Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Τα καλύτερα του Θέμου στο "Ολα 11."





Τι συμβαίνει με την κυριακάτικη αγορά του Κοπανακίου;

ΑΠΟ ΤΟ KOPANAKI NEWS.

Κάποιος πέταξε την εξυπνάδα και οι άλλοι τσίμπησαν. “Να κάνουμε δημοπρασία για τις θέσεις, για να μην πουν ότι κάνουμε ρουσφέτια”. Θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις αιτήσεις κατά προτεραιότητα ή να κάνουν κλήρωση. Το μπαγιόκο είναι ο στόχος. Και μπορεί να έχουν και καλό σκοπό, αλλά η σκέψη είναι λανθασμένη, οδηγεί στην καταστροφή. Πόσα πληρώνουν σήμερα οι πραγματευτάδες; 420 ευρώ.

Από αυτή την τιμή και επάνω θα ξεκινήσει ........

η δημοπρασία. Και θα φτάσει που; Να σας πω εγώ; Στην απελπισία του ο ενδιαφερόμενος, να πάρει μια θέση, να βγάλει μια δραχμή, μπορεί και στα 1000 ευρώ. Ωραία θα τα οικονομίσουμε και του χρόνου θα ανεβάσουμε την τιμή για όλες τις θέσεις στο χιλιάρικο, να υπάρχει και ισονομία. Αύριο που δεν θα υπάρχει ισονομία δεν τους νοιάζει ή δεν το έχουν σκεφθεί. Ο ένας με 420 και ο άλλος με 600-800 ή 1000. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο που με απασχολεί.

Οι δηλώσεις όμως, ότι δεν θα αυξήσουμε την τιμή κ. Δήμαρχε, που πήγανε; Δήμαρχε εσύ το ενέκρινες το νταραβέρι ή κοιμάσαι τον ύπνο του δικαίου; Και μη μου πεις ότι δεν το είδες το θέμα από την σκοπιά της καταστροφής ή ότι δεν έχεις κατανοήσει ότι οι αυξήσεις στις τιμές -μέσα από μια διαδικασία Δημοπρασίας- που θα είναι ανεξέλεγκτες, θα οδηγήσουν στην διάλυση της Κυριακάτικης αγοράς μας.

Δεν ρωτάω τον Αντιδήμαρχό μας για το θέμα, ούτε τον πρόεδρο της κοινότητας, γιατί τι σχέση έχουν οι άνθρωποι με οικονομικά; Ρωτάω τον πανέξυπνο συνδικαλιστή και ρωτάω και την αντιπολίτευση, κε Σωτηρόπουλε, το ξέρετε το θέμα; Το έχετε πάρει χαμπάρι;
ΑΑΑ, όσο για τον Μπασδάνη, θα τρίβει τα χέρια του για την …πατάτα του Μερκούρη, που υπογράφει την προκήρυξη.

Ενημέρωση πολιτών σε θέματα υγείας: Παθήσεις θυρεοειδούς

Το Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα υγείας.

Κάθε πολίτης που σήμερα είναι υγιής μπορεί ταυτόχρονα να είναι και «δυνητικά ασθενής». Το υψηλό επίπεδο ενημέρωσής του έχει να κάνει αφ` ενός μεν με την πρόληψη διαφόρων νοσηρών καταστάσεων, αφ` ετέρου με τη σωστή αντίδρασή του σε ένα συμβάν και τέλος με την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας χωρίς χάσιμο πολύτιμου χρόνου, που συχνά πηγάζει από την άγνοια και την έλλειψη εγρήγορσης.

Βασισμένη σ` αυτή τη λογική το Γενικό ..........

