Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ανταρσία βουλευτών στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ κατά Παπακωνσταντίνου

Ένταση δημιουργήθηκε πριν από λίγο στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ την ώρα που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίαζε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια.

Σύσσωμοι οι βουλευτές που συμμετέχουν στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία ζήτησαν την απόσυρση του κατατεθειμένου νομοσχεδίου φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος αμέσως μετά σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό.

Οι Διάλογοι της Ανταρσίας

Στα όριά τους φαίνεται πως έχουν φτάσει οι .........

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών. Η Βάσω Παπανδρέου όταν πήρε το λόγο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα τυχερά παιχνίδια απευθυνόμενη στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είπε σε έντονο ύφος: «Δεν το ψηφίζω». Το χαρακτήρισε στυγνό εισπρακτικό μέτρο και τόνισε: «Αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος». Ο Γιάννης Αμοιρίδης είπε ότι: «Δεν είναι ηθικό», το εν λόγο νομοσχέδιο, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης σε ήπιους τόνους άσκησε κριτική για το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τους Βουλευτές λέγοντας: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε;». Το βασικό θέμα που θέτουν οι Βουλευτές είναι να έχει τον έλεγχο ο ΟΠΑΠ και να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών. Επίσης θεωρούν ότι η επιτροπή που προβλέπεται στο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του, επιχείρησε σύμφωνα με πληροφορίες να θέσει τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προ τετελεσμένων. Στις αιτιάσεις των συναδέλφων του απάντησε: «Ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως; Τι θέλουμε να γίνουμε Βόρεια Κορέα, να τα απαγορεύσουμε όλα;». Ο Δημήτρης Λιτζέρης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέβασε τους τόνους και απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: «Μας κοροϊδεύετε όταν λετε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;». Στο τέλος, αφού είδε ότι σκληραίνουν τη στάση τους οι Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο Γιώργος Παπακωνταντίνου σημείωσε με νόημα: «Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει. Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το υπουργικό συμβούλιο».

Το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια, όχι μόνο εξαιτίας των δραματικών τόνων που έδωσαν ο υπουργός και οι Βουλευτές αλλά επειδή την επόμενη εβδομάδα ήταν προγραμματισμένο να εισέλθει προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και απ’ ότι φαίνεται οι αντιδράσεις δεν είναι δυνατόν να κατευναστούν. Μετά το τέλος της συνεδρίασης Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έλεγε με νόημα: «Αν είχε σήμερα δελτία ειδήσεων θα είχε πέσει η κυβέρνηση»

ΣΚΑΪ

Συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου

Συνεδριάζει την Δευτέρα 11 Απριλίου και ώρα 2 το μεσημέρι στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης» το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που υπογράφει ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, με πολλά και σημαντικά θέματα με μεγαλύτερο αυτό της διαχείρισης στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο και το οποίο θα έχετε την δυνατότητα να το παρακολουθήσετε την Δευτέρα ζωντανά μέσα από το Φιλιατρά News είναι τα παρακάτω:


1. Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 30MW, στη θέση ‘’Προφήτης Ηλίας – Κούκουρας – Νεραϊδοράχη’’ και δίκτυο διασύνδεσης, Δήμου Βόρειας Κυνουρίας Ν Αρκαδίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

2. Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Λειτουργία υφιστάμενης τουριστικής κατασκήνωσης Γ τάξης με διακριτικό τίτλο ALKIONI HOLIDAYS Α.Ε. 167 θέσεων (501) ατόμων ιδιοκτησίας της εταιρείας ΑΛΚΥΟΝΗ Α.Ε. που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή στη θέση Βλήχα ΔΔ Σχοίνου του Δ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

3. Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία οκτώ (8) νέων δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων και λιπαντικών στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) – Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε. στη θέση ΔΔ Αγίων Θεοδώρων του Δ. Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

4. Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Αντικατάσταση εσωτερικού και βελτίωση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης ΔΔ Νεάπολης – Ανόρυξη νέας υδρευτικής γεώτρησης – Υδρομάστευση πηγής» στις θέσεις Παραδείσι, Πέτρα, Καλένια, Ψαθάκα ΔΚ Νεάπολης της ΔΕ Βοιών του Δ Μονεμβάσιας ΠΕ Λακωνίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

5. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Ν. Αργολίδας, για υλοποίηση πρότασης στο Επιχειρηματικό Πρόγραμμα ‘’Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’’.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Πουλάς.

6. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Νοσοκομείο Ναυπλίου για το έργο «Έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμησης ενέργειας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος.

7. Ορισμός εκπροσώπων στην Επιτροπή του άρθρου 13 παρ.4 του Π.Δ. 242/96 για το χρονικό διάστημα 2011 έως 2014 των Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα.

8. Έγκριση μεταφοράς προγραμμάτων ΟΣΚ – ΤΕΟ – Τόκων και τελών μεταβίβασης αυτοκινήτων, έργων και εργασιών έτους 2010 Π.Ε. Λακωνίας, στο οικονομικό έτος 2011.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα.

9. Έγκριση μίσθωσης κτιρίου για τη στέγαση της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αργολίδας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος.

10. Έγκριση παραχώρησης του υπ’ αριθμ. ΚΗΟ 9780 κρατικού αυτοκινήτου στο Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Ερμιονίδας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος.

11. Έγκριση παραχώρησης χρήσης του ΚΗΥ 5121 κρατικού αυτοκινήτου στο Δήμο Ξυλόκαστρου.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δέδες.

12. Ορισμός εκπρόσωπων για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε.»
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Πουλάς.

13. Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες με την επωνυμία «Κέντρο Νέων Κορινθίας» και «Κέντρο πρόληψης και χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών» και διακριτικό τίτλο «Δίολκος».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δέδες.

14. Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Κέντρο Επιμόρφωσης και κατάρτισης Νομού Κορινθίας – Ανώνυμη Εταιρεία»
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δέδες.

15. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Ε. Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης για την υλοποίηση της πράξης «Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου Δερβενίου» προϋπολογισμού 1.605.000,00 €.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δέδες.

16. Εκ νέου ορισμός εκπροσώπων στις επιτροπές παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «Βελτίωση – αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιές ορεινού όγκου Ταΰγετου».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης.

17. Έγκριση προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση από κατολισθήσεις δρόμου «Μάλθη – Ρευματιά, Β’ φάση».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης.

18. Εκ νέου ορισμός εκπροσώπων στις επιτροπές παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «Για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος για την παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Μεσσηνιακού κόλπου και των δυτικών ακτών του Ν. Μεσσηνίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης.


19. Εκ νέου ορισμός εκπροσώπων στις επιτροπές παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «Σύνταξη σχεδίου χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοικτών πόλεων (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) του Δ. Ιθώμης.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης.

20. Εκ νέου ορισμός εκπροσώπων στις επιτροπές παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «Για την εκπόνηση σχεδίου αντιδιαβρωτικής προστασίας παραλίας Δήμου Αυλώνος».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης.

21. Εκ νέου ορισμός εκπροσώπων στις επιτροπές παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «Σύνταξη σχεδίου χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοικτών πόλεων (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) του Δ. Αβίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης.

22. Εκ νέου ορισμός εκπροσώπων στις επιτροπές παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «Τριετής παρακολούθηση της ποιότητας και εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης των ποταμών του Ν. Μεσσηνίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης.

23. Εκ νέου ορισμός εκπροσώπων στις επιτροπές παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «Επεμβάσεις αναβάθμισης ασφάλειας και υγιεινής σε σχολεία του Δ Καλαμάτας».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης.

24. Εκ νέου ορισμός εκπροσώπων στις επιτροπές παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «Συντήρηση – επισκευή – διαμόρφωση – επέκταση εγκαταστάσεων Πυροσβεστικού Σώματος».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης.

