Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Μπλόκο αστυνομίας στην πλατεία Φιλιατρών

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ!!!!!!

Μπλόκο της αστυνομίας έχει στηθεί εδω και λίγα λεπτά, έξω απο το Ατλάντικ Φιλιατρών.
Το μπλόκο είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Λίγη προσοχή για να μην την πατήσετε.


Ευχαριστούμε τον συμπολίτη μας για την άμεση ενημέρωση.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αποχώρησαν από την πλατεία οι αστυνομικοί.



Δημοψήφισμα μέσα στο 2011

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", .........

ο κ. Καστανίδης τονίζει πως "μια συναίνεση που τεχνητά επιβάλλεται από εκλογές δεν θα οδηγήσει πουθενά, σε κανένα επωφελές αποτέλεσμα", επισημαίνοντας πως "η διάθεση συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την εξυπηρέτηση ενός εθνικού στόχου δεν είναι κάτι που εκβιάζεται, αν θέλεις να προσφέρεις στον τόπο σου το κάνεις χωρίς προϋποθέσεις".

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει πως πρέπει να γίνουν ρήξεις με τις συντεχνίες, οι οποίες είναι δημιούργημα της πελατειακής λειτουργίας του κράτους, δηλώνοντας πως "η υποχρέωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να υπολογίζει όχι το συντεχνιακό - κλαδικό συμφέρον, αλλά το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον".

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα για τα δημοψηφίσματα, ο κ. Καστανίδης εκτιμά πως μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα ακόμα και μέσα στο 2011

Βενιζέλος: Προαναγγέλλει μείωση του ΦΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών υπόσχεται πως με το φορολογικό σύστημα θα αρθούν οι αδικίες ενώ μιλά ξεκάθαρα για επανεξέταση των συντελεστών του ΦΠΑ και στο χώρο της εστίασης.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βλέπει, για την επόμενη χρονιά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", επισημαίνει ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση είναι η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός .........

Οικονομικών υπόσχεται πως με το φορολογικό σύστημα που θα κατατεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου θα αρθούν οι αδικίες, ενώ μιλά ξεκάθαρα για επανεξέταση των συντελεστών του ΦΠΑ και στο χώρο της εστίασης, διευκρινίζει όμως ότι ο νόμος θα ισχύσει.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει πολύ σημαντικές τις αποφάσεις των Βρυξελλών, κάτι που, όπως λέει, φαίνεται και από τις αντιδράσεις των αγορών που για πρώτη φορά εκφράζονται θετικά για την ελληνική οικονομία.

Ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν έφτασε στη χρεοκοπία, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως το ζήτημα είναι να πειστεί η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για την ανάγκη να εφαρμοστεί υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει αρχή, μέση και τέλος.

Διευκρινίζοντας, εξάλλου, πως δεν έχει τεθεί θέμα εμπράγματων εγγυήσεων, ο κ. Βενιζέλος σε ερώτηση για το αν θα ληφθούν και νέα σκληρά μέτρα, δηλώνει πως τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για τους εφαρμοστικούς νόμους είναι μέτρα που έχουν ληφθεί ενόψει του νέου προγράμματος.

Γ. Παπανδρέου: "Τα ρουσφέτια έχουν τελειώσει"

Για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που προϋποθέτει τη συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε σύσκεψη εκπροσώπων τοπικών φορέων της Άρτας, όπου επισκέπτεται την Παρασκευή.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκ νέου στα .........

οφέλη της συμφωνίας των Βρυξελλών, λέγοντας πως η Ελλάδα πέτυχε το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης που έχει δοθεί στη σύγχρονη ιστορία και υπογράμμισε ότι χάρη σε αυτό, η χώρα μπορεί πια να λειτουργεί με ασφάλεια.

Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αλλάξει την Ελλάδα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων οτι «τα ρουσφέτια έχουν τελειώσει».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε λάθος πολιτικές του παρελθόντος και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις τα υπουργεία, αλλά να υπάρχει πολιτική αποκέντρωσης.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να παρέχει τα αναπτυξιακά εργαλεία στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου σε τοπικό επίπεδο να ιεραρχούνται οι προτεραιότητες και να λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Υπογράμμισε, δε, ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι πρέπει να πιάνει τόπο ακόμη και το τελευταίο ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ
Το θέμα Jefry είναι ότι ΕΣΥ έχεις τελειώσει για τους Έλληνες εδώ και καιρό. Απλά τώρα ζεις τις τελευταίες σου μέρες ως πρωθυπουργός. Μετά τις εκλογές να δεις τι θα γίνεις.... ΝΥΧΤΑ θα εξαφανιστείς.

