Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ληστεία σε βενζινάδικο στα Φιλιατρά

ΜΟΝΟ στο Φιλιατρά News

Ληστεία με την μέθοδο της απασχόλησης έγινε πριν λίγη ώρα στα Φιλιατρά και συγκεκριμένα στο πρατήριο της Shell του κ. Λεωνίδα Καραβίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλιατρά News, η κλοπή έγινε σε ώρα που ο κ. Kαραβίτης ήταν μόνος του στο κατάστημα του όταν παρουσιάστηκαν δυο Αλλοδαποί Ρουμάνοι στην καταγωγή με ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW με Ιταλικές πινακίδες ζήτησαν να βάλουν βενζίνη.
Με την μέθοδο της απασχόλησης ο ένας ..........

κατάφερε να μπει στο μαγαζί την ώρα που ο κ. Καραβίτης έβαζε βενζίνη και πήρε από το ταμείο όλα τα χρήματα που υπήρχαν μέσα.
Πληροφορίες λένε ότι ήταν περίπου 2-3 χιλιάδες ευρώ.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία έστησε μπλόκο και κατάφερε να συλλάβει τους δυο Ρουμάνους στην περιοχή Καλό Νερό.
Μετά την σύλληψη τους, ειδοποιήθηκε ο κ. Καραβίτης να μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα ο οποίος αναγνώρισε τους δράστες.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 3 Απριλίου στη Μεσσήνη ο ενδέκατος (11ος) μεσσηνιακός διαγωνισμός πληροφορικής.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν στους μαθητές του νομού Μεσσηνίας και διοργανώθηκε για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά από τη σχολή πληροφορικής «Αλγόριθμος». Μεγάλη υπήρξε και φέτος η συμμετοχή στο μαθητικό διαγωνισμό πληροφορικής, κάτι που «ευνόησε» και η «εξ’αποστάσεως» συμμετοχή (με τη χρήση διαδικτύου) που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος για τη διευκόλυνση μαθητών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού Μεσσηνίας.

Τα θέματα του διαγωνισμού σχετίζονταν με το .........

δάσος με αφορμή το γεγονός πως ο Ο.Η.Ε. έχει θεσπίσει το έτος 2011 ως «Διεθνές Έτος Δασών». Οι μαθητές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό κλήθηκαν να συνδυάσουν τις γνώσεις τους στο χειρισμό υπολογιστή και τη φαντασία τους προκειμένου να δημιουργήσουν ένα «ψηφιακό έργο» με τη χρήση εφαρμογών ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό καθώς οι μαθητές δημιούργησαν σε διάστημα τριάντα λεπτών αφίσες και βίντεο σχετικά με την αξία και τους κινδύνους του δάσους.

Νικητές αναδείχθηκαν οι μαθητές; Τσοπανάκης Δημήτρης, Μαλλιαρού Νίκη και Μιχαλοπούλου Καλλιόπη. Έπαινο ωστόσο απέσπασαν οι μαθητές: Πλατάρου Μαρία, Κουμούτσος Γιώργος, Γκιούλου Πηνελόπη, Μιχαλόπουλος Ηλίας και Μαλλιαρού Παναγιώτα. Οι μαθητές που διακρίθηκαν θα βραβευθούν και θα παραλάβουν τα δώρα τους από τον υπεύθυνο διεξαγωγής του διαγωνισμού Γιάννη Λάσκαρη. Πλούσιο φωτορεπορτάζ και σχόλια για τη διοργάνωση έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.algorithmosmes.blogspot.com

Απολυτήριο από το λυκείο χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις.

Αφορά τους μαθητές που δε θέλουν να εισαχθούν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Όσοι μαθητές δεν επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ – ΤΕΙ θα μπορούν να παίρνουν απολυτήριο χωρίς να δώσουν πανελλαδικές, σύμφωνα με μια ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο επαναφέρει την ρύθμιση, βάση της ..........

οποίας οι τελειόφοιτοι του Λυκείου που δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα μπορούν -συμμετέχοντας μόνο στις ενδοσχολικές εξετάσεις- να πάρουν το απολυτήριο τους, το οποίο θα είναι ισότιμο με εκείνο των μαθητών που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μέχρι σήμερα για να πάρει κάποιος απολυτήριο Λυκείου έπρεπε να συμμετάσχει, αναγκαστικά, στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανεξαρτήτως εάν ενδιαφερόταν να εισαχθεί σε τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης ή όχι.

Με το παλιό σύστημα των «δεσμών» υπήρχε αυτή η δυνατότητα, στη συνέχεια όμως, έπαψε να ισχύει αφού το εξεταστικό σύστημα άλλαξε και δημιουργήθηκαν τα σχολεία επιστημονικών κατευθύνσεων.

Πλέον, με την αλλαγή που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, όσοι επιλέξουν να μη δώσουν εξετάσεις, θα μπορούν να το κάνουν μετά, σε όποια άλλη περίοδο επιλέξουν, με το απολυτήριό τους.