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και η Χειρουργική Κλινική του θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα για διάφορα ιατρικά θέματα στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τριφυλίας. Στην πρωτοβουλία αυτή του Γενικού Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στέκεται αρωγός η Δημοτική Αρχή.
Ο πρώτος κύκλος των ενημερωτικών προγραμμάτων αφορά τις «Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα». Το θέμα θα αναπτύξουν οι ιατροί της Χειρουργικής Κλινικής, Παναγιώτης Καλοφωλιάς - διευθυντής και οι Επιμελητές Αδαμόπουλος Σταύρος, Λυμπερακίδης Γρηγόρης και Παπανικολάου Ιωάννης.

Οι ομιλίες θα γίνουν την Τετάρτη 13/4/2011 στις 7.30μ.μ. στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία, την Πέμπτη 14/4/2011 στις 7.30μ.μ. στην αίθουσα του «Φουρναράκειου Πνευματικού Κέντρου» στα Φιλιατρά και την Παρασκευή 15/4/2011 στις 7.30μ.μ. στην αίθουσα του «Πνευματικού Κέντρου» στους Γαργαλιάνους.

Κατά πλειοψηφεία πέρασε το Ψήφισμα για τη διαχείριση των Στερών Αποβλήτων

Κατά πλειοψηφία πέρασε το Ψήφισμα που έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πλειοψηφούσα παράταξη σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο και τη θεσμική κατοχύρωση της πρότασης της Περιφερειακής Αρχής, η οποία έχει εξασφαλίσει την μεγάλη αποδοχή των φορέων, των δημάρχων και της κεντρικής κυβέρνησης. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, χαρακτήρισε το ζήτημα της αντιμετώπισης του προβλήματος ως καίριο θέμα ενώ χαρακτήρισε το διακύβευμα βαθιά πολιτικό. «Το πρόβλημα που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε κινείται σε δύο βασικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη κατεύθυνση αφορά την διαβούλευση ..........

που εξαρχής κινήσαμε και με τους φορείς και με τους πολίτες της περιφέρειας, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αποφάνθηκαν δια της ψήφου τους για τη στήριξη τους στο σχέδιο δράσης μας για τα σκουπίδια. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα άλυτο για δεκαετίες, πράγμα το οποίο δεν πρέπει να μας διαφεύγει.

Και είμαι ξεκάθαρος πάνω σε αυτό. Το πρόβλημα της «Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων» αποτυπώνει με την μεγαλύτερη δυνατή αδρότητα την πολιτική και κοινωνική παθογένεια της ελληνικής πραγματικότητας. Το ζήτημα ποτέ κανείς δεν θέλησε να το λύσει διότι χρηματοδοτούσε ανέκαθεν μια μαύρη οικονομία που δεν επέτρεπε την προσέγγιση της επίλυσης του προβλήματος με καθαρούς – πάνω από το τραπέζι- κανόνες», δήλωσε ο κ. Τατούλης, για να συνεχίσει: «Η μη επίλυση του προβλήματος αποτελεί ευθύνη των πολιτικών, των κυβερνήσεων και της αυτοδιοίκησης. Η μέχρι τώρα αποτυχία επίλυσής του οφείλεται στη συντήρηση της μαύρης οικονομίας και στην απουσία προτάσεων για ένα σύγχρονο μοντέλο. Χωρίς τη γνώση των προηγούμενων αποτυχιών δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε προτάσεις που θα παρέχουν εφικτά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε ότι ο στόχος της νέας αιρετής Αρχής είναι να καταστήσει την Πελοπόννησο Περιφέρεια της Αειφορίας, κόσμημα για την Ελλάδα, με ισχυρή πράσινη οικονομία. Διευκρίνισε δε ότι «η Περιφέρεια έχει την αδιαπραγμάτευτη άποψη ότι από τα σκουπίδια μπορεί να παραχθεί κέρδος για τις τοπικές οικονομίες και όφελος για τους πολίτες»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αν και διατύπωσε την αντίθεσή του στη χρήση Δεματοποιητών, χαρακτηρίζοντάς τους «επιφανειακούς ΧΑΔΑ», προκρίνει τη χρήση τους ως προσωρινή λύση για τη διευκόλυνση δρομολόγησης ολοκληρωμένης λύσης.
Ο κ. Τατούλης, διευκρινίζοντας ορισμένες εκφάνσεις της πρότασης της Περιφέρειας, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο δράσης που έχουν καταθέσει εδώ και καιρό οι αιρετές Αρχές είναι εξαιρετικά ολοκληρωμένο, μελετημένο και δίχως νομικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος προβλέπει τη δημιουργία μονάδων ολικής διαχείρισης, μετά από ανοιχτό σε όλες τις τεχνολογίες διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, που θα εξασφαλίζει την πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Καινοτόμο στοιχεία της πρότασης είναι κατ’ αρχήν η δυνατότητα των υποψηφίων αναδόχων να προσέλθουν στη διαδικασία, έχοντας εξασφαλίσει δική τους πρόταση χώρου, γεγονός το οποίο είναι σύννομο και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η υποχρέωση για τους υποψήφιους αναδόχους να αναλάβουν την μεγάλη ευθύνη και της προσωρινής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. «Αυτό εξυπηρετεί σε δύο κατευθύνσεις- δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Πρώτον να αναλάβουν οι υποψήφιοι το συγκεκριμένο κόστος και κατά συνέπεια να απαλλάξουν την τοπική κοινωνία από το άγχος αυτής της διαχείρισης, και δεύτερον να τους κινητοποιήσει προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της μονάδας». Επιπλέον, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι ο όποιος ανάδοχος προκύψει θα αναλάβει την υποχρέωση να καθαρίσει συγκεκριμένους υφιστάμενους ΧΑΔΑ επιλογής της Περιφέρειας, ούτως ώστε να απαλλαγεί η τοπική κοινωνία από τις παρενέργειες τους.

