ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές για το Πάσχα

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές στις πασχαλινές αγορές τους συμβουλεύει η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών.

''Μπορεί το φετινό Πάσχα, να βρίσκει τον ΄Ελληνα καταναλωτή προβληματισμένο, γιατί χάθηκε σημαντικό μέρος της οικονομικής του άνεσης, αλλά οφείλει να διασφαλίσει τα αγαθά των γιορτών του Πάσχα, με σύνεση και προγραμματισμό'' σημειώνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης των καταναλωτών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για να ...........

αγοράσει ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για να προφυλαχθεί ο καταναλωτής από πρακτικές αισχροκέρδειας, παραπλάνησης και ακρίβειας πρέπει να προσέχει τα εξής:

Για την αγορά κρεάτων

- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια ,θα πρέπει να προσέξουμε εάν είναι εγχώριας παραγωγής ή Χώρας Ε.Ε, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία να έχει χρώμα «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι ωοειδές ή στρογγυλό. να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφάγιου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση «ΕΛΛΑΣ» σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, θα πρέπει να προσέξουμε να φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας -ωοειδής ή στρογγυλή- και τη σφραγίδα προέλευσης της τρίτης χώρας, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου).

-Τα σπλάγχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες.Τα «έντερα» δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολή του χρωματισμού τους, αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα

Τα παραπάνω αναφερόμενα παραπροϊόντα , κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή,(όπως κατεψυγμένη συκωταριά, εντέρα κ.λ.π.) εδώ προσέχουμε την ημερομηνία.κατάψυξης και λήξης του προϊόντος

- Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε, δεν αγοράζουμε

σφάγια από πλανόδιους, ούτε από κάποιους παραγωγούς που δεν γνωρίζουμε που τα σφάγια σφάχτηκαν.

Για τα γαλακτοκομικά

- Προσέχουμε όταν αγοράζουμε τυριά, που να έχουν το σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) ,με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης

του παρασκευαστή. Επίσης πάνω στη συσκευασία εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά) θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους.

- Δεν αγοράζουμε τυριά από παραγωγούς που τα παράγουν στο σπίτι τους, γιατί δεν γνωρίζουμε εάν τηρήθηκαν οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους.Δεν αγοράζουμε τυροκομικά προϊόντα από πλανόδιους, ούτε από υπαίθριους πωλητές που τα έχουν εκτεθειμένα εκτός ψυγείου στον ήλιο και στην σκόνη.

Για τα αβγά

Στα εμπορικά καταστήματα, τα αυγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα.Επί της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του

ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης που για τη χώρα μας είναι το GR.

Για τα Σοκολατοειδή Τρόφιμα

΄Όλα τα σοκολατένια των ημερών, κυρίως κατασκευές από αυγά, ζωάκια κ.λ.π, που προσφέρονται κυρίως στα παιδιά, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ,

στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης π.χ(σοκολάτα γάλακτος, υγείας κ.λπ.) και στην ημερομηνία ανάλωσης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση.

Για τις Λαμπάδες

Την Πασχαλινή λαμπάδα για το παιδί σου,για το βαφτιστήρι σου, για τα μέλη της οικογένειας σου, προσπαθησε να την φτιάξεις μόνος σου, και το αίσθημα

της δημιουργίας θα ικανοποιήσεις αλλά και θα σου στοιχίσει λιγότερο.

Η οργάνωση των καταναλωτών τέλος, σημειώνει ότι καλό θα είναι να ενισχύονται τα Ελληνικά προϊόντα από τους καταναλωτές.

Πανελλαδικές 2011. Μεγάλες αλλαγές στις φετινές εξετάσεις - Διαβάστε αναλυτικά

- Ξεκινούν στις 12 Μαΐου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά
- Για λιγότερες θέσεις από άλλες χρονιές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα διαγωνιστούν 115.000 υποψήφιοι
- Καταργείται η κατοχύρωση βαθμολογία
- Τι αλλάζει στη βαθμολόγηση των γραπτών

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις αλλαγές........

1.Φέτος τα μηχανογραφικά δελτία μπορούν να υποβάλλονται και μέσω Ίντερνετ. Ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα υποβληθούν ωστόσο θεωρείται ότι αυτό θα γίνει μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών.

2.Με πολύ αυστηρά κριτήρια θα γίνονται πλέον οι μετεγγραφές, όπου μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια. Οι θέσεις που θα προβλέπονται για τους φοιτητές αυτούς στις σχολές θα είναι φέτος πολύ περιορισμένος -20% του αριθμού των εισακτέων- και θα μπουν βαθμολογικά κριτήρια.

3.Από φέτος θα δίνεται ισότιμο απολυτήριο και σε εκείνους τους αποφοίτους λυκείου που δεν θα δώσουν πανελλαδικές. Όσοι πάρουν αυτό το απολυτήριο μπορούν επίσης να συμμετέχουν στις εξετάσεις όταν το επιλέξουν.

4.Καταργείται η κατοχύρωση βαθμολογίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το υπουργείο περίπου 10.000 υποψήφιοι κρατούσαν μαθήματα. Από φέτος ωστόσο ο υποψήφιος πρέπει να τα ξαναδίνει όλα από την αρχή.

5.Ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινώνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την υποβολή των μηχανογραφικών από κάθε τμήμα.

6.Αλλαγές θα έχουμε και στη βαθμολόγηση των γραπτών. Η βαθμολογία θα βγαίνει από το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης και των βαθμών από τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Για τις σχολές που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα στο σύνολο θα προστίθενται και τα μόρια από τα μαθήματα αυτά.

7.Για πρώτη φορά οι μαθητές των εσπερινών λυκείων θα διαγωνιστούν κι αυτά το πρωί, πράγμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς λόγω κρίσης δεν είναι εύκολο γι' αυτά να πάρουν άδεια για δέκα ημέρες. Το υπουργείο αναφέρει ότι θα δοθεί βεβαίωση για τους εργοδότες.

Εκδρομή στον καταρράκτη της Βάλτας

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για φυσιολατρικές εξορμήσεις και για μια επίσκεψη στον καταρράκτη της Βάλτας.
Η φύση οργιάζει, τα πλατάνια είναι καταπράσινα και το νερό που κατεβαίνει από τα Κόκκινα Πατερά είναι διάφανο και καθάριο.

Γι αυτό και είπαμε να οργανώσουμε μια μικρή εκδρομούλα για όσους δεν έχουν επισκεφθεί το μέρος, αλλά και για όσους θέλουν να το ξαναεπισκεφθούν...

Η συνάντηση θα γίνει στην πλατεία της Βάλτας το Μ. Σάββατο, 23/4/2011, στις 10:30 το πρωί, εκτός και εάν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες και όλοι μαζί θα κατηφορίσουμε με τα οχήματά μας προς το σημείο.
Θα αφήσουμε τα οχήματα στο σημείο που .......

ξεκινά ο χωματόδρομος για τον καταρράκτη και μετά από περπάτημα 20 λεπτών περίπου θα φτάσουμε στο μονοπάτι που κατεβαίνει σε αυτόν. Μετά τα πράγματα είναι εύκολα αφού το μονοπάτι βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Καλό θα ήταν να φέρετε μαζί σας λίγο νερό και οι πιο τολμηροί το μαγιό τους, καθώς η λιμνούλα του καταρράκτη είναι ότι πρέπει για μπάνιο...

Ραντεβού το Μ. Σάββατο λοιπόν, στην πλατεία της Βάλτας στις 10.30 π.μ.

Bάλτα Τριφυλίας

Επιτυχημένα έληξε το πρώτο ISA Surf Instructor Course Level 1 στον Λαγκούβαρδο Μεσσηνίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 9-10 Απριλίου το πρώτο ISA Surf Instructor Course Level 1 στον Λαγκούβαρδο Μεσσηνίας, που διοργάνωσαν οι εκπρόσωποι της ISA στην Ελλάδα Στέφανος Ασλανίδης και Αλέξης Ιωάννου.

19 σερφίστες συμμετείχαν σε αυτό course, από τους οποίους οι δυο ήταν γυναίκες.

Η πρόγνωση του κύματος δεν ήταν και η ..........

πιο αισιόδοξη. Ωστόσο μετά από ένα πρωινό με θεωρία μέσα στην τάξη, το απόγευμα έβγαλε από το μηδέν 2-3 πόδια κύμα με απόλυτη άπνοια! Έτσι μπόρεσε και έγινε η αξιολόγηση των συμμετεχόντων.

Την Κυριακή το κύμα είχε πέσει, και τα μαθήματα έκλεισαν με θεωρία και προσομοίωση πρακτικής εκτός νερού.

Όλοι είχαν ένα μεγάλο χαμόγελο, και υπήρχε μια φανταστική ατμόσφαιρα.

Έτσι, μετά από τα πρώτα παΐδια, που αναγκάστηκαν να κάνουν αυτά τα μαθήματα εκτός Ελλάδας, ήρθε η ISA στην Ελλάδα, και δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες να εργαστούν ως Surfing Instructors, γύρω από το πάθος τους και να το μεταφέρουν στον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο.
Have fun and be save! Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που θέλει η ISA να μεταφέρει σε όλον τον κόσμο του σέρφ, αυτό είναι που πρέπει να έχουμε στο νου μας όλοι, είτε είμαστε έμπειροι και ταξιδεύουμε στα πιο απόμακρα spot, είτε θέλουμε να ξεκινήσουμε τώρα, και να κολλήσουμε με ένα από τα πιο ωραία αθλήματα στον κόσμο.

Υποστηρικτές του course ήταν η Quicksilver και η FCS

Βενιζέλος σε Βουδούρη: Δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το Κέντρο Διαβιβάσεων της Καλαμάτας

Σε κατ' ιδίαν συνομιλία τους, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε στο βουλευτή Μεσσηνίας Οδυσσέα Βουδούρη, ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το Κέντρο Διαβιβάσεων της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η λειτουργία του Κέντρου Διαβιβάσεων είναι ένα θέμα, που θα ρυθμιστεί σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες ανάγκες και την αξιοποίηση των πόρων.

Ο κ. Βουδούρης τόνισε κατηγορηματικά την πάγια θέση του για τη διατήρηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων στην Καλαμάτα, τόσο για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών, όσο και για την ζωή της πόλης και ευρύτερα της Μεσσηνίας.
Επίσης, αναφέρθηκε στη μη ύπαρξη άλλου ανάλογου ..........

κέντρου στην Ελλάδα.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται η συνεργασία και η υποστήριξη όλων των εκπροσώπων του Νομού.

Μήνυμα Αναγνώστη: Γιατί απουσίασαν χθές τα πρωτοσέλιδα;

Αγαπητό Φιλιατρά News

Όπως κάθε μέρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έτσι και χθες το πρωί μπήκα στο αγαπημένο μου blog για να δω τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πριν πάω να πάρω εφημερίδα.
Χθες λοιπόν, μπήκα το πρωί στις 8:30 και δεν υπήρχαν. Σκέφτηκα θα τα ξέχασαν. Η ώρα κυλούσε και πρωτοσέλιδα δεν έβγαιναν.
Αν θέλετε μου λέτε το γιατί δεν βγήκαν χθες; Εφημερίδες κυκλοφόρησαν πάντως.

Δ.Μ.
Φιλιατρά


Η απάντηση μας

Αγαπητέ κύριε Δ. Μ.
Η αλήθεια είναι ότι χθες δεν βγάλαμε καθόλου πρωτοσέλιδα. Όχι γιατί δεν θελήσαμε, ή γιατί βαρεθήκαμε. Μακρυά από εμάς αυτό. Δεν το κάναμε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Θα το κάναμε χθες;
Η αλήθεια είναι υπήρξε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα με τον υπολογιστή του διαχειριστή μας "Filiatrinos".
Είναι αυτός που ανεβάζει τα πρωτοσέλιδα το πρωί για να τα έχετε στον υπολογιστή σας νωρίς νωρίς.
Έτσι στάθηκε αδύνατον να ανέβουν λόγω του προβλήματος.

Σας ζητάμε συγνώμη.

Συνάντηση μελών του συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας με τον Υφ Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά

Με τον υφυπουργό οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά συναντήθηκε το Δ.Σ. του συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν τους πολύτεκνους. Έγινε ενημέρωση για τις θέσεις των πολυτέκνων έτσι όπως εκφράζονται μέσα από την ΑΣΠΕ.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η εισοδηματική πολιτική η οποία πλήττει τις πολύτεκνες οικογένειες, οι αδικίες στις μεταγραφές κατά των πολυτέκνων φοιτητών, το δημογραφικό, καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται σε βάρος των πολυτέκνων.
Επίσης ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη ............

συνταγματική επιταγή για την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας, καθώς και στο ρόλο της στην ανάπτυξη και την στήριξη της κοινωνικής δομής.

