Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Με κατάρρευση κινδυνεύει η ΔΕΗ, εντός του πρώτου τριμήνου του 2012, καθώς αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς αν από τον καινούργιο χρόνο θα μπορεί να πληρώνει τους πιστωτές της.

Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει το τελικό ύψος της αύξησης των τιμολογίων για το 2012, συνεκτιμώντας όμως, την αδυναμία των πολιτών να προβούν για μία ακόμη φορά σε νέες οικονομικές θυσίες αλλά και από την άλλη, τη βιωσιμότητα της επιχείρησης που κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε μεσοσταθμική ...........

αύξηση τιμολογίων κατά 15%. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την αιτιολογημένη εισήγησή της προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος αυξήσεις κατά μέσον όρο 12,7%. Ωστόσο, πληροφορίες από το υπουργείο κάνουν λόγο για μια αύξηση η οποία δεν θα ξεπερνά το 5%.

Ενδεχόμενο το οποίο η διοίκηση της ΔΕΗ δεν επιθυμεί καθώς εκτιμά ότι με μια τέτοιου ύψους αύξηση (5%), η εταιρία θα συνεχίσει να έχει αρνητικές ροές κεφαλαίων με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός της να εκτιναχθεί πάνω από τα 5,5 δις. ευρώ. Κάτι που θα σημάνει ενδεχομένως και την παύση πληρωμών προς τους πιστωτές της.

Το 2011 σε σχέση με το 2009 οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν κατά 464 εκ. Ευρώ αλλά η επιχείρηση υπέστη ζημιές το γ’ τρίμηνο του 2011 και πιθανότητα το ίδιο θα συμβεί και στο σύνολο του έτους. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, οι δαπάνες για το 2011 σε σχέση με το 2009 θα είναι αυξημένες κατά 750 εκ. Ευρώ. Για το 2012 οι προϋπολογισθείσες αντίστοιχες δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 950 εκ. Ευρώ σε σχέση με το 2009.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, η εκτίναξη των δαπανών για το 2012 οφείλεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων στις διεθνείς αγορές, στην περιορισμένη παραγωγή ρεύματος από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αγορές ρεύματος σε σχέση με το 2011 από ιδιώτες παραγωγούς αλλά και από εισαγωγές. Παράλληλα, οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε μαζούτ και ντίζελ θα κοστίσουν 150 εκ. Ευρώ και η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο 110 εκ. Ευρώ.

Αν προστεθούν σε αυτές τις επιβαρύνσεις και οι λήξεις χρεολυσίων 1,2 δις ευρώ εντός του επόμενου έτους, όπως έχει δηλώσει ο Αρθούρος Ζερβός, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και η μοναδική λύση για να προχωρήσει η εταιρία είναι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων τουλάχιστον κατά 15%, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών από το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργικό συμβούλιο καλείται να αποφασίσει, ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό της αύξησης.

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.