Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η εφαρμογή του Έλληνα φοιτητή που μετράει 100.000 downloads

Πριν από λίγο καιρό, ο Απόστολος Παπαδόπουλος, 18 ετών φοιτητής Πληροφορικής στο Πολυτεχνείο της Βιέννης, λάνσαρε την πρώτη του εφαρμογή για iPhone, που ήδη γνωρίζει επιτυχία. Πρόκειται για το 4sqwifi, που χρησιμοποιώντας τη γνωστή εφαρμογή foursquare, εντοπίζει τα γύρω ασύρματα δίκτυα από καφετέριες, εστιατόρια, ίντερνετ καφέ, καθώς και τους κωδικούς τους, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Δεν «σπάει» κωδικούς, αντίθετα χρησιμοποιεί τα ..........

σχετικά tips που έχουν αφήσει οι χρήστες του 4sq. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν και ήδη μετράει πάνω από 100.000 downloads, συγκεντρώνοντας θερμά σχόλια από τους χρήστες.
«Η ιδέα μού ήρθε τον Ιανουάριο όταν ακόμα πήγαινα στη Γ΄ Λυκείου», λέει σήμερα ο Απόστολος ή apas, όπως είναι γνωστός πια στον χώρο του Διαδικτύου (apas.gr) και δη του τουίτερ. «Οι υποχρεώσεις όμως για τις εξετάσεις την “πάγωσαν” προσωρινά». Τον Ιούνιο, συμμετέχοντας στο πρώτο ελληνικό AppCamp, ένα event με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών για smartphones, είχε την ευκαιρία να προχωρήσει αρκετά τον σχεδιασμό της. Εν τέλει, η εφαρμογή αναρτήθηκε στο App Store στις αρχές Νοεμβρίου, έχοντας έκτοτε πάρει τον δρόμο της.

Λόγω μιας ευτυχούς συγκυρίας, την ημέρα της «εξόδου» του προγράμματος στην αγορά, ο Απόστολος βρισκόταν στη Σίλικον Βάλεϊ, συμμετέχοντας σε μια αποστολή φοιτητών του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης. «Στόχος του ταξιδιού ήταν να πάρουμε εκτός από γνώσεις και μια δόση της νοοτροπίας του τόπου και να τον φέρουμε πίσω στην Ευρώπη». Οπως του είπε χαρακτηριστικά κάποιος από τη Mozilla, «κλείσε τη φθηνότερη πτήση, κλείσε το φθηνότερο ξενοδοχείο κι έλα να μείνεις στη Βάλεϊ για δύο εβδομάδες. Απλά κάθησε στα Στάρμπακς και νιώσε το vibe.

Μετά πάρε το vibe και κάνε τα δικά σου πράγματα». «Βρέθηκα και συζήτησα με ανθρώπους κολοσσών, όπως η facebook και η google, αλλά και κάποιους από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Σίλικον Βάλεϊ. Σε όσους μίλησα για την εφαρμογή μου μού είπαν τα καλύτερα λόγια, ενώ ένας επικεφαλής της google ads άρχισε κατευθείαν να ρίχνει ιδέες για το πώς θα μπορούσα να το επεκτείνω. Εμεινα έκπληκτος από το πόσο ανοιχτοί και βοηθητικοί είναι όλοι, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι».

Το πώς ξεκίνησαν όλα αυτά χάνεται... όχι και τόσο πίσω στα χρόνια. Ηταν το 1997, σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, που ο Απόστολος ξεκίνησε να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή, κάτι που έβρισκε απλώς συναρπαστικό. Οση ώρα όμως περνούσε μπροστά στο κομπιούτερ, άλλη τόση τον έβρισκες στο βουνό να ασκείται στο άλλο μεγάλο του πάθος, το σκι. «Ολη μου τη ζωή όταν δεν ήμουν με φίλους, είτε ήμουν σε μια πλαγιά είτε στο κομπιούτερ. Με αυτή τη σειρά», θυμάται.

Πρωταθλητής στο σκι και μέλος της εθνικής ομάδας, και με το δικό του όνομα να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των δωρεάν εφαρμογών για iPhone, μπορεί κανείς να πει ότι... τερμάτισε και τα δύο ταλέντα του. «Κάνω αυτό που μου αρέσει», λέει στην «Κ».
«Κάνω αυτό που αγαπάω»
«Ομως αν με ρωτήσεις, ακόμα ψάχνομαι. Ακόμα δεν ξέρω πού θα με βγάλει η ζωή και τι θα βρεθώ να κάνω σε λίγα χρόνια. Μπορεί να βγάλω χρήματα από κάποια εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. Δεν είναι αυτό που με καίει. Αυτό που με καίει είναι να κάνω αυτό που μου αρέσει και αγαπάω. Και ό,τι είναι να προκύψει, θα προκύψει».
Οπως γράφει και κάτω από το όνομα του μπλογκ του, «keep calm, hack the world and do epic stuff». Μείνε ήρεμος, χάκαρε τον κόσμο και κάνε επικά πράγματα.

kala-nea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.