Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ελαιόλαδο. Καχύποπτοι οι παραγωγοί με επιταγές, φοβούνται για τα χρήματά τους

Η φετινή τιμή του 2,20 στο μαυρολίσιο δεν καλύπτει το κόστος καλλιέργειας, λένε οι παραγωγοί ελαιολάδου, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν απαισιόδοξοι και για τις τιμές στο κορωνέικο, του οποίου η συγκομιδή μόλις ξεκίνησε. «Εκείνο, επίσης, που ανησυχεί πολύ τους παραγωγούς είναι ότι οι πληρωμές δεν είναι όπως άλλα χρόνια. Φοβούνται μη χάσουν τα λεφτά τους, γιατί στην επιταγή σήμερα δε μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη» μας λέει ο Μπάμπης Καλογερόπουλος παραγωγός από τη Χριστιανούπολη Φιλιατρών.

Μπάμπης Καλογερόπουλος, Χριστιανούπολη Φιλιατρών

«Οι αποδόσεις δεν είναι καλές, δεν υπάρχει ........

λαδιά ακόμα. Δεν ξέρουμε αν αργότερα ωριμάσει ο καρπός, γιατί είναι πίσω η χρονιά. Το μαυρολίσιο έχει 2,20, αλλά πούλησαν παραγωγοί και φρέσκο κορωνέικο με 2,20 επίσης. Δεν είναι καθόλου καλές οι τιμές για το φρέσκο λάδι. Επιπλέον, εκείνο που ανησυχεί τους παραγωγούς της Τριφυλίας, είναι ότι οι πληρωμές δεν είναι όπως ήταν άλλα χρόνια. Φοβούνται μη χάσουν τα λεφτά τους, γιατί η επιταγή σήμερα είναι κάτι στο οποίο δε μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη. Όταν το ποσό είναι πάνω από 1.000 ευρώ, η πληρωμή γίνεται με επιταγή. Ακόμη και με εμπόρους, που έχουν το καλύτερο όνομα στην αγορά, υπάρχει καχυποψία. Δεν έχει πλέον κανείς εμπιστοσύνη σε κανένα. Αυτό, έχει κάνει μία μερίδα του κόσμου, σε συνδυασμό με τις τιμές που δεν είναι καλές, να σταματήσει να μαζεύει, ειδικά κορωνέικη. Άμα δεν έχεις καλές αποδόσεις, η τιμή είναι σε αυτά τα επίπεδα, και σκέφτεσαι ότι η επιταγή του εμπόρου μπορεί να είναι και ακάλυπτη, φοβάσαι μη χάσεις τα λεφτά σου. Σοβαρό θέμα επίσης είναι και το ότι δεν έχουν μπει ακόμη οι επιδοτήσεις» σημειώνει ο Μπάμπης Καλογερόπουλος, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού των Χριστιάνων.

Γιώργος Κόκκινος, «Νηλέας» Χώρας

«Η περιοχή μας δεν έχει μπει ακόμη στην κορωνέικη, είναι προς το τέλος η συγκομιδή μαυρολιάς, με τιμές γύρω στο 2,20 και πτωτικές τάσεις απ’ ό,τι ξέρω. Δυστυχώς, η καλλιέργεια είναι στα επίπεδα του κόστους. Φέτος ήταν και οι αποδόσεις χαμηλές, οπότε σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Με την κορωνέικη πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερες οι ελαιοπεριεκτικότητες και ελπίζουμε ότι θα έχουμε και καλύτερες τιμές. Τα μηνύματα, ωστόσο, δεν είναι θετικά γενικότερα, αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει. Αναμένεται μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου, ακούγεται ότι έχει πέσει και η κατανάλωση, πιθανόν λόγω της κρίσης. Τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά» παρατηρεί ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα Τριφυλίας Γιώργος Κόκκινος.

Ηλίας Βαρούτσος, Α.Σ. Γαργαλιάνων

«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες με μαυρολιές κυρίως, και λίγες βάτσικες (κορωνέικη ποικιλία). Για τιμές, ακόμη είναι νωρίς να πούμε πώς θα κυλήσει η χρονιά. Το ευχάριστο φέτος, είναι ότι έχουμε πολύ καλά λάδια, αλλά η παραγωγή είναι μειωμένη. Το μαυρολίσιο έχει 2,20 το κιλό. Το κορωνέικο πέρυσι είχε 2,35 με 2,40 τιμή παραγωγού στην αρχή. Φέτος ελπίζουμε» σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος.

Θεμιστοκλής Αποστολίδης, Α.Σ. Κορώνης

«Το ελαιομάζωμα της κορωνέικης ποικιλίας έχει ξεκινήσει ιδιαίτερα στις τοπικές κοινότητες Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς. Φέτος, η παραγωγή στην περιοχή μας είναι ελάχιστη, γιατί είχαμε υπερπαραγωγή πέρυσι. Η ελιά δεν είναι σταφίδα να παράγει συνέχεια. Πριν ένα μήνα εκδηλώθηκαν συμπτώματα δάκου, ενημερώσαμε την Περιφέρεια και έγινε παρέμβαση με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η ποιότητα είναι άριστη, αλλά πρέπει να αυξηθεί η ιδιωτική αποθεματοποίηση, γιατί αυτές οι τιμές που βλέπουμε στο λάδι δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Πολιτική για το λάδι δεν έχουμε. Προσπαθούν να ικανοποιήσουν τον κόσμο με τις επιδοτήσεις και τους νέους αγρότες. Δε γίνεται έτσι πολιτική και γι’ αυτό καταντήσαμε εκεί που καταντήσαμε. Θέλουμε επίσης επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης σε όλη τη Μεσσηνία και αύξηση της τυποποίησης», λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορώνης Θεμιστοκλής Αποστολίδης.

2,30 η ΕΑΣ για μαυρολίσιο

Όσον αφορά στην ΕΑΣ Μεσσηνίας, τιμή για κορωνέικο δεν έχει ανακοινώσει, ωστόσο αγόρασε φρέσκο μαυρολίσιο από συνεταιρισμό με τιμή 2,30 το κιλό, δηλαδή 10 λεπτά πάνω από την υπόλοιπη αγορά.

Της Μαρίας Νίκα - Θαρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.