Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Greeklish Το τέλος της ελληνικής γραφής;

Τα greeklish έκαναν την εμφάνισή τους από τότε που το chat, όπως και τα γραπτά μηνύματα, εισέβαλαν στη ζωή των Ελλήνων.

Οι λόγοι για τους οποίους καθιερώθηκαν; Η ταχύτητα στο γράψιμο, το «κρύψιμο» της ανορθογραφίας, η τεμπελιά στο να πατήσεις το συνδυασμό shift + alt για να γυρίσεις το πληκτρολόγιο του υπολογιστή στην ελληνική γραφή και η μόδα…

Αυτά οι τέσσερις λόγοι ήταν αρκετοί για να μας κάνουν να ξεχάσουμε να γράφουμε στα ελληνικά.

Σύμφωνα με έρευνα, το 77,4% .........

των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου προτιμά τη συγκεκριμένη γραφή για την επικοινωνία του, ενώ οι φιλόλογοι βρίσκουν στα γραπτά των μαθητών λέξεις γραμμένες στα greeklish σε ποσοστό 64,3%!

Πλέον στο διαδίκτυο υπάρχουν μέχρι και εφαρμογές που μεταφράζουν τα greeklish σε ελληνικά και το αντίστροφο.

Μιλήσαμε, λοιπόν, γι’ αυτό το θέμα με αρκετούς χρήστες του διαδικτύου, οι περισσότεροι εκ των οποίων θεωρούν πως όλα ξεκίνησαν όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν το facebook, ενώ δύσκολα πια θα γυρνούσαν… στην ελληνική γραφή.

Βίκη Σπυράκη

Σύμφωνα με τη Βίκη: «Γράφω με αυτό τον τρόπο από τότε που άνοιξα λογαριασμό στο facebook. Ο λόγος είναι ότι γράφω πιο γρήγορα ή έτσι νομίζω τουλάχιστον. Μπορεί να γράφω greeklish, αλλά προσπαθώ να γράφω ορθογραφημένα. Ας πούμε, κάποιοι όλα τα ι (οι, ει, υ, η, ι) τα έχουν αντικαταστήσει με i, ώστε να μην παιδεύονται με την ορθογραφία. Έτσι, όμως, ξεχνάμε να γράφουμε. Αν, πάντως, όλο αυτό συμβαίνει μόνο στο διαδίκτυο, θεωρώ ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος για τα ελληνικά. Τέλος, θεωρώ δύσκολη την ερώτηση αν θα σταματούσα να γράφω με αυτό τον τρόπο».

Σωτήρης Κριτσωτάκης

Ο Σωτήρης γράφει έτσι από τότε που ξεκίνησε να μπαίνει στο chat και το έκανε επειδή όλοι έγραφαν με αυτό τον τρόπο. «Είναι αλήθεια ότι ξεχνάμε την ορθογραφία μας έτσι, και ίσως η ελληνική γραφή να κινδυνεύσει στο μέλλον» σχολιάζει.

Όσο για το αν θα γυρνούσε τώρα το πληκτρολόγιό του στα ελληνικά, μας λέει: «Ναι, ευχαρίστως θα το έκανα και το ξεκινάω από τώρα»!

Βούλα Κοτοπούλου

Η Βούλα στράφηκε στα greeklish από τότε που έφτιαξε προφίλ στο facebook. Κατά την ίδια, όλα ξεκίνησαν επειδή ξεχνούσε να επιλέξει στο πληκτρολόγιο την ελληνική γραφή. Πλέον, όμως, είναι πολύ δύσκολο να το κάνει, αν και θεωρεί ότι η ελληνική γραφή κινδυνεύει από όλο αυτό.

Παναγιώτης Παραμπάτης

Ο Παναγιώτης είναι ένας από εκείνους που γράφουν greeklish. Η αρχή έγινε με το facebook, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Θεωρεί, όμως, ότι έτσι κάποια ελληνικά γράμματα, επειδή δε χρησιμοποιούνται, ξεχνιούνται, χωρίς ωστόσο, από την άλλη να πιστεύει ότι κινδυνεύει η ελληνική γραφή, «αφού άντεξε τόσους αιώνες».