Τέλος, τέθηκε και το θέμα της εισφοράς των μελών που παίρνουν την πολυτεκνική σύνταξη και δεν παρακρατείται από τον ΟΓΑ. Ο Υφ. κ. Δ. Κουσελάς άκουσε τις ανησυχίες και τις προτάσεις των μελών του Δ.Σ. και διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει τα θέματα που τέθηκαν.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 16ης Απριλίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Ο Μεσσηνιακός Λόγος είναι εβδομαδιαία εφημερίδα
Ο τέως βασιλίας Κωνσταντίνος με την Άννα Μαρία στην Κυπαρισσία

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Αυτοί είναι οι ΤΣΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ! [ VIDEO ]

ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ.
ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ, ΘΕΛΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΓΚΑΛΕ ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ.
ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΦΑΓΑΤΕ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου και ώρα 15:00 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας με θέματα κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του δημοτικού Συμβουλίου στην οδό Δημαρχείου 2- Κυπαρισσία.

Αναλυτικά τα θέματα της συνεδρίασης είναι:

1. Επί του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής και εκκαθάρισης εργολαβίας της επιτροπής του άρθρου 73 του Ν. 3669/2008 του έργου «Κατασκευή δεξαμενής ύδατος στο Δ.Δ. Κοπανακίου και επί της σχετικής ένστασης του εργολάβου.
2. Πρόσληψη διμηνιτών εποχικού χαρακτήρος.
3. Προγραμματισμός πρόσληψης προσωπικού 2011
4. Ενημέρωση επί των νομοθετικών εξελίξεων που αφορούν τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας.
5. Διαφημιστική προβολή Δήμου Τριφυλίας.
6. Γνωμοδότηση επί της αριθ. 1/2011 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. που αφορά τη σύνταξη προϋπολογισμού έτους 2011
7. Έγκριση όρων Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και του Δήμου Τριφυλίας.
8. Ορισμός μέλους και αναπληρωτή του για την Επιτροπή Καταλληλότητας χώρου ανέγερσης Γυμνασίου – Λυκείου Γαργαλιάνων.
9. Έγκριση της αριθ. 15/2011 απόφασης της Επιτροπής ποιότητας ζωής με θέμα
- Αίτηση προς Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Καλαμάτας για μεταφορά της Δ/νσης του έργου «Κατασκευή σταθμού συγκέντρωσης ζώων (Ζωαγορά Κοπανακίου) στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας.
10. Απόδοση Λογ/σμού Ράμμου Αναστασίου υπαλλήλου Δήμου Τριφυλίας για το εκδοθέν ένταλμα προπληρωμής για τις ανάγκες του Προγράμματος Γαλάζια Σημαία.
11. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού Σχολικής Επιτροπής Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών έτους 2010
12. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού Σχολικής Επιτροπής ΕΕΕΕΚ Φιλατρών έτους 2010
13. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού Σχολικής Επιτροπής 3ου 1/θέσιου Νηπιαγωγείου Φιλιατρών έτους 2010
14. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού Σχολικής Επιτροπής 3ου 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών έτους 2010
15. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού Σχολικής Επιτροπής 2ου 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών έτους 2010
16. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού Σχολικής Επιτροπής 1ου 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών έτους 2010
17. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού Σχολικής Επιτροπής 1ου 1/θέσιου Νηπιαγωγείου
Φιλιατρών έτους 2010
18. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού Σχολικής Επιτροπής 2ου Δημοτικού Σχολείου
Κυπαρισσίας έτους 2010
19. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού Σχολικής Επιτροπής Δημοτικού Σχολείου Καλού
Νερού έτους 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΚΑΒΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Πρώτη συνάντηση για την Αγροτική Πολιτική στην Πελοπόννησο

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου η πρώτη συνάντηση για την Αγροτική Πολιτική στην Πελοπόννησο, με τίτλο «Καλάθι Προϊόντων». Συμμετείχε κοινή ομάδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα του Υπουργείου κ. Γεωργίου Κανελλόπουλου, του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη, της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Κωνσταντίνας Νικολάκου καθώς και παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας.
Βασικός άξονας της πολιτικής αυτής είναι ο .........

επαναπροσδιορισμός της από κεντρικό – κυβερνητικό επίπεδο σε περιφερειακό, καθώς και η αντιστοίχηση των πολιτικών με συγκεκριμένα προϊόντα και με τους παραγωγών αυτών. Το Υπουργείο θα διατηρήσει έναν επιτελικό ρόλο, ενώ η Περιφέρεια θα αναλάβει τον αποφασιστικό ρόλο.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου στην εισήγησή του πρότεινε τη σύσταση πέντε (5) υποομάδων εργασίας, οι οποίες θα αναλάβουν να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους μέχρι το τέλος Ιουλίου, και μετά από επεξεργασία ενός μηνός, θα τις υποβάλλουν στον αρμόδιο Υπουργό και στο γραφείο του Περιφερειάρχη. Το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, και μετά από επεξεργασία, οι εισηγήσεις θα οριστικοποιηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Η πρώτη ομάδα εργασίας θα έχει ως αντικείμενο τον ορισμό των προϊόντων της Περιφέρειας για υποστήριξή τους από προγράμματα του ΥΠ.Α.Α.Τ. και την κατάταξή τους στις κατηγορίες για εξαγωγή, για διατροφική επάρκεια της Περιφέρειας και για τα παραδοσιακά – ποιοτικά προϊόντα. Η δεύτερη ομάδα θα αναλάβει το ζήτημα των αρδευτικών νερών και των έργων υποδομής, η τρίτη την οργάνωση υπηρεσιών υποστήριξης του αγρότη, η τέταρτη την αξιοποίηση της κτιριακής υποδομής του Υπουργείου στην Περιφέρεια και την κατάρτιση Πολιτικής της γης και, τέλος, η πέμπτη την οργάνωση της κτηνοτροφίας.

Ο κ. Κανελλόπουλος πρότεινε επίσης δύο βασικές δράσεις για την προβολή των προϊόντων σε επίπεδο Περιφέρειας, τη σύσταση δομής πιστοποίησης και ποιότητας των προϊόντων και τη δημιουργία αγροτοδιατροφικής σύμπραξης για οργανωμένη προβολή και διάθεση των προϊόντων σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η γεωργία, μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν βασικές συνιστώσες ανάπτυξης, και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, και εντόπισε ως βάση ανάπτυξης της γεωργίας το αγροτοτροφικό μοντέλο. Επεσήμανε επίσης, ότι το Υπουργείο, στην πρωτοβουλία του αυτή, θα απολαμβάνει τη στήριξη της Περιφέρειας. Ο κ. Τατούλης πρότεινε το «Καλάθι Προϊόντων» να αποτελέσει ένα σύνολο πολιτικών δράσεων, να δώσει έμφαση στην καινοτομία και σαφή οικονομική κατεύθυνση, και να παραχωρήσει χώρο στην ανάπτυξη της ιδιωτικής αγροτικής οικονομίας.

Οι αναγκαιότητες σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου εστιάζονται στην ενίσχυση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, στη μεταποίηση και στην ικανότητα ανεύρεσης αγορών. Ως ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια προώθησης των Πελοποννησιακών προϊόντων πρόταξε ο κ. Τατούλης την πιστοποίηση ποιότητας τους με Πελοποννησιακά πρότυπα και την καθιέρωση ενός brand name «Peloponnisos».

Η Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου επισήμανε ότι η τοπική οικονομία αποτελεί το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, θα προχωρήσει στοχευμένα και με χρονοδιάγραμμα στον καθορισμό των αγροτικών προϊόντων προς υποστήριξη. Τα μέλη της επιτροπής ανέπτυξαν γόνιμο διάλογο με τα στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας.

Στο τέλος της σύσκεψης καθορίστηκε η στελέχωση των μελών των επιτροπών και αποφασίστηκε η συνεδρίασή τους σε εβδομαδιαία βάση.

Οι μειώσεις στις τιμές των διοδίων.

Στο μισό θα πέσουν οι τιμές των διοδίων, σύμφωνα με την πρόταση του Δ. Ρέππα πρός τις κατασκευάστριες εταιρείες. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι νέες τιμές να ισχύσουν κατά την έξοδο των εκδρομέων το Πάσχα.

Οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 30- 50% και θα ισχύουν για μία τριετία και θα αυξηθούν κλιμακωτά όταν ολοκληρωθούν τα έργα στο εθνικό δίκτυο.

Αναλυτικά:


Στην Κορίνθου- Πατρών, στο Σταθμό Ζευγολατιού, όπου είναι υπό κατασκευή ο δρόμος, θα ισχύσει έκπτωση 50%.
Στην Αθηνών- Λαμίας, στο Σταθμό Αφιδνών θα υπάρξει μείωση μέχρι και 50 λεπτών!!!!!!
Στην Λαμίας- Θεσσαλονίκης, στο Σταθμό Πελασγίας, οι τιμές θα μειωθούν μέχρι 30%.
Στην Κορίνθου- Καλαμάτας, στο Σταθμό Σπαθοβουνίου θα υπάρξει μεγάλη μείωση, περίπου 1,90€.Ο Υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας πρότεινε να υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις για συχνούς χρήστες και δεσμεύτηκε ότι σε δυο χρόνια όλοι οι δρόμοι θα έχουν ηλεκτρονικό σύστημα υπολογισμού των διοδίων.Η δήλωση του Παπακωνσταντίνου για την μείωση των διοδίωνΔ΄ ΕΘΝΙΚΗ: Οι διαιτητές και το πρόγραμμα της 31ης αγωνιστικής στον 6ο όμιλο

Την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί η 31η αγωνιστική στον 6ο όμιλο της Δ΄ εθνικής.
Σύμφωνα με την ΕΠΟ Οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τα παιχνίδια στον 6ο Όμιλο είναι:


ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΘΗΝΩΝ)
ΒΟΗΘΟΙ: ΚΟΥΝΤΟΥΡΕΛΗΣ – ΧΑΡΙΤΟΣ (ΑΘΗΝΩΝ)ΣΠΑΡΤΗ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΡΑΧΝΕΪΚΩΝ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΜΑΝΟΥΧΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ)
ΒΟΗΘΟΙ: ΔΑΡΣΙΝΟΣ – ΣΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ (ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ)ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΑΧΑΪΚΗ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΜΑΚΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ)
ΒΟΗΘΟΙ: ΝΕΝΕΚΟΥΜΗΣ – ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ (ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ)


ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ - ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΚΑΜΑΡΩΝ (Ωρα 5 μμ)
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΛΥΤΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)
ΒΟΗΘΟΙ: ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ – ΒΕΛΙΟΣ (ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΑΓΕΪΚΩΝ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ (Ωρα 5 μμ)
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΑΣΤΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΚΟΡΙΝΘΟΥ)
ΒΟΗΘΟΙ: ΚΟΡΔΟΛΑΙΜΗΣ – ΛΑΜΠΡΟΣ (ΚΟΡΙΝΘΟΥ)ΖΑΒΛΑΝΙ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΛΑΠΠΑ (Ωρα 5 μμ)
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΧΑΪΑΣ)
ΒΟΗΘΟΙ: ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΣΑΡΡΗΣ (ΑΧΑΪΑΣ)


ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΑΧΑΙΡΑΔΟΥ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)
ΒΟΗΘΟΙ: ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ – ΧΑΣΑΠΗΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Λήστεψαν την Αγροτική Τράπεζα στη Χώρα

Ένοπλη Ληστεία στην αγροτική τράπεζα στην Χώρα έγινε σήμερα στις 10:15 το πρωί.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες της ένοπλης ληστείας ήταν τρείς, φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν ένα μακρύκανο όπλο και δύο πιστόλια.

Μπήκαν στην Αγροτική Τράπεζα στη Χώρα Μεσσηνίας, πυροβόλησαν μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό και κατευθύνθηκαν στον ταμία από του οποίου το ταμείο πήραν περίπου 10.000 ευρώ.

Αμέσως μετά, επιβιβάστηκαν σε ένα ............

κόκκινο αυτοκίνητο που είχαν παρκάρει έξω από το υποκατάστημα και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι προσπάθειες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους συνεχίζονται με αμείωτη ένταση...

Νάντια Γιαννακοπούλου: Δραστική μείωση στις τιμές των διοδίων

Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στις 13/12/10, που είχα καταθέσει σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων και τη δημιουργία νέων σταθμών, κυρίως στις διαδρομές Αθήνα –Καλαμάτα και Αθήνα –Θεσ/νίκη, μεταξύ άλλων, υπογράμμιζα την «επιτακτική ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας ώστε να περιοριστεί η καταχρηστική και υπερβολική τιμολόγηση των διοδίων από τις εταιρίες εκμετάλλευσης». Επιπρόσθετα, επεσήμανα ότι «είναι ανεπίτρεπτο να μην ακολουθούν οι τιμολογήσεις των εταιριών τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, δυσχεραίνοντας με κερδοσκοπικές πρακτικές τη μετακίνηση των πολιτών», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη διαδρομή Αθήνα – Μεγαλόπολη, όπου το κόστος με επιστροφή για τους οδηγούς των Ι.Χ. αυτοκινήτων αγγίζει τα 25 ευρώ.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών .........