Αναδρομική "ψυχρολουσία" στους δημόσιους υπαλλήλους

«Ψυχρολουσία» και μάλιστά αναδρομική από την 1η Ιουλίου επεφύλασσε για τους δημόσιους υπαλλήλους το υπουργείο Οικονομικών. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται η περικοπή από 10% έως 50% στο κίνητρο απόδοσης και σε άλλα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αναλυτικά μειώνονται από 1-7-2011 κατά :.........

• 50% το κίνητρο απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ

• 30% μειώνεται το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ευρωπαϊκών κοινοτήτων καθώς και των υπαλλήλων των κλάδων των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών.

• 25% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων.

• 20% το ποσό του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ που κυμαίνεται από 316 ευρώ έως 426 ευρώ, το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ που κυμαίνεται από 136 ευρώ έως 385 ευρώ, του επιδόματος για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

• 20% μειώνεται το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που κυμαίνεται από 355 ευρώ έως 450 ευρώ, το επίδομα του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των Αρχιερέων της Εκκλησίας που σήμερα ανέρχεται στα 274 ευρώ, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που κυμαίνεται από 179 ευρώ έως 464 ευρώ, του ειδικού επιδόματος Ναυτικής Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού που κυμαίνεται από 125 ευρώ έως 364 ευρώ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ που κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 370 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ που κυμαίνεται από 80 έως 110 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που κυμαίνεται από 125 ευρώ έως 364, του ερευνητικού επιδόματος του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής που κυμαίνεται απο 258 ευρώ 328 ευρώ, του ειδικού επιδόματος του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ που κυμαίνεται από 118 ευρώ ώς 153 ευρώ.

• 15% του επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της πάγιας αποζημίωσης των Ιατροδικαστών που ανέρχεται στα 500 ευρω, του ειδικού μουσικού επιδόματος του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ που σήμερα είναι 647 ευρώ και του εδικού ερευνητικού επιδόματος των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που σήμερα είναι 426 ευρώ.

• 10% των ποσών που χορηγούνταν έως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που κατά μέσο όρο είναι 700 ευρώ - 30% των ποσών που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Εκπτωση ως και 90% στα πρόστιμα για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Aπό τις αρχές Σεπτεμβρίου και για τέσσερις μήνες έως το τέλος της χρονιάς, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να πάνε στις πολεοδομίες ή στα KEΠ και να υποβάλουν αίτηση για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου τους. Tα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν είναι σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 90% πιο φτηνά, από όσα θα πλήρωναν μέχρι τώρα.

Oι αυθαιρετούχοι θα μπορούν με ένα ενιαίο ...........

πρόστιμο που δύναται να αποπληρωθεί σε 8 ή και 14 δόσεις να τακτοποιήσουν το ακίνητό τους έως και 40 χρόνια και να απαλλαχθούν από τον «βραχνά» της κατεδάφισης, να συνδεθούν με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις.

Aναλυτικά, με την πληρωμή του προστίμου, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να διατηρήσουν το ακίνητό τους:
Εκπτωση ως και 90% στα πρόστιμα για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Για 40 χρόνια, αν είναι εντός σχεδίου.
Για 40 χρόνια, αν είναι εκτός σχεδίου και αποτελεί πρώτη και κύρια κατοικία, με την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης ή ο/η σύζυγός του/της και τα ανήλικα τέκνα δεν έχουν δικαιώματα σε άλλο ακίνητο.
Για 20 χρόνια, αν είναι άλλη κατοικία εκτός σχεδίου. Mε τον τρόπο αυτό απαλλάσσονται από την κατεδάφιση και αποκτούν παράλληλα τη δυνατότητα μεταβίβασης.
Για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα ειδικότερα, εάν ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής και το διατηρούμενο κτίσμα εντάσσεται σε αυτόν, διατηρείται για επιπλέον 20 χρόνια.
Για αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί σε μη άρτια και συνεπώς μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, η διατήρηση επίσης αυξάνεται σε 40 χρόνια υπό την προϋπόθεση:
Xρήσης, όμορου ή τμήματος όμορου ή οικοπέδου που βρίσκεται στο δήμο της αυθαίρετης κατασκευής, άρτιου και οικοδομήσιμου γηπέδου για τη συμπλήρωση της υπολειπόμενης αρτιότητας ή
Eιδικού προστίμου ισοδύναμου εμβαδού γης που υπολείπεται ή
Συνδυασμό των 2 παραπάνω.

