ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Χρήσιμα συμπεράσματα βγήκαν από την σημερινή σύσκεψη με τις παραγωγικές δυνάμεις της Πελοποννήσου

Η Καταληκτική ομιλία Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη

Ολοκληρώθηκε με σημαντικές ομιλίες και τοποθετήσεις, έξι ώρες μετά την έναρξη της η σύσκεψη με τις παραγωγικές δυνάμεις της Πελοποννήσου στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες αγρότες, μέλη του πρωτογενούς τομέα και φορείς.

Στην καταληκτική του ομιλία ο Περιφερειάρχης ..........

Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές, απαντώντας σε πολλές αναφορές που έγιναν από αυτούς, ανέλαβε και ταυτόχρονα ανέδειξε ευθύνες που οδήγησαν την Περιφέρεια στην κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα, ενώ προχώρησε σε σημαντικές τοποθετήσεις όσον αφορά την θεσμική ισχύ που προσφέρεται με την επερχομένη σύσταση της ΕΠΑΕ (Ένωσης των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος), ανακοινώνοντας και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για να ισχύσουν οι Ελληνικοί νόμοι απέναντι στα "παρά νόμου" κατεστημένα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ακόμα ότι ως μέλος πλέον του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, η Πελοπόννησος θα προωθήσει την δική της στρατηγική για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το σύνολο των τοποθετήσεων της σύσκεψης θα αποτελέσουν αντικείμενο ομάδας εμπείρων ανθρώπων τόσο στο επίπεδο της αγροτικής οικονομίας, όσο και στο επίπεδο της κτηνοτροφίας αλλά και στο επίπεδο της αλιείας που θα καθίσουν και θα βγάλουν συμπεράσματα διαμορφώνοντας ένα δια ταύτα το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας για περαιτέρω διαβούλευση

Οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται ακόμα και στα χειρότερα σημείωσε ο κ. Πέτρος Τατούλης κλείνοντας την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι "Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες. Οι έξυπνες κοινωνίες είναι αυτές που μπορούν και έχουν την ευελιξία και την δυνατότητα τις κρίσεις να τις μετατρέπουν σε ανάπτυξη. Αυτό είναι το καθήκον μας αυτό είναι το χρέος μας σε αυτό το δρόμο θα πορευτούμε όλοι μαζί. Αυτό το δρόμο πρέπει να αναδείξουμε ως το μεγάλο πλεονέκτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μιας Ευρωπαϊκής Περιφέρειας."

Σημεία καταληκτικής ομιλίας Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη
Ως γενικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι αν και η αγροτική ανάπτυξη επωφελήθηκε των τεσσάρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων η κατάσταση αντί για να καλυτερέψει έχει χειροτερέψει. Αυτό πρέπει να μας βάλει σε μεγάλες σκέψεις. Τι ήταν αυτό που έφταιξε; Η χρηματοδότηση; Η αδυναμία απορρόφησης της χρηματοδότησης; Η το βασικότερο θέμα όπως όλοι εσείς τα είπατε, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και η έλλειψη συγκεκριμένου μοντέλου που θα δημιουργούσε μετρήσιμα στοιχεία, ώστε σήμερα εμείς ερχόμενοι να ξέρουμε τι έφταιξε και δεν πήγε καλά; Ποιες ήταν οι αστοχίες του συστήματος;

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ήταν ότι το τελικό αποτέλεσμα, ήταν ένα τέλμα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν αυτή τη στιγμή να μας μπαίνουν σημαντικές σκέψεις που μας φέρνουν πολύ πίσω για να υποδεχθούμε το αύριο που έχει κάνει βήματα με κανόνες όμως του χτες.

Η περιφέρεια έχει πλέον δύο ρόλους, να διαμορφώσει με όλους εσάς μαζί με όλες τις δομές και τους πολίτες την στρατηγική και το μοντέλο που θα επιλέξουμε για να πάμε μπροστά αυτό που με κανόνες της πολιτικής οικονομίας λέγεται στρατηγικός σχεδιασμός των προτεραιοτήτων που κάνουμε στην αγροτική ανάπτυξη για να προωθήσουμε την τοπική μας οικονομία.

Η δεύτερη ευθύνη είναι η δυνατότητα μας που έχουμε να παρέμβουμε στο θεσμικό επίπεδο και αυτή υπάρχει γιατί θα υπάρχει σε λίγο η Ένωσης των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος που όπως ο κύριος Πρωθυπουργός εξήγγειλε πριν τις εκλογές θα αποτελεί ένα σημαντικό όργανο παρόμοιο με το Υπουργικό Συμβούλιο. Για αυτό θέλω να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πολύ πιο προετοιμασμένοι και στα θεσμικά επίπεδα γιατί αντιλαμβάνεστε ότι μέσα από αυτό το όργανο αυτό εκείνο που περισσότερο θα ενδιαφέρει είναι η παρέμβαση μας σε θεσμικό επίπεδο, στο θεσμικό πλαίσιο. Και αυτή είναι μια μεγάλη μας ευθύνη.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολικής, και μια που είμαστε μέλος πλέον του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, με ότι αυτό συνεπάγεται, ο στόχος στην μας στην αναθεώρηση της ΚΑΠ είναι να είμαστε ήδη με σοβαρή προετοιμασία έτοιμοι ώστε να προωθήσουμε και εμείς σαν Περιφέρεια Πελοποννήσου την δική μας στρατηγική για την αναθεώρηση αυτή.

Στο θέμα των συνεταιρισμών κανένας δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της ύπαρξης τους. Τόσα χρόνια όμως σαν πολιτικοί, σαν κόμματα δεν πολιτικοποιήσαμε και δεν κομματικοποιήσαμε τις συνεταιριστικές οργανώσεις; δεν τις διαφθείραμε όλοι μας; Αφήσαμε λοιπόν σε καμία περίπτωση να πραγματώσουν τους στόχους τους και τους σχεδιασμούς τους;

Εδώ υπάρχει συνεταιριστική τριτοβάθμια ένωσης η οποία είναι παρά νόμου, και διαπραγματεύεται μόνο καλλιέργεια, μόνο προϊόν, και δεν μίλησε κανένας όλοι τους κάλυπταν. Επειδή όμως εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα ότι ανεξάρτητα εάν υπάρχει η πιθανότητα ποινών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναξιοπιστία μας, τουτέστιν στην αγροτική πολιτική τιμωρίες, εμείς επειδή έχουμε προτάξει στο συμβόλαιο που κάναμε με τους Πελοποννήσου συμπολίτες μας την αναγκαιότητα η περιφέρεια να γίνει μια Ευρωπαϊκή περιφέρεια από εδώ και πέρα στο θέμα της δικής μας ευθύνης, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου και κύριοι Σύμβουλοι θα ισχύουν όλοι οι νόμοι του Ελληνικού κράτους και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή τα πράγματα.

Είναι αναγκαίο να αναβιώσουν τα τοπικά συμβούλια που υπήρχαν στην χώρα μας. Ο έντονος όμως κομματισμός και η ακραία κομματική αντιπαράθεση τα εξόντωσε στην πορεία, γιατί άφησε τους συνεταιρισμούς να αποτελούν μαγαζιά των κομμάτων και άφησε ανθρώπους που δεν είχαν την δυνατότητα και την ικανότητα να διαχειριστούν τόσο υψηλές απόψεις και ιδέες να κάνουν κουμάντο στην βάση της κομματικής τους ταυτότητας. Και αυτό ήταν ολέθριο για την χώρα.

Μια ομάδα εμπείρων ανθρώπων τόσο στο επίπεδο της αγροτικής οικονομίας, όσο και στο επίπεδο της κτηνοτροφίας αλλά και στο επίπεδο της αλιείας θα καθίσουν και θα βγάλουν τα συμπεράσματα διαμορφώνοντας ένα δια ταύτα το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας για περαιτέρω διαβούλευση. Έτσι ώστε συνεχώς όσο θα βαθαίνει η διαβούλευση να καταλήγουμε μαζί σε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία που θα συνιστούν την στρατηγική μας στην βάση όμως της μεγαλύτερης συμφωνίας που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία.

Οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται ακόμα και στα χειρότερα. Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες. Οι έξυπνες κοινωνίες είναι αυτές που μπορούν και έχουν την ευελιξία και την δυνατότητα τις κρίσεις να τις μετατρέπουν σε ανάπτυξη. Αυτό είναι το καθήκον μας αυτό είναι το χρέος μας σε αυτό το δρόμο θα πορευτούμε όλοι μαζί. Αυτό το δρόμο πρέπει να αναδείξουμε ως το μεγάλο πλεονέκτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου μιας Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

LIVE Παναθηναϊκός - Αρης

Στου ΟΑΚΑ τα σκαλάκια…

Μπροστά σε αυτά και μόνο -λόγω της τιμωρίας του από το παιχνίδι στην Τρίπολη- ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει σε λίγη ώρα τον Άρη.

Με φόρα από το φορτσάτο πέρασμά από ......

την Ξάνθη και αποφασισμένοι να… στρεσάρουν τον Ολυμπιακό (ενόψει της αυριανής εξόδου στην Κέρκυρα), οι «πράσινοι»… αναβιώνουν τη συνάντηση που σφράγισε το περσινό τους νταμπλ.

ΩΡΑ 19:30 Nova sports 1

Με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή ΕΛ.ΤΑ. τα οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ

Στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των επιδομάτων και λοιπών παροχών που χορηγεί στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες (πολυτεκνικού επιδόματος, επιδόματος τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχής και ισόβιας σύνταξης), θα προχωρήσει ο ΟΓΑ. Πλέον, τα επιδόματα θα καταβάλλονται με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛ.ΤΑ., κατ’ επιλογή του δικαιούχου.

Για το σκοπό αυτό ο δικαιούχος πρέπει να .........

δηλώσει στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ. τον αριθμό λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να πιστώνεται το ποσό της παροχής του. Έτσι, απαλλάσσεται από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας για την είσπραξή του και απλοποιούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΟΓΑ αναφέρει:

I. Γενικά

Σας κάνουμε γνωστό ότι ο ΟΓΑ, στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 40 του ν. 3863/2010, θα προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των επιδομάτων και λοιπών παροχών που χορηγεί στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες (πολυτεκνικού επιδόματος, επιδόματος τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχής και ισόβιας σύνταξης), τα οποία εφεξής θα καταβάλλει με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛ.ΤΑ., κατ’ επιλογή του δικαιούχου.

Οι Τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμής των ανωτέρω παροχών, με πίστωση λογαριασμού του δικαιούχου, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και συμμετέχουν στη διαδικασία της απογραφής των δικαιούχων των παροχών αυτών.
Για το σκοπό αυτό ο δικαιούχος πρέπει να δηλώσει στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ. τον αριθμό λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να πιστώνεται το ποσό της παροχής του. Έτσι, απαλλάσσεται από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας για την είσπραξή του και απλοποιούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Με την εγκύκλιό μας αυτή παρέχονται, για την άμεση ενημέρωσή σας, συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες αφορούν στη διαδικασία απογραφής (άνοιγμα λογαριασμού) και τις οποίες παρακαλούμε να μεταφέρετε στους δικαιούχους που τυχόν απευθυνθούν σε εσάς για ενημέρωση ή διευκρινίσεις.

II. Διαδικασία απογραφής

Η απογραφή θα διαρκέσει από 27-12-2010 έως και 31-1-2011.
Κάθε δικαιούχος των ανωτέρω παροχών θα λάβει από τον ΟΓΑ άμεσα ένα απογραφικό δελτίο και σχετικό ενημερωτικό έντυπο, με το οποίο θα ενημερώνεται για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ώστε να απογραφεί και να ενταχθεί στο νέο σύστημα πληρωμών. Στο απογραφικό δελτίο θα έχουν συμπληρωθεί τα πεδία εκείνα για τα οποία υπάρχουν στοιχεία στα σχετικά αρχεία του Ο.Γ.Α., όπως τα ατομικά στοιχεία του δικαιούχου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), όπου υπάρχει. Επίσης, θα έχει προεκτυπωθεί ένας μοναδικός για κάθε δικαιούχο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ, ο οποίος θα αποτελείται από δεκαπέντε ψηφία. Από τα ψηφία αυτά τα τέσσερα πρώτα είναι ο κωδικός αριθμός του ΟΓΑ, για τους δικαιούχους των εν λόγω παροχών, στο σύστημα ΔΙΑΣ (0404), τα δέκα επόμενα ο αριθμός μητρώου του δικαιούχου στον ΟΓΑ, ενώ το τελευταίο είναι ψηφίο ελέγχου επί των προηγούμενων ψηφίων, το οποίο υπολογίζεται με αλγόριθμο. Κάθε δικαιούχος, πριν μεταβεί στην Τράπεζα επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ., θα ελέγξει προσεκτικά τα στοιχεία που θα έχουν προεκτυπωθεί στο απογραφικό δελτίο και, αν κάποιο από αυτά δεν συμφωνεί με το πραγματικό ή έχει αλλάξει, θα το διαγράψει και θα αναγράψει το σωστό. Επίσης, θα πρέπει να συμπληρώσει τα πεδία στα οποία δεν θα αναγράφονται τα αντίστοιχα στοιχεία, όπως ο Α.Φ.Μ., ο ΑΜΚΑ, η ημερομηνία γέννησης (ημερομηνία, μήνας, έτος, π.χ. 04/08/1980).