Όσο για το αν θα γυρνούσε στην ελληνική γραφή, θα το προσπαθούσε…

Γιώργος

Ο Γιώργος επιλέγει τα greeklish γιατί τον βολεύουν, γράφει πιο γρήγορα και δεν υπάρχουν ορθογραφικά λάθη. Πιστεύει ότι με αυτή τη γραφή δεν ξεχνάμε την ελληνική γλώσσα, αλλά τη γνωρίζουμε περισσότερο, καθώς «είναι ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες» μας λέει.

Αν, δε, του ζητούσαμε να γράφει ελληνικά, «θα τρώγαμε πακετάκι» μας απαντά χαρακτηριστικά.

Χρύσα Λιάππα

Η Χρύσα αναφέρει ότι μόλις άλλαξε τρόπο γραφής και επέστρεψε πάλι στα ελληνικά. «Εγώ ελληνικά έγραφα, αλλά όλοι μου έλεγαν ότι αργώ να απαντήσω» σχολιάζει. «Επιτέλους, δικαιώθηκα».

Μαρίνα Διονυσοπούλου

Η Μαρίνα άρχισε τα greeklish από τότε που ξεκίνησε να γράφει στον υπολογιστή. Ο λόγος είναι ότι ο Η/Υ βγάζει πρώτα τους λατινικούς χαρακτήρες και έτσι το συνήθισε, όμως μας λέει ότι της αρέσει περισσότερο να γράφει στα ελληνικά. Θεωρεί δε ότι η ελληνική γραφή κινδυνεύει, «γιατί απλουστεύεται με αυτό τον τρόπο».

Ευγενία Πετροπούλου

«Εχθρός» των greeklish η Ευγενία σχολιάζει: «Δε χρησιμοποιώ greeklish, κι αν το κάνω καμιά φορά, πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση βιαστικού μηνύματος. Όταν άρχισα να χρησιμοποιώ το fb, δυσκολευόμουν να καταλάβω τι μου έγραφαν οι φίλοι μου. Όταν τους ρώτησα, άλλοι μου είπαν πως βαριούνταν να αλλάξουν τη γλώσσα έχοντας συνηθίσει έτσι και άλλοι ότι έκαναν αρκετά ορθογραφικά λάθη, με αποτέλεσμα να καλύπτουν με αυτό το τρόπο την αδυναμία τους. Κατά τη γνώμη μου, όσοι δεν έχουν καλή σχέση με τη γραμματική, με το να γράφουν “λατινοελληνικά” απλώς διαιωνίζουν την κατάσταση και ξεχνούν όσα ξέρουν. Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα με τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και τα χρησιμοποιούν. Η ελληνική γλώσσα θεωρείται από τις δυσκολότερες, αλλά και από τις πλουσιότερες λεκτικά. Ακολουθώντας αυτή την τακτική οδηγούμαστε σε γλωσσική ένδεια και χάνουμε ένα κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας. Το να κάνουμε λάθη είναι ανθρώπινο, το να μην τα διορθώνουμε απαράδεκτο»!

Γιάννης Σαραντόπουλος

Ο Γιάννης επέλεξε τα greeklish από τότε που άρχισε να επικοινωνεί με email, αφού τα ελληνικά είχαν πρόβλημα κωδικοποίησης. Δε θεωρεί, πάντως, ότι κινδυνεύουν τα ελληνικά, «απλά η γλώσσα επικαιροποιείται στις ανάγκες της επικοινωνίας της κάθε εποχής», ενώ, κατά τον ίδιο, υπάρχουν πολύ πιο σημαντικοί εχθροί της, όπως η τηλεόραση.

«Έφαγε» ντομάτες ο Τζαβάρας

Θέλησε να περάσει από την οδό Μητροπόλεως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας αλλά μάλλον θα το θυμάται για πάντα.

