Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Εως 31 Μαρτίου η υποβολή δικαιολογητικών για το φοιτητικό επίδομα

Από σήμερα 21 Φεβρουαρίου έως και τις 31 Μαρτίου μπορούν να υποβάλουν οι φοιτητές τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις κατά τόπους Εφορίες για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το επίδομα των 1.000 ευρώ καταβάλλεται στους γονείς των φοιτητών εφόσον οι τελευταίοι φοιτούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ανώτερες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και Ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, καθώς και σε σχολές του πανεπιστημίου της Κύπρου, που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την .........

χορήγηση του επιδόματος, περιλαμβάνονται η ελληνική ιθαγένεια ή η ιθαγένεια κράτους μέλους της ΕΕ, η μίσθωση κατοικίας λόγω σπουδών σε πόλη άλλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας, ενώ απαιτείται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Το επίδομα μπορεί να χορηγηθεί και στους ίδιους τους φοιτητές, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, είναι ορφανοί και από τους δυο γονείς ή οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησε σήμερα η απόσυρση παλαιών ΙΧ

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας και θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2011.

Με την απόσυρση, δίνεται η δυνατότητα παραλαβής καινούργιου επιβατικού αυτοκινήτου, έως και 2.000 κ.ε. με μερική ή ολική απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, σε αντικατάσταση παλαιού επιβατικού αυτοκινήτου (για το οποίο έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα έως και 31/12/1998).
Παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου, εκτιμούν ...........

ότι η απόσυρση αφορά περίπου 2,5 εκατ. οχήματα παλαιάς τεχνολογίας.

Οι απαλλαγές έχουν ως ακολούθως:

α) μέχρι και 900 κ.εκ., απαλλαγή από το Τ.Τ. για εργοστασιακή αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.

β) από 901 μέχρι και 1.400 κ.εκ., απαλλαγή από το Τ.Τ. για εργοστασιακή αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.

γ) από 1.401 μέχρι και 1.600 κ.εκ., απαλλαγή από το 65% του Τ.Τ. και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.

δ) από 1.601 μέχρι και 2.000 κ.εκ., απαλλαγή από το 50% του Τ.Τ. και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 14.000 ευρώ.

Δικαιούχα της ως άνω απαλλαγής πρόσωπα ορίζονται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου το οποίο αποσύρεται ή το πρόσωπο στο οποίο ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχει εκχωρήσει το δικαίωμα προς απόσυρση.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για τα αποσυρόμενα αυτοκίνητα είναι:

α) Να έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα μέχρι και 31/12/1998.

β) Να διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέρη και όλα τα στοιχεία του αμαξώματός τους (δεν είναι απαραίτητο να έχουν δυνατότητα αυτοκίνησης καθώς μπορεί να έχουν πλέον αχρηστευθεί λόγω της ακινητοποίησής τους).

γ) Να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 καθώς και τυχόν οφειλόμενα προηγουμένων ετών. Για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη σε ακινησία δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.

Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

Η διαδικασία της απόσυρσης έχει τα εξής βήματα:

1.Παράδοση του αυτοκινήτου από τον ιδιοκτήτη του ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημεία συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).

2.Το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής εκδίδει εντός 8 ημερών πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, δίνει ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού στον ενδιαφερόμενο και ένα αντίγραφο αποστέλλει στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της εκάστοτε Περιφέρειας για να διαγραφεί το όχημα.

3. Η υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, στην οποία αποστέλλεται το πιστοποιητικό καταστροφής, εκδίδει εντός 5 ημερών από τη λήψη του αντιγράφου του πιστοποιητικού καταστροφής, πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος.

4. Η πράξη οριστικής διαγραφής παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του σε δύο αντίγραφα.

5. Το ένα αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής κατατίθεται άμεσα στο αρμόδιο τελωνείο και το άλλο κρατείται από τους ενδιαφερόμενους.

6. Η εκτιμώμενη διάρκεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσυρσης: 17 ημέρες.

Διαδικασία τελωνισμού καινούργιου αυτοκινήτου:

Το αυτοκίνητο που θα παραληφθεί πρέπει να είναι καινούργιο και ατελώνιστο.

7. Εφόσον το καινούργιο αυτοκίνητο τελωνίζεται απευθείας από τους ιδιώτες:

Ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος ή το πρόσωπο προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση υποβάλλει τελωνειακό παραστατικό για τον τελωνισμό του καινούργιου επιβατικού οχήματος.

8. Εφόσον το καινούργιο αυτοκίνητο τελωνίζεται από την εμπορική επιχείρηση για λογαριασμό των ιδιωτών.

Ναυτεμπορική

Εμπρός φέτος να κάνουμε ακόμα καλύτερο καρναβάλι.

Δείτε μερικές σκηνές από το περσινό καρναβάλι των Φιλιατρών και βάλτε το στόχο φέτος να γίνει πολυ καλύτερο και πολύ μεγαλύτερο. Μπορούμε να το κανουμε. μπορούμε να το πετύχουμε. Είναι εύκολο, αρκεί να το θέλουμε.
Στο χέρι μας είναι.

Συγκροτήστε ομάδα, επιλέξτε θέμα, ενημερώστε και τον Δήμο Τριφυλίας και συγκεκριμένα την κ. Βιβή Παντελάκη που είναι υπεύθυνη πολιτιστικών κάντε ένα άρμα (προαιρετικά) και βουρ για το Φιλιατρινό καρναβάλι.
Τι λέτε; Μπορούμε να τα καταφέρουμε να γίνει πολύ μεγαλύτερο το φετινό μας καρναβάλι;

Δείτε ένα video από την περσινή ημέρα γιορτής και χαράς και... σκεφτείτε το γρήγορα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ





Ξεκίνησε το φύτεμα καρπουζιού στην Τριφυλία

Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις των υπαίθριων καρπουζιών σε χαμηλή κάλυψη στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς οι παραγωγοί της περιοχής εκμεταλεύονται τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.

