Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Προπηλάκισαν τον Πεταλωτή στο ΚΑΠΗ Αργυρούπολης [ 2 VIDEO ]

Στο ΚΑΠΗ Αργυρούπολης, στην οδό Αλεξουπόλεως, εγκλωβίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, από περίπου 70 άτομα, που ενημερώθηκαν για την παρουσία του και συγκεντρώθηκαν, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας γιαούρτια και αυγά. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 700 πολίτες έχουν σπεύσει στο σημείο.

Συγκεκριμένα, την ώρα που .......

ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έμπαινε στο κτίριο, δεκάδες αγανακτισμένοι πολίτες άρχισαν να του πετούν αυγά και γιαούρτια, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών.

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απώθησαν τους συγκεντρωμένους. Ο κ. Πεταλωτής βρίσκεται ακόμη μέσα στο ΚΑΠΗ, όπου μιλά στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ Αργυρούπολης-Ελληνικού.

Για «μεθόδους φασίστα» και άτομα που «κανιβάλισαν την εκδήλωση», έκανε λόγο στην ομιλία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδίδοντας μάλιστα την επίθεση σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε, ακόμη, πως δεν είναι εγκλωβισμένος και πως «από τη μπροστά πόρτα μπήκα, από τη μπροστά και θα φύγω». Νωρίτερα, κάλεσε τους διαδηλωτές να συζητήσουν μαζί «ποιο είναι το πρόβλημα του πολιτικού μας συστήματος».

Από δεκάδες αρχικά, οι συγκεντρωμένοι έξω από το ΚΑΠΗ ανέρχονται πλέον σε περισσότερους από 700, καθώς κόσμος που ενημερώθηκε για το περιστατικό έσπευσε στο σημείο. Μπροστά στους διαδηλωτές έχουν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ. Στα παράθυρα του κτιρίου, όπου βρίσκεται ο κ. Πεταλωτής, έχουν τοποθετηθεί μαξιλάρια για να αποτραπεί η είσοδος αντικειμένων εντός του κτιρίου.

Σχολιάζοντας το περιστατικό στο δελτίο του Mega, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως «έτσι όπως πάμε θα θρηνήσουμε θύματα. Από τύχη δεν είχαμε χθες».





TVXS

Δίκες «εξπρές» για τη διαφθορά

Με διαδικασίες «εξπρές» θα δικάζονται οι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι διοικητές δημοσίων οργανισμών, κ.λπ. για αδικήματα διαφθοράς (κακουργήματα και πλημμελήματα) τα οποία διαπράττουν, επωφελούμενοι της ιδιότητάς τους (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.λπ.) και τα οποία (αδικήματα) δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ειδικότερα, ο Υπουργός της ........

Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την ταχεία εκδίκαση των εγκλημάτων διαφθοράς των υπουργών και των άλλων κυβερνητικών μελών.

Όπως τόνισε ο κ. Καστανίδης, «είναι γνωστό σε όλους ότι η πατρίδα μας έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από μεγάλα σκάνδαλα, στα οποία φέρονται ως πρωταγωνιστές πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι».

«Έχει περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από την αποκάλυψή τους, εν τούτοις, σχεδόν κανένα, δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως, ούτε οι σχετικές υποθέσεις έχουν εκδικασθεί, ή τουλάχιστον οδηγηθεί στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου» είπε ο Χάρης Καστανίδης.

Με το νομοσχέδιο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο επόμενο διάστημα, υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης, «ελπίζουμε ότι θα επέλθει η αναγκαία ταχύτητα στις σοβαρές αυτές υποθέσεις, ταχύτητα που αναμένει ο κόσμος, ο οποίος απαιτεί την πολύ γρήγορη διαλεύκανση τέτοιων πράξεων διαφθοράς, που τελούνται από τους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους».

Έτσι, τα κακουργήματα και τα από δόλο πλημμελήματα, τα οποία διαπράττουν, επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, οι πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, θα ανακρίνονται και θα εκδικάζονται με ειδική διαδικασία "εξπρές".

Φυσικά δεν θα υπάγονται σε αυτή τη διαδικασία "εξπρές" οι υπουργοί και υφυπουργοί που τελούν εγκλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καθ' όσον γι' αυτά δικάζονται από το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 86 του Συντάγματος και σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Για παράδειγμα εάν υπουργός δωροδοκηθεί προκειμένου να παρέχει όφελος σε τρίτον, σε θέμα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου του τότε το αδίκημα υπάγεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και θα δικαστεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Εάν, όμως, υπουργός επωφελούμενος την ιδιότητά του δωροδοκηθεί για να μεσολαβήσει στον περιφερειάρχη ενός νομού για κάποιο έργο, τότε θα δικαστεί με τις διαδικασίες "εξπρές" του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Αναλυτικότερα, η προκαταρκτική εξέταση θα διενεργείται προσωπικά από τον έχοντα πολυετή εμπειρία κατά βαθμό Εισαγγελέα Πρωτοδικών και θα διαρκεί δύο μήνες. Σε σύνθετες και πολύπλοκες υποθέσεις μπορεί να ορισθούν περισσότεροι του ενός εισαγγελείς, οι οποίοι, όλοι, θα ασχολούνται αποκλειστικά με το χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης, απαλλασσόμενοι όλων των άλλων καθηκόντων τους.

Η ανάκριση θα περατώνεται μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών. Σε σύνθετες υποθέσεις μπορεί να ορισθούν και άλλοι ανακριτές που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την ανακριτική διαδικασία.

Οι ανακριτές και εισαγγελείς θα έχουν πρόσβαση σε κάθε στοιχείο ή πληροφορία και δεν θα υπόκεινται στους περιορισμούς του φορολογικού, τραπεζικού ή οποιουδήποτε άλλου απορρήτου.

Ακόμη, εάν η υπόθεση, σε οποιοδήποτε στάδιο της έρευνας, καταστεί ώριμη για ένα πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να διαταχθεί ο χωρισμός της δικογραφίας, ενώ η ανάκριση θα συνεχίζεται για τους συμμετόχους.

Μετά το τέλος της ανάκρισης δεν θα εκδίδεται βούλευμα, αλλά η υπόθεση θα εισάγεται απευθείας στο ακροατήριο μέσα σε δύο μήνες. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται καμία αναβολή της δίκης, παρά μόνο για εξαιρετικούς λόγους θα είναι δυνατή η διακοπή της δίκης.

AΠΕ - MΠE

ΟΓΑ: Στις 6 Ιουνίου η πληρωμή των πολυτεκνικών επιδομάτων

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, θα καταβληθούν σε 364.283 οικογένειες τα οικογενειακά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του Γ’ διμήνου 2011, σύμφωνα με γνωστοποίηση της διοίκησης του ΟΓΑ.