Τη στιγμή που περνούσε μπροστά από το περίφημο σουβλατζίδικο, από το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός είχε κηρύξει τον πόλεμο στους νταβατζήδες, κάποιος άρχισε να φωνάζει «Κλέφτες!». Αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Μέχρι να καταφέρει ο Κώστας ......

Τζαβάρας να περάσει από το στενό, είχε δεχθεί αυτός, αλλά και η φρουρά του ντομάτες, πατάτες, σουβλάκια και ό,τι άλλο υπήρχε στο τραπέζι.

Και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας όπου φύγει -φύγει, με τα τασάκια να τον συνοδεύουν στο πέρασμά του…

Zougla.gr

Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι προκηρύχτηκε η δράση «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης €30 εκατ.

Η δράση είναι στα πλαίσια του ........

επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Γενικοί στόχοι του προγράμματος αποτελούν η ενίσχυση της ίδρυσης επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα, και υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτομικών ιδεών υπό τη μορφή της εμπορικής διάθεσης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:
• υπό ίδρυση πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις,
• νεοσύστατες (με έναρξη εργασιών μέσα στο 2011) πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις,
• υφιστάμενες (με έως 5 κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις) πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, με νομική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ΟΕ, ατομικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους επιλέξιμους ΚΑΔ και δεν ανήκουν στον περιορισμό του κανόνα De Minimis.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί δαπάνες που αφορούν: κτιριακά, μηχανολογικά και εργαστηριακό εξοπλισμό, δαπάνες πληροφορικής, κατοχύρωση πατεντών, πιστοποίηση προϊόντων/υπηρεσιών και διαδικασιών, δαπάνες τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, δαπάνες προβολής και επικοινωνίας, κ.λπ.

Ενισχύονται έργα προϋπολογισμού από 30.000 έως 300.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια που αφορούν τον τομέα της μεταποίησης και από 20.000 έως 300.000 για τους λοιπούς τομείς.

Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 50% για όλη την επικράτεια.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 15/07/2011 έως 30/09/2011.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας τηλ.: 27210 62200.

Πετσάλνικος για αποκλεισμό της Βουλής: "Τέτοια φαινόμενα κρύβουν κινδύνους για την δημοκρατία μας"

Δήλωση για τον χθεσινό αποκλεισμό της Βουλής από αγανακτισμένους και τις αποδοκιμασίες βουλευτών, έκανε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

«Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα, κατά τα οποία ορισμένοι επιχείρησαν τον αποκλεισμό της Βουλής των Ελλήνων, οφείλω να υπογραμμίσω τους κινδύνους που ενέχουν τέτοια φαινόμενα για την ίδια την Δημοκρατία μας.
Η συλλήβδην απαξίωση θεσμών ........

και προσώπων υπονομεύει τον Κοινοβουλευτισμό, ο οποίος αποτελεί εγγύηση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες από τον Ελληνικό λαό.
Η ιστορία έχει δείξει ότι γενικευόμενο κλίμα απόρριψης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπου αυτό εκδηλώθηκε, είχε τραγικές συνέπειες για το λαό».

Newsit.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Κλάσατε μέντες από τον αποκλεισμό σας και τον τρόπο που φύγατε από την βουλή ε;;;
Που να μπουκάρει μέσα στην βουλή ο κόσμος να δείτε τι έχετε να πάθετε. Εκεί θα πέσει γέλιο......

Από σήμερα 1η Ιουνίου οι εγγραφές στα σχολεία για το έτος 2011-12

Ξεκινούν από σήμερα, Τετάρτη, οι εγγραφές μαθητών και νηπίων για το σχολικό έτος 2011-12. Η προθεσμία λήγει στις 21 Ιουνίου και οι γονείς θα πρέπει να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα προσκομίσουν στα σχολεία.

Στο Νηπιαγωγείο εγγράφονται ..........

κατά προτεραιότητα τα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία των πέντε ετών , για τα οποία η φοίτηση είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που παραμένουν κενές θέσεις μπορούν να εγγραφούν προνήπια, για τα οποία η φοίτηση είναι προαιρετική.

