Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Τέλος ακινήτων: ποιες οι αλλαγές στο χαράτσι της ΔΕΗ

Ποιες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση στο χαράτσι της ΔΕΗ, μετά τις έντονες αντιδράσεις; Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ, που δεν πληρώνουν το χαράτσι;

Σημαντικές αλλαγές στον νόμο για το χαράτσι στα ακίνητα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με σχετική εγκύκλιό του, η οποία αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Παράλληλα, πηγές του υπουργείου ξεκαθαρίζουν ..........

πως δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το τέλος ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αλλαγών στο χαράτσι της ΔΕΗ που επέρχονται με την εγκύκλιο είναι:

• Η καταβολή του τέλους ακινήτων για το 2012 θα γίνει σε έξι δόσεις, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για διακανονισμό της οφειλής, κάτι που μέχρι τώρα μπορούσε να γίνει μόνο για το ποσό που αναλογεί στην αξία του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Η απαλλαγή του ιδιοκτήτη ενός ακινήτου -εφόσον πληρώσει το τέλος ακινήτων- από την υποχρέωση να καταβάλει και τους λογαριασμούς ρεύματος που τυχόν άφησε απλήρωτους ο ενοικιαστής. Εχει παρατηρηθεί ότι πολλοί ενοικιαστές φεύγοντας από ένα ακίνητο αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς και ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να συνάψει νέα μίσθωση αν δεν τους εξοφλήσει. Τώρα ο ιδιοκτήτης «απελευθερώνεται» καταβάλλοντας το τέλος ακινήτων και η ΔΕΗ στρέφεται κατά του κακοπληρωτή ενοικιαστή.

• Τα χρέη για όσους δεν καταβάλλουν το χαράτσι δεν θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όπως προβλεπόταν στις αρχικές διατάξεις.

• Αυξάνεται από 40 σε 80 ημέρες (ή και ακόμη περισσότερο, καθώς στελέχη του υπουργείου κάνουν λόγο για 120 ημέρες) η προθεσμία μετά την έκδοση του λογαριασμού της ΔΕΗ εντός της οποίας θα πρέπει οι καταναλωτές να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με πιθανή διακοπή της παροχής ρεύματος.

• Διευρύνεται ο «κύκλος» των ατόμων που εξαιρούνται από το τέλος καθώς, εκτός από τα άτομα με αναπηρίες 80% και άνω και όσους τελούν υπό μηχανική υποστήριξη, η εγκύκλιος περιλαμβάνει και άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, όπως νοητική υστέρηση, σύνδρομο Ντάουν, εγκεφαλική παράλυση, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.

• Συστήνεται σε κάθε εφορία τριμελής επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από έναν υπάλληλο ΔΟΥ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν αστυνομικό υπάλληλο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα όσων ισχυρίζονται ότι αδυνατούν να εξοφλήσουν το τέλος ακινήτων.

• Οι καταναλωτές, αφού πληρώσουν την πρώτη δόση που θα έχει προκύψει με βάση τα στοιχεία που είχε η ΔΕΗ έως τις 17 Σεπτεμβρίου, έχουν προθεσμία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλλουν αιτήσεις για διόρθωση τυχόν λαθών στους δήμους, οι οποίοι εντός των προσεχών ημερών θα παραλάβουν από τον διαχειριστή του δικτύου της ΔΕΗ ηλεκτρονικές καταστάσεις με όλα τα ακίνητα.

Στις περιπτώσεις που επιβεβαιωθούν λάθη, τότε τα επιπλέον ποσά τα οποία κατέβαλαν οι καταναλωτές θα συμψηφιστούν με την αξία του τέλους ακινήτων του 2012.

• Οι δήμοι, αφού ενημερώσουν τις εν λόγω καταστάσεις με τα στοιχεία των ακινήτων των δημοτών τους, υποχρεούνται να τις αποστείλουν έως τις 27 Ιανουαρίου στον διαχειριστή της ΔΕΗ, που με τη σειρά του θα αποστείλει τις καταστάσεις στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να ελέγξει εάν οι τιμές ζώνης είναι σωστές.

• Η ΓΓΠΣ θα πρέπει να επιστρέψει στη ΔΕΗ τα τελικά διορθωμένα στοιχεία έως τις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να προχωρήσει ο υπολογισμός του ειδικού τέλους που θα περιληφθεί στον επόμενο λογαριασμό, αλλά και οι συμψηφισμοί για τις τυχόν επιστροφές.

• Οι ΔΟΥ θα αποφαίνονται για τις χρήσεις των ακινήτων (βιομηχανική, εμπορική κ.ά.).


FIMES.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.