25. Έγκριση σκοπιμότητας και όρων της διακήρυξης του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση ενός ακινήτου στην Πύλο για τη στέγαση του Γραφείου Αγροτικής Οικονομίας Πύλου της Π.Ε. Μεσσηνίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης.

26. Έγκριση σκοπιμότητας και όρων της διακήρυξης του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση ενός ακινήτου στην Μεσσήνη για τη στέγαση του Γραφείου Αγροτικής Οικονομίας Μεσσήνης της Π.Ε. Μεσσηνίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης.

27. Έγκριση σκοπιμότητας και όρων της διακήρυξης του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση ενός ακινήτου στο Μελιγαλά για τη στέγαση του Γραφείου Αγροτικής Οικονομίας Μελιγαλά της Π.Ε. Μεσσηνίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης.

28. Παραχώρηση χώρου γραφείων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στον ΕΦΕΤ.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Η Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου

29. Διαχείριση στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

30. Αναθεώρηση χωροταξικού σχεδιασμού Περιφέρειας Πελοποννήσου.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Η Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου.

Ποιά 15 μεγάλα νοσοκομεία συγχωνεύονται [ VIDEO ]

Από την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα ξεκινούν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, με στόχο από τα 158 που λειτουργούν σήμερα να μείνουν τα 40. Παράλληλα, θα έχουν ενιαία διοίκηση, ελεγχόμενη αυστηρά διαχείριση, μηχανοργάνωση παντού, ενώ θα γίνει και ανακατανομή προσωπικού.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», τα μεγάλα νοσοκομεία συγχωνεύονται και δημιουργούνται 5 ομάδες υγειονομικών μονάδων, ενώ από 2 έως 5 νοσοκομεία ενοποιούνται κάτω από μία διοίκηση. Έτσι, 15 νοσοκομεία θα συγχωνευτούν σε 5.

Στην Αθήνα, το σχέδιο του υπουργείου .........

Υγείας περιλαμβάνει την συγχώνευση μεγάλων νοσοκομείων. Ένα θα γίνουν τα:

- Αλεξάνδρας, Αρεταίειο, Λαϊκό και Ιπποκράτειο

- Άγιος Σάββας, Σπηλιοπούλειο και Ελπίς

- Ευαγγελισμός, νοσοκομείο ΙΚΑ και Πολυκλινική

- KAT (ορθοπεδικό - τραυματιολογικό), Σεισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ

- Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού

Στην επαρχία, οι συγχωνεύσεις θα ακολουθήσουν τον κανόνα ότι κάθε διοικητική περιφέρεια δεν θα διαθέτει πάνω από τρεις διοικήσεις νοσοκομείων. Ιδιαιτερότητες υπάρχουν στα νησιά, ενώ ειδική περίπτωση είναι η Θεσσαλονίκη με 14 νοσοκομεία. Μεγάλες πόλεις που διαθέτουν νομαρχιακά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία (π.χ. Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη) θα έχουν μια διοίκηση για όλες τις δομές Υγείας της περιοχής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στη Θεσσαλονίκη υπό συγχώνευση είναι μικρά και μεγάλα νοσοκομεία μεταξύ των οποίων τα «ΑΧΕΠΑ», το «Γ. Γεννηματάς», «Γεώργιος Παπανικολάου», «Θεαγένειο» και «Ιπποκράτειο». Στην Πάτρα θα γίνουν δύο ομάδες τα 6 νοσοκομεία της Αχαΐας και τα μικρότερα όμορων νομών, ενώ στα Ιωάννινα και το Ηράκλειο Κρήτης θα συγχωνευτούν τα δύο μεγάλα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Δείτε τις δηλώσεις του Υπουργού Yγείας Ανδρέα Λοβέρδου



Η εγκαυστική από τη κλασική αρχαιότητα στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες από το Εικαστικό Εργαστήρι Κυπαρισσίας

Η εγκαυστική από τη κλασική αρχαιότητα στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες θα είναι το θέμα της διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 7μ.μ. στην Κυπαρισσία και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η ημερίδα διοργανώνεται από το Εικαστικό Εργαστήρι Κυπαρισσίας.

