεις αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να προκηρύξει εκλογές. Αιτία;

Οι άδειες τσέπες των πολιτών, που δεν αφήνουν καμία αισιοδοξία για την επίτευξη των οικονομικών στόχων και η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις χωρίς τη βοήθεια της ΝΔ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρεις ημέρες το ..........

Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε τρεις φορές χείρα βοηθείας από την αξιωματική αντιπολίτευση, για την Παιδεία και τα αυθαίρετα.
Τούτων δοθέντων, παρά την ισχυρή ομάδα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, που θέλουν να συνεχίσουν και όσο πάει, η πιθανότερη ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες είναι η 13η του Νοέμβρη. Πριν το Πολυτεχνείο και πριν την οριστικοποίηση της κατάθεσης του προϋπολογισμού για το 2012.

New Post

Eπιστρέφει από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Επανέρχεται από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (Δακτύλιος).

Τα όρια του Δακτυλίου ορίζονται από τις εξής οδούς και λεωφόρους: .........

Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ-Μεσογείων-Φειδιππίδου-Μιχαλακοπούλου-Σπ.Μερκούρη- Βρυάξιδος-Υμηττού-Ηλ.Ηλιού-Α.Φραντζή-Λ.Συγγρού-Χαμοστέρνας-Πειραιώς-Ι.Οδός-Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως-Πλ.Καραϊσκάκη-Καρόλου-Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)- Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Δακτυλίου το μέτρο δεν ισχύει.

Στις Οδούς και Λεωφόρους που περικλείονται από το Δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων, καθώς και των ΙΧΦ αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά - ζυγά).

Συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο την Δευτέρα 29 Αυγούστου

Συνεδριάζει για 17η φορά, την Δευτέρα 29 Αυγούστου και ώρα 6 το απόγευμα το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης».
Η μετάδοση του περιφερειακού συμβουλίου θα γίνει μέσω και της σελίδας της περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και μέσα από το Φιλιατρά News.
Την ευθύνη της μετάδοσης του περιφερειακού συμβουλίου την έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση είναι: .........

1. Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος ΚΑΠ έτους 2011 Περιφέρειας Πελοποννήσου.
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Χειβιδόπουλος Αναστάσιος, Γιαννακούρας Ευάγγελος, Δέδες Γιώργος, Τζανετέα Αδαμαντία και Παναγιώτης Αλευράς.

2. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο με τίτλο «Λειτουργία υφιστάμενης τουριστικής κατασκήνωσης (camping) με διακριτικό τίτλο «Πρώτη» Γ’ τάξης και δυναμικότητας 59 θέσεων (177 ατόμων) που σε εκτός σχεδίου περιοχή στη θέση «Γεφυράκι» ΤΚ Μαραθουπόλεως της Δ.Ε. Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας της Π.Ε. Μεσσηνίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Αλευράς.

3. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 32 MW στη θέση Τημένιο Όρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

4. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Κατασκευή ανοιχτής λιμνοδεξαμενής και κλειστών υδατοδεξαμενών αντιπυρικής προστασίας στο Νομό Μεσσηνίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Αλευράς.

5. Γνωμοδότηση για τον χαρακτηρισμό δευτερεύουσας επαρχιακής οδού.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας.

6. Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Άργους – Μυκηνών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για εργασίες καθαρισμού οδικών δικτύων Δήμου Άργους - Μυκηνών.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος.

7. Ένταξη στο ΔΕΠΙΝ / ΕΣΠΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου του έργου «Κατασκευή κόμβου εισόδου στον Αερολιμένα Καλαμάτας» προϋπολογισμού 1.000.000 €.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Αλευράς.


8. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 2,4 MW, στη θέση Τσούμος της ΤΚ Πουλίθρων Δήμου Νότιας Κυνουρίας ΠΕ Αρκαδίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

9. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 2,4 MW, στη θέση Πευκάκια (Αφλάουρας) της ΤΚ Πουλίθρων και Πηγαδίου Δήμου Νότιας Κυνουρίας ΠΕ Αρκαδίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

10. Έγκριση πρακτικού της γνωμοδοτικής επιτροπής για την τοποθέτηση των πωλητών (παραγωγών – επαγγελματιών) σε θέσεις στη Λαϊκή Αγορά Μεγαλόπολης.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ

26 και 27 Αυγούστου. Θρησκευτική Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου

Κλίκ στην αφίσα

Ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος Πακιστανών οδηγών ταξί στο Ελ. Βενιζέλος

Επίθεση δέχτηκαν Πακιστανικής καταγωγής οδηγοί ταξί από ομάδα άλλων οδηγών χθες το πρωί στην πιάτσα ταξί του αεροδρομίου, Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως καταγγέλλουν η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και η Ένωση Μεταναστών Εργατών, η ομάδα τραυμάτισε τον οδηγό ταξί Ζαχίρ Ακράμ στο πρόσωπο με γροθιές.

Ο κ. Ακραμ βρισκόταν μέσα στο ταξί του, ...........

τελευταίος στην ουρά όταν τον πλησίασαν δύο άτομα και του ζήτησαν να ανοίξει το τζάμι του παραθύρου. Τότε άρχισαν να τον βρίζουν με χυδαίες και ρατσιστικού περιεχομένου εκφράσεις. Κατόπιν άνοιξαν την πόρτα, τον κατέβασαν και τον γρονθοκόπησαν. Αμέσως μετά καταφέρθηκαν εναντίον άλλων Πακιστανών οδηγών που βρίσκονταν εκεί χτυπώντας άλλον ένα και διώχνοντας από την ουρά άλλους δύο.

Σύμφωνα με τις δυο κινήσεις, όταν οι μετανάστες οδηγοί έφτασαν στο Αστυνομικό Τμήμα για να καταγγείλουν το περιστατικό οι αρμόδιοι αστυνομικοί τους έδιωξαν λέγοντας τους ότι «άν κάνουν μήνυση θα κρατηθούν όλοι διότι και οι «άλλοι» θα κάνουν μήνυση».

Μάλιστα το απόγευμα υπήρξε συνέχεια με νέο περιστατικό που δείχνει ότι η ίδια ομάδα επιχείρησε μετά την ενθάρρυνση της από τη στάση της Αστυνομίας, να συνεχίσει το πογκρόμ στο αεροδρόμιο. «Τέτοιες επιθέσεις επιτείνουν το καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων οδηγών ταξί, κάποιοι από τους οποίους όχι μόνο έχουν έγγραφα και άδειες επαγγέλματος αλλά και ασφάλιση πολλά χρόνια στο ΙΚΑ» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και η Ένωση Μεταναστών Εργατών.

Επισημαίνουν δε, ότι «δεν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό αλλά για συστηματική προσπάθεια φασιστικών κύκλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μεταφορών, όπως έδειξε και με κραυγαλέο τρόπο η φασιστική προβοκάτσια των «συνδικαλιστών» της ΕΘΕΛ στη διάρκεια της 48ωρης Γενικής Απεργίας στις 28-29 Ιούνη στο Σύνταγμα που αφού προκάλεσαν την επέμβαση των ΜΑΤ φυγαδεύτηκαν από τους προστάτες τους μέσα στη Βουλή».

Οι δυο κινήσεις καλούν τα συνδικάτα «να καταδικάσουν τις ρατσιστικές επιθέσεις και τη κάλυψη της ΕΛΑΣ στους φασίστες τραμπούκους». «Καλούμε τα συνδικάτα των εργαζόμενων στο αεροδρόμιο, και στα ταξί, το ΕΚΑ να παρέμβουν άμεσα» επισημαίνουν.

