Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Προκόπης Παυλόπουλος από Πάτρα: "Aντισυνταγματικό το χαράτσι"

Σε εκδήλωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων ν. Αχαΐας μίλησε ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2011, ο οποίος αναφέρθηκε στο χαρτάτσι και έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα.

Οι δραματικές επιπτώσεις που έχει στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία, η πολλαπλή φορολόγηση των ακινήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στο ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας, στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης, την Κυριακή το πρωί, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείο «Αστήρ».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής Α΄ Αθηνών, ........

τ. υπουργός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Παν/μίου Αθηνών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε πέντε επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας του ειδικού τέλους ακινήτων, το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία και έχει επιφέρει νέο κύμα ύφεσης στην αγορά της ακίνητης περιουσίας.

«Πρώτη φορά έχω δει διάταξη με τόσες πολλές αντισυνταγματικότητες, τουλάχιστον πέντε, η οποία πλήττει το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας. Είναι μία διάταξη που θίγει τον κοινωνικό ιστό, μία ισοπεδωτική ρύθμιση, που δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, βρέχει επί δικαίους και αδίκους…», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος.
Αναπτύσσοντας τις πτυχές της αντισυνταγματικότητας του τέλους, υπογράμμισε τα εξής:

«Βαπτίζεται» ένας φόρος σε τέλος, χωρίς να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα όπως επιβάλλεται.
Παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης καθώς το ύψος του βάρους καθορίζεται βάσει της τιμής ζώνης - ισοπεδωτικός όρος- και ανεξαρτήτως από την πραγματική αξία του ακινήτου και τον όροφο που βρίσκεται.
Οι αντικειμενικές αξίες (βάσει των οποίων καθορίζονται οι ζώνες) δεν είναι οι πραγματικές αξίες των ακινήτων, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το άρθρο 17 και το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας.

Ουσιαστική παραβίαση αποτελεί το γεγονός ότι φορολογείται το ακίνητο χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η πρόσοδος που προσφέρει.
Ο τρόπος είσπραξης του τέλους μέσω της ΔΕΗ είναι τριπλά αντισυνταγματικός. Πρώτον διότι με απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου να εισπράττει φόρους. Δεύτερον, η κύρωση που έχει επιβληθεί, δηλαδή η διακοπή ρεύματος – ενός κοινωνικού αγαθού- σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους, είναι κατάφορα αντισυνταγματική. Τρίτον είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογίας και παραβιάζεται η αρχή της προστασίας της προσωπικότητας και η ελευθερία των συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και καταναλωτών.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση πως τα Δικαστήρια θα σταθούν στο ύψος τους και θα καταστήσουν αυτήν την απόφαση σε «κενό γράμμα», σε «πουκάμισο αδειανό», εκφράζοντας μάλιστα την απορία του πως ένας Υπουργός και μάλιστα συνταγματολόγος έλαβε μία τέτοια απόφαση, για ένα βαθύτατα αντισυνταγματικό μέτρο.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν είναι υπέρ της λογικής του «δεν πληρώνω», χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επικίνδυνη για την έννομη τάξη» ενώ εξέφρασε τον φόβο «να αποτελέσει θρυαλλίδα για την κατάλυση κάθε έννοια κράτους». Κάλεσε, τέλος, τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι να ζητήσουν προσωρινή δικαστική προστασία προσβάλλοντας στα Πρωτοδικεία το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ν. ΠΑΠΑΚΟΣ: ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Νικόλαος Παπάκος υπεραμύνθηκε της άποψης περί αντισυνταγματικότητας του ειδικού τέλους των ακινήτων και εστίασε στο γεγονός ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του ανθρώπου μέσω της απειλής διακοπής ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι.

Επικεντρώθηκε, δε, στα πολλά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, κυρίως στα λάθη που υπάρχουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Ελέγξτε την τιμή ζώνης, την παλαιότητα του ακινήτου, το τι είναι δομημένη επιφάνεια, εάν υπάγεστε σε κατηγορίες που εξαιρείστε, εάν τα κτίρια είναι σεισμόπληκτα», είπε συμβουλεύοντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τονίζοντας πως ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει προσφύγει στο ΣτΕ και στις 2/12 θα εκδικαστεί η αγωγή.

ΠΑΡΑΔΙΑΣ: ΑΠΕΙΛΗ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

«Το ειδικό τέλος των ακινήτων δεν είναι ο πραγματικός μας αντίπαλος. Ο ΦΑΠ είναι η πραγματική απειλή για τα ακίνητα, δεν προβλέπει εξαιρέσεις, συμπεριλαμβάνει ακόμα και τα απρόσοδα ακίνητα και απειλείται με ποινή φυλάκισης όποιος αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους. Σε βάρος αυτού η Ομοσπονδία μας θα στραφεί νομικά γιατί και αυτή είναι αντισυνταγματική διάταξη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, ο οποίος ήταν συντονιστής της εκδήλωσης.
Προανήγγειλε ότι στα μέσα του Δεκεμβρίου θα φθάσουν τα «ραβασάκια» για το ΕΤΑΚ του 2009 και στις αρχές του έτους ο ΦΑΠ για το 2010, ενώ παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ: «ΣΤΟ …ΣΦΥΡΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ»

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κυριακή Αθανασιάδη, κάνοντας την έναρξη της εκδήλωσης, μίλησε για «αργό θάνατο» των ιδιοκτητών ακινήτων, σκιαγραφώντας την σημερινή κατάσταση, λόγω της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων και του τεραστίου αποθέματος των απούλητων κτιρίων, 270.000 περίπου.

