Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές για το Πάσχα

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές στις πασχαλινές αγορές τους συμβουλεύει η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών.

''Μπορεί το φετινό Πάσχα, να βρίσκει τον ΄Ελληνα καταναλωτή προβληματισμένο, γιατί χάθηκε σημαντικό μέρος της οικονομικής του άνεσης, αλλά οφείλει να διασφαλίσει τα αγαθά των γιορτών του Πάσχα, με σύνεση και προγραμματισμό'' σημειώνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης των καταναλωτών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για να ...........

αγοράσει ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για να προφυλαχθεί ο καταναλωτής από πρακτικές αισχροκέρδειας, παραπλάνησης και ακρίβειας πρέπει να προσέχει τα εξής:

Για την αγορά κρεάτων

- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια ,θα πρέπει να προσέξουμε εάν είναι εγχώριας παραγωγής ή Χώρας Ε.Ε, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία να έχει χρώμα «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι ωοειδές ή στρογγυλό. να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφάγιου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση «ΕΛΛΑΣ» σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, θα πρέπει να προσέξουμε να φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας -ωοειδής ή στρογγυλή- και τη σφραγίδα προέλευσης της τρίτης χώρας, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου).

-Τα σπλάγχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες.Τα «έντερα» δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολή του χρωματισμού τους, αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα

Τα παραπάνω αναφερόμενα παραπροϊόντα , κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή,(όπως κατεψυγμένη συκωταριά, εντέρα κ.λ.π.) εδώ προσέχουμε την ημερομηνία.κατάψυξης και λήξης του προϊόντος

- Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε, δεν αγοράζουμε

σφάγια από πλανόδιους, ούτε από κάποιους παραγωγούς που δεν γνωρίζουμε που τα σφάγια σφάχτηκαν.

Για τα γαλακτοκομικά

- Προσέχουμε όταν αγοράζουμε τυριά, που να έχουν το σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) ,με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης

του παρασκευαστή. Επίσης πάνω στη συσκευασία εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά) θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους.

- Δεν αγοράζουμε τυριά από παραγωγούς που τα παράγουν στο σπίτι τους, γιατί δεν γνωρίζουμε εάν τηρήθηκαν οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους.Δεν αγοράζουμε τυροκομικά προϊόντα από πλανόδιους, ούτε από υπαίθριους πωλητές που τα έχουν εκτεθειμένα εκτός ψυγείου στον ήλιο και στην σκόνη.

Για τα αβγά

Στα εμπορικά καταστήματα, τα αυγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα.Επί της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του

ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης που για τη χώρα μας είναι το GR.

Για τα Σοκολατοειδή Τρόφιμα

΄Όλα τα σοκολατένια των ημερών, κυρίως κατασκευές από αυγά, ζωάκια κ.λ.π, που προσφέρονται κυρίως στα παιδιά, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ,

στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης π.χ(σοκολάτα γάλακτος, υγείας κ.λπ.) και στην ημερομηνία ανάλωσης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση.

Για τις Λαμπάδες

Την Πασχαλινή λαμπάδα για το παιδί σου,για το βαφτιστήρι σου, για τα μέλη της οικογένειας σου, προσπαθησε να την φτιάξεις μόνος σου, και το αίσθημα

της δημιουργίας θα ικανοποιήσεις αλλά και θα σου στοιχίσει λιγότερο.

Η οργάνωση των καταναλωτών τέλος, σημειώνει ότι καλό θα είναι να ενισχύονται τα Ελληνικά προϊόντα από τους καταναλωτές.

Πανελλαδικές 2011. Μεγάλες αλλαγές στις φετινές εξετάσεις - Διαβάστε αναλυτικά

- Ξεκινούν στις 12 Μαΐου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά
- Για λιγότερες θέσεις από άλλες χρονιές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα διαγωνιστούν 115.000 υποψήφιοι
- Καταργείται η κατοχύρωση βαθμολογία
- Τι αλλάζει στη βαθμολόγηση των γραπτών

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις αλλαγές........

1.Φέτος τα μηχανογραφικά δελτία μπορούν να υποβάλλονται και μέσω Ίντερνετ. Ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα υποβληθούν ωστόσο θεωρείται ότι αυτό θα γίνει μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών.

2.Με πολύ αυστηρά κριτήρια θα γίνονται πλέον οι μετεγγραφές, όπου μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια. Οι θέσεις που θα προβλέπονται για τους φοιτητές αυτούς στις σχολές θα είναι φέτος πολύ περιορισμένος -20% του αριθμού των εισακτέων- και θα μπουν βαθμολογικά κριτήρια.

