Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

1η Δεκεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και αργότερα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μίας από τις φονικότερες επιδημίες του σύγχρονου κόσμου, κύριος τρόπος μετάδοσης της οποίας είναι η σεξουαλική επαφή.

Δείτε την διαχρονική εξέλιξη στην υπόθεση με το AIDS............


1959

Το παλαιότερο δείγμα αίματος μολυσμένο από τον HIV, από αιμοληψία ενός άνδρα στη Leopoldville του Congo ανήκει σε αυτή τη χρονιά.

1981

Εντοπίζονται οι πρώτες ασυνήθιστες περιπτώσεις ανοσολογικής ανεπάρκειας σε ομοφυλόφιλους άνδρες, γυναίκες και χρήστες ενέσιμων τοξικών ουσιών.

1982

Το Acquired immunodeficiency syndrome (AIDS- ΣΕΑΑ) ορίζεται για πρώτη φορά.

Την ίδια χρονιά εντοπίζονται και οι τρείς τρόποι μετάδοσής του: με το αίμα και τα παράγωγά του, από τη μητέρα στο παιδί και με τη σεξουαλική επαφή.

1983

Ο Δρ. Luc Montagnier στη Γαλλία απομονώνει τον ιό που σχετίζεται με λεμφαδενοπάθεια [lymphadenopathy - associated virus (LAV)], τον ιό που μετέπειτα ονομάστηκε ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας ή HIV. Αποκαλύπτεται η επιδημία μέσω ετεροφυλόφιλης επαφής στην Κεντρική Αφρική.

1984

Ο Δρ. Robert Gallo στις ΗΠΑ εντοπίζει τον HIV ως αίτιο του AIDS. Αρχίζει και στην Ελλάδα η καταγραφή των ανθρώπων με AIDS.

1985

Το 1985, τουλάχιστον ένα περιστατικό με HIV έχει αναφερθεί σε κάθε περιοχή του κόσμου. Το πρώτο τεστ ανίχνευσης HIV αντισωμάτων διατίθεται στο εμπόριο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ ξεκινά ο έλεγχος των μονάδων αίματος προς μετάγγιση. Η Ελλάδα ακολουθεί. Περισσότεροι από 2000 άνθρωποι παρακολουθούν το πρώτο Διεθνές Συνέδριο AIDS στην Ατλάντα. Ενας σταρ, ο Rock Hudson, είναι η πρώτη διεθνής εικόνα του AIDS.

1986

Δημιουργείται μια διεθνής επιτροπή για τους ανθρώπους με HIV/AIDS- το σημερινό Global Network of People Living with HIV/AIDS (GNP+).

1987

Η πρώτη ΜΚΟ στην Αφρική για το AIDS (The AIDS Support Organisation or TASO) κάνει την εμφάνισή της στην Uganda. Γίνεται το μοντέλλο για αντίστοιχες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Η ΠΟΥ* διαμορφώνει το ειδικό πρόγραμμα για το AIDS. Το AIDS γίνεται το πρώτο νόσημα που απασχολεί τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Το πρώτο φάρμακο για το AIDS – azidothymidine (AZT) – εγκρίνεται προς χρήση στις ΗΠΑ.

Ο ακτιβισμός στο AIDS αποκτά όνομα: Ιδρύεται η ACT UP της Νέας Υόρκης.

1988

Υπουργοί Υγείας από όλο τον κόσμο, συναντώνται στο Λονδίνο για να συζητήσουν την επιδημία του AIDS. Η ΠΟΥ ορίζει την 1η Δεκεμβρίου, ως Διεθνή ημέρα κατά του AIDS.

Οι γυναίκες αποτελούν ήδη το μισό των ενηλίκων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Υποσαχάριο Αφρική.

1991

Η κόκκινη κορδέλλα γίνεται το διεθνές σύμβολο επαγρύπνησης για το AIDS. Ιδρύεται το διεθνές δίκτυο ΜΚΟ The global network of non-governmental and community-based organizations ICASO (International Council of AIDS Service Organizations).

1993

Ιδρύεται η Ελληνική ACT UP. Ανάμεσα σε όσους αγανακτισμένοι έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν, ένας άνθρωπος που ήξερε να ονειρεύεται και να μάχεται: η Μελίνα Μερκούρη.

1994

Οι επιστήμονες διατυπώνουν την πρώτη θεραπευτική παρέμβαση για την πρόληψη της μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί.

Στη Σύνοδο για το AIDS στο Παρίσι, 42 κυβερνήσεις δηλώνουν οτι η εμπλοκή των ανθρώπων με HIV είναι σημαντικό αλλά και ηθικό θέμα για μια αποτελεσματική εθνική παρέμβαση για τον έλεγχο της επιδημίας.

1995

Εντοπίζεται HIV επιδημία στους χρήστες ενέσιμων τοξικών ουσιών στην Ανατολική Ευρώπη.