Σε ερώτημα το οποίο τέθηκε σχετικά με την χωροθεσία, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι θα επιτευχθεί συναίνεση, από τη στιγμή που σε έναν μήνα περίπου θα βγουν σε διαβούλευση τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και όλα τα επιμέρους στοιχεία του σχεδιασμού της αιρετής Περιφέρειας. «Το ζήτημα της χωροθεσίας αποτελεί όπως γνωρίζετε αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όσον αφορά τη χωροθέτηση θα υλοποιηθεί είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διαδικασίες Fast Track», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Απαντώντας σε ερωτήματα και θέσεις της Αριστεράς σχετικά με την ανάληψη του έργου από κρατικούς φορείς, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «η πολιτική ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος είναι στενά συνυφασμένη με την ελεύθερη αγορά και όχι υπό συνθήκες άκρατου κρατισμού που σε διάφορα μέρη της υφηλίου έχει δημιουργήσει τρομερές περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για το μείζον ζήτημα της ανακύκλωσης, το οποίο το θεώρησε κρίσιμο για την εξέλιξη της επίλυσης του προβλήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «ακρογωνιαίο λίθο».
«Είμαστε η μόνη Περιφέρεια που έχει πείσει για το σχέδιο της σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μας θεωρούν πιλότο για εξελίξεις σε επίπεδο όλης της χώρας. Εξασφαλίσαμε μετά από πολλή συζήτηση και διαβούλευση με τους αρμόδιους υπουργούς την ανάθεση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας. Κι αυτό διότι θεωρούμε ότι μας ανήκει το δικαίωμα και η υποχρέωση εμείς να αποφασίσουμε μαζί με τους πολίτες που μας επέλεξαν και σήμερα μας στηρίζουν πώς θα επιλύσουμε γρήγορα, με σύγχρονο τρόπο και αποτελεσματικά ένα θέμα, για το οποίο θα κληθούμε σε λίγο όλοι εμείς να πληρώσουμε δυσβάσταχτα χρέη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Τέλος, κάλεσε την αντιπολίτευση να συναινέσει στην πρωτοβουλία αυτή που έχει κερδίσει έδαφος σε όλα τα επίπεδα: «Η δυνατότητά μας να εμπνέουμε τους πολίτες να μην φοβούνται το καινούριο είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα. Αφήστε όλοι αυτή τη μουρμούρα που ακούσαμε εδώ σπίτι σας. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα είναι τιμή για όλους όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν την δύσκολη πορεία προς την επίτευξη του στόχου μας», κατέληξε ο κ. Τατούλης.