«Η εργατική ενότητα είναι η μόνη απάντηση στη κρίση και τη κατάρρευση της οικονομίας που σπρώχνουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων και γι αυτό μαζικά τα συνδικάτα πρέπει να αγκαλιάσουν τους μετανάστες , να τους γράψουν στη δύναμη τους για να ενισχύσουμε το κοινό αγώνα ενάντια στη εκμετάλλευση και τη καταπίεση. Όπου υπάρχει ρατσισμός το μεροκάματο θα πέσει, οι απολύσεις θα ανέβουν. Όπου οι εργαζόμενοι ενώνονται έχουν τη δύναμη να νικήσουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

TVXS

Τι θα πληρώσετε για να «τακτοποιήσετε» το αυθαίρετό σας

Με «μαθηματικό τύπο» θα προσδιοριστούν τα πρόστιμα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Δείτε τι θα πληρώσετε...

Το νέο σύστημα βασίζεται πρωτίστως στην τιμή ζώνης και φέρει εκπτώσεις στα πρόστιμα βάσει συγκεκριμένων συντελεστών, ενώ ευνοούνται τα ακίνητα μεγαλύτερης παλαιότητας και οι πρώτες κατοικίες.

Τα αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν από το ..........

1983 θα πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερα πρόστιμα, ενώ ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν το αυθαίρετο αποτελεί την κύρια και μόνη κατοικία του ατόμου και όταν τα εισοδήματά του είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Το ύψος του προστίμου είναι ανάλογο με το μέγεθος της αυθαιρεσίας και θα αυξάνεται σημαντικά στις μεγάλες παραβάσεις άνω του 100% της επιτρεπόμενης δόμησης.

Η παντελής έλλειψη οικοδομικής άδειας, όπως και η θέση του αυθαιρέτου σε εκτός σχεδίου περιοχή επίσης ανεβάζουν το πρόστιμο. Ευνοϊκή πάντως θα είναι η αντιμετώπιση στις περιπτώσεις που το κτίσμα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη, όπως και για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Το πρόστιμο διατήρησης των αυθαιρέτων θα προκύπτει από έναν νέο μαθηματικό τύπο που θα βασίζεται πρωτίστως στην τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή, σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών ενώ θα εισάγονται διάφοροι συντελεστές, όπως παλαιότητας, κοινωνικοί, είδους υπέρβασης κλπ.

Ο τρόπος υπολογισμού αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη. Ένα ακόμα θέμα που θα οριστικοποιηθεί στην Ολομέλεια είναι οι οικονομικές διεκδικήσεις του ΙΚΑ από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων.

Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο για τη διατήρηση μιας αυθαίρετης κατασκευής (ή χρήσης) υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά της επιφάνειας επί την τιμή ζώνης, επί τον συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές που ορίζονται στον ανωτέρω πίνακα. Κάθε αυθαίρετη κατασκευή υπολογίζεται ξεχωριστά και το τελικό πρόστιμο είναι το άθροισμα των επιμέρους - ανά ιδιοκτησία.

Στην περίπτωση βοηθητικών χώρων (υπογείων, παταριών κ.λπ.), εισάγεται μειωτικός συντελεστής 50% για το πρόστιμο. Όταν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, δεν λαμβάνονται υπόψη τα 5,6,7,8,9. Για αυθαίρετες κατασκευές/χρήσεις κάτω των 20 τετραγωνικών μέτρων προβλέπονται κατ΄ αποκοπή πρόστιμα ως εξής: Για τιμή ζώνης κάτω των 2.500 ευρώ σε εντός σχεδίου περιοχή, το πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ, ενώ για τιμή ζώνης ίση ή άνω των 2.500 ευρώ το πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ. Στις εκτός σχεδίου περιοχές, το πρόστιμο ορίζεται στα 1.500 ευρώ. Τα ανωτέρω πρόστιμα καταβάλλονται εφάπαξ, χωρίς έκπτωση, μέχρι την 31.12.2011.

Προθεσμίες τακτοποίησης
Η αίτηση τακτοποίησης του αυθαιρέτου μαζί με τα δικαιολογητικά, υποβάλλονται είτε απευθείας είτε με συστημένη επιστολή στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία ή στο ΚΕΠ του δήμου το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Το ΚΕΠ υποχρεούται να διαβιβάσει τον φάκελο στην πολεοδομία εντός 15 ημερών.

Η πολεοδομία ελέγχει μόνο την πληρότητα του φακέλου. Σε περίπτωση απευθείας υποβολής των δικαιολογητικών, ο έλεγχος γίνεται επιτόπου και ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται αμέσως. Αν γίνει μέσω ΚΕΠ ή με συστημένη επιστολή, ο έλεγχος γίνεται εντός 30 ημερών από την παραλαβή τους.

Πώς διαμορφώνονται τα παράβολα
Με την υποβολή της αίτησης για την "τακτοποίηση" του αυθαιρέτου, ο ιδιοκτήτης (ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του) καταθέτει παράβολο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 500 και 4.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του κτίσματος.

Το παράβολο δεν επιστρέφεται αλλά συμψηφίζεται με το ειδικό πρόστιμο που θα καταβληθεί στη συνέχεια. Η διαδικασία είσπραξης των ποσών θα οριστεί με υπουργική απόφαση και θα προβλέπεται η δυνατότητα κατάθεσής τους σε τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, το παράβολο διαμορφώνεται: Στα 500 ευρώ για αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετη χρήση μέχρι 75 τετραγωνικά μέτρα ή όταν πρόκειται για κύρια και μοναδική κατοικία μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα, στα 1.000 ευρώ για κτίριο / χρήση μέχρι 1.000 τετραγωνικά μέτρα και στα 2.000 ευρώ για κτίριο / χρήση μέχρι 2.000 τ. μ. Σε περιπτώσεις κτιρίων άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων, το παράβολο φθάνει τα 4.000 ευρώ.

Ο φάκελος της "τακτοποίησης" περιλαμβάνει την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση με τα ατομικά στοιχεία του δηλούντος, στοιχεία της οικοδομικής άδειας (όπου υπάρχει), καθώς και στοιχεία του ακινήτου (ημερομηνία ανέγερσης, ολοκλήρωσης κλπ.). Επισυνάπτεται υποχρεωτικά η τελευταία δήλωση του εντύπου Ε9 όπως υποβλήθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ. Επίσης τεχνική έκθεση μηχανικού και απόσπασμα ρυμοτομικού σχεδίου ή χάρτη όπου προσδιορίζεται η θέση του ακινήτου.

Για τις κατοικίες απαιτείται έλεγχος δομικής τρωτότητας του φέροντος οργανισμού του κτιρίου από μηχανικό. Σε κτίρια κοινωφελούς χρήσης, συνάθροισης κοινού, εμπορικά, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, εκκλησίες, τράπεζες, βιομηχανίες ή βιοτεχνίες, απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας από αρμόδιο μηχανικό.

ΕΘΝΟΣ

ΒΑΣΕΙΣ 2011. Με πτώσεις και εκπλήξεις ανακοινώνονται τη Δευτέρα οι βάσεις

Τέλος στην αγωνία των μαθητών και των γονιών θα μπει τη Δευτέρα, καθώς θα ανατηθούν στα λύκεια της χώρας οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η αναμενόμενη μείωση των αριστούχων (6.178 έναντι 10.571 πέρσι και 10.688 πρόπερσι) θα φέρει σημαντική πτώση των βάσεων κυριως στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των Επιστημονικών Πεδίων.
Χαρακτηριστικό είναι πως τη φετινή .........

χρονιά οι αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης θα είναι 1.009 λιγότεροι από πέρσι, οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι 1.630 λιγότεροι, ενώ οι αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 είναι φέτος 1.683 λιγότεροι.