Ειδικότερα, τα πολυτεκνικά επιδόματα θα καταβληθούν, ως εξής:

Στους επιδοματούχους που απογράφηκαν μέχρι τις 13 Μαϊου 2011 και έχουν ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., το οικογενειακό επίδομα θα καταβληθεί με πίστωση του λογαριασμού τους (νέος τρόπος πληρωμής).

Στους επιδοματούχους που δεν απογράφηκαν και δεν άνοιξαν λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, το επίδομα θα καταβληθεί με εντολές πληρωμής στην ΑΤΕbank, μέσω συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ. Οι παραπάνω επιδοματούχοι θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα να απογραφούν, καταθέτοντας το «Απογραφικό Δελτίο», που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ, στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ., που επιθυμούν να καταβάλεται το επίδομά τους, καθώς η πληρωμή, το επόμενο δίμηνο, θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού των ΕΛ.ΤΑ., που θα έχουν επιλέξει.

Η συνολική δαπάνη, για τις πληρωμές αυτές, ανέρχεται στο ποσό των 99.152.948,84 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η πληρωμή των επιδομάτων Γ΄ διμήνου θα γίνει με τα νέα ποσά, όπως αυτά διαμορφώθηκαν, μετά την ισχύ των παραπάνω διατάξεων:

Αναλυτικότερα, το επίδομα τρίτου παιδιού: από 178,81 ευρώ, το μήνα καθορίστηκε στα 177 ευρώ.

Το επίδομα στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες:

Για δικαιούχους με περισσότερα από δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 44,68 ευρώ, το μήνα, για κάθε παιδί, στα 44 ευρώ, το μήνα, για κάθε παιδί.

Για δικαιούχους με ένα ή δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 102,85 ευρώ κατώτατο συνολικό μηνιαίο ποσό, καθορίστηκε στα 44 ευρώ, το μήνα, για κάθε παιδί.

Η ισόβια σύνταξη από 102,85 ευρώ το μήνα, καθορίστηκε στα 102 ευρώ.

Τα ανωτέρω ποσά ισχύουν, από 02-03-2011, για τις πολύτεκνες οικογένειες και την ισόβια σύνταξη και από 01-01-2011, για τις τρίτεκνες οικογένειες.

Σημειώνεται ότι επειδή οι παραπάνω διατάξεις έχουν αναδρομική ισχύ, στα δύο προηγούμενα δίμηνα καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ποσά επιδομάτων, τα οποία θα συμψηφιστούν με τις πληρωμές του τρέχοντος διμήνου (6 Ιουνίου), με αποτέλεσμα, στην πλειοψηφία των δικαιούχων, να καταβληθεί το ποσό, που τους αναλογεί, με μια μικρή μείωση, ενώ, σε ορισμένους, να παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του τρέχοντος διμήνου.

Τέλος, ενημερώθηκαν οι επιδοματούχοι ότι η διαδικασία της απογραφής (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού ΕΛΤΑ) είναι συνεχής, ώστε να έχουν τη δυνατότητα μεταβολής ΙΒΑΝ ή δήλωση νέου ΙΒΑΝ, μέσω της απογραφικής διαδικασίας των τραπεζών και των ΕΛΤΑ.

Real.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Με το άρθρο 23 του νόμου 3877/2010 δόθηκε η δυνατότητα σε όσους είχαν, μέχρι τη δημοσίευση του νόμου στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΛΓΑ, ή δεν είχαν αποδώσει μέχρι την ημερομηνία αυτή την ειδική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ του άρθρου 5ου του νόμου 1790/1988, να καταβάλλουν τα οφειλόμενα ποσά είτε εφάπαξ, είτε σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η σχετική αίτηση ή δήλωση .......

υπαγωγής έπρεπε να υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, δηλαδή ως τις 20-12-2010.
Ωστόσο, η προθεσμία που τελικά προέκυψε για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών ήταν περιορισμένη, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός δικαιούχων να μη μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή.

Για το λόγο αυτό, ο Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθούν τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η αρχική προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση θα παραταθεί, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα παραπάνω μετά από αίτημα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αλλά και άλλων ενδιαφερόμενων.

Ο Νίκος Φωτέας για την Επιστολή του προέδρου του τοπικού διαμερίσματος Ελαιοχωρίου

Με έκπληξη σήμερα είδαμε μια επιστολή καταπέλτη , από τον Πρόεδρο της Τοπ. κοινότητας Ελαιοχωρίου ,κ. Μάλαμα ,για την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Δημάρχου.
Δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας η συγκεκριμένη επιστολή.

Είναι γνωστή η συμπεριφορά του Δημάρχου , όταν πρόκειται να αναλάβει ευθύνες η να ακούσει ανεπιθύμητες για αυτόν διεκδικήσεις των συμπολιτών μας.

Και συνήθως στη μεν πρώτη περίπτωση .......

μεταθέτει τις δικές του ευθύνες σε άλλους (ΓΠΣ, σκουπίδια, κυκλοφοριακό),με μόνιμη επωδό ,πες τε μου τι να κάνω και θα το κάνω ,στη δε δεύτερη περίπτωση να αποπέμπει με απαξιωτικό τρόπο τους διεκδικούντες και μάλιστα αιρετούς , με το δικό του συνδυασμό.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Δημάρχου , και τον παραδίδουμε στην κρίση των συμπολιτών μας.

Ν.Α.ΦΩΤΕΑΣ
Δημ. Σύμβουλος Καλαμάτας
Επ.Δημ. Παρ. Πρωτοπορία

Παπανδρέου παραιτήσου, παρ' την Τροίκα και άντε και...

Δέκα χιλιάδες και πλέον άτομα φώναζαν με συνοδεία των τυμπάνων το παραπάνω σύνθημα για αρκετή ώρα. Ζωντάνια και πάθος και στη σημερινή (για 9η μέρα) στη συγκέντρωση των αγανακτισμένων του Συντάγματος.

Tromaktiko



Τριφυλία Πρόταση για στήριξη υγειονομικών μονάδων

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου Τριφυλίας, διοικητών, διευθυντών και στελεχών των υγειονομικών μονάδων της Τριφυλίας διεξήχθη χθες το πρωί στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας των μονάδων καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα στήριξης, από την Πολιτεία, των υγειονομικών μονάδων και υπηρεσιών στην Τριφυλία.

Ιδιαίτερη κουβέντα έγινε .........

για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και την αναβάθμισή του, καθώς και για τη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ.