3.Από φέτος θα δίνεται ισότιμο απολυτήριο και σε εκείνους τους αποφοίτους λυκείου που δεν θα δώσουν πανελλαδικές. Όσοι πάρουν αυτό το απολυτήριο μπορούν επίσης να συμμετέχουν στις εξετάσεις όταν το επιλέξουν.

4.Καταργείται η κατοχύρωση βαθμολογίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το υπουργείο περίπου 10.000 υποψήφιοι κρατούσαν μαθήματα. Από φέτος ωστόσο ο υποψήφιος πρέπει να τα ξαναδίνει όλα από την αρχή.

5.Ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινώνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την υποβολή των μηχανογραφικών από κάθε τμήμα.

6.Αλλαγές θα έχουμε και στη βαθμολόγηση των γραπτών. Η βαθμολογία θα βγαίνει από το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης και των βαθμών από τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Για τις σχολές που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα στο σύνολο θα προστίθενται και τα μόρια από τα μαθήματα αυτά.

7.Για πρώτη φορά οι μαθητές των εσπερινών λυκείων θα διαγωνιστούν κι αυτά το πρωί, πράγμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς λόγω κρίσης δεν είναι εύκολο γι' αυτά να πάρουν άδεια για δέκα ημέρες. Το υπουργείο αναφέρει ότι θα δοθεί βεβαίωση για τους εργοδότες.

Εκδρομή στον καταρράκτη της Βάλτας

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για φυσιολατρικές εξορμήσεις και για μια επίσκεψη στον καταρράκτη της Βάλτας.
Η φύση οργιάζει, τα πλατάνια είναι καταπράσινα και το νερό που κατεβαίνει από τα Κόκκινα Πατερά είναι διάφανο και καθάριο.

Γι αυτό και είπαμε να οργανώσουμε μια μικρή εκδρομούλα για όσους δεν έχουν επισκεφθεί το μέρος, αλλά και για όσους θέλουν να το ξαναεπισκεφθούν...

Η συνάντηση θα γίνει στην πλατεία της Βάλτας το Μ. Σάββατο, 23/4/2011, στις 10:30 το πρωί, εκτός και εάν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες και όλοι μαζί θα κατηφορίσουμε με τα οχήματά μας προς το σημείο.
Θα αφήσουμε τα οχήματα στο σημείο που .......

ξεκινά ο χωματόδρομος για τον καταρράκτη και μετά από περπάτημα 20 λεπτών περίπου θα φτάσουμε στο μονοπάτι που κατεβαίνει σε αυτόν. Μετά τα πράγματα είναι εύκολα αφού το μονοπάτι βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Καλό θα ήταν να φέρετε μαζί σας λίγο νερό και οι πιο τολμηροί το μαγιό τους, καθώς η λιμνούλα του καταρράκτη είναι ότι πρέπει για μπάνιο...

Ραντεβού το Μ. Σάββατο λοιπόν, στην πλατεία της Βάλτας στις 10.30 π.μ.

Bάλτα Τριφυλίας

Επιτυχημένα έληξε το πρώτο ISA Surf Instructor Course Level 1 στον Λαγκούβαρδο Μεσσηνίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 9-10 Απριλίου το πρώτο ISA Surf Instructor Course Level 1 στον Λαγκούβαρδο Μεσσηνίας, που διοργάνωσαν οι εκπρόσωποι της ISA στην Ελλάδα Στέφανος Ασλανίδης και Αλέξης Ιωάννου.

19 σερφίστες συμμετείχαν σε αυτό course, από τους οποίους οι δυο ήταν γυναίκες.

Η πρόγνωση του κύματος δεν ήταν και η ..........

πιο αισιόδοξη. Ωστόσο μετά από ένα πρωινό με θεωρία μέσα στην τάξη, το απόγευμα έβγαλε από το μηδέν 2-3 πόδια κύμα με απόλυτη άπνοια! Έτσι μπόρεσε και έγινε η αξιολόγηση των συμμετεχόντων.

Την Κυριακή το κύμα είχε πέσει, και τα μαθήματα έκλεισαν με θεωρία και προσομοίωση πρακτικής εκτός νερού.

Όλοι είχαν ένα μεγάλο χαμόγελο, και υπήρχε μια φανταστική ατμόσφαιρα.