Στο πεδίο 3 πρέπει να αναγραφεί, κατά περίπτωση, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς/αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα ή ειδικού δελτίου υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας. Το απογραφικό δελτίο θα κατατεθεί από τον δικαιούχο σε οποιαδήποτε Τράπεζα επιλέξει ή στα ΕΛ.ΤΑ.

Κατά την κατάθεση του απογραφικού δελτίου θα πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του:

α) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριο ή ειδικό δελτίο ταυτότητας
ομογενούς/αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα ή ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, κατά περίπτωση.

β) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ. Αν δεν διαθέτει Α.Φ.Μ. θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.

γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Φορέων για να του χορηγηθεί.

δ) Το βιβλιάριο της Τράπεζας (αν υπάρχει). Αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει ή απουσιάζει, η κατάθεση του απογραφικού δελτίου θα γίνει από τρίτο πρόσωπο, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του, εκτός των ανωτέρω, πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.
Ο λογαριασμός, στον οποίο θα κατατίθεται το ποσό της παροχής μπορεί να είναι:
· Καταθετικός Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.
· Ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα. Αν ο λογαριασμός είναι κοινός πρώτο όνομα πρέπει απαραιτήτως να είναι του δικαιούχου της παροχής.

III. Καταβολή των παροχών

* Μετά το τέλος της απογραφής, η παροχή θα αρχίσει να καταβάλλεται με πίστωση του λογαριασμού που θα έχει υποδείξει ο δικαιούχος (Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.).
* Μετά την έναρξη της καταβολής της παροχής με τον τρόπο αυτό ο δικαιούχος μπορεί, αν θέλει, να αλλάξει το λογαριασμό πίστωσης και να επιλέξει κάποια άλλη Τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ. υποβάλλοντας σε εσάς σχετική αίτηση με φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του λογαριασμού που θέλει να δηλώσει ή φωτοαντίγραφο κίνησης λογαριασμού ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο με τον αριθμό λογαριασμού (IBAN). Επισημαίνεται ότι, ο δικαιούχος δεν πρέπει να κλείσει τον παλαιό λογαριασμό εάν δεν βεβαιωθεί ότι η παροχή κατατίθεται στο νέο.
* Κάθε ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ θα αποστέλλεται στο δικαιούχο ενημερωτικό σημείωμα από τον ΟΓΑ με ανάλυση των παροχών που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό που τηρείται σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ..

IV. Ενημέρωση δικαιούχων
Οι δικαιούχοι, όπως προαναφέραμε, θα λάβουν άμεσα το απογραφικό δελτίο μαζί με ενημερωτικό έντυπο. Ωστόσο, παρακαλούμε για τη συνδρομή σας στην ενημέρωσή τους, την οποία θεωρούμε πολύτιμη για την απρόσκοπτη και ομαλή καταβολή των παροχών.
Προσοχή!

Σε κάθε νέα αίτηση για χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων και μέχρι να σας αποσταλούν νέα έντυπα αιτήσεων θα επισυνάπτονται οπωσδήποτε:

* Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του λογαριασμού Τράπεζας της επιλογής του δικαιούχου ή των ΕΛ.ΤΑ., στον οποίο θα κατατίθεται το ποσό της παροχής.
* Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.
* Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
* Υπόδειγμα απογραφικού δελτίου.
* Υπόδειγμα ενημερωτικού εντύπου για τη διαδικασία απογραφής.

Στην παρούσα εγκύκλιο επισυνάπτονται :

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ανακοίνωση του ΟΓΑ, σε pdf μορφή.

Εισήγηση Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στην σύσκεψη με τις παραγωγικές δυνάμεις της Πελοποννήσου

Χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη με τις παραγωγικές δυνάμεις της Πελοποννήσου απεύθυνε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, με την έναρξη της διαδικασίας στην οποία συμμετέχουν δεκάδες στελέχη του πρωτογενούς τομέα και φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι "Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι το δια ταύτα και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η αιρετή περιφέρεια μετά τη διαβούλευση που ξεκινά σήμερα για τον πρωτογενή τομέα" ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι το επόμενο Σάββατο θα διοργανωθεί αντίστοιχη διαβούλευση για τον τομέα της Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για ........

την προσέλευση τους σημειώνοντας ότι "όπως είχαμε δεσμευτεί ξεκινά ένα διάλογος μαζί σας σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τον τόπο μας να βγει από την κρίση που θα είναι βαθιά και μακροχρόνια. Η προσπάθεια αυτή θα στηριχτεί στην βοήθεια την δική σας αλλά και όλων των φορέων της Περιφέρειας" προσέθεσε στην έναρξη της εισήγησης του.

Προτεραιότητα μας, συνέχισε ο Περιφερειάρχης είναι "να μπορούμε να συνθέτουμε σε αυτό το διάλογο που ανοίγει σήμερα, να μπορούμε να συνθέτουμε και να έχουμε τη δύναμη να ακούμε και τις πιο αντίθετες προσεγγίσεις, γιατί όλες οι απόψεις είναι άδολες απόψεις, όλες οι απόψεις όσο σκληρά και να ηχούν στα αυτιά μας εμπεριέχουν θετικά στοιχεία" στο σημείο αυτό ο κ. Πέτρος Τατούλης απευθυνόμενος στα στελέχη των Περιφερειακών Ενοτήτων υπογράμμισε "αυτά τα θετικά στοιχεία κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίως εσείς και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα πρέπει ουσιαστικά να τα υπηρετήσουμε σε αυτά τα θετικά στοιχεία θα πρέπει ουσιαστικά να δώσουμε προτεραιότητα, να μπορέσουμε να τα συνθέσουμε".

"Μέσα από αυτή τη διαδικασία" συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, "που σήμερα ανοίγουμε μπροστά σας, δίνεται είναι η δυνατότητα της δημόσιας διαβούλευσης η οποία θα γίνεται σε τακτικό χρονικό επίπεδο, θα γίνεται δια ζώσης, αλλά αυτός ο διάλογος θα συνεχίζεται ανά κλάδο και ανά τομέα ενδιαφέροντος και θα μεταδίδεται αμέσως και στο διαδίκτυο, ώστε αυτή η διαβούλευση να συνεχίζει να αποτελεί σημείο της επικαιρότητας και να έχει την ικανότητα να δημιουργήσει τέτοια αντανακλαστικά προσαρμογής ώστε μέσα από τις καινούργιες ιδέες και μέσα από τα καινούργια δεδομένα να μπούμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα."

"Σήμερα λοιπόν ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια", ανέφερε ο κύριος Τατούλης, "αυτό το θεσμικό νέο πεδίο διαβούλευσης, αρχίζοντας από το πρωτογενή τομέα γιατί πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα για την ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας, γιατί ο πρωτογενής τομέας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί το πιο ενδιαφέρον σημείο προκειμένου να δημιουργήσουμε την δική μας τοπική οικονομία"

ΠΡΟΣΟΧΗ Κυκλοφορεί νέος ιός στο Facebook. Έχουν κολλήσει πολλοί.

Ένας νέος ιός κυκλοφορεί στο facebook και στέλνει από τους λογαριασμούς των "θυμάτων" του το εξής μήνυμα στο Chat.

Foto :D:D http://www.facebook.com/l.php?u=amirgroup.com/images

Το link με την "περίφημη" φωτογραφία έρχεται απο φίλους σας που έχετε στις επαφές σας.

Πατώντας το λίνκ που σας έρχεται έρχεστε ..........

αντιμέτωποι με το εξής μήνυμα.Λίγη προσοχή σε ότι λαμβάνετε και κυρίως τι πατάτε.

Για 14 και 15 Ιανουαρίου μετακινήθηκε η απεργία στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Για τις 14 και 15 Ιανουαρίου μετακινήθηκε η απεργία της 7ης και 8ης Ιανουαρίου στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ εν όψει πιθανότητας θετικών εξελίξεων.

Αιτία της απεργίας είναι τα νέα φορολογικά μέτρα για τα οποία η Ομοσπονδία Πρακτόρων έχει εκφράσει πολλές φορές τις αντιδράσεις της και διαπραγματεύεται κάποιες αλλαγές.

Οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων αναμένεται να συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου για να συζητήσουν τις αλλαγές στον τρόπο που φορολογούνται.
Και εν όψει της συνάντησης αυτής η απεργία .......

αναβλήθηκε για τις 14 και 15 Ιανουαρίου αντί του διημέρου 7 και 8/01.

Διαπραγμάτευση για μειώσεις τιμών στα διόδια προαναγγέλλει ο Γ.Μαγκριώτης

«Πονοκέφαλος» το κίνημα κατά της πληρωμής

Ένα 24ωρο προτού ξεκινήσουν οι νέες κινητοποιήσεις των φορέων κατά της πληρωμής διοδίων, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες, ώστε να υπάρξει μείωση των τιμών των διοδίων και των έμμεσων φόρων που τα συνοδεύουν.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑonline, o κ. ........

Μαγκριώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι προχώρησε σε προβληματικές συμβάσεις γεμάτες λάθη και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή και να δείξουν κατανόηση ως τη λύση του ζητήματος.

Όπως επισημαίνει, τα διόδια θεωρούνται έσοδα των κατασκευαστικών κοινοπραξιών και τονίζει ότι «δεν θα αναλάβει το Δημόσιο την είσπραξη των διοδίων των συμβάσεων παραχώρησης. Ούτε το θέλουμε ούτε μπορούμε νομικά να το κάνουμε».

Σε ό,τι αφορά την κοινοποίηση των στοιχείων των οδηγών που δεν πληρώνουν τα διόδια ο κ. Μαγκριώτης επισημαίνει ότι, σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι νόμιμο να δίνονται τα στοιχεία αλλά και οι φωτογραφίες των οχημάτων, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Την Κυριακή φορείς που αντιδρούν στην καταβολή διοδίων (Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων) καλούν τους κατοίκους των περιοχών όπου υπάρχουν νέοι σταθµοί διοδίων να σηκώσουν τις µπάρες από τις 3.00 έως τις 5.00 το απόγευµα.

Οι πέντε κοινοπραξίες (Ολυµπία Οδός, Μορέας, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός και Αυτοκινητόδροµοι Αιγαίου) βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία µεταξύ τους, προκειµένου να διαµορφώσουν ένα ενιαίο µέτωπο -µετά τη θετική γνωµάτευση από την Αρχή Προστασίας δεδοµένων.

Μέχρι στιγµής µόνο µια κοινοπραξία, η Ολυµπία Οδός, έχει στραφεί δικαστικά εναντίον 25 οδηγών που δεν πλήρωναν διόδια.

ΤΑ ΝΕΑ

Ιδού τα χρέη όλων των Δήμων – Αναλυτικά όλη η Λίστα

Ιδού τα χρέη όλων των Δήμων της χώρας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος...!!! Και οι νέοι όροι δανεισμού...!!! Νέοι όροι δανεισμού και ειδικό καθεστώς για τους υπερχρεωμένους Δήμους προβλέπονται από την λειτουργία του Καλλικράτη Το συνολικό χρέος των δήμων μέχρι σήμερα φτάνει σε 1.742.135.952 ευρώ, με πρώτους στη λίστα τον Πειραιά (131.128.767 ευρώ), την Αθήνα (129.492.613), τη Ρόδο (61.996.640), τις Αχαρνές (55.248.842) και το Μαρούσι (52.216.609).

Νέοι όροι δανεισμού

Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα μπορούν ..........

να συνομολογούν δάνεια με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη χρηματοδότηση χρεών τους, εφόσον συντρέχουν, σωρευτικά, οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

α. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε δήμου ή περιφέρειας δεν υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της Ένωσης Περιφερειών.

β. Το συνολικό χρέος του δήμου και της περιφέρειας που δανείζεται δεν υπερβαίνει ένα ποσοστό των συνολικών εσόδων του, που καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών έπειτα από γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της Ένωσης Περιφερειών....

Για τη σύναψη δανείων για την εκτέλεση έργων ή προμηθειών ισχύουν τα εξής:

1. Πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένη προκαταρκτική μελέτη ή προμελέτη ή οριστική μελέτη των έργων ή προμηθειών για τα οποία θα συνομολογηθεί το δάνειο.

2. Απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί το δάνειο για σκοπό άλλον από εκείνον για τον οποίο συνομολογήθηκε.

3. Οι διατάξεις που επιβάλλουν την παράσταση δικηγόρων κατά τη σύνταξη δανειστικών συμβολαιογραφικών εγγράφων δεν εφαρμόζονται για τις περιφέρειες. Οι συμβάσεις για τη συνομολόγηση των δανείων δεν επιβαρύνονται με τέλη και δικαιώματα υπέρ τρίτων.

4. Τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα στις συμβάσεις συνομολόγησης δανείων εκ μέρους περιφερειών μειώνονται στο 50%. Τα κάθε είδους δικαιώματα εμμίσθων ή αμίσθων υποθηκοφυλάκων, για την εγγραφή υποθήκης, προσημειώσεως ή κατασχέσεως σε βάρος περιφέρειας, μειώνονται επίσης στο 50%.

5. Εγγυήσεις του Δημοσίου για τη σύναψη δανείων παρέχονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Η εγγύηση μπορεί να παρέχεται με όρους που αφορούν τη χρονική διάρκεια, τις προϋποθέσεις για την παροχή και εξόφληση του δανείου και τις ασφάλειες που πρέπει να παράσχει ο δανειζόμενος, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνεται και η εκχώρηση πόρων.

6. Η διάρκεια και η είσπραξη των φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών που είχαν εκχωρήσει οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ή εκχωρούν οι περιφέρειες για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των δανείων παρατείνεται αυτοδικαίως έως την πλήρη εξόφληση των δανείων αυτών.

Μνημόνιο για τα δάνεια

Το ΥΠΕΣ θα προσπαθήσει να σταματήσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των νέων δήμων μέσω του προγράμματος εξυγίανσης που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Το πρόγραμμα, όπως αναμένεται, θα βάλει «ψαλίδι» στις λειτουργικές δαπάνες και η ένταξη των δήμων σε αυτό θα γίνεται είτε υποχρεωτικά είτε προαιρετικά. Σε περίπτωση υποχρεωτικής ένταξης, το υπουργείο θα αποφασίζει με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών των ΟΤΑ ποιοι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι δήμοι θα εντάσσονται όταν πληρούν τα εξής κριτήρια:

1. Αν οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις υπερβαίνουν το 20% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του δήμου.

2. Αν το συνολικό χρέος υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσοστό (το υπουργείο προσανατολίζεται να το ορίσει στο 80%) των ετήσιων εσόδων (συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών τελών).

Οι Δήμοι με το μεγαλύτερο χρέος όπως προκύπτουν από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι:

♦ Πειραιώς 131.128.767

♦ Αθηναίων 129.492.613

♦ Ρόδου 61.996.640

♦ Αχαρνών (Αν. Αττικής) 55.248.842

♦ Αμαρουσίου 52.216.609

♦ Φυλής (Δυτ. Αττικής) 46.932.422

♦ Θεσσαλονίκης 42.794.931

♦ Ασπροπύργου (Δυτ. Αττικής) 41.738.337

♦ Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη 40.036.401

♦ Ιωαννίνων 38.356.912

♦ Περιστερίου 37.984.492

♦ Κερκύρας 30.606.986

♦ Ζωγράφου 26.486.485

♦ Τρικκαίων 23.835.870

♦ Καρδίτσας 22.049.232

♦ Πατρέων 19.908.792

♦ Λαρισαίων 17.435.199

♦ Κερατσινίου - Δραπετσώνας 14.759.060

♦ Κοζάνης 13.914.572

♦ Μεταμόρφωσης (Αθηνών) 13.136.348

♦ Κορυδαλλού 13.136.145

♦ Κεφαλονιάς 12.336.313

♦ Περάματος (Πειραιώς) 12.150.178

♦ Αιγιαλείας (Αχαΐας) 12.063.642

♦ Κατερίνης 12.004.687

♦ Σαλαμίνας 11.978.214

♦ Αλίμου 11.768.736

♦ Ρεθύμνης 11.731.950

♦ Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης 11.139.687

♦ Αιγάλεω 11.089.545

♦ Ωραιοκάστρου (Θεσσαλονίκης) 10.724.046

♦ Λυκόβρυσης - Πεύκης 9.995.840

♦ Αγίων Αναργύρων - Καματερού 9.907.646

♦ Κορδελιού - Ευόσμου 9.857.536

♦ Ηρακλείου (Αθηνών) 9.710.053

♦ Πύλης (Τρικάλων) 9.588.322

♦ Βόλου 9.333.759

♦ Αγίας Βαρβάρας (Αθηνών) 9.251.647

♦ Παπάγου - Χολαργού 9.073.206

♦ Χαλανδρίου 8.900.537

♦ Λαγκαδά 8.851.067

♦ Αγρινίου 8.660.457

♦ Θερμαϊκού (Θεσσαλονίκης) 8.638.954

♦ Χαϊδαρίου 8.452.786

♦ Αμπελοκήπων - Μενεμένης (Θεσσαλονίκης) 8.302.642

♦ Πετρουπόλεως (Αθηνών) 7.827.253

♦ Βριλησσίων 7.774.519

♦ Καλλικρατείας - Μουδανιών (Χαλκιδικής) 7.771.500

♦ Ξάνθης 7.765.710

♦ Θέρμης (Θεσσαλονίκης) 7.706.844

♦ Κηφισιάς 7.721.700

♦ Κιλκίς 7.587.312

♦ Νέας Ιωνίας (Αθηνών) 7.610.913

♦ Φιλαδελφείας - Χαλκηδόνος (Αθηνών) 7.520.591

♦ Κασσάνδρας (Χαλκιδικής) 7.403.027

♦ Σπάτων (Αν. Αττικής) 7.230.096

♦ Σαρωνικού (Αν. Αττικής) 7.213.446

♦ Βέροιας 7.148.361

♦ Καλλιθέας (Αθηνών) 7.147.170

♦ Μαραθώνος (Αν. Αττικής) 6.917.719

♦ Ιεράπετρας 6.902.571

♦ Δίου - Ολύμπου (Πιερίας) 6.597.600

♦ Παιονίας (Κιλκίς) 6.320.038

♦ Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκης)