και Δικτύων κ. Μαγκριώτης, συμμεριζόμενος τα ζητήματα που έθεσα, είχε αποκαλύψει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση με τις εταιρίες εκμετάλλευσης, αναφέροντας ότι οι συμβάσεις παραχώρησης κυρώθηκαν με νόμο στη Βουλή το 2007. Το ΠΑΣΟΚ τότε ως αντιπολίτευση, παρότι εκτιμούσε ότι τα έργα είναι αναγκαία για τη χώρα, επιφυλάχθηκε για το κόστος και την πυκνότητα των διοδίων και δεσμεύθηκε για τη μείωσή τους, όταν γίνει κυβέρνηση. Τόνισε, ότι αυτή παραμένει και η σταθερή επιλογή της κυβέρνησης μέχρι σήμερα και δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τροποποιήσεις των συμβάσεων για τη μείωση των διοδίων και την επίλυση τεχνικών προβλημάτων των αυτοκινητοδρόμων.

Άμεσα, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ρέππα, η δραστική μείωση στις τιμές των διοδίων. Κατά τη συνεδρίαση του αντίστοιχου Κοινοβουλευτικού Τομέα, ο Υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση του Υπουργείου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η δραστική μείωση (έως και 50%) της βάσης υπολογισμού ανά χιλιόμετρο, με στόχο τα 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο. Επιπλέον, στο Υπουργείο επεξεργάζονται τη χρήση εκπτωτικών καρτών για τους συχνούς χρήστες αλλά και την αναλογική χρέωση, με βάση τα διασχιζόμενα χιλιόμετρα. Γίνεται, παράλληλα, προσπάθεια να εξασφαλιστεί σε πρώτη φάση, για χρονικό διάστημα 8 μηνών, η συνέχιση της χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες, καθώς και η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου που θα έχει ως "προίκα" τα μελλοντικά έσοδα των διοδίων. Αναµένεται, ακόμη, πρόταση για επαναχάραξη των τµηµάτων των αυτοκινητοδρόμων που έχουν μπλοκαριστεί, εξαιτίας των αποφάσεων του ΣτΕ στον υγροβιότοπο του Καϊάφα, όπου σύμφωνα µε απόφασή του πρέπει να απενταχθούν για περιβαλλοντικούς λόγους 25 χλμ. στο τµήµα Πύργος - Καλό Νερό.

Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει στους πολίτες ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο με χρήματα που θα αντλεί από τη γενικότερη φορολογία και όχι από τους επιπλέον φόρους των διοδίων. Είμαι ικανοποιημένη που για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της και, συγκεκριμένα, για το θέμα του εξορθολογισμού της τιμής των διοδίων. Η μείωση των τιμών αποτελεί ένα βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την ανακούφιση του, ήδη, βεβαρημένου προϋπολογισμού του ελληνικού νοικοκυριού.

Πρόταση της κυβέρνησης για μειώσεις στα διόδια

Μείωση της τιμής όλων των διοδίων για τρία χρόνια κατά 25% - 30% και κατά 50% στα υπό κατασκευή τμήματα προτείνει το υπουργείο Υποδομών στις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε αυτοκινητόδρομων.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης ..........

Τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσαν τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως εγγύηση για τη συνέχιση της δανειοδότησης των εταιρειών που κατασκευάζουν τα έργα, αλλά και τη δημιουργία μίας ειδικής εταιρείας του Δημοσίου, με κεφάλαιο την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τα διόδια.

Το συγκεντρωθέν ποσό θα χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση του δημόσιου χρέους, δηλαδή, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, από τα κεφάλαια αυτά μπορούν να εξαγοραστούν ομόλογα που λήγουν, είτε ομολόγα από την τραπεζική αγορά.

Με τη δημιουργία του ειδικού εγγυητικού λογαριασμού το Δημόσιο παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες, για να συνεχίσουν τη δανειοδότηση των κατασκευαστριών εταιρειών.

Η πρόταση του ελληνικού δημοσίου, όπως εξηγησε ο υπουργός Υποδομών, περιλαμβανει μία ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για μία περίοδο έως τον Οκτώβριο, ή και έως το τέλος του 2011 και αυτό, επειδή τα προβλήματα, που πρέπει να επιλυθούν, είναι πολλά και η συνολική λύση απαιτεί χρόνο. Η ενδιάμεση αυτή συμφωνία θα έχει τη μορφή ενός μνημονίου, που αν συμφωνήσουν οι κοινοπραξίες, θα υπογραφεί και θα πάρει τη μορφή νόμου, που θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Στη συνέχεια, θα γίνουν νέες συζητήσεις για μία μακροχρόνια συμφωνία στο πνεύμα των υφισταμένων συμβάσεων παραχώρησης.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις, διευκρίνισε ότι μπορούν να γίνουν και έως το τέλος του τρέχοντος μηνός αν συμφωνήσουν οι κοινοπραξίες και θα την επιβαρυνθεί το δημόσιο έναντι των μελλοντικών του εσόδων.

Επίσης, κάλεσε τις εταιρείες να προβούν σε αναλογικές χρεώσεις, μέσω ηλεκτρονικών διοδίων, και στην καθιέρωση εκπτωτικών πολιτικών. Παράλληλα, επιβάλλεται, όπως είπε, να ολοκληρωθεί η κατασκευή του παράπλευρου δικτύου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των γειτονικών περιοχών.

Από την πλευρά του και ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν τα έργα και υπογράμμισε ότι η τυχόν ακύρωσή τους θα έστελνε ένα λάθος μήνυμα στο εξωτερικό, ως προς την ελκυστικότητα της Ελλάδας για επενδύσεις.

Ο κ. Ρέππας τέλος έκανε γνωστό ότι ορισμένα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων θα καθυστερήσουν να ολοκληρωθούν, λόγω των προσφυγών στο ΣτΕ και των αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί. Ένα από αυτά είναι στην Ολυμπία Οδό από το Κάτω Σαμικό μέχρι τον ποταμό Νέδα, μήκους 31 χιλομέτρων, επίσης στα Βραχνέικα Αχαϊας, μήκους 18 χιλιομέτρων, αλλά και στον αυτοκινητόδρομο Ε65 Λαμία - Εγνατία.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά τάχθηκε κατά της αναρδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

ΚΚΕ: Κυβερνητικοί ελιγμοί και απάτες

«Η κυβέρνηση με ελιγμούς και απάτες, ταυτόχρονα με την απροσχημάτιστη τρομοκρατία, επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη λαϊκή κατακραυγή και πάλη που απαιτεί την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων», σχολιάζει το ΚΚΕ

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το γνωστό κόλπο του Χότζα, γιατί ούτε περί αυτού πρόκειται, αλλά περί συμπαιγνίας μεταξύ κυβέρνησης, μεγαλοεργολάβων και τραπεζών», συμπληρώνει.

Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί σε «οργανωμένη πάλη για να καταργηθούν όλα τα διόδια, για να ανατραπεί η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη της πλουτοκρατίας και οδηγεί το λαό στη φτώχεια και τη δυστυχία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εγκαυστική από τη κλασική αρχαιότητα στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες από το Εικαστικό Εργαστήρι Κυπαρισσίας

Η εγκαυστική από τη κλασική αρχαιότητα στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες θα είναι το θέμα της διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 7μ.μ. στην Κυπαρισσία και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η ημερίδα διοργανώνεται από το Εικαστικό Εργαστήρι Κυπαρισσίας.

Η εγκαυστική είναι ανθρώπινη εικαστική δραστηριότητα ηλικίας πλέον των 2.500 χρόνων.
Ο ιστορικά εξελιγμένος άνθρωπος, την συνέδεσε πάντα:

► Με τις μνημειακές δραστηριότητές του που..........

είχαν ως υλικό κατασκευής το μάρμαρο (αρχιτεκτονική και γλυπτική): χρωματική επίχριση αρχιτεκτονικών μελών και αγαλμάτων, την ζωγραφική παράσταση σημάτων – μνημείων.

► Με την πολιτισμική συνθήκη και το κλίμα περιοχών: οι δυο αυτοί συντελεστές παγίωσαν τις εθιμικές συνήθειες απόδοσης τιμών στους προγόνους του ιστορικού ανθρώπου, του τυπικού της ταφής. των νεκρών του και λοιπών δραστηριοτήτων οι οποίες καθόρισαν το ύψος του πολιτισμού του. Ο δεύτερος συντελεστής ευνόησε ιδιαιτέρα την άνθηση της δραστηριότητας της εγκαυστικής ζωγραφικής στην ελληνική και κάτω Ιταλική χερσόνησο καθώς και στην Αίγυπτο. Το κλίμα της οποίας, σε συνδυασμό με τα ταφικά έθιμα τον ελληνικών κοινοτήτων της πτολεμαϊκής, και ρωμαϊκής της περιόδου, εξασφάλισε την μακροβιότητα αυτού του μοναδικού πολιτισμικού προϊόντος που ήταν ή ελληνική ζωγραφική της ύστερης αρχαιότητας. Το πνεύμα αυτής της ζωγραφικής- μέσω των πορτραίτων του Φαγιούμ- περιήλθε σε μας ακέραιο, δίνοντάς μας πέρα της αισθητικής ευχαριστήσεως και πλήθος ιστορικών πληροφοριών για την Αίγυπτο της ύστερης αρχαιότητας και των πρώτων Χριστιανικών χρόνων.

► Με την απεικόνιση του Θείου, θέμα προσφιλές στην τέχνη ήδη από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους.

► Με την πανάρχαια γνώση, εμπειρική τότε, του συγκερασμού ανόμοιων στοιχείων με την βοήθεια καταλυτών, σε ομοιογενή γαλακτώματα συνδετικά χρωμάτων πολύ ισχυρών για τα δεδομένα της εποχής. Τα γαλακτώματα αυτά κρατούν ακόμα ζηλότυπα τα μυστικά τους σε πείσμα της χημείας.

► Με τις περιοχές από τις οποίες προμηθεύονταν τις πρώτες ύλες για την κατασκευή χρωστικών ουσιών. {Φρόντιζαν να τις διαφυλάττουν και να τις καταγράφουν καθώς μας πληροφορεί ο Γάϊος Πλίνιος Σεκούνδος, στο 35o βιβλίο του, της Φυσικής Ιστορίας όπου εξετάζονται τα διάφορα είδη γαιών, - οξείδια δηλαδή μετάλλων (ορυκτά χρώματα) - βασικής πρώτης ύλης για τις χρωστικές ουσίες του καιρού του.«Αυτά τα χρώματα, οι ζωγράφοι τα ονομάζουν γεώδη.» Αλλά και χρώματα που έδιναν τα φυτά και τα όστρακα} κατάλληλα για την ζωγραφική με την τεχνική της εγκαυστικής.
Από τα μέσα της κλασικής αρχαιότητας έως τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, η αρχαιολογική έρευνα μας προσφέρει εντυπωσιακές πληροφορίες δανεισμού ζωγραφικού ύφους που, κυρίως μέσα από τις τεχνικές της νωπογραφίας και της εγκαυστικής, τίθεται στην υπηρεσία της νέας θρησκείας των παλαιοχριστιανικών και πρωτοχριστιανικών χρόνων, έως τον 7ο αι. μ.Χ.

Η εικονομαχία ανακόπτει βίαια τη ζωγραφική συνέχεια στο ανατολικό ρωμαϊκό κράτος και θα σημάνει στην ουσία το τέλος της εγκαυστικής. Αυτού του μοναδικού σε ποιότητα είδους της τέχνης, που ήκμασε στις ελληνικές κοινότητες και μετεφέρθη ως δάνειο στην ρωμαϊκή επικράτεια, θεραπευομένου κατά κανόνα από Έλληνες τεχνίτες, η τεχνική του ανεσύρθη από την ιστορική λήθη, πάλι από Έλληνες ζωγράφους τον 20ο αιώνα, γονιμοποιώντας καταλυτικά την ζωγραφική των πιο χαρισματικών ζωγράφων της γενιάς του μεσοπολέμου στη χώρα μας. Μετά το 843 η νωπογραφία και η ψηφιδογραφία θα ξαναβρούν μετά δυσκολίας τον βηματισμό τους έως το 1453 όπου θα σημανθεί σχηματικά και η εκπνοή της τελευταίας. Μονάχη πλέον η νωπογραφία διασώζοντας το πνεύμα του Πολυγνώτου , του Ευφράνορος, του Παρασείου, του Νικία….όπως της παραδόθηκε μέσα από τα πορτραίτα του Φαγιούμ , των πρώτων κηρόχυτων εικόνων ,των ζωγράφων του Herculaneum, των πρωτοχριστιανικών βασιλικών, των κατακομβών, αλλά και των σπουδαίων ζωγράφων της μακεδονικής αναγέννησης του 13ου μΧ. αιώνα θα διασωθεί δια αυτού μεταφέροντάς το έως τις αρχές του 19ου μΧ. αιώνα.

