Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Από 10 έως 24 Μαΐου η απογραφή του πληθυσμού

Από τις 10 έως 24 Μαΐου θα διεξαχθεί η απογραφή πληθυσμού-κατοικιών 2011.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα δημοσιοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα πραγματοποιηθεί η απογραφή.



Κυπαρισσία Με «αιχμές» η συνέλευση των δημοτικών υπαλλήλων

Με «αιχμές» πραγματοποιήθηκε η συνέλευση - συζήτηση των υπαλλήλων της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας στην Κυπαρισσία.

Οι υπάλληλοι της έδρας του Δήμου είναι αυτοί που σηκώνουν καθημερινά το βάρος της οργάνωσης και λειτουργίας του νέου Δήμου και εξέφρασαν «παράπονα» για τη στάση συναδέλφων τους από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες, ενώ δεν έλειψαν και οι «αιχμές» για προσπάθεια υποβάθμισης της προσφοράς τους, του έργου που παράγουν και απαξίωση της δουλειάς τους, που ίσως γίνεται και λόγω σκοπιμοτήτων.

Οι υπάλληλοι της Κυπαρισσίας σημείωσαν πως ..........

δεν είναι δυνατόν να «τραβάνε το λούκι μόνοι τους», να τα ακούνε κιόλας και οι συνάδελφοί τους να μη «δέχονται» να συμβάλουν και να συνεργαστούν για το κοινό καλό όλου του Δήμου.
Στο ξεκίνημα της συζήτησης ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας σημείωσε πως βλέπει και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Τους ζήτησε να προσπαθήσουν να περάσουν και στους άλλους συναδέλφους τους ότι, πλέον, όλοι είναι υπάλληλοι του ενιαίου Δήμου Τριφυλίας, ξεχνώντας ό,τι ίσχυε μέχρι χθες.
«Όπου μπορούμε λειτουργικά, θα αποκεντρώνουμε τις υπηρεσίες, αλλά δεν μπορεί η έδρα να μην μπορεί να λειτουργήσει», επισήμανε επιπρόσθετα ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Προσωπικού Στάθης Ανδρινόπουλος έκανε λόγο για μεταβατικό στάδιο στο οποίο υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, που θα ξεπεραστούν με την έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Οι εργαζόμενοι, παρουσία του κ. Κόλλια, αναφέρθηκαν σε τεράστια προβλήματα συντονισμού, με τους αιρετούς ιδίως και τις αρμοδιότητές τους, αφού ο ένας τους στέλνει στον άλλον. Σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού, σημείωσαν πως δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη βοήθεια από τους άλλους υπαλλήλους. «Δεν υπάρχουν έσοδα στους άλλους Δήμους. Σε λίγο, όπως πάει, η Κυπαρισσία, από τα ανταποδοτικά της, θα πληρώνει τους υπαλλήλους» ειπώθηκε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας φόβο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, με τον κ. Κόλλια να παρεμβαίνει, σημειώνοντας πως «οι μισθοί των υπαλλήλων είναι εξασφαλισμένοι».
«Δεν μπορεί να δουλεύουμε εμείς για όλο το Δήμο και οι άλλοι μόνο για τους εαυτούς τους», ειπώθηκε ακόμη.

Επιπλέον, οι υπάλληλοι αναφέρθηκαν σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως ότι στην Κυπαρισσία δεν υπάρχει χώρος στέγασης του εργατικού προσωπικού στο Δημαρχείο, ενώ για τις ανάγκες άλλων Δημοτικών Ενοτήτων παίρνουν τα υλικά από την Κυπαρισσία, τα οποία έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι δημότες του πρώην Δήμου Κυπαρισσίας!
Ενστάσεις εκφράστηκαν και για τις Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί σε Γαργαλιάνους, Φιλιατρά και Κυπαρισσία, σημειώνοντας πως ίσως λειτουργούν διασπαστικά και διχαστικά και θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο Όργανο των υπαλλήλων.

Θάρρος

Σαχινίδης σε Νάντια: «Το σύνολο των χρημάτων θα καταβληθεί στον ΕΛΓΑ μέχρι τις 30/04/11»

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, στην απάντησή του σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου στις 02/02/11, σχετικά με την απόδοση από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων που αφορούν το 2010 στους αγρότες, αποσαφήνισε ότι η απόδοση της εισφοράς του έτους 2010 θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30/04/11, ημερομηνία κατά την οποία θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισπραχθέντων από το Δημόσιο εσόδων και κατ’ επέκταση μετά την ανωτέρω ημερομηνία θα καταβληθούν και οι οφειλές προς τους αγρότες.