Ηδη οι πρώιμες φυτεύσεις έχουν γίνει ...........

στην περιοχή της Τερψιθέας, στον Αγρίλη, το Λιμενάρι και την Αγία Κυριακή, ενώ σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος, καθώς προετοιμάζει τα κτήματά του για την συγκεκριμένη καλλιέργεια κάνοντας τις απαραίτητες εργασίες.

Όπως μας τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, οι συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι πολύ καλές και βοηθούν στις πρώιμες φυτεύσεις καρπουζιών οι οποίες είναι και σε εξέλιξη. Με αυτές τις καιρικές συνθήκες η φύτευση γίνεται με τις καλύτερες προοπτικές. Από εκεί και πέρα οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν τα φυτά που μεταφέρουν στο χωράφι ώστε να είναι υγιή και να μην έχουν προσβολές. Συνίσταται κατά την πρώτη εβδομάδα χορήγηση πυκνών διαλυμάτων σε φώσφορο, ώστε τα φυτά να αναπτύξουν πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά και να μπορέσουν να ξεπεράσουν γρήγορα το στρες της μεταφύτευσης και της μεταφοράς του φυτού από το φυτώριο στο χωράφι.

Οι φυτεύσεις αναμένονται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες εφόσον φυσικά οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι καλές και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Όχι κάτω από 2,20 για το λάδι από την ΕΑΣ Μεσσηνίας

Σε τιμές όχι κάτω από τα 2,20 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 0,4 πλήρωσε εφέτος τους Μεσσήνιους παραγωγούς, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, παρά την οικονομική κρίση και τις δυσχέρειες που αυτή προκαλεί σε κάθε τομέα της οικονομίας του τόπου.

Όπως αναφέρει στο paseges.gr ο διευθυντής της Ένωσης, κ. Ραπτέας ο παραγωγός εισέπραξε όχι κάτω από 2,20 ευρώ το κιλό, «καθαρή» τιμή, ενώ για το ΠΟΠ, όχι κάτω από 2,30 ευρώ/κιλό.
Σύμφωνα με τον κ. Ραπτέα, η πίεση στις ...........

τιμές έχει εκτονωθεί πλέον και ο παραγωγός στο εξής, ίσως μπορεί να ελπίζει σε ανοδική τάση, για το υπόλοιπο της εφετινής χρονιάς, ενώ για το 2011, σημειώνει ο κ. Ραπτέας, είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις, για τις τιμές και το ύψος της σοδειάς.

Παραμένει η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με φωτοβολταϊκά ή αγροτουρισμό

Με την πρόβλεψη ότι οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, να έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ' αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων, εγκρίθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το υπουργικό συμβούλιο μετά από σχετική συζήτησή του την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω πρόβλεψη περιέχεται ..........

στις διατάξεις του νομοσχεδίου που στοχεύουν στη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, όπου μεταξύ άλλων περιέχονται και τα εξής:

* Θεσπίζονται διατάξεις για τον ορισμό της φορολογικής κατοικίας στην οποία φορολογείται το παγκόσμιο εισόδημα και λαμβάνονται υπόψη οδηγίες του ΟΟΣΑ. Σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα (περισσότερες από 183 μέρες τον χρόνο). Σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του ή της συνήθους διαμονής του.
* Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.
* Δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Οι απαιτήσεις αποδεικνύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή επίσημο δημόσιο έγγραφο.
* Θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Εννοείται ότι όποτε διανεμηθούν θα παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.
* Για τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α ο συντελεστής αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1/1/2011 και μετά, ενώ προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1/1/2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών αλλά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις. για τη φορολόγηση της υπεραξίας.
* Αναγνωρίζεται πρόσθετο ποσό για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Παρατείνεται για 4 έτη, μέχρι 31/12/2014 το δικαίωμα έκπτωσης για επιπλέον ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση.
* Παρατείνεται ο χρόνος επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομές εάν δεν πωληθούν τα διαμερίσματα ή καταστήματα. Με την προτεινόμενη διάταξη εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι την συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.
* Δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων. Δίνεται δυνατότητα επιλογής φορολόγησης στην εκμετάλλευση εμπορευματικών κέντρων. Με την επιλογή φορολόγησης παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρηση των εμπορευματικών κέντρων.
* Η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολή του οφειλόμενου φόρου θα μπορεί να γίνεται σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό δύο τοις εκατό (2%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 Ευρώ.
* Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.

Οι βασικές διατάξεις

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων προβλέπει την επιβολή αυτόφωρου για την μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο για διάστημα πάνω από τέσσερις μήνες, για την παράλειψη ή μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, ενώ αυξάνει ως και τα 20 χρόνια κάθειρξης τις ποινές που θα επιβάλλονται για φοροδιαφυγή πάνω από τα όρια που αυτή θεωρείται κακούργημα. Σημειώνεται ότι κακούργημα θεωρείται σήμερα η μη απόδοση ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ και εισοδήματος πάνω από 150.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, την άρση του φορολογικού απορρήτου και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο όταν αυτά υπερβαίνουν τα 150.000 για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους αλλά και για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν μη έκδοση αποδείξεων, πλαστά κα εικονικά τιμολόγια αλλά και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Θεσπίζονται ακόμη αυστηρές διαδικασίες επιλογής και ελέγχου των εφοριακών υπαλλήλων ( μέσω Πόθεν Εσχες).