Στην Α΄τάξη Δημοτικού εγγράφονται υποχρεωτικά τα παιδιά που συμπληρώνουν την ηλικία των έξι ετών.

Η εγγραφή νηπίου στην Α΄ Δημοτικού, που δεν φοίτησε σε νηπιαγωγείο, εγκρίνεται από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική αίτηση των γονέων.

Πρώτο Θέμα

Αιφνιδίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει τον ΛΑ.Ο.Σ. από τη Βουλή.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει τον ΛΑ.Ο.Σ. από τη Βουλή, άφησε νωρίς το πρωί ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 είπε: «Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να αποσύρω τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό από την Βουλή.
Να παραιτηθούμε όλοι για ........

να ξεκινήσει η διαδικασία, δηλαδή, να λειτουργήσουμε σαν ένα “χαστούκι” σε ένα λιποθυμισμένο σύστημα».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.: «Σκέφτομαι πολύ σοβαρά πρωτοβουλίες που θα "ταρακουνήσουν" το πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς, κυβέρνηση και αξιωματική Αντιπολίτευση “περί άλλων τυρβάζουν”».



Τι θα συμβεί αν αποχωρήσει ο ΛΑΟΣ

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνει πράξη τη σκέψη για αποχώρηση και παραιτηθούν οι βουλευτές του, τότε τις θέσεις αναλαμβάνουν οι επιλαχόντες.

Αν και αυτοί αρνηθούν το βουλευτικό αξίωμα, τότε οδηγούμαστε σε τοπικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν εκλογές μόνο στις εκλογικές περιφέρειες που είχαν εκλεγεί οι υποψήφιοι του ΛΑΟΣ, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων τα οποία θα διεκδικήσουν την κενή έδρα.

Πάντως, πολλαπλά ερωτηματικά δημιουργούνται γύρω από τη νέα τακτική που ακολουθεί ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως σκέφτεται να αποσύρει το κόμμα του από τη Βουλή.

Λίγες ώρες μετά, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε και συνάντησε τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, δίνοντας την εντύπωση πως επιθυμεί να τον ενημερώσει σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση, ο κ. Καρατζαφέρης απέφυγε να ενημερώσει για το περιεχόμενο της συζήτησης. Προέβη όμως σε δήλωση με νόημα, λέγοντας: «Θα ζητήσω συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και δίνοντας περισσότερη τροφή στα σενάρια, που θέλουν να παίρνει τους βουλευτές του και να αποχωρεί και που ο ίδιος με μαεστρία είχε δημιουργήσει.

Τελικά, το περιεχόμενο της συζήτησης έγινε γνωστό λίγη ώρα αργότερα από τον κ. Πετσάλνικο. Ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως ο κ. Καρατζαφέρης τον συνάντησε, προκειμένου να μάθει για πιο λόγο έχει αναβληθεί τέσσερις φορές η προ ημερησίας διάταξη, όπου θα συζητούνταν το δημογραφικό!

Real.gr και Πρώτο θέμα

Πίεση για εκλογές - Απειλή για διαγραφές

Εντείνονται οι σκέψεις, αλλά και οι πιέσεις από βουλευτές, στο Μέγαρο Μαξίμου για πρόωρες κάλπες, μετά το χτεσινό ξέσπασμα έξω από το Κοινοβούλιο και τη φυγάδευση βουλευτών από τον Εθνικό Κήπο.

Οι βουλευτές, αλλά και ........

μέλη της κυβέρνησης, θεωρούν ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις θα λάβουν πρωτοφανή μορφή μετά την εξαγγελία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση οδηγείται σε πλήρη πολιτική απομόνωση.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, απειλούν ότι πολύ δύσκολα θα υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, γεγονός που δεν αποκλείει οι κάλπες να στηθούν χωρίς πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Εκτός ΚΟ όσοι καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα τεθούν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αν καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, όπως αποκαλύπτει σήμερα το real.gr.