Ο Υφυπουργός πληροφόρησε την κ. Γιαννακοπούλου ότι .........

για την απόδοση στον ΕΛΓΑ των εισπράξεων από την ειδική ασφαλιστική εισφορά έχει γίνει σχετική πρόβλεψη στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Περαιτέρω, ο κ. Σαχινίδης ενημέρωσε την κ. Γιαννακοπούλου ότι μέρος του ποσού των αποζημιώσεων έχει ήδη αποδοθεί στον ΕΛΓΑ για κάλυψη των υποχρεώσεών του.

N.T. AΔΕΔΥ Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας επισκέφθηκαν χθες το πρωί ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Σταθόπουλος και Πέτρος Στεφανέας αντίστοιχα, όπου και συζήτησαν με τους εργαζόμενους και το διοικητή Πάνο Μπόζο για τα προβλήματα του ιδρύματος, αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Σταθόπουλος:
«Επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου ........

συζητήσαμε με τους εργαζόμενους, το Σωματείο των Εργαζομένων και το διοικητή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη προσωπικού, όπως και άλλα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ενώ από τη μεριά του διοικητή και των εργαζομένων καταβάλλεται κάθε προσπάθεια.

Επισκεφθήκαμε επίσης κάποιους χώρους και είδαμε ότι οι συνάδελφοι εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες. Ούτε αποθηκευτικοί χώροι μπορούν να βρεθούν για το αρχείο τους. Εμείς ζητήσαμε από τους εργαζόμενους να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια και να είναι στο πλάι του συνδικαλιστικού κινήματος για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Διότι, όπως καταλαβαίνετε, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο δε λύνεται το πρόβλημα με το να πιέζουμε μόνο τους εργαζόμενους. Πρέπει να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους όσοι και όσο μπορούν. Δηλαδή, να γίνει μια δίκαια κατανομή των βαρών που επιφορτίζεται σήμερα η ελληνική κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πέτρος Στεφανέας σημείωσε: «Θέλω να επισημάνω, ειδικά για το νοσοκομείο, ότι πρέπει να το κρατήσουμε πάση θυσία, γιατί τα ιδιωτικά συμφέροντα, για μια περιοχή σαν αυτή, αναπτυσσόμενη τουριστικά, καραδοκούν. Γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι οι εργαζόμενοι».
Στη συνέχεια, οι κ.κ. Σταθόπουλος και Στεφανέας επισκέφθηκαν άλλες υπηρεσίες στην Κυπαρισσία, όπου συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τα προβλήματά τους.

Θάρρος

Εργοτάξια ΜΟΡΕΑ. Προς επίλυση το θέμα εργασίας των Μεσσηνίων

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προχθές στο Δημαρχείο Καλαμάτας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Σωματείου Χειριστών «Ο Προμηθέας», του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών και του Σωματείου Ιδιοκτητών Χωματουργικών Μηχανημάτων, οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθεια του Δήμου στο θέμα της εξεύρεσης εργασίας στα εργοτάξια του ΜOΡΕΑ, εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του εθνικού δρόμου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι η εταιρεία κατασκευής του .........

εθνικού δρόμου μέσα στη Μεσσηνία δεν προσλαμβάνει (ή και απολύει) Μεσσήνιους χειριστές και υπάρχει προτίμηση για εργαζομένους ή μηχανήματα από άλλες περιοχές της χώρας.

Ύστερα από επικοινωνία του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα με την εταιρεία συμφωνήθηκε την επόμενη εβδομάδα να γίνει σύσκεψη, με αντικείμενο την έκφραση των θέσεων κάθε πλευράς και την τακτοποίηση του ζητήματος.

Θάρρος

Εβδομάδα ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον ΘΟΔΩΡΟ ΜΑΡΑΓΚΟ από 10 έως 16 Μαρτίου 2011

Ξεκίνησε απο χθές η εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στον Φιλιατρινής καταγωγής Σκηνοθέτη Θεόδωρο Μαραγκό στην αίθουσα θεάτρου ΚΝΩΣΣΟΣ (Κνωσσού 11 Π.Αμερικής, στάση Καλλιφρονά).