Παράλληλα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των οποίων είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, αλλαγή του τρόπου παρακράτησης του φόρου για τα μερίσματα, καθώς και δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε τρείς δόσεις

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

Θεσπίζεται τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους. Το πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλος Μαρτίου 2011. Το Πρόγραμμα θα εγκρίνεται με απόφαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, την οποία θα απαρτίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Καθιερώνεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις, καθώς και να εποπτεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, τελωνείων και φοροελεγκτικών υπηρεσιών). Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οι φάκελοι της δικογραφίας που παραλαμβάνουν οι "Οικονομικοί Εισαγγελείς" των κατά τόπους Εισαγγελιών να είναι πλήρεις.

Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Ειδικότερα:

Θεσπίζονται ως διαρκή και επομένως, ως συνεχή αυτόφωρα, τα ακόλουθα αδικήματα:

* της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Η πράξη στην περίπτωση αυτή μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό,
* της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος και
* της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών, με χρόνο τέλεσης αυτών το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής.
* Αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
* Αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπροθέσμων) από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι είκοσι έτη.
* Η ποινική δίωξη δεν αρχίζει για καμία από τις περιπτώσεις των αδικημάτων αυτών, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η ποινική δίωξη έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση, κατά του Δημοσίου, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο διώκεται.
* Στα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής, προβλέπεται, ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής για τα συγκεκριμένα πλημμελήματα. Η μετατροπή της ποινής, στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ.
* Προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, προκειμένου για υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης προβλέπονται:

* Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% στο 50%. Όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει βασική διάταξη για συμβιβασμό στο 1/3.
* Η έκδοση κάρτας αποδείξεων. Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων ως προς την καταγραφή του ποσού των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να συγκεντρωθούν, καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών μέσω μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική. Όσοι εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με χρήση ταμειακών μηχανών, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται σε βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ.

Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών το νομοσχέδιο προβλέπει:

* Νέα αυστηρή διαδικασία επιλογής του προσωπικού που θα στελεχώνει τις κρίσιμες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης το προσωπικό αυτό θα υπόκειται σε διαρκή έλεγχο και παρακολούθηση για την επίτευξη μετρήσιμων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Για τον σκοπό αυτό:
* Τα κριτήρια και η επιλογή γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε μεγάλης έκτασης ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού των ελεγκτών.
* Οι υποψήφιοι υποβάλλουν Ειδική Αναλυτική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες).
* Τα στελέχη αξιολογούνται ανά 8μηνο, οι Προϊστάμενοι Δ/νσεων, Υποδιευθύνσεων και Τμημάτων ανά 12μηνο ή 18μηνο.
* Κατά τη διάρκεια της θητεία τους υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.
* Σύσταση "Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων" στο Υπουργείο Οικονομικών. Αποστολή της είναι η συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, που αφορούν στην εμπλοκή υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό Νομικών Προσώπων, στη διαφθορά, διαπλοκή και άλλα σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα και εγκλήματα (καταχρήσεις, εκβιασμούς, παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων κ.λ.π.), καθώς και την εξιχνίαση και δίωξη αυτών, σε συνεργασία με τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Η Υπηρεσία θα μπορεί να προβαίνει και στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων.

Ενίσχυση της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας

Συνιστάται στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, "Τμήμα Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας στον τομέα της άμεσης φορολογίας". Αντικείμενο του τμήματος αυτού είναι:

* Ανταλλαγή πληροφοριών και ενίσχυση της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής στο πλαίσιο εφαρμογής διεθνών συμβάσεων.
* Διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών με σκοπό τη σύναψη ή αναθεώρηση διεθνών συμφωνιών.
* Συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τη Διεύθυνση Ελέγχων, το Σ.Δ.Ο.Ε. και κάθε αρμόδια φορολογική ή ελεγκτική υπηρεσία ή αρχή με σκοπό την άμεση προώθηση και αξιοποίηση των πληροφοριών που προέρχονται από το εξωτερικό (κυβερνητικές πηγές, πιστωτικά ιδρύματα και άλλες πηγές).
* Οργανωτικές διατάξεις για το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Επιδιώκεται η αξιοποίηση από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) της εμπειρίας αξιόλογων υπηρεσιακά και ηθικά στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών. Για το λόγο αυτό γίνονται οι αναγκαίες μεταβολές στα κριτήρια επιλογής των υπαλλήλων του Σ.Δ.Ο.Ε., καταργώντας την ποσόστωση 20%-30% για τη στελέχωση του Σ.Δ.Ο.Ε. από νεοδιόριστους στο σύνολο του υπηρετούντων του. Οι υπάλληλοι που τοποθετούνται, μετατίθενται η αποσπώνται στις Υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, προέρχονται από τους κλάδους Εφοριακών και Τελωνειακών ή από αυτούς που υπηρετούν σε θέσεις Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης Εσόδων του Κράτους και έχουν πραγματική υπηρεσία στους κλάδους των οργανικών θέσεων που καλύπτουν μέχρι είκοσι έτη. Εφόσον πρόκειται για νεοδιόριστους υπαλλήλους αμέσως μετά την τοποθέτησή τους θα ακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών.