♦ Αρχαίας Πέλλας 6.278.610

♦ Καλαμάτας 6.287.316

♦ Αρχαίας Πέλλας 6.278.610

♦ Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκης) 6.266.902

♦ Λέσβου 6.244.969

♦ Μεγαρέων (Δυτ. Αττικής) 6.226.168

♦ Ιλίου (Αθηνών) 6.222.622

♦ Σερρών 5.996.258

♦ Αγίου Δημητρίου (Αθηνών) 5.942.001

♦ Λεβαδέων 5.904.172

♦ Ηρακλείου (Κρήτης) 5.898.250

♦ Βύρωνος (Αθηνών) 5.676.699

♦ Μιραμπέλου (Λασιθίου) 5.655.747

♦ Κομοτηνής 5.618.617

♦ Καισαριανής 5.613.398

♦ Καλαμπάκας 5.585.845

♦ Ελευσίνας 5.498.837

♦ Φιλοθέης - Ψυχικού 5.401.189

♦ Μαρκοπούλου Μεσογαίας 5.362.723

♦ Βέλου - Βόχας (Κορινθίας) 5.309.365

♦ Χαλκιδέων 5.236.543

♦ Διονύσου (Αν. Αττικής) 5.075.884

♦ Λαυρεωτικής 5.045.989

♦ Πρέβεζας 5.044.047

♦ Κρωπίας (Αν. Αττικής) 4.991.148

♦ Νέας Σμύρνης 4.916.931

♦ Παλαιού Φαλήρου 4.910.288

♦ Πυλαίας - Χορτιάτη 4.565.837

♦ Ιστιαίας - Αιδηψού 4.562.055

♦ Ορεστιάδας 4.404.426

♦ Καβάλας 4.398.023

♦ Λαμιέων 4.381.313

♦ Πολυγύρου 4.346.233

♦ Σητείας 4.266.990

♦ Νεάπολης - Συκεών (Θεσσαλονίκης) 4.081.670

♦ Μαλεβιζίου (Ηρακλείου) 4.072.406

♦ Ηγουμενίτσας 4.052.891

♦ Αριστοτέλη (Χαλκιδικής) 4.048.211

♦ Τήλου 4.041.536

♦ Εορδαίας 4.012.039

♦ Μαντουδίου - Λίμνης 3.990.414

♦ Χανίων 3.975.860

♦ Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου (Φθιώτιδας) 3.956.486

♦ Βόλβης (Θεσσαλονίκης) 3.905.884

♦ Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης (Κορινθίας) 3.836.645

♦ Ζακύνθου 3.824.183

♦ Δέλτα (Θεσσαλονίκης) 3.822.350

♦ Ελασσόνας 3.802.683

♦ Τριφυλίας (Μεσσηνίας) 3.784.564

♦ Γορτυνίας (Ηρακλείου) 3.745.129

♦ Μοσχάτου 3.733.605

♦ Λοκρών (Φθιώτιδας) 3.699.494

♦Έδεσσας 3.697.176

♦ Σιθωνίας (Χαλκιδικής) 3.574.684

♦ Αλεξανδρούπολης 3.504.851

♦ Σουφλίου 3.471.510

♦ Σικυωνίων (Κορινθίας) 3.454.918

♦ Διδυμοτείχου 3.388.853

♦ Δελφών 3.371.494

♦ Κορινθίων 3.326.158

♦ Καλυμνίων 3.252.596

♦ Χαλκηδόνος (Θεσσαλονίκης) 3.232.092

♦ Αλεξάνδρειας (Ημαθίας) 3.228.203

♦ Παλαμά (Καρδίτσας) 3.223.748

♦ Μεγαλόπολης (Αρκαδίας) 3.145.449

♦ Σοφάδων (Καρδίτσας) 3.106.264

♦ Δυτικής Αχαΐας 3.054.958

♦ Σκύδρας (Πέλλας) 3.053.944

♦ Αγίας Παρασκευής (Αθηνών) 3.040.966

♦ Αρχανών - Αστερουσίων (Ηρακλείου) 3.011.421

♦ Λευκάδας 3.000.594

♦ Κύμης - Αλιβερίου 2.896.651

♦ Γαλατσίου (Αθηνών) 2.894.770

♦ Άργους - Μυκηνών 2.823.792

♦ Ελληνικού - Αργυρούπολης 2.780.515

♦ Μυλοποτάμου (Ρεθύμνης) 2.776.186

♦ Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων 2.775.478

♦ Αλμωπίας (Πέλλας) 2.775.460

♦ Δάφνης - Υμηττού 2.669.175

♦ Θηβαίων 2.641.277

♦ Αμαλιάδας 2.592.101

♦ Ναυπλιέων 2.572.160

♦ Αγιάς (Λάρισας) 2.550.204

♦ Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου 2.457.990

♦ Κιλελέρ (Λάρισας) 2.448.079

♦ Φαιστού (Ηρακλείου) 2.354.999

♦ Καλαμαριάς 2.339.691

♦ Καλαβρύτων 2.319.150

♦ Παγγαίου (Καβάλας) 2.276.475

♦ Ορχομενού (Βοιωτίας) 2.271.848

♦ Μεσσήνης 2.256.974

♦ Σιντικής (Σερρών) 2.255.449

♦ Βελβεντού (Κοζάνης) 2.227.254

♦ Αμφιλοχίας 2.166.455

♦ Στυλίδας (Φθιώτιδας) 2.157.060

♦ Μίνωα Πεδιάδας (Ηρακλείου) 2.147.728

♦ Διρφυών - Μεσσαπίων (Ευβοίας) 2.128.023

♦ Σύμης 2.114.143

♦ Γλυφάδας 2.102.189

♦ Σαμοθράκης 2.097.225 Χίου 2.094.749

♦ Κω 2.053.400

♦ Σκιάθου 1.957.502

♦ Σάμου 1.955.545

♦ Ηλιουπόλεως (Αθηνών) 1.876.352

♦ Ωρωπού (Ανατολικής Αττικής) 1.864.780

♦ Αίγινας 1.850.571

♦ Βοΐου (Κοζάνης) 1.842.431

♦ Μαρωνείας - Σαπών (Ροδόπης) 1.834.408

♦ Πύλου - Νέστορα 1.829.640

♦ Β ισαλτίας (Σερρών) 1.799.423

♦ Τήνου 1.762.361

♦ Αρταίων 1.717.893

♦ Αγράφων (Ευρυτανίας) 1.705.220

♦ Παιανίας (Ανατολικής Αττικής) 1.673.508

♦ Τανάγρας (Βοιωτίας) 1.650.139

♦ Καρπενησίου 1.622.960

♦ Καρύστου 1.613.022

♦ Πύδνας (Πιερίας) 1.602.193

♦ Ραφήνας - Πικερμίου 1.591.151

♦ Ηρακλείας (Σερρών) 1.588.678

♦ Μουζακίου (Καρδίτσης) 1.588.254

♦ Ερέτριας 1.563.620

♦ Ζήρου (Πρεβέζης) 1.529.063

♦ Αμυνταίου (Φλωρίνης) 1.514.213

♦ Νάουσας 1.490.775

♦ Φαρκαδόνας (Τρικάλων) 1.481.633

♦ Τυρνάβου 1.448.937

♦ Σπάρτης 1.424.716

♦ Πωγωνίου (Ιωαννίνων) 1.423.904

♦ Καστοριάς 1.392.601

♦ Οιχαλίας (Μεσσηνίας) 1.381.038

♦ Ακτίου - Βόνιτσας (Αιτωλοακαρνανίας) 1.348.376

♦ Αποκορώνου (Χανίων) 1.315.443

♦ Γρεβενών 1.297.971

♦ Νοτίου Πηλίου 1.261.245

♦ Γορτυνίας (Αρκαδίας) 1.248.122

♦ Μακρακώμης (Φθιώτιδας) 1.239.183

♦ Ερ μ ιονίδας (Αργολίδος) 1.215.696

♦ Δωρίδος (Φωκίδας) 1.207.239

♦ Ερυμάνθου (Αχαΐας) 1.184.919

♦ Πύργου (Ηλείας) 1.181.271

♦ Κόνιτσας (Ιωαννίνων) 1.175.044

♦ Αβδήρων (Ξάνθης) 1.136.539

♦ Πεντέλης (Αθηνών) 1.135.301

♦ Αργιθέας (Καρδίτσης) 1.116.199

♦ Ζαγοράς - Μουρεσίου (Μαγνησίας) 1.108.119

♦ Βορείων Τζουμέρκων (Ιωαννίνων) 1.097.273

♦ Τρίπολης 1.090.177

♦ Ζαχάρως 1.064.268

♦ Λέρου 1.046.815

♦ Τεμπών 1.016.210

Δήμοι με δάνεια κάτω από 1 εκατ. ευρώ

Κανδάνου - Σελίνου (Χανίων) 927.439, Βόρειας Κυνουρίας (Αρκαδίας) 912.549, Κυλλήνης (Ηλείας) 901.265, Μονεμβασιάς 890.760, Λεωνιδίου 882.893, Αλμυρού (Μαγνησίας) 874.983, Πηνειού (Ηλείας) 844.429, Πάργας 843.320, Τοπείρου (Ξάνθης) 842.120, Κε¬ντρικών Τζουμέρκων (Άρτας), 836.654, Νάξου - Μικρών Κυκλάδων 810.351, Φλώρινας 799.000, Χερσονήσου (Ηρακλείου) 794.206, Ανατολικής Μάνης 780.033, Σουλίου 777.302, Δωδώνης 775.175, Σκύρου 757.556, Ανδρίτσαινας (Ηλείας) 747.000, Σύρου - Ερμούπολης 731.197, Ζίτσας (Ιωαννίνων) 719.457, Χάλκης (Δωδεκανήσου) 681.089, Νεμέας 679.181, Αρχαίας Ολυμπίας 674.794, Σκοπέλου 667.121, Άνδρου 648.367, Φαρσάλων 644.140, Νέας Ζίχνης (Σερρών) 631.179, Κισσάμου (Χανίων) 627.449, Πλατανιά (Χανίων) 621.790, Πόρου (Πειραιώς) 609.793, Δοξάτου (Δράμας) 567.568, Πάρου 564.871, Θήρας 556.118, Ιάσμου (Ροδόπης) 533.999.

Δήμοι με δάνεια κάτω από 500.000 ευρώ

Θάσου 495.111, Φιλιατών (Θεσπρωτίας) 460.602, Αμφίκλειας - Ελάτειας (Φθιώτιδας) 445.275, Ύδρας 442.293, Αγίου Βασιλείου (Ρεθύμνης) 430.730, Επιδαύρου 424.085, Ναυπακτίας 398.451, Νικολάου Σκουφά (Άρτας) 364.525, Αμφίπολης (Σερρών) 346.412, Δίστομου - Αράχοβας 323.759, Μάνδρας - Ειδυλλίας (Δυτικής Αττικής) 321.528, Εμμανουήλ Παππά (Σερρών) 302.550, Ρήγα Φεραίου (Μαγνησίας) 299.355, Τροιζηνίας 295.624, Δομοκού 270.269, Λειψών 239.659, Ορεστιάδος 234.881, Μεγανησίου (Λευκάδος) 230.000, Αλιάρτου 210.944, Δυτικής Μάνης 203.021, Ξηρόμερου (Αιτωλοακαρνανίας) 202.290, Μήλου 200.549, Σίφνου 196.562, Νεστορίου (Καστοριάς) 183.377, Ευρώτα (Λακωνίας) 137.490, Λήμνου 126.569, Παρανεστίου (Δράμας) 111.772, Μετσόβου 111.748, Παξών 111.323, Σφακίων 63.142, Κάτω Νευροκοπίου 53.216, Γεωργίου Καραϊσκάκη (Άρτας) 43.212, Ζαγορίου (Ιωαννίνων) 31.033, Παλλήνης (Ανατολικής Αττικής) 25.084, Αμαρίου (Ρεθύμνης) 19.011, Δεσκάτης (Γρεβενών) 11.951.

Δεν χρωστούν πουθενά

Θέρμου (Αιτωλοακαρνανίας), Αλέας (Αργολίδος), Δράμας, Προσοτσάνης (Δράμας), Αγαθονησίου (Δωδεκανήσου), Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Κάσου, Μεγίστης (Δωδεκανήσου), Νισύρου, Πάτμου, Νέστου (Καβάλας), Λίμνης Πλαστήρα, Ιθάκης, Αμοργού, Ανάφης, Αντιπάρου, Ιητών (Κυκλάδες), Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μυκόνου, Σερίφου, Σικίνου, Φολέγανδρου, Ελαφονήσου (Λακωνίας), Οροπεδίου (Λασιθίου), Αγίου Ευστρατίου (Λέσβου), Αλοννήσου, Μύκης (Ξάνθης), Αγκιστρίου (Πειραιώς), Κυθήρων, Σπετσών, Ανωγείων (Ρεθύμνης), Αρριανών (Ροδόπης), Ικαρίας, Φούρνων Κορσεών (Σάμου), Πρεσπών, Γαύδου, Οινουσσών, Ψαρών.

Δημοτικό Σαφάρι

"Ο Ιουστινιανός και ο Τσιμισκής δεν ήταν Έλληνες" Τάδε έφη Πάγκαλος [ Video ]

Νέες φωτιές ανάβουν στην κυβέρνηση δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου που έρχονται στο φως και στις οποίες αναφέρει πως ο Ιουστινιανός, ο Τσιμισκής και οι Παλαιολόγοι δεν ήταν Έλληνες, ενώ χαρακτηρίζει τους Τούρκους «δυτικούς και Μεσόγειους» και τους Έλληνες απαξιωτικά «Ανατολίτες».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», .........

ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας στο έκτο Ελληνοτουρκικό συνέδριο ΜΜΕ που διεξήχθη στη Σμύρνη, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2010, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, ενώ εξέφρασε τον έντονο θαυμασμό του για τα κατορθώματα της Τουρκίας.

Ο κ. Πάγκαλος αρχικά ευχαρίστησε τους γείτονες για τη φιλοξενία τους και στη συνέχεια ανέφερε: «Έχω ακούσει Τούρκους φίλους μου να μου λένε, ότι περνούσαμε πολύ καλά στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, που έδειχνε μεγάλη ανοχή σε όλα τα θρησκεύματα και σε όλες τις εθνότητες. Είναι γεγονός. Υπήρχε κάποια ανοχή. Εξάλλου και η Βυζαντινή αυτοκρατορία που προηγήθηκε έδειχνε μεγάλη ανοχή στις εθνικότητες. Υπήρχαν και αυτοκράτορες που δεν ήταν Έλληνες. Ο Ιουστινιανός δεν ήταν Έλληνας. Ο Τσιμισκής δεν ήταν Έλληνας και οι Παλαιολόγοι που μ’ αυτούς τελειώνει το Βυζάντιο μόλις είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι ήταν Έλληνες» και συμπλήρωσε: « Εγώ κάθε φορά που έρχομαι στην Τουρκία διαπιστώνω την πρόοδο που έχει γίνει εν τω μεταξύ, πόσο δυτικός και πόσο μεσογειακός λαός είναι τελικά οι Τούρκοι. Και πιστεύω πως οι Τούρκοι πηγαίνοντας στην Ελλάδα θα διαπιστώνουν με ευκολία πόσο ανατολίτικος λαός είναι οι Έλληνες. Και επομένως πόσο κοντά είμαστε οι μεν στους δε».

Όμως ο αντιπρόεδρος δε σταματά εκεί και προκαλεί περαιτέρω με δηλώσεις του στο ίδιο συνέδριο που αφορούν την Κύπρο λέγοντας: « όταν ήταν αγγλική αποικία, οι κάτοικοι, Τούρκοι και Έλληνες δεν ήταν δυσαρεστημένοι. Πήγαιναν σε αγγλικά σχολειά και μέχρι ενός σημείου θα έλεγα, ότι κάτι αποκόμισαν».

Όλα αυτά έρχονται στο φως την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν πως στο πρωθυπουργικό γραφείο έφτασαν μετρήσεις που δείχνουν πως ο αντιπρόεδρος με τη συμπεριφορά του δεν πλήττει μόνο τον ίδιο, αλλά και τον Πρωθυπουργό και γενικότερα την κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένες μετρήσεις που έχει στα χέρια του το Μαξίμου αναφέρουν πως σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει μετά τις προκλητικές δηλώσεις, η αποπομπή του κ. Πάγκαλου συγκεντρώνει ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ το 50% των ερωτηθέντων.

Δείτε τον και καμαρώστε τονΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ε.Ο. Πελοποννήσου

Από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στις 7:00 και μέχρι τις 31 του μήνα στις 19:00 θα υπάρξουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τμήμα της Εθνικής Οδού Κορίνθου, Τρίπολης, Καλαμάτας και Λεύκτρου, Σπάρτης από το 197ο έως περίπου το 198ο χιλιόμετρο του δρόμου, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες έκτακτης επισκευής στο οδόστρωμα.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ε.Ο. Πελοποννήσου

Κατά την διάρκεια των εργασιών θα ..........

πραγματοποιείται αποκλεισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων και στις δυο κατευθύνσεις, είτε στο αριστερό μισό, είτε στο δεξιό μισό της διατομής του δρόμου, αναλόγως των εκτελούμενων εργασιών.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 8ης Ιανουαρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Για δεύτερη φορά μάνα η Νάντια Γιαννακοπούλου. ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΣΕΙ.

Για δεύτερη φορά έγινε μανούλα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου καθώς σήμερα το πρωί έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

Από εμάς τις πιο θερμές ευχές για το νέο μέλος της οικογένειας Γιαννακοπούλου.
Ευχόμαστε να είναι εξίσου όμορφη με την μητέρα της.Πληρωµή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις

Σε τρεις δόσεις θα µπορούν να πληρώνουν τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις, σύµφωνα µε ρύθµιση που ετοιµάζει η κυβέρνηση, προκειµένου να τις ανακουφίσει σε µια περίοδο κατά την οποία αντιµετωπίζουν έντονο πρόβληµα ρευστότητας.

Ταυτόχρονα, εξετάζει το ενδεχόµενο ...........

να δώσει τη δυνατότητα σε εργολάβους και προµηθευτές του ∆ηµοσίου να συµψηφίζουν ΦΠΑ που οφείλουν στο ∆ηµόσιο µε το τµήµα της οφειλής του ∆ηµοσίου προς αυτούς που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ.

Οι ρυθµίσεις αποσκοπούν στη στήριξη των επιχειρήσεων στο µέτρο του δυνατού, καθώς το ∆ηµόσιο δεν έχει κανένα περιθώριο να διευρύνει το δικό του «άνοιγµα» σε µια περίοδο σκληρής προσπάθειας δηµοσιονοµικής προσαρµογής. Ετσι, έχουν υποχρεωτικά περιορισµένο χαρακτήρα και δεν απαντούν πλήρως στα ευρύτερα αιτήµατα των επιχειρήσεων για συµψηφισµό κάθε κατηγορίας οφειλών, που θα περιελάµβανε π.χ. και τα ασφαλιστικά ταµεία. Πάντως, σύµφωνα µε πληροφορίες, για τις υπό εξέταση ρυθµίσεις έχει ήδη εξασφαλιστεί η συναίνεση της τρόικας. Σε ό,τι αφορά την πληρωµή του ΦΠΑ σε δόσεις, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τα εξής:

1 Οι επιχειρήσεις που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε µήνα θα µπορούν πλέον να τον πληρώνουν σε τρεις δόσεις, στην αρχή, στη µέση και στο τέλος του µήνα. Ετσι αποσυνδέεται ο χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης µε την πληρωµή του φόρου.

2 Για τις µικρότερες επιχειρήσεις, ατοµικές, οµόρρυθµες και ετερόρρυθµες που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε τρεις µήνες, εξετάζεται να υπάρξει ανάλογη ρύθµιση. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανησυχεί µήπως σε αυτή την περίπτωση σηµειωθούν µεγάλες καθυστερήσεις και απώλεια εσόδων.