Στην πρώτη μερα των προβολών έπαιξαν τα ντοκυμαντέρ "ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (2010)" και ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ (2008).

Η εβδομάδα αφιερωμένη στον Θεόδωρο Μαραγκό θα συνεχίσει με τις πρόσφατες επιτυχίες
του : BLACK ΜΠΕΕΕ και ΙΣΟΒΙΤΕΣ, μαζί με τις παλαιότερες : ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΘΑΝΑΣΗ ΣΦΙΞΕ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ, ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ, καθώς επίσης και τα βραβευμένα κινούμενα σχέδια ΤΣΟΥΦ , ΣΣΣΣΤ.

Ακολουθεί το πρόγραμμα Προβολών

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ, 9 μ.μ.
ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ – ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ, 9 μ.μ.
ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ— ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ, 9 μ.μ.
ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ — ΙΣΟΒΙΤΕΣ.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ, 7 μ.μ.
ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ—BLACK ΜΠΕΕΕ (Θεματική ενότητα).

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ, 9 μ.μ.
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ -- ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ
(Θεματική ενότητα).

ΤΡΙΤΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ, 9 μ.μ.
ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ -- ΘΑΝΑΣΗ ΣΦΙΞΕ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ, 9 μ.μ.
ΤΣΟΥΦ—ΣΣΣΣΤ (Κινούμενα σχέδια)—ΙΣΟΒΙΤΕΣ.

ΜΕΡΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ

Τα ντοκυμαντέρ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ και ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, παρόλο που έχουν διαφορετική θεματολογία, αποτελούν μια ενότητα, καθώς και τα δύο έχουν την ίδια πατρίδα, μία ελληνική επαρχιακή πόλη και συγκεκριμένα τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, και το ένα συμπληρώνει το άλλο.

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ
Κι ενώ όλα άλλαζαν δραματικά στην μικρή πόλη του Νότου, τα ένα επαρχιωτόπουλο που ξεριζώθηκε πριν από πολλά χρόνια, καθώς αναζητά τα παιδικά του βιώματα, γίνεται μάρτυρας αυτών των αλλαγών. Την ερημωμένη πατρίδα του, που άφησε όταν έφυγε, την βρίσκει όταν επιστρέφει να είναι βουτηγμένη μέσα στην μόλυνση, από την χρήση καρκινογόνων φυτοφαρμάκων.
Στη δραματική προσπάθεια να ριζώσουν και να επιβιώσουν στον τόπο τους οι συμπατριώτες του, αλλά και οι Έλληνες αγρότες γίνονται θύτες και θύματα
της παγκόσμιας εγκληματικής συμπεριφοράς των ανελέητων κερδοσκόπων, που τους αναγκάζουν να εφαρμόσουν την ολέθρια συνταγή στις καλλιἐργειές τους, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ απ' έξω, κι' από μέσα ας υπάρχει το δηλητήριο κι ο θάνατος.

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Σε αυτή τη ζωή της μικρής επαρχιακής πόλης, όπου το μαύρο σκοτάδι σκέπαζε και τις ψυχές των ανθρώπων, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος αγωνίζεται να μην χαθεί ο πολιτισμός μας και γίνεται ο καλλιτέχνης ενός αγνοημένου κόσμου.
Η ζωή του Παναγιώτη Ηλιόπουλου είναι μια σύγχρονη Οδύσσεια, καθώς περνάει μέσα από πολέμους, από εξαθλίωση, από πείνα. Όταν οι άλλοι καταστρέφουν τον πολιτισμό μας, ο Παναγιώτης τον δημιουργεί.

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ αναφέρονται στους αφανείς δημιουργούς του πολιτισμού μας αλλά και στους αφανείς υπερασπιστές του.

Δεν ακολουθούμε αποτυχημένα και αναποτελεσματικά μοντέλα για την προώθηση του Τουριστικού μας προϊόντος»

Απάντηση Αντιπεριφερειάρχου κ. Ντίνας Νικολάκου στο Δ. Δράκο

Ως νέα Περιφερειακή Αρχή, έχουμε δεσμευθεί εξαρχής μέσα από ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για μια συγκροτημένη και στοχευμένη πολιτική τουριστικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου.

