Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Καταγγελίες από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους για σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα

Όπως καταγγέλλουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, από τα ράφια έχουν "εξαφανιστεί" βασικά φάρμακα: από παυσίπονα, αντιισταμινικά, καρδιοτονικά και ινσoυλίνες μέχρι αντικαρκινικά, αντικαταθλιπτικά, αντι-υπερτασικά και φάρμακα για την τεχνητή γονιμοποίηση.

Η βασική αιτία του προβλήματος βρίσκεται στις παράλληλες εξαγωγές. Στη μεταπώληση, δηλαδή, μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων σε ευρωπαϊκές χώρες όπου τα φάρμακα είναι κατά πολύ ακριβότερα απ΄ ό,τι στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των φαρμάκων στην .........

Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως χαμηλές αφού καθορίζονται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης. Με αυτό το μέτρο, η κυβέρνηση κατάφερε να "ψαλιδίσει" σε μεγάλο βαθμό τη φαρμακευτική δαπάνη, ωστόσο οι παράλληλες εξαγωγές είναι ένα αναπόφευκτο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΕΟΦ.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περεταίρω εξαιτίας ενός ακόμη παράγοντα: των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που έχουν προκαλέσει τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και η άρνηση των τραπεζών για δανεισμό. Εφόσον η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί, θα είναι φυσικό επακόλουθο οι επιχειρήσεις να "στενέψουν" τα όρια της πιστωτικής τους πολιτικής με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά του φαρμάκου.

Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά εξακολουθούν να μη χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, των Δικηγόρων της Αθήνας, των Δικηγόρων της Επαρχίας, του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και του ΤΣΑΥ (γιατροί), μέχρις ότου τα παραπάνω 5 Ταμεία εξοφλήσουν τις οφειλές τους.


Capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΦΘΟΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ,ΕΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΦΘΟΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ...
    ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ,ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΓΙΝΩΝΤΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ??

    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ...

    ΝΤΡΟΠΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.