Μέτρα για τη βελτίωση αποτελεσματικότητας συστήματος ελέγχων

Τροποποιούνται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και κώδικα ΦΠΑ προκειμένου οι έλεγχοι να γίνονται κατά κύριο λόγο από το γραφείο και κατ' εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης με βάση κριτήρια ελέγχου και με στόχο την επιτάχυνση των ελέγχων. Ειδικότερα, ο έλεγχος από το γραφείο, διατάσσεται από τον προϊστάμενο της ελεγκτικής υπηρεσίας στην οποία υπάγονται για τον μερικό προσδιορισμό τους εισοδήματός τους και για ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα θέματα ή φορολογικά αντικείμενα και διενεργείται στο κατάστημα της ελεγκτικής υπηρεσίας με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και ορίζονται ρητώς. Με αυτό τον τρόπο ελέγχου επιδιώκεται:

* Η εξοικονόμηση του παραγωγικού χρόνου των φορολογικών οργάνων συνεπεία της μη μετάβασής τους στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των ελεγχόμενων επιτηδευματιών, ώστε ο εξοικονομούμενος παραγωγικός χρόνος να διατίθεται για τη διενέργεια περισσότερων και αποδοτικότερων ελέγχων.
* Ο περιορισμός της ενόχλησης των επιτηδευματιών και η ελαχιστοποίηση της επαφής των ελεγκτικών αρχών με τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις.
* Η χρήση σύγχρονων συστημάτων συγκέντρωσης και επεξεργασίας φορολογικής πληροφορίας κατά τον έλεγχο όπως το σύστημα Elenxis.

Άρση φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών

Για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, αλλά και για λόγους φορολογικής συμμόρφωσης ορίζεται η υποχρέωση της Φορολογικής Διοίκησης να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ σε διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων που υπερβαίνει το διάστημα του ενός έτους. Η γενική αυτή πρόβλεψη δεν εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

* όταν ο οφειλέτης έχει μπει σε ρύθμιση δηλαδή. έχει χορηγηθεί διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και υπό την προϋπόθεση ότι είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης που έχει υπαχθεί και
* όταν υπάρχει δικαστική απόφαση για την αναστολή της καταβολής των οφειλών.

Προβλέπεται επίσης η δημοσιοποίηση των στοιχείων και στις περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που συνίστανται σε φοροδιαφυγή μέσω της απόκρυψης φορολογητέας ύλης, όπως η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων ή η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση ή στην εσφαλμένη καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων (π.χ..ανύπαρκτες αγορές ή έξοδα).

Διαδικασία διακρίσεως των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ανεπίδεκτες είσπραξης και μη

Θεσμοθετούνται κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπροθέσμων χρεών σε "εισπράξιμα" και "μη εισπράξιμα" με βάση συγκεκριμένα, διαφανή και ορθολογικά κριτήρια έτσι ώστε να είναι ευχερής και ο έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον είσπραξής τους και η άντληση συμπερασμάτων από την κεντρική φορολογική διοίκηση σχετικά με τα αίτια της μη είσπραξης.

Η ένταξη των ληξιπροθέσμων στην κατηγορία των μη εισπράξιμων διενεργείται με απόφαση Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου από υπηρεσιακούς παράγοντες και έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφού παρέλθουν τριάντα ημέρες από την δημοσιοποίηση του καταλόγου εντάξεως των χρεών στην κατηγορία των "μη εισπράξιμων" στο διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, τα ανεπίδεκτα είσπραξης δεν θα διαγράφονται. Στο τέλος κάθε έτους οι αποφάσεις του Ειδικού κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενσωματώνονται σε έκθεση που υποβάλλεται στην Βουλή.

Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται εκείνες οι οφειλές για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εντοπισμού πηγών αποπληρωμής και αναγκαστικής είσπραξης.

Ιδρύεται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.) ως ανεξάρτητη αρχή με έδρα την Αθήνα. Έργο του Σ.Φ.Δ. είναι η διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Φορολογικοί Διαιτητές διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής επάρκειας.

Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο αναλαμβάνει το έργο του ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου, η οποία υποβάλλεται στο Σ.Φ.Δ. μέσα στην προθεσμία άσκησης της προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο και πρέπει να περιέχει όλα τα κατά τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας στοιχεία του δικογράφου της προσφυγής.

Η διαφορά επιλύεται από τρεις διαιτητές. Τον πρόεδρο των διαιτητών και τους διαιτητές ορίζει ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Δ. ανά δικάσιμο κατ' αλφαβητική σειρά του επωνύμου τους. Η δικάσιμος για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από δύο (2) μήνες από την περιέλευση της θετικής δήλωσης του Δημοσίου για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς.

Οι απόψεις της διοικητικής αρχής υποβάλλονται στο Σ.Φ.Δ. μέσα σε προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της θετικής δήλωσης. Η διαιτητική απόφαση εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από τη συζήτηση της υπόθεσης.

Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, παύει αυτοδίκαια η εξουσία των διαιτητών για επίλυση της διαφοράς και αναβιώνει η προθεσμία για τη υποβολή αίτησης διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και την άσκηση προσφυγής, εκτός αν οι διάδικοι συμφωνήσουν ρητά για την παράταση της προθεσμίας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο έχει τις αρμοδιότητες της φορολογικής ή τελωνειακής αρχής σχετικά με τη διοικητική επίλυση της διαφοράς. Για τη διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών εφαρμόζονται οι διατάξεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, όπως ισχύουν κάθε φορά. Αν η αίτηση διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς γίνει συνολικά ή εν μέρει δεκτή, η υπόθεση διαβιβάζεται στο διοικητικό δικαστήριο για να προβεί στην ακύρωση ή τροποποίηση της προσβαλλόμενης πράξης.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Δήλωση του Ντομινίκ Στρος-Καν: «Τον Δεκέμβριο του 2009 η πρώτη κλήση στο ΔΝΤ»

Την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να είχε ζητήσει η Ελλάδα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του, Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας σε ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης.

Για προσπάθειες του πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει με τον πλέον άμεσο τρόπο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιώργος Πεταλωτής.

Η δήλωση του επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. ..........

φέρεται να έχει γίνει στο γαλλικό κανάλι Canal+, στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ για τον κ. Στρος-Καν, που πρόκειται να μεταδοθεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο Δ.Ν.Τ., εκείνος απάντησε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μια χώρα της Ευρωζώνης.