Το αποτυχημένο μοντέλο, όπου Νομαρχιακοί σύμβουλοι έκαναν δωρεάν τις διακοπές τους και μοίραζαν φυλλάδια μιλώντας ελάχιστα έως καθόλου την αγγλική γλώσσα, έχει πλέον ξεπεραστεί. Για τη νέα Περιφερειακή Αρχή οι σημαντικές επαγγελματικές διεθνείς εκθέσεις τουρισμού αποτελούν σημαντικό εργαλείο δουλειάς, όχι για την προβολή του προορισμού μόνο, αλλά για την σύναψη επαγγελματικών συμφωνιών. Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι μια μίζερη αναποτελεσματική πολιτική εντυπώσεων με ανορθολογική σχέση κόστους οφέλους.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε μέσα από ..........

συγκεκριμένα σεμινάρια (destination travel specialist) τους επαγγελματίες του χώρου: ξενοδόχους και ιδιοκτήτες γραφείων γενικού τουρισμού, ώστε συγκροτημένα να πηγαίνουν στις εξειδικευμένες B2B εκθέσεις και να κλείνουν επαγγελματικές συμφωνίες. Η νέα Περιφερειακή Αρχή στοχεύει σε δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα και ανταποδοτικά οφέλη.

Το ερώτημα που προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του είναι εάν έχει αναρωτηθεί ο κ. Δράκος ποια ήταν τα αποτελέσματα των επισκέψεων στις εκθέσεις εξωτερικού όλα αυτά τα χρόνια; Πόσες επαγγελματικές συμφωνίες έκλεισαν οι νομαρχιακοί του σύμβουλοι; Και γιατί η Πελοπόννησος είναι ανύπαρκτη σαν brand σε διεθνές επίπεδο;

Η σύγχρονη στρατηγική προβολής της χώρας κινείται σε εντελώς αντίθετες διαδικασίες από αυτές του παρελθόντος. Σήμερα η χώρα σχεδιάζει την προβολή του Τουριστικού προϊόντος με χαμηλού κόστους και μετρήσιμης αποτελεσματικότητας δράσεις που βασίζονται στα νέα μέσα του διαδικτύου, και τα δίκτυα κοινωνικής συλλογικότητας.

Όλα αυτά προϋποθέτουν να θέσουμε τώρα τις βάσεις με την κατάρτιση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού για την Πελοπόννησο που θέλουμε να προβάλουμε, τις αγορές στόχους που επιθυμούμε να εισέλθουμε και τα εμπειρικά μας προϊόντα που επιθυμούμε να προωθήσουμε. Να γνωρίσουμε επιτέλους το σύνολο του τουριστικού μας κεφαλαίου και να το προωθήσουμε με αρχές συνεργιών και συμπληρωματικών δράσεων. Κάτω από ένα πλαίσιο αντιμετώπισης της Πελοποννήσου ως ενιαίο προορισμό με κοινή ταυτότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο η αιρετή Περιφέρεια ως κεντρικό όργανο θα διασφαλίσει τη συντονισμένη και ισόρροπη τουριστική στρατηγική της κάθε περιφερειακής ενότητας και κάθε δήμου ξεχωριστά. Στόχος μας είναι μην παρατηρούνται αλληλοεπικαλύψεις, αλλά και κακοδιαχείριση αξιοποιήσιμων πόρων. Θα συσπειρώσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα σχεδιάσουν αποτελεσματικά και θα διαχειριστούν ορθολογικά με κοινό όραμα και βιώσιμη προσέγγιση την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η φετινή χρονιά όπως συμφωνήσαμε και στην 1η Ανοιχτή Διαβούλευση για τον Τουρισμό, είναι χρονιά σχεδιασμού, χρονιά όπου θα θέσουμε τις στέρεες βάσεις για μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη τουριστική πολιτική. Θα συγκεντρώσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων μας και θα τις διαχειριστούμε ολοκληρωμένα, θα τις αναβαθμίσουμε και θα τις προβάλουμε στοχευμένα. Θα διασύνδεουμε δυναμικά το σύνολο του τουριστικού μας κεφαλαίου.

Για το λόγο αυτό και το πρόγραμμα τουριστικής πολιτικής, το οποίο έχουμε καταθέσει με το Σχέδιο Δράσης μας, και οφείλουμε να υλοποιήσουμε βασίζεται στην Καθολική Προσέγγιση και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση.