Η απόφαση είναι ειλημμένη από τον πρωθυπουργό -πολύ περισσότερο καθώς υπάρχει το προηγούμενο της διαγραφής των τριών (Γιάννη Δημαρά, Βασίλη Οικονόμου και Σοφίας Σακοράφα) που καταψήφισαν το Μνημόνιο, αλλά και του κ. Βαγγέλη Παπαχρήστου που καταψήφισε εξίσου σοβαρό για την κυβέρνηση νομοσχέδιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πολύ μεγάλος προβληματισμός τόσο για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το Μεσοπρόθεσμο και οι ιδιωτικοποιήσεις όσο και για το κλίμα που θα δημιουργηθεί στην ΚΟ καθώς οι βουλευτές δέχονται ολομέτωπη κριτική στην περιφέρειά τους από την κοινωνία.

Κρίσιμο ΚΤΕ Οικονομικών

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κλείσει οριστικά το αργότερο το βράδυ απόψε. Σε μια τέτοια περίπτωση αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο και το ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ενώ την Παρασκευή θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο. Ειδικά η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι αντιδράσεις των βουλευτών θα καθορίσουν και το κλίμα που θα δημιουργηθεί στην πορεία, κλίμα που αναμένεται πολύ δυσμενές για την κυβέρνηση.

Διυπουργική υπό τον Πάγκαλο

Σήμερα, πάντως, συνεδριάζει η διυπουργική Επιτροπή για τις συγχωνεύσεις υπό την προεδρεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.

Real.gr

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας καταγγέλει το πολυκατάστημα Praktiker στην Θουρία Μεσσηνίας.

Καταγγελία κατά του πολυκαταστήματος Praktiker στην Θουρία Μεσσηνίας προχώρησε σήμερα το Εργατικό κέντρο Καλαμάτας σχετικά με τις μονομερής μετατροπές συμβάσεων πλήρους και μερικής απασχόλησης με μείωση ωρών απασχόλησης.

Σύμφωνα με το Εργατικό .........

κέντρο Καλαμάτας η μετατροπή των συμβάσεων γίνεται μονομερώς χωρίς διαβούλευση και υπό την απειλή της απόλυσης βάση του άρθρου 4 του Προεδρικού Διατάγματος 240/2006.
Αναλυτικά η καταγγελία αναφέρει:

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας καταγγέλλει την πολυεθνική εταιρεία PRAKTIKER για την άδικη, προκλητική και παράνομη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας αρκετών εργαζομένων της από 8 ώρες σε 6 ώρες και των ημιαπασχολούμενων από 6 ώρες σε 4 ώρες.
Η εταιρεία μονομερώς και χωρίς καμία διαβούλευση σύμφωνα με το Π.Δ 240/06 άρθρο 4 προβαίνει καταχρηστικά σε νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας και υποχρεώνει τους εργαζόμενους να τις υπογράψουν γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της απόλυσης.
Η απόφαση αυτή ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας και αναλγησίας γιατί πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου ,με χαμηλή μισθολογική δαπάνη.

Η αλλαγή των συμβάσεων αποφασίζονται για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους στο οποίο όμως αθροίζονται οι πλουσιότατες και προκλητικότατες αμοιβές Βonous κλπ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας για τα οποία δεν γίνεται καμία περικοπή.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του σωματείου των εργαζομένων και θα στηρίζουμε έμπρακτα τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Ο πρόεδρος
Τσωνης Σωτήρης

ο Γεν Γραμματέας
Στέφανος Παναγιώτης

Έως 20% χαμηλότερη η αμοιβή των νέων εργαζόμενων

Τρεις ουσιαστικές αλλαγές όσον αφορά τις αμοιβές και τις εργασιακές σχέσεις συμφωνήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, στη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών, της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της τρόικας.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούσαν .........

τα τελευταία προς διευθέτηση ζητήματα ενόψει της οριστικοποίησης των όρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, που συμφωνήθηκαν, προβλέπουν:

* Η αμοιβή των νέων, ηλικίας από 18 έως 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας θα μπορεί να είναι έως και 20% χαμηλότερη από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

* Επεκτείνεται από τους 4 στους 6 μήνες η χρονική περίοδος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, κατά την οποία παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής συνδυασμού αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης, χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες.