Η εγκαυστική είναι ανθρώπινη εικαστική δραστηριότητα ηλικίας πλέον των 2.500 χρόνων.
Ο ιστορικά εξελιγμένος άνθρωπος, την συνέδεσε πάντα:

► Με τις μνημειακές δραστηριότητές του που..........

είχαν ως υλικό κατασκευής το μάρμαρο (αρχιτεκτονική και γλυπτική): χρωματική επίχριση αρχιτεκτονικών μελών και αγαλμάτων, την ζωγραφική παράσταση σημάτων – μνημείων.

► Με την πολιτισμική συνθήκη και το κλίμα περιοχών: οι δυο αυτοί συντελεστές παγίωσαν τις εθιμικές συνήθειες απόδοσης τιμών στους προγόνους του ιστορικού ανθρώπου, του τυπικού της ταφής. των νεκρών του και λοιπών δραστηριοτήτων οι οποίες καθόρισαν το ύψος του πολιτισμού του. Ο δεύτερος συντελεστής ευνόησε ιδιαιτέρα την άνθηση της δραστηριότητας της εγκαυστικής ζωγραφικής στην ελληνική και κάτω Ιταλική χερσόνησο καθώς και στην Αίγυπτο. Το κλίμα της οποίας, σε συνδυασμό με τα ταφικά έθιμα τον ελληνικών κοινοτήτων της πτολεμαϊκής, και ρωμαϊκής της περιόδου, εξασφάλισε την μακροβιότητα αυτού του μοναδικού πολιτισμικού προϊόντος που ήταν ή ελληνική ζωγραφική της ύστερης αρχαιότητας. Το πνεύμα αυτής της ζωγραφικής- μέσω των πορτραίτων του Φαγιούμ- περιήλθε σε μας ακέραιο, δίνοντάς μας πέρα της αισθητικής ευχαριστήσεως και πλήθος ιστορικών πληροφοριών για την Αίγυπτο της ύστερης αρχαιότητας και των πρώτων Χριστιανικών χρόνων.

► Με την απεικόνιση του Θείου, θέμα προσφιλές στην τέχνη ήδη από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους.

► Με την πανάρχαια γνώση, εμπειρική τότε, του συγκερασμού ανόμοιων στοιχείων με την βοήθεια καταλυτών, σε ομοιογενή γαλακτώματα συνδετικά χρωμάτων πολύ ισχυρών για τα δεδομένα της εποχής. Τα γαλακτώματα αυτά κρατούν ακόμα ζηλότυπα τα μυστικά τους σε πείσμα της χημείας.

► Με τις περιοχές από τις οποίες προμηθεύονταν τις πρώτες ύλες για την κατασκευή χρωστικών ουσιών. {Φρόντιζαν να τις διαφυλάττουν και να τις καταγράφουν καθώς μας πληροφορεί ο Γάϊος Πλίνιος Σεκούνδος, στο 35o βιβλίο του, της Φυσικής Ιστορίας όπου εξετάζονται τα διάφορα είδη γαιών, - οξείδια δηλαδή μετάλλων (ορυκτά χρώματα) - βασικής πρώτης ύλης για τις χρωστικές ουσίες του καιρού του.«Αυτά τα χρώματα, οι ζωγράφοι τα ονομάζουν γεώδη.» Αλλά και χρώματα που έδιναν τα φυτά και τα όστρακα} κατάλληλα για την ζωγραφική με την τεχνική της εγκαυστικής.
Από τα μέσα της κλασικής αρχαιότητας έως τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, η αρχαιολογική έρευνα μας προσφέρει εντυπωσιακές πληροφορίες δανεισμού ζωγραφικού ύφους που, κυρίως μέσα από τις τεχνικές της νωπογραφίας και της εγκαυστικής, τίθεται στην υπηρεσία της νέας θρησκείας των παλαιοχριστιανικών και πρωτοχριστιανικών χρόνων, έως τον 7ο αι. μ.Χ.