Να καταγράψουμε επιτέλους ποιες είναι οι δυνατότητες που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, ποιες αδυναμίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα σημεία όπου διαφοροποιούμαστε ώστε να δημιουργήσουμε ένα εύρωστο συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους υπόλοιπους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου.

Μοναδική προϋπόθεση για να τα καταφέρουμε ένα τέτοιο στόχο είναι η συνεργασία. Εμείς οι ίδιοι οι πολίτες, οι επαγγελματίες του τουρισμού, επιστήμονες στην τουριστική ανάπτυξη, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και οι Σύλλογοι, όλοι μαζί να κάνουμε την Πελοπόννησο τον πιο ποιοτικό και αυθεντικό προορισμό της Μεσογείου. Να γίνει επιτέλους η Πελοπόννησος νήσος αειφορίας.

Ρύθµιση για οφειλές στα Ταµεία

Ρύθµιση - ανάσα – για δύο χρόνια – για χιλιάδες οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταµεία (οι οφειλές υπολογίζονται περί τα 10 δισ. ευρώ) µαζί µε την αναστολή των µέτρων αναγκαστικής είσπραξης µέχρι 31 ∆εκεµβρίου του 2012 για όσους χρωστούν περιλαµβάνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Προϋπόθεση είναι ναπληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους από το 2011 και µέρος των χρωστούµενων.

Συγκεκριµένα, τα ασφαλιστικά ταµεία δεν ........

θα εφαρµόζουν τα µέτρααπό τη δηµοσίευση του φορολογικού νόµου, στον οποίο θα περιληφθεί η παραπάνω ρύθµιση και µέχρι 31/12/2012, εφόσον οι οφειλέτες:

n υποβάλλουν αίτηση στις αρµόδιες υπηρεσίες των Ταµείων n καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011 και µετά n καταβάλλουν ανά µήνα παράλληλα ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των τρεχουσών εισφορών έναντι της µέχρι 31/12/2010 κεφαλαιοποιηµένης οφειλής Στο ΙΚΑ η µηνιαία καταβολή θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του µέσου όρου των µηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριµήνου του έτους 2010. Το ποσό δεν µπορεί να είναι µικρότερο του 1,25% των συνολικών οφειλών ή κάτω από 150 ευρώ. Σε περίπτωση που το τελευταίο τρίµηνο δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής εισφορών, το ποσό αντιστοιχεί στο 1,25% της συνολικής οφειλής ή σε 150 ευρώ(το µεγαλύτερο εκ των δύο).

ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ η καταβολή θα γίνεται κάθε δίµηνο µε βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ηµεροµηνία υποβολής του αιτήµατος υπαγωγής στον διακανονισµό, µε κατώτατο ποσό τα 150 ευρώ. Σε περίπτωση που έχουν διακόψει την ασφάλισή τους υπολογίζεται η εισφορά της κατηγορίας όπου βρίσκονταν κατά τον χρόνο διακοπής της ασφάλισης.

Οσον αφορά τους αυτοαπασχολούµενους σε λοιπά Ταµείαπλην ΟΑΕΕ ισχύει ό,τι και για τους ασφαλισµένους στον ΟΑΕΕ, µε εξαίρεση όσους πληρώνουν µηνιαίες εισφορές και η δόση τους έχει κατώτατο ποσό τα 100 ευρώ.

Στη ρύθµιση µπορούν να ενταχθούν και όσοι χρωστούν εισφορές του 2011, αρκεί να τις πληρώσουν ή να τις ρυθµίσουν ή όσοι έχουν ενταχθεί σε προηγούµενες ρυθµίσεις, καθώς και οφειλέτες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜπου θα απασχολήσουν προσωπικόµέχρι το 2012.

Για προκαταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ, η έκπτωση για τον πρώτο µήνα προπληρωµής ορίζεται σε 1%, προσαυξανόµενο κατά 1% για κάθε επόµενο µήνα προπληρωµής και µέχρι 12 συνεχείς µήνες.