Μάλιστα, συναποφασίστηκε ο δήμαρχος να αποστείλει έγγραφο στον υπουργό Υγείας, στο οποίο και θα αναφέρει τη σημαντική συμβολή των υγειονομικών μονάδων και υπηρεσιών στους χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα προτείνεται – διεκδικείται η στήριξη, ενίσχυση και αναβάθμιση των μονάδων της περιοχής.
Όπως δήλωσε στο «Θ» ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας: «Όλοι συμπέσαμε στην εξής κατεύθυνση: στηρίζουμε, όχι μόνο την ύπαρξη, αλλά και τη διοικητική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Στηρίζουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης και αναβάθμισης των δύο Κέντρων Υγείας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

Επίσης, στηρίζουμε τον επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας του ΚΑΦΚΑ πάνω στους πραγματικούς λόγους ίδρυσης και λειτουργίας του. Και βέβαια, απαιτούμε την υλοποίηση της εξαγγελίας για τη δημιουργία Σταθμού ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά». Όπως μας είπε ο κ. Κόλλιας, στο έγγραφο που θα αποστείλει στον υπουργό Υγείας θα περιέχονται και τα στοιχεία της κάθε μιας υγειονομικής μονάδας που ενισχύουν την ως άνω κατεύθυνση για στήριξη και αναβάθμιση των υγειονομικών μονάδων και υπηρεσιών στην Τριφυλία, ενώ παράλληλα θα ζητείται συνάντηση με τον υπουργό για να του εκθέσουν και από κοντά τα επιχειρήματα και τα αιτήματά τους.

Θάρρος

"Καλλικράτης" στη Μεσσηνία Με προβλήματα στους 5 μήνες εφαρμογής του

Προβληματικός αποδεικνύεται ο «Καλλικράτης» στο πρώτο πεντάμηνο της λειτουργίας του, σύμφωνα με τις απόψεις που κατέθεσαν στο «Θ» οι δήμαρχοι όλης της Μεσσηνίας.

Το ρητό «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων» έχει απόλυτη εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς αυτό το επιχείρημα προβάλλουν οι έξι δήμαρχοι της Μεσσηνίας.

Μιλούν για σημαντικές .........

περικοπές πόρων, που δεν επιτρέπουν την εκτέλεση έργων, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί το «πάγωμα» πληρωμής των πιστώσεων για έργα που ξεκίνησαν να χρηματοδοτούνται από το «Θησέα».

Κων. Κόλλιας

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε στα οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να είναι απόλυτα αισιόδοξος, αλλά πρόσθεσε πως θα δοθεί έμφαση στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. «Επιβεβαιωθήκαμε», παρατήρησε, «ως προς τις εκτιμήσεις μας και για τα οργανωτικά προβλήματα και τις οικονομικές υποθέσεις. Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα με αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα, να εκδίδονται συνεχώς πλειάδα εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων και να εκκρεμεί πλειάδα Προεδρικών Διαταγμάτων για τα οργανωτικά θέματα. Επίσης, επιβεβαιωθήκαμε στο εξής: με το να μεταφέρεις αρμοδιότητες στους Δήμους ανοίγει μια καλή προοπτική για να είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών καλύτερη. Όμως, χωρίς την τεχνοκρατική στήριξη με δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού και χωρίς τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων για την οικονομική τους στήριξη (σ.σ. των νέων Δήμων), αυτό καθίσταται ιδιαίτερα επιβαρυντικό και επισφαλές. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι υπάρχει ελλιπέστατη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα, στοιχειωδώς, να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που ανακύπτουν και για τη λειτουργία αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική που πρέπει να δίνει η τοπική αυτοδιοίκηση».

Ερωτηθείς για το μέλλον του Δήμου, απάντησε: «Όλα αυτά τα είχαμε εκτιμήσει από πριν και γι’ αυτό είχαμε υπογραμμίσει ότι θα μπούμε σε αυτή την ωραία περιπέτεια, σε αυτό τον αγώνα, όπως είχα πει, να ξεπεράσουμε όσο γίνεται νωρίτερα τις δυσκολίες και να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους συμπολίτες μας. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να αισθάνομαι απόλυτα αισιόδοξος, γιατί δεν εξαρτάται μόνο από τη λειτουργία του Δήμου μας η αισιοδοξία αυτή. Είναι συνυφασμένη και με τη συνολικότερη οικονομική κατάσταση του τόπου, που, όλοι ξέρουμε, είναι η χειρότερη που μπορούσε κανείς να προβλέψει. Πάρα ταύτα, εμείς δεν παραιτούμεθα από τους στόχους μας και τις φιλοδοξίες μας να υπηρετήσουμε όσο γίνεται καλύτερα τους συμπολίτες μας και σε αυτό θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, διαθέτοντας τον καλύτερό μας εαυτό και αξιοποιώντας τα ελάχιστα περιθώρια που μπορεί να έχουμε σε μια τέτοια κατάσταση».

Παν. Νίκας

Σε φάση ολοκλήρωσης των όσων προβλέπει ο νόμος βρίσκεται ο Δήμος Καλαμάτας, σύμφωνα με το δήμαρχο Παν. Νίκα, ο οποίος παρατήρησε ότι σε κάποιον άλλο Δήμο, που δε διαθέτει μεγάλο αστικό κέντρο, οι διαδικασίες δε θα είχαν προχωρήσει στον ίδιο βαθμό.

Όσον αφορά στα «τρωτά» του «Καλλικράτη», είπε πως έχουν εντοπιστεί πολλά προβλήματα: «Δεν μπορεί να υπάρχει διοικητική μεταρρύθμιση που να μη στηρίζεται σε πόρους. Υπάρχει δραματική μείωση χρημάτων, με αποτέλεσμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι φτωχότερη κατά 2 δισ. ευρώ, περίπου. Η ΣΑΤΑ χάθηκε. Ούτε μία δόση της δεν έχει έρθει για το 2011, ενώ αυτή του 2010 δόθηκε αλλά πολύ “κουτσουρεμένη”. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξοφληθούν έργα, ενώ περιμένουμε και νέες περικοπές 20% με το νέο μνημόνιο, που θα θέσει θέμα κάλυψης της μισθοδοσίας των υπαλλήλων».

Το επόμενο πρόβλημα αφορά στις αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στο Δήμο Καλαμάτας από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μεταξύ των οποίων η Πολεοδομία και η Πρόνοια, ενώ οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες όλου του νομού, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Έφερε δε ως παράδειγμα ότι δεν προβλέπονται οδοιπορικά για τις μετακινήσεις υπαλλήλων προς άλλους νομούς για τη διενέργεια ελέγχων ή ότι καθυστερούν τα προνοιακά επιδόματα, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ευθύνεται ο Δήμος, ενώ στην πραγματικότητα οι ευθύνες ανήκουν στο κράτος.