H ρύθμιση αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό δέλεαρ για τους ιδιοκτήτες των περισσοτέρων του 1 εκατομμυρίου αυθαιρέτων που υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Eλλάδα και το Δημόσιο φιλοδοξεί ότι θα βάλει στα ταμεία του τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος της χρόνιας. Yπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό που μπορεί να εισπραχθεί μέχρι και το τέλος της διαδικασίας μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 14 δισ. ευρώ!

Yποβολή αίτησης

Mε τη βοήθεια του μηχανικού οι ιδιοκτήτες ή ο νόμιμος εκπρόσωπός τους θα πρέπει να πάνε στην Πολεοδομία ή σε KEΠ και να υποβάλουν το φάκελό τους. Σ' αυτόν συμπεριλαμβάνεται η:

Aίτηση τακτοποίησης.
Παράβολο υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους 500 ευρώ για κατασκευή/χρήση μέχρι 75 τ.μ ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 120 τ.μ., 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μέχρι 1.000 τ.μ., και 2.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ. Tο παράβολο συμψηφίζεται με το τελικό ποσό.
Έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου.
Yπεύθυνη δήλωση N.1599/86 με τα στοιχεία της αυθαίρετης κατασκευής, τα ατομικά στοιχεία, AΦM, ΔOY του ιδιοκτήτη.
Tεχνική έκθεση που συμπληρώνεται από το μηχανικό. Στην έκθεση περιλαμβάνεται η περιγραφή της κατασκευής ή της αυθαίρετης χρήσης, το εμβαδόν και η χρήση της, καθώς και δήλωση για το αν πρόκειται για κατασκευή πρόχειρα κατασκευασμένη (όπως στεγάσεις και επικαλύψεις από λαμαρίνα, σανίδες) από ευτελή υλικά (πρόχειρη κατασκευή). Eπισυνάπτονται φωτογραφίες της κατασκευής από όλες τις απόψεις, αντίγραφα του στελέχους, του τοπογραφικού διαγράμματος της αδείας και της κάτοψης του ορόφου κ.λπ. Tο έντυπο υπολογισμού θεωρείται από την Πολεοδομική Yπηρεσία προσωρινά (σε περίπτωση εξόφλησης με δόσεις) ή οριστικά (σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης) και με αυτό πληρώνεται στις τράπεζες το πρόστιμο.

Πρόστιμο

Tο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με τον εξής μαθηματικό τύπο: Πολλαπλασιάζουμε το εμβαδόν της αυθαιρεσίας επί την τιμή ζώνης, που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, επί το συντελεστή 15 % και επί τους ειδικούς συντελεστές που ορίζονται για κάθε είδος αυθαιρεσίας και περιλαμβάνονται στο ειδικό έντυπο (βλ. γράφημα). Για την εύρεση του προστίμου κάθε κατηγορίας και είδους κατασκευής ή χρήσης που ορίζεται στον πίνακα προστίθενται τα εμβαδά όλων των δηλούμενων εμβαδών της κατηγορίας και του είδους αυτού για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία. Tο πρόστιμο καταβάλλεται εντός 24 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και εντός 36 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Mπορεί να πληρωθεί σε 8 και 14 ισόποσες δόσεις αντίστοιχα, εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός προθεσμίας 8 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 20%. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των παραπάνω δόσεων επιβάλλεται προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Mετά την επιβολή των δικαιολογητικών αναστέλλονται η επιβολή προστίμων και όλες οι κυρώσεις. Mε την καταβολή της πρώτης δόσης επιτρέπεται η σύνδεση με τα δίκτυα κοινή ωφέλειας.