Απάντηση Πεταλωτή

«Όλοι θυμόμαστε τις τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, να αντιμετωπίσει με τον πλέον άμεσο τρόπο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές του 2009», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «απέκρυπτε επιμελώς» το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο «αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές, μαζί με τις βίαιες αντιδράσεις των αγορών για την κατάσταση αυτή».

«Με λεπτούς χειρισμούς, με ψυχραιμία και περίσσια αποφασιστικότητα, καταφέραμε σε εποχές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας να δημιουργηθεί η γνωστή λύση του τριμερούς μηχανισμού δανεισμού και στήριξής μας και η υπαγωγή μας σε αυτόν.

» Αυτό που σήμερα είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη, δηλαδή η δημιουργία ενός μόνιμου παρόμοιου μηχανισμού, εμείς το κατορθώσαμε, επιχειρώντας σ' ένα εξαιρετικά δύσκολο κλίμα αναξιοπιστίας για τη χώρα μας, έτσι όπως την παρέδωσε η ΝΔ και φθάσαμε σήμερα, απαλλαγμένοι από τις προσωρινές δανειακές μας ανάγκες, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

» Η πορεία αυτή ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη ήταν. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συμπυκνωμένης κατανόησης από τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή μας», καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Κατάργηση πιστωτικού τιμολογίου και «Τειρεσίας» στα τρόφιμα, για να κλείσει η «ψαλίδα» τιμών

Ένα θέμα εξαιρετικά κρίσιμο για την «χρυσή» πορεία που ακολουθούν τα αγροτικά προϊόντα από το χωράφι ως το… ράφι με τελικούς ζημιωμένους τόσο τον έλληνα παραγωγό, όσο και τον τελικό καταναλωτή, την κατάργηση του πιστωτικού τιμολογίου, μελετούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να κλείσουν την «ψαλίδα» τιμών. Το συγκεκριμένο, αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ, που συχνά – πυκνά ζητά κατάργηση του πιστωτικού τιμολογίου της εκ των υστέρων έκπτωσης, που έχουν καθιερώσει οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης.

Όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου ...........

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επικαλούντο στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ για την «ψαλίδα» τιμών, το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται από καιρό σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανταγωνιστικότητας καθώς και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αναληφθούν από κοινού δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί τη θέσπιση ενός «Τειρεσία» για τα τρόφιμα, ώστε να επιτραπεί η εποπτεία των συναλλαγών και να αποτρέπονται περιπτώσεις νοθείας και κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών.

Το υπουργείο, μάλιστα, αναμένεται να υιοθετήσει μέτρα, προκειμένου να επιτύχει τη δημιουργία θεσμού άδειας λειτουργίας εμπόρου διακινητή γεωργικών προϊόντων, τη δημιουργία τοπικού σήματος προϊόντων, την αναθεώρηση των προστίμων στη νοθεία στα τρόφιμα (έως και άρση της άδειας λειτουργίας για δύο χρόνια), καθώς και την κατάργηση του λεγόμενου πιστωτικού τιμολογίου, «που αποτελεί το όχημα εκβιασμού και παράνομων συναλλαγών από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες λιανικής πώλησης», όπως αναφέρει η απάντηση.

Εξάλλου, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει ότι «η μείωση του κόστους παραγωγής γεωργικών προϊόντων είναι ένα σύνθετο θέμα και συναρτάται άμεσα από την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Κυβέρνηση απαντά στα προβλήματα αυξάνοντας την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από το 7% στο 11%, συνολικά 140 εκατομμυρίων ευρώ».

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμφωνεί επί της αρχής με τη θέση των ερωτώντων ότι ειδικά στη χώρα μας, η διαδρομή από το χωράφι στο ράφι και από εκεί στο καλάθι της νοικοκυράς, πολλαπλασιάζει αδικαιολόγητα την τιμή του προϊόντος, όχι προς όφελος του παραγωγού, αλλά προς όφελος των μεσαζόντων.

«Καμπανάκι» ΟΤΟΕ για τις θέσεις εργασίας στις τράπεζες

Για «απορίες και ερωτήματα» που προκύπτουν από την πρόταση της Εθνικής προς την Alpha Bank για μεταξύ τους συγχώνευση κάνει λόγο σε σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Ενώσεων Ελλάδος ΟΤΟΕ , εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για το μέλλον των θέσεων εργασίας στον τραπεζικό χώρο.

Όπως επισημαίνει συγκεκριμένα η Ομοσπονδία, στην πρόταση της Εθνικής αγνοήθηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία της απασχόλησης στις τράπεζες, επιβεβαιώνοντας έτσι το «σήμα κινδύνου» που έχει εκπέμψει η ΟΤΟΕ, θέτοντας ως κεντρικό αίτημα στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση την προστασία των θέσεων εργασίας εν όψει εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό χώρο.
«Η κυβέρνηση», συνεχίζει η ανακοίνωση «δεν .........

πρέπει να αρκείται σε δηλώσεις ενθάρρυνσης αυτών των κινήσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει καλοδεχούμενες χωρίς να θέτει τα οικονομικά και κοινωνικά πλαίσια εντός των οποίων πρέπει αυτές να κινούνται, όταν γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι η ύφεση και η ανεργία είναι τα κεντρικά προβλήματα της χώρας σήμερα και στις Τράπεζες που αποτελούν τα κατ΄ εξοχήν εργαλεία για την αντιμετώπισή τους».

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να πάρει θέση, καθιερώνοντας ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, που, όπως αναφέρει, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας της ελληνικής κοινωνίας των εργαζομένων «από ανεξέλεγκτες εναρμονισμένες κερδοσκοπικές πρακτικές».