Όσον αφορά στο προσωπικό, παρατήρησε ότι αυτό που ήλθε στο Δήμο από άλλες υπηρεσίες, π.χ. την ΤΥΔΚ, θα έπρεπε να στελεχώσει τους άλλους ΟΤΑ και όχι το Δήμο Καλαμάτας. «Αυτό είναι μέγα λάθος. Πρόκειται για λανθασμένο σχεδιασμό από πλευράς Πολιτείας, που δε θα διορθωθεί εύκολα. Το 2013 αναλαμβάνουμε κι άλλες αρμοδιότητες και ενώ ο Δήμος Καλαμάτας θα έχει πλεονάζον προσωπικό, οι περιφερειακοί Δήμοι θα συνεχίσουν να έχουν ελλείψεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, χαρακτήρισε ως θετικό σημείο ότι οι καποδιστριακοί Δήμοι δεν είχαν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως αυτόνομη αυτοδιοικητική μονάδα, καθώς είχαν εξάρτηση από τις υπηρεσίες της ΤΥΔΚ, της Ν.Α. και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμοι. Όμως, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν τεράστιοι Δήμοι χωρίς επαφή και ώσμωση μεταξύ των κατοίκων, με απόσταση 100 χιλιομέτρων. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι θα «σπάσουν» κάποιοι Δήμοι στο μέλλον, λέγοντας πως επιβάλλεται να δημιουργηθεί Δήμος Φιλιατρών, Γαργαλιάνων ή Κορώνης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη, αν είχαν τεθεί σε λειτουργία η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και η Κεντρική Ένωση Δήμων, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να εκφραστούν οι προβληματισμοί που υπάρχουν, ενώ, κατά τον ίδιο, οι παλιές ΤΕΔΚ δε δικαιούνται να εκφράσουν άποψη, καθώς σήμερα κάποια από τα μέλη τους δεν είναι αιρετοί.

Ζήτησε, επίσης, να ξεκαθαρίσει το επίπεδο μεταξύ των Δήμων και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για παράλληλους θεσμούς. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η διαχείριση των κονδυλίων θα πρέπει να είναι ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι ο «Καλλικράτης» δε θα στεριώσει. «Δε λειτουργεί όπως στήθηκε, υπάρχει ανάγκη αλλαγών σε θεσμικό πλαίσιο», ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε.

Στάθης Αναστασόπουλος

Αισιόδοξος, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δήλωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. «Ελπίζω, συνέχισε, ότι αυτές οι δύσκολες στιγμές θα ξεπεραστούν γρήγορα, ενώ δε θα προκύψουν άλλες στο μέλλον και ο θεσμός θα λειτουργήσει καλύτερα».

Τα προβλήματα που υπάρχουν εστιάζονται στα οικονομικά, με σημαντικές περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τη ΣΑΤΑ, αλλά και γενικότερα των χρηματοδοτικών μέσων για την αντιμετώπιση των καταστροφών, καθώς δεν υπάρχουν τέτοια μέσα. Υπάρχουν, επίσης, θεσμικά ζητήματα, που είχαν έγκαιρα εντοπιστεί, ιδιαίτερα για τους περιφερειακούς Δήμους, που σχετίζονται με το μόνιμο προσωπικό. «Στο Δήμο Μεσσήνης», εξήγησε, «έχουμε ελλείψεις σε μηχανικούς και γεωπόνους. Εν μέρει, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε δεκτή την πρότασή μας και ψήφισε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι μηχανικοί από την πρώην Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων, από τις πρωτεύουσες των νομών, να μπορούν οικειοθελώς να μετακινηθούν σε περιφερειακό Δήμο, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Είμαστε κατεξοχήν αγροτικός Δήμος και ενώ θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον τρεις γεωπόνους για να είμαστε κοντά στον αγρότη – παραγωγό για την υποστήριξη και ενημέρωσή του τόσο για τις παραδοσιακές καλλιέργειες όσο και τις εναλλακτικές καλλιέργειες, που πρέπει να προωθήσουμε στο Δήμο μας, έχουμε μόνο έναν».

Επιπρόσθετα, ο κ. Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι ένα από τα προβλήματα που «κληρονόμησε» ο καλλικράτειος Δήμος είναι οι οφειλές από τα δάνεια των καποδιστριακών Δήμων, αλλά και οι οικονομικές εκκρεμότητες που άφησε η αναστολή της χρηματοδότησης του «Θησέα», με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων να απειλούν με κατασχέσεις τους Δήμους ζητώντας την καταβολή των οφειλόμενων ποσών.

Ακολούθως, ανέφερε ότι το μόνιμο προσωπικό έχει προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, ενώ το εποχικό θα ενημερωθεί πως ο Δήμος είναι απαιτητικός, πρέπει να ανταποκρίνεται στην υποχρέωση τήρησης του ωραρίου και να υπάρχει ποιοτική απόδοση έργου. Με αφορμή δε την πρόσφατη ψήφιση του ΟΕΥ από το Δημοτικό Συμβούλιο, από τους πρώτους όλης της Ελλάδας, ο δήμαρχος Μεσσήνης, αφού συνεχάρη όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα επιβλέπει την ανταπόκριση του προσωπικού στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ωστόσο, δεν ήταν σίγουρος ως προς το «αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που απαιτούν την ύπαρξη μεγάλων χρηματοδοτήσεων, όπως για ασφαλτοστρώσεις ή για νέα έργα, που είναι δύσκολο να εκτελεστούν με βάση τα σημερινά οικονομικά στοιχεία του Δήμου». Για το λόγο αυτό καταβάλλεται, όπως υπογράμμισε, προσπάθεια προετοιμασίας φακέλων για την ένταξη έργων ύδρευσης- αποχέτευσης και οδοποιίας στο ΕΣΠΑ. «Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, συμμετέχοντας σε όποια προκήρυξη δημοσιοποιείται. Αυτό φιλοδοξούμε να το επιτύχουμε με τους ειδικούς συνεργάτες. Με την ολοκλήρωση των προσλήψεων θα δημιουργηθεί στο Δήμο Μεσσήνης ένα αξιόμαχο μελετητικό τμήμα, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ετοιμότητα στην κατάθεση προτάσεων για χρηματοδοτούμενα έργα».