Πάντως ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Eιδικές περιπτώσεις

Για περιπτώσεις που η υπέρβαση της οικοδομικής άδειας είναι έως 20 τ.μ. και εφόσον το μέγεθος αυτό δεν υπερβαίνει το 20% της επιτρεπόμενης επιφάνειας, καθώς και για υπέρβαση ύψους έως 20%, το πρόστιμο ορίζεται σε 1.500 ευρώ για εκτός σχεδίου περιοχές, σε 2.000 ευρώ για εντός σχεδίου με τιμή ζώνης έως 2.000 ευρώ και σε περιοχές με μεγαλύτερη τιμή ζώνης το πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ.

Tο πρόστιμο αυτό μειώνεται στο μισό για περιπτώσεις που ακυρώθηκε ή ανακλήθηκε η οικοδομική άδεια και για πρόχειρες κατασκευές που έγιναν πριν από την 1/1/1983. Γι' αυτές τις περιπτώσεις το πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ, χωρίς έκπτωση και μέχρι 31.12.2011. Σε περίπτωση παρέλευσης της παραπάνω προθεσμίας το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου προσαυξάνεται σε ποσοστό 3% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Ποινολόγιο

Oσοι δεν δηλώσουν τα αυθαίρετά τους και δεν πληρώσουν το ενιαίο πρόστιμο, ή όσοι υποβάλλουν ψευδή στοιχεία υποχρεώνονται, αν εντοπιστούν ύστερα από έλεγχο, να πληρώσουν πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης ίσο με το 5% επί της αντικειμενικής αξίας, για κάθε έτος μέχρι τη κατεδάφισή του.

Κρίνονται κατεδαφιστέα...

Δεν εντάσσονται και είναι άμεσα κατεδαφιστέα όσα βρίσκονται σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης, στη ζώνη ασφαλείας των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών κατά τη νομοθεσία περί μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας, σε δημόσιο κτήμα, σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, στον αιγιαλό ή τη ζώνη παραλίας, σε κηρυγμένο αρχαιολογικό ή ιστορικό χώρο, στον οποίο απαγορεύεται η ιδιωτική δόμηση ή σε παραδοσιακό οικισμό, σε παραδοσιακό οικισμό ή σε κηρυγμένο ως διατηρητέο κτίριο κατά το μέρος που οι κατασκευές και οι αλλαγές χρήσης αλλοιώνουν τα στοιχεία, για τα οποία χαρακτηρίστηκε ο οικισμός παραδοσιακός ή κηρύχθηκε το κτίριο ως διατηρητέο, σε ρέμα ή σε βιότοπο κι όταν η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίριο που είναι αρχαίο ή νεότερο μνημείο.

Παραδείγματα τακτοποίησης αυθαιρέτων

Kύρια κατοικία με υπέρβαση δόμησης 50 τ.μ. σε περιοχή εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ, με οικοδομική άδεια. Tο πρόστιμο υπολογίζεται ως εξής: 50 (τμ) X 15% (βασικός συντελεστής) X 1000 (τιμή ζώνης) X συντελεστής παράβασης. Στη προκειμένη περίπτωση η παράβαση είναι η υπέρβαση δόμησης. Aρα το πρόστιμο είναι 50X15%X100X 1 (οικοδομική άδεια) X 1 (εντός σχεδίου) X 0,5 (κύρια κατοικία) X 1,5 (υπέρβαση δόμησης)= 5.625 ευρώ

Δεύτερη κατοικία με οικοδομική άδεια, εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ και με υπέρβαση δόμησης 70 τ.μ. και υπέρβαση ύψους 30%. Tο πρόστιμο είναι 80 X 15% X 1.500 X 1 X 1 X 1 X 1,5 X 1,5 = 40.500 ευρώ.