Η ΟΤΟΕ δηλώνει τέλος ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει πειραματισμούς σε βάρος των εργαζομένων και καταλήγοντας, προειδοποιεί ότι θα παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζών και ότι «θα παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά» με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων.

“Είκοσι...” η πρώτη ποιητική συλλογή της Πέρσας Παπαθεοδοσίου

Εγραψε το πρώτο της ποίημα σε ηλικία 16 ετών, ενώ πριν λίγο καιρό εξέδωσε την πρώτη της συλλογή με τον τίτλο “Είκοσι...” όσα και τα χρόνια της.

Η Περσεφόνη Παπαθεοδοσίου είναι φοιτήτρια Ιατρικής και κατάγεται από τα Φιλιατρά απ’ όπου πήρε και τα πρώτα ερεθίσματα για να γράψει.

Μας μίλησε για τα ποιήματά της και τη θεματική τους, για τους ποιητές που αγαπά, αλλά και για την επιθυμία της να συνεχίσει να γράφει.

M.T. Πότε ξεκίνησες να γράφεις ποίηση και τι σε ώθησε σ’ αυτήν;
Π.Π. «Tο πρώτο μου ποίημα, το έγραψα σε .........

ηλικία δεκαέξι ετών. Ηταν μια στιγμή που ένιωσα πως κάτι ήθελε από μέσα μου να βγει και να εξωτερικευτεί, ώστε να λειτουργήσει σαν λύτρωση. Προσωπικά πιστεύω ότι η τέχνη μας βοηθάει να αναπνέουμε και να δίνουμε περιεχόμενο στη ζωή μας, ειδικά όμως η ποίηση, μπορεί και αποκωδικοποιεί τα κρυφά και υπόγεια μυστικά μας, τα όποια φέρνει στο φως, με αποτέλεσμα να βλέπουμε καλύτερα τον εσώτερο εαυτό μας. Η ποίηση με ελκύει, γιατί δεν σου επιτρέπει να κρυφτείς σε φλυαρίες, παρά μόνο να καταγράψεις τα ουσιώδη και σημαντικά ερωτήματα που είναι χαραγμένα βαθιά μέσα σου».

Μ.Τ. Θεματικά πού κινούνται τα ποιήματά σου;
Π.Π.«Δεν είναι αυστηρή η θεματολογία μου στο συγκεκριμένο βιβλίο. Το επίκεντρο πάντως στην ποίησή μου, είναι ο σύγχρονος άνθρωπος και η προσπάθειά του να ζήσει μια ισορροπημένη ζωή χωρίς να παρεκκλίνει από τις πεποιθήσεις του. Θα έλεγα ότι γενικότερα εκείνο που με καλύπτει σαν θέμα περισσότερο, είναι οτιδήποτε έχει συναισθηματικό ερέθισμα, τέτοιο, που να υποδαυλίζει την έμπνευσή μου για να αποτυπώσω τους στίχους μου σε μια κόλα χαρτί, είτε αυτό είναι ο έρωτας, η θλίψη, η μοναξιά, το απραγματοποίητο όνειρο ή η πάλη για έναν καλύτερο κόσμο, πάντα όμως, μέσα από την εκλογίκευση του ιδεατού και όχι απλώς και μόνο ουτοπιστικά και υπερβατικά. Εκτιμώ πολύ τη ρεαλιστική απεικόνιση των πραγμάτων».

Μ.Τ. Ποιους από τους ποιητές (κλασικούς αλλά και σύγχρονους) ξεχωρίζεις;
Π.Π. «Η ανάγνωση της ποίησης δεν είναι ξεφύλλισμα, και με τις υποχρεώσεις της σχολής μου, ο χρόνος μου είναι περιορισμένος. Θέλω αν είναι δυνατόν να μην αφήσω ποιητική συλλογή που να μην την διαβάσω, όχι μόνο των αναγνωρισμένων και ιδιαίτερα των κλασικών δημιουργών αλλά και των νέων και άσημων ποιητών. Ομως δεν μπορώ να μην πω, ότι λατρεύω τον Καρυωτάκη, τον Ελύτη, τον Παλαμά, τον Σεφέρη, την Πολυδούρη η οποία πέρασε και από το ίδιο Γυμνάσιο στα Φιλιατρά που θήτευσα κι εγώ, αλλά και τον ποιητή της θάλασσας τον Καββαδία.
Από τους σύγχρονους μου αρέσει πολύ η Κική Δημουλά, ο Μάνος Ελευθερίου και ο Τίτος Πατρίκιος του οποίου πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο. «Λυσιμελής Πόθος» λέγεται και ενθουσιάστηκα που τον γνώρισα κι αυτόν. Μια σπουδαία γενιά που προσφέρει τόσα σε μας τους νέους, που τώρα κάνουμε τα πρώτα μας βήματα».

Μ.Τ. Θεωρείς ότι η ποίηση είναι το δυσκολότερο είδος γραφής;
Π.Π. «Οχι, τον έξυπνο, στοχευμένο, κομψό λόγο του πεζογραφήματος θεωρώ ως το δυσκολότερο είδος. Ενα καλογραμμένο διήγημα ή μυθιστόρημα ίσως να είναι μεγαλύτερη πρόκληση, γιατί ενέχει ο κίνδυνος να μην γίνεις κατανοητός ή να ξεστρατίσεις απ’ το θέμα και να χαθείς ανάμεσα στις περιγραφές. Η ποίηση είναι πιο συντομογραφική και απαιτεί, αινιγματισμό, συμβολισμό, στερεότητα στίχου και υποδαύλιση έντονων συναισθημάτων.
Ολα αυτά όπως καταλαβαίνετε πρέπει να συνυπάρχουν ακόμα και σε μια πρόταση και σε μια λέξη πολλές φορές, καθώς το λακωνίζειν αναβαθμίζει τον ποιητικό λόγο».