Δημ. Καφαντάρης

Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρης χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» ως πολύ καλή ιδέα και λογική, «αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά, καθώς εμφανίζει κενά νομικά, αλλά και κενά στη λειτουργία του». Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι για τις αρμοδιότητες του νέου Δήμου, αλλά ταυτόχρονα να ενισχυθεί το προσωπικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ δήλωσε αισιόδοξος παρά την οικονομική κρίση. Υπογράμμισε, τέλος, ότι με σύμμαχους τους πολίτες θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Φίλιππος Μπάμης

Προβλήματα με τις αρμοδιότητες που δόθηκαν, χωρίς τους απαραίτητους πόρους να τις συνοδεύουν, κατέθεσε ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης. Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι ίσως η κατάσταση να καλυτερεύσει στο μέλλον, αλλά στη συγκεκριμένη χρονικό περίοδο θα έπρεπε να μη συμπεριλαμβάνονται στον «Καλλικράτη» τα προβλήματα που προήλθαν από τους καποδιστριακούς Δήμους. «Κατά ένα μεγάλο βαθμό φταίνε και οι ΟΤΑ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», παρατήρησε. Πρόσθεσε δε ότι οι μικροί Δήμοι έχουν την ιδιαιτερότητα στη σημερινή οικονομική συγκυρία να μην μπορούν να προβούν στην εκτέλεση κάποιου έργου, αλλά μόνο στη συντήρηση των υδρευτικών υποδομών και της αγροτικής οδοποιίας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Όμως, δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια. «Πρέπει να κινηθούμε, πρέπει να λειτουργήσουμε. Θα πορευτούμε με ό,τι βρήκαμε. Θα μπορούσε να είναι αλλιώς η κατάσταση και να μην είχαμε προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού ή πόρων, αλλά θα τα βολέψουμε», κατέληξε.

Δημ. Γιαννημάρας

«Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά, κυρίως από οικονομικής άποψης», σχολίασε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι θεωρητικά ο Δήμος, ως ορεινός, θα έπρεπε να έχει ήδη τύχει των πλεονεκτημάτων και των επιπλέον κινήτρων που προβλέπει για τους ορεινούς Δήμους ο «Καλλικράτης». Όπως εξήγησε, μέχρι στιγμής ο νέος Δήμος λαμβάνει περίπου τα ίδια ποσά με τους ΚΑΠ των δύο πρώην Δήμων (Αβίας και Λεύκτρου), ενώ δεν έχει δοθεί η ΣΑΤΑ για το υπόλοιπο του 2010, αλλά και καμία δόση για το 2011.

Ο κ. Γιαννημάρας μίλησε, επίσης, για τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού και η συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, αφού ο Δήμος του δε διαθέτει τεχνική επάρκεια. «Ποιος, για παράδειγμα, θα πληρώσει τους μηχανικούς του Δήμου Καλαμάτας αν έρθουν εδώ για να ελέγξουν μια μελέτη», αναρωτήθηκε.

Αναφέρθηκε ακόμη στις περικοπές του προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μη εξυπηρέτησης των πολιτών με την αποχώρηση και των εργαζομένων με τα προγράμματα Stage.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γραφειοκρατικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ως προς την εκτέλεση έργων, λέγοντας: «Όλοι οι φραγμοί που έχουν τεθεί, δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης κι αυτό είναι κάτι που με ενοχλεί».

Τέλος, δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστώσει κάποιο θετικό στοιχείο, ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του ως προς το πού θα βρεθούν πόροι. «Τι θα κάνω; Θα πρέπει να βάλουμε φόρους για να λειτουργήσουμε κι εγώ φορομπήχτης δε θέλω ούτε κατά διάνοια να γίνω. Εξάλλου, ποιος θα μπορέσει να πληρώσει επιπλέον φόρους και πόσο πια θα αντέξει ο κόσμος», ήταν το ερώτημα με το οποίο έκλεισε η συζήτησή μας.

Θάρρος

Φιλιατρά: Αλλεπάλληλες συσκέψεις για τις κρατικές γεωτρήσεις

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις και πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις μεταξύ Δήμου Τριφυλίας και αγροτών των Φιλιατρών για τις κρατικές γεωτρήσεις.

Άμεσα πρέπει να βρεθεί λύση για τη στελέχωση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, αρμόδιας και υπεύθυνης για τη λειτουργία και διαχείριση των γεωτρήσεων, ώστε αυτές να «δουλέψουν» για την άρδευση των εκτάσεων που έχουν δικαίωμα και οι οποίες, στα Φιλιατρά, ανέρχονται σε εκατοντάδες στρέμματα, τα οποία, μάλιστα, καλλιεργούνται.

Προχθές το βράδυ, στα γραφεία του........

Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, έγινε σύσκεψη με το δήμαρχο Κώστα Κόλλια και μέλη του Συλλόγου για να συναποφασίσουν τι θα κάνουν και ποια μέλη θα προταθούν για την προσωρινή διοίκηση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ακούστηκαν διάφορες απόψεις, καθώς και προβληματισμοί.
O δήμαρχος Τριφυλίας σημείωσε για τη σύσκεψη πως «έγινε παράκληση στα μέλη του συλλόγου να συμμετάσχουν ουσιαστικότερα στη διαχείριση των κρατικών γεωτρήσεων, οι οποίες εδώ και κάποια χρόνια είναι χωρίς διοικούσα επιτροπή και έχουν επιβαρυνθεί και με κάποια χρέη, σε σημείο που να μην έχει πληρωθεί ούτε το ρεύμα της ΔΕΗ. Η εποπτεία τους, πλέον, ήρθε στο Δήμο και σκοπός μας είναι να θέσουμε σε νέα βάση τη λειτουργία των κρατικών γεωτρήσεων. Ζητήσαμε σε αυτό να βοηθήσουν και οι παραγωγοί μέσω του Αγροτικού Συλλόγου…».

Όπως είπε στο «Θ» το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Τέλης Καναβός, «συζητήσαμε με το δήμαρχο για τις κρατικές γεωτρήσεις και το πρόβλημα που υπάρχει με τη στελέχωση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Εκφράσαμε την αγωνία μας στο δήμαρχο, γιατί πρέπει οι γεωτρήσεις να δουλέψουν για να αρδεύονται οι καλλιέργειες.
Πρόβλημα, επίσης, υπάρχει με τους υπαλλήλους που κανείς δεν τους “αναγνωρίζει” και οι οποίοι έχουν προσφέρει…».

Σημειώνουμε πως για χθες βράδυ ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη των μελών του Αγροτικού Συλλόγου και άλλων παραγωγών για να συζητήσουν το θέμα.

Θάρρος

Λοβέρδος κατά ΠΑΜΕ για τους προπηλακισμούς

Επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς για τους προπηλακισμούς κατά πολιτικών -και ειδικότερα στα μέλη του ΠΑΜΕ- εξαπέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Βουλή.

Ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, έκανε λόγο για πολιτικούς χώρους που «κρύβονται πίσω από τους προπηλακισμούς και πετούν πέτρες».

«Συνάδελφοι ψηλά το κεφάλι, .........