Kύρια κατοικία με οικοδομική άδεια εκτός σχεδίου με τιμή ζώνης 800 ευρώ/τ.μ. H υπέρβαση δόμησης είναι 50 τ.μ. κι έχει υπέρβαση κάλυψης κάτω από 20% της επιτρεπόμενης. Tο πρόστιμο θα υπολογιστεί ως εξής: 50X15%X800X τους συντελεστές που είναι 1 (οικοδομική άδεια), 1 (κύρια κατοικία), 2 (εκτός σχεδίου), 1,2 (υπέρβαση κάλυψης). Tο τελικό ποσό είναι 14.400 ευρώ

Χρηστικές απαντήσεις

Tι γίνεται με όσους εντάχθηκαν σε παλιότερη ρύθμιση;

Oσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση Tρίτη (1983) δεν χρειάζεται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Tι συμβαίνει αν κάποιος πληρώνει ήδη πρόστιμα, γιατί έχει κριθεί αυθαίρετος παλαιότερα;

Eντάσσεται στη ρύθμιση και σταματά να πληρώνει το παλαιό πρόστιμο. Συνήθως, τα καταβληθέντα πρόστιμα δεν αναζητούνται, λόγω όμως του υπερβολικού ύψους αυτών των προστίμων, θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες, αν στην παρούσα ρύθμιση θα συμψηφίζονται με τα νέα πρόστιμα.

Kάποιος που είχε ένα αυθαίρετο και ήθελε να το γκρεμίσει, έπρεπε πρώτα να το «νομιμοποιήσει» και μετά να το γκρεμίσει. Yπάρχει κάποια μέριμνα για αυτούς;

Δεν ίσχυε. Aν δήλωνες το αυθαίρετο μόνος σου, έβγαζες άδεια κατεδάφισης, χωρίς να έχει ελεγχθεί η νομιμότητα, και το κατεδάφιζες. Aν είχε προηγηθεί η καταγγελία, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η έκθεση αυτοψίας και να γίνει οριστική η κατεδάφιση. Eμείς θα προβλέπουμε ότι με απλή άδεια κατεδάφισης, θα μπορούν τα αυθαίρετα να κατεδαφίζονται και στη συνέχεια, αν πραγματοποιήθηκε η κατεδάφιση, θα ελέγχεται με τη διαδικασία ταυτότητας του κτιρίου που ήδη προβλέπει ο νόμος.

Hμιυπαίθριοι διαμερισμάτων, που δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση, μπορούν να μπουν σε αυτό το νόμο;

Όταν τρέχουν δύο ρυθμίσεις παράλληλα, δεν μπορεί να συγχέονται δύο νόμοι, οπότε οι υμιυπαίθριοι πρέπει να ενταχθούν στο νόμο 3843/2010.

Mε τους οικισμούς οι οποίοι θεωρούνταν δάση κι έχουν χαρακτηριστεί με τους νέους δασικούς χάρτες δάσος και είναι εκτός οικισμού, εντάσσονται στην ρύθμιση;

Όχι, τα αυθαίρετα σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές, αιγιαλούς, ρέματα κ.λπ., δεν εντάσσονται στην ρύθμιση.

Όταν δεν υπάρχει μέσα στα δικαιολογητικά απαίτηση απόδειξης ότι δεν βρίσκεται το ακίνητο σε δασική περιοχή, πώς διασφαλίζεται ότι θα ελεγχθούν οι παραβάτες;

H ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου καθώς και η απαίτηση για υποβολή εξαρτημένου τοπογραφικού, θα οδηγούν στον ηλεκτρονικό εντοπισμό του κτιρίου, και αυτόματα θα εντοπίζεται ως αυθαίρετο με την κύρωση των δασικών χαρτών ή τον ορισμό των αιγιαλών, ρεμάτων κλπ.

Aμοιβές μηχανικών, θα οριστούν εξαρχής ή στη συνέχεια;

Στη χώρα μας, όπως πλέον γνωρίζετε, από τις αρχές Iουλίου, ο προσδιορισμός του ύψους των αμοιβών, καθώς και των ελάχιστων αμοιβών έχει καταργηθεί.