Από την άλλη πλευρά, η ρύθµιση αυτή των δόσεων ίσως αποτελέσει κίνητρο περιορισµού της φοροδιαφυγής, καθώς αυτήν τη στιγµή πολλές επιχειρήσεις δεν αποδίδουν ΦΠΑ που εισπράττουν και ούτε καν υποβάλλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Πότε θα γίνεται συµψηφισµός

Φόροι µε φόρους και µόνο στον στενό δηµόσιο τοµέα θα συµψηφίζονται µεταξύ ∆ηµοσίου και ιδιωτών, σύµφωνα µε τα σχέδια της κυβέρνησης, που σκοπεύει να υιοθετήσει σχετική ρύθµιση εντός του πρώτου τριµήνου του έτους. Συγκεκριµένα, το υπουργείο Οικονοµικών µελετά τη δυνατότητα να φέρει νοµοθετική ρύθµιση µε βάση την οποία θα µπορεί να συµψηφίζεται ο ΦΠΑ που οφείλουν προµηθευτές ή εργολάβοι του ∆ηµοσίου µε το τµήµα της οφειλής του ∆ηµοσίου προς αυτούς, το οποίο αντιστοιχεί στον ΦΠΑ. Οπως εξηγούν αρµόδιες πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, σήµερα υπάρχουν εργολάβοι στους οποίους το ∆ηµόσιο δεν πληρώνει το αντάλλαγµα που τους οφείλει, το οποίο περιέχει ΦΠΑ, ενώ τους ζητά τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτό το αντάλλαγµα. Εξετάζεται, λοιπόν, το ενδεχόµενο να δοθεί η δυνατότητα µε νέα ρύθµιση, κατά το πρώτο τρίµηνο του έτους, να τους δίνει το ∆ηµόσιο τον ΦΠΑ, που στη συνέχεια αυτοί θα αποδώσουν στο ∆ηµόσιο.

Ωστόσο, η ρύθµιση δεν µπορεί να διευρυνθεί, όπως επιδιώκουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, καθώς το ∆ηµόσιο δεν έχει αυτά τα περιθώρια, επισηµαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονοµικών.

Να σηµειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει έργα του ∆ηµοσίου αντιµετωπίζουν αυτή την περίοδο δυσκολίες χρηµατοδότησης και από τις τράπεζες. Οµως, το ∆ηµόσιο δεν είναι σε θέση να καλύψει αυτό το κενό, σηµειώνουν οι ίδιες πηγές. Επίσης, εξετάζεται ρύθµιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να συµψηφίζεται οφειλή ΦΠΑ µε οφειλή φόρου εισοδήµατος. Ετσι ένας ιδιώτης που έχει λαµβάνειν επιστροφή φόρου εισοδήµατος, αλλά οφείλει ΦΠΑ, θα µπορεί να κάνει συµψηφισµό. Η ρύθµιση αυτή αναµένεται να έρθει στη Βουλή µε το φορολογικό νοµοσχέδιο εντός του Ιανουαρίου.

∆εν συζητείται όµως το ενδεχόµενο να συµψηφίζονται και οφειλές µεταξύ ιδιωτών και φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα,όπως π.χ. ασφαλιστικά ταµεία ή νοµικά πρόσωπα.

Αυτό ξεκαθάρισαν άλλωστε µε δηλώσεις τους ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆ηµ. Κουσελάς και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης.

Να σηµειωθεί ότι σήµερα υπάρχει δυνατότητα συµψηφισµού οµοειδών φόρων, δηλαδή ΦΠΑ µε ΦΠΑ. Μάλιστα, για ποσά έως 30.000 ευρώ ο συµψηφισµός µπορεί να γίνει αυτόµατα, ενώ για µεγαλύτερα ποσά προηγείται έλεγχος.

Ποιος οφείλει περισσότερα

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονοµικών επισηµαίνουν ότι είναι άδικο να κατηγορείται µόνο το ∆ηµόσιο ότι καθυστερεί την επιστροφή των οφειλών του και να µην αναδεικνύεται παράλληλα το πολλαπλάσιο µέγεθος της φοροδιαφυγής. Σηµειώνουν, µάλιστα, χαρακτηριστικά ότι το ∆ηµόσιο επέστρεψε 1,7 δισ. ευρώ περίπου τον προηγούµενο µήνα.

Αύξηση 50% σημείωσε η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης το 2010

Πάνω από 50 λεπτά το λίτρο (σχεδόν 50%) αυξήθηκε η τιμή της αμόλυβδης το 2010, σύμφωνα με τα τελικά απολογιστικά στοιχεία από τις τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η αύξηση στη λιανική τιμή ήταν, συγκεκριμένα, 51,7 λεπτά το λίτρο και οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην αύξηση των φόρων (38 λεπτά) και των διεθνών τιμών των καυσίμων (άλλα 10 λεπτά ανά λίτρο).

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις τιμοληψίες ..........

που έγιναν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η λιανική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου στο 1,593 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,076 στις 30 Δεκεμβρίου του 2009.

Στο ίδιο διάστημα:

- Η τιμή διυλιστηρίου, στην οποία αντανακλώνται οι μεταβολές στις διεθνείς τιμές και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, αυξήθηκε κατά 10,1 λεπτά.

- Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανέβηκε από 41 σε 67 λεπτά το λίτρο (αύξηση 26 λεπτά).

- Ο ΦΠΑ από 15,2 διαμορφώθηκε σε 27,5 λεπτά (αύξηση 12,4 λεπτά).

Μικρές αυξομειώσεις έγιναν στα περιθώρια κέρδους των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων. Συγκεκριμένα, οι εταιρίες ανέβασαν το μεικτό περιθώριο από 7,2 σε 7,5 λεπτά το λίτρο, ενώ στα πρατήρια το περιθώριο μειώθηκε από 5,4 σε 4,6 λεπτά.

Η αύξηση των τιμών είναι η βασική αιτία για την περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου έφθασε στο 8,4%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς κυμαίνεται στο 20 - 30%.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης έχει οδηγήσει σε προσωρινό ή οριστικό «λουκέτο» πάνω από 1.000 πρατήρια καυσίμων, ενώ αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις αναφορικά με την επιβίωση των επιχειρήσεων το 2011 και αυτό συμβαίνει όχι μόνιο στη λιανική αλλά και στο χώρο των εταιριών εμπορίας καυσίμων.

Διπλά από σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας

Διπλά θα πληρώνουν από σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας στις εφορίες, όσοι οδηγοί δεν τα προμηθεύτηκαν την Τετάρτη, οπότε και έληξε η παράταση, που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται δραματικά οι .........

περιπτώσεις πολιτών, που παραδίδουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, μη μπορώντας να ανταποκριθούν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Ανεστάλη η προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο απεργία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ

Ανεστάλη η προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο η απεργία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που απεστάλη στους πράκτορες.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η Ομοσπονδία θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών, οπότε και θα διαπραγματευτούν τα αιτήματά τους για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων.Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων στα Φιλιατρά.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμμαχο τον καλό καιρό έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων τόσο στην πλατεία της πόλης όσο και στο λιμάνι του Αγρίλη.
Απο το πρωΐ ο κόσμος είχε συρρεύσει στις εκκλησίες για την Θεία λειτουργία των Θεοφανείων και φυσικά να πάρει τον αγιασμό παρακολουθώντας την με το δέοντα σεβασμό.

Τα μέλη της ομάδας του Φιλιατρά News ...........

επισκέφθηκαν τις εκκλησίες της πόλης και διαπίστωσαν το κλίμα κατάνυξης που επικρατούσε παντού. Κλίμα το οποίο διαπιστώσαμε κι εμείς στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη όπου βρεθήκαμε για την παρακολούθηση του μυστηρίου.

Αμέσως μετά στις 11 οι ενορίες κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου θα γινόταν ρίψη του Σταυρού στο συντριβάνι.
Η δοξολογία εψάλλει από τους εφημέριους των ιερών ναών Παναγίας, Αγίου Ιωάννη, Αγίου Αθανασίου και Αγίου Νικολάου.
Για μια ακόμα χρονιά έλειψε το φαινόμενο των Ρουμάνων που βούταγαν στο συντριβάνι για να πιάσουν τον σταυρό κάνοντας κυρίως χαβαλέ με την διαδικασία.
Την καθιερωμένη βουτιά στο συντριβάνι με το κρύο νερό την έκανε ο μοναδικός τολμηρός μαθητής Δημοτικού Άγγελος Γιαννακόπουλος ο οποίος πήρε σαν ενθύμιο μια ασημένια εικόνα της Παναγίας από τον πατέρα Ευάγγελο Σίμο εφημέριο του Ιερού Ναού Παναγίας Φιλιατρών.

Ο Εορτασμός ολοκληρώθηκε στον Αγρίλη όπου έγινε η ρήξη του τιμίου σταυρού στο λιμάνι.Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Stop στα διόδια

ΠΑΝΙΚΟ έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η διάσταση που έχει λάβει το κίνημα «Stop στα διόδια» και η απόφαση όσων συμμετέχουν σ' αυτό να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την Κυριακή, ανοίγοντας όλες τις μπάρες στις 3 μ.μ. ώστε να περνάνε ελεύθερα οι οδηγοί.

ΤΙ ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΚΑΝ οι φωστήρες του ..............

υπουργείου Υποδομών για όσους δεν πληρώνουν; Με ρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα, τα διόδια θα χαρακτηρίζονται δημόσια έσοδα. Μάλιστα, σε όσους αρνούνται να πληρώσουν, θα επιβάλλεται πρόστιμο που θα εισπράττεται από την Εφορία!

ΤΩΡΑ πώς είναι δημόσιο το έσοδο όταν πηγαίνει στους εργολάβους των κατασκευαστικών εταιρειών, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Εχουν, όμως, την απάντηση. Η χρήση των δρόμων, λένε οι ευφυείς, είναι δημόσια. Για ποιους δρόμους μιλάνε; Γι' αυτούς που δεν πληρούν σχεδόν κανέναν όρο που απαιτείται ώστε να επιβάλλονται διόδια;

Η ΟΔΗΓΙΑ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (1992/62) είναι σαφής: τα διόδια επιβάλλονται μόνο σε όσους αυτοκινητόδρομους πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας και φωτισμού. Αυτοκινητόδρομος ορίζεται αυτός που διαθέτει για τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας διακεκριμένα οδοστρώματα, που χωρίζονται μεταξύ τους είτε με διαχωριστική νησίδα είτε κατ' εξαίρεση με άλλα μέσα. Επίσης, αυτός που δεν διασταυρώνεται στο ίδιο επίπεδο με άλλη οδό, με σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή ή με λωρίδα για πεζούς.

ΟΙ αυτοκινητόδρομοι Αθήνα-Καλαμάτα, Αθήνα-Πάτρα είναι πραγματικά εργοτάξια, καρμανιόλες για τους οδηγούς. Για να πληρώσει κάποιος διόδια πρέπει ο αυτοκινητόδρομος να είναι ολοκληρωμένος· μόνο τότε. Διαφορετικά, όσοι εισπράττουν είναι παράνομοι! Κι εδώ που τα λέμε, το σωστό θα ήταν να πληρώνουν οι κατασκευαστικές εταιρείες για κάθε ζημιά στους οδηγούς και για την ασφάλεια της Ζωής τους. Να αποζημιώνουν όσους βλάπτονται (και είναι πολλοί) από το κακό οδόστρωμα και τον ελλιπή φωτισμό.

ΣΕ όλο, σχεδόν, το εθνικό δίκτυο η κατάσταση που επικρατεί είναι απελπιστική: ελλιπής έως ανύπαρκτος φωτισμός, ανυπαρξία διαχωριστικών νησίδων, σχεδόν μόνιμα σε λειτουργία μία λωρίδα κυκλοφορίας, λακκούβες και δεν συμμαζεύεται. Εχουμε τους χειρότερους αυτοκινητόδρομους στην Ευρώπη και πληρώνουμε τα πιο ακριβά διόδια, εάν είναι δυνατόν...

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ το έρμο το υπουργείο, αφού δέχεται έντονες τις πιέσεις των κατασκευαστικών εταιρειών, που διεκδικούν απ' αυτό διαφυγόντα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ; Κάνει μια αυξησούλα και καθάρισε. Αλλά, τώρα, δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα. Ο κόσμος, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ακρίβεια, αρνείται αποφασιστικά να πληρώσει, γιατί δεν ανέχεται πλέον την κοροϊδία και την κατάφωρη αδικία.

ΑΣ ολοκληρώσουν τους δρόμους, ας τους καταστήσουν ασφαλείς και μετά ας προχωρήσουν (αλλά γιατί;) σε αυξήσεις. Να προσφέρεις δρόμους-νεκροταφεία και ταυτόχρονα να απαιτείς όλο και περισσότερα, αυτό ξεπερνά κάθε όριο. Και είναι πολύ πιθανό, αυτή η σύγκρουση οδηγών με την κυβέρνηση να έχει ανεξέλεγκτη εξέλιξη.

Ελευθεροτυπία μέσω του Epitropesdiodiastop.blogspot.com

Οι Απόψεις του Επιμελητηρίου για τα διόδια στο οδικό δίκτυο.

