Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μια σπίθα είναι αρκετή για να διαλυθεί η κυβέρνηση

Ο κ. Παπαδήμος έχει διαμηνύσει από την αρχή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι δεν επιθυμεί να έχει διακοσμητικό ρόλο. Και ότι, σε τέτοια περίπτωση, θα επέλεγε την οδό της παραίτησης. Όπως έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα η «Ι», ο κ.Παπαδήμος επανέφερε το θέμα στον κ. Παπούλια, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στη συμπεριφορά ορισμένων κομμάτων. Το θέμα το έθιξε πάλι χτες ο πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για..........

όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες, και για την πιθανολογούμενη απόσυρση της εμπιστοσύνης, προς την κυβέρνηση, από τη ΝΔ και, δευτερευόντως, από τον ΛΑΟΣ.

Αυτή τη φορά ο κ. Παπαδήμος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενημερώνοντας τον κ. Παπούλια για τις τελευταίες εξελίξεις ήταν σκληρός και κατηγορηματικός, αναφορικά με τη στάση των κομμάτων. «Δεν μπορεί να υπάρχει αντιπολίτευση από κόμματα που μετέχουν σε συγκυβέρνηση», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη συμπεριφορά των κομμάτων, η οποία καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από την ημερομηνία των εκλογών. Ο κ. Παπαδήμος, όπως ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, θέτει πρώτο στόχο την απάλειψη της «εκλογολογίας» από την καθημερινή συζήτηση, θεωρώντας ότι δρα εναντίον της συνοχής και της επίτευξης των στόχων της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος είπε, επίσης, στον κ. Παπούλια, πως τα κόμματα ερμηνεύουν κατά τη βούλησή τους πολλά θέματα, όπως τη συμφωνία για το μνημόνιο, αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ενοχλημένοςεμφανίζεται ο πρωθυπουργός και με τις διαρκείς έριδες, που διαπιστώνονται καθημερινά μεταξύ των μελών της κυβέρνησης. Όπως, επίσης, και με την αντιμνημονιακή δραστηριότητα στελεχών της ΝΔ, όπως η εκδήλωση που έγινε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ σε γνωστό νεοδημοκρατικό στέκι, στη Δάφνη, που φέρει την ταμπέλα «Αντιμνημονιακό», όπου, πλην του γνωστού υπεύθυνου Συνδικαλιστικού της ΝΔ Γιάννη Μανώλη, μετείχαν και στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου Κώστας Μπούρας και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Γιώργος Μουρούτης.
Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι μεταξύ των θαμώνων ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Μουρμούρας, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τη ΝΔ. Μετείχαν, πάντως, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Βασίλης Πολυμερόπουλος, αμφότεροι προσκείμενοι στον σκληρό πυρήνα του προέδρου της ΝΔ.

Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί. Και δεν αποκλείεται, όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, πριν από την 19η Φεβρουαρίου, η οποία δεν υπήρξε ποτέ, όπως, άλλωστε, διευκρίνισε και ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Στη συζήτηση που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπαδήμος, ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για το κλίμα των τελευταίων ημερών, και για όσα διαμείφθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, της Τετάρτης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες του πρωθυπουργού. Γι’ αυτό ζήτησε να έχουν μια ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του κ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.