Μ.Τ. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει νομίζεις πιο “οικεία” η ποίηση στο κοινό;
Π.Π. «Η εμπειρία μου είναι μικρή για να μου επιτρέπει μια τέτοια σύγκριση. Θα έλεγα όμως πάντα υποκειμενικά, πως όσο περνούν τα χρόνια, μάλλον η ποιητική τέχνη απασχολεί όλο και λιγότερους. Φταίει η εποχή μας; Οι νέες τεχνολογίες; Ή η έλλειψη χρόνου και η αρνητική φήμη που διαδίδουν οι ρηχοί αναγνώστες, πως αυτό το είδος είναι δυσνόητο με αποτέλεσμα να αποτρέπεται ο αναγνώστης από το να αγοράσει μια ποιητική συλλογή από ένα βιβλιοπωλείο. Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο διδάσκεται στο σχολείο, μάλλον ενισχύει αυτή τη φήμη. Δεν μου προξενεί λοιπόν εντύπωση που το αναγνωστικό κοινό σε αυτό το είδος γραφής είναι τόσο περιορισμένο».

Μ.Τ. Εχεις στόχο να υπάρξει συνέχεια στην έκδοση των ποιημάτων σου;
Π.Π. «Ξέρω ότι δεν θα σταματήσω να γράφω. Οπως μου τόνισε και ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, πρέπει να γράφω πρώτα για τον εαυτό μου. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει δεύτερο βιβλίο. Σίγουρα θα μου έδινε χαρά κάτι τέτοιο, όπως μου δίνουν και τώρα τα θετικά σχόλια που ακούω.
Ομως σαν άνθρωπος ζω το «τώρα» και αδυνατώ να προγραμματί ω κάτι αν δεν με έχει πρώτα επισκεφθεί η έμπνευση που είναι χάρισμα Θεού. Κι εγώ, θέλω να την διαχειριστώ όταν θα μου κτυπάει την πόρτα, με σεβασμό και ταπεινότητα, δίχως να την βγάζω στον πλειστηριασμό της εμπορικότητας. Είναι τιμητικό να ξαναβγάλω άλλο ένα βιβλίο, αλλά ξέρω ότι μετά θα θέλω και άλλο, και άλλο, γιατί η ανθρώπινη φιλοδοξία δεν σταματά ποτέ. Αυτό ακριβώς θέλω να αποφύγω, ώστε να ελέγχω την ματαιοδοξία μου και να δημιουργώ όταν θα το έχω ανάγκη ψυχικά, ώστε να ισορροπώ μέσα από την εκτόνωση της γραφής. Πάντα όμως επιδιώκοντας την ποιότητα και όχι την άθροιση βιβλίων και κριτικών. Στη ζωή μετρά το ωραίο… και όχι το μπόλικο».

Μ.Τ. Γιατί ο τίτλος «Είκοσι»;
Π.Π. «Προβληματίστηκα αρκετά τι να βάλω για τίτλο στην ποιητική μου συλλογή, αλλά δεν ήταν εύκολο, γιατί πιστεύω ότι ένας τίτλος, όσο απλό κι αν αυτό φαίνεται, πρέπει να ερμηνεύει το περιεχόμενο. Μια μέρα όμως που συζητούσα με τον έκδοτη μου, με ρώτησε, γύρω από το βιογραφικό μου πόσο χρονών είμαι. Αυτό ήταν! «Είκοσι» είπα θα είναι ο τίτλος, όσο είμαι. Τι άλλο αποτυπώνει το αριθμητικό αυτό; Τη ζωή μου και τα χρόνια μου. Θεώρησα πως με κάλυπτε, γιατί και τα αποσιωπητικά που ακολουθούν, αυτό ακριβώς καταγράφουν.
Μια ηλικία ενός ανθρώπου που εξελίσσεται και προχωρά, γιατί στη ζωή τίποτε δεν είναι στάσιμο».

Μ.Τ. Η Μεσσηνία και γενικότερα τα Φιλιατρά, τι ρόλο έπαιξαν στη γραφή σου;
«Τα πάντα. Είναι η πατρίδα μου, τα όνειρα που έκανα, το ψιλόβροχο που έπεφτε τα βράδια του χειμώνα, ο ήλιος και η θάλασσα του Ιονίου, οι άνθρωποι με τα προβλήματά τους και τις χάρες τους, τα πρώτα μαθητικά καρδιοχτύπια, η ίδια η ζωή. Οπου κι αν ταξιδέψουμε, όπου κι αν βρεθούμε, η πατρίδα πάντα θα μας ακολουθεί και πάντα θα μας υπενθυμίζει το σπίτι που μεγαλώσαμε και τα βιώματα που μας διαμόρφωσαν ταυτότητα και προσωπικότητα.
Αλοίμονο σ’ αυτόν που διαχωρίζει την πατρίδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε, από την υπόλοιπη ζωή του. Είναι σαν να αφαιρεί ένα κομμάτι απ’ τον ίδιο του τον εαυτό, αφού το παρελθόν μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αλλωστε χωρίς μνήμη ένας άνθρωπος είναι απλώς μια κενή ύπαρξη. Η δική μου μνήμη είναι γεμάτη από... Φιλιατρά!».

Συνέντευξη Μαρία Τομαρά

Απόκριες στα Φιλιατρά: Έκθεση μάσκας και καρναβάλι

Μετά τις επαφές που πραγματοποίησε ο Δήμος Τριφυλίας με τους Συλλόγους και τους φορείς του Δήμου προτάθηκαν και θα πραγματοποιηθούν αποκριάτικες εκδηλώσεις σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Ανάμεσά τους, εκδηλώσεις την Τσικνοπέμπτη, την Καθαρά Δευτέρα, εκδηλώσεις για παιδιά, το Καρναβάλι στα Φιλιατρά στις 6/3/2011 και η διήμερη Έκθεση Αποκριάτικων Μασκών στους Γαργαλιάνους στις 5 και 6/3/2011. Επιθυμία μας είναι σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις να υπάρξει συμμετοχή από ολόκληρη την Τριφυλία.