Δη.κ.ε.π.π.α.κ εικαστικό εργαστήρι,
οδός Πονηροπούλου δίπλα στο Κ.Ε.Π τηλ. : 27610 22980. Παρασκευή (17:00-21:00μ.μ.) Σάββατο & Κυριακή (10:00-πμ-18:00μμ) κιν.6977017876
Ιστορία της Τέχνης : διάλεξη & εργαστήρια εγκαυστικής
Διάλεξη : Σάββατο 16/4/11 ώρα 19:00
Εργαστήρια εγκαυστικής: Παρασκευή 17:00-21:00 Σάββατο 10:00-14:00 & 16:00-19:00
Εισηγητής Τάσος Αριδάς
Υπεύθυνος εργαστηρίων: Νίκος Ζαχαρίου

Επιστολή Νάντιας Γιαννακοπούλου για το Κέντρο Διαβιβάσεων

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των στρατιωτικών μονάδων και των κέντρων εκπαιδεύσεως ειδικότερα, έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της δομής και λειτουργίας τους που προφανώς, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύντμηση και τον αριθμητικό περιορισμό τους, εκτός των άλλων και για οικονομικούς, φρονώ, λόγους.

Πρόσφατα, σε απανωτές ερωτήσεις, τόσο δικές μου όσο ..........

και άλλων συναδέλφων, έχετε απαντήσει ότι το Κέντρο Διαβιβάσεων Καλαμάτας δεν πρόκειται να κλείσει και θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, ενώ στην απάντηση του κ. Μπεγλίτη τονίζεται ότι η λειτουργία του προβλέπεται και στο μελλοντικό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, σε χθεσινά και προχθεσινά δημοσιεύματα του αθηναϊκού και του τοπικού Τύπου, αλλά και σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, φαίνεται ότι το ΚΕΔΒ Καλαμάτας θα κλείσει οριστικά σε έξι μήνες. Το θέμα αυτό απασχολεί σοβαρά την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας και τους φορείς του τόπου, για τους σοβαρούς λόγους που σας έχουμε εγγράφως εκθέσει στις ερωτήσεις μας. Η εξέλιξή, δε, του θέματος αυτού (κλείνει, δεν κλείνει το ΚΕΔΒ), έχει ταλανίσει όλους όσους ασχολούνται με το ζήτημα αυτό.

Κατόπιν αυτών, παρακαλώ θερμά να μας δώσετε άμεσα μία σαφή και οριστική απάντηση, η οποία θα βάζει τέλος στα φημολογούμενα σενάρια περί κλεισίματος του ΚΕΔΒ Καλαμάτας.

Με κάθε τιμή,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου,

βουλευτής Μεσσηνίας

Τους έπιασαν με οπλοστάσια σε Μεσσηνία

Αντιμέτωποι με το πιστόλι ενός 45χρονου βρέθηκαν δύο υπάλληλοι του δήμου Πύλου- Νέστορος στη Μεσσηνία, την στιγμή που έκοβαν… χόρτα την άκρη του δρόμου! Ο οπλοφόρος ταμπουρώθηκε στο σπίτι του στο Σουληνάρι της Πύλου και χρειάστηκε πολύωρη διαπραγμάτευση με τους αστυνομικούς για να παραδοθεί. Η σύλληψή του έφερε στο φως ένα μικρό οπλοστάσιο που κατείχε παράνομα.

Ειδικός διαπραγματευτής αξιωματικός έπεισε ............

τον 45χρονο να παραδοθεί για να μην γίνει αιματοχυσία. Στην κατοχή του βρέθηκε το γεμάτο σφαίρες πιστόλι μάρκας Walther των 9 mm με το οποίο απείλησε τους δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά και ένα κυνηγετικό δίκαννο πλήρες φυσιγγίων με κομμένες κάννες και κοντάκι, εξαρτήματα άλλου κυνηγετικού όπλου, μία ξιφολόγχη, δύο ξιφίδια, μία διόπτρα όπλου, τρία φυσίγγια πολεμικού όπλου διαμετρήματος 7,62 mm και εννέα κάλυκες από πιστόλι των 9 mm.

Πρωτο Θέμα

Δικαίωση για συμβασιούχους πριν από το 2001

«Πιλότο» για χιλιάδες συμβασιούχους αποτελεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που δικαιώνει συμβασιούχους του ΟΠΑΠ, την περίοδο 1996-‘98 και μετατρέπει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη, ..........

κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι όσοι είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προ του 2001, μπορούν να μονιμοποιηθούν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι καθαρίστριες του ΟΠΑΠ εργάστηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απο το 1991 έως το 1998 και κατέθεσαν αγωγές πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, το άρθρο 103 απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, δεν καλύπτει τους συμβασιούχους που απασχολήθηκαν μετά το 2001.

Τη θετική τους ψήφο έδωσαν 26 Αρεοπαγίτες, ενώ κατά ψήφισαν 20. Η απόφαση αποτελεί έκπληξη, καθώς υπήρξαν αρνητικές εισηγήσεις τόσο από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε όσο και από τον Αρεοπαγίτη εισηγητή Ανδρέα Δουλγεράκη.

Real.gr

Με κριτήρια η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας

Τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.
Στόχος του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αρχίσει με τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και θα επεκταθεί σε άλλα επιδόματα.

Ήδη στο υπουργείο έχει ξεκινήσει η ............

απογραφή των επιδομάτων και η μελέτη θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» σχεδιάζεται η καθιέρωση νέων διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στην καταβολή κάθε επιδόματος.

Αυτό σημαίνει ότι για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από άλλες πηγές (εργασία, ακίνητα, μετοχές, τόκοι καταθέσεων) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, οικόπεδα).

Σε περίπτωση που κάποιος έχει εισόδημα και περιουσία πάνω από ένα όριο, τότε θα χάνει το επίδομα ή κάθε άλλη παροχή από το κράτος.

Ένα από τα κριτήρια ενδέχεται να είναι το οικογενειακό εισόδημα. Δηλαδή αν κάποιος είναι άνεργος, αλλά το εισόδημα της συζύγου ξεπερνά ένα ορισμένο ποσό, τότε δεν θα λαμβάνει το επίδομα.

Άλλωστε χθες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανέφερε στον Real fm 97,8 ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για την καλύτερη απόδοση της περιουσίας των 15 δισ. ευρώ των ταμείων, προκειμένου να βελτιωθούν τα έσοδα, ενώ στο σκέλος των δαπανών επανέλαβε ότι θα γίνει εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής, χωρίς, όμως, περικοπές αλλά με διασταύρωση ελέγχων και απογραφή των δικαιούχων.

Από τη πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, Γ Κουτρουμάνης μιλώντας στο Βήμα fm είπε ότι "ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα", καθώς, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα.

Εξάλλου, χθες το απόγευμα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας επισκέφθηκε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα στελέχη της τρόικας έκαναν αποδεκτές τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για εξοικονόμηση των 7,5 δισ. ευρώ έως το 2015. Ωστόσο, ζήτησαν να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ εξετάσθηκε σημείο προς σημείο η εξοικονόμηση που μπορεί να προέλθει από αύξηση των εσόδων και περιστολή δαπανών.

Real.gr

50% εκπτωση στα εισητήρια του τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου για τους πολύτεκνους.

Το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο προσφέρει στους πολύτεκνους 50% έκπτωση στο εισητήριο για την παράσταση που δοθεί στην Κυπαρισσία στις 17 Απριλίου ώρα 21:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Τριφυλίας στο χώρο του ΤΕΕ Κυπαρισσίας.Ναντια Γιαννακοπούλου: Τόνοι ανακυκλώσιμων, αξιοποιήσιμων υλικών στις χωματερές

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει πάρει, δυστυχώς, τεράστιες διαστάσεις, ενώ υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή και την πρόοδο των ισχυόντων Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, κάτι που βέβαια δεν είναι καθόλου ευχάριστο, αν σκεφτούμε ότι οι τάσεις δείχνουν ότι τα σκουπίδια μας αυξάνονται, άρα το πρόβλημα θα εντείνεται μέρα με τη μέρα. Είναι ανησυχητικά τα φαινόμενα που εμφανίζονται και στη χώρα μας, όπου τα απορρίμματα γίνονται πεδίο ανταγωνισμού «τεχνολογιών» για την ακρίβεια λόγω οικονομικών συμφερόντων.

Σε συνάρτηση των παραπάνω, είναι γεγονός, .........

πλέον, ότι μεγάλο ποσοστό από τα ανακυκλώσιμα υλικά θάβονται στις χωματερές διότι δεν μπορούν να επεξεργαστούν. Χαρακτηριστικά, από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης των Άνω Λιοσίων που δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα παράγονται εναλλακτικά καύσιμα για τις τσιμεντοβιομηχανίες που όμως καταλήγουν στο τέλος στον ΧΥΤΑ, καθώς οι τελευταίες δεν ενδιαφέρονται να απορροφήσουν αυτό το καύσιμο. Επίσης, το 25% των σκουπιδιών που πετιούνται στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης, καταλήγουν τελικά στη χωματερή αφού δεν έχουν τη δυνατότητα επιπλέον επεξεργασίας.

Βέλτιστη τεχνική διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων είναι, αναμφισβήτητα, αυτή της αποτροπής δημιουργίας αποβλήτων, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, ενώ ως αναγκαία για τα εναπομείναντα απόβλητα κρίνεται η τεχνική της υγειονομικής απόθεσης/ταφής. Για την πολιτεία, οι τομείς προτεραιότητας πρέπει να είναι: α) η ελαχιστοποίηση του όγκου και της ποιότητας των αποβλήτων, β) η ανακύκλωση και γ) η υγειονομική απόθεση υπολειμμάτων.

Συνεπώς, η υλοποίηση βέλτιστης πρακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένας συνδυασμός ευαισθησίας και ευσυνειδησίας του κάθε πολίτη και οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους. Αφενός, βέβαια, ο πρώτος διαχωρισμός που πραγματοποιείται από τους δημότες, ειδικά στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου αξιόπιστος οπότε τα απορρίμματα οδηγούνται σε εγκαταστάσεις διαλογής, μηχανικής ή χειροκίνητης. Αφετέρου, η ολοκληρωμένη διαχείριση απαιτεί τη δημιουργία σημαντικών βιομηχανικών μονάδων με όχι αμελητέες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απόδοση των συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης μπορεί να είναι εντυπωσιακή, όπως η αναφορά μείωσης των αποβλήτων που αποτίθενται – «φτάνουν» στον ΧΥΤΥ του νησιού Gotland της Σουηδίας από 25.900 τόνους το 1997 στους 2.650 τόνους το 2007.

Επομένως, πρέπει να επιτύχουμε άμεσα μείωση των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση και αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης. Για να το επιτύχουμε, πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες σωστά και έγκυρα και να συμμετέχουν. Στα πλαίσια αυτά η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Με ποιο τρόπο αξιοποιείται το ειδικό τέλος ανακύκλωσης που εισπράττει το κράτος;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει και να πιέσει τις εταιρίες, ώστε η αναγραφή της ανακυκλωσιμότητάς τους να γίνει περισσότερο διακριτή;

3. Εξετάζεται η δυνατότητα να παρέμβει στις αλυσίδες λιανικής πώλησης, να καθιερώσει την κατηγοριοποίηση σε α) πλήρως ανακυκλώσιμα, β) μερικώς ανακυκλώσιμα και γ) μη ανακυκλώσιμα και να καθιερώσει την τοποθέτησή τους στο ράφι ανάλογα με αυτήν την κατηγοριοποίηση;

4. Προτίθεται η κυβέρνηση να προωθήσει:

α) ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων;

β) την παροχή οικονομικών κινήτρων στους πολίτες για την εφαρμογή περιβαλλοντικά ορθής πρακτικής διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων;

5. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την προώθηση των βέλτιστων τεχνικών διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα για:

α) την επαναχρησιμοποίηση φιαλών και δοχείων και τη μείωση της χρήσης των μη-επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών;

β) τη διανομή επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών από τα καταστήματα λιανικής;

5. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την εφαρμογή όλων εκείνων των διεργασιών, οι οποίες απαιτούνται ώστε το σύνολο των αποβλήτων να αξιοποιούνται μερικώς ή ολικώς και, συγκεκριμένα:

α) την επαναχρησιμοποίηση του αποβλήτου ως έχει για την ίδια ή διαφορετική χρήση;

β) την αναγέννηση των αποβλήτων, τα οποία μετά από επεξεργασία, επιστρέφουν στα αρχικά τους χαρακτηριστικά;

γ) την ανάκτηση των αποβλήτων, τα οποία μετά από σημαντική επεξεργασία, διαχωρίζονται στα υλικά από τα οποία αποτελείται τα οποία και επαναχρησιμοποιούνται;

δ) την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, τα οποία μετά από επεξεργασία, ως καύσιμο είτε στην τσιμεντοβιομηχανία είτε για την παραγωγή ενέργειας είναι, υπό προϋποθέσεις, μία περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη μέθοδος;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη έγινε αόρατος!