“Τα διόδια διεθνώς. Ο ρόλος των διοδίων στο πλαίσιο μια πολιτικής συνδυασμένων μεταφορών”
Στο πλαίσιο μιας παραδοσιακής –και παρωχημένης- αντίληψης για τη λειτουργία και εκμετάλλευση του δικτύου οδικής υποδομής, η θέσπιση διοδίων επισήμως θεωρήθηκε, ως μέθοδος συγκέντρωσης των απαραίτητων κεφαλαίων για τη συντήρηση μιας νέας οδικής υποδομής ή και συνεισφοράς στην επέκταση του οδικού δικτύου. Η αντίληψη άλλωστε της ανάπτυξης και λειτουργίας του οδικού δικτύου ήταν μονομερής, αφού αγνοούσε τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς και την ενιαία θεώρησή τους ως «συνολικό σύστημα».

Επιπρόσθετα, η θεωρητική αυτή αντίληψη .........

συνδέθηκε με αρνητική προκατάληψη από τη θέσπιση διοδίων, λόγω των συνήθων φαινομένων αδιαφάνειας και ανεπαρκούς ενημέρωσης, ως προς τον τρόπο διάθεσης και αξιοποίησης των σχετικών κεφαλαίων. Τα διόδια θεωρήθηκαν ως ένα ακόμα «εργαλείο» οικονομικής επιβάρυνσης του πολίτη και είσπραξης έμμεσου φόρου, με άγνωστη κατάληξη και ενδεχομένως με αξιοποίησή τους, ως πρόχειρης λύσης, για την κάλυψη διαφόρων ελλειμμάτων στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι αρνητικές προκαταλήψεις εντάθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία με την ανάπτυξη έργων οδικής υποδομής με μεθόδους συγχρηματοδότησης (ΣΔΙΤ). Καθώς τμήμα των διοδίων εισπράττεται από τους ιδιώτες επενδυτές, ως ανταπόδοση των αντίστοιχων ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο ενός έργου, τα διόδια θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ως κερδοσκοπική παρέμβαση και επιβάρυνση του μετακινούμενου πολίτη, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Συνολικά, οι φωνές εναντίωσης προς τα διόδια πληθαίνουν, με βασική συλλογιστική την ελευθερία μετακίνησης και χρήσης των οδικών υποδομών, που αποτελούν δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Κατά τη γνώμη μας, η σύγχρονη αντίληψη, φιλοσοφία και στάση ως προς τα διόδια πρέπει να είναι τελείως διαφορετική. Οι λόγοι που συνθέτουν την ανάγκη μιας διαφορετικής θεώρησης είναι οι ακόλουθοι:

• Η οδική μετακίνηση, εκτός από δικαίωμα και ανάγκη, είναι και μία οχλούσα, ρυπαίνουσα και επιβαρυντική δραστηριότητα για το κοινωνικό σύνολο. Προκαλεί αυτό που ονομάζεται «εξωτερικό» κόστος μεταφοράς, δηλαδή αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, επιβάρυνση της ποιότητας ζωής, ατυχήματα και θανάτους. Τις αρνητικές επιπτώσεις προκαλούν μεν αθροιστικά οι μετακινούμενοι με οδικά μέσα (χρήστες του οδικού δικτύου), αλλά τελικά είναι το σύνολο της κοινωνίας αυτό που καλείται να υποστεί τις συνέπειες. Αυτή η διάσταση έχει πλέον γίνει ιδιαίτερα ορατή με την αύξηση των περιβαλλοντικών και οικολογικών ανησυχιών των προηγμένων κοινωνιών, κάτι που δεν ίσχυε σε προηγούμενες περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

• Τα διάφορα μέσα μεταφοράς δεν συμμετέχουν στον ίδιο βαθμό στην πρόκληση του εξωτερικού αυτού κόστους. Οι οδικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος των αρνητικών επιπτώσεων, ενώ άλλα μέσα, όπως η σιδηροδρομική μεταφορά, είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον και την ασφάλεια. Επομένως, ενώ υπάρχει ελευθερία ως προς το δικαίωμα επιλογής μεταφορικού μέσου, τα μεταφορικά μέσα δεν αποδίδουν στην κοινωνία αναλογικά και δίκαια το τίμημα των αρνητικών επιπτώσεων, που προκαλούν.

• Η ραγδαία και αρκετά μονόπλευρη ανάπτυξη της οδικής υποδομής είναι το παράγωγο αποτέλεσμα της ραγδαίας εξάπλωσης της ιδιοκτησίας ΙΧ αυτοκινήτου κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Η λογική του συγκοινωνιακού σχεδιασμού βάσει της «ζήτησης», που επικράτησε σε όλο τον οικονομικά προηγμένο κόσμο, οδήγησε σε μία ασύμμετρη ανάπτυξη της οδικής υποδομής με παράλληλη καθυστέρηση του σιδηροδρομικού δικτύου και υποβάθμιση της σιδηροδρομικής μεταφοράς.

• Ταυτόχρονα αλλάζουν σταδιακά και τα κοινωνικά πρότυπα χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου. Η διάσταση ατομικής ευημερίας και επιτυχίας, που συμβόλιζε το ΙΧ αυτοκίνητο και η χρήση του, εξασθενεί μπροστά σε άλλες μορφές και πρακτικές ήπιας μετακίνησης με κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη.

• Η ανάγκη ενός εξορθολογισμού της κατανομής των μετακινήσεων στα διαφορετικά μεταφορικά μέσα είναι πλέον έντονη: τα οδικά δίκτυα είναι υπερφορτισμένα ενώ τα υπόλοιπα μέσα χερσαίας μεταφοράς υπολειτουργούν. Η καλύτερη αξιοποίηση υπαρχόντων δικτύων επιβάλλει μία πιο ορθολογική ανακατανομή της κίνησης. Ο σχεδιασμός νέων έργων πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των μέσων μεταφοράς και να δίνει προτεραιότητες στα μέσα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εκσυγχρονισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αντίληψη για τα διόδια πρέπει να αλλάξει:

Α) Τα διόδια δεν πρέπει να εκλαμβάνονται, ως εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους γενικά και αόριστα, αλλά να αποτελέσουν βασικό εργαλείο εξορθολογισμού της λειτουργίας των μεταφορικών δικτύων. Σε μία σύγχρονη αντίληψη, που υπηρετείται -υποτίθεται- από σύγχρονες πολιτικές, τα διόδια δεν αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων του πολίτη-χρήστη, αλλά αναλογικό τίμημα για μία επιλογή του χρήστη (την επιλογή οδικής μεταφοράς) και υποχρέωσή του, καθώς η επιλογή αυτή δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη επιλογή μεταφορικού μέσου. Η χρήση της οδικής υποδομής δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις για τον χρήστη. Επομένως, τα διόδια πρέπει να εκληφθούν ως μέσον για την απόδοση μιας πραγματικής «ισονομίας» αναφορικά με την πρόκληση εξωτερικού κόστους.

Β) Όμως, ο πολίτης-χρήστης οδικής υποδομής και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα, οφείλουν να απαιτήσουν ταυτόχρονα την πραγματική αξιοποίηση των διοδίων με διαφάνεια και δικαιοσύνη. Τα διόδια έχουν νόημα, μόνον εάν οι εισπράξεις διατεθούν για τη βελτίωση των άλλων μέσων μεταφοράς, όπως του σιδηροδρόμου, και για την ανάπτυξη ποιοτικών συστημάτων μέσων δημόσιας μεταφοράς. Με επανεπένδυση των κεφαλαίων από τα διόδια σε κατάλληλα και αναγκαία έργα για τον εκσυγχρονισμό όλων των μέσων μεταφοράς (και κατά προτεραιότητα αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εκσυγχρονισμού), θα καταστεί το συνολικό σύστημα μεταφοράς πιο ελκυστικό, ο σιδηρόδρομος πιο αποτελεσματικός και θα επέλθει έτσι μεγαλύτερη ισορροπία. Επομένως, τα διόδια δεν έχουν και δεν θα πρέπει να έχουν την έννοια της «ποινής», αλλά του «αντισταθμιστικού οφέλους» που θα επιτρέψει ανακατανομή της κίνησης στα διάφορα δίκτυα και τελικά θα καταλήξει στη συνολική μείωση του εξωτερικού κόστους. Η ωφέλεια από την ουσιαστική αξιοποίηση των διοδίων θα είναι για όλους.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μεταφορών έχει θέσει ως προτεραιότητες τον εξορθολογισμό της κατανομής της μεταφορικής κίνησης στα διάφορα μέσα μεταφοράς και, επομένως, την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών. Πιο συγκεκριμένα, έχει θέσει στόχο τον περιορισμό του μεριδίου της οδικής μεταφοράς και την παράλληλη αξιοποίηση-ανάπτυξη των άλλων μέσων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τις σιδηροδρομικές και θαλάσσιες συνδυασμένες μεταφορές πολιτικά και οικονομικά, μέσω κινήτρων ή επενδύσεων σε έργα υποδομής του σιδηροδρόμου και των λιμένων. Η ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών εγγράφεται σε μία λογική αειφόρου ανάπτυξης. Η τεκμηρίωση για την πολιτική αυτή βασίζεται στη φιλοσοφία του «εξωτερικού κόστους», που ανατρέπει τη στενή αντίληψη περί αθέμιτου ανταγωνισμού και εισάγει στο σύστημα αξιών την αποτίμηση των κοινωνικών επιπτώσεων των μεταφορών.

Τέλος, τα διόδια οφείλουν ν’ αποτελούν κατά κάποιο τρόπο και ένα «ρυθμιστή» ή «φίλτρο» στην κατανομή κίνησης, όχι μόνο μεταξύ μέσων μεταφοράς, αλλά και εντός του οδικού δικτύου, μέσω του ατομικού κόστους μεταφοράς, που καθορίζει την επιλογή του χρήστη. Να σημειωθεί ότι για κάθε διαδρομή με διόδια (συνήθως με υψηλής ποιότητας υποδομή), οφείλει να είναι διαθέσιμη και τουλάχιστον μία εναλλακτική διαδρομή χωρίς διόδια, συνήθως από οδικά τμήματα πιο τοπικής εμβέλειας ή παλαιότερης χάραξης. Ανάλογα με την εμβέλεια της μετακίνησης, τα διόδια συμβάλλουν στο να κατανεμηθεί η κίνηση ορθολογικότερα σε κάθε εναλλακτική διαδρομή, ώστε οι τοπικές μετακινήσεις να μη φορτίζουν το κύριο υπεραστικό δίκτυο (εθνικό ή διευρωπαϊκό).
Τα διόδια και η ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

1.- Ως έχουν σήμερα οι συγκοινωνιακές υποδομές και οι μεταφορές στην Πελοπόννησο (ιδιαίτερα μετά την αναγγελθείσα αναστολή προώθησης των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και την διαρκή περικοπή των δρομολογίων προς την περιοχή μας), η Οικονομία και η Κοινωνία της Μεσσηνίας, και ιδιαίτερα οι MμE, τις οποίες εμείς εκπροσωπούμε, προσβλέπουν στη γρήγορη ολοκλήρωση των -όποιων δυστυχώς-συγκοινωνιακών υποδομών έχουν προγραμματιστεί, έτσι ώστε να βελτιωθεί η προσπέλαση στην περιοχή μας και να μειωθεί η αναγκαία χρονοαπόσταση από την Πρωτεύουσα αλλά και τις άλλες μεγάλες πόλεις και τους μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους της Χώρας σε ένα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η βελτιωμένη προσπέλαση θα ευνοήσει τα μέγιστα μια σειρά κλάδων της τοπικής μας οικονομίας, όπως π.χ. οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και προϊόντων πρώτης κυρίως μεταποίησης, ο τουρισμός, το εμπόριο κ.λπ. Επίσης, θα επιταχύνει την προώθηση της Καλαμάτας, ως κόμβου συνδυασμένων μεταφορών (αεροδρόμιο, λιμάνι, οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομος), κάτι, για το οποίο παλεύουμε εδώ και αρκετά χρόνια, έτσι ώστε η Μεσσηνία, και μέσω αυτής η Πελοπόννησος, να αποκτήσει εμπορική συγκοινωνιακή διέξοδο («άνοιγμα») προς τις αγορές των αραβικών χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Αυτό φυσικά, προϋποθέτει τον άμεσο σχεδιασμό και την εκτέλεση σημαντικών έργων και στις υποδομές των άλλων μέσων μεταφοράς, εκτός από το αυτοκίνητο.