Δευτερολογία Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη

"Αν δεν θέλεις να ζυμώσεις χίλιες μέρες κοσκινίζεις" με τη φράση αυτή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σχολίασε τις εισηγητικές ομιλίες των τέως νομαρχών της αντιπολίτευσης για το θέμα των σκουπιδιών, ενώ αναφερόμενος σε σχόλιο του κ. Σωτηρόπουλου σημείωσε "πήγατε εταιρεία να διαχειριστεί στα σκοτεινά και ερήμην των πολιτών το μεγάλο ζήτημα των σκουπιδιών".

"Εμείς από την πλευρά μας ζητήσαμε την συναίνεση σε ένα σημαντικό θέμα που το θεωρούμε εθνικό θέμα", συνέχισε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, "και για να επιτευχθεί χρειάζονται δύο πράγματα, καλή γνώση του αντικειμένου και καθαροί κανόνες και συμφωνίες". Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι στην συνεδρίαση αυτή δεν ψηφίζει το Συμβούλιο καμία προκήρυξη, ψηφίζει την πολιτική που θα ακολουθηθεί. "Θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρεια μας περιφέρεια της αειφορίας" τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, "μια περιφέρεια κόσμημα, και θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις συνέπειες των βλαβών που δημιουργήθηκαν σε προηγούμενα χρόνια χάριν της ανευθυνότητας μας, γιατί το οφείλουμε, το χρωστάμε, και το κάναμε προτείνοντας συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, που θα δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιφέρεια, που θα δώσει την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τις χωματερές και να τις αποδώσουμε στους πολίτες".

"Τα πρόστιμα στην περίπτωση που δεν προχωρήσουμε θα είναι μεγάλα, θα είναι δυσβάσταχτα για τους Δήμους και για τους πολίτες, για αυτό πρέπει να πάρουμε πολύ γρήγορα μέτρα, για αυτό πρέπει όλοι να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε" υπογράμμισε ο κ. Τατούλης, καταλήγοντας ότι "για την μελέτη σκοπιμότητας θα ενημερωθείτε και θα υπάρχει δημόσια διαβούλευση για εμάς (το ΠΣ) και για όλους τους πολίτες, ώστε με την μελέτη σκοπιμότητας να βάλουμε καθαρούς κανόνες στην μέθοδο που θα είναι η τελική επιλογή και από την άλλη για να βγάλουμε έξω από το παιχνίδι όλους αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα και την υπευθυνότητα να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο έργο".

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για χωροθέτηση των λύσεων για τα απορρίμματα από τον ιδιώτη ανάδοχο, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας ορίζει ως μόνο υπεύθυνο για την ενέργεια αυτή, την πολιτεία "και αυτό θα γίνει με κανόνες με τους οποίους θα ακολουθούνται οι ευρωπαϊκές οδηγίες και που θα σέβονται τους νόμους του Ελληνικού κράτους" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ο κ. Τατούλης ρώτησε την αντιπολίτευση γιατί στο παρελθόν δεν αντιστάθηκαν στις όποιες μελέτες και γνωμοδοτήσεις, τα στελέχη που κατείχαν νομαρχιακές και επιτελικές θέσεις.

