Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε η 25ης Μαρτίου στα Φιλιατρά [ VIDEO ]

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα και με την βοήθεια του ηλιόλουστου καιρού, γιορτάστηκε και φέτος στα Φιλιατρά η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής ενότητας Φιλιατρών κ. Πούλος Αναστάσιος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τριφυλίας αλλά και σύμβουλοι της Δημοτικής ενότητας Φιλιατρών εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της αστυνομίας και πλήθος κόσμου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων το ..........

πρωί, τελέσθηκε όπως κάθε χρόνο επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων από τους φορείς της πόλης, ενώ αμέσως μετά τον πανηγυρικό της ημέρας ανέγνωσε ο Γυμνασιάρχης κ. Νίκος Αθανασόπουλος
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής μας παλιγγενεσίας έκλεισαν με την μεγαλοπρεπή μαθητική παρέλαση παρουσία των αρχών της πόλης και παρουσία πλήθους κόσμου.

Δείτε ολόκληρο το Video της παρέλασης



25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821. ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η 25η Μαρτίου είναι η μια από τις δύο Εθνικές Εορτές μας. Την ημέρα αυτή τιμούμε τους ήρωες της επανάστασης του 1821. Τους ήρωες αυτούς που έδωσαν την ζωή τους ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα.
Από τις 29 Μαΐου του 1453, μετά την άλωση της Πόλης, και για τέσσερις αιώνες οι Έλληνες ζούσαν κάτω από την τουρκική κατοχή. Πολλοί από τους Έλληνες της εποχής αυτή δεν άντεχαν τον τουρκικό ζυγό και είχαν καταφύγει στα βουνά. Αυτοί ήταν και οι πρωτεργάτες της επαναστάσεως.

Στις 25 Μαρτίου του 1821 στην μονή της Μέγιστης Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης. Τότε άρχισε επίσημα η Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες, στην ελευθέρωση και αναγνώριση του Ελληνικού κράτους το 1830 με τη συνθήκη του Λονδίνου.
Συνθήκη που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου του ........

1830 η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία.

Δύο χρόνια μετά, στις 14 Αυγούστου 1832, ορίστηκαν και τα σύνορα της Ελλάδας να φτάνουν μέχρι την νοητή γραμμή που έχει άκρα τον Παγασητικό και τον Αμβρακικό κόλπο. Τον Δεκέμβριο του έτους αυτού αποδέχτηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία αυτή την απόφαση και από τότε ξεκινά η πορεία του Νέου Ελληνικού Κράτους.

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου ως Εθνικής Εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980, στις 15 Μαρτίου του 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός.
Τελέστηκε δοξολογία στον ναό της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου. Πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί και ανάμεσα τους ήταν και οι αγωνιστές της επανάστασης, οι οποίοι αποθεώθηκαν. Μετά τη δοξολογία, στήθηκε γλέντι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το βράδυ άναψαν φωτιές στην Ακρόπολη. Στον Λυκαβηττό στήθηκε ένας φλεγόμενος σταυρός, που έφερε την φράση «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ».

Από τότε η 25η Μαρτίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο, σαν μέρα τιμής στους ήρωες της επανάστασης του 1821.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 25ης Μαρτίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.