Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

O… "μεγάλος αδελφός" στη ζωή μας μέσω των τηλεφώνων μας!

UPDATED

Εκατοντάδες είναι οι πολίτες που παρακολουθούνται καθημερινά χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς χρειάζονται μόλις 20 λεπτά και 1.000 ευρώ για να εγκατασταθεί στο κινητό του… θύματος το λογισμικό-σκιά που υποκλέπτει τις συνομιλίες και τα SMS που στέλνει και λαμβάνει...

Συνήθως οι… δράστες είναι συγγενικά πρόσωπα, σύζυγοι που αναζητούν αποδείξεις για τυχόν απιστίες, γονείς που θέλουν να γνωρίζουν με ποιους μιλούν τα παιδιά τους, ή επαγγελματικοί ανταγωνιστές, σύμφωνα με «Τα Νέα».
Αρκεί μια επίσκεψη σε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ και ........

ο «κοριός» βρίσκεται εγκατεστημένος στο κινητό του στόχου.

Η υπηρεσία αυτή διαφημίζεται από τα γραφεία των ιδιωτικών ντετέκτιβ με τη διατύπωση «αναλαμβάνουμε τεχνολογίες τηλεφώνων», καθώς η υποκλοπή διώκεται.
Το λογισμικό-κοριός προσφέρει και επιπλέον υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μπορεί να ενεργοποιήσει το τηλέφωνο, ενώ το «θύμα» δεν μιλάει. Έτσι ο κοριός μετατρέπεται σε μικρόφωνο που καταγράφει και τις συνομιλίες εκτός τηλεφώνου.

Τα Νέα

Συνέχεια στο άρθρο από τον Γιάννη Πετσέλη

ΚΙΝΗΤΗ ΑΠΕΙΛΗ.

Συνδέονται στο διαδικτυο μέσω του κινητού χωρίς λογισμικό ασφαλείας.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες είναι αυτό της ασφάλειας από διάφορων ειδών <κακοήθη> προγράμματα όπως είναι οι ιοί, τα Trojans, τα spyware κ.α. Από την στιγμή που τα κινητά τηλέφωνα άρχισαν να προσεγγίζουν τον κόσμο της πληροφορικής και να εξελίσσονται σε <μίνι> υπολογιστές, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ανοικτής αρχιτεκτονικής συστήματα, ήταν αναμενόμενο, οι δημιουργοί αυτών των κακοηθών προγραμμάτων να επεκτείνουν τη δράση τους.

Ήδη κυκλοφορούν αρκετές τέτοιες εφαρμογές οι οποίες μεταδίδονται κυρίως μέσω Bluetooth. Γι αυτό και συνιστάται όταν δέχεστε κάποιο μήνυμα με Bluetooth να είστε βέβαιοι για τον αποστολέα του.

Το ενδιαφέρον σημείο είναι, όμως ότι ενώ οι χρήστες δείχνουν να γνωρίζουν ότι ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να προσβληθεί από επιβλαβές λογισμικό, παραλείποντας να εγκαταστήσουν κάποια σχετική εφαρμογή ασφαλείας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε, τουλάχιστον, έρευνα της F-Secure, που δραστηριοποιείται στο χώρο του λογισμικού προστασίας, με τίτλο για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων.

Η ίδια έρευνα έδειξε ακόμη ότι κατά μέσο όρο το 86% παραδέχτηκε πως δεν έχει εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό ασφάλειας στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ταυτόχρονα, το 28% όλων όσοι απάντησαν στην έρευνα, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το κινητό του προκείμενου να συνδεθεί με το διαδικτυο.

Από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Βρετανία κατείχε το μεγαλύτερο ποσοστό 47% κατόχων συσκευών κινητής τηλεφωνίας που κάνουν χρήση του διαδικτυου μέσω τηλεφώνου, αλλά και ταυτόχρονα και τον μικρότερο αριθμό εγκατεστημένου λογισμικού ασφαλείας στο κινητό του.