Newsbeast

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και νέες ευκαιρίες για τον αγρότη

Τελευταία, μια σειρά άκρως αποδοτικών επενδύσεων έχουν κάνει την εμφάνισή τους με εξασφαλισμένο υψηλό εισόδημα, που μάλιστα πλέον συμπεριλαμβάνονται στα επιδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των παραπάνω αποτελούν η παραγωγή «τρούφας» ή κρόκου Κοζάνης, η εκτροφή σαλιγκαριών, η παραγωγή μανιταριών κ.α. Μάλιστα, το γεγονός ότι η προώθηση και πώληση των προϊόντων αυτών γίνεται με την υπογραφή συμβολαίων για την προαγορά όλης της παραγωγής σε δεδομένες τιμές πριν την εγκατάσταση αυτής (συµβολαιακή καλλιέργεια) αποτελεί εγγύηση και εξασφάλιση εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία ..........

χρόνια αυτές οι παραγωγές πληθαίνουν, καθώς η προοπτική του σημαντικού κέρδους έλκει πολλούς καλλιεργητές. Απευθύνονται άλλωστε σε μια αγορά που εμφανίζει διαρκώς έντονους ρυθμούς ανάπτυξης με τις τιμές να έχουν κάθε χρόνο ανοδικές τάσεις. Αυτό όμως που κάνει πλέον ακόμη πιο ελκυστικές τις επενδύσεις αυτές είναι το γεγονός ότι εντάχθηκαν στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και προβλέπουν ενισχύσεις από 40 έως και 75%.

Η εκμετάλλευση αυτών των καλλιεργειών με συγκεκριμένες παραγωγικές μεθόδους αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και μετά από πολλά χρόνια μελετών και πειραμάτων, έχει πλέον φτάσει στο σημείο να είναι μια ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα που διαδίδεται συνεχώς και εξασφαλίζει τη συνεχή διάθεση των προϊόντων σε καλές τιμές.

Στην Ελλάδα, μία χώρα που διαθέτει ποικίλες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, η επιλογή της τοποθεσίας και η ποιότητα του εδάφους είναι σημαντικοί παράγοντες και πρέπει να εκτιμηθούν σοβαρά, διότι πρέπει να υπάρχουν οι σωστές συνθήκες για την έναρξη αυτών των δραστηριοτήτων. Έτσι, η πραγματοποίηση καταρχήν εδαφολογικών, χημικών και φυσικών αναλύσεων του εδάφους από έμπειρους αναλυτές θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για την ανεύρεση της κατάλληλης καλλιέργειας.

Τελευταία, μάλιστα, πληθώρα δημοσιευμάτων του αθηναϊκού και περιφερειακού Τύπου δίνει μεγάλη ώθηση στις καλλιέργειες αυτού του είδους. Οι καλλιέργειες αυτές, ωστόσο, αξίζει να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες μαζικής κλίμακας, αλλά αποτελούν μια διέξοδο στην, κατά κάποιο τρόπο, κορεσμένη υπάρχουσα αγορά αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί αυτών των νέων καλλιεργειών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) επενδυτές, από 10 έως 300 στρέμματα που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά και δημιουργούν μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις που χρειάζονται προσωπικό κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, και β) επαγγελματίες με περίπου 5 στρέμματα, για τους οποίους οι καλλιέργειες αυτές αποτελούν συμπληρωματική δραστηριότητα για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Ιδιαίτερα στη Μεσσηνία, όπου η μονοκαλλιέργεια της ελιάς αποτελεί γεγονός, η ενίσχυση αυτών των καλλιεργειών, ακόμη και σε συμπληρωματικό χαρακτήρα, μπορεί να ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών και να το απεξαρτήσει, εν μέρει, από την τιμή του ελαιόλαδου.

Αυτού του είδους οι καλλιέργειες έχουν διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό, ήδη, στις αγορές και τα αγροτεμάχια πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες καθορίζουν εν πολλοίς και τις τιμές πώλησης. Επιπλέον, οι περισσότερες από αυτές τις καλλιέργειες αναφέρονται σε προϊόντα πολυτελείας κι έτσι η τιμή πώλησής τους θα παραμένει υψηλή.

Αυτές οι νέες καλλιέργειες συμπεριλαμβάνονται στις επενδύσεις που οι νέοι αγρότες μπορούν να υλοποιήσουν ώστε να πετύχουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και οι επενδύσεις τους στον τομέα αυτό, εντάσσονται στο Μέτρο 121 που αφορά στα σχέδια βελτίωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Από το γραφείο της Νάντιας Ι. Γιαννακοπούλου,
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

Δημήτρης Κουσελάς: Ο Περιμετρικός Δακτύλιος Καλαμάτας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου Τρίπολης – Καλαμάτας

Απαντώντας σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία αμφισβητήθηκε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου η σκοπιμότητα συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Δ. Ρέππα, με τους βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες για τον περιμετρικό δακτύλιο Καλαμάτας, ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πρωτοβουλία μου για τη σύσκεψη στο ........

Υπουργείο Υποδομών ελήφθη μετά τη σύγχυση που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με την κατασκευή ή όχι του Περιμετρικού Δακτυλίου Καλαμάτας. Ελήφθη μετά από συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και με στόχο τη συμμετοχή όλων των φορέων, που θεσμικά εκφράζουν και εκπροσωπούν τους πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.
Ο Περιμετρικός Δακτύλιος Καλαμάτας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου Τρίπολης –Καλαμάτας στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων.