Άρθρο του κ. Θεόδωρου Κουτρούκη

Καθώς συμπληρώθηκαν οι 100 πρώτες ημέρες από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα μπορούσε αποτιμηθεί η διαδικασία εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (ΣΔΕ) στους δήμους της χώρας. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην «Ελευθεροτυπία» το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του θεσμού η θέση καλύφθηκε μόνο σε 20 από τους 180 δήμους.

Το χειρότερο όμως είναι η στάση μιας μεγάλης .........

μερίδας των αιρετών της αυτοδιοίκησης απέναντι στο θεσμό. Πολλοί δήμαρχοι, που επιθυμούν να διορίσουν τον «κολλητό» τους, δίνουν «γραμμή» στην παράταξη τους με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας να ψηφίζουν όλοι το (συχνά εμφανώς ανεπαρκές) πρόσωπο χωρίς καμία τεκμηρίωση της ψήφου τους. Με αυτόν τον τρόπο εγείρονται βαρυσήμαντα ερωτήματα για την ικανότητα ή τη βούληση τους να κρίνουν ορθολογικά μια υποψηφιότητα για αυτή την τόσο νευραλγική θέση στο δήμο.

Οι προθέσεις είναι πλέον κρυστάλλινες: οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών πλειοψηφιών κατά κανόνα επιθυμούν να στελεχωθεί ο νεότευκτος θεσμός από «ημέτερες μαριονέτες» ή από φιλικά προς εκείνους πρόσωπα. Στην περίπτωση που δεν το πετυχαίνουν προτιμούν να αφήσουν τη θέση κενή, ώστε να αποσοβήσουν τον κίνδυνο να ελεγχθούν (κι ενδεχομένως να εκτεθούν) τα κακώς κείμενα της διοικητικής τους πρακτικής.
Το αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες είναι πρόδηλο: οι εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες -μη εκλέγοντας συμπαραστάτη- στερούν από τους πολίτες τη δυνατότητα να επιλύουν τις διαφορές τους με την αυτοδιοίκηση εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα και τους εγκαταλείπουν έρμαια στη δημοτική γραφειοκρατία. Οι πολίτες αυτών των ΟΤΑ δε θα έχουν το δικαίωμα να προστατευτούν έναντι των αυθαιρεσιών της αυτοδιοίκησης, ενώ οι αιρετοί θα διατηρήσουν πλήρως τη δυνατότητα τους να ασχολούνται με μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφετολογικές διευκολύνσεις θέτοντας παρακαταθήκη για την επανεκλογή τους.

Καθώς ο θεσμός κινδυνεύει να εκφυλιστεί είναι ανάγκη να θωρακιστεί με μερικές νομοθετικές παρεμβάσεις:
α) να τεθούν πιο συγκεκριμένες προϋποθέσεις στελέχωσης του θεσμού (πέραν των αόριστων «κύρος και εμπειρία»), ώστε ο Συμπαραστάτης να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του και να μην καταστεί διακοσμητικό πρόσωπο λόγω ανεπάρκειας.
β) να μην αλλάξει για κανένα λόγο η διάταξη που απαιτεί τα 2/3 των ψήφων του συμβουλίου και να καθιερωθεί η φανερή ψηφοφορία των αιρετών με αιτιολόγηση της ψήφου. Η προσέγγιση του αλήστου μνήμης «διορισθέντος κηπουρού», ας παραμείνει στο πολυθρύλητο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπου και ανήκει.
γ) να καθιερωθεί μηχανισμός ανάδειξης του Συμπαραστάτη στην περίπτωση που σε τρεις ψηφοφορίες δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία π.χ. με δημόσια κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων.
δ) η μη ανάδειξη συμπαραστάτη να επιφέρει συνέπειες στην χρηματοδότηση των ΟΤΑ, καθώς πλέον αυτοί οι δήμοι θα παρέχουν λιγότερες υπηρεσίες στους πολίτες σε σχέση με άλλους ΟΤΑ.

Καταλήγοντας ο πολυσήμαντος θεσμός του Συμπαραστάτη πρέπει να προστατευτεί από εκείνους που θέλουν να συρρικνώσουν τα δικαιώματα του πολίτη και να υποθάλψουν την κακοδιοίκηση, οι οποίοι αυτή τη φορά έχουν ονοματεπώνυμο.

Πειθαρχικό για εφοριακό που υπεξαίρεσε 2,2 εκατ. ευρώ

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ... ΕΚΠΛΗΞΗ!
Σε αναστολή των καθηκόντων του και παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο για άτακτη διαχείριση προχώρησε την Τετάρτη το Υπουργείο Οικονομικών για τον υπάλληλο της ΚΓ΄ ΔΟΥ Αθηνών, στους λογαριασμούς του οποίου εντοπίστηκαν κινήσεις μεγάλων ποσών από την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες...
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τον προϊστάμενο της ΔΟΥ στην Κυψέλη, ο οποίος κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε 2,2 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της εφορίας.

Ο εφοριακός αναζητήθηκε από την αστυνομία και τον ΣΔΟΕ, ωστόσο δεν έχει εμφανιστεί ακόμα για να απολογηθεί.

Στους λογαριασμούς βρέθηκε το εν λόγω ποσό, το οποίο και δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει από πουθενά. Σημειώνεται πως ο προϊστάμενος διαχειριζόταν τις πληρωμές και επιστροφές φόρων προς τις εταιρείες.

Από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές πραγματοποιείται έρευνα των στοιχείων των υποθέσεων που διαχειριζόταν ο υπάλληλος, ενώ έχει ήδη γίνει δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων του και απαγόρευση εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του.


Μεσσηνιακές εφημερίδες της 14ης Απριλίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Ο Μεσσηνιακός Λόγος είναι Εβδομαδιαία εφημερίδα
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Δ' Εθνική 6ος όμιλος. Αποτελέσματα 30ης ΑγωνιστικήςΗ βαθμολογία της 30ης Αγωνιστικής
Σόου Ψινάκη στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας

Σε «σόου» του γνωστού μάνατζερ και δημοτικού συμβούλου Ηλία Ψινάκη εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας, ο οποίος θύμισε τις καλύτερες στιγμές του από τα … ριάλιτι στα οποία συμμετείχε με τη συμπεριφορά του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας .............

«Έθνος», η αρχή έγινε με την αποθεωτική (!) υποδοχή του από τους συμβασιούχους, εν μέσω επεισοδίων και δακρυγόνων από τους διαμαρτυρόμενους πρώην εργαζόμενους, στο κτίριο του «Αθήνα 9,84» όπου διεξήχθη η συνεδρίαση.

Αργότερα όμως ο ίδιος ο Η. Ψινάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να επιβάλλει την τάξη στην αίθουσα με «πυγμή», προσθέτοντας αιχμηρά ότι μέχρι και νηπιαγωγός θα μπορούσε να το καταφέρει.

Το καλύτερο όμως, το οποίο θύμισε πραγματικά τηλεοπτικό σόου, το φύλαξε για αργότερα. Συγκεκριμένα, όταν ο παραιτηθείς πρόσφατα από αντιδήμαρχος Φώτης Προβατάς και δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» τον κατηγόρησε ότι ήταν «πρωτοπαλίκαρο» κατά την κατάληψη των συμβασιούχων, με το γνωστό του στιλ ο Ηλίας Ψινάκης άρχισε να φωνάζει: «εγώ πρωτοπαλίκαρο; Μωρή μουρλή κάτσε κάτω!».

Περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων προανήγγειλε ο Γ. Κουτρουμάνης

Τον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων προανήγγειλε σε συνέντευξή του την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα.

«Έχουμε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ το χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισμός και μόνο.
Παράδειγμα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι .........

που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50 και 100 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ το χρόνο. Η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99.5, ο Γ. Κουτρουμάνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός απέκλεισε σε αυτή τη φάση σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια αλλά τόνισε ότι «ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα. Ένα μάζεμα. Διότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα».

Σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας για τις περικοπές του προϋπολογισμού του, ο Γ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι η δέσμευση αφορά αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ από σήμερα μέχρι και το 2015.

Ο Γ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εντατικοποίησης της εισφοροδιαφυγής στα Ταμεία και στον περιορισμό στο μισό της ανασφάλιστης εργασίας. Τέλος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία, ο Γ. Κουτρουμάνης είπε πως «τα αποτελέσματα που έχουμε για τον πρώτο χρόνο, το 2010, είναι ενθαρρυντικά. Δηλαδή, μειώσαμε τη δαπάνη για φάρμακα κατά 850 εκατ. ευρώ και συνολικά τις δαπάνες για υγεία πάνω από 1,077 δις ευρώ σε σχέση με το 2009. Υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα βελτίωση».

Από άυριο η καταβολή του δώρου Πάσχα στους συνταξιούχους

Από την Πέμπτη 14 Απριλίου θα αρχίσει η καταβολή του δώρου Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, ενώ την ίδια μέρα θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα και στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Η σύνταξη του μηνός Μαΐου στους συνταξιούχους του Δημοσίου θα καταβληθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου.

Για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, η καταβολή του .........

δώρου έχει ξεκινήσει από την 1η Απριλίου μαζί με τη σύνταξη του μηνός Απριλίου 2011, με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.

Από τη Δευτέρα 11 Απριλίου, έχει αρχίσει και η καταβολή του δώρου Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους και στους δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

Από τη Δευτέρα, επίσης, γίνεται προπληρωμή των επιδομάτων ανεργίας των οποίων η καταβολή θα διαρκέσει έως και την 1/5/2011.

Σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνιους ανέργους, προπληρώνονται τα επιδόματα που έχουν εγκριθεί και τα οποία θα καταβάλλονταν κανονικά έως και 1/5/2011.

Άδεια άνευ αποδοχών στο δημόσιο και εργασία στον ιδιωτικό τομέα

Τη δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, ώστε να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα ή να ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις, προσανατολίζεται να δώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ..........

Τύπου, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει σενάριο που προβλέπει μακροχρόνια άνευ αποδοχών άδεια για τους δημοσίους υπαλλήλους που το επιθυμούν, σε μια προσπάθεια περικοπής των δαπανών του δημοσίου.

Οι πληροφορίες από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αναφέρουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα διακόπτουν την εργασία τους δεν θα χάνουν τη θέση τους και θα μπορούν να επιστρέψουν σε αυτήν, ενώ εξετάζεται η εγκαθίδρυση της μερικής απασχόλησης.

Δηλαδή οι νεοπροσλαμβανόμενοι να εργάζονται part time ανάλογα με τις ανάγκες του δημοσίου. Εξετάζεται ακόμη να δοθεί η δυνατότητα μερικής απασχόλησης και στους ήδη εργαζόμενους στο δημόσιο, όπως για παράδειγμα στις μητέρες ανήλικων τέκνων.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται τα δύο υπουργεία θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που δεν είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός αποχωρήσεων από το δημόσιο τομέα.

Είδος προς εξαφάνιση και οι γάζες στα νοσοκοµεία

Είδη προς εξαφάνιση αποτελούν υλικά πρώτης γραµµής στα νοσοκοµεία, όπως είναι οι σύριγγες, οι γάζες, οι ελαστικοί επίδεσµοι, τα γάντια χειρουργείου και τα λευκοπλάστ!

Την ίδια ώρα, οι προµηθευτές ορθοπεδικού υλικού αρχίζουν από σήµερα να αδειάζουν σταδιακά τις αποθήκες του ΕΣΥ.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση που ..........

έχει προκύψει στο Νοσοκοµείο της Ελευσίνας Θριάσιο, όπου ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τµήµατος κοινοποίησε την περασµένη Τετάρτη στη διοίκηση ότι οι τραγικές ελλείψεις σε υλικά «δηµιουργούν κινδύνους στην ασφαλή αντιµετώπιση των χειρουργικών ασθενών».

