Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Πριν αγοράσετε ασύρματο router.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Τώρα που το γρήγορο Internet έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, είναι καιρός να κοιτάξουμε να προμηθευτούμε και ένα καλό modem/router για να έχουμε καλύτερες αποδόσεις στο δίκτυο μας.

Η επιλογή ενός σωστού wireless router όχι μόνο θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη γρήγορη σύνδεση μας, αλλά θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνδέσουμε με το internet ότι συσκευές έχουμε στο σπίτι μας, όπως laptop, κινητά με wi-fi κλπ.

Προτερήματα

Το ασύρματο modem/router έχει πολλά ..........

πλεονεκτήματα. Καταρχάς, μπορεί να μοιράσει το internet σε περισσότερες από μια-δυο συσκευές. Έτσι, αν έχετε πολλούς υπολογιστές, κινητά που υποστηρίζουν wi-fi, η αν απλά θέλετε να χρησιμοποιούν τη σύνδεση σας οι φίλοι σας, που θα έρχονται με τα laptops τους, το ασύρματο router είναι μονόδρομος. Και βέβαια μην ξεχνάμε πως το router μπορεί να γίνει και η δίοδος για να οργανώσετε τα LAN parties σας, παίζοντας δικτυακά παιχνίδια. Επιπροσθέτως, τα routers έρχονται εξοπλισμένα με firewall προσφέροντας επί πλέον προστασία από ιούς και κακόβουλους χρήστες.

Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το οικονομικό σκέλος. Αν ζείτε σε ένα διώροφο σπίτι, η αν έχετε κάποιο φίλο σε διαφορετικό διαμέρισμα και οι ανάγκες σας καλύπτονται με μια σύνδεση, τότε μπορείτε με ένα καλό router να μοιράζεστε μια σύνδεση μοιράζοντας και το κόστος στα δυο.

Συνδεσμολογία.

Το να συνδέσετε το ασύρματο router είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Καταρχάς, υπάρχουν συσκευές που υποστηρίζουν USB σύνδεση και άρα δεν διαφέρουν στην εγκατάσταση από τις υπόλοιπες USB συσκευές μας. Το καλύτερο, όμως, είναι να επιλέξετε τη σύνδεση μέσω Ethernet κυρίως γιατί έτσι θα έχετε πιο γρήγορη μεταφορά δεδομένων. Η συνδεσμολογία μέσω Ethernet, βέβαια, είναι λίγο πιο πολύπλοκη και απαιτεί θύρα Ethernet που έχουν όλα τα PC και laptops.

Από εκεί και ύστερα μπορείτε να κάνετε τις ανάλογες ρυθμίσεις από το interface της συσκευής και να τη ρυθμίσετε έτσι, ούτως ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτήν ασύρματα. Θα σας συμβουλεύαμε, βέβαια, να έχετε το κυρίων υπολογιστή σας συνδεδεμένο με καλώδιο (USB, Ethernet) και τις δευτερεύουσες συσκευές σας να τις συνδέετε ασύρματα.

Ασφάλεια.

Το βασικό πρόβλημα του ασύρματου ρουτερ είναι η ασφάλεια. Όχι πως δεν είναι ασφαλή, το αντίθετο μάλιστα. Απλά αν κάποιος δεν ξέρει πώς να προστατευθεί τότε μπορεί να έχει παρείσακτους στο δίκτυο του. Βέβαια, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος, για να προστατευθεί κάποιος από κακόβουλους που θέλουν να κλέψουν από το internet. Αυτός δεν είναι άλλος από το να ασφαλίσετε το δίκτυο σας με ένα κωδικό ασφαλείας, τον οποίο θα βάλετε εσείς και έτσι, αν κάποιος επιθυμεί να μπει στο δίκτυο σας θα πρέπει να το γνωρίζει.

Από την άλλη, όπως προαναφέραμε, τα ρουτερς έχουν στην πλειοψηφία τους hardware firewall. Έτσι με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορείτε να έχετε μια επί πλέον δικλείδα ασφαλείας, για να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από ιούς και διάφορα άλλα κακόβουλα προγράμματα. Βέβαια, επειδή τα περισσότερα firewalls αυτού του τύπου τείνουν να είναι υπερπροστατευτικά, θα πρέπει να ανοίξετε μερικές πόρτες όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται, για να επιτρέψετε σε διάφορα προγράμματα να στέλνουν και να δέχονται δεδομένα, όπως π.χ. το skype, η κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων.

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.