Είναι έργο, την ευθύνη κατασκευής του οποίου έχει ο παραχωρησιούχος, που ελέγχεται από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο με τη σειρά του λογοδοτεί στη Βουλή για τις επιλογές και τις αποφάσεις του.
Συνεπώς, η συνάντηση δεν αμφισβητεί ρόλους και αρμοδιότητες, έχει ως στόχο να ενώσει και όχι να χωρίσει, θέτοντας πάνω από όλα τα συμφέροντα του νομού και των αναγκαίων έργων υποδομής για την ανάπτυξή του.

Άλλωστε, τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και στο παρελθόν, από όλους τους βουλευτές του νομού, χωρίς την εμφάνιση παρόμοιων προβλημάτων. Ο θεσμικός ρόλος του βουλευτή είναι κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα και την εντολή των πολιτών. Δεν μπορεί λοιπόν να αμφισβητείται, ούτε να μπαίνει σε καλούπια.»

Ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Κυπαρισσίας

Πριν από λίγα λεπτά έγινε ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στην πλατεία της Κυπαρισσίας.

Από τις πρώτες πληροφορίες οι ληστές ήταν 3 και έσπασαν τη τζαμαρία του καταστήματος. Οι δύο κουκουλοφόροι μπήκαν μέσα στη Τράπεζα και ο ένας ήταν απ΄έξω. Διέφυγαν με ένα μαύρο Golf.

Η αστυνομία έχει άμεσα επιληφθεί του ........

περιστατικού...

Από το Κυπαρισσία Press

Δωρεάν στο διαδίκτυο η ύλη για τις εξετάσεις οδήγησης

Στον ιστότοπο του υπουργείου Υποδομών έχει αναρτηθεί από σήμερα η ύλη των βιβλίων για τη θεωρητική εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών.

Στον ιστότοπο αναρτήθηκε επίσης και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου χορήγησης αδειών οδήγησης. Σύμφωνα με το υπουργείο, "στόχος είναι η διαφάνεια και η αξιοπιστία του συστήματος, σε βάρος των οποίων παρουσιάζονται κρούσματα χρηματισμού".

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν ..........

τις παρατηρήσεις τους έως τις 11 Απριλίου.

Εξοδος από την κρίση με τους αγρότες

«Η Ελλάδα περιμένει και μπορεί να στηριχθεί στους αγρότες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του έθνους και της εθνικής οικονομίας, για να βγει από την κρίση». Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες από το μνημείο του Κιλελέρ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος παραβρέθηκε στον επίσημο εορτασμό της 101ης επετείου της εξέγερσης των Θεσσαλών αγροτών.

Με συμμετοχή μικρότερη από κάθε άλλη φορά .......

και απουσία αγροτών, η εκδήλωση κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς συνθήματα και διαμαρτυρίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς κυκλοφορούσαν φήμες τις προηγούμενες μέρες για αποδοκιμασίες των επισήμων από αγρότες.
Επισημαίνοντας πως δεν είναι υπουργός του Κολωνακίου, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε πως πήγε στη Λάρισα για να θεσμοθετήσει με το δήμο Κιλελέρ μια διαδικασία διαλόγου για την αγροτική οικονομία.

Δεσμεύτηκε πως αύριο, Τρίτη, θα γίνουν ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις, που αφορούν σε 30.000 αγρότες, και τόνισε πως «το δυνάμωμα της Ελλάδας είναι το νέο πατριωτικό καθήκον». Στη συνέχεια, ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε το καλάθι αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας, ενώ το Σάββατο παρέστη σε ημερίδα στο Κιλελέρ για τα αγροτικά προϊόντα, από το βήμα της οποίας ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι το καλοκαίρι οπότε θα ενεργοποιηθούν 6-7 σημαντικά νομοσχέδια. «Πρέπει να συμφωνήσουμε πού θα πάνε τα ελάχιστα κοινοτικά χρήματα που θα έχουμε στη διάθεσή μας μετά το 2013. Πρέπει να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και όχι αντιπαραγωγικές δραστηριότητες», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Ημερησία

Πρόγραμμα Εξωστρέφεια - ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, μέλος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και της υλοποίησης του ΕΠΑΝ ΙΙ, ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές ότι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προκήρυξε το πρόγραμμα: «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

Το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – ...........

Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αποσκοπεί στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων και υπό προϋποθέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα:

1. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 100.000.000,00€ (Δημόσια Δαπάνη) με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή. Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), και από το Ελληνικό Δημόσιο.

2. Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν μια πρόταση είτε μεμονωμένα, είτε ως συμμέτοχος / εταίρος σε ομαδικό σχήμα:
α) Υφιστάμενες και Νέες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιμους ΚΑΔ στους τομείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών ΚΑΙ έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητα τους πριν την 01-01-2010.
β) Υφιστάμενες και Νέες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στον τομέα του Εμπορίου, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος με τουλάχιστον μία επιλέξιμη επιχείρηση της περίπτωσης (Α).
γ) Υφιστάμενες Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιμους ΚΑΔ στους τομείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών ΚΑΙ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών με τουλάχιστον δύο (2) πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιλέξιμες επιχειρήσεις της περίπτωσης (Α).
δ) Ομάδες (τουλάχιστον τριών) επιχειρήσεων οι οποίες πληρούν τις συνθήκες επιλεξιμότητας της περίπτωσης (Α) ανωτέρω και υποβάλλουν εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο ΚΑΙ σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος.