Ως εκ τούτου δεν χωράει αμφιβολία ότι τα υψηλόβαθμα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά (Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών κ.λπ.), νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας, θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους. Η «καραμπόλα» θα συμπαρασύρει στην πτώση και τις βάσεις σχολών με μεσαία και χαμηλή βαθμολογία, εκτός από εκείνες που έχουν σημαντική μείωση θέσεων εισακτέων φέτος.

Από την άλλη όμως αναμένεται κάποιες σχολές κυρίως στα κεντρικά τμήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικά βάσεις εισαγωγής κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου, να παρουσιάσουν άνοδο. Είναι φανερό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από τα 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος. Παράλληλα και ορισμένα Τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία παρουσιάζοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.

Η ΚΡΙΣΗ

Ολα τα ερευνητικά στοιχεία φανερώνουν ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στις επιλογές των υποψηφίων βάρυνε η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. Σε πρόσφατη έρευνα καταγράφεται ένα μεγάλο τμήμα υποψηφίων, φέτος μεγαλύτερο από άλλες φορές, που έκαναν έναν ρεαλιστικό υπολογισμό και στράφηκαν σε σχολές της περιοχής τους ακόμη κι αν αυτές δεν ήταν της πρώτης επιλογής τους. Ουσιαστικά 1 στους 2 υποψηφίους δηλώνει ότι το κριτήριο με το οποίο επέλεξε σχολή στο μηχανογραφικό του δελτίο είναι η έδρα της σχολής. Στη στροφή αυτή δεν βάρυναν μόνο τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών, αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης, η οποία δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στις σπουδές. Κι αν μια φορά κι έναν καιρό η εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο και το πτυχίο προβάλλονταν ως «αδιάβροχη επένδυση», για την οποία η οικογένεια δανειζόταν ή πουλούσε «ό,τι είχε και δεν είχε» για να σπουδάσει το παιδί αναμένοντας μια καλή «απόδοση», σήμερα, η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία των πτυχιούχων και η μείωση κάθε προσδοκίας για ξεπέρασμά της έχει κλονίσει τα πάντα.

Είναι φανερή στους υποψηφίους και στις οικογένειές τους μια νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας: πρώτον ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πτυχίο που μπορεί να δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι οδηγεί σε επαγγελματική αποκατάσταση. Δεύτερον, η πεποίθηση ότι η δημόσια απασχόληση έχει κλείσει πόρτες και παράθυρα είναι συντριπτική. Η «χημεία» αυτών των πεποιθήσεων οδηγεί γρήγορα και σταθερά στη διαμόρφωση στάσεων από τη μεριά των υποψηφίων και βέβαια, η «στροφή» στις επιλογές σχολών λιπαίνεται σε αυτό το έδαφος.

Είναι φανερό ότι αυτή η νέα πραγματικότητα θα επηρεάσει την κίνηση των βάσεων εισαγωγής και θα λιπάνει το έδαφος για εκπλήξεις.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Δεν χρειάζεται να ερμηνευτεί το φαινόμενο της επιλογής των αστυνομικών σχολών (δύο μέσα στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων) από τους υποψήφιους. Η είσοδος στις σχολές αυτές δεν αντιμετωπίζεται ως είσοδος σε τριτοβάθμιες σπουδές, αλλά κατευθείαν ως είσοδος σε ένα επάγγελμα που συνοδεύεται από τη σιγουριά της μόνιμης θέσης και του μισθού. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, η επιστροφή στις νομικές σχολές ακολουθεί μια παράδοση που θέλει τις νομικές να σηκώνουν κεφάλι όταν δεν υπάρχει στο πεδίο τους άλλη σχολή που να υπόσχεται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Κι αυτό παρ' όλο που στις ουρές της ανεργίας και της υποαπασχόλησης πτυχιούχων συνωστίζονται χιλιάδες πτυχιούχοι νομικής.

Η επιλογή των τμημάτων μηχανικών και της ιατρικής στηρίζεται και αυτή σε μια παράδοση για το κύρος και το γόητρο των παραπάνω σχολών που είναι σταθερά και έρχεται από το παρελθόν ακόμη κι αν σήμερα η πρόσβαση των μηχανικών στην αγορά εργασίας είναι προβληματική, ενώ και τμήμα των πτυχιούχων ιατρικής αναγκάζεται να καταφύγει στο εξωτερικό για ειδίκευση και εργασία.

tanea.gr

Το νέου Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού συλλόγου Λιμεναρίου

Εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Αυγούστου στον εξωραϊστικό Σύλλογο Λιμεναριού όπου και αναδείχτηκε το Νέο διοικητικό σύμβούλιο του Συλλόγου.
Στις 13 Αυγούστου τα νεοεκλεγέντα μέλη συνήλθαν και συγκροτήθηκαν σε σώμα μρε την εξής σύνθεση: .....


Χαράλαμπος Λ. Λιβερόπουλος, πρόεδρος
Γεώργιος Ν. Πούλος, αντιπρόεδρος
Έφη Κ. Τεριζάκη , γραμματέας
Δημήτριος Α. Πούλος, ταμίας
Έφη Δ. Τεριζάκη, μέλος.

Επιπλέον για την εξελεγκτική επιτροπή:
Νικόλαος Χ. Νικολόπουλος
Αναστάσιος Χ. Λαγανάς

Παράταση έως 31 Σεπτεμβρίου και για τις δηλώσεις αγροτικού ΦΠΑ

«Πρόσκληση» σε όσους δεν είχαν υποβάλει στο παρελθόν φορολογικές δηλώσεις ή οι δηλώσεις που είχαν υποβάλει στην εφορία ήταν ανακριβείς απηύθυνε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτή το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα είναι αρκετοί οι υπόχρεοι οι οποίοι θα θελήσουν να «εκμεταλλευτούν» την εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση για να κλείσουν εκκρεμότητες του παρελθόντος χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση. Σε αυτή την ρύθμιση εντάσσονται και οι αγρότες.

Ειδικότερα όσο αφορά του γεωργούς μπορούν ...........

να υποβάλλουν τις έκτακτες δηλώσεις έως την 31η Σεπτεμβρίου για επιστροφή στο δημόσιο ποσών ΦΠΑ που έχουν επιστραφεί αδικαιολόγητα σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για τις οποίες ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επομένη της επιστροφής που διενεργήθηκε από τη ΔΟΥ.
Επισημαίνεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι υπόχρεοι φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου, μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010 χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων για τις εξής φορολογίες:

Φόρου προστιθέμενης αξίας, όσον αφορά:
Αρχικές ή τροποποιητικές, περιοδικές, έκτακτες ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις αποθεμάτων, ανεξαρτήτως εάν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για καταβολή.
Έκτακτες δηλώσεις για επιστροφή στο δημόσιο ποσών ΦΠΑ που έχουν επιστραφεί αδικαιολόγητα σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για τις οποίες ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επομένη της επιστροφής που διενεργήθηκε από τη ΔΟΥ.
Ανακεφαλαιωτικούς πίνακες ενδοκοινοτικών αποκτήσεων ή λήψεων υπηρεσιών και παραδόσεων αγαθών ή παροχών υπηρεσιών.
Δηλώσεις Intrastat.
Αυτοτελούς φορολογίας εισοδημάτων.
Φόρου υπεραξίας από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.
Φόρου κύκλου εργασιών, φόρου ασφαλίστρων, τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας.
Τελών χαρτοσήμου, εκτός από τις συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή.
Φόρων που παρακρατούνται ή προκαταβάλλονται από τις κάθε είδους αμοιβές, αποδοχές και αποζημιώσεις.
Εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ εισφοράς υπέρ δακοκτονίας.
Φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων και ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών.
Φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος, τέλους συναλλαγής ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών ή προικών, ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ενιαίου τέλους ακινήτων νομικών προσώπων και φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων.
Οποιουδήποτε άλλου φόρου, τέλους, εισφοράς ή κράτησης υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με εξαίρεση τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

ΟΓΑ: Χορήγηση δελτίων κοινωνικού τουρισμού και δωρεάν παροχή βιβλίων

Τους 510.000 φτάνουν οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων μέσω των Κ.Ε.Π. και να συμμετάσχουν στα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας 2011. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΓΑ η διαδικασία χορήγησης στους δικαιούχους των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων, ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά: ..........


Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των αιτήσεων συμμετοχής για τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας που υποβλήθηκαν στα Κ.Ε.Π. και η διαδικασία κλήρωσης για την ανάδειξη των δικαιούχων που θα συμμετάσχουν στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού- Εκδρομών- 5νθήμερο Εκδρομικό- Επιμορφωτικό νέων αγροτών και δωρεάν παροχής βιβλίων για το έτος 2011.
510.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων μέσω των Κ.Ε.Π. και να συμμετάσχουν στα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας 2011.

Η διενέργεια κλήρωσης των δικαιούχων των Κοινωνικών Προγραμμάτων ήταν τεχνική- ηλεκτρονική προκειμένου να διαφυλαχθεί απόλυτα η αντικειμενικότητα καθώς η Διοίκηση του Οργανισμού δεν ήθελε να έχει καμία απολύτως συμμετοχή στην επιλογή των δικαιούχων. Η διαδικασία χορήγησης στους δικαιούχους των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων ξεκινάει την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011 μέσω των Κ.Ε.Π.
Οι κληρωθέντες- δικαιούχοι του Εκδρομικού- Επιμορφωτικού Προγράμματος νέων αγροτών θα λάβουν τα Δελτία τους με συστημένη επιστολή από τον ΟΓΑ.
Το χρονικό διάστημα που θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν χρήση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού ξεκινά από την παραλαβή τους και διαρκεί μέχρι τις 31-3-2012 των δε δελτίων για τα προγράμματα των εκδρομών και της δωρεάν παροχής βιβλίων μέχρι τις 31-12-2011.

Διαδικασία Παραλαβής Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού (Δ.Κ.Τ.)- Δελτίων Εκδρομικού Προγράμματος (Δ.Τ.Π.) και Δελτίων δωρεάν παροχής βιβλίων.
Οι δικαιούχοι των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος, και δωρεάν παροχής βιβλίων της «Αγροτικής Εστίας» για το έτος 2011 θα πρέπει να επισκεφθούν τα ΚΕΠ, (όχι απαραίτητα το Κ.Ε.Π. στο οποίο υπέβαλαν αίτηση) ώστε να ενημερωθούν εάν είναι κληρωθέντες των προγραμμάτων και να λάβουν τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού (Δ.Κ.Τ.)- Δελτία Εκδρομικού Προγράμματος (Δ.Ε.Π.) καθώς και τα Δελτία δωρεάν παροχής βιβλίων.
Οι δικαιούχοι του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού θα λάβουν εκτός από το δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού και εκπτωτικά κουπόνια.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ
( www . oga . gr ) για τα συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ Τουριστικά καταλύματα,
Τουριστικά Γραφεία και Βιβλιοπωλεία.
Τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων θα παραλαμβάνονται προσκομίζοντας αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής και την αστυνομική τους ταυτότητα ή απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή καταβολής εισφορών/ Βιβλιάριο Υγείας και αστυνομική ταυτότητα.
Το φετινό πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας περιλαμβάνει:
1. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού: 8ήμερες δωρεάν διακοπές (7
διανυκτερεύσεις) σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας, που
έχουν συμβληθεί με τον ΟΓΑ.
2. Πρόγραμμα Εκδρομών: 3ήμερες οργανωμένες εκδρομές (2 διανυκτερεύσεις) σε διάφορους προορισμούς της Ελλάδας, που θα διοργανώνονται από συμβεβλημένα από τον ΟΓΑ Τουριστικά Γραφεία.
3. Εκδρομικό- Επιμορφωτικό νέων αγροτών: διάρκεια 5 ημερών (4
διανυκτερεύσεις) για τους ασφαλισμένους 21-55 ετών που θα έχουν τη
δυνατότητα να συνδιάσουν την ψυχαγωγία με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε
περιοχές της χώρας μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα αγροτικής
απασχόλησης (πρότυπα αγροκτήματα, συσκευαστήρια- τυποποιητήρια,
οινοποιεία κ.λ.π.).
4. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων: αξίας 20 Ευρώ.

agrotypos

Παρουσίαση του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Τα βασικά σημεία του νέου Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση παρουσίασε, σήμερα 25/08/2011, σε συνέντευξη Τύπου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκε αναλυτικά στις βαθιές τομές του Νόμου: ...........

• Καθιέρωση του Συμβουλίου του Ιδρύματος, με συμμετοχή και εξωτερικών προσωπικοτήτων
• Ουσιαστική εκπροσώπηση των φοιτητών σε όλα τα όργανα, χωρίς ρόλο συνδιοίκησης
• Κατάργηση των παραταξιακών ψηφοδελτίων στις εκλογικές διαδικασίες των ΑΕΙ
• Ουσιαστικό αυτοδιοίκητο με εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων. Ο Οργανισμός είναι το «Σύνταγμα κάθε Ιδρύματος»
• Τέλος στο άσυλο της παρανομίας
• Καθιέρωση της υποχρεωτικής εγγραφής των φοιτητών κάθε εξάμηνο
• Όρια στη συνολική διάρκεια των σπουδών – τέλος στους αιώνιους φοιτητές- καθιέρωση μερικής φοίτησης για τους εργαζόμενους φοιτητές
• Καθιέρωση εσωτερικού ΕRASMUS με προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων
• Καθιέρωση του Συνηγόρου του Φοιτητή
• Φοιτητικά δάνεια σε όλους και όχι μόνο τους μεταπτυχιακούς φοιτητές
• Καθιέρωση ανταποδοτικών υποτροφιών
• Καθιέρωση των πιστωτικών μονάδων
• Πέραν της αξιολόγησης καθιερώνεται και η υποχρεωτική πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών από Ανεξάρτητη Αρχή
• Υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο του εκπαιδευτικού υλικού (παραδόσεις- σημειώσεις)
• Αξιολόγηση και λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα
• Καθιέρωση των «επώνυμων εδρών» από χορηγούς
• Τρεις αντί για τέσσερις βαθμίδες καθηγητών κατά τα διεθνώς ισχύοντα
• Αξιολόγηση των καθηγητών κάθε πέντε χρόνια, με βαρύτητα της άποψης των φοιτητών τους
• Δυνατότητα παράλληλης διδασκαλίας συγκεκριμένης διάρκειας Ελλήνων και ξένων καθηγητών σε Ελληνικά και ξένα ΑΕΙ
• Καθιέρωση της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών
• Καθιέρωση της Σχολής Διά βίου Μάθησης και πρόβλεψη για εξ αποστάσεως εκπαίδευση
• Καθιέρωση του θεσμού των Κέντρων Αριστείας
• Δυνατότητα δημιουργίας ενός ενιαίου ΝΠΙΔ σε κάθε ΑΕΙ για την διαχείριση και αξιοποίηση πόρων
• Προβλέπεται αξιολόγηση του τρόπου και βαθμού εφαρμογής του Νόμου από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ανεξάρτητης αρχής μετά από μια τετραετία