Αυτός ο διεθνής διαγωνισμός, συνέχισε ο Κ. Τατούλης, "αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της οποιασδήποτε καινοτόμας επιλογής αρκεί να ικανοποιούνται οι αρχές στις οποίες αναφερόμαστε, και εμπεριέχεται στην λύση και το θέμα της ανταποδοτικότητας γιατί ο Δήμος και η γειτονιά που θα κάνει μεγαλύτερη ανακύκλωση θα παίρνει μπόνους περιορίζοντας το κόστος στη διαχείριση των σκουπιδιών, και από την άλλη πλευρά ο χώρος που θα επιλεγεί θα έχει ανταποδοτικά άμεσα και έμμεσα στοιχεία και όλοι εμείς θα διευκολύνουμε και θα δώσουμε προτεραιότητα για να συμπεριληφθεί στα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχει η περιφέρεια. Εμείς μιλήσαμε για κλείσιμο των ΧΑΔΑ και θα κλείσουμε τους ΧΑΔΑ και δεν θα ανεχθούμε την αναγκαιότητα της κατά συνθήκη συμφωνίας, όταν υπάρχουν ΧΑΔΑ που έχουν κλείσει με τελεσίδικη Δικαστική απόφαση και λειτουργούν ακόμα".

Όριο οικογενειακού εισοδήματος για τις μετεγγραφές

Όριο οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ κατά μέσον όρο στην τελευταία τριετία, ορίζεται για τους δικαιούχους μετεγγραφής φοιτητές, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή. Παράλληλα, οι μετεγγραφές δεν θα υπερβαίνουν το 20% των εισακτέων.

Η ρύθμιση αφορά τους υποψηφίους-παιδιά .........

τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, με αδελφό που φοιτά σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, ορφανούς ή τέκνα άγαμης μητέρας καθώς και υποψηφίους με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με βαριές παθήσεις (τυφλοί, κωφάλαλοι, νεφροπαθείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne, με αναπηρία άνω του 67%).

Επιπλέον, το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση από το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις «μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012». Κατόπιν αυτού του χρονικού περιθωρίου, καταργείται αυτή η δυνατότητα των αποφοίτων παλαιότερων ετών. Επίσης κατατίθεται η ρύθμιση για τη δυνατότητα να λάβουν απολυτήριο χωρίς να περάσουν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, όσοι απόφοιτοι λυκείου δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το απολυτήριο που θα πάρουν μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων θα είναι ισότιμο με των υπολοίπων συμμαθητών τους.

Στη βουλή νομοσχέδιο για πειραματικά σχολεία και ινστιτούτα

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το θεσμικό πλαίσιο των πρότυπων πειραματικών σχολείων. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με το εν λόγω νομοσχέδιο επαναπροσδιορίζεται η λειτουργία των πρότυπων πειραματικών σχολείων, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοσθούν καινοτόμες πειραματικές μέθοδοι.

Ιδρύεται επιπλέον «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» στο οποίο μεταβιβάζονται οι κύριες αρμοδιότητες τεσσάρων φορέων που λειτουργούσαν ως τώρα και οι οποίοι καταργούνται. Πρόκειται για το παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας , το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Το νέο όργανο θα λειτουργεί ως ο κατεξοχήν επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 12ης Απριλίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.







Γιούρι Γκαγκάριν

Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν (ρώσικα: Юрий Алексеевич Гагарин; 9 Μαρτίου 1934 –27 Μαρτίου 1968), ήταν Σοβιετικός κοσμοναύτης που, στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε κοντά στο Κλούσινο, κοντά .........

στο Γκζατσκ, δυτικά της Μόσχας. Οι γονείς του δούλευαν στην κολλεκτίβα της περιοχής. Ο ίδιος, αφού δούλεψε σε χυτήριο, παρακολούθησε την τεχνική σχολή του Σαράτωφ, όπου άρχισε και τις πρώτες του πτήσεις με ελαφρά αεροπλάνα. Το 1955, ακολουθώντας το πάθος του για τα αεροπλάνα, μπήκε στη Σχολή Πιλότων στο Όρενμπουργκ. Αποφοίτησε το 1957 με επαίνους, και στη συνέχεια υπηρέτησε αρχικά με το Βόρειο Στόλο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, πετώντας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, ενώ αργότερα έγινε δοκιμαστής πιλότος, πετώντας καινούργια και πειραματικά αεροσκάφη. Το 1959 επιλέχτηκε, μαζί με 20 άλλους, για να εκπαιδευτεί σαν κοσμοναύτης, με στόχο την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα.