Η λίστα µε τις ελλείψεις που παραθέτει είναι µακρά (τραχειοσωλήνες, οξύµετρα, αεραγωγοί κ.ά.). Ετσι, ο ίδιος προειδοποιεί ότι αν δεν γεµίσουν άµεσα οι αποθήκες του νοσοκοµείου, ενδέχεται η διακοπή των προγραµµατισµένων χειρουργείων.

Στο ΚΑΤ πάλι, οι γιατροί έχουν επιδοθεί σε ένα νέο σύστηµα ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους – είτε δανείζονται οι κλινικές µεταξύ τους υλικά όπως είναι οι συσκευές ορών και οι ελαστικοί επίδεσµοι, είτε αναζητούν παράτυπα προµήθειες από γειτονικά νοσοκοµεία όπως είναι για παράδειγµα το Σισµανόγλειο.

Μάλιστα, όπως λένε ορθοπεδικοί τα κενά στις αποθήκες οδηγούν σε επιπλέον σπατάλες – για παράδειγµα, οι ελλείψεις σε λευκές γάζες αναγκάζουν το προσωπικό να χρησιµοποιεί τις µη ακτινοδιαπερατές, οι οποίες είναι και πιο ακριβές!

Ιδια είναι η κατάσταση και στον Ευαγγελισµό, όπου έχει µπει ούτως ή άλλως «νυστέρι» στις προµήθειες για εξοικονόµηση πόρων, ενώ παράλληλα ακολουθείται η τακτική των παραγγελιών µε το… σταγονόµετρο, γεγονός που δηµιουργεί επιπλέον τριβές µε τους προµηθευτές. Το αποτέλεσµα είναι να… στεγνώνουν οι κλινικές από είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. αντιδραστήρια) και να καταφεύγουν ακόµη και στον δανεισµό από άλλα νοσοκοµεία.

Οπως υπογραµµίζει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών ∆ηµήτρης Βαρνάβας, «οι ελλείψεις αφορούν και ακριβά υλικά αλλά κυρίως ευτελή, στα οποία δεν γίνονται σπατάλες, κρίνονται ωστόσο απαραίτητα».

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΆΙ πως το φαινόµενο των άδειων αποθηκών έχει οξυνθεί µετά τις κινητοποιήσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Προµηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), που επεκτείνει το εµπάργκο και στα νοσηλευτικά ιδρύµατα της περιφέρειας. Οπως καταγγέλλουν οι προµηθευτές του συλλόγου, οι οφειλές του υπουργείου Υγείας ανέρχονται στα 90 εκατοµµύρια ευρώ για το2010, ενώ φτάνουν τα 110 εκατοµµύρια ευρώ συµπεριλαµβανοµένων και των ανεξόφλητων τιµολογίων του πρώτου τριµήνου του 2011.

Στο µεταξύ, ο Σύνδεσµος Προµηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ανακοίνωσε την κλιµακωτή διακοπή των προµηθειών. Ετσι σήµερα, σταµατούν οι προµήθειες στον Ευαγγελισµό, ενώ αύριο και µεθαύριο θα ακολουθήσουν τα νοσοκοµεία της Νίκαιας και το Γ. Γεννηµατάς.

ΤΑ ΝΕΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ

Μετά από όλες τις παρεμβάσεις, νομίζω ότι δε χρειάζεται να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα το ελαιόλαδο. Ειδικά για τη Μεσσηνία, το λάδι δεν είναι απλώς ένα προϊόν, είναι το αίμα της. Θα ήθελα να πω, όμως, μερικά πράγματα για τα φλέγοντα θέματα. Το πρώτο φλέγον θέμα είναι η τιμή του λαδιού. Το πρόβλημα το γνωρίζουμε και ξέρουμε πως δημιουργείται βήμα-βήμα. Το θέμα είναι να προτείνουμε τις λύσεις και, προφανώς, οι λύσεις έχουν δύο βασικές πτυχές.

Η μία είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή στο επίπεδο των παραγωγών και αναφέρομαι στην αναδιοργάνωση των συνεταιρισμών, που είναι το κομβικό σημείο. Δε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε για να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, αν δεν υπάρχει μια επανίδρυση των συνεταιρισμών.
Είναι μια δέσμευση της Κυβέρνησής μας και ..........

πρέπει να προχωρήσει. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ορισμένες κεντρικές δράσεις, στην προκειμένη περίπτωση, όχι τόσο πολύ από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, αλλά από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε και μια αντίστοιχη συνάντηση, με την παρουσία των υπευθύνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να μας παρουσιάσουν ποιες είναι οι προτάσεις τους για ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το λάδι.

Όσον αφορά το θέμα της μεσογειακής διατροφής, ας μην έχουμε αυταπάτες. Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική και καλή είναι η μεσογειακή διατροφή, αλλά είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. Απευθύνομαι στον Υπουργό, στον οποίο έχω πει τις απόψεις μου για το θέμα της μεταρρύθμισης υγείας, που δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αφορά τον προσδιορισμό στόχων υγείας. Νομίζω, πραγματικά, ότι σύντομα πρέπει να προσανατολιστούμε σε έναν εθνικό στόχο υγείας, που να αφορά την προώθηση της μεσογειακής διατροφής.

Για το θέμα της παχυσαρκίας, ένα νούμερο να σας πω, αγαπητοί συνάδελφοι: 7000 θάνατοι, δηλαδή, 25 θάνατοι την ημέρα. Η παχυσαρκία δεν είναι αυτό το γραφικό θέμα, το οποίο λέμε «έχω μερικά κιλά παραπάνω», είναι η μεγαλύτερη μη λοιμώδης πανδημία, την οποία έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της πανδημίας. 7000 θάνατοι σημαίνει ότι είναι η τρίτη αιτία θανάτου, κύριε Κρεμαστινέ, μετά από τις καρδιακές παθήσεις και μετά από τις ογκολογικές παθήσεις, αλλά σύντομα, με το ρυθμό με τον οποίο εξελισσόμαστε, πιθανώς για την επόμενη γενιά η παχυσαρκία θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας.
Ξέρουμε όλοι ότι η πενταετία 2006-2011 με απόφαση της Ε.Ε. ήταν η πενταετία κατά της παχυσαρκίας.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα και πιστεύω ότι και εδώ το Υπουργείο θα πρέπει, μετά από μια αποτυχημένη πενταετία, να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες και να αποτελέσει και αυτό έναν εθνικό στόχο υγείας.

Επιλέγοντας κινητό.

Από τον συνεργάτη του Φιλιατρά News κ. Γιάννη Πετσέλη

Η επιλογή ενός κινητού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ίσως να έχετε βρεθεί αρκετές φορές στο εσωτερικό ενός καταστήματος κοιτώντας με τις ώρες τις διαθέσιμες προτάσεις και προσπαθώντας με την βοήθεια των υπάλληλων να πάρετε την τελική σας απόφαση. Ωστόσο, κάποιοι όροι ίσως να σας μπερδεύουν. Τι είναι τα megapixels, πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Bluetooth, σε τι σας χρησιμεύει το GPRS η το 3G;

Τα ερωτήματα είναι πολλά οπότε δεν θα ...........

πρέπει να ξεκινήσετε από εκεί. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε τι περίπου ψάχνετε μια συσκευή για τηλεφωνήματα η κάποια άλλη που να επιτρέπει ακόμη και την παρακολούθηση τηλεόρασης; Ένα κινητό για να ανταλλάξετε SMS η για να κάνετε απρόσκοπτα ασύρματο σερφινγκ στο ιντερνετ; Ακουστέ αυτά που θα σας πούμε και ίσως σταματήσετε να αναρωτιέστε τι πραγματικά χρειάζεστε. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τις επιθυμίες σας. Μια λανθασμένη επιλογή ίσως να σας απογοητεύσει. Αντίθετα, ένα κινητό κατάλληλα προσαρμοσμένο στις δικές σας απαιτήσεις μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα σας και να αναδειχτεί σε πολύτιμο και αχώριστο εργαλείο. Σε αυτά που ακολουθούν καταγράφουμε τα κυριότερα κριτήρια που καθορίζουν την επιλογή ενός κινητού. Παρουσιάζονται όλες οι κύριες ομάδες συσκευών, αλλά και οι τεχνολογίες που αυτά ενσωματώνουν.

Επιλέγοντας με κριτήριο την εμφάνιση.

Σημαντικό ρόλο για την επιλογή ενός κινητού τηλεφώνου παίζει αναμφίβολα και η εξωτερική εμφάνιση. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε επιλογή αγοράς μας έτσι συμβαίνει και με το κινητό τηλέφωνο. Αν μας γοητεύσει εξωτερικά, θα προχωρήσουμε να το εξετάσουμε και στον τομέα των τεχνικών χαρακτηριστικών που προσφέρει. Βέβαια το κριτήριο της εξωτερικής εμφάνισης είναι ίσως το μοναδικό που δεν έχει αντικειμενικές παραμέτρους. Έγκειται αποκλειστικά στο προσωπικό γούστο του ενδιαφερόμενου αγοραστή. Μολονότι λοιπόν η αισθητική είναι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την αγορά ενός κινητού, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοούνται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου, ώστε να εξακριβωθεί ότι αυτό ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσωπικές απαιτήσεις κάθε χρήστη. Αν και κάθε τηλέφωνο διαφέρει από τα υπόλοιπα, υπάρχουν ορισμένα κοινά γνωρίσματα με τα οποία επιτρέπεται η κατηγοριοποίηση τους σε διαφορετικές ομάδες. Ανάλογα με τον σχεδιασμό τους οι συσκευές είναι δυνατόν να ταξινομηθούν σε αδιάσπαστες (candy-bar), αναδιπλούμενες( clam-shell) και συρόμενες (slider). Κάποιες διακρίνονται για το ντιζαιν τους και συνήθως διαθέτουν ορισμένα πολυτελή χαρακτηριστικά. Αυτές κατατάσσονται στην κατηγορία των fashion phones. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη στοιχεία της εμφάνισης που μπορούν να αξιολογηθούν και να επηρεάσουν την τελική επιλογή του χρήστη. Τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνιση τους αρκετά κινητά, τα οποία έχουν πολύ μικρό πάχος. Πρόκειται για την κατηγόρια των slim και ultra-slim κινητών, το πάχος των οποίων ξεκινάει από τα 16 περίπου χιλιοστά και μπορεί να φτάσει έως και τα 6,9. άλλα στοιχεία είναι το μικρό μέγεθος /όγκος, η ελαφρότητα, η ύπαρξη ακριβών μέταλλων στην κατασκευή κ.α.

Τρεις βασικοί τύποι συσκευών.

Candy-Bar

Η βασικότερη μορφή κινητών είναι η μονοκόμματη η αδιάσπαστη αν και ο αγγλικός όρος δεν μπορεί να μεταφραστεί επακριβώς στα ελληνικά. Κάθε candy-bar κινητό είναι μια ενιαία κατασκευή, χωρίς κινούμενα μέρη, εκτός φυσικά από τα πλήκτρα και ίσως κάποια προστατευτικά καλύμματα. Τα πλήκτρα και η οθόνη των αδιάσπαστων κινητών είναι πάντοτε ορατά στον χρήστη της. Για να αποτραπεί η πίεση των πλήκτρων κατά την μεταφορά των συγκεκριμένων συσκευών, παρέχεται, τις περισσότερες φορές, η δυνατότητα του αυτόματου κλειδώματος. Τα περισσότερα από τα κινητά που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι αυτής της μορφής.

Clam-Shell

Τα Clam-Shell η αναδιπλούμενα κινητά αποτελούνται από δυο ξεχωριστά τμήματα που συνδέονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπεται το δίπλωμα και το ξεδίπλωμα τους. Το άνω τμήμα των αναδιπλούμενων κινητών περιέχει συνήθως το ακουστικό και την οθόνη. Στο κάτω τμήμα τοποθετείται το πληκτρολόγιο. Τα περισσότερα αναδιπλούμενα κινητά διαθέτουν και μια δεύτερη εξωτερική οθόνη μικρότερων διαστάσεων από αυτή που κρύβουν στο εσωτερικό τους ώστε ο κάτοχος τους να μπορεί να αντλεί χρήσιμες πληροφορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναδιπλούμενων συσκευών τρίτης γενιάς συναντάται και δεύτερη ψηφιακή κάμερα για την πραγματοποίηση βίντεο-κλήσεων.

Slider

Τα Slider η συρόμενα κινητά έχουν αρκετές ομοιότητες με τα αναδιπλούμενα. Αποτελούνται από δυο ξεχωριστά τμήματα, στο ανώτερο εκ των οποίων βρίσκεται συνήθως η οθόνη και στο κατώτερο το πληκτρολόγιο. Το κατώτερο τμήμα σύρεται και κρύβεται κάτω από το ανώτερο. Για να μπορέσει ο κάτοχος ενός slider κινητού να εισάγει αλφαριθμητικό κείμενο, θα πρέπει να ανασύρει το πληκτρολόγιο της. Σε αντίθεση με τα clam-shell η οθόνη των συρόμενων κινητών είναι πάντοτε ορατή.