Η Υπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
Για τη συναίνεση που επετεύχθη:
Είναι ιστορική για το Κοινοβούλιο η χθεσινή ημέρα ψήφισης του Νόμου από τα 4/5 των βουλευτών. Το πιο σημαντικό στοιχείο της συναίνεσης είναι ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα Νόμο πλαίσιο που δεν θα χρειαστεί να ανατραπεί.
Βεβαίως θα υπάρξουν, όπως υπάρχουν πάντα και αλλαγές και βελτιώσεις και διορθώσεις. Η τόσο μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, όμως, σημαίνει ότι για τα επόμενα 20 χρόνια - αυτός είναι συνήθως ο χρόνος που ζει ένας Νόμος στην Ανώτατη Εκπαίδευση – ο Νόμος θα ανθίσει, θα βελτιωθεί, θα αποδώσει, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για την καλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η πολιτική συναίνεση δεν είναι στιγμιαίο επίτευγμα. Θέλει χρόνο και προετοιμασία. Δεν σημαίνει απλά να παρουσιάζει κάποιος προτάσεις και ο άλλος να συμφωνεί. Συναίνεση σημαίνει ο ένας να κατανοεί τον άλλο. Καθένας να προτείνει, να συνθέτει και να αποδέχεται.
Πολλοί Υπουργοί προσπάθησαν και έχτισαν σιγά σιγά και την εσωτερική και την εξωτερική συναίνεση, και χάρη σε αυτές τις «χαραμάδες» μπορούμε σήμερα να ανοίξουμε την πόρτα του μέλλοντος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και την κυρία Γιαννάκου, καθώς πολλά οφείλονται στην προσπάθεια αυτής της εποχής.
Οι Νόμοι γίνονται εύκολα, το πρόβλημα και το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή τους.

Για τους φοιτητές :
Είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλίας για την αναδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος. Ήταν μία «αναπηρία» του διαλόγου για τα ΑΕΙ, το γεγονός ότι δεν υπήρχε οργανωμένη έκφραση από τους φοιτητές.
Οι παρατάξεις είναι εθελοντικές ενώσεις προσώπων. Δουλεύουν όπως θέλουν, μέσα στo πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος, έχουν τις απόψεις που θέλουν και κάνουν τις δράσεις που θέλουν. Στις παρατάξεις, λοιπόν, δεν έχει καμία δουλειά κανένας να παρέμβει.

Όμως η οργάνωση του τρόπου με τον οποίο συμμετέχουν και εκφράζονται οι φοιτητές, στα οργανωμένα Ιδρύματα που είναι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ορίζεται πλέον από το νέο Νόμο : Οι φοιτητές συμμετέχουν σε όλα τα Όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου, ώστε να εκφράζονται σε όλα τα θέματα που τους αφορούν – όπως τα Προγράμματα Σπουδών και τη Φοιτητική Μέριμνα - αλλά δεν συνδιοικούν.

Για το άσυλο:

Μπαίνει τέλος στο άσυλο με τη μορφή που το ξέραμε μέχρι σήμερα. Το σημαντικό είναι τα Πανεπιστήμια να προασπίζουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και να μπορούν να διασφαλίζουν την ασφάλεια της ακαδημαϊκής κοινότητας και τη δημόσια περιουσία.

Για τους σύντομους κύκλους σπουδών:

Υπάρχουν οι κατατακτήριες εξετάσεις τις οποίες οργανώνει ένα Ίδρυμα για να πάρει, πέραν από τις εισαγωγικές εξετάσεις, έναν αριθμό φοιτητών. Αυτές αφορούν τους αποφοίτους των ΑΕΙ και τους αποφοίτους των Ανωτέρων Σχολών – όπως είναι η Σχολή Εμποροπλοιάρχων ή η Τουριστική Σχολή του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή η πρόβλεψη υπήρχε και σε όλους τους προηγούμενους νόμους.
Όταν, όμως, αναφερόμαστε σε αποφοίτους ΙΕΚ, άλλων Σχολών ή και απόφοιτους Λυκείου, υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στους σύντομους κύκλους σπουδών που θα οργανώνει το κάθε Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης. Αυτοί οι σύντομοι κύκλοι σπουδών δίνουν πιστοποιητικά συμμετοχής και όχι πτυχία.

Για την ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΑΠΘ :

Από τη μία με εξέπληξε, από την άλλη με κατέπληξε. Ίσως να ήταν αναμενόμενο, αλλά δεν φανταζόμουν ότι χθες, μετά από αυτό το σημαντικής σημασίας πολιτικό γεγονός στη Βουλή, θα είχαμε μια τέτοια απόφαση.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται ότι, όπως και το 1982, έτσι και σήμερα, υπάρχουν κατεστημένα τα οποία δεν κατανοούν τί αλλάζει γύρω τους και δεν κατανοούν τα αιτήματα της κοινωνίας. Κατανοούμε γιατί πρέπει να αλλάξουν όλα στα Πανεπιστήμια, όταν ένα Όργανο με τόσο σημαντικούς και σπουδαίους επιστήμονες, παίρνει μια απόφαση, που λέει ότι ο Νόμος -που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, με πλειοψηφία 4/5- υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα τον ΑΕΙ.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 26ης Αυγούστου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Πατήστε εδώ για τις Αθηναϊκές εφημερίδες.Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

Συνάντηση Κόλλια με διευθυντές Γυμνασίου και Λυκείου.

Συνάντηση με τους Διευθυντές του Λυκείου και Γυμνασίου Κυπαρισσίας θα έχει αύριο Παρασκευή, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας στο χώρο του Σχολικού Συγκροτήματος του Γυμνασίου και του Λυκείου. Αντίστοιχες συναντήσεις με τους Διευθυντές των Λυκείων και Γυμνασίων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών θα γίνουν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών, καθώς και με τους Συλλόγους των διδασκόντων στην Α/ βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση, όπως επίσης και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και με τα μαθητικά συμβούλια, όταν αυτά συγκροτηθούν.

Στις συναντήσεις αυτές θα συμμετάσχουν και ..........

ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα θέματα παιδείας κ. Γιάννης Μερκούρης, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών, κ. Γιάννης Ρούσσης και κ. Χαράλαμπος Παγάνης και ο Πρόεδρος του νεοσύστατου νομικού προσώπου αρμόδιος και για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς κ. Γιάννης Κατσούλας καθώς και οι τοπικοί Αντιδήμαρχοι.

Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η καλύτερη προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και της υποδοχής των μαθητών.

ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το ότι η Μεσσηνία δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, το γνωρίζαμε.
Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως, είναι το μέγεθος της απαξίωσης που θα επιδείκνυε η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου σε μια πόλη, που ο τόπος μας, η Ελλάδα οφείλει ιστορικά τα μέγιστα.

Μόλις πριν 6 χρόνια, εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα το Κέντρο Διαβιβάσεων ύστερα από την ανάγκη που είχε δημιουργηθεί για την απομάκρυνση στρατοπέδων από τη περιοχή Χαϊδαρίου και γενικότερα από την Αττική.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος όλο το ........

προηγούμενο διάστημα δεν αποκάλυπτε τις προειλημμένες αποφάσεις του, αποφάσισαν ότι για εξοικονόμηση χρημάτων στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα μας, θα πρέπει να κλείσει το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα»:
Το πιο σύγχρονο, το νεώτερο, με τις καλύτερες εγκαταστάσεις σε σύγκριση των υπολοίπων στρατοπέδων της χώρας.