Ακολούθησε μια πολύ σκληρή διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι κοσμοναύτες έπρεπε, μεταξύ άλλων, να αντέξουν σε επιταχύνσεις 13 g, και η ψυχολογική εκπαίδευση περιελάμβανε ένα 24ωρο σε ένα σκοτεινό και ηχομονωμένο δωμάτιο. Οι τελικοί υποψήφιοι για το πρώτο ταξίδι στο διάστημα ήταν ο Γκαγκάριν και ο Γκέρμαν Τίτωφ, που επιλέχτηκαν, εκτός από την άριστη επίδοσή τους κατά την εκπαίδευση, και για το μικρό τους ανάστημα (το ύψος του Γκαγκάριν ήταν μόλις 1,58), μιας και το κόκπιτ της κάψουλας που θα τους μετέφερε στο διάστημα ήταν αρκετά στριμωγμένο. Η τελική απόφαση ήταν να πετάξει ο Γκαγκάριν, με τον Τίτωφ σαν εφεδρικό, επιλογή που ίσως είχε σαν κριτήριό της και τη χαμηλή ταξική καταγωγή του Γκαγκάριν.

Η ιστορική πτήση του Γκαγκάριν

Έτσι, στις 12 Απριλίου 1961, στις 09:07 ώρα Μόσχας, ο Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1. Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.400 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Кедр (Κέδρος).

Πίσω στη Γη, τα νέα ήδη ξεκινούσαν για το γύρο του κόσμου. Το Σοβιετικό Επιτελείο τον προήγαγε, όσο ήταν στο διάστημα, σε Ταγματάρχη - για την περίπτωση που δεν γυρνούσε. Μάλιστα, είχαν ετοιμαστεί τρία δελτία τύπου για την αποστολή πριν την εκτόξευση: ένα για την περίπτωση επιτυχίας και δυο για την περίπτωση αποτυχίας. Ο Γκαγκάριν δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους του, επειδή κανείς δεν ήξερε πώς οι συνθήκες κατά την πτήση θα επηρέαζαν τον άνθρωπο βιολογικά και ψυχολογικά· ο συνδυασμός για το ξεκλείδωμα του χειριστηρίου βρισκόταν μέσα σ' ένα σφραγισμένο φάκελο που είχε μαζί του, ενώ το σκάφος ελεγχόταν από επιτελείο επιστημόνων και τεχνικών στη Γη.

Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10:55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του Γκαγκάριν, ήταν 108 λεπτά.

Θάνατος

Ο Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε στις 27 Μαρτίου 1968, λίγες μέρες πριν τα εφτάχρονα της ιστορικής του πτήσης. Σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς. Ήταν 34 χρονών. Τα αίτια για το δυστύχημα ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκαν, αν και αποκλείστηκε η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Διάφορες εκδοχές αναφέρουν την κακοκαιρία, την πρόκληση αναταράξεων από τις μηχανές ενός μαχητικού Su-11 ή την αποσυμπίεση του κόκπιτ. Το τότε Σοβιετικό καθεστώς είχε αναφέρει ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέσα στο αεροπλάνο ως το τέλος προκειμένου να μην πέσει πάνω σε ένα σχολείο.Ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι θαμμένος στο Κρεμλίνο. Η γενέτειρά του μετονομάστηκε σε Γκαγκάριν προς τιμήν του, ενώ πολλά αγάλματά του στήθηκαν στην πατρίδα του και αλλού. Τον αποκάλεσαν Κολόμβο του Διαστήματος, Σύγχρονο Ίκαρο. Κέρδισε το θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων και ενέπνευσε χιλιάδες άλλους να συνεχίσουν στο δρόμο που άνοιξε στις 12 Απριλίου 1961.