3. Στο πλαίσιο του Προγράμματος ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από €30.000,00 έως €250.000,00 ευρώ.

4. Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης διαμορφώνεται από 40% ως 50% όπως αναλυτικά παρατίθενται στον Οδηγό (εξαρτάται από το εάν η επιχείρηση υποβάλλει μεμονωμένη πρόταση, ή υποβάλλει ως συμμέτοχος σε ομαδικό σχήμα, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης).

5. Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 24-05-2011 ώρα 14:00 μέσω των διαδικτυακών τόπων του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΦΕΠΑΕ) και του ΥΠΟΙΑΝ - www.ypoian.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis και www.efepae.gr.

6. Το Έντυπο Υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στο portal του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (www.messinianchamber.gr)
Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στα τηλέφωνα 27210 62612, 62200.

Μεσσηνιακής καταγωγής η αρχαιότερη πινακίδα Γραμμικής Β' στην Ευρώπη

Η πινακίδα είναι ουσιαστικά ένα θραύσμα διαστάσεων 2,5Χ4 εκατοστών
Ηλικίας 3.500 ετών

Μία πήλινη πινακίδα της Μυκηναϊκής εποχής, που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές του περασμένου καλοκαιριού στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας, θεωρείται ότι φέρει την αρχαιότερη ελληνική -και κατά συνέπεια ευρωπαϊκή- γραφή. Η πινακίδα, την οποία έφερε στο φως μέσα σε έναν ελαιώνα ο αρχαιολόγος Μιχάλης Κοσμόπουλος καθηγητής του πανεπιστημίου του Σεν Λιούις του Μιζούρι, στην πραγματικότητα είναι ένα θραύσμα, διαστάσεων περίπου 2,5 εκ. ύψος και 4 εκ. πλάτος.

Το σημαντικό, όμως, είναι η χρονολόγησή της, που τοποθετείται μεταξύ του 1450 και 1450 π.Χ. Δηλαδή είναι πρωιμότερη κατά πολύ από τις υπόλοιπες γνωστές πινακίδες.
Η γραφή στην οποία είναι γραμμένο το μικρό κείμενο που σώζεται, είναι η Γραμμική Β και περιλαμβάνει από τη μία πλευρά τον σχηματισμό ρήματος που σχετίζεται με την κατασκευή και από την άλλη ονόματα και αριθμούς
που πιθανότατα αντιστοιχούν σε κάποιον κατάλογο ιδιοκτησίας.

Πινακίδες σε Γραμμική Β, την πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, έχουν έρθει στο φως και στις Μυκήνες, την Πύλο, την Θήβα και άλλα μεγάλα μυκηναϊκά κέντρα, αλλά η χρονολόγησή τους είναι μεταγενέστερη. Σύμφωνα με τον κ. Κοσμόπουλο, η συγκεκριμένη πινακίδα αλλάζει τις έως τώρα γνώσεις μας για τη χρήση της Γραμμικής Β αλλά ενδεχομένως και για την εξάπλωση της γραφής.

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, η πινακίδα δεν έπρεπε να είναι εκεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Μιχάλης Κοσμόπουλος, ο οποίος έχει αποκαλύψει στην Ίκλαινα ένα μυκηναϊκό ανάκτορο με πελώριους αναλημματικούς τοίχους, τοιχογραφίες και εξελιγμένο αποχετευτικό σύστημα.

Το ανάκτορο χρονολογείται στην πρώιμη Μυκηναϊκή περίοδο, ωστόσο την εποχή που κατασκευάσθηκε αυτή η πινακίδα, ο οικισμός ήταν ένας απλός δορυφόρος της πόλης της Πύλου, έδρας του βασιλιά Νέστορα. Δημιουργείται επομένως το ερώτημα μήπως η γραφή ήταν περισσότερο διαδεδομένη από ό,τι θεωρούνταν ώς σήμερα και έτσι αρχεία πινακίδων δεν υπήρχαν μόνον στα μεγάλα κέντρα αλλά και σε δευτερεύοντα.

Να σημειωθεί ότι οι πινακίδες αυτές ήταν ένα είδος αρχείων για την καταγραφή προϊόντων και την διάθεσή τους στο εμπόριο, αφορούσε δηλαδή οικονομικά και λογιστικά θέματα της άρχουσας τάξης. Η διατήρησή τους ήταν για περιορισμένο χρονικό διάστημα γι' αυτό ο πηλός δεν ψηνόταν αλλά στέγνωνε στον ήλιο. Αυτές που έχουν διασωθεί λοιπόν ώς σήμερα οφείλουν την διατήρησή τους στις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τα μυκηναϊκά ανάκτορα «ψήνοντας» ταυτόχρονα τις πινακίδες.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως μπορεί να υπάρχει άλλη αιτιολογία: «Προφανώς την εποχή εκείνη κάποιος πέταξε την πινακίδα σε κάποιο λάκκο και ύστερα έκαψε τα σκουπίδια του. Μετά η φωτιά τη σκλήρυνε και τη διατήρησε» υποστηρίζει ο κ. Κοσμόπουλος, ο οποίος θα συνεχίσει και φέτος την ανασκαφή στην Ίκλαινα (14 χλμ. βορειοανατολικά της Πύλου) που άρχισε το 1999 αλλά από το 2008 διεξάγεται υπό την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Newsroom ΔΟΛ

Παράταση μέχρι τον Μάιο για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στον νέο επενδυτικό νόμο

Παράταση μέχρι τον Μάιο δίνεται από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στον νέο επενδυτικό νόμο, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την ''προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού'', καθώς δεν έχουν προλάβει να εκδοθούν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου .........