Κι ο εμπαιγμός δεν σταματάει εδώ.
Στόχος τους είναι, το Κέντρο Διαβιβάσεων να μετατραπεί σε Κέντρο Λαθρομεταναστών.
Άλλωστε ο κ. Μπεγλίτης δεν πολιτεύεται στη Μεσσηνία.

Θα έπρεπε όμως να ήμασταν υποψιασμένοι, διότι έπειτα από τον σχετικό μεταναστευτικό νόμο που ψήφισαν και κατέστησαν την Ελλάδα μαγευτικό προορισμό για τους μετανάστες, θα έπρεπε προκειμένου να ολοκληρώσουν το έγκλημα τους να μεριμνήσουν και για τη φιλοξενία τους σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με θέα τον μεσσηνιακό κόλπο όπως συνέβη και πριν λίγο καιρό στο ιστορικό κτήριο του μεγάρου «Υπατία» στην Αθήνα.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, ποια είναι η Ελλάδα που θέλουμε.
Θέλουμε την Ελλάδα «κοινότητα Παιδείας, Παράδοσης και Πολιτισμού» ή την Ελλάδα έρμαιο μικροκομματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων υπουργοποιημένων περιφερειακών βουλευτών;

Αυτή την απάντηση τους την χαρίζουμε.
Κι ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να δώσει γρήγορα την δική του απάντηση μέσα από τις κάλπες στις εκλογές, που εκτός πλέον από αναπόφευκτες είναι κι επιτακτικές.

Περικλής Μαντάς

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Νίκησε και την Κυπαρισσία, αλλά δεν ικανοποίησε

Μια ακόμη φιλική νίκη πήρε χθες η Εράνη Φιλιατρών υποδεχόμενη στο παλιό γήπεδο τον ΑΟ Κυπαρισσίας. Αυτή τη φορά όμως παρά το 2-1 ο Νίκος Κακαλέτρης δεν έμεινε ευχαριστημένος, έχοντας όμως κάποια δικαιολογητικά, όπως η έντονη ζέστη που επικρατούσε στο α' μέρος και η χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων ποδοσφαιριστών (απουσίαζε ο Βαγγέλης Κουρεντζής που έχει κερδίσει από το ξεκίνημα της σεζόν ρόλο “ηγέτη”).

Οι ίδιοι παράγοντες επηρέασαν φυσικά και .........

την απόδοση της ομάδας του Παναγιώτη Παναγόπουλου που είχε καλύτερη εικόνα στην επανάληψη.
Όπως στο παιχνίδι με την Καλαμάτα οι Φιλιατρινοί είχαν την πολυτέλεια να χάσουν πέναλτι με τον Δημήτρη Μικελάτο, όμως ο ίδιος παίκτης άνοιξε το σκορ στο α΄ημίχρονο. Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Νίκος Κόλλιας διπλασίασε τα γκολ της Εράνης, ενώ στο 70' ο Ίλια Μιτρόφ διαμόρφωσε το τελικό 2-1.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΟ Κυπαρισσίας αγωνίστηκε στο τελευταίο 10λεπτο με δέκα παίκτες, εξαιτίας της αποχώρησης του Γαργαρώνη, λόγω ενός τραυματισμού που δεν είναι πάντως σοβαρός (είχαν γίνει όλες οι αλλαγές).

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: Αθανασόπουλος, Καραχάλιος, Γιάννης, Ντινιώτης, Μπαστακός, Άγγ. Γεωργιόπουλος, Κώτσος, Ανδρεόπουλος, Κόλλιας, Χρονόπουλος, Μικελάτος (Π. Αλεξανδρόπουλος, Ι. Γρηγοαράκης, Μιχ. Γρηγορακάκης, Διαμαντόπουλος, Φουρναράκος, Καραβίτης, Ασημακόπουλος, Λυμπερόπουλος, Νικολόπουλος, Χ. Αλεξανδρόπουλος, Σταθόπουλος).

ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Παππάς, Αναγνωστόπουλος, Μαργαρώνης, Σταματόπουλος, Γαργαρώνης, Κουρκουμέλης, Σιγέρης, Μιτρόφ, Μανδραπήλιας, Παναγιωτακόπουλος, Λυδιώτης (Μπέλι, Σούπουλι, Γκρέτσα, Θεοδοσόπουλος, Ψιλογαλάνης, Ι. Αναγνωστόπουλος, Γεωργαλής, Σεράι).

Ευχαριστούμε το θάρρος για την παραχώρηση του θέματος

ΣΧΟΛΙΟ
Ελπίζουμε οι Κυπαρίσσιοι να έμαθαν πλέον το μάθημα τους ότι μπροστά στην Εράνη η ομάδα τους είναι μηδέν. Και μην ξεχνάγαμε. Από πέρσι μέχρι σήμερα 3-0 οι νίκες. γιατί αν μπουν και οι προηγούμενες νίκες της Εράνης ο αριθμός θα είναι διψήφιος.....
ΕΡΑΝΗ
ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΑΧΑ ΑΥΤΗ Η ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ.

Δώρο θεού για την περιφέρεια Πελοποννήσου να έχει για ηγέτη τον Πέτρο Τατούλη

Τελικά είναι πολύ μεγάλη τύχη για την περιφέρεια Πελοποννήσου, να έχει για ηγέτη της τον Μεγάλο Πέτρο Τατούλη. Τον Πέτρο τον ευγενικό, τον Πέτρο τον διαλλακτικό, τον Πέτρο που ακούει ακόμα και τους απλούς πολίτες, να εκφράζουν την γνώμη τους και όχι μόνο αυτό αλλά και να τους παρακολουθεί με προσοχή, λες και ακούει κάποιο σημαντικό στέλεχος της περιφέρειας Πελοποννήσου ή ακόμα και κάποιον υπουργό.

Το ακόμα καλύτερο; Να την συζητάει μαζί τους την όποια γνώμη - άποψη ακούει.
Ένδειξη που αν μη τι άλλο, δείχνει σεβασμό ακόμα και .........

στον πιο απλό πολίτη. Γιατί ο Πέτρος είναι ένας από εμάς, τους απλούς πολίτες. Πως θα ήταν δυνατόν να αλλάξει και να μεταλλαχθεί σε κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι;

Ο Πέτρος Τατούλης ξέρει πολύ καλά, ότι η εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι πολίτες της Πελοποννήσου, κατεβαίνοντας ως ανεξάρτητος και έχοντας απέναντι του ολόκληρο κομματικό μηχανισμό της Ρηγίλλης (τότε) αποτελεί την προσωπική του υπογραφή για το μέλλον της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Είναι τυχαίο νομίζετε ότι η αγάπη που λαμβάνει καθημερινά απο τον κόσμο τον κάνει να είναι πιο δυνατός, πιο καθαρός απέναντι στους πολίτες;
Θα μας πείτε που τα ξέρετε εσείς αυτά;
Πρώτον έχουμε προσωπική εμπειρία με επιστολή που είχαμε στείλει ως ομάδα στον ίδιο τον Πέτρο Τατούλη που του εκθέταμε το τεράστιο πρόβλημα με το γεφυράκι του Λαγκουβάρδου όπου στο S του θανάτου έχει χάσει την ζωή του πολύς κόσμος. Μπορεί ο Πέτρος να μην μπορούσε να έρθει να τα δει όλα αυτά που του περιγράφαμε με γλαφυρό ύφος από κοντά φροντίσαμε όμως να τους τα δείξουμε με video το οποίο είδε και έβγαλε μόνος του τα δικά του συμπεράσματα.
Βέβαια είχε δεχτεί αναφορές και από συμβούλους του αλλά θεωρούμε ότι καθοριστικός παράγοντας για να πει ο Πέτρος Τατούλης να γίνει το έργο άμεσα, ήταν και η επιστολή αλλα πολύ περισσότερο το Video που του στείλαμε σε CD στα χέρια του.

