Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΕΚΑ: Έκτακτο τέλος 2 ευρώ/μεγαβατώρα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ

Έκτακτο τέλος που ανέρχεται στο ποσό των 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα λιγνιτικής παραγωγής, επιβάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στη ΔΕΗ, το οποίο με ισχύ μόνο για το 2012, αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ στον Λογαριασμό Ειδικού Τέλους των Ανανεώσιμην Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), απ' όπου και πληρώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, ο εν λόγω ........

λογαριασμός αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2011, ενώ δεν υπάρχει διευκρίνηση για το εάν το τέλος αυτό θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές της ΔΕΗ, στα πλαίσια των νέων τιμολογίων της εταιρείας που αναμένεται να ανακοινωθούν έως τα Χριστούγεννα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, για την πρώτη περίοδο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2012 η ενίσχυση του λογαριασμού θα προέλθει, πέρα από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ που αποφάσισε η ΡΑΕ και από τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

α. ενεργοποίηση του άρθρου 12, παρ.16 του νόμου 3851/2010 για τη μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
β. αξιοποίηση της 187497/2011 ΚΥΑ, που προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκ. τόννων κατά το έτος 2012
γ. αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών, χωρίς αναδρομική ισχύ, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή μείωση του κόστους εγκατάστασης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ
δ. μετονομασία του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, ώστε να εκφράζει την πραγματική του φύση, που είναι το κόστος μετάβασης σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μίγμα για την χώρα

Για τον ίδιο σκοπό, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αύξησε την Τρίτη το ειδικό τέλος ΑΠΕ από μεσοσταθμικά 1,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 5,43 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο προανήγγειλε τη μείωση των εγγυημένων τιμών ενέργειας που απολαμβάνουν οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας. Η κίνηση αυτή αντανακλά «τη σταδιακή μείωση του κόστους εγκατάστασης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ», επεσήμανε το υπουργείο.

Οι νέες εγγυημένες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, συμπλήρωσε το ΥΠΕΚΑ χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, η μείωση των εγγυημένων τιμών αναμένεται να αφορά κυρίως την ηλιακή και λιγότερο την αιολική ενέργεια.

Οι αλλαγές αυτές επιτελούνται στα πλαίσια της γενικότερης αναθεώρησης της τιμολόγησης της ενέργειας στην Ελλάδα. Οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας έχουν μπει στο στόχαστρο της τρόικας και αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες της χώρας να μειώσει την εξάρτησή της από τον ρυπογόνο λιγνίτη.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια καλύπτουν μαζί μόνο το 7% της ζήτησης ρεύματος στη χώρα. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον λιγνίτη κυμαίνεται στο 46% και για το πετρέλαιο στο 8%. Παρόλ' αυτά, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ έχουν αυξηθεί στα 2 γιγαβάτ φέτος, από μόλις 430 μεγαβάτ το 2004.

Kerdos.gr

1 σχόλιο:

  1. Την πρώτη παράγραφο να την κάνεις ανάρτηση για να καταλάβει ο κόσμος ότι όχι μόνο μας κλέβουν και εξαπατούν αλλά μας το λένε κατάμουτρα!
    Αυξάνουν τα ΠΑΣΟΚόσκυλα την "τιμή" του λιγνίτη για να πληρωθούν οι Πράσινες Απάτες της Μπιρμπίλως και και του τρελού του ΓΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.