Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Γ.Παπανδρέου: «Ναι» σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας - «Όχι» εκλογές

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο χαιρέτησε την στάση της ΝΔ για την πρόθεση της να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή συμφωνία και τόνισε πως από τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε αυτή τη θέση δεν υπάρχει λόγος να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

«Είχαμε ένα δίλημμα: ή πραγματική συναίνεση ή δημοψήφισμα.
Όπως είπα και χθες, βγαίνοντας από τη συνάντηση, αν .......

υπήρχε η συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα. Και μέσα στη συνάντηση, βεβαίως, το είπα κατά κόρον. Τους είπα, «αν η Αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα». Όπως είπα, επίσης, ότι οι εκλογές θα ήταν μια τρίτη, αλλά βλαπτική λύση» υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παράλληλα επισήμανε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που από την πρώτη στιγμή είχε θέσει θέμα κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι όροι που θέτει η ΝΔ μπορούν να συζητηθούν. «Το βασικό γεγονός είναι ότι ψηφίζει η Νέα Δημοκρατία τη νέα δανειακή σύμβαση. Και εγώ θα έλεγα, ενόψει και των διαπραγματεύσεων που έχουμε, να ξαναζητήσουμε να είναι συν-διαπραγματευτές στην προσπάθεια αυτή. Τι σημαίνει «μεταβατική Κυβέρνηση»; Τι σημαίνει «πάμε σε εκλογές, αλλά αυτή η Βουλή θα ψηφίσει το πακέτο»; Πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές, αν θα γίνουν εκλογές, και εκλογές για ποιο λόγο; Θα τα δούμε όλα αυτά. Εδώ είπαμε να ψηφίσουμε, για να μην σύρουμε τη χώρα, ούτε σε δημοψήφισμα, ούτε σε εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που θέτει ως προϋπόθεση η ΝΔ για να προχωρήσει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. «Όμως, το πραγματικό πρόβλημα υπάρχει, παραμένει, δεν έχουμε φύγει από τη δίνη. Ακόμα κι αν πάμε σε οποιαδήποτε διαδικασία συνεργασίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα παραμένει. Η συνεννόηση, από τη δική μας πλευρά, θα γίνει με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον.
Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος. Είναι πολιτικό το θέμα, όχι διαδικαστικό. Είναι βαθιά πολιτικό».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι οι κ.κ. Δ.Ρέππας και Ν.Αθανασάκης θα είναι οι «διαπραγματευτές» της κυβέρνησης οι οποίοι θα συνομιλήσουν με τους αντίστοιχους αντιπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.