Μεγάλοι οφειλέτες µπορούν να υπαχθούν στην Ειδική Επιτροπή Ρύθµισης Εσόδων του Νόµου 3863/2010 και να διαπραγµατευτούν περισσότερες ευκολίες πληρωµής µε κατώτατο όριο το 0,80% του συνόλου των οφειλών, το ποσότης συνολικής οφειλής των οποίων υπερβαίνει: n για το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ n για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς το ποσό των ογδόντα χιλιάδων ευρώ και n για τον ΟΓΑ το ποσό των διακοσίων χιλιάδων ευρώ Οσοι υπαχθούν στη ρύθµιση θα µπορούν να παίρνουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενηµερότητας διάρκειας δύο µηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο διακανονισµός τηρείται. Σε κάθε περίπτωση τα Ταµεία θα µπορούν: 1. Να δίνουν εντολές παρακράτησης µέρους ή του συνόλου της χρηµατικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων, γιατην είσπραξη της οποίας ζητείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενηµερότητας (περιπτώσεις είσπραξης χρηµάτων από ∆ηµόσιο).

2. Να προβαίνουν σε συµψηφισµό των χρηµατικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Ταµείου και µέχρι του ύψους των ληξιπρόθεσµων οφειλών του. Το παρακρατούµενο ή συµψηφιζόµενο ποσό δεν µπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της προβλεπόµενης δόσης.

Ολη η τροπολογία για τη ρύθµιση των οφειλών στα Ταµεία

TA NEA

Απόφαση Γ. Ραγκούση για τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών

Τους όρους λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών καθορίζει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, υπό το πρίσμα της πιστής εφαρμογής του Καλλικράτη.

Σύμφωνα με την απόφαση «η κατανομή ...........

των εγκεκριμένων πιστώσεων για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων γίνεται με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τον αριθμό των μαθητών, τον αριθμό των τμημάτων, τον αριθμό αιθουσών διδασκαλίας κλπ», καθώς και την παλαιότητα των κτιρίων, αλλά και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Οσον αφορά στη διοίκηση των Σχολικών Επιτροπών, που προκύπτουν από τη συγχώνευση κατά τις διατάξεις του άρθρου 240 του ΚΔΚ, ορίζονται οπωσδήποτε τουλάχιστον δύο διευθυντές, εκ των πέντε αρχαιοτέρων, των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα, καθώς και τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης ένωσης γονέων και τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τις συνεδριάσεις των Σχολικών Επιτροπών, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν συγκεκριμένη σχολική μονάδα, καλείται ο οικείος διευθυντής σχολικής μονάδας, ο οποίος συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου.

Με απόφαση παράλληλα των οικείων Σχολικών Επιτροπών, σε δήμους όπου υπάρχουν πάνω από δύο σχολικές μονάδες ή σχολικά συγκροτήματα ανά βαθμίδα, λειτουργεί για κάθε σχολείο ή σχολικό συγκρότημα, «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας», το οποίο αποτελείται από τρία έως πέντε μέλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα συνηθέστερα λάθη στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Οδηγό με τα συνηθέστερα λάθη των φορολογουμένων κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών εν όψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Αναλυτικά οι οδηγίες του υπουργείου:

Στον πίνακα 1 (στη πρώτη σελίδα του εντύπου της φορολογικής δήλωσης) γράφονται τα στοιχεία του φορολογουμένου και σε περίπτωση εγγάμων και της συζύγου του.
Επίσης, γράφονται προαιρετικά και τα ...........

στοιχεία του εκπροσώπου του φορολογουμένου. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι κάτοικος εξωτερικού, η αναγραφή των στοιχείων του εκπροσώπου του είναι υποχρεωτική.

α. Σε περίπτωση εγγάμων πρέπει να συμπληρώνεται απαραίτητα το τετραγωνίδιο με την ένδειξη " ΑΦΜ συζύγου" και ΑΦΜ της συζύγου. Σε καμιά περίπτωση, προκειμένου για έγγαμη, δεν θα αναγράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο ΑΦΜ του συζύγου της.

Ο εν διαστάσει υπόχρεως (πρώην σύζυγος) πρέπει να διαγράψει από τον πίνακα αυτόν τα στοιχεία και τον Α.Φ.Μ της πρώην συζύγου του.

Η εν διαστάσει σύζυγος στη δήλωσή της πρέπει να αναγράφει μόνο τα στοιχεία που την αφορούν.

Πριν από την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους πρώην συζύγους λόγω της διάστασης πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή από αυτούς δήλωσης διακοπής των σχέσεων στο Τμήμα Μητρώου της ΔΥΟ.