1996

Επιτέλους το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το HIV/AIDS (UNAIDS) γίνεται λειτουργικό. Για πρώτη φορά αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα της συνδυασμένης αντιρετροϊκής θεραπείας στο 11ο Διεθνές συνέδριο στο Βανκούβερ του Καναδά.

Η Βραζιλία γίνεται η πρώτη αναπτυσσόμενη χώρα που παρέχει αντιρετροΪκή θεραπεία μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

1998

Η ΜΚΟ, Treatment Action Campaign (TAC) ιδρύεται στη Ν. Αφρική με στόχο την εθνική κινητοποίηση για την πρόσβαση στη θεραπεία των ανθρώπων με HIV. Τριάντα εννέα φαρμακευτικές εταιρείες μηνύουν την κυβέρνηση της Ν. Αφρικής με στόχο την ανάκληση της νομοθεσίας που επιτρέπει τη μείωση των τιμών των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Πολλές ΜΚΟ ενεργοποιούνται για την πρόσβαση στη θεραπεία και την προάσπιση της Ν. Αφρικής έναντι των ΗΠΑ και των φαρμακευτικών εταρειών που αποτελούν κοινό μέτωπο.

1999

Οι πρώτες δοκιμές για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον HIV ξεκινά στην Ταϋλάνδη. Σαν αποτέλεσμα της διεθνούς πίεσης των ακτιβιστών, η θέση των ΗΠΑ άλλαξε δραματικά, οδηγώντας στη δήλωση του Κλίντον στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σηάτλ, για την ανάγκη νέων μορφών εμπορίου που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους των φτωχών χωρών την πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή.

2000

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συζητά για πρώτη φορά το AIDS Η αναχαίτιση του AIDS, της φυματίωσης και της Ελονοσίας είναι ακόμη ένας από τους στόχους της Χιλιετίας για τον ΟΗΕ. Η UNAIDS και η WHO ανακοινώνουν συνδυασμένη πρωτοβουλία με πέντε φαρμακευτικές εταιρείες για να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. (the Accelerating Access Initiative).

2001

Ο γραμματέας του ΟΗΕ, Kofi Annan, ζητά τη διάθεση 7-10 δισεκ. US$ ετησίως για την αντιμετώπιση του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πρώτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με θέμα που αναγνωρίζει το AIDS ως αίτιο παγκόσμιας καταστροφής και καλεί για μια συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου υιοθετεί τη διακήρυξη της Doha που επιτρέπει ευρύτερη πρόσβαση στην αντιρετροΪκή θεραπεία με τα γενερικά φάρμακα.**

2002

Ενεργοποιείται το Διεθνές Ταμεία για την αντιμετώπιση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

2003

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνει τη διάθεση 15 δις. US$ για την αντιμετώπιση του AIDS. Η WHO και η UNAIDS ξεκινούν την πρωτοβουλία με στόχο την αύξηση του αριθμού των ασθενών με AIDS που έχουν πρόσβαση στην αντιρετροΪκή θεραπεία από τις 400.000, στα 3 εκατομμύρια έως το 2005.

2004

Η UNAIDS ενεργοποιεί τη Διεθνή Συμμαχία Γυναικών και AIDS. Μια συμφωνία επιτυγχάνεται : Οι Ενα εθνικό σχέδιο δράσης, μια Εθνική Επιτροπή και ένα σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης ώστε να συντονιστεί η διεθνής προσπάθεια ενάντια στο AIDS.

2005

Ο στόχος Το 2005 στη Διεθνή Διάσκεψη για τους στόχους της χιλιετίας στη Νέα Υόρκη, οι ηγέτες των χωρών αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις δράσεις για την πρόληψη, τη θεραπεία και την υποστήριξη των ανθρώπων με HIV με στόχο την επίτευξη πρόσβασης στη θεραπεία όλων όσων τη χρειάζονται έως το 2010. Η UNICEF και η UNAIDS ξεκίνησαν την καμπάνια “Unite for Children Unite Against AIDS”.

Στα τελευταία χρόνια:

Μόλις 1.3 εκατομ. άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.
Η επιδημία δεν είναι υπό έλεγχο, απειλώντας τη διεθνή ισορροπία και οικονομία.
Το Μάϊο-Ιούνιο 2006 στον ΟΗΕ συγκαλείται νέα διάσκεψη για την αντιμετώπιση της επιδημίας: για τις υποσχέσεις του 2001 που δόθηκαν αλλά δεν τηρήθηκαν.
Η Ελλάδα παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση των ανθρώπων με HIV…
Δεν υπάρχουν ειδικευμένα προγράμματα παρέμβασης και όπως φαίνεται δεν θα υπάρξουν σοβαρές κρατικές προσπάθειες για τον έλεγχο της επιδημίας..

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.