επενδυτικού νόμου 3908/2011, που δημοσιεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου 2011, τα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο κάθε έτους, ''αλλά για να τεθεί σε λειτουργία ο νόμος απαιτείται η έκδοση δύο προεδρικών διαταγμάτων και επτά υπουργικών αποφάσεων, τα κείμενα των οποίων ετοιμάστηκαν μεν εγκαίρως, πλην όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοσή τους, η οποία αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών'' όπως σημειώνεται στην τροπολογία.

Σημειώνεται ότι συνέπεια αυτής της καθυστέρησης είναι ότι δεν επαρκεί ο χρόνος του μηνός Απριλίου για την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων της πρώτης εξαμηνιαίας περιόδου και για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαίο να παραταθεί ο χρόνος υποβολής των σχετικών αιτήσεων και κατά το Μάιο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες σύντομα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδη, θα παρουσιάσει σε εκδήλωση «πανηγυρικού» χαρακτήρα, που πιθανόν θα τιμήσει και ο Πρωθυπουργός, τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί.

Για περισσότερα δείτε: την τροπολογία με αριθμό 14 όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της βουλής.

Νοσοκομεία. Κίνδυνος να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση

Το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, το ΓΝΓ Καλαμάτας και ΝΓΝ-ΚΥ Κυπαρισσίας, καθώς και το Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Φιλιατρών, είναι μεταξύ των 235 φορέων που μένουν χωρίς επιχορηγήσεις και χωρίς μισθούς οι διοικήσεις, καθώς δεν είχαν στείλει έως την 1η Απριλίου τα οικονομικά στοιχεία του Φεβρουαρίου 2011.

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε πράξη το νόμο που επιβάλλει τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης και πρόστιμο στον πρόεδρο ή στο γενικό διευθυντή για κάθε ημέρα καθυστέρησης, πέραν της 15ης από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των στοιχείων.

Η διακοπή της κρατικής επιχορήγησης μπορεί να ............

έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των παραπάνω οργανισμών, καθώς, εάν δεν έχουν ταμειακό υπόλοιπο, δε θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τους μισθούς των εργαζομένων.

Όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, νοσοκομεία, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία, είναι υποχρεωμένα να κοινοποιούν τα οικονομικά τους στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται η «έσχατη των ποινών» σε όσους δε συμμορφώνονται στην αποστολή των στοιχείων τους.

Οι διοικητές των νοσοκομείων δεν ανησυχούν

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες το απόγευμα για το θέμα με τους διοικητές των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, μας είπαν ότι δεν ανησυχούν, γιατί έχουν στείλει τα στοιχεία τα οποία τους έχουν ζητηθεί.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος απάντησε ότι, ενώ η προθεσμία ήταν μέχρι τις 15 Μαρτίου, η υπηρεσία του έστειλε τα στοιχεία στις 14 του μήνα και συγκεκριμένα στις 3.15 μετά το μεσημέρι. Μάλιστα, η αποστολή έγινε στην 6η ΥΠΕ, η οποία με τη σειρά της θα τα έστελνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Πάνος Μπόζος, σημείωσε ότι κάποια επιπλέον στοιχεία (τα οποία δεν είχαν ζητηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ζητήθηκαν φέτος για πρώτη φορά) εστάλησαν κι αυτά, με μια μικρή καθυστέρηση βέβαια, αλλά δεν υπάρχει εκκρεμότητα, καθώς το ίδρυμα έχει ανταποκριθεί σε όλα όσα του έχουν ζητήσει.

Θάρρος

Έδρα Πελοποννήσου. Αντίθετοι Λυκουρέντζος, Δράκος στην αλλαγή

Αντιδράσεις προκαλούν τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, σχετικά με την Τρίπολη, ως έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από το γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον επικεφαλής της «Δυνατής Πελοποννήσου» Δημήτρη Δράκο, ενώ εκείνες του επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά», Λάμπρου Μπούκλη, αλλά και του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκου Γόντικα, έγιναν από μια διαφορετική πολιτική οπτική.

Ανδρέας Λυκουρέντζος
«Οι μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της .........

Τρίπολης και του Νομού Αρκαδίας δε γνωρίζουν φραγμούς και όρια, καθώς θέτουν σε αμφισβήτηση την έδρα Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Τρίπολη», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Λυκορέντζος. Και πρόσθεσε: «Η ιστορία, ο πολιτισμός του τόπου μας, η Τρίπολη ως πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο του Μοριά, επιβάλλουν σεβασμό και αναγνώριση.
[…] Προσωπικά δεν πρόκειται να δεχθώ την οποιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμιση της πόλης και, βέβαια, ούτε λόγος για τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκτός Τρίπολης, και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις έτσι ώστε οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να αποτύχουν».