«Ιδιοκτήτες βγάζουν στο σφυρί την περιουσία τους. Έχουν εμφανιστεί πλέον στην αγορά φαινόμενα ακόμα και ενεχυρίασης ακινήτων. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων ιδιοκτήτης ακινήτου βρίσκει αγοραστή και του καταβάλλει πολύ χαμηλότερη τιμή από την πραγματική του αξία. Μέχρι σήμερα τη διαδικασία τη γνωρίζαμε στα χρυσαφικά, τώρα προχωρήσαμε και στα ακίνητα!!!», επισήμανε η κυρία Αθανασιάδη.
Αναφέρθηκε στην πολλαπλή έκτακτη φορολόγηση των ακινήτων, χαρακτήρισε άδικα, λανθασμένα, παράνομα και αντισυνταγματικά τα νέα μέτρα και κάλεσε τους πολίτες να συμβάλλουν στην αποτελεσματική καταστολή των ανάλγητων αυτών αποφάσεων.

Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ

Υπέρ ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, τάχθηκε από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Δυτ. Ελλάδος, Γιώργος Αγγελόπουλος, τονίζοντας πως «το πρόβλημα της φορολόγησης των ακινήτων αποτελεί μία πτυχή του γενικότερου φορολογικού μας προβλήματος και του ανορθολογισμού της αγοράς».
Ανακοίνωσε μάλιστα την σύσταση Επιτροπών Διακανονισμού Επαγγελματικών Μισθώσεων στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, δύο στην Αχαΐα, σε Πάτρα και Αίγιο, δύο στην Αιτωλοακαρνανία - Μεσολόγγι και Αγρίνιο, και δύο στον Πύργο Ηλείας. Σκοπός τους θα είναι η εξώδικη επίλυση διαφορών που αφορούν στην αναπροσαρμογή του μισθώματος των εμπορικών μισθώσεων.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Παραδιάς ανέλυσε τις προϋποθέσεις της αναπροσαρμογής, δηλαδή ότι θα πρέπει να περάσει μία διετία από την έναρξη του μισθώματος ή το τελευταίο «κούρεμα» και εφόσον δεν ανταποκρίνεται ο ιδιοκτήτης.
Εξήγησε ότι στόχος της ΠΟΜΙΔΑ είναι να λύνονται οι διαφορές μεταξύ ιδιοκτήτη και μισθωτή πριν φθάσουν στην Επιτροπή ή στο Δικαστήριο και για το λόγο αυτό η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας θα συμβάλλει σε αυτό.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εκδήλωση για το θέμα των μεταβιβάσεων των ακινήτων και για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Ν. Αχαΐας, Ιωάννα Μπονέλλη, δήλωσε πως καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν γίνεται εάν δεν υπάρχει βεβαίωση από μηχανικό ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει αυθαίρετη ενέργεια, συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα, πέραν από την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. «Η μεταβίβαση των ακινήτων θα γίνει πιο πολύπλοκη διαδικασία και θα έχει περισσότερη γραφειοκρατία», είπε, η κυρία Μπονέλλη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τον ασφαλιστικό σύμβουλο κ. Κεχαγιόγλου ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα για τα ακίνητα, με προσιτό κόστος (50 ευρώ το έτος για ένα ακίνητο έως 100 τμ.) και με δυνατότητα άμεσης καταβολής αποζημιώσεων. Ο κ. Παραδιάς ανέφερε πως είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών να ασφαλίζουν οι ίδιοι τα ακίνητά τους και να μην περιμένουν τη στήριξη του κράτους σε περίπτωση μίας καταστροφής.
Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, ο πολιτευτής Αγγελος Τσιγκρής, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, επιχειρηματίες και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρεμβάσεις για διάφορα ζητήματα γύρω από την ακίνητη ιδιοκτησία έγιναν από αρκετούς συμμετέχοντες ενώ η αίθουσα παρέμεινε γεμάτη μέχρι το τέλος.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Στο τέλος της εκδήλωσης επανεξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, για την ερχόμενη 4ετία, ενώ τιμής ένεκεν αναδείχθηκε επίτιμος πρόεδρος ο Βασίλης Μανιάκης, επί 26 χρόνια μέλος του Δ.Σ.
Στο νέο Δ.Σ. εξελέγησαν οι: Κυριακή Αθανασιάδη, Περικλής Καραγεωργόπουλος, Νίκος Παπάκος, Ευάγγελος Καρκούλιας, Παναγιώτης Χελάς, Αικατερίνη Μαντέλη, Χρήστος Καπποτάς.
Μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής αναδείχθηκαν οι: Μαργαρίτα Αγραπίδη, Γεράσιμος Μιχαλάτος και Βασίλης Ζέρβας.

thebest.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΥΡΙΕ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΕ ΛΙΓΟ ΟΨΙΜΟ ΤΟ ΕΝΔΕΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ.
    ΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΜΙΣΘΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,ΔΕΝ ΒΛΕΠΑΤΕ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ?

    ΔΕΝ ΒΛΕΠΑΤΕ ΠΩΣ ΧΡΕΩΝΑΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΑ ΝΥΚΟΚΥΡΙΑ??

    ΔΕΝ ΒΛΕΠΑΤΕ ΠΩΣ ΔΙΑΛΥΑΤΕ ΤΗΝ ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ?

    ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΚΟΠΤΕΣΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ.

    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ.

    ΟΜΩΣ ΠΟΣΑ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ?
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΣΘΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ?

    ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.

    Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ.

    ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

    ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΣΘΕ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.