Στο Καρναβάλι στα Φιλιατρά, μπορούν να λάβουν μέρος .............

όσα άτομα ή ομάδες το επιθυμούν με πεζοπόρα τμήματα ή και με άρματα. Μάλιστα ο Δήμος Τριφυλίας θέλοντας να ενθαρρύνει τη συμμετοχή περισσότερων ατόμων επιδοτεί τη δημιουργία ή την αγορά στολών με το ποσό των 10€ για κάθε μία, μετά από συνεννόηση. Ακόμα μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή των αρμάτων. Έτσι όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο καρναβάλι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας και να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα συμμετοχής.

Στην Έκθεση Αποκριάτικης Μάσκας μπορεί να λάβει μέρος όποιος μαθητής ή ενήλικας το επιθυμεί. Η μάσκα μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική κατασκευή από οποιαδήποτε υλικά. Μπορεί να έχει κατασκευαστεί στο σπίτι ή στο σχολείο με τη συνεργασία του δασκάλου ή του καθηγητή των καλλιτεχνικών. Σε κάθε μία πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο αυτού που την κατασκεύασε, η τάξη, το σχολείο του αν είναι μαθητής, καθώς και ένα τηλέφωνο. Οι μάσκες θα αποστέλλονται στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ με την ένδειξη «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΣΚΩΝ, υπόψη κ. Καλ. Κυριακουλόπουλου» ή να παραδοθούν στα Δημοτικά καταστήματα κάθε ενότητας μέχρι και την Τρίτη 1/3/2011. Οι μάσκες θα εκτεθούν στη Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6/3/2011. Μάλιστα το Σάββατο 5/3/2011 σε μια σύντομη τελετή θα βραβευτεί μία μάσκα κατασκευασμένη από παιδιά προσχολικής ηλικίας, μία από παιδιά δημοτικού, μία από παιδιά Γυμνασίου και μία από παιδιά Λυκείου. Τα βραβεία θα είναι χρηματικά. Τα σχολεία που θα συμμετέχουν θα πάρουν έπαινο.

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΣΤΑ ΦΤΗΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΗΠΩΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΦΟΥΣΚΑ ΤΥΠΟΥ ΑΣΠΙΣ;
Τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό και την απαξίωση των διαμεσολαβούντων από την ANY TIME της INTERAMERICAN.
Το άρθρο αυτό το γράφουμε με αφορμή ...........

τα e-mail που παίρνουμε από τον φίλο κ. Γιώργο Τσατούχα ο οποίος κάνει και αυτός την προσπάθειά του για την επανόρθωση της αδικίας των διαμεσολαβούντων. Από την εταιρία Interamerican.

Πάει καιρός τώρα που στην τηλεόραση «παίζει» εκείνη η διαφήμιση της Any Time που πίσω κρύβεται η Interamerican και η οποία διαφημίζει χαμηλά ασφάλιστρα στις ασφαλίσεις των αυτοκινήτων.
Είναι σε όλους γνωστό ότι οι πωλήσεις διαφόρων προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω του Internet είναι διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο. Και καλά κάνουν και πουλάνε πολλοί οτιδήποτε μέσω διαδικτύου. Το να πουλήσεις όμως ασφαλιστήρια μέσω διαδικτύου είναι άκρως επικίνδυνο διότι ο καταναλωτής ασφαλισμένος της Any time Interamerican
Στο τέλος θα βγει ο χαμένος της υπόθεσης. Γιατί το λέμε αυτό? Διαβάστε το.

1. Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Πρακτόρων όλοι μαζί, διαμεσολαβούντες και καταναλωτικό κοινό – ασφαλισμένοι, πρέπει να δώσουμε τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό, στα διπλά τιμολόγια, την απαξίωση των διαμεσολαβούντων, τη μεθοδευμένη αρπαγή της πελατείας τους και όλοι μαζί να απαιτήσουν το σεβασμό προς τα δίκτυα των διαμεσολαβούντων που ανέδειξαν και στήριξαν τις εταιρίες.
Και άλλες ενώσεις όπως η Ένωση των Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος κλπ έχουν δημοσιεύσει τις δικές τους ανακοινώσεις που καυτηριάζουν την «αρπαγή της δουλειάς των διαμεσολαβούντων».

2. Μπορεί, τα ασφάλιστρα να είναι χαμηλότερα, αλλά όταν χρειαστεί να έχουν ένα ατύχημα σε ποιόν θα πάνε ? στην ANY TIME ή στην NTERAMERICAN ? θα πάνε στον ασφαλιστή ο οποίος δικαίως θα του ζητήσει κάποια χρήματα για να του διεκπεραιώσει την υπόθεσή του.

3.Τα ασφάλιστρα είναι πολύ χαμηλά αν ο ασφαλισμένος έχει ένα ατύχημα, από πού θα αποζημιωθεί?

4. Μήπως γεννιέται μια νέα ΦΟΥΣΚΑ τύπου ΑΣΠΙΣ?

5. ΓΕΝΙΚΑ, ΤΑ ΦΤΗΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.

ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙΤΕ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΓΚΑΦΑΣ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΕΣΤΕ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ.

ΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ?

ΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ !

Από ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΦΤΗΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 21 Φεβρουαρίου έως 27 Φεβρουαρίου 2011 εφημερεύει το φαρμακείο:

Αικατερίνη Βορίση

Tηλ: 2761 - 0 - 34065
Κιν. 694 - 61 04 914


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγει την άλλη Δευτέρα στις 07:59 το πρωί.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 21ης Φεβρουαρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.