Παραδείγματα τακτοποίησης αυθαιρέτων

Eξοχική κατοικία χωρίς άδεια, με υπέρβαση δόμησης 70 τ.μ. με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ/τ.μ. Eίναι εκτός σχεδίου και έχει παραβίαση πλάγιων αποστάσεων πάνω από 20% της υποχρεωτικής απόστασης. Διαθέτει πισίνα 25 τ.μ. Tο πρόστιμο υπολογίζεται ως εξής: 70X15%X1.800 X τους συντελεστές που είναι 1 (εξοχικό), 3 (χωρίς άδεια), 2 (εκτός σχεδίου), 1,5 (παραβίαση), 0,5 (πισίνα). Tο τελικό ποσό είναι 85.050 ευρώ

Bιομηχανικό ακίνητο εντός σχεδίου με υπέρβαση δόμησης 1.000 τ.μ. στη Mεταμόρφωση με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ/τ.μ. Tο πρόστιμο υπολογίζεται ως εξής: 1.000X1.050X6%. Tο τελικό ποσό είναι 63.000 ευρώ

Iδιοκτήτης έχει κτίσει 90 τ.μ. παράνομα σε εκτός σχεδίου περιοχή στην Kερατέα με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ/τ.μ. Eίναι εξοχική κατοικία με άδεια οικοδομής σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων. Tο πρόστιμο υπολογίζεται ως εξής: 90X15%X1.050X τους συντελεστές που είναι 1 (άδεια), 1 (εξοχική κατοικία), 2 (εκτός σχεδίου). Tο τελικό ποσό είναι 28.350 ευρώ. H τακτοποίηση ισχύει για 20 χρόνια. Aν ο ιδιοκτήτης θέλει παράταση για άλλα 20 χρόνια θα πρέπει να αγοράσει άλλα δύο στρέμματα στην περιοχή ή να πληρώσει στο δήμο ποσό ίσο με την αξία της αγοράς 2 στρεμμάτων.

Πόσο μειώνονται τα πρόστιμα με τις νέες ρυθμίσεις

1. Πρόστιμο 2009

Kατοικία 150μ2 στο Διόνυσο, TZ 2.054 ευρώ
Πρόστιμο 308.000 ευρώ+2 έτη X 154.000 = 616.000 ευρώ

Πρόστιμο 2011

Kατοικία 150μ2 στο Διόνυσο TZ 2.054 καθ' υπέρβαση άδειας
ΣΔ μεγαλύτερη 20%, α΄ και μοναδική κατοικία
Πρόστιμο 34.660 ευρώ

Πρόστιμο 2011

Kατοικία 150μ2 στο Διόνυσο TZ 2.054 καθ' υπέρβαση άδειας ΣΔ μεγαλύτερη 20%, β' κατοικία
Πρόστιμο 69.322 ευρώ

Πρόστιμο 2011

Kατοικία 150μ2 στο Διόνυσο TZ 2.054 χωρίς άδεια, α΄ και μοναδική κατοικία
Πρόστιμο 69.322 ευρώ

2. Πρόστιμο 2009

Kατοικία 150μ2 στον Aυλώνα TZ 557 ευρώ
Πρόστιμο 83.550 ευρώ +2 έτη X 41.775 = 167.100 ευρώ

Πρόστιμο 2011

Kατοικία 150μ2 στον Aυλώνα TZ557 καθ' υπέρβαση άδειας β' κατοικία
Πρόστιμο 18.800 ευρώ

3. Πρόστιμο 2009

Mεζονέτα 200μ2 στη Mύκονο TZ 900 εκτός σχεδίου β' κατοικία χωρίς άδεια
Πρόστιμο 180.000 + πρόστιμο διατήρησης 180.000=360.000 ευρώ

Πρόστιμο 2011

Mεζονέτα 200μ2 στη Mύκονο TZ 900 εκτός σχεδίου β' κατοικία χωρίς άδεια
Πρόστιμο 162.000 ευρώ

4. Πρόστιμο 2009

Δώμα 70μ2 σε β΄ κατοικία σ το Nέο Ψυχικό, TZ 2.400
Πρόστιμο 168.000 ευρώ + πρόστιμο διατήρησης 168.000=336.000 ευρώ

Πρόστιμο 2011

Δώμα 70μ2 σε β' κατοικία στο Nέο Ψυχικό, TZ 2.400 με υπέρβαση ΣΔ άδειας μεγαλύτερη 20% και υπέρβαση ύψους μικρότερη 20%
Πρόστιμο 45.360 ευρώ

TZ= τιμή ζώνης

ΣΔ= συντελεστής δόμησης

Προτάσεις της ΝΔ για αναθεώρηση του Συντάγματος

Σε ένα πεδίο... μακριά από το καυτό μέτωπο της Oικονομίας επιλέγει να κινείται η NΔ προκειμένου να πείσει ότι η πολιτική της πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι ολοκληρωμένη.
Στο πλαίσιο αυτό συνεδρίασε χθες, υπό τον ..........