Έτσι, μετά από τα πρώτα παΐδια, που αναγκάστηκαν να κάνουν αυτά τα μαθήματα εκτός Ελλάδας, ήρθε η ISA στην Ελλάδα, και δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες να εργαστούν ως Surfing Instructors, γύρω από το πάθος τους και να το μεταφέρουν στον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο.
Have fun and be save! Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που θέλει η ISA να μεταφέρει σε όλον τον κόσμο του σέρφ, αυτό είναι που πρέπει να έχουμε στο νου μας όλοι, είτε είμαστε έμπειροι και ταξιδεύουμε στα πιο απόμακρα spot, είτε θέλουμε να ξεκινήσουμε τώρα, και να κολλήσουμε με ένα από τα πιο ωραία αθλήματα στον κόσμο.

Υποστηρικτές του course ήταν η Quicksilver και η FCS

Βενιζέλος σε Βουδούρη: Δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το Κέντρο Διαβιβάσεων της Καλαμάτας

Σε κατ' ιδίαν συνομιλία τους, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε στο βουλευτή Μεσσηνίας Οδυσσέα Βουδούρη, ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το Κέντρο Διαβιβάσεων της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η λειτουργία του Κέντρου Διαβιβάσεων είναι ένα θέμα, που θα ρυθμιστεί σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες ανάγκες και την αξιοποίηση των πόρων.

Ο κ. Βουδούρης τόνισε κατηγορηματικά την πάγια θέση του για τη διατήρηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων στην Καλαμάτα, τόσο για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών, όσο και για την ζωή της πόλης και ευρύτερα της Μεσσηνίας.
Επίσης, αναφέρθηκε στη μη ύπαρξη άλλου ανάλογου ..........

κέντρου στην Ελλάδα.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται η συνεργασία και η υποστήριξη όλων των εκπροσώπων του Νομού.

Μήνυμα Αναγνώστη: Γιατί απουσίασαν χθές τα πρωτοσέλιδα;

Αγαπητό Φιλιατρά News

Όπως κάθε μέρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έτσι και χθες το πρωί μπήκα στο αγαπημένο μου blog για να δω τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πριν πάω να πάρω εφημερίδα.
Χθες λοιπόν, μπήκα το πρωί στις 8:30 και δεν υπήρχαν. Σκέφτηκα θα τα ξέχασαν. Η ώρα κυλούσε και πρωτοσέλιδα δεν έβγαιναν.
Αν θέλετε μου λέτε το γιατί δεν βγήκαν χθες; Εφημερίδες κυκλοφόρησαν πάντως.

Δ.Μ.
Φιλιατρά


Η απάντηση μας

Αγαπητέ κύριε Δ. Μ.
Η αλήθεια είναι ότι χθες δεν βγάλαμε καθόλου πρωτοσέλιδα. Όχι γιατί δεν θελήσαμε, ή γιατί βαρεθήκαμε. Μακρυά από εμάς αυτό. Δεν το κάναμε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Θα το κάναμε χθες;
Η αλήθεια είναι υπήρξε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα με τον υπολογιστή του διαχειριστή μας "Filiatrinos".
Είναι αυτός που ανεβάζει τα πρωτοσέλιδα το πρωί για να τα έχετε στον υπολογιστή σας νωρίς νωρίς.
Έτσι στάθηκε αδύνατον να ανέβουν λόγω του προβλήματος.

Σας ζητάμε συγνώμη.

Συνάντηση μελών του συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας με τον Υφ Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά

Με τον υφυπουργό οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά συναντήθηκε το Δ.Σ. του συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν τους πολύτεκνους. Έγινε ενημέρωση για τις θέσεις των πολυτέκνων έτσι όπως εκφράζονται μέσα από την ΑΣΠΕ.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η εισοδηματική πολιτική η οποία πλήττει τις πολύτεκνες οικογένειες, οι αδικίες στις μεταγραφές κατά των πολυτέκνων φοιτητών, το δημογραφικό, καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται σε βάρος των πολυτέκνων.
Επίσης ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη ............

συνταγματική επιταγή για την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας, καθώς και στο ρόλο της στην ανάπτυξη και την στήριξη της κοινωνικής δομής.

Τέλος, τέθηκε και το θέμα της εισφοράς των μελών που παίρνουν την πολυτεκνική σύνταξη και δεν παρακρατείται από τον ΟΓΑ. Ο Υφ. κ. Δ. Κουσελάς άκουσε τις ανησυχίες και τις προτάσεις των μελών του Δ.Σ. και διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει τα θέματα που τέθηκαν.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 16ης Απριλίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.




Ο Μεσσηνιακός Λόγος είναι εβδομαδιαία εφημερίδα




Ο τέως βασιλίας Κωνσταντίνος με την Άννα Μαρία στην Κυπαρισσία