Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η πρόβλεψη των σεισμών ξεκίνησε από την Οιχαλία

Ο Γερ. Παπαδόπουλος εφάρμοσε δοκιμαστικά την μέθοδό του στην Πελοπόννησο

Τον αλγόριθμο FORMA, τη μέθοδο αξιολόγησης μιας σεισμικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο και όχι εκ των υστέρων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά .........

το περασμένο καλοκαίρι στην Πελοπόννησο, όπου μελετήθηκαν μικροί σεισμοί, διαπιστώθηκε πως ήταν προσεισμοί και προβλέφθηκε ότι θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός. Κάτι που συνέβη ένα μήνα μετά, όταν η Μεσσηνία «ταρακουνήθηκε» από σεισμό εντάσεως 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, όπως έγραψε η «Τύπος της Κυριακής».

Μέχρι σήμερα, όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο σεισμολόγος, έπειτα από κάθε σεισμική δραστηριότητα συνήθως οι επιστήμονες χρειάζονταν ένα χρονικό διάστημα μίας ή δύο ημερών για να καταλάβουν τη φύση και τις ιδιότητες του σεισμού. «Τώρα αυτό μπορεί να γίνει σε πραγματικό χρόνο, άμεσα, βάσει ενός αλγόριθμου που αποκαλείται FORMA, αρκεί να υπάρχει οργανωμένο σεισμογραφικό δίκτυο στην περιοχή που εκδηλώνεται ο σεισμός», λέει.

Οι ειδικοί, εφόσον γνωρίζουν ότι σε μια περιοχή επίκειται σεισμός, το αναφέρουν στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ο οποίος κρίνει εάν θα δημοσιοποιήσει την πληροφορία.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Οιχαλίας ο κος Παπαδόπουλος είπε στον «Τύπο της Κυριακής: «Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά τον FORMA τον Ιούλιο στην περιοχή Οιχαλία της Μεσσηνίας». Η ομάδα του μελέτησε μια μικρή σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε, εκτίμησε ότι είχε τα χαρακτηριστικά προσεισμών και ότι θα επακολουθούσε κύριος σεισμός. «Οντως, τον Αύγουστο σημειώθηκε σεισμός 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή», λέει ο κ. Παπαδόπουλος, και προσθέτει: «Πολύ πρόσφατα Ιταλοί συνάδελφοί μας ζήτησαν να εφαρμόσουμε τη μέθοδο σε περιοχή της χώρας τους, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μικροσεισμική δράση, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχείς επαφές με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και εξελίσσουμε την έρευνά μας».

Morias News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.