Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Τι προβλέπουν Σύνταγμα και Κανονισμός της Βουλής

Όπως όλα δείχνουν αυτό που θα επιλέξουν θα είναι η παραίτηση όλης της κυβέρνησης για να κερδίσουν χρόνο αλλά και να είναι νομότυποι. Διαβάστε πως θα γίνουν όλα.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 1 του Συντάγματος, μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, η νυν κυβέρνηση θα παραιτηθεί συλλογικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την απαλλάξει αμέσως από τα καθήκοντά της.

Ο κ. Παπούλιας θα καλέσει, με βάση το ............

άρθρο 37 παρ. 3 του Συντάγματος, τον κ. Γ. Παπανδρέου ως αρχηγό της πλειοψηφίας να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Εκείνος όμως θα τον ενημερώσει αμέσως ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία στο πρόσωπο του πρωθυπουργού με τη Νέα Δημοκρατία.

Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει επιβεβαίωση της συμφωνίας αυτής από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια θα καλέσει την προσωπικότητα στην οποία έχουν συμφωνήσει τα δύο μεγάλα κόμματα για να την ορκίσει ως πρωθυπουργό, αναθέτοντάς του παράλληλα και την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο νέος πρωθυπουργός, αφού συγκροτήσει την κυβέρνησή του, θα πρέπει να εμφανιστεί στη Βουλή το αργότερο μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων.

Eδώ θα επιλεγεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης να διαρκέσει κατ' ανώτατο χρονικό όριο τις 3 ημέρες, οπότε και τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας πραγματοποιείται φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.