Για λόγους ευκολίας, τα ειδικά πλήκτρα των συρόμενων τοποθετούνται στο ανώτερο τμήμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η μετακίνηση του πληκτρολογίου. Για την προστασία των συγκεκριμένων πλήκτρων από ατυχείς πιέσεις υιοθετείται ένα σύστημα κλειδώματος τους το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε αυτόματα (με την απόκρυψη του πληκτρολογίου) είτε χειροκίνητα.

Άλλοι εξωτερικοί παράγοντες.

Λεπτότητα

Τον τελευταίο καιρό οι εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει νέες μεθόδους κατασκευής, ώστε να ελαχιστοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το πάχος των συσκευών τους. Αρκετές συσκευές χαρακτηρίζονται πλέον ως slim η ultra slim, ώστε να υπογραμμιστεί η λεπτή τους γραμμή. Στην αγορά διατίθενται πλέον αρκετά κινητά με πάχος μικρότερο των 16 χιλιοστών. Εφόσον αρκετοί έλκονται από τα λεπτά κινητά, θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας μπορεί να έχει αξία κατά την επιλογή ενός κινητού. Σε ορισμένες περιπτώσεις το πάχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εργονομία και τη λειτουργικότητα της κατασκευής. Προτού επιλέξετε μια λεπτή συσκευή, βεβαιωθείτε ότι οι δυνατότητες της καλύπτουν τις ανάγκες σας.

Design

Η ομορφιά είναι ένα υποκειμενικό κριτήριο. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες σε συνεργασία πολλές φορές με γνωστούς σχεδιαστές κατασκευάζουν κινητά που διακρίνονται για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Οι συγκεκριμένες συσκευές κατατάσσονται στην κατηγορία των fashion phones και κατά κανόνα στοιχίζουν περισσότερο από τις κοινές συσκευές χωρίς ωστόσο να προσφέρουν καλύτερες λειτουργίες. Όπως και στην περίπτωση των slim κινητών θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά την εργονομία τους, ώστε να διαπιστώσετε αν είναι άνετη η χρήση τους.

Επιλέγοντας με κριτήριο την οθόνη.

Κάθε κινητό διαθέτει οθόνη. Ωστόσο δεν είναι όλες ίδιες. Η ποιότητα και οι ικανότητες τους εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση τους, ενώ επιπρόσθετα η ανάλυση τους καθορίζει την ευκρίνεια, αλλά και το πλήθος των πληροφοριών που μπορούν ταυτόχρονα να εμφανίσουν. Ορισμένα κινητά διαθέτουν ακόμα και σήμερα ασπρόμαυρες οθόνες ανάλογες με αυτές που ενσωμάτωναν οι συσκευές της περασμένης δεκαετίας. Μπορούν να απεικονίσουν μόνο δυο χρώματα (άσπρο και μαύρο ) ενώ η ανάλυση τους είναι κατά κανόνα αισθητά μικρή.. οι κατασκευαστές συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν σε ορισμένες απλές συσκευές ώστε να περιορίσουν στον ελάχιστο δυνατό βαθμό το τελικό κόστος. Μπορεί να μην είναι εντυπωσιακές όπως οι έγχρωμες ωστόσο έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την υπερβολικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Γι αυτό το λόγο ορισμένες εταιρείες επιλέγουν οθόνες αυτής της μορφής ως δευτερεύουσες σε μοντέλα με καπάκι.

Τεχνολογία

Πολλοί διαφορετικοί και πολύπλοκοι παράγοντες καθορίζουν την ποιότητα των έγχρωμων οθονών. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η τεχνολογία κατασκευής τους. Οι οθόνες STN χρησιμοποιούνται κυρίως σε απλές συσκευές αφού η παραγωγή τους δεν κοστίζει ακριβά. Μειονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ο αργός ρυθμός ανανέωσης των απεικονιζόμενων πληροφοριών και τα συνήθως ξεθωριασμένα χρώματα. Τα περισσότερα έγχρωμα LCD που απαντώνται ωστόσο σε κινητά είναι TFT. Χαρακτηριστικό τους η συνήθως άριστη απεικόνιση των χρωμάτων και η πολύ γρήγορη ανανέωση τους. Μειονέκτημα τους η υψηλή κατανάλωση ενέργειας που μειώνει αισθητά την αυτονομία του τηλεφώνου. Για τον λόγο αυτό πολλοί κατασκευαστές έχουν προχωρήσει στη λήψη διαφόρων μέτρων όπως οι καταστάσεις ύπνου η νάρκης που τις απενεργοποιούν όταν το κινητό βρεθεί για αρκετή ώρα σε κατάσταση αναμονής.

Ανάλυση-χρωματικό βάθος.

Η ανάλυση εκφράζεται με τον αριθμό των πιξελς (εικονοστοιχειων) κάθε οθόνης. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση τόσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν να παρουσιαστούν ταυτόχρονα. Μια μέση ανάλυση οθόνης αυτή τη περίοδο είναι 170χ220 πιξελς ωστόσο υπάρχουν αρκετές συσκευές με LCDs των 240χ320 πιξελς. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στη σχέση ανάλυσης /φυσικών διαστάσεων. Όπως και στις τηλεοράσεις το μέγεθος ενός display εκφράζεται σε ίντσες της διαγωνίου του. Φυσικά όσο μεγαλύτερη είναι η διαγώνιος τόσο πιο ευκρινείς θα είναι οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό. Το 240χ320 πιξελς πάντως τείνουν να καθιερωθούν ως στάνταρ αφού ο συγκεκριμένος λόγος ανάλυσης είναι παρόμοιος με αυτόν των οθονών των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο αριθμός των χρωμάτων που μπορεί να παρουσιάσει μια έγχρωμη οθόνη καθορίζει την ποιότητα των απεικονιζόμενων γραφικών σε αυτήν. Όσα περισσότερα είναι τα χρώματα τόσο πιο ικανοποιητικά θα προβληθούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο αλλά και τα στοιχεία του περιβάλλοντος εργασίας. Οι πρώτες έγχρωμες οθόνες των κινητών παρουσίαζαν 256 χρώματα. Μετά ακολούθησαν οι οθόνες των 4096 και των 65536 χρωμάτων. Αυτή τη περίοδο επικρατούν στην αγορά οι οθόνες με 262144 χρώματα, ωστόσο υπάρχουν αρκετές που απεικονίζουν 16,7 εκατομμύρια χρώματα. Για την αποφυγή άσκοπων συγκρίσεων θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αριθμός των χρωμάτων που μπορεί να απεικονίσει μια οθόνη καθορίζεται από το χρωματικό της βάθος. Αυτό εκφράζει τον αριθμό των μπιτ που χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση ενός χρώματος σε ένα πιξελ. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μπιτ τόσο περισσότερα τα χρώματα. Οι μονόχρωμες οθόνες έχουν χρωματικό βάθος 1μπιτ δηλαδή 21 χρώματα. Μια οθόνη 12 μπιτ παρουσιάζει 212 χρώματα, δηλαδή 4096. εφόσον ο αριθμός των χρωμάτων μετριέται σε δυνάμεις του 2 δεν είναι δυνατόν μια οθόνη να παρουσιάζει 262.144 χρώματα και μια άλλη 260.000. Και οι δυο παρουσιάζουν ακριβώς 218 χρώματα, ενώ οι μικρές διαφορές που παρατηρούνται συνήθως στα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις που πολλές φορές μπερδεύουν τους καταναλωτές.

Επιλέγοντας με κριτήριο την ψηφιακή φωτογραφία.

Σχεδόν όλα τα κινητά που διατίθενται στην αγορά ενσωματώνουν ψηφιακή κάμερα. Η ανάλυση τους μετριέται σε αριθμό μεγαπιξελ. Ο αριθμός αυτός εκφράζει στην πράξη την ποιότητα και την καθαρότητα των εικόνων, η οποία όμως μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο όταν αυτές μεταφερθούν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή η να εκτυπωθούν. Αν σκοπεύετε να κρατήσετε τις φωτογραφίες που θα απαθανατίσετε με το κινητό, τότε θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο που η ψηφιακή του κάμερα να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάλυση. Σε γενικές γραμμές οι φωτογραφίες με ανάλυση 2 μεγαπιξελ η καλύτερη μπορούν να εκτυπωθούν σε επιφάνεια 10χ15 εκατοστών, χωρίς να παρατηρούνται θολά σημεία η παραμορφώσεις. Όσο χαμηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο λιγότερες λεπτομέρειες καταγράφονται στις φωτογραφίες και σίγουρα αν επιχειρηθεί η εκτύπωση τους το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.

Οι ψηφιακές κάμερες ανάλυσης VGA είναι ιδανικές για την διαμοίραση των φωτογραφιών με MMS και τίποτα περισσότερο. Ωστόσο ο αριθμός των μεγαπιξελ δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα των φωτογραφιών. Αρκετά χαρακτηριστικά μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.

Το κυριότερο από αυτά είναι η ποιότητα των οπτικών τμημάτων του φακού. Λόγω των φυσικών τους ιδιοτήτων, οι φακοί με μεγαλύτερη διάμετρο αποδίδουν καλύτερες φωτογραφίες και καταγράφουν περισσότερες λεπτομέρειες. Μια ακόμη σχετική λειτουργία είναι αυτή της αυτόματης εστίασης η auto focus. Η χρήση της επιτρέπει τον υπολογισμό ανάμεσα στον φακό της κάμερας και το προς φωτογράφηση αντικείμενο. Στη συνέχεια ο φακός εστιάζει σωστά στο θέμα, ώστε αυτό να καταγράφεται χωρίς θολούρες και όσο το δυνατόν πιο καθαρά. Η ύπαρξη της αυτόματης εστίασης είναι κάτι που θα πρέπει να αναζητήσετε, αν θέλετε ευκρινείς φωτογραφίες. Άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα των λήψεων είναι η ύπαρξη φλας (με λευκό λεντ η με αέριο ξένον με το δεύτερο να πλεονεκτεί ασύγκριτα) καθώς και οι ψηφιακές ευκολίες που βελτιώνουν τη λήψη, διορθώνουν τα χρώματα, αυξομειώνουν τη φωτεινότητα και σταθεροποιούν τις εικόνες. Το ζουμ είναι ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να εκτιμηθεί. Σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το ψηφιακό ζουμ αφού η μεγέθυνση των αντικειμένων πραγματοποιείται με τη μέθοδο του διπλασιασμού του μεγέθους των καταγεγραμμένων πιξελς. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας των εικόνων. Αντίθετα το οπτικό ζουμ γίνεται στο φακό και το αποτέλεσμα είναι πάντοτε καθαρό. Δυστυχώς το οπτικό ζουμ δεν παρέχεται παρά μόνο σε ελάχιστα κινητά αφού συνήθως προϋποθέτει την ύπαρξη μηχανικών τμημάτων τα οποία αυξάνουν τον όγκο της κατασκευής.

Επιλέγοντας με κριτήριο τη συνδεσιμότητα.

Η συνδεσιμότητα εκφράζει τόσο τις ικανότητες αλληλεπίδρασης του κινητού με άλλες ψηφιακές συσκευές όσο και τις δυνατότητες του στον τομέα της ανταλλαγής δεδομένων με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Το συγκεκριμένο κριτήριο μπορεί να είναι πιο ειδικευμένο από τα υπόλοιπα, ωστόσο αφορά τόσο τους απλούς χρήστες όσο και τους περισσότερο εξοικειωμένους με την τεχνολογία. Χαρακτηριστικά όπως το blue tooth η θύρα υπέρυθρων και πρόσφατα το Wi-Fi διευκολύνουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό λειτουργίες όπως τη χρήση ασύρματων ακουστικών, την ανταλλαγή δεδομένων με άλλες συσκευές (κινητά υπολογιστές PDAs φωτογραφικές μηχανές, εκτυπωτές) την πρόσβαση στο ιντερνετ σε γρήγορες ταχύτητες κ.α. Προτού επιλέξετε ένα κινητό αξιολογώντας τις δυνατότητες του σε αυτό το τομέα θα πρέπει αρχικά να δείτε αν αυτές σας ενδιαφέρουν. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε ασύρματο ακουστικό η να ανταλλάσσετε φωτογραφίες ήχους και άλλα αρχεία με τα οικεία σας πρόσωπα χωρίς χρέωση, σίγουρα θα πρέπει να επιλέξετε μια συσκευή με blue tooth.