* Τέλος, αυξάνεται η ισχύς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι διετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μπορούσαν να ανανεωθούν έως 2 φορές όπως προέβλεπε το Π.Δ 180 του 2004, μετατρέπονται σε τριετείς.

TVXS

Γιάννης Ραγκούσης: Δεν υπάρχει υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ

Έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ο υπουργός Εσωτερικών απέστειλε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς και υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα υποχρηματοδότησης των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που .......

παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών, τα σταθερά έσοδα των Δήμων ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ και τα έξοδα τους σε 3,8 δις. ευρώ, την ώρα που τα έσοδα των Περιφερειών φτάνουν τα 670 εκατ. ευρώ και τα έξοδα τους δεν ξεπερνούν τα 582 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιάννης Ραγκούσης, το κόστος των ΟΤΑ για τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 25%. Πιο συγκεκριμένα, το 2009 το κόστος της αυτοδιοίκησης για τον κρατικό προϋπολογισμό ανήλθε συνολικά σε 4,8 δισ. ευρώ και μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» σε 3,6 δις. ευρώ.

Η συμβολή του «Καλλικράτη», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ήταν σημαντική εξαιτίας της προώθησης του δραστικού περιορισμού των δομών και των φορέων. Πιο συγκεκριμένα:

1. των 1034 δήμων και κοινοτήτων σε 325 δήμους (ποσοστό μείωσης φορέων 70%)

2. η διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων περίπου 6.000 νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της αυτοδιοίκησης σε λιγότερα από 1.500 (ποσοστό μείωσης φορέων 75%)

3. η συνένωση των 57 οργανισμών νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και 19 επαρχείων σε 13 αιρετές περιφέρειες (ποσοστό μείωσης φορέων 83%)

4. Ο περιορισμός των 13 κρατικών Περιφερειών σε 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ποσοστό μείωσης φορέων 46%),

5. καθώς και των 8500 περίπου σχολικών επιτροπών (ΝΠΔΔ) σε κάτω από 1.000, όπως προέβλεψε ο Καλλικράτης (ποσοστό μείωσης 90%)

συνιστά χωρίς αμφιβολία τον ιστορικά μεγαλύτερο σε έκταση και βάθος περιορισμό του κράτους και των δομών του στις απολύτως αναγκαίες.

Οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ήδη εφαρμόζονται μετά τον «Καλλικράτη»:

1. την υπαγωγή κάθε δαπάνης των ΟΤΑ, όλων των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και του συνόλου των επιχειρήσεων τους, χωρίς εξαίρεση στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

2. τον έλεγχο της πορείας είσπραξης των εσόδων των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο

3. τον προσυμβατικό έλεγχο συμβάσεων άνω των 100χιλ ευρώ,

4. την ενίσχυση των εσόδων των ΟΤΑ με μέτρα όπως η δημοτική ενημερότητα,

5. τη διασφάλιση ισοσκελισμένων πλέον προϋπολογισμών χωρίς ελλείμματα,

6. τον περιορισμό του δανεισμού των ΟΤΑ και την απαγόρευση δανεισμού για λειτουργικές δαπάνες,

7. την υπαγωγή κάθε απόφασης των οργάνων της αυτοδιοίκησης στην υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της Διαύγειας

8. την απαγόρευση κάθε δυνατότητας πρόσληψης ή σύμβασης εκτός ΑΣΕΠ

9. την κατάργηση ψευδεπίγραφων συμβάσεων και καταχρηστικών μονιμοποιήσεων

10. τον περιορισμό του προσωπικού και την καλύτερη αξιοποίηση του μέσω μετατάξεων

11. την ενεργοποίηση του προβλεπόμενου από το νόμο προγράμματος εξυγίανσης, με τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προκείμενου να διασφαλιστεί με τρόπο μόνιμο και ενιαίο η οικονομική βιωσιμότητα κάθε ΟΤΑ που αντιμετωπίζει πρόβλημα της υπερχρέωσης.