Δημήτρης Δράκος
Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο δήλωσε κι αυτός κάθετα αντίθετος σε ενδεχόμενη αλλαγή της Τρίπολης ως έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σημειώνοντας πως «ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ αφήνει ένα εντελώς ύποπτο υπονοούμενο για την έδρα της Περιφέρειάς μας. “Καλλικράτης” κι εδώ; “Καλλικράτης” παντού; Τι θα γίνει τέλος πάντων;».
Κατά τον κ. Δράκο, «απαιτείται ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Η Τρίπολη και ο Μοριάς γενικότερα έχουν ανάγκη για ανάπτυξη και δεν μπορεί να αφήνονται αυτά τα υπονοούμενα, ούτε κατά διάνοια. Η Τριπολιτσά είναι η ιστορική διοικητική και γεωγραφική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου».
Ο κ. Δράκος τόνισε, επίσης, ότι «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θα παλέψουμε για τη διατήρηση της έδρας στην Τρίπολη. Να αντιταχθούμε σθεναρά και δυναμικά. Θέλω να πιστεύω ότι θα το πάρει πίσω ο κ. Σηφουνάκης, διαφορετικά θα μας βρει απέναντί του». Προσθέτοντας, «είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε μαζί με την πλειοψηφία στο ίδιο μετερίζι για την υπόθεση αυτή».

Λάμπρος Μπούκλης
Ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά» Λάμπρος Μπούκλης, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Νίκος Σηφουνάκης, ανέφερε: «Έκανα ήδη μια αναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είπε ότι θα αξιολογηθούν με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια όλα τα χωροταξικά σχέδια των περιφερειών και οι συναφείς δράσεις, εμείς αρχικά συμφωνούμε και το ανέφερα και χθες. Συμφωνούμε γενικά σε μια επαναξιολόγηση όλων των θεμάτων με θέμα το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, θα έλεγα όμως ότι η αλλαγή έδρας μιας περιφερειακής αρχής, όπως η Πελοπόννησος, με τα χίλια τόσα προβλήματα και με τις χίλιες τόσες ελπίδες, αν θέλετε, όλων μας, είναι κεραυνός εν αιθρία».

Νίκος Γόντικας
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας, ανέφερε ότι μετά τον «Καλλικράτη» στην τοπική διοίκηση είναι σίγουρο ότι έρχεται ο «Καλλικράτης» στην υγεία, στην Παιδεία, «θα έχουμε πολλούς Καλλικράτηδες να δούμε μπροστά μας. Μαζί μ’ αυτές τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται καθόλου το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για έξι, εφτά Περιφέρειες στην Ελλάδα, να μπει κι αυτό σε υλοποίηση. Εμάς δε θα μας εκπλήξει κάτι τέτοιο».
Ο κ. Γόντικας πρόσθεσε ότι «μαζί με το πού θα είναι η έδρα, που βεβαίως είναι ένα ζήτημα, πρέπει να δούμε και το συνολικό πρόβλημα, ότι με τον “Καλλικράτη” περνάνε πιο αποφασιστικά προς τα κάτω αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης».

Θάρρος

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. «Casus belli» η συγχώνευσή του

«Casus belli», δηλαδή αφορμή πολέμου, αποτελεί στην Τριφυλία το ενδεχόμενο συγχώνευσης ή υποβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας!

Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, για τους πέντε διαφορετικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το σχέδιο συγχώνευσης νοσοκομείων, στην περιοχή είναι έκδηλη η ανησυχία (και ο φόβος) για το μέλλον του νοσοκομείου, κι αυτό, επειδή οι πέντε μορφές συγχωνεύσεων είναι οι εξής:
Συγχωνεύσεις δύο ή περισσότερων νοσοκομείων ........

με κοινό διοικητή, συγχωνεύσεις δύο ή περισσότερων νοσοκομείων με κοινή διοίκηση, συγχωνεύσεις μονάδων εντός του ίδιου νοσοκομείου, συγχωνεύσεις κλινικών σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε κοινή απόσταση και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας.

Η πέμπτη μορφή, η μετατροπή του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας, είναι αυτή που επιτείνει την ανησυχία, το φόβο και τον προβληματισμό τοπικών αρχών, φορέων και πολιτών.

Ωστόσο, αν και κατά το παρελθόν είχαν ακουστεί από ψίθυροι μέχρι και «φωνές» για κατάργηση του νοσοκομείου, με τη σημερινή του μορφή, επισήμως, τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, με μπροστάρηδες τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους εργαζομένους, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, έχοντας ως διαρκή στόχο την αναβάθμισή του και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες!

Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, τα τελευταία χρόνια, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις για τις κτηριακές υποδομές και τον εξοπλισμό του, διαθέτει σύγχρονα χειρουργεία, κλινικές επαρκώς εξοπλισμένες με προσωπικό και μηχανήματα, ενώ εξόχως πολύτιμες υπηρεσίες προσφέρει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού…

Π. Μπόζος: «Καμία ένδειξη»

Ερωτηθείς σχετικά ο διοικητής του νοσοκομείου Πάνος Μπόζος, απάντησε: «Καμία ένδειξη για συγχώνευση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας δεν υπάρχει, κανένας διάλογος για τέτοιο θέμα δεν έχει γίνει. Αυτό που υπεύθυνα μπορώ να δώσω ως διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, είναι ότι οι μόνες οδηγίες που έχουμε είναι “ανάπτυξη του νοσοκομείου και καλύτερες υπηρεσίες υγείας!”. Ούτε κανείς έχει υπαινιχθεί ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Απ’ ό,τι άκουσα κι εγώ από τον κύριο υπουργό και από τις μηνιαίες συσκέψεις που κάνουμε, περιμένουμε τις εισηγήσεις του κυρίου Λιαρόπουλου και μετά θα γίνει διάλογος. Από εκεί και πέρα, τίποτε άλλο δε γνωρίζουμε».

Κ. Κόλλιας: “Casus belli”

Κατά το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια: «Εμείς έχουμε καταθέσει από την αρχή, όταν ξεκίνησαν να επικρατούν οι αντιλήψεις περί συγχωνεύσεων, ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ή να συμφωνήσουμε τουλάχιστον, το να επιτρέψουμε δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμάς, και να μην αντιδράσουμε σε συγχωνεύσεις στις κοινωνικές δομές ενός τόπου, όπως είναι τα ζητήματα της παιδείας και της υγείας. Πραγματικά, με έκπληξη ακούσαμε ότι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει τέτοιου είδους συγχωνευτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, και το δυστύχημα είναι ότι εξακολουθεί, για άλλη μια φορά, σε έναν άλλο τομέα, να προβαίνει σε τέτοιες διαδικασίες χωρίς να συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς, χωρίς να αφουγκράζεται την αγωνία των τοπικών κοινωνιών.

Η αντίδραση των πολιτών της Τριφυλίας σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης, είτε διοικητικής είτε οιασδήποτε άλλης μορφής, του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας θα είναι δυναμική και μαζική και έχουμε πει την έκφραση “casus belli”! Εμείς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθούμε κατάργηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, το οποίο δεν εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους της Τριφυλίας, αλλά καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας. Ήδη στο νοσοκομείο, με πρωτοβουλία ιδιωτών – ευεργετών, αναπτύσσονται καινούργιες δομές και σε συνεργασία με τη διοίκησή του βγαίνουμε ανοιχτά στην κοινωνία, προκειμένου να διαμορφώσουμε και μία κοινή γνώμη για το τι προσφέρει το νοσοκομείο. Η εναλλακτική λύση των Κέντρων Υγείας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δομή του νοσοκομείου. Κέντρα Υγείας υπάρχουν και σήμερα, ξέρουμε όμως ότι πολλά από αυτά υπολειτουργούν, δε στελεχώνονται καλά, κατ’ όνομα κρατούν την έννοια του Κ.Υ., ενώ το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, στο οποίο λειτουργεί και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία, που πρέπει κανείς να είναι ανεγκέφαλος για να σκεφτεί την κατάργησή του».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των εργαζομένων Δήμητρα Νικολόπουλου χαρακτήρισε αδιανόητο το ενδεχόμενο συγχώνευσης ή μετατροπής του νοσοκομείου σε Κ.Υ., τονίζοντας πως προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. «Διαρκής στόχος των εργαζομένων είναι η αναβάθμισή του και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια στο νοσοκομείο και πρέπει να συνεχιστεί…» τόνισε.

Θάρρος

Τα 12 SOS στις φορολογικές δηλώσεις

Κατοικίες, φόροι που παρακρατήθηκαν, τόκοι στεγαστικών δανείων και γενικώς δαπάνες που μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εφοριακών.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στους εφοριακούς κατά την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων να ελέγχουν 12 σημεία:

1. Στη συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.

2. Στην ένδειξη για υποβολή δήλωσης, που αφορά αποβιώσαντα και δεν υπάρχει δηλωμένη σχέση στο Μητρώο μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.

3. Στην συμπλήρωση των τόκων για στεγαστικά ..........

δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, τα οποία έχουν συναφθεί από 1.1.2003 και μετά, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς 069-070 του πίνακα δαπανών.

4. Στη σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

5. Στη συμπλήρωση κωδικών, που αφορούν δαπάνες για επισκευή και συντήρηση οικοδομών χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.

6. Στους παρακρατηθέντες φόρους, που συμπληρώνονται στους κωδικούς 601¬602, 603-604 και 605-606 και αφορούν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα και είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

7. Στη μη συμπλήρωση των τ.μ. των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ έχουν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες).

8. Στις δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων, στις οποίες δε διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Προσοχή! Υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων μόνο με τα σταθερά στοιχεία καθενός.

9. Στα συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.

10. Στην ένδειξη στους κωδικούς 911 - 912 χωρίς να έχει συμπληρωθεί το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο.

11. Στη συμπλήρωση καθαρών κερδών από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα.

12. Ο υπόχρεος είναι γυναίκα και έχουν συμπληρωθεί κωδικοί - ποσά στη στήλη της συζύγου.

