Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Nomura: 0,57 δολάρια θα αγοράζει η νέα δραχμή - Πόσο θα υποτιμηθεί

Υποτίμηση της δραχμής κατά 57,6% έναντι του ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας, προβλέπει η Nomura στο ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης.

Είναι η τρίτη κατά σειρά έκθεση που δημοσιεύει ο ιαπωνικός οίκος σχετικά με την κατάρρευση του ευρώ, έστω και εάν οι αναλυτές του επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί το κεντρικό τους σενάριο. Εντούτοις, αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος έχει γίνει πραγματικός τους τελευταίους μήνες, επομένως, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι επενδυτές είναι να προετοιμάζονται.

Όπως εξηγεί η Nomura, η Ελλάδα είναι η χώρα της .............

Ευρωζώνης που εμφανίζει τη σοβαρότερη λανθασμένη μετατόπιση της ισοτιμίας. Συγκεκριμένα, ενώ το ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 2,4% του ΑΕΠ πριν από το ευρώ (καικορύφωσε στο 3,8%), στην εποχή του ευρώ κυμάνθηκε στο 9,1% κατά μέσο όρο και κορύφωσε στο 14,6%.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας λόγω της λανθασμένης ισοτιμίας όσο και το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει μετά τη διάλυση του ευρώ, η Nomura υπολογίζει ότι το νέο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 57,6%, και να διαμορφωθεί σε ισοτιμία 0,57 δολαρίων (έναντι 1,34 δολαρίων που είναι σήμερα η ισοτιμία του νομίσματος της Ελλάδας, του ευρώ).

Σύμφωνα με τη Nomura, η δραχμή θα είναι το νόμισμα που θα υποτιμηθεί περισσότερο στη μετά το ευρώ εποχή. Η Πορτογαλία θα πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 47,2%, η Ισπανία κατά 35,5%, η Ιρλανδία κατά 28,6% και η Ιταλία κατά 27,3%.

Αντίθετα, το νόμισμα της Γερμανία θα ανατιμηθεί κατά 1,3%.

Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.