Αν επιθυμείτε την ασύρματη πρόσβαση σε τοπικά δίκτυα υπολογιστών που προσφέρονται σε εργασιακούς αλλά και δημόσιους χώρους, θα χρειαστείτε κινητό με υποστήριξη Wi-Fi. Αν θέλετε να συγχρονίσετε τις επαφές, τις σημειώσεις και τα γεγονότα του ημερολογίου με το Microsoft Outlook αλλά και εφ όσον επιθυμείτε να μεταφέρετε στο κινητό από τον υπολογιστή σας μεγάλο όγκο δεδομένων όπως τραγούδια, βίντεο κ.α. συνιστάται η αγορά ενός κινητού με καλώδιο USB.

Οι επαγγελματίες χρήστες καθώς και όσοι επιθυμούν την ασύρματη πρόσβαση στο ιντερνετ θα πρέπει να επιλέξουν μια συσκευή που να υποστηρίζει τις υπηρεσίες τρίτης γενιάς. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες επιτρέπουν την ταχύτατη λήψη πληροφοριών και διευκολύνουν την πλοήγηση στο ιντερνετ, την ανάκτηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τη δημοσίευση περιεχομένου σε blocks κ.α. Αν το ιντερνετ δεν είναι μέρος της καθημερινότητας σας μπορείτε να αρκεστείτε σε μια απλή συσκευή δεύτερης γενιάς, που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υποστηρίζει τις απλές υπηρεσίες GPRS οι οποίες επαρκούν για το κατέβασμα Java παιχνιδιών φόντων και μελωδιών από τα δίκτυα των παροχων κινητών τηλεφωνίας. Το 3G είναι πάντως απαραίτητη προϋπόθεση για τη πρόσβαση σε υπηρεσίες Mobile TV, πραγματοποίηση βίντεο κλήσεων αλλά και την λήψη ολοκληρωμένων τραγουδιών από τα συγκεκριμένα portals.

Επιλέγοντας με κριτήριο τον αποθηκευτικό χώρο.

Τα κινητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, αλλά και για την ακρόαση μουσικής. Ωστόσο, οι δυο αυτές ιδιαίτερα δημοφιλείς λειτουργίες έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Τα κινητά που τις παρέχουν θα πρέπει να έχουν αρκετά μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, ώστε να είναι εφικτή η φιλοξενία αναρίθμητων φωτογραφιών και πολλών τραγουδιών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση μιας ψηφιακής κάμερας τόσο περισσότερο χώρο καταλαμβάνουν οι φωτογραφίες που θα ληφθούν με αυτήν. Για παράδειγμα, μια εικόνα στα 3,2 μεγαπιξελς απαιτεί περίπου έως και 1ΜΒ αποθηκευτικού χώρου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την μουσική. Τα ψηφιακά αρχεία που περιέχουν μουσική ικανοποιητικής ποιότητας και διάρκειας περίπου 3 λεπτών θα καταλάβουν από 3 έως 5 ΜΒ πολυτίμου χώρου. Είναι λογικό λοιπόν ότι μια συσκευή που παρέχει μικρή εσωτερική μνήμη ανεξάρτητα από το αν διαθέτει κάμερα και MP3 Player, δεν θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τις λειτουργίες της.

Προτού επιλέξετε μια συσκευή θα πρέπει να γνωρίζετε το διαθέσιμο χώρο της εσωτερικής της μνήμης. Όσο μεγαλύτερος είναι τόσο το καλύτερο. Πάντοτε όμως θα είναι περιορισμένος και δεν θα μπορεί να επεκταθεί, ώστε να επιτραπεί η φιλοξενία ακόμη περισσότερων αρχείων. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρουν οι συγκεκριμένες λειτουργίες θα πρέπει να επιλέξετε μια συσκευή με υποδοχή για την τοποθέτηση καρτών μνήμης. Οι συγκεκριμένες κάρτες έχουν συνήθως το μέγεθος γραμματοσήμου και τοποθετούνται εύκολα στο κινητό. Μια κάρτα ονομαστικής χωρητικότητας 1 GB μπορεί να χωρέσει 1.000 φωτογραφίες υπερυψηλης ανάλυσης η 200 περίπου τραγούδια. Το κόστος για την απόκτηση της είναι πλέον αρκετά χαμηλό και δεν θα δυσκολευθείτε να τις βρείτε σε κάθε κατάστημα του χώρου. Φροντίστε ωστόσο να επιλέξετε την κάρτα που είναι συμβατή με το κινητό σας, αφού διατίθενται πολλοί και διαφορετικοί τύποι.

Αποφασίζοντας.

Πολλοί ακόμη παράγοντες μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή μιας συσκευής. Εκτός από τα κριτήρια που αναλύσαμε διεξοδικά, η απόφαση μπορεί να επηρεασθεί από την ύπαρξη ειδικευμένων χαρακτηριστικών. Κάποιος χρήστης νεαρής ηλικίας ίσως να θέλει ραδιόφωνο FM, ενώ κάποιος επαγγελματίας να προτιμά να συντάσσει μηνύματα και να οργανώνει τις υποχρεώσεις του με πληκτρολόγιο QWERTY. Ευτυχώς στην αγορά υπάρχουν τόσες πολλές συσκευές που σίγουρα δεν θα δυσκολευθείτε να εντοπίσετε την πλέον κατάλληλη για τις προσωπικές σας ανάγκες. Μην παρασυρθείτε από τις πρόσφορες των καταστημάτων και μην επιλέξετε με κλειστά μάτια ένα τηλέφωνο. Θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι για τις δυνατότητες του από έγκυρες πηγές και παράλληλα να είστε βέβαιοι για την επιλογή σας διότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Μεγάλες ζημιές από συνδυασμό διαφόρων ακραίων καιρικών φαινομένων για τους πατατοκαλλιεργητές σε Μεσσήνη και Τριφυλία

Πριν από 15 περίπου ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας στις πατατοπαραγωγικές περιοχές του νομού Μεσσηνίας, και ιδιαίτερα στη Μεσσήνη και την Καλαμάτα, με ενθαρρυντικές τιμές, αλλά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Ωστόσο, η φετινή παραγωγή κύλησε μέχρι πρότινος με εκτεταμένες καταστροφές, καθώς μετά τις προ μηνός βαριές ζημιές που προκάλεσε ο παγετός στις καλλιέργειες της Τριφυλίας και άλλες περιοχές, οι παραγωγοί θα πρέπει εκ νέου τώρα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός συνδυασμού ακραίων καιρικών φαινομένων (ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, παγετός) τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή της Μεσσήνης και αλλού. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η ζημιά που υπέστησαν τα πατατοχώραφα, από τις διαδοχικές και διάφορες, επανειλημμένες αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι μεγάλη.

Προβλήματα εντοπίζονται βέβαια και σε .........

διάφορες άλλες παραγωγές, τα περισσότερα όμως υφίστανται στα πατατοχώραφα, στα οποία ο παγετός έχει «κάψει» τις πρώιμες φυτεύσεις, ενώ τα φυτά έχουν σπάσει από την ανεμοθύελλα και τον παγετό. Συνεπώς, η μείωση της παραγωγής είναι αναπόφευκτη, η οποία μάλιστα λέγεται ότι μετά την εκτίμηση θα ξεπεράσει τα 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Εάν συνεκτιμηθεί το γεγονός, ότι την περίοδο που διανύουμε γίνεται η συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας ιδιαίτερα στις περιοχές Μεσσήνης και Καλαμάτας, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί η ποιότητα, καθώς με τις απότομες αλλαγές του καιρού, οι πατάτες “σκάνε”. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, δεν έχουν γίνει οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και είναι απαραίτητο οι εκτιμήσεις των ζημιών να γίνουν από έμπειρα στελέχη του οργανισμού το συντομότερο δυνατόν. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση για την καταγραφή, την εξατομίκευση των ζημιών, αλλά και την αποζημίωση των παραγωγών των περιοχών που επλήγησαν;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Ανακοίνωση σχετικά με τις παρατάσεις των προθεσμιών υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ μέσω του TAXISnet

και υποβολής εισοδήματος 2011, καθώς και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων 2011 για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι για την διευκόλυνση των πολιτών τα εξής:
1. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2010 με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του TAXISnet, μέχρι τις 20 Απριλίου.
2. Επιπλέον, παρατείνεται ως τις 5 Μαΐου ...........

2011 η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των επαγγελματιών που ασκούν ατομική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας, η οποία έληγε στις 18 Απριλίου 2011, και ολοκληρωνόταν μέσα σε 11 μέρες, με εξαίρεση στις 26 Απριλίου 2011, με αρχή για το ψηφίο 1 στις 18 Απριλίου και λήξη για τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00, όπως αντίστοιχα δόθηκε προθεσμία υποβολής και για τους τηρούντες βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας ή μη τηρούντες.
3. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνιών, κοινοπραξιών κλπ., που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας και όσες έχουν αντικείμενο εργασιών την αντιπροσώπευση ή πρακτόρευση ασφαλιστικών εταιρειών κλπ, η οποία λήγει στις 15 Απριλίου 2011, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, εφόσον οι δηλώσεις υποβάλλονται μέσω ΔΟΥ, στην περίπτωση υποβολής μέσω διαδικτύου, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία στις 28 Απριλίου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
4. Σε περιπτώσεις που καθίσταται αδύνατη η επικοινωνία με το ειδικό δίκτυο TAXISnet ή στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων των ατομικών επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των εταιριών (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξιών, κοινωνιών κλπ) και λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής για πρώτη φορά της υποβολής των δηλώσεων αυτών μέσω διαδικτύου, παρέχεται η ευχέρεια υποβολής των δηλώσεων αυτών στις Δ.Ο.Υ., εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης των δηλώσεων μέσω διαδικτύου.
5. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων του έτους 2011, που υποβάλλονται στη ΔΟΥ, ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της δεύτερης παραγράφου.

Συζήτηση του Οδυσσέα Βουδούρη με τους κατοίκους της Kαζάρμας, Χατζή και Βλαχόπουλου

Με κατοίκους και παράγοντες της Καζάρμας, του Χατζή και του Βλαχόπουλου συζήτησε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης, το Σάββατο, 9 Απριλίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, εκτός από προβληματισμούς και γενικά θέματα πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας, η συζήτηση περιστράφηκε στην ενίσχυση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα του λαδιού, καθώς και στα τοπικά προβλήματα.

Πιστεύοντας ότι σημαντική πτυχή του .......

ρόλου του Βουλευτή είναι να αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τους θεσμούς της πολιτείας, ο κ Βουδούρης εντάσσει τις επισκέψεις αυτές στον ευρύτερο προγραμματισμό περιοδειών στο Νομό.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΙ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε ύστερα από την «καταγγελία» του Συλλόγου Προστασίας θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ για «οικοδομικές και άλλες παρεμβάσεις» στη περιοχή Natura «θίνες Κυπαρισσίας» και για την αποκατάσταση της αλήθειας δηλώνουμε τα εξής:

1. Ουδεμία εργασία ή παρέμβαση έγινε στο συγκεκριμένο χώρο από το Δήμο Τριφυλίας.
2. Οικοδομικές εργασίες στη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή δεν έχουν ξεκινήσει.
3. Η πολεοδομία Τριφυλίας ουδεμία άδεια .........

έχει εκδόσει μέχρι σήμερα και οι σχετικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την επενδύτρια εταιρεία «Ν. ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» είναι υπό εξέταση.
4. Οι κάθετοι δρόμοι για τους οποίους γίνεται λόγος προβλέπονται από το αρχικό παραχωρητήριο του έτους 1953 ως υποχρέωση του ιδιοκτήτη ιδιώτη, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στην παραλία.
5. Οι παρεμβάσεις που ξεκίνησαν να γίνουν δεν ήταν πρωτοβουλία του Δήμου αλλά του ιδιώτη ιδιοκτήτη επενδυτή, χωρίς ενημέρωση και χωρίς άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, γι’ αυτό και μόλις ενημερωθήκαμε, με εντολή του Δημάρχου εκδόθηκε άμεσα από τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας απόφαση διακοπής των εργασιών (σχετικό το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 936/8-4-2011 έγγραφο της πολεοδομίας Τριφυλίας). Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες έρευνας της υπόθεσης, καταλογισμού ευθυνών, όπου διαπιστωθούν και αποκατάσταση των «αμμοθινών» όπου διαπιστωθεί ότι εθίγησαν. Για το ζήτημα που προέκυψε ο Δήμαρχος είχε επικοινωνία με τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και με μηχανικούς – εκπροσώπους της ιδιοκτήτριας εταιρείας, στους οποίους επέστησε την προσοχή για την πιστή τήρηση των νομίμων διαδικασιών για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις φάσεις εξέλιξης της επένδυσης.
6. Τέλος οφείλουμε γι’ άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι για την Δημοτική Αρχή στο σύνολό της και το Δήμαρχο προσωπικά παραμένει ισχυρή η δέσμευση ότι επενδυτικές δραστηριότητες στο Δήμο μας είναι καλοδεχούμενες, υπό την αυστηρή και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση σεβασμού του περιβάλλοντος.

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