δεν φοβόμαστε κανέναν», είπε ο κ. Λοβέρδος, ενώ συνέχισε: «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι με τη βία και πρέπει το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων».

Τα όσα είπε ο κ. Λοβέρδος προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο οποίος τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι εναντίον της βίας και των προπηλακισμών και κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να καταθέσει στοιχεία για όσα καταγγέλλει.

«Μέλη του ΠΑΜΕ μου έριξαν πορτοκαλάδες στο Ηράκλειο, μέλη του ΠΑΜΕ οργάνωσαν αντισυγκέντρωση στο νοσοκομείο της Κέρκυρας πριν από λίγες εβδομάδες», απάντησε ο κ. Λοβέρδος και προκάλεσε για μία ακόμη φορά την έντονη αντίδραση από την πλευρά του ΚΚΕ που έκανε λόγο για προβοκάτσια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα υποθάλπει τέτοιου είδους φαινόμενα.

Συγκεκριμένο πολιτικό χώρο που βρίσκεται πίσω από τους προπηλακισμούς πολιτικών «φωτογράφισαν» όμως και οι βουλευτές της ΝΔ κ. κ. Γιαννόπουλος και Γιακουμάτος που μίλησαν για «πολιτικό κόμμα που βρίσκεται στη Βουλή και θέλει να δημιουργήσει αναρχία».

Τα επεισόδια καταδίκασαν τόσο ο κ. Θανάσης Λεβέντης από την Δημοκρατική Αριστερά, όσο και η Ουρανία Παπανδρέου από τον ΛΑ.Ο.Σ. που ζήτησαν και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός δεσμεύτηκε να μεταφέρει τους προβληματισμούς των βουλευτών τόσο στον Πρωθυπουργό, όσο και στον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Real.gr

Φόβος στο Μαξίμου για τους «αγανακτισμένους» υπουργούς και βουλευτές

Οι «αγανακτισμένοι» υπουργοί και βουλευτές ανησυχούν σφόδρα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είναι πολύ πιθανό κάποιοι εξ αυτών ακόμα και να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ μετά και τις προχθεσινές επιθέσεις «αγανακτισμένων» κατά βουλευτών, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φαντάζει πιθανότερο από ποτέ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στο ........

οποίο θα αποφασιστεί το Μεσοπρόθεσμο, θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, αφού αύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αμέσως μετά το Υπουργικό θα υπάρξει συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών καθώς δεν προβλέπεται συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Υπουργοί, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις για τη στάση τους στο Υπουργικό, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν πως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα φέρει προς έγκριση ένα πολύ πιο αυστηρό του αναμενομένου Πρόγραμμα.

Κατά του πρωθυπουργού

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι πως ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επιτέθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, αναφερόμενος σε «πρίγκιπες» που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο κόσμος μπορεί να λέει κάτι εναντίον τους και όταν τους έφτυναν είτε νόμιζαν ότι βρέχει, είτε προσπαθούσαν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους αλλού.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στον Σκάι, ζήτησε να υπάρξει αποτίμηση γιατί δεν πήγαν καλά τα μέτρα και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό, ενώ αναρωτήθηκε «γιατί να πιστέψει» και πάλι τον Παπακωνσταντίνου. Επιτέθηκε ακόμα εμμέσως και στον ανθυποψήφιό του στην Αρκαδία Δημήτρη Ρέππα, υπογραμμίζοντας πως «αν κάποιοι ζητούν 200 αντί για 300 βουλευτές, μετά από 30 χρόνια θητεία, εγώ τους λέω να είναι 55», ενώ δεν ξεκαθάρισε αν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Αργά το βράδυ χθες κυκλοφόρησαν φήμες περί διαγραφής του κ. Κωνσταντινόπουλου, οι οποίες όμως ήταν παντελώς ανυπόστατες, πλην όμως, η όλη περίπτωση δείχνει το κλίμα ρευστότητας που επικρατεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Real.gr

Επιστολή «βόμβα» στον πρωθυπουργό – Ποιοι βουλευτές υπογράφουν

Νέο πονοκέφαλο προκαλεί στο Μαξίμου η ανοιχτή επιστολή στέλνουν στον πρωθυπουργό βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην επιστολή οι βουλευτές αναφέρουν ότι: «Στη σημερινή χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές.

Αποτελεί εθνική ανάγκη να .......

συγκροτηθεί άμεσα ένα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης. Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δε μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο. Βρισκόμαστε όμως σήμερα ένα χρόνο μετά σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι».

Οι βουλευτές κάνουν λόγο στην ανοιχτή επιστολή για απολογισμό και κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες θα σημειώνουν: «Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός. Είναι ζήτημα πατριωτισμού, Δημοκρατίας, ευθύνης και συνέπειας».

Πέραν των παραπάνω, οι βουλευτές κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και θα σημειώνουν ότι υπάρχει ανησυχία πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντας θα γίνει ως άρθρο ένα.

«Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου. Αποκρατικοποιήσεις – αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό επιβάλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή» αναφέρει η επιστολή.

Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας ότι: «Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής, αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρχει ευρεία συζήτηση με θέματα

1:Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου

2:Μεσοπρόθεσμο – πρόσθετα μέτρα 2011 – αποκρατικοποιήσεις

3:Διαδικασία εισαγωγής, συζήτησης και ψήφισης μέτρων στη Βουλή»

Τα 16 ονόματα των βουλευτών που υπογράφουν το κείμενο: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Σούλα Μερεντίτη, Πάρις Κουκουλόπουλος, Όλγα Ρεντάρη, Έκτωρας Νασιώκας, Τόνια Αντωνίου, Βασίλης Γερανίδης, Σοφία Γιαννακά, Εύα Καϊλή, Μιχάλης Τζελέπης, Θωμάς Ρομπόπουλος, Κώστας Καρτάλης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Σαλαγιάννης, Βασίλης Τόγιας και Δημήτρης Λιντζέρης.

«Η έκφραση των βουλευτών είναι το οξυγόνο πολιτικής ζωής»

«Η έκφραση των βουλευτών είναι το οξυγόνο πολιτικής ζωής» είπε ο Γιώργος Πεταλωτής όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ωστόσο δεν είχε λάβει ακόμη γνώση της επιστολής.

Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «κάθε ένας παίρνει την ευθύνη να εκφράσει την αγωνία του με τρόπο που προκρίνει ως πιο ενδεδειγμενο. Είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας και τη συμπεριφορά μας».