Παράλληλα, ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε ότι την 1η Ιουλίου μετά το τέλος της 6μηνης μεταβατικής περιόδου προετοιμασίας των ΟΤΑ το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει στη μεταβίβαση στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κρίσιμων, ιδίως αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων, όπως τη διαχείριση του περιφερειακού σκέλους του ΕΣΠΑ.

Δείτε σε PDF τα επίσημα στοιχεία για την χρημοματοδότηση των ΟΤΑ που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών

Επαναλληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις. Από 3-10 Ιουνίου η διεξαγωγή τους

Από 3 έως 10 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, για όσους υποψήφιους, αποδεδειγμένα λόγω ασθένειας ή ανωτέρας βίας, δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις του Μαΐου, εφόσον έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Λύκειο φοίτησής τους εντός τριών ημερών από την ημέρα εξέτασης που απουσίασαν.

Όσοι υποψήφιοι ........

συμμετάσχουν σε κάποιο μάθημα των επαναληπτικών πανελληνίων και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.

Το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελληνίων, που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/6/2011: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6/2011: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΦΥΣΙΚΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

ΔΕΥΤΕΡΑ 6/6/2011: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ -ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

ΤΡΙΤΗ 7/6/2011: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ -ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ -ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

ΤΕΤΑΡΤΗ 8/6/2011: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΦΥΣΙΚΗ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ -ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

ΠΕΜΠΤΗ 9/6/2011: ΛΑΤΙΝΙΚΑ, ΧΗΜΕΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ -ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ -ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/6/2011: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ( ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ)

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 17:00 μ.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 16:30 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις είναι: 888 ημερησίων ΓΕΛ, 28 εσπερινών ΓΕΛ, 22 με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (δυσλεξικοί) από ημερήσια ΓΕΛ και 1 με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (δυσλεξικός) από εσπερινό ΓΕΛ.

Εξεταστικά Κέντρα ορίζονται στην Αττική, το Πειραματικό ΓΕΛ Ιωνιδείου (Σωτήρος Διός 17, Πειραιάς, τκ.18535, τηλ 210-4175291, 210-4170055) και στη Θεσσαλονίκη το 1ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης (Έντισον 1, τκ.54640, τηλ 2310-821088).

Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα εξεταστούν στα δύο Βαθμολογικά Κέντρα της Αττικής ( 33ο Β.Κ. Β΄ Αθήνας, 2ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, Αχαΐας & Πεντέλης, Χαλάνδρι) και της Θεσσαλονίκης (52ο Β.Κ. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, 2ο Γυμνάσιο Τούμπας, Κλεάνθους 30, Θεσσαλονίκη).

Ας βοηθήσουμε το κορίτσι στην πτυχιακή του εργασία

Ονομάζομαι Λίνα Τσιπουρίδου και είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Στα πλαίσια εκπόνησης της πτυχιακής μου εργασίας με αντικείμενο την επίδραση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη συμπεριφορά του καταναλωτή τραπεζικών υπηρεσιών θα ήθελα τη βοήθειά σας.

Συγκεκριμένα, έχω ..........

αναπτύξει ένα online ερωτηματολόγιο προκειμένου να διερευνήσω το προαναφερόμενο θέμα.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε στην εκπόνηση της εργασίας μου με την ανάρτηση στο blog σας του link του ερωτηματολογίου.
Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι, η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου γίνεται ανώνυμα ενώ μετά το πέρας της έρευνας θα έχετε και την δυνατότητα να ενημερωθείτε με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Παρακάτω παραθέτω το link όπου βρίσκεται το ερωτηματολόγιο:

https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&pli=1&formkey=dGhBYmU0VlMwaDEzT2h5aUFCU19tWnc6MQ#gid=0

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Αναμένω την απάντησή σας

Με εκτίμηση

Λίνα Τσιπουρίδου

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 1ης Ιουνίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.