Η εικονομαχία ανακόπτει βίαια τη ζωγραφική συνέχεια στο ανατολικό ρωμαϊκό κράτος και θα σημάνει στην ουσία το τέλος της εγκαυστικής. Αυτού του μοναδικού σε ποιότητα είδους της τέχνης, που ήκμασε στις ελληνικές κοινότητες και μετεφέρθη ως δάνειο στην ρωμαϊκή επικράτεια, θεραπευομένου κατά κανόνα από Έλληνες τεχνίτες, η τεχνική του ανεσύρθη από την ιστορική λήθη, πάλι από Έλληνες ζωγράφους τον 20ο αιώνα, γονιμοποιώντας καταλυτικά την ζωγραφική των πιο χαρισματικών ζωγράφων της γενιάς του μεσοπολέμου στη χώρα μας. Μετά το 843 η νωπογραφία και η ψηφιδογραφία θα ξαναβρούν μετά δυσκολίας τον βηματισμό τους έως το 1453 όπου θα σημανθεί σχηματικά και η εκπνοή της τελευταίας. Μονάχη πλέον η νωπογραφία διασώζοντας το πνεύμα του Πολυγνώτου , του Ευφράνορος, του Παρασείου, του Νικία….όπως της παραδόθηκε μέσα από τα πορτραίτα του Φαγιούμ , των πρώτων κηρόχυτων εικόνων ,των ζωγράφων του Herculaneum, των πρωτοχριστιανικών βασιλικών, των κατακομβών, αλλά και των σπουδαίων ζωγράφων της μακεδονικής αναγέννησης του 13ου μΧ. αιώνα θα διασωθεί δια αυτού μεταφέροντάς το έως τις αρχές του 19ου μΧ. αιώνα.

Δη.κ.ε.π.π.α.κ εικαστικό εργαστήρι,
οδός Πονηροπούλου δίπλα στο Κ.Ε.Π τηλ. : 27610 22980. Παρασκευή (17:00-21:00μ.μ.) Σάββατο & Κυριακή (10:00-πμ-18:00μμ) κιν.6977017876
Ιστορία της Τέχνης : διάλεξη & εργαστήρια εγκαυστικής
Διάλεξη : Σάββατο 16/4/11 ώρα 19:00
Εργαστήρια εγκαυστικής: Παρασκευή 17:00-21:00 Σάββατο 10:00-14:00 & 16:00-19:00
Εισηγητής Τάσος Αριδάς
Υπεύθυνος εργαστηρίων: Νίκος Ζαχαρίου

Εκστρατεία ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης από το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας του Δήμου Τριφυλίας

Μια σοβαρή εκστρατεία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών με στόχο την πρόληψη έχουν ξεκινήσει να γίνονται από τον Δήμο Τριφυλίας και συγκεκριμένα από το το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα ..........

στάδια της κίνησης αυτής είναι η επαφή με τα τοπικά συμβούλια για την καταγραφή των περιοχών που χρήζουν προστασίας αλλά και η διερεύνηση οργάνωσης τοπικών ομάδων εθελοντών.

Η ενημέρωση θα ξεκινήσει με ανοικτές συγκεντρώσεις και συζητήσεις σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου από την Χριστιανούπολη Φιλιατρών ενώ στις 11 Απριλίου η συνάντηση θα γίνει στην Ελαία και στις 12 του μήνα στην Βάλτα Γαργαλιάνων.

Μαρούσι: Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην εκπαίδευση

Με θέμα το σύγχρονο περιβάλλον εργασίας συνεχίστηκε η εκπαίδευση των εθελοντών του Δήμου Αμαρουσίου κατ' εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Τις σύγχρονες συνθήκες εργασίας, τις ........