β. Στην ένδειξη Α.Φ.Μ εκπροσώπου συμπληρώνεται ο Α.ΦΜ. του εκπροσώπου (κηδεμόνα, αντιπροσώπου, προσωρινού διαχειριστή, αντικλήτου κ.τ.λ) εφόσον βέβαια αναγράφονται τα στοιχεία του εκπροσώπου στο σώμα της δήλωσης.

Όταν στη δήλωση είναι συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου (προαιρετικά ή υποχρεωτικά) πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή στο Τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ δήλωσης σχέσεων φορολογουμένου με τα στοιχεία του εκπροσώπου, σύμφωνα με την προαναφερόμενη Α.Υ.Ο της Διεύθυνσης Μητρώου «περί Α.Φ.Μ».

Παρατηρήθηκε ότι σε 9.428 δηλώσεις του οικονομικού έτους 2010 υπάρχουν συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου, χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.

Επίσης σε 7.771 δηλώσεις του οικονομικού έτους 2010 δεν είχε διαγραφεί ο Α.Φ.Μ. της πρώην συζύγου, στις περιπτώσεις υποβολής χωριστών δηλώσεων λόγω διάστασης των συζύγων.

Ο πίνακας 2 (στο φορολογικό έντυπο) παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή εκκαθάριση της δήλωσης. Επομένως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωσή του.

α. Αν ο υπόχρεος έχει απαντήσει «ΝΑΙ» στην ερώτηση 19 του πίνακα αυτού «Είστε αξιωματικός ή ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα εμπορικού πλοίου» εκτός από τον πίνακα 4Α «ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ», πρέπει να έχει συμπληρωθεί το «ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ» προκειμένου να διενεργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των Ναυτικών.

Υπενθυμίζεται ότι, το «Δελτίο» αυτό συμπληρώνεται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, και από την αρμόδια ΔΟΥ σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης σε υλική μορφή. Παρατηρήθηκε ότι το οικονομικό έτος 2010, το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο δεν έχει συμπληρωθεί σε 6.409 δηλώσεις.

β. Αν ο υπόχρεος έχει απαντήσει «ΝΑΙ» στην ερώτηση 6 του πίνακα αυτού Υποβάλλεται η δήλωση από κληρονόμο του φορολογουμένου που απεβίωσε, πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ δήλωση σχέσεων μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.

Παρατηρήθηκε ότι σε 6.263 δηλώσεις του οικονομικού έτους 2010 δεν είχε προηγηθεί η υποβολή της σχετικής δήλωσης σχέσεων από τους κληρονόμους στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ.

Στον πίνακα 4Γ γράφονται τα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα.

Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί αριθμοί 401-402, 413-414, πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 425-426.

Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί αριθμοί 501-502, 511-512, πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 517-518.

Σε 5.462 δηλώσεις του οικονομικού έτους 2010 δεν είχαν συμπληρωθεί οι κωδικοί αριθμοί 425-426 και 517-518 που αναφέρονται στα ακαθάριστα έσοδα από ατομική επιχείρηση και ελευθέριο επάγγελμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στον πίνακα 4E σε 4.566 δηλώσεις οικονομικού έτους 2010 συμπληρώθηκαν κωδικοί (151, 152, 157, 158) που αφορούν δαπάνες για επισκευή και συντήρηση οικοδομών χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.

Στον πίνακα αυτό γράφονται τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη του φορολογουμένου.

Στην περίπτωση 1 του πίνακα αυτού γράφονται οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Οι δαπάνες της ως άνω περίπτωσης 1 προσδιορίζονται με βάση την κατοχή ή χρήση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου, της συζύγου του και των τέκνων τους που συνοικούν και τους βαρύνουν.

Στην υποπερίπτωση (α) αναγράφονται στοιχεία για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για ιδιοκατοικημένη ή μισθούμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία και έως δύο δευτερεύουσες κατοικίες.

Στους Κ.Α 211-212, 218-219 και 225-226 συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση η επιφάνεια των κύριων και των βοηθητικών χώρων.

Σε 10.087 δηλώσεις του οικονομικού έτους 2010 δεν είχε συμπληρωθεί η επιφάνεια των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών ενώ είχαν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες).