Το υπουργείο προς αποφυγήν καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων δίνει οδηγίες προς τους εφοριακούς, να ελέγχουν τα παραπάνω σημεία τη στιγμή της παραλαβής της δήλωσης, ώστε να διορθώνονται αμέσως και να μην υπάρχει ταλαιπωρία για το φορολογούμενο και αργοπορία στην αποστολή των δηλώσεων. Ο έλεγχος και η διόρθωση των συνήθων λαθών, θα γίνεται μόνο όταν δεν υφίσταται μεγάλη αναμονή για την παραλαβή της δήλωσης.

Σε μεταβολή προεκτυπωμένων στοιχείων (διεύθυνση κατοικίας, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.) ο εφοριακός στέλνει τη δήλωση στο Μητρώο για αλλαγή των στοιχείων και κατόπιν η βεβαίωση μεταβολής αποστέλλεται ταχυδρομικά στον φορολογούμενο. Για μεταβολές οικογενειακής κατάστασης (απόκτηση παιδιού), απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην εφορία.

Τα παράπονα των πολιτών συγκεντρώνονται από τις εφορίες και αποστέλλονται στην κεντρική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, προς αξιοποίηση και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες ή των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

Ημερησία

ΙΧ: Φωτιά θα πάρουν τα τέλη κυκλοφορίας

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κλείσουν οι... τρύπες του είναι και η αναπροσαρμογή των τελών.

Πρόκειται για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 οχημάτων ΙΧ και ΔΧ. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον στο τραπέζι βρίσκονται και τα ..........

ακόλουθα μέτρα:

- Επιβολή εντός του έτους ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού που ήταν να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012 εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ.

-Νέες περικοπές αποδοχών για τους υψηλόμισθους σε ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης μετά και τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα.

-Μείωση των εξόδων για ενοίκια που καταβάλουν δημόσιοι οργανισμοί.

-Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1 Ιουλίου 2011 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2012 που αναφέρεται στο μνημόνιο.

-Κατάργηση δημόσιων φορέων. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει κατ΄ επανάληψη το κλείσιμο ανενεργών οργανισμών και τώρα προτίθεται να επισπεύσει τις κινήσεις της.

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 04 Απριλίου έως και 10 Απριλίου 2011 εφημερεύει το φαρμακείο:

Άλκη Ξύγκα

Tηλ: 2761 - 0 - 33560
Κιν. 697 - 76 92 544


ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ:
Η εβδομαδιαία εφημερία ισχύει από Δευτέρα ώρα 08:00 το πρωί μέχρι την άλλη Δευτέρα στις 7:59 το πρωί.




Τέλος στο δώρο των υπαλλήλων του Δημοσίου;

Την οριστική κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ζητάει η τρόικα από την κυβέρνηση προκειμένου να εξοικονομήσει 1 δις για να μειώσει την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.

Η πληροφορία ότι τα χρήματα αυτά θα επιμεριστούν στους 12 μισθούς και δεν θα χαθούν οριστικά για τους εργαζόμενους δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Στην κλίνη του Προκρούστη θα βρεθούν τα ειδικά επιδόματα δικαστικών, γιατρών του ΕΣΥ, των στρατιωτικών, των διπλωματικών υπαλλήλων και των καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Από τα υπόλοιπα επιδόματα διασώζονται .........

μόνο τέσσερα. Το οικογενειακό, το θέσης, το επικινδυνότητας και το επίδομα παραγωγικότητας που δεν ξεπερνάει τα 130 ευρώ.

Η τρόικα, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, έχει ως στόχο κανείς υπάλληλος να μην έχει μισθό άνω των 2.100 ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνονται υπάλληλοι με πτυχίο και 35 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο.

Έτσι αν εξαιρέσει κανείς τα ειδικά μισθολόγια που περικόπτονται μεν ωστόσο θα φτάνουν τις 5856 ευρώ (πρόεδρος Αρείου Πάγου, γενικός διευθυντής ΕΣΥ) το νέο μισθολογικό τοπίο στο δημόσιο περιλαμβάνει μισθούς πολύ κάτω των σημερινών.

Ζοugla

Ίδρυση επιχείρησης σε μία μέρα από σήμερα.

Σε περίπου μία ώρα θα μπορεί να συστήνεται από σήμερα μια επιχείρηση και η έναρξη οικονομικής δραστηριότητας θα γίνεται σε 1 ημέρα ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης.

Μέσα από ένα ευρύ δίκτυο σημείων επαφής για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνει 59 καταστήματα εμπορικών επιμελητηρίων, 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία και στην επόμενη φάση 52 επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, θα διεκπεραιώνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να αποκτήσουν οι εμπορικές εταιρείες νομική προσωπικότητα και οικονομική δραστηριότητα.

Με τον τρόπο αυτό, η ίδρυση, για παράδειγμα, ..........

μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, ΕΠΕ, γίνεται:

· σε ένα μόνο σημείο αντί για οκτώ,

· με μία και μοναδική διαδικασία αντί για 11,

· σε μία μέρα αντί για 38

Μοναδική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι οι ιδρυτές της εταιρίας να μην έχουν εκκρεμότητες με το ελληνικό δημόσιο (π.χ. να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα).

Newsbomb