δυσκολίες και τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο εργαζόμενος στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, με έμφαση κυρίως στις μορφές παρενόχλησης που μπορεί να παρατηρηθούν -ένα φαινόμενο ιδιαίτερα επίκαιρο και συχνά με ανεπανόρθωτες συνέπειες για τη ζωή και την ψυχική υγεία του ατόμου-, παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάνος Σπυριδάκης, στην ομιλία του προς την ομάδα εθελοντών του Δήμου Αμαρουσίου.

Η συνάντηση, η έκτη κατά σειρά, εντάσσεται στο πρωτοποριακό πρόγραμμα πιστοποιημένης κατάρτισης εθελοντών του Δήμου, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο πλαίσιο μνημονίου που έχει υπογραφεί ανάμεσα στους δύο φορείς.

Στο 1,8% η διαφορά ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ της τάξης του 1,8%, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία καταγράφεται σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MRB και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Realnews.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 22,4%, η Νέα Δημοκρατία 20,6%, το ΚΚΕ 8,2%, ο ΛΑΟΣ 6,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,3%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,1% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2%.

Στην παράσταση νίκης το προβάδισμα του .........

ΠΑΣΟΚ, έναντι της Νέας Δημοκρατίας, διευρύνεται σημαντικά, καθώς το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα είναι ο νικητής και των επόμενων εκλογών, όποτε γίνουν, ενώ το 17,3% θεωρεί ότι θα τις κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου, διατηρεί προβάδισμα 4,7 μονάδων από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς συγκεντρώνει το 30,3% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το 25,6%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δ' Εθνική 6ος όμιλος. Οι διαιτητές της 29ης Αγωνιστικής

Από την ΕΠΟ ανακοινώθηκαν οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τα παιχνίδια του 6ου Ομίλου της Δ' Εθνικής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ 3 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ με μοναδική εξαίρεση τον αγώνα Αχιλλέας καμαρών - Ολυμπιακός Κεφαλονίας που θα γίνει στη 1μ.μ.

Αναλυτικά:







ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ
(Παλιό Γήπεδο Φιλιατρών)
Διαιτητής: ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ (Ηλείας)
Βοηθοί: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Ηλείας) και ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Ηλείας)
Παρατηρητής: ΠΛΕΣΣΙΑΣ (Αρκαδίας)



ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ - ΑΧΑΙΚΗ
Διαιτητής: ΚΕΚΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Αιτωλοακαρνανίας)
Βοηθοί: ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (Αιτωλοακαρνανίας) και ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (Αιτωλοακαρνανίας)
Παρατηρητής: ΚΟΤΣΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Μεσσηνίας)


ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΑΧΑΙΡΑΔΟΥ
Διαιτητής: ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (Αρκαδίας)
Βοηθοί: ΠΑΣΧΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (Αρκαδίας) και ΜΠΟΒΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Αρκαδίας)
Παρατηρητής: ΚΡΕΜΑΣΤΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Αργολίδας)


ΖΑΒΛΑΝΙ - ΤΡΙΤΑΙΪΚΟΣ
Διαιτητής: ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Ηλείας)
Βοηθοί: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (Ηλείας) και ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Ηλείας)
Παρατηρητής: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (Αχαΐας)


ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΡΑΧΝΕΙΚΩΝ
Διαιτητής: ΓΚΡΙΤΖΕΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Αρκαδίας)
Βοηθοί: ΒΕΡΓΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Αρκαδίας) και ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Αρκαδίας)
Παρατηρητής: ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Λακωνίας)


ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΑΓΕΙΚΩΝ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Διαιτητής: ΚΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Ηλείας)
Βοηθοί: ΣΦΥΡΗΣ ΣΤΑΜΟΣ (Ηλείας) και ΠΙΤΤΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ (Ηλείας)
Παρατηρητής: ΓΚΕΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (Αιτωλοακαρνανίας)


ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΜΑΡΩΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Διαιτητής: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Αχαΐας)
Βοηθοί: ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (Αχαΐας) και ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΥ ΜΥΡΤΩ (Αχαΐας)
Παρατηρητής: ΚΕΚΕΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ (Αιωλοακαρνανίας)

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 7ης Απριλίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.