Στην περίπτωση 2 του ίδιου πίνακα γράφονται τα ποσά που καταβλήθηκαν για την αγορά περιουσιακών στοιχείων και γενικά για την πραγματοποίηση δαπανών που αποτελούν αντικειμενική δαπάνη κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 17 του ν.2238/1994, π.χ. για αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων κτλ., δηλαδή μη καταναλωτικών αγαθών, καθώς και για δωρεές κτλ.

Αν κατά τη διάρκεια του έτους 2010 καταβλήθηκαν τόκοι για την εξόφληση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για την αγορά μη καταναλωτικών αγαθών, το ποσό αυτών των τόκων πρέπει να γραφεί στην περίπτωση 2ζ΄του πίνακα 5, Κ.Α.727-728. Στο ποσό των τόκων αυτών (Κ.Α.727-728), πρέπει να προστεθούν και οι δεδουλευμένοι τόκοι με το χρεολύσιο που καταβλήθηκαν, μέσα στο έτος 2010, για την εξόφληση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Στους ίδιους Κ.Α.727-728, πρέπει να γραφούν και οι τόκοι υπερημερίας που τυχόν καταβλήθηκαν για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών κατά το έτος 2010.

Επίσης στους κωδικούς αυτούς πρέπει να γραφεί το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε το 2010 για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε με εξαίρεση τα ποσά δανείων που χορηγήθηκαν προς εταιρίες ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες των οποίων ο υπόχρεος είναι μέλος ή μέτοχος.

Αν ο υπόχρεος δεν προσθέσει μόνος του τους τόκους υπερημερίας, έχει υποχρέωση να τους προσθέσει η ΔΟΥ στους Κ.Α.323-324 της δήλωσης.

Στον πίνακα 7 δηλώνονται τα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο.

Στην ένδειξη 9 αναγράφονται οι τόκοι στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Για συμβάσεις στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί από 1/1/2003 και μετά υπάρχει ανώτατο όριο δανείου ή συνόλου δανείων 200.000 ευρώ. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να συμπληρώνονται για τα δάνεια αυτά και οι κωδικοί 069-070 αντίστοιχα, για το συνολικό ποσό των δανείων που έχει λάβει ο κάθε σύζυγος για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας τους (υποπερίπτωση δ).

Σε 17.879 δηλώσεις οικον. έτους 2010 ενώ είχαν συμπληρωθεί οι κωδικοί 055 και 056 της υποπερίπτωσης γ' της περίπτωσης 7 του πίνακα 7 με τα ποσά των τόκων για συμβάσεις δανείων που συνάφθηκαν από 1/1/2003 και μετά, δεν συμπληρώθηκαν οι κωδικοί 069-070 με τα συνολικά ποσά των δανείων.

Στον πίνακα 8 δηλώνονται τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν ή προκαταβλήθηκαν στο όνομα του φορολογουμένου κατά τη διάρκεια του έτους 2010.

Ειδικά διευκρινίζεται ότι, αν έχει δηλωθεί από τον υπόχρεο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί, συντάξεις κτλ.) σε μια ή περισσότερες από τις περιπτώσεις 1,2,3 και 5 του πίνακα 4Α του εντύπου Ε1, δηλαδή στους:

Κ.Α. 301-302,

Κ.Α. 303-304,

Κ.Α. 321-322, και

Κ.Α. 307-308,

αφού προστεθούν τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα αυτά, το σχετικό σύνολο γράφεται στους Κ.Α.313-314. Μετά, αφού προστεθούν τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν στα ίδια ως άνω εισοδήματα, το σύνολο που θα προκύψει γράφεται στους Κ.Α.315-316.

ΠΡΟΣΟΧΗ: η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%.

Ακόμα διευκρινίζεται ότι, οι Κ.Α 603-604, 605-606 συμπληρώνονται εφόσον στους σχετικούς πίνακες της δήλωσης 4Γ και 4Δ έχουν δηλωθεί εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο προκαταβληθείς ή ο παρακρατηθείς φόρος στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

Επίσης σε 25.544 δηλώσεις του οικ. έτους 2010 δεν υπήρχε η σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Ακόμα παρατηρήθηκε ότι οι παρακρατηθέντες και προκαταβληθέντες φόροι από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα ήταν μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων εισοδημάτων.

Εξάλλου έχει παρατηρηθεί ότι σε 27.073 δηλώσεις οικονομικού έτους 2010 η συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες είχε ως αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.

Ναυτεμπορική

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 11ης Μαρτίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.