2.- Για τους παραπάνω λόγους, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε οποιοδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε εν δυνάμει να οδηγήσει σε καθυστέρηση των εν εξελίξει και προγραμματισμένων οδικών υποδομών. Μια τέτοια καθυστέρηση πιθανολογείται για παράδειγμα για την Ολυμπία Οδό, λόγω της ενδεχόμενης διακοπής της τραπεζικής χρηματοδότησης προς την ανάδοχο κοινοπραξία, σύμφωνα με σχετικό σημερινό (05.01.2011) δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

3.- Θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε πολίτης να αποδέχεται ή να μην αποδέχεται σε πολιτικό επίπεδο τις συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ Κράτους και κατασκευαστών, να διατηρεί την άποψη ότι κοστίζουν ακριβά, ότι η ωφέλεια των κατασκευαστών είναι δυσανάλογα μεγάλη κ.ο.κ, ακριβώς όπως διατηρεί απόψεις σε οποιοδήποτε θέμα πολιτικής… Οφείλει, όμως, να αποδεχθεί, μέχρις αποδείξεως του εναντίου, ότι οι εν λόγω συμβάσεις έχουν υπογραφεί από τις διαδοχικές νόμιμες κυβερνήσεις της Χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση, δεν θεωρούμε, ότι ένας φορέας Δημοσίου Δικαίου, όπως το Επιμελητήριό μας, θα εξυπηρετούσε τους ουσιαστικούς σκοπούς του, εάν συμμετείχε σε οποιασδήποτε μορφής κοινή δράση ενάντια σε νόμιμα επιβληθέντα διόδια. Είναι προφανές, ότι εάν υπάρξει δικαστική απόφαση, που να χαρακτηρίζει παράνομη την επιβολή των διοδίων σε τμήμα του οδικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή μας, ο φορέας μας θα έχει λόγους να αναθεωρήσει την άποψή του αυτή.

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητήριου Μεσσηνίας

Κόβουν την πίτα τους στον σύλλογο Πολυτέκνων Τριφυλίας

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Τριφυλίας οργανώνει την καθιερωμένη πλέον ετήσια γιορτή όπου θα κόψει και την Βασιλόπιτα. Η εκδήλωση θα γίνει στις 15/Ιαν/2011 ημέρα Σάββατο και ώρα 18:00 στην αίθουσα του ΤΕΕ στην Κυπαρισσία.

Ο σύλλογος θα βραβεύσει μαθητές πολύτεκνων οικογενειών μελών του για τις άριστες επιδόσεις τους κατα την περασμένη σχολική χρονιά από το Δήμο Τριφυλίας όπου δραστηριοποιείται.

Καλούμε όλα τα μέλη να τιμήσουν με την ........

παρουσία τους την εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος

Η Γραμματέας
Αγγελινά Κατερίνα

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 6ης Ιανουαρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.
Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Νάντια Γιαννακοπούλου: Απαγορευτικό το κόστος του συνόλου των μετακινήσεων

Προς α) τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

β) τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

«Απαγορευτικό το κόστος του συνόλου των μετακινήσεων»

Αυξημένο πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι είναι το κόστος των μετακινήσεων με οποιοδήποτε συγκοινωνιακό μέσο, καθώς η τιμή της βενζίνης σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 60%, τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών αυξήθηκαν την νέα χρονιά, ο ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ έχουν αναγγείλει αυξήσεις στα δρομολόγια τους, ενώ στα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά των νοικοκυριών, προστέθηκαν και νέες αυξήσεις στις ήδη υψηλές τιμές των διοδίων.

Συγκεκριμένα για τη βενζίνη, από το 1,550 € που ..........

είχε η μέση τιμή του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης στην Αθήνα στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, στις 3 Ιανουαρίου η μέση τιμή του λίτρου διαμορφώθηκε στα 1,576 €. Το ανησυχητικό για το καταναλωτικό κοινό, είναι πως στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και, συγκεκριμένα, στην Πελοπόννησο η μέση τιμή έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό το 1,5 ευρώ και κινείται κοντά ή και πάνω από το 1,6 ευρώ. Ενώ συγχρόνως υπάρχουν περιοχές όπου η μέση τιμή του λίτρου έχει ξεπεράσει το 1,7 ευρώ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως σε σύντομο διάστημα η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης θα διαμορφωθεί κοντά στα 2 ευρώ.

Επιπλέον, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης από τη μια πλευρά να αυξηθούν τα έσοδα των εταιριών και από την άλλη να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προταθούν προς έγκριση δύο ειδών εισιτήρια, από τα οποία το ένα θα κοστίζει 1,20 ευρώ και θα ισχύει για μία μόνο διαδρομή και το άλλο θα κοστίζει 1,40 ευρώ και θα ισχύει για όλα τα μέσα και για χρονική διάρκεια μιάμισης ώρας, ενώ παράλληλα, αυξάνονται και τα εισιτήρια του ΟΣΕ. Τα εισιτήρια στις διαδρομές από Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ευζώνους αυξάνονται έτσι ώστε οι τιμές να φτάσουν από το 80% έως το 100% επί της τιμής των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ. Στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν έτσι ώστε να φτάσουν έως το 90% της τιμής των εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ, των οποίων οι αυτοκινητιστές έχουν εφαρμόσει αύξηση στα κόμιστρα κατά 5% - 7%, με τον καινούριο χρόνο.

Περαιτέρω, στα όρια της κοινωνικής πρόκλησης είναι οι απανωτές δυσθεώρητες αυξήσεις διοδίων όλων των εταιριών εκμετάλλευσης σε όλο το μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα, για το δρόμο Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα τα διόδια έως το Σεπτέμβριο κόστιζαν 2,80 ευρώ αυξήθηκαν κατά 125% στις 22 Νοεμβρίου και τώρα θα φθάσουν τα 6,60 ευρώ με νέα αύξηση διοδίων μέσα σε λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κοινοπραξία ''Μορέας'' προχωρά σε αύξηση των διοδίων, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και Λεύκτρο - Σπάρτης, στους σταθμούς Σπαθοβουνίου, Νεστάνης και Γέφυρας Μάναρη (Ασέας). Σύμφωνα με το νέο τιμοκατάλογο, τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 2,40 € (από 2,30 €) στο σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου, 2,30 € (από 2,20 €) στο σταθμό διοδίων της Νεστάνης και 1,90 € (από 1,80 €) στο σταθμό διοδίων της Ασέας. Για το συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, μάλιστα, με βάση τη σύμβαση, θα εγκατασταθούν άλλοι τρεις σταθμοί, στην Πετρίνα και την Καλαμάτα, που θα τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του χρόνου, ενώ στον υπό κατασκευή κλάδο προς Σπάρτη προβλέπεται σταθμός στο Λεύκτρο. Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1) Δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης του μέσου ελληνικού νοικοκυριού, σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις του αυξημένου κόστους στις μετακινήσεις;

2) Ποια είναι τα περιθώρια παρέμβασης της κυβέρνησης σε κάθε μία από τις παραπάνω αυξήσεις και με ποιο τρόπο σκοπεύει να τα αξιοποιήσει;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Yπουργείο Παιδείας Προωθεί πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων

Ένα τέλος σε μία μαθητική συνήθεια ετών, την καταστροφή και το τελετουργικό κάψιμο των βιβλίων με τη λήξη κάθε σχολικής χρονιάς επιχειρεί να βάλει η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Μέσω ενός εθελοντικού προγράμματος επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων, η υπουργός στέλνει μήνυμα στους μαθητές, λέγοντάς τους: «Αντί να καταστρέφετε τα βιβλία, προσφέρετέ τα στους επόμενους μαζί με ένα σημείωμά σας», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα .........

του υπουργείου Β.Κουλαϊδής που εστάλη στα σχολεία προβλέπεται για πρώτη φορά και ηθική επιβράβευση των μαθητών και των σχολείων που θα συγκεντρώσουν στο τέλος της χρονιάς τα περισσότερα βιβλία σε καλή κατάσταση.

Θα βραβευτούν τα πρώτα 50 σχολεία με παροχή εκπαιδευτικού υλικού από τον ΟΕΔΒ, ενώ υπάρχουν και σκέψεις να παραδώσουν οι ίδιοι οι μαθητές τα βιβλία τους στους επόμενους.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Κάρτα του Πολίτη. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατίθεται τον Μάρτιο στην Βουλή.

«Κλειδί» που θα επιτρέπει την πρόσβαση στα δημοτολόγια, το TAXIS, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δεδομένα που τηρεί η ΕΛΑΣ με βάση τις υφιστάμενες αστυνομικές ταυτότητες θα αποτελεί η Κάρτα του Πολίτη, όπως κατέστησε σαφές σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο οποίος ξεκαθάρισε - για μία ακόμη φορά-, ότι δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτήν προσωπικά δεδομένα.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι οι ρυθμίσεις για .........

την Κάρτα του Πολίτη θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση το οποίο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον προσεχή Μάρτιο και θα τεθεί σε πλήρη ισχύ στο τέλος του 2011. Στην Κάρτα του Πολίτη, εκτός από το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ, τον αριθμό του δημοτολογίου και τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας, όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, θα ενσωματωθεί σταδιακά και η φοροκάρτα. Με αυτόν τον τρόπο η κάρτα θα επιτρέπει την πρόσβαση προς όλες τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του κράτους.

Το προβλέπει το νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση θεωρεί την Κάρτα του Πολίτη ως αναπόσπαστο στοιχείο της προσπάθειας που καταβάλλεται μέσω των ρυθμίσεων που επιφέρει το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος εξυπηρέτησης των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα επιφέρουν μείωση του «διοικητικού κόστους», δηλαδή της γραφειοκρατίας, κατά 25%, ενώ θα συμβάλει στην καθιέρωση κανόνων διαφάνειας στις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων με το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, με το υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο:

- Οι διοικητικές πράξεις εκδίδονται ηλεκτρονικά και εισάγεται η ηλεκτρονική σύνταξη, αρχειοθέτηση, διακίνηση, διαβίβαση, κοινοποίηση και ανακοίνωσή τους. Καθίσταται για πρώτη φορά υποχρεωτική η ηλεκτρονική υπογραφή των εγγράφων.

- Ο πολίτης απαλλάσσεται από την κλασική χρονοβόρα διαδικασία επικύρωσης καθώς ρυθμίζεται η αποδεικτική ισχύς/αποδοχή των ηλεκτρονικών αντιγράφων.

- Καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας/ ηλεκτρονικών συναλλαγών και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές/πληρωμές με φορείς του Δημοσίου.

- Δίνεται η δυνατότητα για συμμετοχή και κατάθεση προσφορών ακόμη και σε δημόσιους διαγωνισμούς.

- Οι πολίτες δεν επιβαρύνονται με την αναζήτηση εγγράφων από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι υπηρεσίες αναζητούν αυτεπαγγέλτως τα απαραίτητα δικαιολογητικά που τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή.

- Αυτοματοποιείται η έκδοση ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και οι πολίτες ή τα ΝΠΙΔ μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά τόσο για την πρωτοκόλληση και ιδίως για την πορεία υποθέσεών τους.

- Αποτελεί υποχρέωση του δημοσίου να φροντίζει για την ασφάλεια και την αυθεντικότητα των δεδομένων και των ηλεκτρονικών εγγράφων και αρχείων που παράγουν, καταχωρίζουν, τηρούν ή με οποιοδήποτε τρόπο διαχειρίζονται.

- Ενισχύεται και διευρύνεται το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα και τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα, μέσω της δημιουργίας προϋποθέσεων για πρόσβαση με ηλεκτρονικό τρόπο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Οδηγίες για το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Οδηγίες και επεξηγήσεις, με πίνακες και παραδείγματα, για το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες (Ειδικά Ταμεία) περιέχονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται ορισμένα από τα μέτρα του νέου Ασφαλιστικού ύστερα και από τα ερωτήματα που τέθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.
Συγκεκριμένα: ..............

1) Για τους ασφαλισμένους πριν από 1/1/1983 που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 ισχύουν τα ακόλουθα:

Συνταξιοδοτικά δικαιώματα που θεμελιώθηκαν μέχρι 31/12/2010 από ασφαλισμένους των πρώην Ειδικών Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και συνταξιοδοτικές μεταβολές που επιφέρει ο νόμος αυτός δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ούτε τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.

Όπου προβλέπεται θεμελίωση δικαιώματος με ασφάλιση μεγαλύτερη των 25 ετών, το δικαίωμα θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση της 25ετίας.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων αυτής της κατηγορίας στα (πρώην) Ειδικά Ταμεία έχουν συμπληρώσει μέχρι 31/12/2010 τα απαιτούμενα για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος 25 έτη ασφάλισης και, επομένως, δεν θίγονται από τον νέο νόμο, ούτε ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ούτε ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

2) Ασφαλισμένοι από 1/1/1983 μέχρι 31/12/1992:

Οι ασφαλισμένοι των Ειδικών Ταμείων που υπήχθησαν από 1/1/1983 έως 31/12/1992 στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του 58ου έτους της ηλικίας τους.

Με το νέο νόμο αυξάνεται από 1/1/2011 ο απαιτούμενος για συνταξιοδότηση χρόνος ασφάλισης των ασφαλισμένων αυτών κατά 1 έτος και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Επιπλέον, αυξάνεται σταδιακά από 1/1/2012 και το όριο ηλικίας μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους

Από τον συνδυασμό των διατάξεωναυτών προκύπτει για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων θεμελίωση δικαιώματος μέχρι 31/12/2010 μόνο εάν πληρούνται και το όριο ηλικίας (58ο) και ο χρόνος ασφάλισης (35 έτη).

Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα συνταξιοδότησής τους με αναστολή καταβολής της σύνταξης, αφού η συνταξιοδότηση με χρόνο ασφάλισης 35 ετών δεν προβλεπόταν από τις καταστατικές διατάξεις των Ειδικών Ταμείων, αλλά ορίστηκε πολύ αργότερα, δηλαδή, από τη θέσπιση της αναστολής.

Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές μέχρι 31/12/2010, οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής επιβαρύνονται με τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή ισχύει και η δυνατότητα αναγνώρισης των χρόνων υπηρεσίας.

Για τους ασφαλισμένους των Ειδικών Ταμείων που συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους οι άνδρες και το 60ό οι γυναίκες, ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ορίζεται σε 15 έτη ασφάλισης.

Όπως προκύπτει από τη διάταξη αυτή, για να υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα πλήρους σύνταξης μέχρι 31/12/2010, οι ασφαλισμένοι αυτοί θα πρέπει μέχρι αυτή την ημερομηνία να πληρούν αθροιστικά τόσο τον χρόνο ασφάλισης όσο και την ηλικία.

Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα συνταξιοδότησής τους με αναστολή καταβολής της σύνταξης, αφού η συνταξιοδότηση με χρόνο ασφάλισης 15 ετών δεν προβλεπόταν από τις καταστατικές διατάξεις των Ειδικών Ταμείων, αλλά ορίστηκε πολύ αργότερα.

Ειδικά για τις γυναίκες ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας προβλέπεται σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας από το 60ό στο 65ο έτος.

ΤΑ ΝΕΑ

Θεοφάνια, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του ελληνορθόδοξου εορτολογίου

Θεοφάνια ή Φώτα. Από τις μεγάλες γιορτές του ελληνορθόδοξου εορτολογίου. Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό.
Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς .........

πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.

Κατά τα Θεοφάνια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανίων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες.

Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανίων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.

Το τριήμερο ξεκινά με τον εκκλησιασμό των χριστιανών το πρωί της παραμονής των Θεοφανίων. Στους Ιερούς ναούς ψάλλεται η ακολουθία των «Μεγάλων Ωρών» και κατόπιν λαμβάνει χώρα ο «Μεγάλος Αγιασμός» που την ημέρα αυτή τελείται μέσα στον ναό. Οι πιστοί, αφού πάρουν αγιασμό και αντίδωρο, θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Εκεί, οι νοικοκυρές θα ετοιμάσουν το νηστίσιμο φαγητό για το μεσημέρι και τα παιδιά θα ξεχυθούν στα σπίτια για να ψάλουν τα κάλαντα των Θεοφανίων.

Τα έθιμα της ημέρας τελειώνουν αργά το βράδυ και τα μεσάνυχτα πιστεύεται ότι ανοίγουν οι ουρανοί. Την ώρα εκείνη, λέει η παράδοση, όποιος ευχηθεί κάτι με όλη του την καρδιά, θα πραγματοποιηθεί.

Η μέρα των Θεοφανίων ξεκινά με τον εκκλησιασμό των πιστών. Στους ναούς ψάλλεται, όπως και την προηγουμένη, η ακολουθία των «Μεγάλων Ωρών». Ακολούθως, ο Ιερέας και οι πιστοί θα βγουν από τον ναό και θα κατευθυνθούν στο σημείο, όπου θα γίνει η «κατάδυση του Σταυρού». Το σημείο αυτό είναι κάποιο λιμάνι, ποτάμι, πηγάδι, δεξαμενή ή απλά μια εξέδρα στο προαύλιο της εκκλησίας πάνω στην οποία, σε ειδικό σκεύος, θα γίνει η τελετή. Οι καμπάνες σημαίνουν χαρμόσυνα και ο Ιερέας ρίχνοντας τον σταυρό στο νερό ψάλλει το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε».

Λευκά περιστέρια ελευθερώνονται και πετούν στον ουρανό, ενώ, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πέφτουν στα νερά οι «βουτηχτάδες» για να πιάσουν τον σταυρό. Το έθιμο ονομάζεται «πιάσιμο του σταυρού» και εκείνος που θα βρει και θα πιάσει πρώτος τον σταυρό, θεωρείται τυχερός και ευλογημένος.

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για τα νέα τιμολόγια

Καταργείται η κλιμακωτή χρέωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά, με τα νέα τιμολόγια που εγκρίθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι όλη η κατανάλωση ενός νοικοκυριού θα τιμολογείται με τη χρέωση ανά κιλοβατώρα που ισχύει για το αντίστοιχο κλιμάκιο, ενώ έως τώρα οι καταναλωτές πλήρωναν προοδευτικά, χαμηλότερες τιμές για τις πρώτες π.χ. 800 κιλοβατώρες, υψηλότερες για τις επόμενες 800, κλπ.

Η επίπτωση της κατάργησης της ..........

κλιμακωτής χρέωσης μετριάζεται ωστόσο από τη μείωση των χρεώσεων ανά κιλοβατώρα, τη μείωση των παγίων καθώς και από την προσθήκη τριών νέων βαθμίδων στην κλίμακα κατανάλωσης από 801 έως 1600 κιλοβατώρες, όπου εντάσσεται η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών (πάνω από 2 εκατομμύρια). Παράλληλα, ισχύουν σημαντικές αυξήσεις στις περισσότερες μονοπωλιακές, όπως αναφέρονται, χρεώσεις που αφορούν τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την αποζημίωση της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρέχει. Στις επιμέρους χρεώσεις υπάρχουν αυξήσεις που φθάνουν μέχρι και 39 % αλλά και μειώσεις μέχρι 50 %.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ, τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν ως εξής:

-Για κατανάλωση από 0 - 800 κιλοβατώρες, η τιμή είναι 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Από 801 - 1000 kwh, 0,0686 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Από 1001 - 1200 kwh, 0,071 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Από 1201-1600 kwh, 0,0727 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Από 1601 - 2000 kwh, 0,0727 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Πάνω από 2001 kwh, 0,08174 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι χρεώσεις ανά κιλοβατώρα για τα περισσότερα κλιμάκια είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες. Όμως η κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης σημαίνει ότι αν ένα νοικοκυριό έχει κατανάλωση π.χ. 1500 κιλοβατώρες, θα χρεωθούν όλες με 0,0727 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ ως τώρα οι πρώτες 800 χρεώνονταν με χαμηλότερη τιμή και οι επόμενες 700 με υψηλότερη.

Μεγάλες μειώσεις γίνονται στα πάγια, τα οποία διαμορφώνονται σε 1,52 ευρώ ανά τετράμηνο στις μονοφασικές παροχές για όλες τις κλίμακες κατανάλωσης, ενώ στις τριφασικές κλιμακώνονται από 4,8 ευρώ για κατανάλωση 800 kwh, 9,2 ευρώ από 801 ως 1600 kwh και 14 ευρώ από 1601 kwh και πάνω. Ενδεικτικά, τα πάγια στις μονοφασικές παροχές κυμαίνονταν από 3 ως 46 ευρώ το τετράμηνο και στις τριφασικές από 8 έως 64.

Για το νυχτερινό ρεύμα το πάγιο αυξάνεται σε 4 ευρώ (από 3,98) και η χρέωση της ενέργειας γίνεται 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,05279.

Σημαντικές αυξήσεις γίνονται στις περισσότερες κατηγορίες μονοπωλιακών χρεώσεων. Συγκεκριμένα:

-Για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας οι χρεώσεις είναι:

Από 0-800 kwh, 0,002 ευρώ ανά κιλοβατώρα (ως τώρα η χρέωση ήταν μηδενική)

Από 801-1600 kwh, 0,00528 ευρώ ανά κιλοβατώρα (έναντι 0,0101)

Από 1601-2000 kwh, 0,01137 (έναντι 0,0108)

Από 2001-3000 kwh, 0,03157 (έναντι 0,0192)

Από 3001 kwh και πάνω, 0,03608 (έναντι 0,0266)

-Για τη χρήση του δικτύου μεταφοράς το τιμολόγιο είναι 0,00605 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,00524, αύξηση 15,4 %).

-Και για τη χρήση του δικτύου διανομής η χρέωση αυξάνεται κατά 14,8 % (από 0,0189 σε 0,0217 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Αντίθετα, μειώνονται κατά 50 % οι πάγιες χρεώσεις που σχετίζονται με την ισχύ των εγκαταστάσεων του πελάτη, και διαμορφώνονται σε 0,16 ευρώ ανά κιλοβολταμπέρ για τη μεταφορά (από 0,33) και 0,59 ευρώ για τη διανομή (από 1,2).

Το συνολικό αποτέλεσμα των αυξομειώσεων στα τιμολόγια (πάγιο, ενέργεια, μονοπωλιακές και ανταγωνιστικές χρεώσεις), αλλά και της αύξησης του ΦΠΑ από 11 σε 13 % σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, όπως είναι γνωστό διαμορφώνονται ως εξής:

-Για κατανάλωση 0-800 kwh, αύξηση 11,1 %

-Από 801-1000 kwh αύξηση 3,1 %.

-Από 1001-1200 kwh, αύξηση 3,1 % επίσης.

-Από 1201-1600 kwh, αύξηση 2,7 %.

-Από 1601-2000 kwh, αύξηση 1,4 %.

-Από 2001-3000 kwh, αύξηση 2,2 %.

-Από 3000 kwh και πάνω, μείωση 8,5 %.

Και για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, μείωση 20 - 30 %.

Καθημερινή

Τελευταία μέρα για τα τέλη κυκλοφορίας

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας στις ΔΟΥ.

Παράλληλα, μέχρι σήμερα μπορούν όσοι το επιθυμούν, να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων τους στην αρμόδια ΔΟΥ.

Βάσει των εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ, από τα τέλη κυκλοφορίας φέτος θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα καλύψει μέρος των 6 δισ. ευρώ που αναζητούνται έως το τέλος του τρέχοντος έτους για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.Πέτρος Τατούλης: Σύσκεψη με τις παραγωγικές δυνάμεις της Πελοποννήσου στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύσκεψη, υπό την προεδρία του αιρετού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, με τις παραγωγικές δυνάμεις της Πελοποννήσου στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Ιανουαρίου στις 11:00 στο "Αποστολοπούλειο" Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Αντικείμενό της σύσκεψης αυτής θα ........

αποτελέσει η διαμόρφωση του πλαισίου δράσης στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση κα τις εξαγωγικές δυνατότητες των Πελοποννησιακών προϊόντων.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 5ης Ιανουαρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Τριφυλίας

Με έξι αντιδημάρχους να συνεπικουρούν το δήμαρχο στο έργο του θα πορευθεί ο Δήμος Τριφυλίας στη νέα εποχή που άνοιξε με τον «Καλλικράτη». Όπως μας είπε χθες ο κ. Κόλλιας, οι αντιδήμαρχοι που θα οριστούν, πιθανότατα σήμερα, θα έχουν θεματικές, αλλά και κατά τόπους αρμοδιότητες.

Οι αντιδήμαρχοι έχουν ως εξής:

πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεμάτων, Κυπαρισσίας και 1ος αναπληρωτής δήμαρχος ο Γεώργιος Σαμπαζιώτης,

πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αντιδήμαρχος Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πολεοδομίας ο Παναγιώτης Τσίγγανος,

αντιδήμαρχος Διοικητικών Θεμάτων, Τουρισμού, ......

Γαργαλιάνων και 2ος αναπληρωτής δήμαρχος ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος,

αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας και Φιλιατρών ο Αναστάσιος Πούλος,

Σημ. Φιλιατρά News: Κοιτάξτε τι σας λέγαμε πει ΠΡΩΤΟΙ στις 17 Δεκεμβρίου...


αντιδήμαρχος Παιδείας και Αετού ο Ιωάννης Μερκούρης,

αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Περιβαλλοντικών Ζητημάτων και Αυλώνος ο Ιωάννης Φιλντίσης.

Στις άμεσες προτεραιότητες του δημάρχου Τριφυλίας είναι η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και άλλων θεμάτων καθημερινότητας στους προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και τα Συμβούλιά τους, για τον καλύτερο συντονισμό και την επίλυση των τοπικών προβλημάτων που ανακύπτουν.

Θάρρος

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση καλεί ο Σύλλογος πολυτέκνων Τριφυλίας

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Τριφυλίας καλεί τα μέλη του στην ετήσια Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 8/Ιαν/2011 ημέρα Σάββατο ώρα 18:00 στην αίθουσα του ΤΕΕ στην Κυπαρισσία με θέμα: ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των πολυτέκνων.

Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει απαρτία η Γενική Συνέλευση θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου 2011 ημέρα Σάββατο ώρα 18:00 στην αίθουσα του ΤΕΕ στην Κυπαρισσία.