Real.gr

Φυγάδευσαν βουλευτές από τη θάλασσα

Με καΐκι φυγαδεύτηκαν Έλληνες αλλά και 65 ξένοι βουλευτές που συμμετείχαν σε συνέδριο στην Κέρκυρα, κάτω από τις αποδοκιμασίες 100 περίπου πολιτών.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, έξω από το χώρο όπου παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν των ξένων βουλευτών, συγκεντρώθηκαν «Αγανακτισμένοι» πολίτες και απέκλεισαν την έξοδο, ενώ βουλευτές κατήγγειλαν ότι τους πέταξαν πέτρες.

Το επεισόδιο, σημειώθηκε αργά .......

το βράδυ της Τετάρτης και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ιστιοπλοϊκού ομίλου της πόλης του νησιού, όπου οι «αγανακτισμένοι» είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών.







Όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega, η βουλευτής Ροδούλα Ζήση, που φυγαδεύτηκε με καΐκι, μαζί της ήταν οι 65 ξένοι βουλευτές, ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ, αλλά και οι Άντζελα Γκερέκου και Ντίνος Βρεττός από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης το ΑΠΕ μετέδωσε ότι στο δείπνο συμμετείχε και η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα.

Στην Κέρκυρα πραγματοποιείται συνεδρίαση της επιτροπής για τη μετανάστευση και όπως ανέφερε η κ. Ζήση, το βράδυ είχε οργανωθεί δείπνο στο ναυτικό όμιλο του νησιού προς τιμήν των ξένων βουλευτών.

Όταν το δείπνο ολοκληρώθηκε, ήταν αδύνατον να αποχωρήσουν οι βουλευτές από την κεντρική είσοδο. Έτσι «επιστρατεύτηκε» ένα καΐκι για να τους μεταφέρει.

Όμως σύμφωνα με την κ. Ζήση την ώρα που οι βουλευτές, Έλληνες και ξένοι, κατευθύνονταν προς το καΐκι οι 100 περίπου συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετούν πέτρες.

«Θα μπορούσε να είχε τραυματιστεί κάποιος ξένος που ήρθε να τιμήσει την Ελλάδα» είπε η κ. Ζήση στο Mega.



Ο Ντίνος Βρεττός σημείωσε ότι παρόλο που υπήρχε αστυνομική δύναμη, ήταν αδύνατο να διασφαλιστεί η έξοδος.

«Από τις πέτρες θα μπορούσε να σπάσει κάποιο κεφάλι. Να σκοτώσει ακόμη και άνθρωπο» είπε ο κ. Βρεττός και πρόσθεσε: «Μία γραμματέας του συμβουλίου της Ευρώπης είχε μαζί της το παιδάκι της. Δίπλα μας έπεσε μια μεγάλη πέτρα που έσκισε την τέντα. Θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί το παιδάκι».



Διαδηλωτής: "Δεν πετάξαμε πέτρες"

«Δεν πετάξαμε πέτρες» υποστήριξε ένας εκ των διαδηλωτών μιλώντας στο Mega. Όπως είπε: «Κοτρόνες δεν υπάρχουν, μόνο πετραδάκια. Αυτό που είδα ήταν ένα μπουκάλι που έφυγε».

Όπως είπε ο διαδηλωτής, «Μας προκαλούσαν. Μας ερχόταν η μυρωδιά της αστακομακαρονάδας. Χτύπαγαν τα μαχαιροπήρουνα, γελάγανε, διασκεδάζανε» είπε ο κ. Προβατάς που παρενέβη στην εκπομπή.

Από την πλευρά του ο Ντίνος Βρεττός επέμεινε ότι η πέτρα έπεσε δίπλα του και έσκισε την τέντα, ενώ είπε ότι το μενού δεν περιείχε αστακομακαρονάδα.



Real.gr

"Ασφαλή τα ελληνικά οπωροκηπευτικά"

Τα ελληνικά οπωροκηπευτικά είναι απολύτως ασφαλή και δεν προκαλούν οποιοδήποτε πρόβλημα στην ανθρώπινη υγεία, μετέδωσαν πριν από λίγο τα δύο κρατικά πρακτορεία της Ρωσίας ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ και ΡΙΑ-Νόβοστι, επικαλούμενα δήλωση του προέδρου του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου Χρήστου Δήμα, στους ανταποκριτές τους στην Αθήνα.

"Με αφορμή την απαγόρευση ..........

της εισαγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε τους φίλους Ρώσους καταναλωτές ότι τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα είναι απολύτως ασφαλή, εξαιρετικής ποιότητας και δεν έχουν προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην υγεία των ανθρώπων", υπογράμμισε ο κ. Δήμας, ο οποίος εξελέγη την άνοιξη πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου.

"Ως γνωστόν, τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα είναι εξαιρετικά δημοφιλή στις εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσων τουριστών, που επισκέπτονται την Ελλάδα, στους καταναλωτές στη Ρωσική Ομοσπονδία και αποτελούν τη βάση της αποδεδειγμένα υγιεινής μεσογειακής διατροφής", σημειώνουν τα ρωσικά πρακτορεία, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουν εντοπιστεί οποιαδήποτε κρούσματα της αιμοραγγικής επιδημίας του βακτηριδίου E.coli.

Το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ παραθέτει εν συνεχεία και δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστου Αηδόνη ότι τα "μολυσμένα αγγούρια", που εντοπίστηκαν στη Γερμανία, "δεν έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας", τα οποία ελέγχονται αυστηρά τόσο για εισαγωγές από την ΕΕ όσο και από τρίτες χώρες.

Real.gr

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

3-8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας οργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος . Οι δράσεις ξεκινούν από τις 3 Ιουνίου έως τις 8 Ιουνίου και αφορούν μαθητές και ενήλικες. Αναλυτικά προγραμματίζονται τα εξής:

• Καθαρισμός ακτών, την Παρασκευή 3 Ιουνίου από τις 9.00 -11.00 π.μ.
Η δράση οργανώνεται από το ...........

Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Μεσσηνίας, το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας και το Δήμο Καλαμάτας συμμετέχοντας στην πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμού ακτών και άλλων φυσικών περιοχών: «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», που συντονίζει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Την δράση συντονίζει ο Δήμος Καλαμάτας και θα συμμετέχουν μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της πόλης μας καθαρίζοντας ένα μικρό κομμάτι ακτής και καταγράφοντας τα απορρίμματα. Το ΚΠΕ θα συμμετέχει με ομάδα μαθητών από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας. Η ίδια δράση θα πραγματοποιηθεί και με ομάδα εθελοντών ενηλίκων στις εκβολές του ποταμού Νέδοντα.