Το αποτέλεσμα το είχατε διαβάσει σε προηγούμενη δημοσίευση μας εδώ

Είμαστε 100% σίγουροι ότι για τον Πάτρο Τατούλη ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ. Πιστεύει στους ενεργούς πολίτες, πιστεύει στον πολίτη που έχει την ειλικρινή διάθεση να προσφέρει αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που έχει ο τόπος του.
Είναι Δώρο θεού ο Τατούλης για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Και τα έργα του πολύ σύντομα θα τα δείτε να γίνονται.
Το φαινόμενο που ονομάζεται Πέτρος Τατούλης κοιτάνε όλοι οι υπόλοιποι να το αντιγράψουν.
Η ηγετική στάση του στην κρίση που είχε ξεσπάσει με τους ταξιτζήδες, έκανε τον Σγουρό να προσπαθήσει ανεπιτυχώς να καπελώσει τον Δικό μας Πέτρο. Τα στημένα δημοσιεύματα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που προσπάθησε και αυτή ανεπιτυχώς να μειώσει τον Πέτρο για χάρη του Σγουρού έπεσε στο κενό.
Είναι κάτι το πρωτοφανές αυτό που γίνεται με την περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία τείνει να αναδειχθεί σε περιφέρεια πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Πέτρο προχώρα. Συνέχισε να κάνεις αυτό που πρέπει. Ο κόσμος σε πιστεύει. Ο κόσμος σε αγαπάει και το βλέπεις και μόνος σου. Βλέπει τι κάνεις γι αυτόν και για την ζωή του και το αναγνωρίζει.
Είσαι δώρο θεού για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Τράβα την Πελοπόννησο μπροστά. Μπορείς να το κάνεις και πρέπει να το κάνεις. Οι πολίτες το βλέπεις σε κάθε διάβα σου σε πιστεύουν σε αγαπούν και είναι δίπλα σου. ΠΡΟΧΩΡΑ και κάνε ότι καλύτερο μπορείς για το αύριο του τόπου.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ. Ολοι μα όλοι τον προσφωνούσαν με τον τίτλο.. "σύντροφε Πέτρο"...!!

Την ώρα που ο αυτοδιοικητικός κανίβαλος έκανε την επίθεση μέσα στην αίθουσα, από το πίσω μέρος ακούσθηκε μία φωνή πολύ γνωστή να ουρλιάζει κυριολεκτικά απευθυνόμενη στον κανίβαλο

«Αντε γαμ... αλήτη, κατέβα κάτω»

Η φωνή ανήκει σε ένα από τα σημαντικότερα ...........

εκλεγμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο και κυριολεκτικά εκπροσωπούσε ολόκληρη την αίθουσα.

Ο Τατούλης σιωπηλός.

Όμως όταν τελείωσαν οι ομιλίες και ο Τατούλης σηκώθηκε από την θέση του να βγεί στον περίβολο, έπεσαν πάνω του όλα τα στελέχη και του δήλωναν την απόλυτη συμπαραστασή τους. Και υπουργοί και βουλευτές..!

Το ίδιο έγινε και έξω. Ολοι μα όλοι τον προσφωνούσαν με τον τίτλο.. "σύντροφε Πέτρο"...!!

Μπορεί να μην είναι και πολύ καλό για την ιστορική του πορεία στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά ο περιφερειάρχης απολάμβανε τον τίτλο σύντροφε Πέτρο..!

Ενοιωθε εξαιρετικά. Και οι Πασόκοι το ίδιο που μιλούσαν μαζί του σαν να ήταν πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ..

Τελικά το ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου έκανε δικό του τον Πέτρο Τατούλη και αυτός μόνο άσχημα δεν νοιώθει..!

morias News

Γερμανική «επενδυτική επίθεση» στην Ελλάδα

Για γερμανική επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα με επίκεντρο τους τομείς της ενέργειας του τουρισμού και της βιομηχανίας έκανε λόγο ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφαν Κάπφερερ μετά τη συνεργασία που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο .........

Γερμανός υφυπουργός εστίασε στις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα «μέσω της αξιοποίησης του λανθάνοντος δυναμικού της χώρας», όπως είπε χαρακτηριστικά και στις δυνατότητες ενίσχυσής τους μέσω της συνεργασίας της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας, όχι μόνο με κυβερνητικούς φορείς αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων και κυρίως ιδιωτικών τραπεζών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κάπφερερ, στη Γερμανία υπάρχουν δυνατότητες για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθώς ειδικές επενδυτικές τράπεζες στα διάφορα κρατίδια χορηγούν ρευστό.

«Αυτό το θέμα συζητήθηκε και με την ελληνική πλευρά και το βολιδοσκοπούμε προκειμένου να δούμε τι μπορεί να γίνει για να μην περιοριστούμε μόνο στην κρατική τράπεζα αλλά στο μέλλον και οι ιδιωτικές να μπορούν να χορηγούν δάνεια», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα στην Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα, ενώ όπως είπε ο κ. Κάπφερερ εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών επενδυτικών ζωνών.

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφέρει ποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα διέπουν το καθεστώς των ειδικών ζωνών (φορολογικά κίνητρα, κ.α.), γιατί, όπως σημείωσε, αυτό είναι θέμα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, όπως συμπλήρωσε, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τον περιορισμό συμμετοχής της Ελλάδας σε κοινοτικά έργα.

Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλει ο ελληνικός λαός για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Υποκλινόμαστε στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά για την μακροχρόνια σταθερότητα επιβάλλεται να σταθούμε στην ανάπτυξη», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι βασικοί πυλώνες της ελληνογερμανικής συνεργασίας είναι η παροχή τεχνογνωσίας σε επίπεδο εξαγωγών, ρευστότητας, αναπτυξιακής στρατηγικής, η αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή αλλά και τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η χαρτογράφηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρικυμία στην κυβέρνηση - Παραιτήθηκε ο Χάρης Παμπούκης - 'Ολο το παρασκήνιο

Τι λέει στην επιστολή παραίτησής του
- Ποιούς φωτογραφίζει
- Επιμένει στην ανασύσταση του υπ. Ναυτιλίας

Τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα προκαλεί η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη.
Ο κ. Παμπούκης οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε στη ΝΕΤ, όπου είχε ζητήσει την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας.
Από το γραφείο του κ. Παπμπούκη εκδόθηκε .........

πριν από λίγο η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.
Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.

Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.

Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ’ αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.

Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο".

Κανονικά προχωρά η απελευθέρωση των ταξί

Το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί πήρε ο υπουργός Μεταφορών από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Ο κ. Ραγκούσης παρουσίασε στον πρωθυπουργό τις βασικές αρχές της απελευθέρωσης, ενώ ανεπισήμως διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι η απελευθέρωση θα γίνει όπως είχε αποφασιστεί, «χωρίς καμία υπαναχώρηση»

Σύντομα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια ...........

κυβερνητικά όργανα και θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Παραιτήθηκε ο Χάρης Παμπούκης

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Χάρης Παμπούκης μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας.126 σεισμοί μέσα σε μόλις πέντε ημέρες στην Ελλάδα [αναλυτικός πίνακας]

Συνολικά 126 σεισμικές δονήσεις με ένταση πάνω από 2 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ έχει καταγράψει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείο της Αθήνας στον Ελλαδικό χώρο, τις τελευταίες πέντε ημέρες. Η έντομη αυτή σεισμική δραστηριότητα εστιάζεται κατά κύριο λόγο σε δύο περιοχές της χώρας.

Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής ...........

Ελλάδας με βασικά σημεία την περιοχή μεταξύ Καλαμάτας και Μελιγαλά καθώς και τους θαλάσσιους χώρους νοτίως της Μεθώνης και νοτίως της Ζακύνθου και στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Σητείας στην Κρήτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μάλιστα το γεγονός ότι στην περίπτωση της Πελοποννήσου το εστιακό βάθος είναι εξαιρετικά επιφανειακό ακόμη και έως 1 χιλιόμετρο. Αναλυτικά οι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στην ελλληνική επικράτεια από την Τρίτη έως και σήμερα το μεσημέρι είναι. Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται η ώρα, η ένταση, το εστιακό βάθος και η τοποθεσία.

Δείτε αναλυτικά:

23-Aug

ΩΡΑ

Ρίχτερ

ΒΑΘΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

23.29

2.1

10 χλμ

Στη θάλασσα, 46 χλμ. Νότια της Παλαιοχώρας Χανίων

23.20'

2.5

20 χλμ

Στη θάλασσα, 67 χλμ. Νότια της Παλαιοχώρας Χανίων

22.55'

2.4

5 χλμ

Στη θάλασσα, μεταξύ Ζακύνθου και Πελοποννήσου

22.00'

2.5

5 χλμ

Στα βόρεια παράλια της Ρόδου

21.27'

2.2

5 χλμ

5 χλμ. Ανατολικά της Πύλου

20.12'

2.0

5 χλμ

36 χλμ. Δυτικά της Λευκάδας

18.28'

2.0

10 χλμ

Μεταξύ Γαργαλιάνων, Μελιγαλά, Καλαμάτας

18.22'

2.3

5 χλμ

Στη θάλασσα, 21 χλμ. Βόρεια της Σητείας

17.53'

2.3

19 χλμ

Στη θάλασσα, 52 χλμ. Νότια της Ζακύνθου

16.58'

3.5

5 χλμ

Μεταξύ Πάτρας και Αμαλιάδας

15.53'

2.0

10 χλμ

Μεταξύ Καλαμάτας και Μελιγαλά

11.12'

2.2

5 χλμ

Στη θάλασσα, 12 χλμ. Βορειοδυτικά της Σητείας

09.59'

2.5

10 χλμ

Στη Μάνη, νοτιοδυτικά από το Γύθειο

07.10'

3.0

2 χλμ

Στη νότια Ζάκυνθο

05.35'

2.0

10 χλμ

Μεταξύ Κυπαρισία και Γαργαλιάνων

05.22'

3.8

2 χλμ

Μεταξύ Μεγαλόπολη και Μελιγαλά

04.56'

2.6

94 χλμ

Στη θάλασσα, 35 χλμ. Ανατολικά της Νεάπολης

04.16'

2.2

5 χλμ

Μεταξύ Καλαμάτας και Μελιγαλά

04.01'

2.2

5 χλμ

Μεταξύ Μελιγαλά και Φιλιατρών

01.49'

2.7

6 χλμ

Στη θάλασσα, βορειοδυτικά της Καρπάθου

01.47'

2.3

10 χλμ

Στην περιοχή της Μονεμβασιάς

00.20'

2.1

10 χλμ

Στον Παγασητικό, 1 χλμ. Από το Τρίκερι

00.07'

2.4

5 χλμ

Μεταξύ Γαργαλιάνων και Μεσσήνης


--------------------------------------------------------------------------------------------------


24-Aug
ΩΡΑ

Ρίχτερ

ΒΑΘΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

23.23'

2.2

5 χλμ .

Νότια των Κυθήρων, 57 χλμ. Από τη Νεάπολη

21.22'

2.6

10 χλμ

Στο Λιβυκό, 117 χλμ. Νότια του Ηρακλείου

21.13

2.2

10 χλμ

Μεταξύ Καλαμάτας και Μελιγαλά

20.20'

2.2

5 χλμ

Μεταξύ Καλαμάτας και Μελιγαλά

19.15

4.0

10 χλμ

Μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης

18.59'

3.3

2 χλμ

Στο θαλάσσιο χώρο, 24 χλμ. Νότια της Μεθώνης

18.36'

2.5

10 χλμ

Στο Λιβυκό, 71 χλμ. Νότια του Ρεθύμνου

18.23'

2.8

13 χλμ

Μεταξύ Σπάρτης και Μεγαλόπολης

18.19'

2.5

5 χλμ

Στα βόρεια παράλια της Ρόδου

17.40'

2.3

29 χλμ

Αιτωλοακαρνανία, 4 χλμ. Νοτιοανατολικά του Μεσολογγίου

17.19

3.1

2 χλμ

Μεταξύ Καλαμάτας και Μελιγαλά

16.04'

2.2

1 χλμ

Μεταξύ Καλαμάτας και Μελιγαλά

15.22'

2.4

2 χλμ

Στη θάλασσα, 12 χλμ. Νότια του Πύργου Ηλείας

14.53'

2.9

10 χλμ

Στα παράλια του Αγίου Ορους

14.43'

2.6

10 χλμ

Στο θαλάσσιο χώρο, 64 χλμ. Νότια της Μεθώνης

14.25

2.7

10 χλμ

Στο θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. Βόρεια της Σητείας

11.25'

2.3

5 χλμ

Μεταξύ Καλαμάτας και Μελιγαλά

08.22'

2.7

2 χλμ

Αχαϊα, νότια της Κάτω Αχαγιάς

08.07'

2.7

1 χλμ

Στη θάλασσα, 48 χλμ. Νοτιοδυτικά της Ζακύνθου

07.07'

3.0

38 χλμ

Δωδεκάνησα, 48 χλμ. Δυτικά της Χάλκης

04.45'

2.0

5 χλμ

Εβρος, 13 χλμ. Δυτικά από το Σουφλί

04.19'

2.5

1 χλμ

Στη θάλασσα, 32 χλμ. Νοτιοδυτικά της Ζακύνθου

03.45'

2.3

5 χλμ

Στη θάλασσα, 13 χλμ. Βόρεια της Σητείας

03.44

2.5

2 χλμ

Στη θάλασσα, 38 χλμ. Νοτιοδυτικά της Ζακύνθου

03.09'

3.2

85 χλμ

27 χλμ. Νότια της Λάρισας, 14 βορειοδυτικά από τα Φάρσαλα

01.25'

2.8

8 χλμ

Στη θάλασσα, μεταξύ Αντικυθύρων και Καστελίου Χανίων------------------------------------------------------------------------------------------------------


25-Aug
ΩΡΑ

Ρίχτερ

ΒΑΘΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

05.54'

2.0

1 χλμ .

Μεταξύ Καλαμάτας και Μελιγαλά

05.05'

3.6

10 χλμ

Στο θαλάσσιο χώρο 13 χλμ. Βόρεια της Σητείας

04.33'

2.5

5 χλμ .

Μεταξύ Καλαμάτας και Μελιγαλά

03.27'

2.3

5 χλμ .

Στο θαλάσσιο χώρο 11 χλμ. Βόρεια της Σητείας

03.21'

3.1

5 χλμ .

Στο θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. Βόρεια της Σητείας

02.50'

2.5

6 χλμ .

Μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου

02.10'

2.9

10 χλμ

Στο θαλάσσιο χώρο 47 χλμ. Νότια της Μεθώνης

02.04

2.3

5 χλμ .

Στην Ηπειρο, 14 χλμ. Ανατολικά της Παραμυθιάς