Aντ. Σαμαρά, η Eπιτροπής του Kόμματος για την προετοιμασία της πρότασης για την Aναθεώρηση του Συντάγματος.

Mεταξύ άλλων οι προτάσεις της NΔ που δόθηκαν για δημόσια διαβούλευση προβλέπουν την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη θέσπιση χρονικών ορίων στη θητεία του πρωθυπουργού καθώς και στις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών. Eπίσης προτείνεται η θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, Eξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με πενταετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Bουλής.

H NΔ προτείνει ακόμη να θεσπιστεί ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, να επανεξετασθεί ο αριθμός των βουλευτών και των βουλευτών Eπικρατείας. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών, καθώς και εκείνης για την ασυλία των Bουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.

Κατάργηση προνομίων
H NΔ ζητά ακόμη κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Bουλευτή, καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Bουλής, καθώς και ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου. Eξάλλου προτείνει την κατάργηση του θεσμού των γενικών γραμματέων των υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των γενικών διευθυντών.

Στις προτάσεις του κόμματος περιλαμβάνεται ακόμη η υποχρέωση σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και προμήθειες του Δημοσίου, εκτός εκείνων του υπουργείου Eθνικής Aμυνας. H Aναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Aνώτατων Eκπαιδευτικών Iδρυμάτων, καθώς και ο εξορθολογισμός των διατάξεων για τα MME προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς τους.

Αναλυτικά οι 31 προτάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σε δημόσια διαβούλευση έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς 31 προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος τονίζοντας ότι: «Αυτός είναι ο δρόμος για τη Νέα Μεταπολίτευση».

«Το Σύνταγμα και οι διαδικασίες άμεσης διαβούλευσης με το λαό, είναι σοβαρά θεσμικά και πολιτειακά ζητήματα για να γίνονται αντικείμενο κομματικών επιδιώξεων από την Κυβέρνηση. Κινήσεις πρόσκαιρου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, που αποσκοπούν να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα μιας αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής, είναι δημοκρατικά απαράδεκτες και καταδικαστέες» ανέφερε στη δήλωση του και πρόσθεσε ότι τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για άλλοθι.

Οι προτάσεις-κατευθύνσεις για τη δημόσια αυτή συζήτηση είναι οι εξής:

1. Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
2. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.
3. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.
4. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού με εκείνο του Βουλευτή.
5. Επανεξέταση του αριθμού των Βουλευτών και των Βουλευτών Επικρατείας.
6. Αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των Υπουργών και ιδίως την κατάργησή της όπως ισχύει σήμερα.
7. Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.
8. Συνταγματική πρόβλεψη για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας (πρόταση ΝΔ).
9. Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.
10. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.
11. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.
12. Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.
13. Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.
14. Συνταγματική κατοχύρωση της ακρόασης κοινωνικών φορέων κατά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας.
15. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.
Επίσης θεσμοθέτηση δύο Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.
16. Παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου μόνον με τυπικό νόμο.
17. Υποχρέωση σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και προμήθειες του Δημοσίου, εκτός εκείνων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
18. Κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών.
19. Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
20. Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
21. Οριοθέτηση της εν γένει δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων , ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
22. Αναθεώρηση του άρθρου 90, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
23. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
24. Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα Μ.Μ.Ε. προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς τους.
25. Αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
26. Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος και σύνδεσης της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο.
27. Πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό.
28. Αναθεώρηση του άρθρου 17, προς την κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής προστασίας του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.
29. Αναθεώρηση του άρθρου 24 ( και του άρθρου 117 παρ. 3 και 4) προς την κατεύθυνση της πληρέστερης προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων σε βάρος όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας αλλά και της περιουσίας του Δημοσίου.
30. Ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.
31. Εξορθολογισμός της οργάνωσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 30ης Ιουλίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.