• Περιβαλλοντικά παιχνίδια, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου από τις 10.00- 12.00 και την Τρίτη 7 Ιουνίου από τις 18.00- 20.00
Η δράση οργανώνεται από το ΚΠΕ και θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, που οργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας με θέμα την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Θα συμμετέχουν 200 μαθητές Δημοτικών Σχολείων της πόλης από το 3ο, το 4ο και το 13ο Δημ. Σχολέιο και θα τους δοθεί η ευκαιρία μέσα από επιδαπέδια παιχνίδια με θέμα την ανακύκλωση και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος να καλλιεργήσουν και να υιοθετήσουν μια φιλοπεριβαλλοντική πρακτική. Η δράση πραγματοποιείται το πρωί για οργανωμένες σχολικές ομάδες και το απόγευμα για παιδιά που θα συνοδεύονται από τους γονείς τους.
• Μετρώ το οικολογικό μου αποτύπωμα, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου από τις 10.00- 12.00 και την Τρίτη 7 Ιουνίου από τις 18.00- 20.00
Η δράση αφορά ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, που οργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας, δίνοντας την ευκαιρία οι πολίτες να μετρήσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα και να δουν αν η καθημερινή πρακτική τους είναι φιλλοπεριβαλλοντική, έτσι ώστε να προβληματιστούν, να ενημερωθούν και να υιοθετήσουν μια άλλη συμπεριφορά.

• Εργαστήριο με άχρηστα υλικά: « Μεταμορφώσεις», την Τρίτη 7 Ιουνίου από τις 18.00 - 20.00 και την Τετάρτη 8 Ιουνίου από τις 18.00 - 20.00.
Το εργαστήριο αφορά ενήλικες, εκπαιδευτικούς και πολίτες. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία και την Τετάρτη στο ΚΠΕ Καλαμάτας. Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από την επαναχρησιμοποίηση να κατανοηθούν οι ενέργειες που οδηγούν στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και τελικά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Μεταμορφώνοντας παλιά αντικείμενα σε χρηστικά απελευθερώνεται η φαντασία και καλλιεργείται η καλλιτεχνική έκφραση. Το τετράωρο εργαστήριο θα συντονίσει ο Στάθης Καρυδομάτης, βιβλιοδέτης και οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας.

ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν θα φύγω κυνηγημένος" Θα προτιμήσει να ιδιωτεύσει παρά να συνδεθεί με υπογραφές σε δημόσιους οργανισμούς

Από το πρωί κυκλοφορούσε, στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία ότι κορυφαίος υπουργός είχε ενημερώσει τον Γιώργο Παπανδρέου ότι προτίθεται να παραιτηθεί εφόσον προχωρήσουν οι ραγδαίες αλλαγές που επιβάλλει το Μεσοπρόθεσμο, ιδιαίτερα στον τομέα του υπουργείου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ..........

πιθανός "υποψήφιος" για παραίτηση είναι ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας, αν και ακούγονται και άλλα ονόματα ...εξαγριωμένων υπουργών! Εν μέσω όλων αυτών η αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποκτά πολύ μεγάλη αξία.

Οι δικές πληροφορίες λένε ότι εδώ και 20 μέρες ο Αρκάς υπουργός μεταφορών Δημήτρης Ρέππας έχει στείλει στο Μαξίμου ένα καθαρό μήνυμα που λέει:

«Εγώ υπογραφή σε ιδιωτικοποιήσεις αυτή την ώρα δεν βάζω.

Δεν θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να κατηγορηθεί για μειοδοσία και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Δεν θα παραιτηθώ απλά αλλά ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ..»

Το μήνυμα του Πελοποννήσιου υπουργού έχει αναστατώσει το ΠΑΣΟΚ όπως είναι φυσικό και την κυβέρνηση.

Όποια γνώμη και να έχει κανείς για τον Δημήτρη Ρέππα η στάση του είναι αυτή την στιγμή Πατριωτική του στάση.

Μετά από μία σπουδαία καριέρα στην πολιτική και στο ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να μην είναι άλλο κομμάτι ενός συστήματος που..κάνει τους βουλευτές να φεύγουν νύχτα κυνηγημένοι από την Βουλή.

"Εγώ δεν θα φύγω κυνηγημένος" δηλώνει..!

Ετσι οι στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν ότι θα προτιμήσει να ιδιωτεύσει παρά να συνδεθεί με υπογραφές σε δημόσιους οργανισμούς που έχει υπό την εποπτεία του και είναι προς ιδιωτικοποίηση.Οπως ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ και άλλοι

Αν τελικά ο Δημήτρης Ρέππας επιλέξει να πάει σπίτι του για να κρατήσει την προσωπική και πολιτική του ιστορία τότε θα αλλάξουν πολλοί συσχετισμοί στην Πελοπόννησο.

Είναι σίγουρο ότι ο κ.Ρέππας που πάντα αποτελούσε κομμάτι του σκληρού πυρήνα του Πρωθυπουργού δεν θα του κάνει ανταρτοπόλεμο.

Δεν θα είναι καν υποψήφιος βουλευτής στην Αρκαδία στις εκλογές..!

Κάτι τέτοιο θεωρεί ότι δεν είναι έντιμο και αυτός είναι και ο λόγος που σκέπτεται σοβαρά την αποσυρσή του από την πολιτική..!

Οι επόμενες ώρες είναι σημαντικές και αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του με δεδομένο ότι αύριο συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και πρέπει να δεσμευθεί σαν υπουργός ότι θα στηρίξει το δεύτερο μνημόνιο.

Οι πηγές μας κάνουν λόγο για ταχύτατες εξελίξεις..!

Morias News

ΣΧΟΛΙΟ
Σκέφτεται να παραιτηθεί ο Ρέππας γιατί λέει ότι δεν θέλει να επιτρέψει ποτέ στον εαυτό του να κατηγορηθεί για μειοδοσία και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
ΠΟΙΟΣ δεν θέλει να κατηγορηθεί για μειοδοσία και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας;;;; Ο Ρέππας;;;; Πλάκα κάνει;
Όταν φερόταν ως πιστός και υπάκουος πολίτικος υπηρέτης του Μπόμπολα ψηφίζοντας την ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΝΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ για παράβαση του ΚΟΚ την μη πληρωμή διοδίων (δηλαδή την αστική διαφορά ανάμεσα σε ιδιώτες) για να τα κονομάει το αφεντικό του ο Μεγαλοκαρχαρίας Μπόμπολας δεν διέπραττε Εθνική μειοδοσία;;;; Δεν νομιμοποιούσε μέσω του χαρατσιού από τα διόδια το ξεπούλημα των εθνικών δρόμων στον Μπόμπολα;;;;;
ΤΩΡΑ θα ξεπουλήσει δημόσια περιουσία; Μας δουλεύει το Ρέππα όπως θα έλεγε και η συγχωρεμένη Μαλβίνα;;;

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 2ας Ιουνίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.