Οι περισσότεροι καταναλωτές γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας των συσκευών τους, αφού μόλις το 21% θεωρεί ασφαλή τη σύνδεση μέσω Bluetooth και μόλις το 15% τη σύνδεση μέσω WiFi

Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι το 33% θεωρεί ότι η διασφάλιση της προστασίας του κινητού έπρεπε να παρέχεται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Γεωγραφικά οι πηγές των κινητών απειλών επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο με γενέτειρες τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Ρωσία και τη Νότιο Αμερική.

Αν και η απειλή ιών για τα κινητά τηλέφωνα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στις εφαρμογές spyware.

Τέτοιες εφαρμογές παρέχουν τη δυνατότητα κρυφής και ανεπιθύμητης πρόσβασης σε όλες τις λειτουργίες του τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένης της ηχογράφησης των κλήσεων, της πρόσβασης σε μηνύματα, καθώς επίσης και της ενεργοποίησης του μικροφώνου για παρακολούθηση.

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΠΕΙΛΩΝ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ.

Προσβάλλονται εύκολα από ιούς και είναι ευάλωτα στις υποκλοπές στοιχείων του χρήστη.

Ευάλωτα στους ιούς και στις υποκλοπές στοιχείων παρόμοιους με αυτούς που χτυπούν και καταστρέφουν η υποκλέπτουν αρχεία και κωδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι τα νέα κινητά , τα επονομαζόμενα ως κινητά της τρίτης γενιάς που παρέχουν συνδέσεις με το διαδικτυο και ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι ειδικοί επισημαίνουν δυο ειδών κινδύνους για τα κινητά. Τον απλό κίνδυνο που έρχεται μέσω άλλου κινητού με ένα SMS το οποίο μπορεί να εγκαταστήσει λογισμικό στο κινητό, τον έλεγχο του οποίου μπορεί έτσι κάποιος να αποκτήσει Αυτός ο κίνδυνος περιλαμβάνεται στην παλιά ομάδα απειλών

Η νέα γενιά απειλών δεν είναι από κινητό προς κινητό αλλά μέσω ιντερνετ. Η νέα γενιά κινητών εισάγει νέους κίνδυνους και μικρότερη προστασία. Τα κινητά τελευταίας γενιάς είναι μικροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές επειδή έχουν όμως περιορισμό όγκου, βάρους και τιμής δεν μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτά μηχανισμοί ασφαλείας (antivirus, firewall) όπως στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα νέα κινητά μπορούν να υποστούν επιθέσεις από ιούς, να υποστούν fishing, κάποιος να σπάσει τους κωδικούς η και να αντλήσει στοιχεία για διατραπεζικές συναλλαγές, να υποκλέψει e-mail η να εγκαταστήσει έναν ιό και να χαθεί ο έλεγχος επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η πλειονότητα των χρηστών έχει άγνοια κινδύνου και πρέπει να ευαισθητοποιηθεί τονίζουν οι ίδιοι. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, το 13% των χρηστών διαθέτει κινητό τρίτης γενιάς στην Ελλάδα, που εμφανίζει, αναλογικά με τον πληθυσμό της τον μεγαλύτερο αριθμό συνδέσεων στην Ευρώπη.

Στο προσεχές μέλλον καθώς οι χρήστες θα αντικαθιστούν τα παλιά κινητά με αυτά της τρίτης γενιάς, το πρόβλημα των απειλών προβλέπεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ανέφερα πιο πάνω για το phising. Τι είναι αυτό; Θα με ρωτήσετε.

Αυτό λοιπόν είναι μια προσπάθεια για αλιευση προσωπικών δεδομένων, αριθμών τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, κωδικών κλπ. Συνήθως ένα μήνυμα phising φαίνεται σαν ειδοποίηση από τράπεζα η πιστωτικό οργανισμό με στόχο την εξαπάτηση του παραλήπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.